Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Festival Colours of Ostrava inspiroval pivovarníky v Ostravaru k uvaření barevného piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Festival Colours of Ostrava inspiroval pivovarníky v Ostravaru k uvaření barevného piva

[středa, 30. květen 2012]

Organizátoři hudebního festivalu Colours of Ostrava dnes spolu s pivovarníky z Ostravaru představili sytě červený jedenáctistupňový festivalový ležák Ostravar RED, který Ostravar uvařil speciálně pro období blížícího se hudebního svátku. „Díky pivovaru Ostravar bude letos na Colours barevné i pivo,“ řekla při představení nového piva ředitelka festivalu Zlata Holušová. Nové pivo budou lidé moci ochutnat již před festivalem. V hospodách, restauracích a obchodech Moravskoslezského kraje se objeví na počátku června.

V uplynulých 115 letech jsme se nikdy nesnažili o to, aby měla naše piva jinou než tradiční pivní barvu. Nebyl k tomu důvod,“ uvedl při představení nového piva vrchní sládek pivovaru Ostravar Richard Kornas. Po spojení s hudebním festivalem Colours of Ostrava se ale situace změnila. “Nechali jsme se barveným festivalem inspirovat a začali přemýšlet, zda by se dalo uvařit pivo, které by mělo tradiční chuťový profil Ostravaru, ale úplně jinou barvu a bylo tak na první pohled jiné,“ přibližuje ostravský sládek příběh nového piva Ostravar RED.

Ostravar RED je jedenáctistupňový ležák. Ten v nabídce ostravského pivovaru doposud chyběl. Oproti běžným typům piv má Ostravar RED netradiční sytě červenou barvu.

Výsledná barevná podoba každého piva je zpravidla dána typem použitého sladu, přičemž mezi nejčastějí barvy patří různé tóny zlaté, hnědé a černá. My jsme ale chtěli docílit barvy, kterou by u chuťově tradičního piva nikdo nečekal,“ vysvětluje vrchní sládek. “Červená je přitom barva Ostravaru a ke značce tak přirozeně patří,

Podle Kornase ostravští pivovarníci od začátku hledali vhodný přírodní koncentrát, který požadované zabarvení piva způsobí. A nebylo snadné ho najít. „Hledali jsme totiž takový, který by našemu pivu dokázal dát novou barvu, aniž by výrazně ovlivnil jeho chuťový profil.

Nakonec ostravští pivovarníci sáhli po přírodním koncentrátu z černé karotky. „Díky jeho účinkům získalo naše pivo nádhernou sytě červenou barvu, a přitom si uchovalo tradiční chuťové vlastnosti Ostravaru, což především znamená hořkost a říz,” říká k novince z Ostravaru Kornas “Protože však jde o jedenáctistupňový červený ležák, je jeho hořkost ve srovnání s našim tradičním ležákem jemnější. Po vychlazení na optimálních osm stupňů pivo působí osvěžujícím dojmem. Což je pro teplé letní dny v době festivalu velký benefit a doufáme tak, že lidem zachutná,” dodává vrchní sládek.

Nový červený jedenáctistupňový ležák Ostravar RED bude součástí letošního festivalového pivního menu. „Ostravar RED však mohou ochutnat všichni i mimo samotný festival.“ říká Zuzana Cieciotková, manažerka značky Ostravar, s tím, že Ostravar pošle nové červené pivo i do klasické distribuce, takže ho lidé budou moci ochutnat v hospůdkách nebo si ho koupit v lahvi domů. „Na trhu se Ostravar RED objeví začátkem června a vydrží na něm až do Colours,“ říká závěrem manažerka značky Ostravar Zuzana Cieciotková.

Charakteristika nového barevného festivalového piva Ostravar RED

Ostravar RED je po limitované edici extra silného speciálu Ostravar STO15, který připomíná letošní 115. narozeniny, v pořadí druhou letošní novinkou ostravského pivovaru. Jde o 11° červený ležák s obsahem alkoholu 4,9%. Byl uvařen spodním kvašením s použitím tradiční ostravarské receptury. I přes červenou barvu si tak zachovává hořkost a říz typický pro Ostravar. Ve srovnání s tradičním ležákem z produkce pivovaru je však jeho hořkost jemnější. Po vychlazení na optimálních osm stupňů pivo působí osvěžujícím dojmem.

Tisková zpráva

Festival Colours of Ostrava inspiroval pivovarníky v Ostravaru k uvaření barevného piva [p296]

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI