Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info





Starobrněnská piva oslavila historický úspěch v 13. ročníku prestižní degustační soutěže České pivo 2013. Milan Schramm, vrchní sládek a ředitel pivovaru, se z Prahy do Brna vrací se třemi cennými kovy. Zlato veze pro Starobrno Ležák, které uspělo v nejsledovanější kategorii světlých ležáků mezi 14 vzorky, ale i pro Starobrno Tradiční, které mezi světlými výčepními pivy soutěžilo s dalšími 15 pivy. Stálice pivovaru, Starobrno Medium, uspělo mezi třinácti „jedenáctkami“ a získalo ocenění stříbrné. Zopakovalo tedy úspěch z minulého roku.

Milan Schramm k úspěchu říká: „Vypadá to, že třináctka je naše šťastné číslo. Ještě nikdy se nám nepovedlo posbírat v jednom ročníku tři ocenění. Zlato mezi ležáky je navíc prestižní záležitostí. Jsem si ale jistý, že to není jen tou třináctkou, naopak ocenění jsme získali především díky kvalitě. Mám velkou radost, ceny určitě budou povzbuzením do další práce i pro všechny mé kolegy ve Starobrně.

Starobrno tradiční se 4,0% obj. alkoholu je řízné pivo pro všední i sváteční dny, k nevšední zábavě s přáteli doma i ve Vaší hospůdce. Typické svojí barvou, jemně hořkou chutí a sladovou vůní.

Starobrno Medium je jedenáctiprocentní pivo s obsahem alkoholu 4,7% vyrobené z nejjemnějšího Žateckého chmele a nejlepšího moravského sladu. S neobyčejně lahodnou, plnou, jemně chmelovou chutí a dokonalým řízem.

Starobrno Ležák s 5,0% obj. alkoholu je pivo ve stylu brněnského tradice. Již několik století je symbolem moravského pivovarnického umění. Světlé jantarové barvy, plné chuti, lehké po napití, s výrazným chmelovým dojmem.

Soutěž České pivo, která letos probíhá už po třinácté, každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven a odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský- Letos bylo testováno 61 druhů piv rozdělených do pěti soutěžních kategorií. Degustace je dvoukolová, což posiluje objektivitu hodnocení. Degustační komise za dohledu notáře posuzovala senzorické vlastnosti piva, v analytických laboratořích byla prováděna kontrola původního extraktu (stupňovitosti) kvůli ověření příslušnosti piva do přihlášené kategorie. V degustačních komisích nezasedli pouze pivovarníci, ale také pedagogové a odborníci ze středních a vysokých škol, z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech zástupcem odborného garanta, kterým je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, což zvyšuje nestrannost soutěže. Odborný garant dále zajišťuje chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků. Soutěže se mohou vedle členských pivovarů Českého svazu pivovarů a sladoven, zúčastnit i pivovary nečlenské, podmínkou je, aby měly roční výstav minimálně 10 tisíc hektolitrů.






Sládek netráví celý den pitím piva

[pátek, 27. září 2013]


Pivo vaříme dál, vzkazuje Krumlov

[pátek, 27. září 2013]

V prestižní degustační soutěži České pivo 2013 sklidila úspěch také piva Plzeňského Prazdroje. V kategorii 11° ležáků získal nejvyšší ocenění Velkopopovický Kozel spolu s Gambrinus Excelentem. Během slavnostního večera byl do Síně slávy českého pivovarství a sladařství uveden Ing. Václav Petras, který stál u založení pivovaru Radegast.

Kategorie 11° piv si získává stále větší oblibu. Jsme proto rádi, že kromě nejžádanějšího piva Gambrinus Originál 10° oceňují spotřebitelé i odborná veřejnost také právě Gambrinus Excelent 11°,“ vyjádřil se k ocenění Jiří Fusek, sládek pivovaru Gambrinus a připojil pozvání na Den českého piva: „Zveme všechny milovníky našeho piva do některé z hospod, aby si s námi připili v rámci oslav Dne českého piva. Věříme, že tento den si svůj svátek zaslouží a že tímto vytvoříme zcela novou tradici.

Celkem 61 přihlášených pivních vzorků soutěžících v pěti kategoriích odebrali přímo v pivovarech zástupci Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, aby prověřili obsah původního extraktu, tedy stupňovitost, podle níž jsou piva přihlašována do jednotlivých kategorií soutěže. Senzorické vlastnosti piva posléze posoudila nestranná komise z řad pivovarníků, pedagogů, odborníků ze středních a vysokých škol, z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.


V nejprodávanější kategorii piv je Českým pivem roku 2013 Staropramen Světlý

Vzorky piv se v soutěži hodnotí ve dvou kolech. Prochází i laboratorními testy.

Pivovarští experti na slavnostním večeru Českého svazu pivovaru a sladoven ocenili nejlepší česká piva letošního roku. V souboji malých i velkých pivovarů soutěže České pivo roku 2013, jejímž odborným garantem je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, zvítězil v kategorii světlá výčepní piva Staropramen Světlý. Ocenění tak získal v nejprodávanější kategorii piv u nás. Pro Staropramen je to letos již třetí vítězství a ocenění kvality. Do letošního třináctého ročníku degustační soutěže se přihlásilo 61 druhů piv v pěti soutěžních kategoriích.

Velmi si vážíme tohoto ocenění kvality, za kterým je dlouhodobá práce našeho pivovarského týmu. Uspět v této soutěži je doslova dvojnásobně obtížné, jelikož jde o soutěž dvoukolovou. Díky garanci pivovarského svazu jde navíc o soutěž s vysokým odborným kreditem,“ říká vrchní sládek pivovaru Staropramen Zdeněk Lux, který ocenění ve středu večer osobně převzal.

Hodnotiteli piv jsou odborní degustátoři a pivovarští experti. Kromě degustačního hodnocení odborníků soutěžní piva prochází analytickým posouzením v laboratořích. Tím je zajištěna komplexnost posuzování piv a posílena objektivita. Speciální je také výběr pivních vzorků. Ty totiž organizátorům neposílají pivovary, ale jsou zástupcem garanta soutěže odebírány přímo z přepravek určených k distribuci pivovaru do maloobchodní sítě. Komise tedy degustuje piva, která si zákazníci mohou koupit pro vlastní spotřebu v jakémkoliv obchodě.

Pro pivovar Staropramen je to v letošním roce již třetí velké ocenění. V soutěži Zlatý pohár PIVEX – Pivo roku 2013 totiž uspěl hned ve dvou kategoriích, když v kategorii nízkoalkoholická míchaná piva zvítězil Staropramen Cool Grep, v kategorii světlých výčepních piv byl třetím místem oceněn Staropramen Světlý.

Aktuální vítězství a zisk titulu České pivo 2013 tak potvrzuje, že ve smíchovském pivovaru vaří tým vrchního sládka Zdeňka Luxe dlouhodobě piva nejvyšší kvality, která oceňují jak spotřebitelé, tak odborná veřejnost.

O soutěži České pivo (zdroj tisková zpráva ČSPS)

Jde o jedinou soutěž, kterou pořádá Český svaz pivovarů a sladoven pod svým patronátem. Soutěž České pivo, která letos proběhla už po třinácté, je dvoukolová, což posiluje objektivitu hodnocení. Degustační komise za dohledu notáře posuzovala senzorické vlastnosti piva, v analytických laboratořích byla prováděna kontrola původního extraktu (stupňovitosti) kvůli ověření příslušnosti piva do přihlášené kategorie. V degustačních komisích nezasedli pouze pivovarníci, ale také pedagogové a odborníci ze středních a vysokých škol, z Chmelařského institutu a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech zástupcem odborného garanta, kterým je Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, což zvyšuje nestrannost soutěže. Odborný garant dále zajišťuje chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků. Soutěže se mohou vedle členských pivovarů Českého svazu pivovarů a sladoven, zúčastnit i pivovary nečlenské, podmínkou je, aby měly roční výstav minimálně 10 tisíc hektolitrů.


Litovel Premium slaví zlatý hattrick

[čtvrtek, 26. září 2013]

Je Českým pivem 2013 a nejlepším ležákem v ČR. Vítězství dále patří pivu Litovel Dark a Zubr Free.

Výsledky prestižní degustační soutěže České pivo 2013 opět potvrdily, že nejlepší piva se vaří na střední Moravě. Piva Litovel, Zubr a Holba získala celkem 8 medailí, z toho 3 vítězství. Piva všech tří značek, která jsou doma v Olomouckém kraji, tak opět potvrdila svou jedinečnost a prvotřídní kvalitu. Pivovarští odborníci v soutěži hodnotili celkem 61 druhů piv, rozdělených do 5 kategorií.

V prestižní kategorii světlých ležáků zvítězil Litovel Premium. Hned za ním se umístila Holba Premium, která, stejně jako Litovel, má na kontě řadu národních i mezinárodních medailí. Piva ze střední Moravy jednoznačně ovládla také kategorii tmavých piv. Jejím vítězem se stal Litovel Dark, následovaný tmavým výčepním Zubrem Classic a tmavým ležákem Litovel Schwarzbier. Významným úspěchem je dále vítězství Zubra Free mezi nealkoholickými pivy a dvě bronzové medalile pro Holbu Šerák a Zubr Gold v kategorii světlých piv.

V posledních třech letech se nám podařilo zvítězit v prestižní kategorii ležáků a na náš zlatý hattrick jsme oprávněně hrdí. Nejde o náhodu, ale potvrzení stabilně vysoké kvality a osobité charakteristiky našeho piva. Letos slavíme 120 let pivovaru a po celou tuto dobu se držíme klasické výroby piva, vařeného podle tradičních receptur. Jsme rádi že chutná nejen konzumentům, ale i odborníkům,“ komentuje dosažené výsledky ředitel pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Pivovarští odborníci hodnotili především chuť piva a její vyváženost, aroma, říz, ale i pěnu nebo barvu piva, tedy všechny vlastnosti, důležité pro konzumenta. U piv z produkce všech tří pivovarů ocenili především plnou harmonickou chuť s příjemně se rozvíjející hořkostí a chmelovým aroma, výborným řízem i její celkovou vyzrálost. Jednou z dalších předností je vysoká pitelnost, kterou oceňují sami konzumenti. U takového piva máte chuť na další doušek, aniž vás k tomu žene žízeň. Taková piva dokáží „plnit“ hospody, proto se všem třem pivovarům daří každoročně navyšovat odbyt sudového piva i přesto, že celkově v ČR jeho prodej klesá.

V době, kdy na jedné straně roste nabídka europiv, na straně druhé sílí zájem o tradiční česká piva s chuťovou rozmanitostí, pro každou značku i druh piva typickou. Taková piva oceňují nejen konzumenti, ale na platformě degustačních soutěží také odborníci.

Degustační soutěž České pivo roku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS). Hodnocení jednotlivých vzorků probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech, což garantuje nestrannost a vysokou objektivitu soutěže.

Medaile v soutěži České pivo 2013 pro jednotlivé značky

Litovel Premium, Litovel Dark – vítězové kategorií, titul České pivo

Zubr Free – vítěz kategorie, titul České pivo

Umístění v příslušných kategoriích

Holba Premium – 2. místo

Tmavý Zubr Classic – 2. místo

Holba Šerák – 3. místo

Zubr Gold- 3. místo

Litovel Schwarzbier- 3. místo


Prazdroj oslavuje Den českého piva

[čtvrtek, 26. září 2013]

Plzeňský Prazdroj se připojuje k oslavám Dne českého piva, které již zítra proběhnou v hospodách po celé České republice. Tímto svátkem oslaví tradiční národní nápoj a bohatou pivní kulturu na sto restaurací čepujících piva Plzeňského Prazdroje po celé České republice řadou speciálních akcí. Sládek plzeňského pivovaru Jiří Fusek slavnostně narazí sud piva ve 12:30 v restauraci Dvanáctka v Plzni.

Den českého piva, iniciovaný Českým svazem pivovarů a sladoven, by se měl stát celonárodní tradicí oslav českého piva a posílit hrdost na tento tradiční nápoj. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků sv. Václava, proto bude oslavám patřit předvečer jeho svátku. Den českého piva má přinést zábavnou osvětu, která lidem přiblíží historii i tradici českého pivovarnictví a ukáže na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.

Podporujeme české pivo i výjimečnou českou pivní kulturu, proto rádi podpoříme Den českého piva, který jistě oživí bohatou kulturu čepovaného piva přímo v restauracích a hospodách. Věříme, že tak vytvoříme novou, zcela výjimečnou tradici pro všechny milovníky piva v Čechách,“ připomíná Jiří Fusek, sládek plzeňského pivovaru.

Naražením sudu v restauraci Dvanáctka chvíli po poledni v Den českého piva zahájí Jiří Fusek oslavy za Plzeňský Prazdroj. V restauracích a hospodách, které se do celorepublikových oslav zapojí, je připravena speciální nabídka. Hosté si mohou kromě čerstvě načepovaného lahodného nápoje dopřát také speciální sváteční menu, pivní degustační menu s ochutnávkou netradičních piv a speciálů, pivo zdarma nebo se v některé z hospod mohou setkat s plzeňským sládkem. Ve vybraných restauracích a hospodách mohou milovníci piva ochutnat značky, které zde nejsou běžně na čepu.

Seznam hospod s pivy Plzeňského Prazdroje oslavujících v jednotlivých regionech České republiky Den českého piva naleznete na www.prazdroj.cz/cz/obchody-a-restaurace/pro-pivare/den-ceskeho-piva.

Jak dodává Jiří Fusek, Den českého piva není letos na podzim jedinou příležitostí, jak si vychutnat skvělé čepované pivo. „V oslavách mohou patrioti a milovníci národního tekutého pokladu pokračovat i v říjnu v Plzni. Všechny sem 5. října srdečně zveme na Pilsner Fest, festival na počest 171. výročí první várky ležáku Pilsner Urquell, který je praotcem všech spodně kvašených piv, rozšířených po celém světě jako kategorie pils.


Starobrněnský pivovar začal pro milovníky pivních specialit připravovat opravdovou lahůdku, kterou pojmenoval příznačně Medák. Nový medový ležák se začne prodávat v polovině listopadu letošního roku. K dostání bude v restauračních zařízeních a hospodách po celé České republice až do vyčepování všech sudů. Celkově jej v pivovaru uvaří více než dva tisíce hektolitrů.

Milan Schramm, vrchní sládek a ředitel starobrněnského pivovaru, k novince říká: „Dlouho jsme vymýšleli a zkoušeli receptury pro nové pivo, které by mělo šanci navázat na úspěch naší velikonoční Zelené třináctky a doplnilo naše portfolio jednorázových libůstek. Medové pivo, při jehož vaření používáme kromě klasických surovin pro ozvláštnění pravý moravský med, tyhle ambice určitě má.

Medák bude originální dvanáctistupňový filtrovaný ležák s procentem alkoholu 5,0, který se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Při jeho výrobě se přímo na varně přidává pouze pravý moravský květový včelí med. Jedná se o spodně kvašené pivo, které bude ve Starobrnu zrát až do začátku listopadu. Díky spojení nejlepších moravských ječmenů, žateckého chmele a právě medu od dodavatele ze Skalice nad Svitavou bude mít Medák jemně medové aroma, dokonalý říz a plnou chuť s jemným chmelovým dozvukem, který je krásně zakulacen příjemnou medovou chutí vybízející k dalšímu napití.


Sládci pivovarů v Černé Hoře na Blanensku a ve Vysokém Chlumci na Sedlčansku připravili pro oslavu Dne české státnosti 28. září 2013 Pšeničný speciál knížete Václava. Čepovat jej bude od pátku 27. září 2013 až do vyprodání zásob téměř tisícovka vybraných hospod po celé republice.

Pšeničný speciál knížete Václava je svrchně kvašené 13% pivo, při jehož výrobě byla použita více než polovina sladu vyrobeného z pšenice. Pivo je charakteristické osvěžující kořeněnou a ovocnou chutí, světlou až slámovou barvou s neprůhledným zákalem, který způsobuje živá kultura rozptýlených pivovarských kvasinek, a příjemnou kvasnicovou vůní. Má bohatou pěnu, silný říz a obsahuje 5 % obj. alkoholu.

Svatý Václav je patronem nejen země české, ale také všech pivovarníků. Pšeničný speciál knížete Václava uvařený právě k poctě tohoto světce tak navazuje na dlouhou tradici vaření pšeničných piv na našem území. Čepovat jej budou mimo jiné také hospody zapojené do programu Cesta pivních znalců, jejichž seznam je zveřejněn na www.cestapivnichznalcu.cz.


Prodej: Výrobní objekt Chotěboř

[čtvrtek, 26. září 2013]

«« « Strana 616 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI