Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Češi své pivo milují a na chuť mu stále častěji začínají přicházet i zahraniční turisté. Ekonomická krize ale zejména velkým pivovarníkům vyprášila peníze z kapes. Někteří dokonce ve snaze ušetřit začali slevovat z kvality. Rozvoj pivovarnictví stagnuje. Až na jednu výjimku – tou jsou minipivovary, které v Česku v posledních letech zažívají nebývalý boom.

Podle zákona si každý může uvařit pivo i pro vlastní spotřebu, aniž by musel odvést daň, maximálně ale 200 litrů ročně. Kdo tuto hranici překročí, měl by se přihlásit na celním úřadu a zaplatit 50 procent ze spotřební daně. Minipivovary totiž spadají pod hranici největší daňové úlevy. Jejich roční výroba ale nesmí přesáhnout 10 tisíc hektolitrů.

Před dvaceti lety fungoval v České republice jediný restaurační pivovar v Praze U Fleků. Deset let poté jsme už mohli navštívit necelé tři desítky minipivovarů. Teď jich je podle odhadů přes sto. Tento rok by k nim měla přibýt víc než desítka dalších.

Malá velká konkurence

Přestože výroba zlatavého moku minipivovary představuje pouze zhruba půl procenta celkové tuzemské výroby, dívají se některé průmyslové pivovary na ty malé jako na konkurenty. "Konkurence těch velkých pivovarů je opravdu velká, protože mají větší finanční zázemí," připouští sládek pivovaru U Richarda Milan Trávníček. "Nemůžeme poskytnout majiteli (restaurace) nějakou dotaci, aby si mohl vybavit hospodu, ale zato můžeme konkurovat lepší cenou piva," dodává.

Zájmy minipivovarů chce prosazovat nově vzniklý Českomoravský svaz minipivovarů. Svým členům bude zajišťovat analýzu trhu i marketingu, pomůže jim v přístupu k surovinám a technologiím. Zabývat se chce také daňovými otázkami nebo zastupováním malých výrobců piv v jednáních se státní správou a jinými institucemi.

Malí producenti to vítají. Někteří z nich by se chtěli dokonce i rozšířit. "Samozřejmě bych chtěl taky, ale určitě zajímavější je rozšíření míst tady v restauraci. Pro nás nejlepší ekonomiku zaznamenává to, co prodáme v restauraci, protože je to bez nákladů na dopravu, distribuci atd.," říká jednatel pivovaru Pegas Oto Rinchenbach.

Rozšířit distribuci by chtěli také vynálezci české novinky - takzvaného piva v prášku. Z jednoho kila prášku se uvaří až 10 litrů kvalitní desítky. Jenže Češi nebyli jediní, koho napadlo výrobu piva takto zjednodušit. Stejné myšlenky měli i naši němečtí sousedé. Ti byli při žádosti o patent rychlejší. Proto se českého piva v prášku vyrobí jen pár tun.

Zdroj: ČT24

http://www.ct24.cz/ekonomika/128393-male-pivo-dobre-pivo-v-cem-tkvi-uspech-minipivovaru/


Další úspěšný ročník mají za sebou tradiční pivní slavnosti ve vratislavickém pivovaru Konrád. Ten se uskutečnil v sobotu 25. června přímo v areálu pivovaru.

Předpověď počasí sice nebyla úplně příznivá, ještě dopoledne naposledy sprchlo, pak už ale příznivce zlatavého moku a dobré muziky přivítalo v připraveném areálu sluníčko a teplé počasí. „Do poslední chvíle jsme měli obavu, jak to bude s počasím. No a vidíte, nakonec tu svítí dokonce slunce," divil se jeden z návštěvníků.

Pestrý program odstartoval už jednu hodinu po obědě, první na pódiu se představila country skupina Sešlost. Její vystoupení bylo rozděleno na tři části, o přestávkách probíhaly tradiční soutěže o největší pivní pupek a hod sudem do dálky. Soutěžící v obou disciplínách předvedli obdivuhodné výkony a to jak pánové, tak i jejich drahé polovičky! Nenudili se ani ti nejmenší, pro něž byl připraven v areálu skákací hrad a další pouťové atrakce.

Pivovar přichystal speciálně pro tuto příležitost kromě všech klasických druhů piv také speciální 16°Svatopavelské pivo, které se těšilo velké oblibě. „Dobré pivo, kvalitní muzika, co víc si přát. Líbí se nám tady," dodal Petr Šari, který na slavnosti přijel z Jablonce.

Rockový nářez poté odstartovala revivalová skupina Kabátů Semeno, která vybičovala první odvážlivce před podiem k tanečním kreacím. Hřeb večera přišel po sedmé hodině, kdy na podiu vystoupil Kamil Střihavka se svou skupinou Leaders. Před pivovarem se tak rozléhaly jeho nové šlágry, jeden z nejlepších domácích zpěváků neopomněl ale ani na staré osvědčené pecky jako např. Když se snáší déšť, Země vzdálená či Kovboj z Teplic. Po skončení jeho vystoupení se skupina ochotně podepisovala a fotila s fanoušky a příznivci. Mezitím už na scéně bavila publikum pražská revivalová skupina Strahov, která uzavírala přichystaný program až po půlnoci.

Zdroj: Naše Jablonecko | Autor: Jan Bendl

http://www.nasejablonecko.cz/jablonecko-aktualne/pocasi-pivnim-slavnostem-konrada-nakonec-pralo/?aktualitaId=8232


Prívržencom slávneho martinského piva svitá na lepšie časy. Na pôde metropoly Turca sa opäť formuje výroba tohto zlatistého moku. Victoria, ako sa pivo volá, chce nadviazať na dávnu tradíciu Turčianskeho piva. O jeho výrobe, chuti a osobitostiach hovoríme so sládkom minipivovaru a konateľom hotela Victoria v Martine Ondrejom Čurajom.

Foto

Čo bolo hlavným dôvodom, prečo ste sa rozhodli začať vyrábať pivo?

Myšlienka vyrábať domáce pivo vznikla už dávnejšie. Keďže som vyštudoval chemicko-technologickú fakultu, mám k týmto veciam blízko. Sledujem však vývoj s pivami a zisťujem, že všetky pivá majú veľmi podobnú chuť. Vieme, že regionálna sieť pivovarov zanikla a týkalo sa to aj miestneho piva, ktoré bolo veľmi populárne.

Ale Martiner neskončil. Kúpila ho spoločnosť Heineken a naďalej ho vyrába v Hurbanove.

Áno, ale pri jeho výrobe sa nepoužíva martinská voda a originalitou piva je práve miestna voda. Pri víne je základom tzv. teruar – teda že hrozno musí pochádzať z určitej oblasti, a to víno je potom nenapodobniteľné. Podobné je to aj s pivom. Také pivo, ako uvaríme tu v Martine, neuvaria o 200 kilometrov ďalej práve kvôli vode.

Martiner má bohatú tradíciu. Chceli by ste na ňu nadviazať?

Skromne sa považujeme za pokračovateľov tradície turčianskeho pivovarníctva, aj keď v menšom rozsahu. V hoteli máme nový pivovarnícky salón, kde máme vyvesené dobové fotografie starého pivovaru, jeho zakladateľa Jozefa Capka Znievskeho z Kláštora pod Znievom. Takže fajnšmekri si prídu na svoje aj po historickej stránke.

Foto

Ako dlho sa už vareniu piva venujete?

Už niekoľko rokov, intenzívne. Mal som domáci minipivovar, na ktorom som si otestoval receptúry, technológiu i kvalitu turčianskej vody. Zistil som, že to pivo je veľmi pitné, chutné a pozitívne ohlasy mám aj od ľudí, ktorým som ho dával na ochutnávku. Dokonca sme uspeli aj v celoslovenskej súťaži minipivovarov v auguste minulého roku, na ktorej sme získali v rámci slovenských výrobcov striebornú pivnú korunku. To ma utvrdilo v tom, že tá cesta je správna.

Tak nám predstavte vaše pivo. O aké receptúry sa opierate?

Naše pivo sa volá Victoria. Najtradičnejšie je Victoria Pils, pivo plzenského typu. Pôvod má v Plzni, zaujímavosťou však je, že prvýkrát ho navaril v 19. storočí bavorský sládek. Špecifické je tým, že dovtedy sa varili pivá vrchným kvasením a tu sa prvýkrát použilo spodné kvasenie. Všetky pivá, ktoré robíme, sú varené tradičnou technológiou a výhradne zo základných surovín, bez akýchkoľvek prísad a tým sa odlišujeme od priemyselných pivovarov. Naše pivá sú nefiltrované, nepasterizované, to znamená, že nesú v sebe všetky extraktívne látky, ako sacharidy, bielkoviny, polyfenoly, živice, silice, antioxidanty, ale všetko na prírodnej báze.

Aké sú základné suroviny, z ktorých sa pivo vyrába?

Sú to obilné slady, chmeľ, ktorý berieme z Čiech, voda a ušľachtilé kmene kvasiniek. Používame rôzne druhy sladov, ktoré sa líšia rôznou farbou, vôňou a obsahom. Podľa toho sa potom rozlišujú aj druhy pív.

Už ste spomenuli, že voda zohráva nezameniteľnú úlohu pri výrobe piva. Skúsme teda povedať, čím je turčianska voda výnimočná?

Viac ako 90 percent obsahu piva tvorí voda, takže voda je dosť dôležitá. Turčianska voda má veľmi dobrú štruktúru aniónov a katiónov, je mikrobiologicky a chemicky čistá, bez chlórovania, bez cudzích chutí a vôni. A to všetko sa v pive priaznivo prejaví.

Poďme k samotnej výrobe piva. Ako dlho trvá?

Stáva sa mi, že varím pivo a ľudia sa pýtajú, či môžu večer okoštovať. Tak im odpoviem, že môžu, ale večer až o mesiac. Varný proces trvá desať hodín. Vstupujú tu základné suroviny – voda a slad, čim získame „sladinu“ a v závere pridáme chmeľ. Potom sa „mladina“ požadovanej stupňovitosti ešte bez obsahu alkoholu presúva do „tankov“, kde sa prudko schladí na zákvasnú teplotu. Pridajú sa kvasinky a naštartuje sa proces hlavného kvasenia. Samotná výroba piva trvá asi mesiac – varenie 10 hodín, týždeň hlavného kvasenia, týždeň dokvasovania, dva týždne až štyri týždne ležania. Takto to vyzerá veľmi jednoducho, ale v skutočnosti je to veľmi zložitý a náročný biochemický proces s veľmi presnými pravidlami.

Vyrábate aj nejaké špeciality?

Pravidelne vyrábame 12 stupňové Victoria Pils a trinásťstupňové Victoria tmavé. Špecialitou je 15-stupňový tmavý Doppelbock. Nedávno sme spustili na výčap aj pšeničné pivo Weizenbier 13°. Jeho podstatou je pšeničný slad a vrchné kvasenie, čím sa výrazne odlišuje od ležiakov. Dá sa povedať, že je to svieže letné pivo s výraznou chuťou a vôňou po citrusových plodoch. V krátkom čase sa objaví aj Red Ale, tradičné pivo britských ostrovov a po lete 18° čierny Porter, ktorý určite zahreje.

Dostane sa pivo aj do obchodov? Kedy a kde ho budú môcť návštevníci ochutnať?

Na distribúciu do obchodov nie sme prispôsobení a to ani nebol náš cieľ. Varíme pivo pre lokálnu klientelu a hotelových hostí. Pivovarnícky salón s čapovaním piva priamo z tankov trvale otvoríme od 1. júla a samozrejme naše domáce pivá sú už denne k dispozícii v našej reštaurácii.

Ako je to s nealkoholickým pivom?

Nealkoholické pivo nebudeme robiť. Tam by už museli vstupovať určité chemické postupy súvisiace s odstraňovaním alkoholu a to už nie je naša cesta.

Zdroj: Turies SME.sk | Autorka a foto: Jana Kovalčíková

http://turiec.sme.sk/c/5950292/nezamenitelnu-chut-turcianskemu-pivu-dodava-prave-voda.html


Budvar obhájil své značky v Itálii

[pátek, 24. červen 2011]

Italský odvolací soud v Miláně svým verdiktem podpořil italské importéry značky Budweiser Budvar, kterými jsou společnosti Italsug a Kiem. Spor byl vyvolán v roce 2001 žalobou konkurenčního pivovaru Anheuser-Busch a jeho italského partnera Birra Peroni Industriale na údajnou nekalou soutěž a porušení práv k ochranným známkám Budweiser a Bud tím, že do Itálie dováželi pivo značky Budweiser Budvar z Čech. Distributoři Anheuseru původně požadovali zabavení a zničení veškerého zboží Budvar, náhradu škody a pokutu v přepočtu zhruba půl miliardy korun.

V roce 2008 přiznal soud první instance žalobcům nárok na náhradu škody ve výši asi 150 milionů korun plus úroky. Odvolací soud nyní prakticky všechny požadavky Anheuseru a jeho distributora Peroni zamítl.

Podle tohoto rozhodnutí, které je již pravomocné, dospěl soud k závěru, že k nekalé soutěži ani k porušení práv k ochranné známce společnosti ABI ze strany italských importérů Budějovického Budvaru nedošlo, a tudíž žádný nárok na náhradu škody nevznikl. Navíc soud vyhověl návrhu společností Italsug a Kiem a pro klamavost zrušil ochrannou známku Budweiser vlastněnou ABI v Itálii,“ sdělila vedoucí právního oddělení pivovaru Helena Lejtnarová.

Italský spor o značku Budweiser započal již roku 1985. V roce 2001 po dlouhých soudních sporech dosáhl ABI zneplatnění některých ochranných známek Budějovického Budvaru s prvkem Budweiser v Itálii. Následně začal ABI v Itálii používat svou ochrannou známku Budweiser, snažil se zakázat užívání dalších známek Budweiser Budvar a její distributory se pokusil zastrašit požadavkem náhrady škody.

Budějovický Budvar sice nebyl přímým účastníkem sporu, ale úzce se podílel na přípravě argumentace a jejím dokládání pomocí svých archivovaných dokladů. Ačkoli byli žalováni importéři, byla tato žaloba ve své podstatě namířena proti Budějovickému Budvaru a jeho ochranné známce,“ doplnil mluvčí pivovaru Petr Samec. Itálie patří mezi deset nejdůležitějších exportních zemí Budvaru a v loňském roce se v této zemi jeho prodej zvýšil o 34 procent.

Zdroj: Euro.cz

http://www.euro.cz/id/rlbv0klru5/detail.jsp?id=100411


Ze studie Liesbeth Colenové a Johana Swinnena vyplývá, že vztah mezi státními příjmy a spotřebou piva má tvar obráceného písmene U.

Mnoho teorií o hospodářském růstu bohatých zemí tvrdí, že se na něm významně podílela abstinence a střízlivost. Možná je to však mýtus.

Neustále totiž roste počet důkazů, že zejména konzumace piva a pivovarnictví, jež je s ní spojené, mohou mít stejný dopad na hospodářský růst dané země jako úplná střízlivost. V některých nejméně vhodných podmínkách na světě pro investování dnes pivovarnické firmy budují pivovary, vytvářejí pracovní místa a poskytují životně důležité veřejné služby jen proto, aby získaly nové zákazníky pro tento mok. Stručně řečeno, pivovarnictví popohání hospodářský růst.

Dokazuje to do určité míry i studie Liesbeth Colenové a Johana Swinnena z belgické Lovaňské katolické univerzity. Zabývá se dlouhodobou spotřebou piva a vyplývá z ní, že vztah mezi státními příjmy a jeho konzumací má tvar obraceného písmene U. Spotřeba piva se zpočátku s rostoucím příjmem států zvyšuje. Ale poté, co se tento příjem dostane na vyšší úroveň, začne spotřeba klesat. V současnosti se spotřeba piva na osobu u národů, které tradičně pijí pivo, jako jsou Češi, Američané, Britové, Belgičané a Němci, snižuje, zatímco v rozvojových zemích zvyšuje.

Dle studie rostoucí otevřenost vůči obchodu a globalizaci sblížila vzory chování zemí ve světě, pokud jde o konzumaci alkoholu. V zemích, ve kterých se tradičně pije pivo, se jeho podíl na celkové spotřebě alkoholu snížil. To však neplatí pro země, v nichž se tradičně víc pije víno nebo tvrdý alkohol. Spotřebu piva však také ovlivňují klimatické podmínky, náboženství a ceny.

Dvě otázky

Například v České republice činil v roce 1961 podíl piva na celkové spotřebě alkoholu 69,01, v roce 2005 však už jen 58,97 procenta. V českém případě je také zajímavé, že se snížil i podíl spotřeby vína z 19,05 na 16,15 procenta. A naopak stoupl podíl tvrdého alkoholu z 11,94 na 24,88 procenta. Češi však také dle této studie vypijí společně s Iry nejvíc piva na osobu na světě – 160 litrů za rok.

Ve studii se také uvádí, že v současnosti Čína předstihla USA a stala se největší pivní ekonomikou na světě. V roce 1980 byla spotřeba piva v této zemi minimální, ale v roce 2005 se v ní vypilo 40 miliard litrů. V Brazílii to bylo v roce 1961 celkem 630 milionů, ale v roce 2007 už 7,5 miliardy litrů piva.

Ze studie Colenové a Swinnena vyplývá, že spotřeba piva je nejvyšší v protestantských zemích. Můžeme si proto položit dvě sice poněkud nadsazené, ale vzhledem ke studii oprávněné otázky. Co když je tomu tak, že dřívější úspěch ekonomik řídících se protestantskou etikou abstinence a střízlivosti, nebyl jejím důsledkem, ale bylo jím pivovarnictví? A co se týká přítomnosti: Nezpůsobila současný hospodářský úpadek některých vyspělých národů jejich klesající spotřeba piva? Hospoda je přeci optimálním místem k diskusi.

Zdroj: Česká pozice.cz

http://www.ceskapozice.cz/byznys/podnikani-trhy/zpusobila-hospodarsky-rust-abstinence-nebo-naopak-konzumace-piva


Pivo poteče proudem a dobré hudby bude dost. Hvězdou Pivovarské pouti bude Ivan Mládek a jeho Banjo Band.

Chmel, slad a voda jsou základ pro dobré pivo. Když k tomu člověk přidá ještě zábavu a hudbu, nečeká ho nic jiného než Pivovarská pouť. Ve Strakonicích na Podskalí ji v sobotu 25. června hodinu po poledni zahájí výstřel z děla.

Odstartuje tak zábavné odpoledne, na které se sjíždějí milovníci zlatavého moku z celé republiky. Bývá jich až kolem pěti tisíc a ochutnat letos mohou speciality, jako je Velkopřevor, Klostermann či Král Šumavy. „Nepasterizované pivo má podle odborníků z oblasti medicíny příznivé účinky na obranyschopnost organismu,“ láká na slavnosti obchodní marketingový ředitel strakonického pivovaru Marek Pohanka.

Hvězdou loňských slavností byl Zdeněk Izer, letos ho na dolní scéně pod pivovarem vystřídá Ivan Mládek se skupinou Banjo Band.

Hašlerky, staropražské písničky a pouťové odrhovačky zahraje na té samé scéně Pražský Hradčanský orchestr, odpoledne ho vystřídá taneční orchestr Scéna. Parkem na Podskalí zazní tradičně Nektarky. Kdo nemusí dechovku, může si v areálu pivovaru poslechnout třeba skupiny Jaksi Taksi, Anča Band, Dva a půl cvrčka nebo 12° Bag Pipers a večer Parkán.

Jako každý rok budou i letos lidé u řeky netrpělivě očekávat příjezd plavidel, na prapodivných lodích budou piráti, námořníci a jiné postavičky. Svoji cestu startují v poledne v Katovicích. Lidé budou mít možnost si je prohlédnou u řeky o tři hodiny později.

O to, aby si Pivovarskou pouť mohli užít i malí návštěvníci, se postará režisér Zdeněk Troška. S pohádkovými bytostmi pro děti chystá spoustu her. Soutěžit budou také dospělí, například v hodu pivním sudem nebo páce. Vrcholem celodenní akce bude večerní ohňová show s půlnočním ohňostrojem.

Zdroj: Sedmička.cz | autorka: Klára Alešová

http://www.sedmicka.cz/usti-nad-labem-decin-teplice-litomerice/clanek?id=255035


Pivovar Plzeňský Prazdroj, který patří do druhé největší pivovarnické skupiny na světě SABMiller, začal exportovat do Ázerbájdžánu a Brazílie.

Pivovar vyváží pivo do více než padesáti zemí světa. "V Azerbajdžánu máme nového obchodního partnera, kterému jsme poslali lahvový Gambrinus a Velkopopovický Kozel," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí společnosti Plzeňský Prazdroj Jiří Mareček. "Do Argentiny vyvážíme v našich měřítcích relativně malý objem piva, řádově se jedná o necelých 200 hektolitrů za uplynulý rok," dodává Mareček s tím, že zavážka piva míří také na tamní českou ambasádu.

Prazdroj začal exportovat také prémiová vícestupňová piva značky Master na Slovensko a do Švédska. "Jen za první čtyři měsíce letošního roku se vyvezlo 280 hektolitrů všech jeho variant, což představuje až dvojnásobek exportu za celý loňský rok," doplňuje Mareček. Podle něho vrůstá prodej speciálů Master také ve Španělsku, kde byly uvedeny v roce 2008.

Mezi klíčové trhy Plzeňského Prazdroje patří v současnosti zejména Švédsko, kde společnost od 1. dubna změnila obchodní strategii a prodává pivo přes vlastní pobočku. "Dále pak Rakousko, Španělsko, kde v současné době budujeme vztahy s velkými řetězci a začínáme pivo dodávat do hyper a supermarketů," říká Mareček.

Největšími exportními zeměmi Plzeňského Prazdroje, který vaří značky piva Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel, zůstávají Německo, Slovensko, USA, Maďarsko, Velká Británie a Švédsko. Vloni pivovar celkově vyvezl 840 tisíc hektolitrů, což byl meziroční nárůst o více než 6 procent.

Zdroj: Týden | Autor: Jiří Zatloukal

http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/plzensky-prazdroj-zacal-exportovat-do-azerbajdzanu-a-brazilie_205310.html


Tomanec měl kritiky i obhájce

[čtvrtek, 23. červen 2011]

Radniční pivovar dostane více než milion za klimatizaci opravenou na vlastní pěst.

Podnikatel Miroslav Tomanec dostane od města milion a dvě stě tisíc korun za opravenou vzduchotechniku v nedávno otevřeném Radničním pivovaru na Masarykově náměstí. Odsouhlasilo to včerejší jihlavské zastupitelstvo.

Foto

Firma Fabes, kterou Tomanec zastupuje, totiž do vzduchotechniky v Radničním pivovaru investovala dva a půl milionu. Prostory má přitom pronajaté od města.

Někteří zastupitelé jsou přesvědčeni, že tímto jednáním Tomanec porušil smlouvu. O opravě dal totiž městu vědět až poté, co ji na vlastní náklady provedl. Teprve potom požádal oficiálně o proplacení nákladů. „Myslím si, že tímto jsme porušili smlouvu,“ řekl během jednání zastupitelstva Erich Janderka (ODS), který se pak zdržel hlasování. Podle něj je totiž možné rozhodnutí zastupitelstva napadnout. „Samozřejmě, že takhle se pak může dovolávat každý. Stalo se, koalice se domluvila, ale já nebudu hlasovat pro něco, čím porušujeme smlouvu,“ dodal Janderka.

Naopak primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS) byl jednoznačně na straně podnikatele. Podle něj je celá situace velmi složitá na vysvětlení. „Došlo k neúmyslnému rozporu, my jsme měli snahu udělat novou smlouvu řádně, tak aby byla ve prospěch města dobře nastavená,“ řekl Vymazal.

Svůj postoj hájil tím, že tento krok je kompromisem pro obě strany, jak pro město, tak pro firmu. To, že by zastupitelstvo porušilo smlouvu, si nepřipouští.

Pokud budeme striktně trvat na smlouvě, tak opravdu by to bylo její porušení. Ale vzhledem k tomu, že předchozí období, kdy měl prostory jiný nájemce, nebylo čisté a rovné, byla smlouva takto nastavena. Je potřeba vztahy ale vyčistit, a tímto kompromisním krokem jsme tak udělali,“ obhajoval rozhodnutí primátor. Ten navíc dodal, že novou vzduchotechnikou se zhodnocuje majetek města.

Miroslav Tomanec včera nebyl k zastižení, již před časem ale uvedl, že se nejednalo o běžnou opravu, ale o odstranění skryté vady, která byla podle něj řádně reklamována, a už v lednu mu město přislíbilo, že zabezpečí její odstranění. „Jsem přesvědčen, že náklady, které souvisí se skrytou vadou, nám náleží,“ vyjádřil se nedávno Tomanec.

Radniční pivovar je v provozu přibližně měsíc. Ve výběrovém řízením na tyto prostory byl Tomanec jediným zájemcem.

Zdroj: Jihlavský deník | Autorka: Dana Dvořáková

http://jihlavsky.denik.cz/zpravy_region/20110623_ji_tomanec-mel-kritiky-i-obhajce.html


Havlíčkobrodští pivovarníci zvou na slavnosti, jako každý rok i letos se na Havlíčkově náměstí v Brodě uskuteční Pivní slavnosti. Sobotní program startuje od 12.30.

Kromě tradiční prohlídky brodského pivovaru, kde se vaří mnohokrát oceněné pivo Rebel, na návštěvníky čeká odpoledne plné zábavy, hudby, soutěží a hokejových hvězd.

Na nádvoří pivovaru se vystřídají kapely Rebelka a Fortuna. Náměstí přivítá skupiny jako Angels of Merci, Šatlava, E.M.I.L., Good Fellas, Pop porn nebo Kabát tribute.

Tahákem však nepochybně bude autogramiáda hokejových hvězd NHL, KHL a HC Rebel ve 14.00. Lovci podpisů tak mohou získat autogram například od Jaroslava Benáka, Milana Chalupy, Jana Suchého, Romana Vondráčka, Václava Chytráčka a dalších.

I když se hlavní program Pivních slavností 2011 odehraje v sobotu 25. června, atraktivní pozvánkou pro všechny návštěvníky může být páteční veřejný trénink s hokejisty HC Rebel. Sraz je v 17.00 před tělocvičnou zimního stadionu v Kotlině.

Zdroj: Vysočina-News.cz | Autorka: Erika Nováková

http://www.vysocina-news.cz/clanek/pivni-slavnosti-v-brode-hokejisti-souteze-i-hudba/


Pivovar Ostravar otevře v době konání festivalu Colours of Ostrava pivovarskou školu. Všichni zájemci starší 18 let si zde mohou zdarma rozšířit své teoretické i praktické znalosti o pivu. Kromě pivovarské školy, která bude součástí doprovodného programu Colours, připravil Ostravar pro účastníky festivalu i ostatní Ostraváky a návštěvníky města také exkursi pivovarem zakončenou degustací.

Ostravský pivovar byl založen v roce 1897 a s vařením piva má velmi bohaté zkušenosti.

Přemýšleli jsme, jak využít prostory našeho pivovaru pro samotný festival. Nakonec nás napadlo otevřít u nás v době festivalu pivovarskou školu. Jedná se o zajímavý a atraktivní projekt, který obohatí dosavadní doprovodný program a zároveň bude v desetileté historii Colours úplnou novinkou,” říká manažerka značky Ostravar Martina Bučková.

Ostravar otevře pivovarskou školu na 4 dny, přičemž výuka proběhne přímo v areálu pivovaru na Hornopolní ulici v Ostravě. Kapacita pivovarské školy bude činit více než 350 studentů. “První tři dny může naši školu absolvovat přibližně 100 studentů, poslední den více než 60. Studium bude trvat pouhou jednu vyučovací hodinu a každý student musí mít 18 nebo více let,” říká Bučková.

Během šedesáti minut se studenti dozvědí vše o historii piva, seznámí se se surovinami, ze kterých lze pivo uvařit, a také s technologiemi výroby piva a z nich vyplývajícími typy piv. Vedle teoretických informací si účastníci pivovarské procvičí také praktické dovednosti – naučí se, jak správně čepovat i degustovat pivo. “Bez toho, aniž byste znali základní pravidla degustace, vlastně objektivně nemůžete posuzovat různé druhy piv. I proto účast v naší škole všem vřele doporučuji.” vysvětluje Libor Vávra, který bude jedním z vyučujících.

Kromě pivovarské školy rozšíří Ostravar v době Colours návštěvní hodiny pro účely exkurzí. “Od čtvrtka do neděle budeme mít otevřeno vždy od 10.00 do 16.45. Pro návštěvníky jsme na Colours připravili trasu v délce 90 minut,” komentuje Bučková. V jejím průběhu si lidé mohou prohlédnout pivovarskou varnu, která je srdcem každého pivovaru, ležácký sklep nebo stáčírnu.

Na rozdíl od klasické exkurze se však do představení pivovaru při Colours zapojí celá naše ostravarská parta a lidé se budou moci setkat se zástupci všech profesí,které jsou důležité při výrobě piva,” popisuje Martina Bučková. Novinkou bude také to, že při exkurzi budou mít lidé možnost ochutnat pivo přímo z ležáckého tanku, nebo že degustace piv z portfolia ostravského pivovaru proběhne přímo ve speciální degustační místnosti.

Přihlášky do pivovarské školy začne Ostravar přijímat společně s žádostmi o exkurzi 23.6. Obě akce jsou co by doprovodný program hudebního festival Colours of Ostrava zdarma. “Z tohoto důvodu doporučuji všem udělat si rezervaci exkurze nebo školy dopředu, zájem očekáváme vysoký,” předpovídá Martina Bučková, manažerka značky Ostravar. Přihlášky do školy i na exkurzi přijímá Ostravar na internetových stránkách www.ostravar.cz.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Ostravar | Walker&Lambert


V sobotu 16. července se již podvaadvacáté otevře areál koupaliště ve Svijanském Újezdě všem milovníkům pravého českého piva. Slavnosti svijanského piva nabídnou ochutnávku všech svijanských piv tekoucích ze 160 píp za jednotnou cenu 18 Kč, pestrou zábavu pro všechny věkové kategorie a přinesou i jednu novinku – pivní zmrzlinu. Brány koupaliště se otevřou ve 13,00 hodin, vstupenka stojí 150 Kč, děti mají vstup zdarma.

Stejně jako každý rok se i letos můžete těšit na zajímavé hudebníky, vystoupí např. The Apples, Doctor PP, Petr Spálený & Apollo band, Dalibor Janda, Kamil Střihavka & Leaders, Mig 21, Luboš Odháněl, Debillheads nebo Veselí pozůstalí. Zábava v podobě kolotočů a atrakcí bude připravena i pro nejmenší a v noci rozsvítí oblohu tradiční ohňostroj.

Všichni plnoletí si budou moci odpoledne a večer zpestřit také netradiční pivní zmrzlinou, kterou speciálně pro Pivovar Svijany připravila cukrárna Giroma Gelato z Hradce Králové vyrábějící zmrzlinu ručně italskou technologií. Líznout si budete moci Svijanské Kněžny, tmavého speciálu s lehkou karamelovou chutí nebo Svijanského Knížete, světlého speciálu s obsahem alkoholu 5,6 %. Pro výrobu pivní zmrzliny je důležitá jak kvalita piva, tak i jeho síla, proto byly použity právě svijanské speciály. Pokud vás možnost ochutnat zmrzlinu, kterou tvoří pivo ze 75 % zaujala, určitě si pospěšte. Připraveno jí totiž bude 185 litrů, což je asi 5180 kopečků.

Na místě bude zajištěno velkokapacitní parkoviště a úschovna kol, využít můžete také autobusovou dopravu od ČD Turnov od 13,00 hodin každých 30 minut až do půlnoci. Autobus pojede i z libereckého autobusového nádraží, stanoviště č. 4 v 11:00, 12:30, 14:00, 17:00 a zpět až do půlnoci.

Více informací o pivovaru naleznete na: www.pivovarsvijany.cz nebo www.facebook.com/svijany.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Svijany | Double-U PR

[Svijany] 10:35 [permalink] [reaguj]


Tradičně poslední červnovou sobotu pořádá pivovar Konrád v libereckých Vratislavicích pivní slavnosti pod názvem Den Konráda. Areál pivovaru bude otevřen tuto sobotu 25. června již od 13 hodin.

Akce se koná jako každoročně přímo v areálu pivovaru ve Vratislavicích u Liberce. Také pro letošní ročník pořadatelé přichystali moře zlatavého moku místní výroby. Chybět nebudou všechny druhy piva Konrád, letos ale bude pro návštěvníky přichystána také jedna nová specialita - Svatopavelské silné pivo, které je speciálně připraveno právě pro sobotní Den Konráda.

Odpoledne zpříjemní kromě pohodové muziky také oblíbené pivní soutěže. Soutěžící budou opět házet prázdným sudem do dálky nebo poměří vlastní pivní pupky.

V areálu budou rozesety stánky s občerstvením, rožněné speciality a další pochutiny určené nejen k pivu.

K tomu všemu bude hrát skvělá muzika různých žánrů. Country zahraje Sešlost, legendární rockové pecky kapela Strahov, revival skupiny Kabát zahraje Semeno a hřebem večera bude vystoupení Kamila Střihavky se skupinou Leaders!

Vstupné na sobotní pivní slavnosti ve Vratislavicích je pouhých 50,- Kč.

Zdroj: Naše Jablonecko

http://www.nasejablonecko.cz/jablonecko-aktualne/konrad-prichystal-na-sobotni-pivni-slavnosti-specialni-pivo/?aktualitaId=8127


Pri prezeraní finalistov z kategórie Cyber na Cannes Lions ma prekvapilo virálne video, ktoré je virálne aj bez toho, aby to bolo klasické „je to pravda, nie je to pravda“. Autori nepotrebovali bábätká, šteniatka, alebo akože amatérske zábery. Dokonca ani humor. Pozrite si poctivý kus vizuálnej práce, ktorý má už 3 milióny videní na YouTube.

PS: Ide o kanadskú reklamu na japonské pivo Sapporo, ktoré potrebovalo preraziť na kanadskom trhu. Legendary Biru navrhla agentúra Dentsu Canada.

Zdroj: Mediálne.sk | Autor: Michal Pastier

http://medialne.blog.etrend.sk/pastier/2011/06/22/uzasne-viralne-video-na-japonske-pivo/


Pilsner Urquell se stal partnerem letošního už osmého ročníku festivalu United Islands. Tento festival, který se koná od 23. do 25. června, se řadí mezi nejvýraznější hudební události roku v ČR a dokáže přilákat okolo třiceti tisíc fanoušků moderní hudební scény. Vedle prémiového ležáku Pilsner Urquell se budou moci návštěvníci hudebních produkcí také osvěžit dalšími pivy Plzeňského Prazdroje - pivními speciály Master.

Pilsner Urquell je hlavním pivem celého festivalu, takže ho návštěvníci najdou na mnoha místech areálu. Nadto na Střeleckém ostrově mohou zájemci zajít do stanu Pilsner Urquell Master Bartender, kde si vyzkoušejí, jak správně načepovat pivo plzeňského typu, a získají cenné informace o pivu od úřadujícího mistra světa v čepování Lukáše Svobody a dalších finalistů světové soutěže výčepních Pilsner Urquell Master Bartender. Nejlepší z nich pak vzejdou 2x denně z finále soutěže, ze kterého si vždy první tři odnesou výhry v podobě piva Pilsner Urquell.

Na ty, kdo si budou chtít plzeňský ležák vychutnat ze skla a v klidu s nádherným výhledem na Karlův Most a Pražský hrad, čeká kavárna na plovoucím pontonu vedle Střeleckého ostrova. A golfoví/sportovní nadšenci mají na Kampě k dispozici golfový trenažér a minigolf od Pilsner Urquell.

Festival United Islands považujeme za špičku mezi hudebními festivaly, jsem proto rád, že se náš prémiový ležák Pilsner Urquell stal jeho partnerem a společně s pivními speciály Master také pivem celého festivalu. Náročné hudební i pivní fajnšmekry určitě dokážeme našimi pivy plně uspokojit,“ říká Karel Kraus, manažer značek Pilsner Urquell a Master.

Pilsner Urquell také pro všechny návštěvníky zajistí na festivalu wifi s pokrytím Střeleckého ostrova i Kampy, navíc s možností zdarma si stáhnout do chytrých telefonů zcela novou navigační aplikaci Pilsner Urquell Navigátor. Ta umožní uživateli vyhledat restauraci s pivem Pilsner Urquell v zadané lokalitě nebo v okolí místa, kde se uživatel právě nachází.

Pivní speciály Master budou mít v sobotu svou vlastní scénu v klidné části festivalu na Střeše Jazz Docku u Dětského ostrova, která se bude jmenovat Master Frivol Battle. Návštěvníci zde budou mít možnost ochutnat speciál Master ve všech třech variantách – Zlatý, Polotmavý a Tmavý – a odpočinout si v tamější Master Relax zóně. Na této scéně proběhnou improvizační hudební souboje přihlášených muzikantů z řad kapel vystupujících na United Islands. Diváci pak určí, kdo z těchto interpretů získá v odpoledním finále titul Master a hlavní cenu v podobě piva věnovanou Plzeňským Prazdrojem.

Spolupráce na festivalu s našimi partnery je naprosto klíčová a dobré pivo k hudebnímu festivalu prostě patří. První volba padla na Pilsner Urquell, který má skvělý zvuk doma i venku, což je pro nás samozřejmě důležité, neboť našeho festivalu se účastní také velký počet hudebních fanoušků ze zahraničí,“ zdůrazňuje ředitel festivalu United Islands Martin Voňka.

Tradiční pražský hudební festival United Islands již po osmé vytvoří z historického centra Prahy rozsáhlou festivalovou zónu. V oblasti mezi Žofínem, Střeleckým ostrovem, Dětským ostrovem a Kampou vyroste 5 hlavních scén, na kterých vystoupí více než 100 kapel z 15 zemí. Letošní ročník festivalu United Islands do Prahy pozval hvězdy britské elektronické scény Audio Bullys, španělskou kultovní kapelu La Troba Kung Fu nebo ska punkový objev Russkaja. Českou scénu budou reprezentovat cenami ověnčení Republic of Two, Dva nebo Prago Union. Pořadatelé festivalu očekávají obdobnou návštěvu jako v minulých letech, která činí cca 30 tisíc lidí – fanoušků, kteří podporují myšlenku festivalu zdarma v centru Prahy.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje | Autor: Vladimír Jurina

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/988%22%3EPilsner


Ve čtvrtek začíná desátý ročník olomouckého Beerfestu, největší akce tohoto druhu na Moravě, která každoročně láká tisíce návštěvníků. Tentokrát ovšem na novém místě, v areálu Korunní pevnůstky. Tam se pivní festival letos přestěhoval z lokality v městské části Lazce, kde má vyrůst parkurové závodiště.

Jubilejní ročník probíhající až do soboty představí produkci rekordního počtu 36 pivovarů, což v součtu představuje zhruba sto značek piv. Vedle velkých společností má do krajského města tentokrát přijet představit ta svá také větší množství malých tuzemských pivovarů.

"Je to nabídka pro znalce, fajnšmekry či objevovatele nových pivních chutí, kteří by se jinak k pivům těchto malých producentů nedostali," uvedl hlavní pořadatel Pavel Spálený. Lidé budou moct ochutnat mimo jiné i z nabídky desítky výrobců, kteří na olomouckém pivním festivalu ještě nikdy své produkty nenabízeli.

Na příchozí čekají rovněž dvě hudební scény. Na nich se během čtyř dnů vystřídají muzikanti z pětadvaceti kapel a další účinkující z Čech i Slovenska. Budou mezi nimi kupříkladu skupiny Fleret, Kryštof, Wohnout, Buty, Support Lesbiens, No Name, Charlie Straight nebo zpěváci Katarína Knechtová, Vladimír Mišík, Jan Spálený či Xindl X. V sobotu dopoledne se uskuteční i burza pivních kuriozit.

Pro krajské město zůstala čtyřdenní přehlídka piv nejrůznějších druhů a hudby nejrozličnějších žánrů zachovaná na poslední chvíli. V okamžiku, kdy pořadatelé přišli o lazecké působiště, chtěli se poohlédnout po vhodném místě jinde.

"Původně jsme uvažovali o přesunu. Například do Brna nebo Ostravy, kde existuje více vhodných ploch pro konání podobných akcí pod širým nebem," popsal Spálený. Tyto myšlenky opustily organizátory, když se naskytla příležitost využít prostory obnovované Korunní pevnůstky. O opravu areálu, který kdysi tvořil součást bastionového opevnění města, se stará Muzeum olomoucké pevnosti.

Festival láká davy lidí, v rekordním roce jich bylo šestnáct tisíc

"Zvažovali jsme, zda festival do pevnosti pustit. Nakonec jsme pořadatelům vyšli vstříc. Sami si tak mimo jiné ověříme, jak zatěžkávací zkoušku areál zvládne. Tedy, jestli jsou programy tohoto typu na pevnůstce realizovatelné," podotkla předsedkyně správní rady společnosti Markéta Záleská.

Protože je to památkově chráněný areál, dohodli se s pořadateli na poměrně přísných podmínkách. "Cílem je, aby se v něm nic nepoškodilo. A samozřejmě nikomu nic nestalo," poznamenala Záleská. Beerfest se proto bude odehrávat jen na venkovních prostranstvích, část vnitřních prostor budou mít k dispozici jen účinkující jako zázemí.

Festival by nakonec mohl pevnosti i pomoci. Správci areálu, který leží nedaleko Botanické zahrady v Bezručových sadech, by měli na opravy památky získat část výtěžku ze vstupného. Během festivalu také proběhne sbírka na opravy Korunní pevnůstky. Ta má kapacitu deset tisíc návštěvníků.

Na Beerfest jich zavítají každoročně tisíce. I loni, kdy téměř celou dobu pršelo, jich přišlo celkem osm tisíc. Rekordní návštěva jednoho z ročníků pak čítala na šestnáct tisícovek příchozích. Změna lokality ovšem není jedinou novinkou. V minulosti se Český pivní festival konal v květnu. Po jeho letošním přesunutí na červnový termín organizátoři museli zápolit s další nečekanou obtíží.

Pivovary už obvykle mívají oproti květnovým dnům, kdy se tuzemské festivalové dění teprve rozjíždí, podstatně víc aktivit. "Bylo proto složitější zajistit jejich účast. V posledních třech týdnech se ale zájem zvedl a nakonec jsme paradoxně získali víc pivovarů než loni," poznamenal Spálený.

Zdroj: iDnes.cz | Autorka: Jitka Janečková

http://olomouc.idnes.cz/beerfest-nabidne-na-olomoucke-pevnustce-100-znacek-piv-od-36-pivovaru-1dg-/olomouc-zpravy.aspx?c=A110621_1606964_olomouc-zpravy_stk


Plzeňský Prazdroj, který spolupracuje s cca 70 % velkých hudebních festivalů v České republice, připravuje pivo i na letošní sérii 85 připravovaných velkých akcí i více než 200 menších hudebních akcí. Největší zastoupení bude mít pivo Gambrinus, ale také ležák Pilsner Urquell uzavře letošní hudební sezonu na vyhlášeném Pilsner Festu 26. -27. srpna.

Nejčastěji se na hudebních festivalech prezentuje značka Gambrinus, letos uhasí žízeň návštěvníků 80 velkých hudebních akcí. Gambrinus spolupracuje s některými vyhlášenými festivaly již dlouhá léta. Například s třineckou Nocí plnou hvězd se spojil již v roce 1995 a patří k ní dodnes.

Vedle obvyklé podpory velkých hudebních festivalů jako United Islands v Praze doprovodíme již tradičně také letní i podzimní turné skupiny Tři sestry, která letos vstoupí do Beatové síně slávy. Navíc frontman Lou Fanánek vystupuje letos v kostýmu Pan pivo, to je parádní záležitost. Naše pivo bude i na dalších hudebních akcích, například an koncertech v nádherném areálu Lokte nad Ohří či na Buchlovském létě,“ říká Vladimír Kleisner, manažer Plzeňského Prazdroje, který má tuto oblast v Prazdroji na starost.

Na akcích s návštěvností až několik desítek tisíc lidí se vyčepuje několik set hektolitrů piva, což klade velké nároky na zajištění stanů, výčepů a udržení odpovídající kvality piva. Prazdroj proto řeší na základě reálné situace mimo jiné i s pořadateli optimální uskladnění piva, aby se dostalo k návštěvníkům v co nejlepší kondici. Správné rozvržení umístění výčepů musí odpovídat předpokládané návštěvnosti. Množství sudů a výčepů kalkuluje Prazdroj podle zkušeností z minulých let. Skladba nabídky piv je sestavena podle programu, atraktivity účinkujících skupin a hudebního žánru, ale také podle místa konání. Zajímavostí je, že se pracuje s poměrně aktuálními předpověďmi počasí, které ovlivňují nejen množství piva, ale také skladbu nabídky.

Na největších a nejnavštěvovanějších festivalech je k dispozici až dvě stě výčepních kohoutů. V případě potřeby, kdy by například došlo k termínové kolizi dvou velkých festivalů, by Prazdroj mohl čepovat současně z téměř 500 výčepních kohoutů. Dobrý servis a odbornou znalost proto chválí také pořadatelé festivalů. „S Plzeňským Prazdrojem spolupracujeme od začátků festivalu a jsme s jeho přístupem velmi spokojeni. Důležitou roli hraje také technické zázemí pro tyto akce, které, dovoluji si tvrdit, má Prazdroj nejlepší mezi všemi pivovary,“ uvedl ke spolupráci s pivovarem hlavní organizátor festivalu Benátská noc Pavel Mikez.

Díky tomu například na loňském Pilsner Festu, jedné z největších západočeských open-air hudebních akcí, zvládli bez problému vyčepovat rekordních 150.000 piv.

Piva ve stanech Plzeňského Prazdroje se letos celkem objeví přibližně na 300 akcích, s předpokládanou návštěvností 1,5 milionu návštěvníků a odhadovanou výtočí 19 tisíc hektolitrů piva včetně nealkoholického Birellu. Pro letošní sezonu Prazdroj opět počítá s využitím speciálních tepelně izolovaných pivních cisteren, především na opravdu velkých akcích typu Masters of Rock ve Vizovicích. Na všech těchto akcích bude pivo čepovat výhradně personál pořadatele či firem, které zajišťují gastroservis.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje | Autor: Jiří Mareček

http://www.prazdroj.cz/cz/pro-media/aktualne/987%22%3EPrazdroj


Areál dalešického pivovaru kromě občerstvení a příjemného zastavení na cestě odkryje návštěvníkům i tajemství dávné minulosti o tom, jak se tu vařilo pivo kdysi.

Vstoupit do Pivovarského muzea v Dalešicích na Třebíčsku znamená pro návštěvníky nechat se okouzlit starobylou a velice důmyslnou technikou našich předků. A nejen to. Pro každého, kdo by byť jedinkrát spatřil film Jiřího Menzela Postřižiny, se tu začnou odkrývat důvěrně známá zákoutí filmových scén, které se na tomto místě natáčely.

Při příchodu do pivovarského areálu nelze zrakem minout komíny, z nichž ve filmu správcová se švagrem Pepinem shlíží do krajiny. Kouzelný je i pohled na správcovskou budovu pivovaru přes zahradní zídku. Jakoby se tu čas na dlouho zastavil.

Moderní výroba piva vedle historie

Dnes v pivovarském areálu vládne čilý ruch a moderní výroba piva, jeho součástí je ale i muzeum pivovarnictví. Nachází se v historické části budov, které byly z takřka ruin rekonstruovány v roce 2003.

Do muzejní expozice vstupujeme s hrstkou návštěvníků a průvodkyní Ivetou Hrůzovou. Ta nezasvěceným postupně odhaluje taje dávné výroby piva. „Voda přeměněná na páru byla využívána na rozpohybování strojů v pivovaru. Parní stroj rozpohyboval píst, který roztáčel kola,“ přiblížila Hrůzová.

Návštěvníci mohou názorně vidět, jak jedno z kol je napojené řemenem na transmisi. Tato dlouhá tyč procházela celou budovou a přenášela hybnou sílu na další stroje v ostatních místnostech. Větší kolo bylo napojeno na generátor, vyrobená elektřina vedla do mramorové desky, z níž byla rozváděna po celé budově.

Ani další technické vychytávky minulosti tu nelze přehlédnout. Zatímco dnešní pivovary sází na automatizaci, dalešické muzeum ukazuje, jak musela být dříve náročná cesta k naplnění jedné láhve piva narozdíl od pozdější pásové výroby.

Dříve zde v pivovaru pracovalo až tři sta dělníků a vyrábělo se zde až třicet tisíc hektolitrů piva. Dnes tu v moderní výrobě pracuje jen pětice lidí,“ nastínila dobové rozdíly průvodkyně.

V pivovarském muzeu je možno navštívit nejen expozici rakousko–uherského pivovarnictví, ale od začátku července je možno po dohodě s průvodkyní nahlédnout i do současného moderního provozu pivovaru.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Žďárský deník | Autorka: Eva Bártíková

http://zdarsky.denik.cz/podnikani/20110620_ji_pivovarske-muzeum-v-dalesicich-ma-a1ed.html


Nová Desítka z Krušovic projde testem

[pondělí, 20. červen 2011]

Jaká je ta nová Desítka z Krušovic? Reklama se nás snaží přesvědčit, že jako stará. Ale je vůbec možné ještě dnes vyrobit pivo s tou starou krušovickou chutí z osmdesátých let? Vždyť tehdy měl pivovar v Krušovicích roční výstav 270 tisíc hektolitrů, po rozsáhlé modernizaci má kapacitu přes jeden milion hektolitrů.

Je nová Desítka skutečně tak dobrá, jak o tom hovoří bývalý sládek a ředitel pivovaru Krušovice?

Stal se malý zázrak. Máme teď znovu desítku, která se dobře pije. A přitom má zlatou barvu, chlebnatost, plnost, hustou pěnu“, říká Václav Kloub. Pamatuje si základní chuťové vlastnosti a technologický postup, v samotném procesu hledání nové desítky, který trval osm měsíců, byl náročným oponentem. Nová Desítka je ale vyrobena odlišným technologickým postupem. Má snížený stupeň prokvašení, v nové Desítce zůstává více neprokvašeného extraktu.

První pivní extraliga provádí anonymní degustace českých světlých ležáků, ale na novou Desítku z Krušovic musí zareagovat, stejně jako reagovala na spor Plzeňského Prazdroje a Rodinného pivovaru Bernard, kdo vaří chutnější nealkoholické pivo. Je to výzva, kterou je nutno přijmout. Proto uspořádá ve středu 22. června anonymní degustaci deseti piv v kategorii světlé výčepní. Jedno z nich bude Desítka z Krušovic, o ostatních devíti značkách se vedly nekonečné diskuse.

Nakonec v zásadě zvítězil názor Petra Hadži Hrkala, který to napsal velmi jasně výstižně:

Cílem degustace není určit nejlepší 10° na trhu.Zadání té degustace by mělo vycházet z toho, proč celý ten humbuk okolo nové 10 vznikl, tj. dostat Krušky zpět do portfolia nejprodávanějších a vede v regálu nabízených piv - určitě nebylo jejich cílem udělat nějakou fajnšmekrovinu. Proto bych to srovnával s těmi nejprodávanějšími a nejrozšířenějšími, protože to je jejich cílová skupina, bez ohledu na výrobce.

Takže by neměl chybět Gambáč, Kozel, Radegast, Budvar, Pardál, Staropramen, Braník, Svijany, Staroškopek. A byl bych skutečně zvědav, jak si právě mezi těmito tituly povede, přestože se mi z toho seznamu krapet rolujou fusekle...

Jak se nová Desítka povedla a jaké jsou její šance může naznačit anonymní degustace. Dlouhodobě na to dají odpověď zákazníci, když jim bude chutnat a opět se z Krušovic stane pivo jejich srdce.

Autor: František Trantina, První pivní extraliga


Předáním práva várečného a titulu měšťanského pivovaru oficiálně zahájil provoz nový pivovar Permon v areálu kapucínského kláštera v Sokolově. Pivo se tady vaří už od 8. června, nyní byl pivovar slavnostně otevřen. Pro pivo Permon je to už třetí pivovar, kde vzniká.

Foto

"Vařit pivo přímo tady v kapucínském klášteře byl náš původní záměr už od roku 2005. Bohužel se to dlouho nedařilo zrealizovat," uvedl ředitel pivovaru Ladislav Sás.

Proto začal pivo Permon vařit v Lomnici a poté otevřel větší výrobnu v Sokolově. "Zatímco v Lomnici budeme i dále vařit zkušební a speciální várky, provoz v Sokolově postupně utlumíme," naznačil Sás.

Nový pivovar v prostorách kapucínského kláštera vyšel asi na deset milionů. Na stavbu a vybavení dostal pivovar Permon dotaci z Evropské unie, která pokryla zhruba 60 procent nákladů.

Vyrábět se tady bude tisíc litrů piva na várku. V Lomnici začínal Permon s výrobou 100 litrů na várku, druhý pivovar už vyráběl 650 litrů na várku.

"Konečně budeme mít dost piva. My jsme zatím měli vždy piva málo, výroba byla omezená," těšil se Sás.

Permon vyrábí několik druhů nefiltrovaných piv od kvasnicového výčepního světlého, přes kvasnicový světlý a polotmavý ležák až po tmavý speciál.

Areál kapucínského kláštera v Sokolově patří městu a sídlí v něm městská společnost Sokolovská bytová.

Zdroj: Vary iDnes.cz | Autor: Zdeněk Soukup | Foto: Martin Stolař

http://vary.idnes.cz/v-kapucinskem-klastere-v-sokolove-se-zacalo-varit-pivo-permon-p66-/vary-zpravy.aspx?c=A110617_151943_vary-zpravy_sou


Nymburské pivo oslavily tisíce lidí

[pondělí, 20. červen 2011]

Kdo přišel v sobotu do nymburského pivovaru na Slavnosti Postřižinského piva, určitě neprohloupil. Za prvé měl možnost ochutnat všechny druhy tohoto zlatavého moku, které se v pivovaru vyrábějí, za druhé si měl možnost zdarma poslechnout například kapelu Divokej Bill, revivalovou bandu muzikantů Tři sestry banditos a vrcholem celého kulturního zážitku byli bratři Neckářové se skupinou Bacily

Den začal „uplakaně“, už po deváté ráno začalo pršet a kdyby někdo nad areálem prolétl letadlem, spatřil by kromě velkých poutačů na nymburské pivo také pestrobarevnou škálu deštníků. „Mohlo být lepší počasí, ale nám to nevadí, protože máme deštníky a zahřívá nás přeci nymburské pivo,“ nechala se slyšet partička obdivovatelů country kapely Country expres, která celou akci zahájila.

Areál se odpoledne naplnil k prasknutí a pivo teklo ze všech píp, které byly v tu dobu k dispozici. „Letos by tu mělo být tak kolem šesti tisíc lidí, ale je to jen odhad, protože je, jako každoročně, vstup zdarma. Mám velkou radost z toho, že i přes nepřízeň počasí si k nám už lidé našli cestu a tuto akci nevynechají,“ uvedl spokojený ředitel pivovaru Pavel Benák.

Ten také prozradil, že nové etikety na Pepinovu desítku, Francinův ležák, Něžného barbara či Bogana jsou už připraveny. Jaké budou a kdy se s nimi budete moci setkat v obchodech, vás budeme informovat už v nejbližších dnech, v některém z dalších vydání Nymburského deníku.

Zdroj: Nymburský deník | Autorka: Milena Jínová

http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/pivovar20110619.html


«« « Strana 768 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI