Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Úvod roka znížil predaj piva

[pondělí, 27. duben 2009]

Začiatok roka pivovarom nevyšiel. Za prvé tri mesiace roku 2009 sa vyrobilo len 613 850 hektolitrov piva, čo bolo o 12 percent menej ako v rovnakom období vlaňajška.

Pod viac rokov pokračujúci trend klesajúcej spotreby piva sa podpísala dlhá zima trvajúca až do konca marca, nástup krízy, ako aj zdraženie piva o 5 až 7 percent.

"Slovensko nebolo jedinou krajinou, kde klesol predaj piva. Zasiahol celú Európu vrátane Českej republiky,“ povedal riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták.

Medzi oboma krajinami je však predsa len jeden rozdiel. Kým v Česku sa spotreba začala dostávať na úroveň vlaňajška už v priebehu marca, na Slovensku sa pivovarníkom zvýšil odbyt až v apríli, keď sa nečakane prudko oteplilo.

Zdá sa, že nie kríza, prechod na euro, ale počasie je kľúčový faktor, ktorý rozhoduje o tom, koľko piva ľudia vypijú. Svedčí o tom pohľad do štatistiky piva predaného počas týždňa pred veľkonočnými sviatkami.

Peter Lehocký z bratislavského Terna uvádza, že tohto roku pred Veľkou nocou predali o 20 percent piva viac. "Z toho mi vychádza, že keď svieti slnko a je teplejšie, ľudia nakupujú viac piva,“ usudzuje obchodník.

"Pivo sa bude piť stále. Počasie pitie piva buď podporuje, alebo od neho odrádza,“ myslí Roman Šusták. V čase krízy však predsa len badať istú odchýlku v správaní sa spotrebiteľov. Tá podľa Jana Veselého, riaditeľa českého pivovarníckeho zväzu, spočíva v tom, že ľudia uprednostňujú lacnejšie značky pív. "Máme to už historicky odsledované, vždy, keď príde hospodársky pokles, ľudia šetria a žiadajú lacnejšie pivo,“ tvrdí Veselý.

Slovenskí pivári nie sú výnimkou. „Už vlani, teda v čase, keď sa ľudia necítili ohrození krízou, sa presadzovali lacnejšie 8– až 10–percentné pivá. Ich podiel na výrobe dosiahol 72,5 percenta. Zato dvanástky, ktorá mala ešte začiatkom deväťdesiatych rokov rozhodujúce postavenie na trhu, sa vlani vyrobilo len 21 percent. Zvyšok výroby pripadol na nealkoholické pivo a špeciálne 14– a 16–percentné pivá,“ povedal Roman Šusták.

"Kým ešte v osemdesiatych rokoch bolo pivo najčastejšie podávaným nápojom v pohostinstvách, dnes čelí tvrdej konkurencii veľkého množstva nealkoholických nápojov podporovaných silnou reklamou,“ upozornil Jaroslav Vysloužil, generálny riaditeľ Pivovaru Steiger Vyhne. A Roman Šusták dodáva, že ak si pivo ešte stále drží postavenie nápoja s prívlastkom ľudový, tak preto, lebo na Slovensku sa podobne ako v Česku predáva najlacnejšie z celej Európskej únie.

Zdroj: Správy Pravda.sk | Autor: Jozef Sedlák


Místo hokeje mohli lidé na hodonínském zimním stadionu okoštovat pivo. Jeho brány se otevřely také v sobotu v pravé poledne.

Milovníci zlatavého moku, kteří jsou z Hodonína, nebo jím projíždějí, mají tento víkend jedinečnou příležitost. V pátek odpoledne totiž začaly na hodonínském zimním stadionu Slavnosti piva. V nabídce byly a v sobotu ještě jsou kromě velkopivovarů i raritky. Lidé tak mohou okoštovat pivo z devíti pivovarů.

Některé pivovary prezentovaly i jiné značky. Takže výběr je větší. Kromě velkých klasických pivovarů se představily i minipivovary. Je jich tu dost a myslím, že jsou to kvalitní pivovary,“ informoval organizátor a ředitel společnosti TeZa Hodonín Pavel Švandelka. Samotná akce začala v pátek ve dvě hodiny odpoledne. Od tří hodin se prezentovaly zúčastněné pivovary.

V devatenáct hodin začalo taneční vystoupení, po kterém zazpíval finalista Superstar Zbyněk Drda,“ doplnil Švandelka. Kdo by však čekal celodenní program s živou hudbou, musí jinam. „Ke slavnostem patří hudební doprovod, nějaké vstupy a scénky, lidi si ale chtějí především povykládat a pobavit se. Naším cílem nebylo udělat koncert, ale dát lidem možnost ochutnat jiné druhy piva,“ vysvětlil Švandelka. Právě kvůli tomu přišel například Hodoňák Petr Černošek.

Bydlím celkem blízko, tak jsem přišel ochutnat jiné pivo, než si můžu dát během roku v Hodoníně,“ řekl. Své šance využily i pivovary. „Jde o první ročník, takže jsme to zkusili. Čepujeme tmavé a světlé ležáky,“ pozval zástupce jednoho z pivovárků Lukáš Rociar.

V sobse brány zimního stadionu otevřou lidem ve dvanáct hodin. Od třinácté začne opět prezentace pivovarů. „Ve tři hodiny vystoupí Železný Zekon a ve čtyři se pokusíme o překonání českého rekordu. Za účasti notáře bychom rádi překonali rekord. Budeme se snažit o největší počet zvednutých pivních kelímků na zimním stadionu v České republice,“ řekl Švandelka. V devatenáct hodin vystoupí hodonínská kapela Mary Cocaine.

Fotografie naleznete zde...

Zdroj: Hodonínský deník.cz | Autor: Zuzana Černá


Co čtrnáct dní putují z černohorského pivovaru do čínského města Tian Jin kontejnery s pivem, pivovar by ho chtěl do Číny v roce 2009 exportovat celkem 3000 hektolitrů. Agenturu Mediafax o tom informoval generální ředitel pivovaru Jiří Fusek.

První dva kontejnery do Číny putovaly letos v lednu, každých čtrnáct dní tam nyní putují další dva až čtyři. Číňané mají podle Fuska zájem především o pivní speciály, přes hamburský přístav, kde se kontejnery naloďují, tam poputuje např. speciálně řezané pivo Black Hill nebo světlé pivo s přídavkem medu Kvasar.

Trvalo opravdu dlouho, než jsme u čínských partnerů prorazili, ale začíná to vypadat slibně,“ sdělil Fusek s tím, že v Tian Jinu budou v květnu otevírat první černohorskou restauraci v Číně, stejný měsíc pak v Pekingu své pivo pivovar představí na velké gastronomické výstavě. „Letos bychom tak do Číny chtěli vyvézt zhruba 3000 hektolitrů našeho piva," upřesnil Fusek.

Černohorský pivovar patří s jednoprocentním podílem na českém trhu k největším z malých pivovarů v zemi. V roce 2008 uvařil 162 tisíc hektolitrů piva, což je zhruba stejně jako o rok dříve, obrat ale zvedl o 10,4 procenta na 253,5 milionu korun. Zhruba desetina jeho produkce je určena na export. Mezi největší odbytiště černohorského piva patří Slovensko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Gruzie, Německo, Lotyško nebo Estonsko.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: Libor Popela


Pivovary to už v Česku zkoušeli, ale s žádným valným úspěchem. Tentokrát do toho jde jeden z lídrů celosvětového trhu. Heineken v pondělí v Praze oficiálně představí pivo v plastových lahvích.

Foto

Lidé si budou moci koupit v jedenapůllitrových lahvích Zlatopramen a Starobrno, tedy značky, které nizozemský pivní obr v Česku získal. První jmenované už dokonce bylo v pátek k dostání v supermarketech Albert, které patří do jiné nizozemské stáje - Ahold.

Pivo v plastu se velmi dobře ujalo v sousedním Slovensku, Češi si ho kupují i v Chorvatsku u moře, kde je v obchodech vedle plastových lahví už jen plechovková alternativa. U nás jsou jen letmým pohledem po obchodech pivní "petky" zcela na okraji.

Snaha Heinekenu prorazit na začátku sezony pomocí plastu přichází přesně ve chvíli, kdy ministr životního prostředí Martin Bursík v rámci zákona o odpadech prosazuje zákaz igelitových tašek v obchodech. Mluvčí Bursíkova úřadu Jakub Kašpar to příliš komentovat nechtěl. "Budou muset platit příspěvky na třídění a recyklaci jako ostatní," řekl s tím, že sám upřednostňuje "lahváče" a půllitr.

Zda se aktivita Heinekenu ujme, ukáže čas. Podle expertů ale pivo v umělé hmotě takový úspěch jako na Slovensku, kde už je v poměru ke sklu skoro půl na půl, mít v Česku nebude.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autor: Jiří Fencl


Žádnou osobní zkušenost s drogami nemám a pivo za drogu nepovažuji. Myslím si, že debata, zda je pivo drogou, je záměrné matení pojmů podněcované těmi, kteří si přejí v ČR lehké drogy legalizovat. Jde jim o to, že pokud „pivo je droga“, kterou „přece skoro každý požívá“, proč pak současně nelegalizovat požívání lehkých drog (marihuany). Ne, pivo nepovažuji za drogu a jsem silně proti legalizaci lehkých drog.

Zdroj: EU portál.cz | Autor: Ivo Strejček - Poslanec ODS v Evropském parlamentu


Od pondělí 27. 4. spustí Gambrinus novou televizní reklamu jako součást komunikace 140. výročí založení pivovaru. Autentický vrchní sládek Gambrinusu Jan Hlaváček v ní říká spotřebitelům, že on i jeho předchůdci odjakživa vařili pivo Gambrinus za použití kvalitních českých surovin, prostřednictvím tradičních výrobních postupů a moderních technologií. Díky tomu chutná Gambrinus vždy skvěle a je na něj spolehnutí. Spot v délce 30 vteřin poběží na Nově a Primě.

Nová reklama Gambrinusu se odehrává přímo v plzeňském pivovaru. Jan Hlaváček, jako pokračovatel tradice významné pivovarské rodiny, která je nerozlučně spjata s plzeňským pivovarem, sám vystupuje před kamerou a osobně ubezpečuje spotřebitele, že na kvalitu piva Gambrinus je dnes, stejně jako vždy v historii, spolehnutí. Za vyváženou a stálou chuť vděčí pivo kvalitním českým surovinám, tradičnímu výrobnímu postupu a použití moderních technologií. Kvalita je pro Gambrinus tím nejdůležitějším. Proto Jan Hlaváček může kdykoli přijít do hospody mezi štamgasty, tuto nejnáročnější „výstupní kontrolu“, a svým jménem ručit za kvalitu, kterou od jeho piva konzumenti požadují.

Příběh, který jsme v naší nové reklamě použili, je postaven především na osobní záruce za kvalitu piva Gambrinus, kterou jsme schopni garantovat díky moderním technologiím použitým při jeho zrodu. To je hlavní sdělení naší nové televizní kampaně,“ říká Vladimír Jurina, brand PR manažer Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Na pivovarské zahradě v Jihlavě pracuje bagr. Dětské průlezky zmizely. Kluci a holky ale nemusí plakat.Brzy si budou moci otestovat nové dětské hřiště.

Aby tátové šli na pivo a děti se mezitím vydováděly na prolézačkách, to není na Vysočině v pivovarech obvyklé. V humpoleckém pivovaru například pivovarskou restauraci se zahrádkou neprovozují.

V Havlíčkově Brodě se pak ti nejmenší musí spokojit s děláním báboviček. „V blízkosti zahrádky máme pro děti pískoviště, v letních měsících je zahrádka rodiči s dětmi hojně využívaná,“ zmínila se Dana Holanová, asistentka ředitele havlíčkobrodského pivovaru.

Dospělí nebyli proti novému záměru

Oslovení rodiče záměr jihlavského pivovaru vesměs chválili. „Můžu si sednout na zahrádku na kávu, zatímco si děti hrají. A je to za plotem, takže hřiště snad nemůžou vandalové zničit,“ řekla například jedenatřicetiletá maminka Lenka Mikletičová.

Přístup na hřiště bude možný pouze přes novou zahrádku, vchod na hřiště z ulice bude trvale uzavřený. Důvodem je především bezpečnost dětí v blízkosti poměrně frekventované Vrchlického ulice.

Také pětasedmdesátiletý senior Zdeněk Smutný záměr včera schvaloval. „Když děti budou mít v pivovaru hřiště, proč by si táta nemohl dát jedno pivo,“ řekl s úsměvem.

Na dětském hřišti bude důležitá bezpečnost dětí. Povrch bude ze speciální měkčené barevné pryže. Vizuálně bude pestrý s různými motivy, třeba s šachovnicí nebo se skákacím panákem,“ poznamenal obchodní ředitel pivovaru Miloš Vostrý.

Nový dětský koutek pro desítky kluků a holek projektoval jihlavský architekt Jaroslav Huňáček. Atrakce jsou uzpůsobeny pro děti různého věku.

Počítá se s částí pro menší děti v doprovodu maminek i s částí hřiště pro větší děti ve věku zhruba od pěti let výše.

Restaurace se vrátí o století zpět

Proměny se dočká také interiér Pivovarské restaurace, která se stylově vrátí o sto let zpátky. V restauraci by se měla změnit technologie čepování piva, které by se mělo nově stáčet nepasterizované z tankových nádrží.

Dětské hřiště by se mělo otevřít do zkušebního provozu 15. června. Slavnostní otevření celého areálu včetně zrekonstruované restaurace je plánováno na 19.června při příležitosti Dne Ježka a jihlavského Havíření.

Zdroj: Jihlavský deník.cz | Autor: Michal Kolařík


První japonské pivo bez alkoholu je tak populární, že se pivovar musel tento týden omlouvat prostřednictvím novinových reklam za jeho nedostatek v obchodech. Nečekaný zájem o Kirin Free tak zaskočil i jeho výrobce.

Foto

Podle mluvčího společnosti Kirin Holdings jde skutečně o první pivo na japonském trhu bez obsahu alkoholu.

Dosud byly nabízené produkty pod zákonem definovanou hranicí jednoho procenta obsahu alkoholu, ty však nemohly uspokojit například těhotné ženy nebo řidiče. Před několika lety totiž japonská vláda zpřísnila pravidla pro řízení pod vlivem alkoholu.

Japonská piva Kirin, Asahi či Sapporo jsou známá po celém světě. Produkt, který firma inzeruje jako "sodovku s pivní chutí", je jedním z mála úspěšných výrobků na upadajícím japonském trhu s pivy, který se za posledních deset let propadl asi o 15 procent.

K popularitě zřejmě rovněž přispívá cena, která je 150 jenů (asi 32 korun) za plechovku o obsahu 350 mililitrů, přičemž srovnatelné alkoholické pivo stojí 220 jenů (asi 46 korun).

Zdroj: Lidovky.cz


Sládek Záruba: Plní se mi sen

[čtvrtek, 23. duben 2009]

Mnohokrát oceněný sládek Oldřich Záruba si v Chotěboři plní sen. Do nově vznikajícího pivovaru zapracoval své připomínky a představy a může tak vařit pivo podle svého gusta. „To se mnohým v oboru nepoštěstí za celý život,“ říká.

---

Jaké to je být u zrodu nového pivovaru?

Je to sen každého sládka, mít možnost účastnit se stavby nového pivovaru, kde jsou navíc zapracovány jeho názory, připomínky a pivovar je postaven podle sládkových představ. To se mi nyní v Chotěboři vyplnilo, mám z toho obrovskou radost, protože vím, že něco takového se nepovede každému z mých kolegů.

Kdy jste se poprvé dostal k pivu?

Tajně mi ho dal děda ochutnat už v sedmi letech. Pamatuji si, že to bylo černé pivo, sladké. Moc mi chutnalo.

Už tehdy vás napadlo, že byste se stal sládkem?

To ještě ne, až o pár let později. V legraci jsem to ale říkal už na základní škole, když nám asi v patnácti nechtěli v hospodě nalít. To jsem si řekl, že si pivo uvařím sám. Ale ke kariéře sládka vedla ještě dlouhá cesta přes učiliště v Českých Budějovicích a střední školu v Praze, kde se vyučoval kvasný obor zaměřený hlavně na výrobu piva.

Je lehké stát se dobrým sládkem?

Jsou to léta dřiny a odříkání, je to řemeslo, které je pro mě zároveň koníčkem a je to kolikrát i na úkor rodiny. Aby byl sládek opravdu dobrý, musí projít všemi výrobními úseky, tedy sladovnou, varnou, přes spilku, sklep, filtraci, stáčírnu lahví a sudů, musí znát i práci v laboratoři. A to vše dělat s láskou a bez ohledu na množství času, které v pivovaru stráví. Jednoduché to tedy není.

Řekněte, jak je možné, že sládek ještě před uvařením nového piva ví, jakou bude mít chuť?

Každý dobrý sládek má svoji osvědčenou recepturu a především vychází ze zkušeností, které získával během profesního života. Stejně jako kuchař ví, co má dát do guláše, aby měl dobrou chuť, také já vím, jak správně namíchat všechny ingredience tak, aby pivo bylo dobré a lidem chutnalo.

Můžete popsat pracovní den sládka?

Ráno projdu všechna střediska a zkontroluji, zda je vše v pořádku. Určuji, řídím a kontroluji všechny výrobní procesy. Každý den degustuji vyrobená piva, zajišťuji suroviny na výrobu, přejímám a kontroluji jakost nakoupeného sladu, chmele, pivovarských kvasinek, křemeliny apod. Dohlížím na hygienu výrobních prostor, určuji, jaký druh piva se bude vařit, jaké pivo se bude filtrovat a následně stáčet. Vedu výrobní manuály, skladovou evidenci, pivní a sladové hlášení, hlídám spotřebu surovin na výrobu piva. Je toho docela dost. Můj pracovní den tak začíná brzy ráno a končí pozdě odpoledne.

***

Kdo je sládek Oldřich Záruba?

Chotěbořský sládek Oldřich Záruba posbíral během kariéry celou řadu ocenění. Má na kontě ceny pro nejlepší piva i profesní ocenění od kolegů sládků. Uspěl nejen doma, ale i v zahraničí.

Záruba začínal v havlíčkobrodském pivovaru jako výrobní dělník. V letech 1978-80 působil v pivovaru v Golčově Jeníkově jako podsládek. Poté se vrátil do Havlíčkova Brodu, kde sbíral zkušenosti na pozici sladmistra. V roce 1982 se stal podsládkem, o sedm let později povýšil na sládka. Na této pozici působil až do roku 2004.

V letech 2004 až 2007 působil v pivovaru Rakovník (Czech Brewery Rakovník, a.s.), kde se jako sládek a hlavní technolog významně podílel na rekonstrukci a znovuoživení rakovnického pivovaru, který byl předtím sedm let uzavřen. Od roku 2007 pracuje na projektu nového pivovaru v Chotěboři, kde je sládkem a hlavním technologem.

Oldřich Záruba je ženatý, má dvě děti.

Ocenění:

1995 Soutěž piv MNP ČR - 1. místo

1998 Zlatý pohár PIVEX - 11 % pivo

Stříbrná pivní pečeť - 11% pivo

Stříbrná pivní pečeť - 12% pivo

1999 Pivo ČR 1999 - 3. místo 11% pivo

Česká pivní pečeť - 3. místo spec.pivo

2000 Světová přehlídka piv v USA WORLD BEER CUP - 2. místo

Pivo ČR 2000 - 1. místo 12% pivo světlé

Pivo ČR 2000 - 1. místo 12% pivo tmavé

Pivo ČR 2000 - 3. místo 11% pivo

2001 Česká pivní pečeť - 1. místo spec.pivo

Pivo ČR 2000 - 2. místo 10% pivo

Pivo ČR 2000 - 2. místo 11% pivo

Cena sládků speciál - 1. místo

2003 Dočesná Žatec - 3. místo 12% pivo sv.

Dočesná Žatec - 3. místo 11% pivo

2005 Bronzová pivní pečeť - 10% pivo tm.

2006 Mezinárodní výstava v Soči - zlatá medaile 12% pivo světlé

- zlatá medaile 12% pivo tmavé

Velký moskevský festival piva - zlatá medaile 12% pivo tmavé

- zlatá medaile – nejlepší dovozové pivo

- zlatá medaile – nejlepší novinka

2007 Velký moskevský festival piva - zlatá medaile, polotmavé výčepní pivo

- zlatá medaile – nejlepší dovozové pivo

Pivo České republiky - bronzová medaile tmavý ležák

Mezinárodní výstava v Soči - zlatá medaile, polotmavé výčepní pivo

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Největší pravé pivní lázně na světě otevírá ve čtvrtek pod patronací Rudolfa Hrušínského Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané. Pro veřejnost bude provoz největších pivních lázní slavnostně zahájen v sobotu 25. dubna

Foto

Sobotní zahájení se podle informací z pivovaru ponese pod patronací seriálového doktora House. V 11 hodin totiž vystoupí Komedyjanti z Tachova s představením Dr. House patronem a prvním hostem Pivních lázní.

Součástí sobotního programu bude také 11. ročník unikátní barmanské soutěže Chodovar Cup.

Sobotní program bude zahájen hodinu před polednem požehnáním pravým Pivním lázním a již zmíněným slavnostním zahájením provozu s představením divadelního spolku Komedyjanti z Tachova. Od 11.30 hodin následuje prohlídka pravých Pivních lázní.

Ve 12.30 hodin začne hrát dechová kapela Daliborka z Mariánských Lázní a ve 13 hodin vyjde na trasu městysem Chodová Planá veselý průvod gastronomů s dechovou kapelou Daliborka.

Ve dvě hodiny odpoledne bude zahájen 11. ročník barmanské soutěže Chodovar Cup v míchání drinků z piva. V 16.30 hodin budou vyhlášeny výsledky této soutěže.

Na pátou hodinu odpolední je ohlášen cíl štafetového běhu s pivním sudem z německého Störnsteinu do Chodovaru a s ním spojené slavnostní naražení prvního sudu pivní sezony 2009. O hudební doprovod večera se postará Melody Makers Jazz Band.

Součástí doprovodného programu v Chodovaru budou barmanská vystoupení juniorských i profi barmanů z České republiky i ze zahraničí, dětská zahrada, prohlídky pivovarského provozu, jazzový večer v pivovarské zahradě. Podávat se budou speciality na grilu a čepovat kromě jiných také jedinečné ovocné pivo Chodovar.

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Jiří Kohout | Foto: Antonín Hříbal


Ochutnávali pivo z dubového sudu

[čtvrtek, 23. duben 2009]

Jak chutná pivo z originálních dubových soudků měli možnost poznat štamgasti v mnoha hospodách na západě Čech.

Chodovar šedesáti pivy zdarma ocenil „svoje“ hostince s největší výtočí.

Mezi padesáti hospodami byly i restaurace U Schneiderů v Domažlicích, Na Sídlišti v Horšovském Týně, Kulturní dům v Luženičkách, U Lišáka v Kolovči, U Dušana v Poběžovicích a Na Růžku v Holýšově.

V každé ze zmíněných hospod se nejen zdarma ochutnávalo a pilo, ale také se v nich veršovalo.

Štamgasty, kteří vytvořili nejlepší báseň, zástupci Chodovaru znovu navštíví a to ve společnosti korzárek jednoho západočeského rádia, aby nejlepší pivaře – poety při soutěžích odměnili cenami.

Foto naleznete zde...

Zdroj: Domažlický deník.cz | Autor: Daniela Bartošová


Obdobně jako v loňském roce i letos získá kultura, sport a sociální oblast ve městě zajímavou podporu od značky Dačický. Tentokrát budou tradiční i zcela nové akce, zařazené do programu nazvaného „Dačický pro Kutnou Horu“, podpořeny celkovou částkou 1,4 milionu korun.

Osm sportovních odvětví získá na podporu vybraných letošních akcí sumu 150 tisíc korun.

V letošním roce, kdy i na zájmovou činnost, jak mládeže tak dospělých, doléhá hospodářská krize, je pro pořadatele každá koruna dobrá. Myslí si to rovněž organizátoři kutnohorského závodu Českého poháru horských kol, který se uskuteční v srpnu. Po loňské přestávce se na soutěž těší nejen samotní závodníci, ale všichni příznivci cyklistiky. Organizátorem klání je opět firma Straka sport.

Projekt „Dačický pro Kutnou Horu“ letos podporuje v oblasti sportu mimo závod Českého poháru horských kol fotbal v oddílu SK Sparta, lední hokej v oddílu Stadion, kuželky v TJ Sparta, atletiku a florbal v SKP Olympia, nezapomíná ani na tradiční, letos už 6. ročník Kutnohorské laťky - mítinku ve skoku o tyči v působivém prostředí sousedství chrámu sv. Barbory či populární Pukma Cup, turnaj v malé kopané, který poslední červencovou sobotu pořádá TJ Sokol Červené Janovice.

Značka Dačický se snaží podporovat město Kutná Hora a jeho tradice, do kterých neodmyslitelně patří tamní pivo. Pro zvýšení povědomí místních obyvatel a návštěvníků města k těmto tradicím, je připravováno na květen spuštění turistického portálu a na celé léto odstartování putování po turistických trasách v Kutné Hoře a jejím okolí se zastávkami u kulturních památek a v Dačického hospodách. Součástí projektu bude i soutěž za Dačického pokladem.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz


Bernard sází na Švestku

[čtvrtek, 23. duben 2009]

Kombinace surovin používaných k výrobě nealkoholického piva s chutí ovoce má přivést nové zákazníky pivovaru Bernard. Osvěžující nápoj pod názvem Švestka nejdříve pivovar vyzkoušel v okolí "rodného" Humpolce a nyní se pouští i do dalších měst. Už teď jej zájemci najdou v regálech Hypernovy a Teska. "Od poloviny dubna ho bude nabízet Interspar, od června Kaufland, následovat by měly i další řetězce," potvrdil Ekonomu mluvčí Bernardu Zdeněk Mikulášek. "Prodeje je zatím těžko předjímat, ale výstav by mohl být několik tisíc hektolitrů ročně," odhaduje Mikulášek.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz


V sobotu 25. dubna proběhne celorepublikové finále soutěže ve stolním hokeji Budvar Cup. Kromě turnaje ve stolním hokeji bude pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program – autogramiáda hokejistů HC Mountfield České Budějovice, možnost zahrát si stolní hokej a večerní hudební party radia Kiss Jižní Čechy. Akce se koná od 14:00 hod v KD Vltava v Českých Budějovicích pod záštitou pivovaru Budějovický Budvar, n.p. Vstup je zdarma.

Celorepublikové finále již sedmého ročníku soutěže ve stolním hokeji „Budvar Cup“ proběhne v sobotu 25. dubna od 14:00 hodin v KD Vltava v Českých Budějovicích. Kromě turnaje ve stolním hokeji je pro fanoušky připraven bohatý doprovodný program – možnost zahrát si stolní hokej o drobné ceny, autogramiáda hokejistů HC Mountfield České Budějovice a večerní MEGA Kiss Party Live radia Kiss Jižní Čechy. Hlavní hvězdou večera bude skupina VERONA. Vstup je jak pro účastníky finále, tak i pro ostatní návštěvníky zdarma. Patronem soutěže je Budweiser Budvar, oficiální pivo českého hokeje.

Finále Budvar Cupu, které každoročně probíhá před zahájením mistrovství světa v ledním hokeji, vždy naladí hokejové fanoušky na blížící se šampionát. Pevně věříme, že tomu tak bude i letos. Kromě hráčů stolního hokeje, pro které je tato akce vyvrcholením sezony, si na své přijdou i návštěvníci díky bohatému doprovodnému programu,“ říká Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

Budvar Cup probíhá již sedm let ve vybraných restauracích, kde jsou celoročně k dispozici hrací stoly umístěné v tzv. Budvar arénách. Jedná se o část restaurace stylizované tak, aby co nejvíce připomínala hokejovou arénu. Je v ní umístěn značkový hokejový stůl a atmosféru dokresluje hokejová výzdoba. Za každá dvě zakoupená piva z Budějovického Budvaru dostává host žeton a může si zahrát stolní hokej, případně se může i zúčastnit turnaje, ze kterého ti nejlepší postupují do regionálního kola.

Regionálních kol se během letošním ročníku soutěže Budvar Cup zúčastnilo celkem 242 hráčů. V 15 regionálních kolech, která proběhla např. v Praze, Mariánských Lázních, Českých Budějovicích či Mostě, tak soutěžilo celkem 121 týmů. Regionální turnaje probíhaly od 11. února do 3. dubna. Celostátního finále se zúčastní 26 týmů, k nimž se připojí obhájce loňského vítězství - tým „Sterva“ z Českých Velenic, ve složení Lukáš Pánek a Zbyněk Vícha.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Spotrebitelia uprednostňujú pivá nižších stupňov.

Hospodárska kríza mení štruktúru spotreby nápojov, spotrebiteľské návyky a ovplyvňuje návštevnosť reštauračných a pohostinských zariadení. Pivovar STEIGER, a.s., Vyhne to zaznamenal na zmene štruktúry v spotrebe jednotlivých druhov pív podľa stupňovitosti, i spôsobu odbytu. Krivka spotreby piva má klesajúcu tendenciu smerom k vyššie stupňovým pivám. Zatiaľ čo predaj čapovaného piva klesá, obľuba fľaškového naopak rastie. Informoval o tom predseda predstavenstva spoločnosti a generálny riaditeľ pivovaru STEIGER Jaroslav Vysloužil.

,,Spotreba nealkoholického piva STEIGER FREE potešiteľne rastie. Najmenšiu zmenu sme zaznamenali v sortimente konzumných pív 8%-ných, kde suverénne vedieme na trhu, keď každých deväť z desiatich vypitých pív pochádza zo STEIGRA. Desiatka a jedenástka zaznamenali iba malý pokles, ale to, že ľudia menej míňajú, najviac postihlo dvanástku. Podľa nášho prieskumu vo výčapoch, však pivo utrpelo zo všetkých nápojov najmenej. Ľudia si konečne uvedomili, že za svoje peniaze dostanú ďaleko viacej tohto ušľachtilého nápoja, než akéhokoľvek iného. Pivo je dnes najlacnejším a najobľúbenejším nápojom v reštauračných zariadeniach. Niektorí hovoria dokonca o návrate spotrebiteľa k pivu a prehodnotenie jeho postoja voči koncentrovaným liehovým nápojom. Dúfame, že trend presunu od prechemizovaných a predražených nápojov, smerom k tradičnému pivu, bude pokračovať“, konštatoval J.Vysloužil.

Pivovar STEIGER vystavil (predaná produkcia) za prvý štvrťrok 2009 40.285 hektolitrov (hl) piva, čo bolo medziročne iba o 8 percent menej ako v prvom štvrťroku 2008. Zaznamenal tak najmenšie zníženie produkcie zo všetkých slovenských pivovarov, keď sa celkovo trh s pivom prepadol za prvý štvrťrok o 12 percent. STEIGER mierne zvýšil aj svoj trhový podiel na 6,56 percenta. Slovenské pivovary vystavili za január až marec 2009 spolu 613.854 hl piva. Trh s pivom ovplyvnila súčasná hospodárska kríza, keď zníženie tržieb za pivo kopírovalo pokles tržieb za nápoje v maloobchode, veľkoobchode a tržieb reštaurácií a pohostinstiev. Až predaj v teplých mesiacoch ukáže, aké sú naozajstné vývojové trendy. Kým ešte v 80-tych rokoch predstavovalo pivo najčastejšie konzumovaný nápoj v pohostinských zariadeniach, dnes čelí tvrdej konkurencii nepreberného množstva nealkoholických nápojov i alkoholických nápojov, podporovaných agresívnou reklamou.

STEIGER je najstarším slovenským pivovarom s nepretržitou tradíciou varenia od roku 1473. Pivo sa v STEIGRI varí klasickým postupom otvoreného a dlhodobého kvasenia. Dvojstupňové kvasenie v spilkách a ležiackych tankoch, s dlhodobým ležaním, dáva pivu jedinečnú, vyvážene horkastú chuť. STEIGER je čisto prírodný produkt, uvarený z pramenitej vody zo Štiavnických vrchov, kvalitného moravského jačmenného pivovarníckeho sladu a najlepšieho chmeľu zo žateckej oblasti.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Steiger Vyhne


Ve Fan shopu FC Baník Ostrava v centru města proběhne dnes od 15 hodin oficiální křest novinky pivovaru Ostravar – polotmavého ležáku Bazal. Nový produkt pokřtí kmotr Lubomír Hisem z řad fanoušků a patron piva, kterého si vybrali fanoušci, Rudolf Otepka.

Foto

Akce je součástí oslav padesátého výročí otevření fotbalového stadionu na Bazalech,“ vysvětluje Igor Bruzl, manažer pro komunikaci a vnější vztahy FC Baník Ostrava.

Oslava vyvrcholí zítřejší odvetou čtvrtfinále Poháru ČMFS mezi Baníkem a Slováckem. Vstupenky zdarma na tento zápas mohou získat fanoušci i při křtu nového piva.

Křest Bazalu v úterý v 15 hodin odstartuje poločas slev ve Fan shopu,“ říká Igor Bruzl a dodává, že v rozmezí 15.00 a 15.45 hodin si budou moci fanoušci Baníku v prodejně nakoupit zboží s výraznou slevou, vybrané zimní oblečení bude možné pořídit také za čtvrtinu původní ceny: „Navíc ke každému nákupu získají fanoušci zdarma vstupenku na středeční zápas a originální dárek v podobě nového piva Bazal s autogramem záložníka Rudy Otepky.

Otepkova neformální autogramiáda potrvá stejně jako celý poločas slev 45 minut – v šestnáct hodin se už kapitán musí hlásit na ostravských Bazalech na tréninku.

Zdroj: Moravskoslezský deník.cz | Autor: Aleš Uher | Foto: Pavel Sonnek


Budějovický Budvar, n. p. bude v letošním roce investovat do nové manipulační techniky značky Linde. Celkový objem investice dosáhne 6,5 mil. Kč. Jedná se především o nákup devíti plynových a elektrických vysokozdvižných vozíků využívaných při expedici palet s hotovými výrobky z pivovaru, pro manipulaci materiálu k výrobním linkám či ve skladech, nebo nakládku a vykládku piva v obchodních střediscích. Investici doplní pět nízkozdvižných elektrických vozíků s nosností 1,6 tuny.

Nakoupíme celkem čtrnáct kusů manipulačních vozíků, které nahradí opotřebované stroje. Ty byly staré osm až deset let a jejich opravy a údržba byly velmi nákladné,“ říká Ing. Vlastimil Němeček, vedoucí referátu dopravy Budějovického Budvaru.

V letošním roce plánuje Budějovický Budvar investice v celkové výši 479 mil. Kč. Největší investicí je výstavba moderního skladu za 87 mil. Kč. Ostatní finanční prostředky budou směřovat například do rozšíření kapacity obchodních středisek v České republice, obnovy některých strojů na lahvových linkách nebo do nákupu nových přepravek a sudů. V roce 2008 investoval Budějovický Budvar, n. p. do svého rozvoje 282 mil. Kč.

Základní parametry nové manipulační techniky Budějovického Budvaru:

H25T - motorový plynový vysokozdvižný vozík s nosností 2,5 tuny je určen pro expedici zboží z pivovaru. Vozík je vybaven roztahovacími vidlemi Kaup umožňující manipulaci se dvěma paletami.

E15 - elektrický vysokozdvižný vozík nosnosti 1,5 tuny s bočním posuvem vidlic, bude využíván pro manipulaci materiálu k výrobním linkám a ve skladech.

H16T - motorový plynový vysokozdvižný vozík s bočním posuvem o nosnosti 1,6 tuny, bude sloužit pro manipulaci s jednou paletou v obchodních střediscích.

T16 - ručně vedený nízkozdvižný elektrický vozík o nosnosti 1,6 tuny, bude určen pro expedici v pivovaru i v obchodních střediscích.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Zajímá vás, proč majitel černohorského pivovaru vytáhl do boje proti ceně vody a chce na městečku referendum? Chcete vědět, kdy budou v Černé Hoře pivní lázně?

Nebo novinky v pivním sortimentu? Ptejte se on-line Jiřího Fuska v pátek 24. dubna ve 13. hodin. Otázky můžete zasílat již teď.

Foto

Vaše otázky můžete pokládat zde...

Zdroj: Blanenský deník.cz | Autor: Michaela Winklerová


Pivovar Rebel má nového sládka

[úterý, 21. duben 2009]

Libor Čech, nový sládek Měštanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s. pochází ze severní Čech. Jeho profesní život je spojený s českým pivovarnictví, kde začal pracovat v roce 1990 v pivovaru Louny jako pracovník ve výrobě piva. Postupně se přes četaře spilky a ležáckého sklepa, podsládka vypracoval až na pozici sládka a ředitele pivovaru Krásné Březno v Ústí nad Labem.

Má zkušenosti jak z malých pivovarů, tak nadnárodních společností, kde pracoval naposledy pro společnost Heineken.

Má poslední činnost začala být víc úředničina než práce s pivem, a proto jsem se rozhodl pro změnu. Přišla nabídka z Brodu a já jsem za ni rád," uvádí ke svému příchodu na Vysočinu Libor Čech.

K jakým změnám v technologii výroby piva po Vašem příchodu došlo a jak to poznají spotřebitelé?

Po seznámení s technologií, která je v havlíčkobrodském pivovaru na vysoké úrovni, a po posouzení technologického postupu jsem změnil časový okamžik chmelení piva. Pivo tak vyniká intenzivnější chmelovou vůní.

Pivovar v posledním půlroce představil dvě novinky. Sváteční a Jubilejní speciál, můžete je stručně představit?

Jedná o silnější světlá piva, která určitě obohatí místní trh o pivní speciality. Svátečný speciál je třináctistupňové světlé pivo, které se poprvé představilo na vánočním trhu roku 2008. Jubilejní speciál přijde na trh v první polovině května a jedná se o opravdu silné osmnáctistupňové pivo, které budeme vařit pouze jednou do roka při příležitosti výroční pivovaru, které havlíčkobrodský pivovar slaví poslední víkend v červnu, letos tedy 27. června. Etiketa je věnována havlíčkobrodským pivním slavnostem REBEL slaví narozeniny, kde letos vystoupí například Ewa Farná, ALL X, Walda Gand a další.

Od března jste začali vyrábět České pivo, kterému se zatím pivovary na Vysočině brání kvůli složitým legislativním podmínkám. Co znamená vyrábět České pivo? Co je třeba splnit?

V havlíčkobrodském pivovaru se vždy vařilo pivo způsobem, který je pro České pivo typický. Pro nás to znamená pouze jinou metodiku zpracování výkaznictví výroby. Klasická technologie vaření a kvašení v otevřených kádích je doménou malých a středních pivovarů, které i přes vyšší pracnost a výrobní náklady preferují tradiční výrobu Českého piva. Dnešní vývoj konkurenčního prostředí dává tušit, že během několika málo let bude v České republice takových pivovarů velmi málo. Havlíčkobrodský pivovar je jeden z posledních pivovarů u nás, který je stále v českých rukou a patří mezi tzv. nezávislé pivovary.

Díky otevření sladovny vyrábíte pivo REBEL převážně z místních surovin a díky tomu jste uspěli v certifikaci regionální produkt Vysočiny. Proč jste se pro certifikaci rozhodli?

Měštanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s. je jediným pivovarem na Vysočině, který získal certifikát Vysočina - regionální produkt. Podmínkou udělení byla skutečnost, že při výrobě musí být používány zejména místní suroviny. Díky otevření sladovny odebírá pivovar od zemědělců Vysočiny více než 1700 tun sladovnického ječmene ročně. Hlavní smysl takového ocenění pro spotřebitele je skutečnost, že se může lépe orientovat v nabídce velkého množství značek a vybrat si oblíbené místní pivo.

V současné době jsou vidět lahve REBEL s novou etiketou, co vedlo pivovar ke změně?

Vedle doplnění etikety o zeměpisnou ochranu České pivo či ochrannou známku Vysočina regionální produkt jsme se rozhodli o zcela jiný design a materiál etikety. Pivo REBEL patří druhým rokem k nejoceňovanějším pivům v České republice a chceme, aby tomu odpovídala kvalita a zpracování etikety.

Zdroj: Nový týdeník.cz


Samson je na prodej. Za 1,5 miliardy

[úterý, 21. duben 2009]

Český pivovarnický trh má před sebou zřejmě další rošádu. Budějovický měšťanský pivovar se značkami, jako jsou Samson Budweiser Bier, BB Budweiser Bier nebo nealkoholické Pito, je na prodej.

Akcionáři pivovaru s produkcí kolem 180 tisíc hektolitrů nabízejí podle informací HN celkem 97 procent akcií za 1,5 miliardy korun.

"Je to úvaha o hledání strategického partnera. Ta jednání stále probíhají," komentoval prodej Miroslav Leština, který spolu s Janem Divišem vlastní největší podíly v pivovaru - poslední tři roky ztrátovém.

Mezi zájemci se objevily české pivovarnické skupiny jako PMS Přerov nebo K Brewery. Ale okolnosti nabídky už sondoval i jihočeský soused Samsona - státem vlastněný národní podnik Budějovický Budvar.

"Pan Leština mne oficiálně informoval o záměru prodat pivovar, my jsme se informovali o podmínkách, především o ceně, ale vyhodnotili jsme to negativně," vyjádřil se za akcionáře Budvaru ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Cena 1,5 miliardy je podle lidí z branže poněkud přemrštěná. Byť se do ní počítá vlastnictví naším vstupem do Evropské unie určeného zeměpisného označení Budějovické pivo a Budějovický měšťanský var a zčásti i hodnota ochranné známky Budweiser.

Koupě Samsona by ale v každém případě byla výhodná pro všechny tři zmíněné pivovary, které by tak mohly zvýšit tržní podíl.

Pořadí vyrobeného množství vede u nás Plzeňský Prazdroj před Pivovary Staropramen a třetím Heinekenem, který ke Královskému pivovaru Krušovice a brněnskému Starobrnu loni připojil i skupinu Drinks Union. Budvar je čtvrtý a v těsném závěsu za ním je přerovská skupina PMS a následně uskupení K Brewery.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


«« « Strana 897 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI