Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Pivovar v Bustěhradu nebude památkou, může se ale stát místem pro bydlení. O jeho zachování a dalším využití začali tento týden naštěstí uvažovat na dvou ministerstvech.

Historické a jedinečné budově buštěhradského pivovaru ze 16. století, později přestavěného Anselmem Luragem, hrozí zbourání již delší čas. Protože majitelé, společnost Level, nechtěli příliš investovat do nákladné přestavby areálu, nabízelo se vždy spíše jen jeho zbourání.

Tříletý boj nadále pokračuje

Zapálení jedinci z buštěhradského občanského sdružení se pokoušejí pivovar zachovat, aby byl chráněn coby národní kulturní památka. Částečně se jim to už podařilo. Ochrana ale zdaleka neplatí pro celý komplex. Tomu nadále hrozí demolice. Případ sleduje déle než tři roky také Kladenský deník. Tento týden zvedl problém ze židlí dokonce už i vrcholné představitele státu.

Dali hlavy dohromady

Do Buštěhradu se kvůli tomu přijeli poradit nejen ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška, ale i ministr kultury Václav Riedelbauch a další odborníci na danou problematiku. Orodovat za pivovar přijel i senátor za Kladensko Jiří Dientsbier. Na schůzce nechyběli ani zástupci vlastníka areálu, společnosti Level a členové občanského sdružení Buštěhrad sobě.

Kulturní památka asi nebude

Přestože debata byla od začátku poměrně konstruktivní, byla rekapitulována celá historie budovy i záměry, které s ní současný vlastník má, přítomní představitelé obou ministerstev sdělili, že objekt pravděpodobně památkou neprohlásí.

Podle jejich slov to ovšem neznamená, že nemá žádnou hodnotu. Společně se domnívají, že se rozhodně jedná o cennou stavbu a na tento fakt by měl být brán zřetel.

Řešení prý ale existuje

Oba ministři navíc na místě nabídli pomoc, že by příslušné resorty mohly poskytnout granty či být nápomocny při získávání peněz z Evropské unie. „Tento způsob by byl schůdný zejména tehdy, pokud by investor zvolil odpovídající využití objektu například pro výstavbu sociálních bytů. Na to skutečně existuje konkrétní grant.

Podle odborníků by bylo možné na již zpamátněnou část budovy žádat například příspěvek z havarijního fondu ministerstva kultury na opravu unikátního krovu,“ uvedla iniciátorka záchranných akcí a členka občanského sdružení Buštěhrad sobě Daniela Javorčeková.

Vlastník je pro kompromis

Pozitivní stanovisko k současným návrhům zaujala tentokrát i firma Level a je ochotna se domluvit na kompromisu, pokud to ovšem pro ni nebude finančně nevýhodné. Její postoje k navrhovaným nákladným rekonstrukcím složitého areálu byly v minulosti spíše odmítavé či vlažné.

Podle generálního ředitele společnosti Level Vlastislava Paseky zatím areál bourat nebudou a počkají na výsledek studentské soutěže, která se uskuteční v zimním semestru na Fakultě architektury ČVUT Praha.

Z tohoto klání možná vyjdou zajímavé podněty na způsob využití a revitalizace areálu.¨Podle starosty Buštěhradu Václava Nového se bude město i nadále snažit spolupracovat, ovšem nikoliv finančně, protože kanalizace a oprava zámku ho finančně vyčerpává.

Historie pivovaru

Podle archivních záznamů náležel pivovar k nejstarším šlechtickým pivovarským podnikům v Čechách, neboť Buštěhrad dostal již v roce 1497 právo várečné – tj. k vaření piva. K pivovaru patřily i sladovna a chmelnice nad městečkem. Za třicetileté války byl pivovar zpustošen saskými vojsky a varný kotel odvezen do Drážďan. V roce 1633 byl pivovar obnoven.

Roku 1755 ho vlašský stavitel Anselmo Lurago, podílející se také na stavbě buštěhradského zámku, přestavěl do barokní podoby. Po dalších sto letech byl pivovar rozšířen o prostor dřívějšího panského mlýna a roku 1873 v něm byly postaveny nové ležácké sklepy. V roce 1905 byla zastaralá technologie vaření piva přebudována na parní. Poslední várka piva zde byla uvařena v srpnu 1967.

Zdroj: Kladenský deník.cz | Autorka: Kateřina Husárová


Návrat piva starého 9000 let

[pátek, 11. červen 2010]

Rýže, med a plody hlohu – to jsou základní suroviny pro výrobu piva podle receptury staré 9000 let.

Při vykopávkách neolitické osady Jiahu v čínské provincii Hunan narazili archeologové na džbány používané k uskladnění piva. Nápoj se v nich pochopitelně nezachoval. Patrick McGovern z Pensylvánské univerzity podrobil 9000 let staré střepy důkladným analýzám, a z molekul uvízlých v pórech keramiky nakonec zjistil, z čeho se alkoholický nápoj připravoval. S recepturou na papíře se ale nespokojil. Společně se sládky americké pivovarnické společnosti Dogfish Head připravil nápoj, který lze považovat za „rekonstrukci“ neolitického piva.

Sládci použili jako zdroj škrobu ječný slad a rýži. Do kotle pak přidali med, hrozny, plody hlohu a květy chryzantémy. Vše vařili 45 minut a po vychladnutí přidali kvasinky používané při výrobě saké. Směs kvasila celý měsíc. Nápoj bude uveden na trh pod názvem Chateau Jiahu nejprve v kanadské provincii Britská Kolumbie. Pokud o něj bude zájem, začne se prodávat i v dalších kanadských provinciích. Vyhlídky nemá špatné. Na pivovarnickém veletrhu Great American Beerfest v roce 2009 získalo Chateau Jiahu zlatou medaili.

Patrick McGovern už „zrekonstruoval“ více starých alkoholických nápojů. Pivo označované Midas Touch (Midasův dotek) bylo uvařeno na základě údajů získaných analýzami zbytků nápojů v nádobách nalezených v 2500 let starém hrobu v Turecku. Snad v něm byl pochován bájemi opředený král Midas. Jako Theobroma byl pojmenován výsledek pokusu vyrobit z kakaových bobů a paprik nápoj produkovaný předkolumbovskými kulturami Střední Ameriky.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Jaroslav Petr


S blížícím se fotbalovým mistrovstvím světa přicházejí i soutěže o nejlepší pivo šampionátu. Zatímco před čtyřmi roky německý týdeník Stern označil za vítěze český Budweiser Budvar, nyní je prý nejlepší srbský Jelen.

Foto

"Je to další důkaz, že máme světu co nabídnout," raduje se na webu Rádio Srbsko zástupce výrobce Slobodan Srećković. Radost mu nekazí, že o vítězi rozhodovala pouze dvoučlenná porota, Švédi Niklas Eksredt i Mathin Ludgren, známí ze severských obrazovek i barů. Mezi 32 pivy zastupujícími účastnické země v jejich soutěži skončil jako druhý řecký Mythos.

V Jelenovi ale možná přeci jen něco bude, před čtyřmi roky u redaktorů Sternu skončil na stříbrné pozici.

Zdroj: Týden.cz


Fusek: Pivovaru je obrovská škoda

[čtvrtek, 10. červen 2010]

Zavřít pivovar před sezonou? „To je naprostý nesmysl,“ říká Jiří Fusek, bývalý většinový vlastník Pivovaru Černá Hora, prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů a také podnikatel roku jižní Moravy z roku 2007.

* Proč se pivovary na počátku léta nezavírají?

Protože v létě se vypije hodně piva a pivovary v tomto období pochopitelně nejvíce vydělají. Takové rozhodnutí je opravdu unikátní.

* Musel podle vás vyškovský pivovar dopadnout tak, jak dopadl?

Ale vůbec ne. Už dávno ho ministerstvo mohlo pronajmout. Jenže na toto řešení přistoupilo až v poslední době a nastavilo podmínky tak, že byly pro případné zájemce nepřijatelné. V poslední fázi ho mělo třeba nabídnout i za korunu, jen aby ho zachránilo. Myslím, že i pro církev, která v něm vlastní některé pozemky, by bylo lepší, kdyby fungoval.

* Dokážete si představit, co s ním teď bude?

Nejspíš se většina budov zbourá, jak už se to stalo jiným pivovarům a podobným průmyslovým objektům s historickou tradicí. A na jejich místě se postaví třeba paneláky.

* Není ho škoda?

Je a obrovská. A bude to ztráta nejen pro Vyškov, ale pro celý Jihomoravský kraj. Církevní pivovar s více než třísetletou tradicí v centru města je přece velmi cenné turistické portfolio.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Zaměstnanci upadajícího pivovaru by chtěli čepovat pivo před ministerstvem a zvažují, že dají podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu.

Šance udržet vyškovský pivovar je již slabá, přesto se o to zaměstnanci chtějí pokusit. Včera vyzvali ministerstvo zemědělství, aby odvolalo šéfa představenstva Zdeňka Řeháka. A zvažují, že na protest budou točit vyškovské pivo v Praze před ministerstvem.

Zdeňku Řehákovi dávají za vinu, že se v posledních letech v pivovaru špatně hospodařilo, což vedlo ministerstvo k rozhodnutí, že od 30. června půjde pivovar do útlumu. Většina zaměstnanců přijde o práci.

Bylo to unáhlené,“ napsali včera zaměstnanci ministerstvu, hejtmanovi, politikům i olomouckému arcibiskupství, které vlastní část pozemku v areálu pivovaru. A žádají, aby o dalším osudu podniku rozhodl nový ministr.

Zrušení pivovaru s více než třísetletou tradicí se nelíbí ani mnoha Vyškovanům a zastáncům malých regionálních pivovarů. „Pod petici proti jeho zrušení se již podepsalo více než tisíc lidí a máme zprávy, že další stovky podpisů jsou již na cestě,“ uvedla signatářka petice Hana Dostálová.

Ministerstvo již na valné hromadě odvolalo některé členy představenstva i dozorčí rady, Zdeňka Řeháka však chce ve funkci ponechat i nadále. „Je jediný nezaujatý člen představenstva, který je v tuto chvíli schopen zajistit řádný chod pivovaru,“ reagovala mluvčí ministerstva zemědělství Dita Vrbová na dotaz MF DNES, proč ve funkci zůstal, když pivovar za jeho předsednictví dospěl k takovým koncům.

Například člena dozorčí rady Martina Obruču již na valné hromadě vystřídal úředník ministerstva zemědělství. „Do dozorčí rady mne zvolili zaměstnanci, bývalo to tady zvykem. Mé odvolání je však svým způsobem logické, já jsem také v tom balíku propuštěných,“ uvedl Obruča. A dodal, že i on se o útlumu pivovaru dozvěděl až na valné hromadě. „Ta už o ničem nerozhodovala, jen jsme si vyslechli, co už bylo schválené a podepsané ministrem. A přinesli tam i seznam lidí, kteří se budou propouštět,“ dodal. „Bylo to rozhodnutí jediného akcionáře podniku, tedy ministerstva zemědělství, a předcházel mu ekonomický audit firmy, který prokázal velké finanční ztráty podniku za rok 2009 (30 milionů korun -pozn. red.). Ani stávající objednávky nejsou v takovém rozsahu, aby byla plně využita výrobní kapacita pivovaru,“ vysvětlila mluvčí Vrbová. Přesto se podle ní bude pivo nadále vařit podle požadavků klientů a odběratelů a majetek pivovaru se pronajme. Podle bývalého většinového vlastníka Pivovaru Černá Hora Jiřího Fuska pak už ale nebude naděje pivovar znovu rozběhnout. „Už první den poté, co se zveřejnilo, že jdeme do útlumu, jsme začali ztrácet trh,“ říká i jeden ze zaměstnanců. Včerejším dopisem boj zaměstnanců neskončí. „Máme i další nápady, jak dále upozornit veřejnost, že tady stát špatně hospodařil. Kluci by chtěli čepovat pivo před ministerstvem a zvažujeme, že dáme podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu,“ uvedl předseda odborů pivovaru Ladislav Peprníček.

Ve vyškovském pivovaru se v posledních letech velmi často měnilo vedení a řídili ho lidé, kteří neměli s pivovarnictvím žádné zkušenosti. I to byl podle zaměstnanců důvod, proč se pivovar dostával do stále větších obtíží.

Jiří Fusek však vidí chybu někde jinde. „Myslím, že jsem vedení pivovaru Černá Hora zvládl docela dobře, i když jsem profesí stavební inženýr. Jde spíš o to, že vedení státního pivovaru neneslo žádnou trestněprávní odpovědnost,“ míní Fusek.

O útlumu vaření piva ve Vyškově přišla zpráva z valné hromady, která se uskutečnila 27. května. Den před volbami a dva dny před oslavami 330. výročí pivovaru.

***

FAKTA

Z diskuse pivařů na portálu Pivní.info „Tak jsem si ve čtvrtek vytiskl petici, vzal ji do práce (Mladá Boleslav) a sehnal jsem přes 20 podpisů, do středy jich alespoň 50 bude. Dneska jsem byl v Brně pro vyškovský pivo, tak snad ne naposledy.“ „Škoda, že to mám z ruky, podepsal bych. Asi by to chtělo založit novou stranu, např. SNP (Strana nasraných pivařů) a jít příští rok do voleb.“ „Za chvilku vyrážím pro petici na Cejl. K podpisu bude v brněnské hospůdce Na Božence. Možná se ukáže, že to bylo jen gesto, ale ať člověku vyškovské chutná, nebo ne, byla by škoda, aby šel další regionální pivovar do kopru.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autorka: Helena Vaculová


Jana Marešová se probojovala do finále soutěže Miss Zlatého moku, kde bude zastupovat hanušovický pivovar. Učí se čepovat pivo a rozeznat to „své“ od ostatních. Adeptka na titul Miss Zlatého moku nemusí nutně holdovat pití piva. Zato může být inženýrkou ekonomie a o výrobě piva vědět opravdu hodně.

I takové charakteristiky má čtyřiadvacetiletá Jana Marešová z Hanušovic na Šumpersku, která v soutěži o nejkrásnější „pivní“ dívku zastupuje zdejší pivovar Holba.

Do celorepublikového finále se probojovala spolu s dalšími jedenácti finalistkami vybranými z celkem čtyř stovek krasavic.

K pivu mám opravdu blízko, protože táta v pivovaru pracuje už řadu let. Sama jsem tu už loni a předloni byla na brigádě, takže provoz a výrobu dobře znám,“ vypráví Marešová. Pivo ale pije jen málo. „Půllitr bych nezvládla vůbec. I třetinka mi dá zabrat,“ přiznává dívka.

Teď začíná s přípravami na říjnové finále v Žatci. „Disciplíny se dost výrazně liší od klasických soutěží krásy. Většina z nich je totiž spojena s pivem.“ Pod vedením zkušeného mistra výčepního se teď bude učit pivo čepovat. „Musím to umět už do července, protože potom je budu roznášet štamgastům v několika restauracích, které čepují Holbu. Doufám, že je nezklamu,“ věří Marešová. Právě načepování piva a jeho profesionální naservírovaní bude jedním ze soutěžních úkolů.

Dívka si musí také dokonale zapamatovat chuť hanušovického piva. V degustační soutěží totiž musí mezi několika vzorky bezpečně poznat to „své“.

Další disciplínou bude česání chmele na čas. Jedinými dvěma obvyklými body v soutěži krásy bude volná disciplína a promenáda v plavkách. „Volnou disciplínu chci zase spojit s pivem. Co to ale bude, ještě sama nevím,“ přiznává dívka.

Spolu s dalšími finalistkami ji také před slavnostním galavečerem v Žatci čeká soustředění v exotické Dubaji, kde se odehrají poslední přípravy.

Hanušovická favoritka prozradila, že se v domácím pivovaru nyní uchází také o práci. I to je pro ni další motiv k co nejlepšímu výkonu. „Úspěch v soutěži ale samozřejmě není podmínkou,“ doplnil výkonný ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka. Jana Marešová bude bojovat za pivovar, který nyní získal titul Pivo České republiky hned pro dva své nápoje. Degustátorům nejvíc chutnala v kategorii jedenáctek Holba Šerák a v kategorii kvasnicových piv Holba Kvasničák. „Vím, že hanušovický pivovar sbírá úspěchy na všech frontách. Tím víc chci vyhrát,“ řekla Marešová. Že patří k favoritkám, ukazují průběžné výsledky hlasování o nejsympatičtější pivní královnu na internetu.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Rostislav Hányš


Vítězné ocenění a titul Pivo České republiky pro rok 2010 udělila porota degustační soutěže Holbě Šerák a Holbě Kvasničák na 14. ročníku Slavností piva v Českých Budějovicích. O titul letos usilovalo 51 pivovarů z České republiky i Slovenska ve 14 kategoriích. Celkem odborníci hodnotili 243 vzorků piv.

Holba Šerák zvítězila v kategorii světlých 11 stupňových piv v konkurenci 28 známých značek. V soutěži kvasnicových piv, kde se střetávají piva od minipivovarů i velkovýrobců, zvítězila Holba Kvasničák a nechala za sebou Chotěboř Prémium kvasnicové i světlý ležák s přísadou jemných kvasnic, z produkce pivovaru Bernard. Pro Holbu kvasničák je to letos další, v pořadí již druhé vítězství, které staví Holbu do role favorita mezi českými pivy.

Holba svým vítězstvím získává právo užívat značku Pivo České republiky pro letošní rok.

Jedná se o významné ocenění, které potvrzuje, že vařit poctivé pivo se vyplatí. Značku využijeme pro komunikační podporu našeho piva, je to určitě věrohodný signál pro konzumenty i odběratele, které pivo si vybrat,“ komentuje úspěch Vladimír Zíka, výkonný ředitel pivovaru.

Hlavním kriteriem hodnocení byly senzorické vlastnosti piva − chuť a její vyváženost, říz, barva, pěna, ale i celkový dojem po napití a také pitelnost, kterou se vyznačují tradičně vařená piva, zatímco europivům chybí. Je to důsledek zrychleného způsobu výroby piva a s tím souvisejícími změnami v jeho charakteru. Holba se vyrábí podle tradičních receptur a tím získává svoji jedinečnost. Dnes je vysoká kvalita piva samozřejmostí, a co konzumenti žádají, je chuťová odlišnost, což je reakce na širokou nabídku chuťově unifikovaných europiv.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Holba Hanušovice


Prémiový světlý ležák Budweiser Budvar získal v letošním hodnocení kvality výrobků Monde Selection (www.monde-selection.com/en/) prestižní zlatou medaili „Grand Gold". Takové ocenění je udělováno jen mimořádným výrobkům, které vyhovují mnoha parametrům kvality. U piva se hodnocení skládalo z odborného posouzení senzorických vlastností a laboratorních rozborů. Hodnoceno bylo dvacet takzvaných organoleptických parametrů. Degustace prováděla komise složená z nezávislých expertů z pivovarnického průmyslu, vysokoškolských profesorů a profesionálních degustátorů. Řada členů komise pracuje v belgickém institutu Meurice (www.heldb.be/he/meurice), který je světově uznávanou odbornou organizací v oboru pivovarnictví a kvasné technologie.

Zlaté medaile Monde Selection získaly také další dva produkty Budějovického Budvaru. Tmavý ležák Budweiser Budvar, který je na trhu od roku 2004, tím rozšířil svou sbírku domácích i zahraničních ocenění na deset. Světlý jedenáctistupňový ležák Pardál Echt se prodává teprve od loňského června a zlatá medaile z Monde Selection je jeho prvním oceněním kvality.

Foto

Pro nás je zisk tří zlatých medailí velkým úspěchem. Je to ale i velmi dobrá zpráva pro naše zákazníky. Nezávislá odborná porota prověřila řadu parametrů, z nich každý musel splnit požadovaná kritéria. Ocenění v této soutěži je tedy komplexním zhodnocením kvality našeho piva. Těší nás také to, že v této soutěži získáváme ocenění opakovaně," uvedl sládek Budějovického Budvaru, Ing. Adam Brož. Prémiový světlý ležák Budweiser Budvar obdržel od roku 1987 v Monde Selection již šest zlatých medailí a kvalitu si tedy udržuje dlouhodobě. V ročnících 1999 až 2001 získal dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili na Monde Selection také pivní speciál Bud Premier Select.

Soutěž Monde Selection už od roku 1961 pořádá International Institute for Quality Selections se sídlem v Bruselu. Během 49 let se stala jednou z největších a také nejprestižnějších akcí svého druhu na světě. Letos bylo do hodnocení kvality přihlášeno 2451 produktů od 836 výrobců z 83 zemí. V kategorii piva bylo testováno 274 vzorků z 98 pivovarů v 64 zemích.

Zdroj: Gastrotrend.cz


Novou Miss Holba je černovláska Jana

[čtvrtek, 10. červen 2010]

Čtyřiadvacetiletá Jana Marešová z Hanušovic je letošní Miss Holba Šerák a hanušovický pivovar bude reprezentovat v soutěži Miss Zlatého moku.

Neobvyklá soutěž, která kombinuje oslavu českého piva a ženského půvabu, je jediná svého druhu na světě, každá z finalistek zastupuje jeden domácí pivovar.

Jana Marešová před několika týdny dostudovala Technickou univerzitu VŠB Ostrava a může se chlubit čerstvým inženýrským titulem. Má výhodu, že o pivu už mnohé ví, její otec je totiž dlouholetým zaměstnancem v Pivovaru Holba a Jana zde pracovala jako brigádnice.

Soutěž beru jen jako dobrou zkušenost, rozhodně se nechystám na žádnou kariéru v modelingu. Bude pro mě přínosem se podrobně seznámit s provozem, protože se v hanušovickém pivovaru ucházím o pracovní pozici. Umístění v soutěži ale určitě nebude mít vliv na výsledek výběrového řízení,“ řekla Jana Marešová, která se již začíná připravovat na soutěžní disciplíny.

Ve finále klání, které se uskuteční v říjnu v Žatci, totiž dívky musejí předvést zručnost při čepování i servírování piva, čeká je také degustace, při níž budou z různých vzorků poznávat chuť produktu pivovaru, který reprezentují. Z dalších úkolů je čeká česání chmele na čas, promenáda v plavkách i volná disciplína.

Obavy mám jen z česání chmele, protože to jsem ještě nikdy nedělala. Čepování piva i degustaci natrénuji. Věřím, že všechno zvládnu tak, abych pivovar Holba úspěšně reprezentovala,“ dodala sympatická černovláska, která pivo konzumuje pouze výjimečně. Poslední přípravy na žatecké finále budou dívky ladit na soustředění v exotické Dubaji.

Již nyní je možné volit Miss sympatie prostřednictvím internetové adresy www.zateckydenik.cz.

Svou Miss si Pivovar Holba poprvé vybíral loni, kdy ho úspěšně reprezentovala studentka šumperské průmyslovky Monika Kobzová.

Foto a video naleznete zde...

Zdroj: Šumperský deník.cz | Autorka: Hana Kubová


Dny Ježka: Bigbít, blues i dechovka

[čtvrtek, 10. červen 2010]

Série koncertů v jihlavském pivovaru začne příští středu. V sobotu naváže na třídenní oslavy Koncert bez hranic.

Koncerty Dne Ježka v areálu jihlavského pivovaru budou i letos převážně ve znamení regionálních kapel. Třídenní maraton odstartuje ve středu 16. června.

V loňském roce byl Den Ježka hlavně o bigbítu, letos si u nás přijdou na své i fanoušci dechovky,“ řekla Eva Vařejčková z jihlavského pivovaru.

Hned první den se posluchačům od 17 hodin představí regionální začínající kapely. Na závěr dne vystoupí Blues Session, v jehož čele stojí Olin Nejezchleba. Ve čtvrtek se dostanou na pódiu ke slovu také regionální skupiny a na samý závěr plzeňská skupina Tleskač, která je považována za jednu z nejvýznamnějších domácích formací hudebního stylu ska.

Dny Ježka vyvrcholí v pátek, kdy budou k dispozici dvě scény, hlavní a regionální. Na hlavní scéně vystoupí například dechovka Vysočinka Humpolec, kapela Hašlerka se staropražskými písničkami, Harlej nebo Sto zvířat. Ohňovou show předvede společenství Ad Infinitum.

Na pátek bude připravený také program pro děti, Veteránklub Úsobí či autogramiáda jihlavských hokejistů. Po všechny tři dny si dokonce můžete prohlédnout celý pivovar zdarma vždy od 16 do 20 hodin, v pátek už od 12 hodin.

Vstupné bude po první dva dny padesát korun, v pátek sto korun a senioři za polovinu. Část výtěžku z oslav Dnů Ježka poputuje na dobrou věc.

Část peněz, které se vyberou ze vstupného, půjdou na projekt jihlavské oblastní charity Bárka, zaměřený na pomoc umírajícím a jejich rodinám. „Peníze se použijí na nákup auta pro sedm našich zaměstnanců,“ uvedl za jihlavskou charitu Zdeněk Kousal.

Součástí oslav Dnů Ježka se stane letos poprvé i Koncert bez hranic, který tak na třídenní oslavy plynule naváže v sobotu 19. června. Po Masarykově náměstí a amfiteátru je to již třetí scéna, na které se Koncert bez hranic odehraje.

Nejsme vázaní na žádné místo, čas ani prostor. Jsme zkrátka bez hranic. Koncert patří Jihlavě a lidem, kteří na něj každý rok přijdou,“ řekl za pořádající sdružení Alternativa Pro dramaturg koncertu Vítězslav Schrek.

Letošní nabídka Koncertu bez hranic je pětihodinová a začíná od 17 hodin. Během ní se mohou lidé těšit na hudbu od cimbálu až po tradiční bigbít.

Zdroj: Jihlavský deník.cz | Autorka: Michaela Hrozková


Nejen zaměstnanci pivovaru otřásla zpráva o jeho plánovaném uzavření. Lidé se začínají bouřit a sepisují petici. Po třech stech třiceti letech přece nemůže být konec.

Ministerstvo zemědělství, které je jediným vlastníkem pivovaru ve Vyškově, se ho rozhodlo zavřít. Koncem června mají propustit většinu zaměstnanců a zůstane už jen likvidační tým. Lidé proto sepsali petici a za pivovar chtějí bojovat.

V petici se obrací na ministerstvo zemědělství. Žádají ho, aby nezavíralo pivovar ve Vyškově. „O petici víme, ale není to naše iniciativa. Pivo zatím pořád vaříme, ale výrobu postupně ukončujeme,“ řekl David Šigut, který je v současné době pověřený vedením pivovaru.

Jedenáct set podpisů

V petici už lidé nasbírali víc jak tisíc podpisů. „Nasbírali jsme už téměř jeden tisíc sto podpisů. Chceme lidem ukázat, že nám situace ohledně pivovaru není lhostejná,“ uvedla za petiční výbor Hana Dostálová.

Překvapivé je, že se petice objevuje třeba i v restauracích v Brně a jiných obcích než ve Vyškově. „Vyškovské pivo je jedno z nejlepších, které znám. Proto jsem dal petice i do hospod u nás v Brně,“ potvrdil Tomáš Foltýn. Někteří lidé o petici ale zatím neslyšeli. „Petici jsem ještě nikde neviděl, jinak bych ji podepsal,“ řekl Martin Vojtek z Bohatých Málkovic.

Lidé ji mohou do pondělka ve Vyškově podepsat třeba v Knihovně Karla Dvořáčka, U Piráta, v Granadě, ve Vyškovské pivnici, v Nádražní restauraci, v Dědicích U Gryca a ještě v dalších podnicích. „Také byla možnost vytisknout petici a poté nám ji zaslat na adresu petičního výboru. Zatím nám došlo pět dopisů. Podepsanou petici nám poslali také pražští a táborští příznivci. Podporu nám vyjádřili také zaměstnanci Dalešického pivovaru,“ informovala Dostálová.

Plánovaná petice, ani protesty lidí zatím ale situaci v pivovaru nemění. „K žádné změně zatím nedošlo, pivovar se podle mých informací zavře,“ dodal Šigut.

Ohlasy na petiční akci ale dodaly sílu zaměstnancům. „Podpora Vyškovanů nás mile překvapila, rozhodli jsme se proto dál bojovat. Neztotožňujeme se s názorem, že je pivovar nutné zavřít,“ řekl zaměstnanec pivovaru Martin Obruča.

Důvodem zavření jsou podle ministerstva zemědělství nedořešené církevní restituce. Snahy o pronajmutí pivovaru také zkrachovaly.

Výjimečně vařené pivo

Vyškované tedy nejspíš přijdou o výjimečné pivo a místní památku. Jak vysvětlil tamní sládek, každý stupeň Vyškovského piva se vaří zvlášť a jinou recepturou. Většina pivovarů ale uvaří jedno pivo a vodou ho naředí na určitý stupeň. Nejen v tom je Vyškovské pivo výjimečné. Přesto, že jeho kvalita roste, není to nic platné.

V pátek se koná v pivovaru schůzka lidí, kteří donesou podepsané petice a naplánují, co dál. „Líbí se nám myšlenka, že bychom vyjeli čepovat pivo před ministerstvo dopravy a stávkovali proti zavření. Chtěli bychom, aby ministerstvo přehodnotilo svoje rozhodnutí,“ dodal Obruča.

Velká diskuze ohledně zavření pivovaru se rozproudila i na webu pivovaru a dalších pivních serverech. Podle lidí mohou fungovat i menší pivovary a bez problémů. „Nejsme zadlužení a nemáme žádné půjčky. Není důvod, proč pivovar zavřít. K utlumení došlo podezřele rychle před novými volbami,“ myslí si Obruča.

Lidé v pátek posčítají všechny petiční hlasy a vymyslí další postup. „Dalších pět set hlasů, o kterých paní Dostálová neví, v pátek dodám. Obrátíme se na pana hejtmana, církev i další, kteří nám mohou pomoci. Teď už nemáme co ztratit,“ uvedl Obruča.

Zdroj: Vyškovský deník.cz | Autorka: Petra Daňková


Nádvoří plzeňského pivovaru bude letos premiérově hostit úvod tradičního Historického víkendu. Program zahájí zábavný podvečer s šermem a dobovou hudbou ve čtvrtek 10. června od 18 do 21 hodin.

Tématem letošního Historického víkendu je doba Rudolfa II., a tak organizátoři pro prolog vybrali představení Golem v podání skupiny historického šermu Gotika a hudební skupiny Strašlivá podívaná. Hudebníci poté naváží na představení samostatným koncertem.

Večer budou doprovázet zábavné soutěže. Připraveno je koulení sudů na čas, pivovarský kvíz, slalom na koloběžkách a další. Pro soutěžící jsou připraveny zajímavé ceny.

Vstup na prolog Historického víkendu na nádvoří plzeňského Prazdroje je samozřejmě zdarma.

Více informací o Historickém víkendu, jehož hlavní program se uskuteční u sv. Jiří v Plzni Doubravce ve dnech 11.–13. června 2010, naleznete na internetové adrese http://akce.plzen.eu/2010_historickyvikend

Příběh o Golemovi

Světoznámý příběh o mocném Golemovi má mnoho verzí – všechny se shodují v tom, že židovský učenec vytvořil velmi silného umělého člověka z hlíny a oživil ho pomocí šému. Podrobnosti se ale rozcházejí.

Bádáním ve starých archivech zjistili plzeňští muzikanti ze Strašlivé podívané a šermíři ze skupiny Gotika pozoruhodné věci a poskládali z nich jedině pravou a věrohodnou podobu, kterou ztvárnili do představení s živou hudbou, dramatickým šermem a mnohými překvapeními.

Folk od Strašlivé podívané

Plzeňská hudební skupina Strašlivá podívaná hraje folkovou muziku s historizujícími a etnickými prvky. Její písničky vyprávějí příběhy inspirované historií i světem fantazie, ve zpěvných melodiích a bohatých aranžích naleznete prvky středověku, renesance či baroka, a také motivy irské, cikánské i židovské.

„Strašlivka“ je propojena se svým městem Plzní. V jejích písničkách navštívíte plzeňskou synagogu, hrad Radyni, můžete obdivovat plzeňskou Madonu z kostela sv. Bartoloměje.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Do boje s nejvyšším vrcholem Beskyd a 65kilovým nákladem se pustí v rámci závodu Radegast Beskydský šerpa čtyřicet čtyřčlenných týmů. Jejich úkolem bude dopravit na Lysou horu co nejrychleji sud s pivem Radegast na tradičním dřevěném šerpovském nosiči. Unikátní závod se uskuteční v rámci Adrenalin Cupu v Ostravici v sobotu 26. června a jeho patronem je známý horolezec Leopold Sulovský, první Čech, který pokořil nejvyšší horu světa Mount Everest.

Radegast beskydský šerpa je unikátní závod pro pravé chlapy. Postavit se na start znamená překonat sám sebe, obětovat se pro tým a zároveň se spolehnout na kamarády. Vítězem je každý tým bez ohledu na to, na kterém místě dojde do cíle,“ přiblížil hlavní myšlenku závodu manažer značky Radegast Pavel Kmínek.

Za tvrdou dřinu se mohou všechny týmy, které spatří v limitu 4 hodin cíl na Lysé hoře, těšit na 100 piv Radegast. Nejrychlejší tým dokonce na 400 piv a speciální pohár. Na start Radegast Beskydského šerpy se postaví 40 týmů. Kvalifikace do závodu probíhá na stránkách www.radegast.cz.

Radegast Beskydský šerpa se dočkal, po loňském úspěchu, svého rozšíření, které popsal Pavel Kmínek: „Zájem o start na Radegast Beskydském šerpovi je i letos obrovský. Proto jsme se rozhodli, že v letošním roce uskutečníme ještě dva závody, a to v Olomouci a ve Zlíně.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Oddělení strategie Plzeňského Prazdroje posílí Radim Panák (31). Úkolem jeho nového týmu v obvodu známém pod odborným názvem Revenue management bude průběžné řízení optimální skladby portfolia značek Plzeňského Prazdroje napříč všemi prodejními kanály.

Na nově vytvořenou pozici manažera řízení výnosů Radim Panák přechází z postu manažera rozvoje obchodu. Úkolem jeho týmu bude rozhodování o správném složení dodávaných značek, druhů a balení piv s přihlédnutím na regionální odlišnosti a specifika.

Radim Panák vystudoval jindřichohradeckou fakultu managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. Do společnosti Plzeňský Prazdroj nastoupil v roce 2002 po absolvování vysoké školy a úspěšně zastával různé pozice v oddělení financí, strategie, lidského kapitálu a v obchodním úseku.

Je svobodný, hovoří plynně anglicky a mezi jeho zájmy patří golf, cyklistika a cestování.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Na světovém finále v Londýně bude Českou republiku reprezentovat Lucie Nováková z Kadaně.

Foto

Lucie Nováková se stala vítězkou letošního osmého ročníku Mistrovství České a Slovenské republiky v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois, které se uskutečnilo během posledního dne Prague Food Festivalu v neděli 30. května. Tato zručná barmanka z Restaurant & Pizzeria U Svaté brány v Kadani nejlépe zvládla všech 9 kroků servírovacího rituálu ležáku Stella Artois a porazila tak 25 dalších finalistek a finalistů z restaurací a barů z celé republiky. I letos soutěži kralovaly ženy a obsadily první dvě příčky. Na druhém místě se totiž umístila Markéta Rálišová z Pardubic. Čest mužů pak zachránil Peter Wollner ze slovenské Galanty, který skončil třetí.

Letošní výsledek ještě více zvýšil skóre ve prospěch ženských vítězek - zatímco muži vyhráli mistrovství doposud třikrát (v letech 2003, 2004 a 2008), počet žen na prvním místě se díky letošnímu ročníku vyšplhal na pět (zabodovaly v letech 2005, 2006, 2007, 2009 a 2010). „Poté, co loni obsadily tři nejvyšší příčky ženy, letos muži získali alespoň třetí místo. Možná mají ženské finalistky pro točení a servírování piva Stella Artois zkrátka větší cit. Rozhodně jim to za barem více sluší," usmívá se manažer značky Stella Artois Martin Jahoda. Na preciznost provedení servírovacího rituálu bedlivě dohlížela erudovaná porota, která hodnotila mimo jiné i charisma soutěžících. Do hodnocení se letos poprvé mohli zapojit také diváci. Ti měli možnost jednotlivé finalisty ocenit svým potleskem. Míra projeveného nadšení změřená na decibelometru pak byla započítána do celkového výsledku.

Lucie Nováková získala kromě putovní umělecké trofeje z dílny renomovaného designéra Marka Vráblíka (originální sklenice Stella Artois vytvořená z 99 figurek sládků, barmanů a milovníků piva) také jedinečnou příležitost zúčastnit se celosvětového finále Stella Artois World Draught Master 2010, které se uskuteční letos na podzim v Londýně. Lucie se Mistrovství České republiky zúčastnila i loni a očividně celý rok brousila svou techniku. Výhra ji nesmírně potěšila: „Samozřejmě jsem poctivě trénovala, ale když vyhlásili mé jméno, stejně jsem byla lehce v šoku," směje se tato sympatická barmanka. „Loni jsem skončila čtvrtá, takže letos jsem se chtěla probojovat mezi medailovou trojici. Vítězství ale předčilo moje očekávání, jsem moc šťastná a už se těším do Londýna na světové finále."

Druhé místo obsadila Markéta Rálišová z Bum Bum Café v Pardubicích, jediným mužem na stupních vítězů je Peter Wollner z baru Archive v Galantě, který obsadil třetí příčku. V letošním ročníku byla vyhlášena také kategorie Mistr publika, kterou vyhrála Aneta Baloghová z baru Co kdyby... v Havířově. Do závěrečného boje mezi sedm nejlepších nakonec postoupily 3 ženy a 4 muži, kteří předvedli své schopnosti v servírování belgických piv Stella Artois, Hoegaarden White a Leffe Bruin.

Protože se značka Stella Artois letos stala hlavním partnerem Prague Food Festivalu, rozhodla se uspořádat české mistrovství právě během této prestižní akce zaměřené na propagaci dobrého jídla a pití. „Finále si nenechalo ujít značné množství diváků festivalu, kteří zároveň dostali šanci zasoutěžit si. Museli však přesvědčit loňskou vítězku Barboru Hebrovou, že jejich schopnosti natočit pivo jsou na vysoké úrovni. Ti nejlepší si dokonce mohli poměřit síly ve finálovém klání na hlavním pódiu," dodává Martin Jahoda. Ti, kteří nevyhráli, mohou ještě více vypilovat své schopnosti a dovednosti a zkusit štěstí v příštím ročníku mistrovství.

Stella Artois a pivní sommeliérství provázely návštěvníky v průběhu všech tří dnů letošního ročníku Prague Food Festivalu. Natočení vlastní sklenice tohoto belgického prémiového ležáku si na tzv. Public Baru pod dohledem vítězky minulého ročníku mistrovství na vlastní kůži vyzkoušelo téměř tři sta návštěvníků. V Galerii pivního gurmánství uvedl návštěvníky do světa pivního sommeliérství obchodní sládek Libor Vávra. Celkem se během tří dnů Prague Food Festivalu vypilo bezmála třináct tisíc sklenic prémiových belgických piv značek Stella Artois, Leffe Bruin a Hoegaarden.

Zdroj: GastroTrend.cz


Nové logo, etikety, lahve, kartony i další obaly, POSM – kompletní novou tvář získalo exportní krušovické pivo. Po loňském celkovém rebrandingu krušovických piv pro tuzemský trh se tak uzavřela celková vizuální změna veškerého sortimentu Královského pivovaru Krušovice. „Hlavní změnou u exportních produktů Krušovice Imperial a Krušovice Černé je barevnost loga. Přidáním bílé barvy ke stávající zlaté a červené se nám podařilo posílit viditelnost a čitelnost loga, etikety i dalších nosičů. Modernější a dynamičtější design tak posiluje stávající prémiové postavení značky Krušovice na všech exportních trzích,“ říká Martina Pastorová, exportní marketingová manažerka skupiny Heineken, do které Královský pivovar Krušovice patří.

V porovnání s logem pro tuzemský trh je exportní vizuální identita bohatší o erby české koruny a také medaile ze Světové výstavy. „Těmito symboly se hlásíme k historii, původu a dlouhodobé tradici vaření piva, která potvrzuje unikátnost krušovických piv,“ vysvětluje Martina Pastorová. Historické propojení Královského pivovaru Krušovice s jeho vlastnictvím panovníky Koruny české se odráží i v reklamních vizuálech, na kterých je opět zobrazen Pražský hrad nebo ulička historického centra Prahy se siluetou Hradu v pozadí.

Další důležitou změnou je u balení v pivních lahvích změna samotné půllitrové lahve. „Z typu NRW se přešlo na typ Ale - Premium, pro který je charakteristický delší krk lahve,“ upřesňuje Martina Pastorová. Veškerý exportní sortiment Krušovic - Krušovice Imperial a Krušovice Černé – je kompletně v nových obalech stáčen a balen již od začátku května, ale vzhledem k časové náročnosti logistiky a distribuce na zahraniční trhy lze očekávat, že kompletní nový sortiment najdou v maloobchodní síti spotřebitelé zhruba do jednoho až dvou měsíců, tedy právě nyní, na počátku hlavní sezóny. Na nový vzhled exportních krušovických piv je upozorní venkovní billboardové kampaně, tisková inzerce, speciální promo akce a také nové POS materiály v místě prodeje.

V současné době se Krušovice Imperial a Krušovice Černé vyvážejí do 31 zemí celého světa, vedle většiny evropských zemí a Ruské federace například do USA, Kanady, států Střední Asie nebo do Austrálie. Ke stěžejním zahraničním trhům patří právě Rusko, které je největším odbytištěm, stejně jako Slovensko a Německo, které jsou dvojkou a trojkou mezi exportními destinacemi značky Krušovice. Export krušovických piv byl zahájen v roce 1996.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Kvasnicové i ovocné pivo na výstavišti

[pondělí, 7. červen 2010]

Ležáky, tmavé speciály, kvasnicová, nealkoholická nebo s ovocnou příchutí. Více než sto druhů piva teklo v pátek odpoledne a večer z píp při Slavnostech piva na českobudějovickém výstavišti. V sobotu už byla nabídka o něco chudší. Návštěvníci měli zkrátka moc velkou žízeň.

Některé druhy už, bohužel, došly. Záleží totiž jen na pivovarech, jaké množství nám dají. Pořád je ale určitě z čeho vybírat,“ smála se Věra Kačírková, jež obsluhovala stánek firmy Hameco.

Spolu se dvěma kolegy musela zvládnout 26 píp. Jen v pátek tu vytočili 19 sudů, tedy 3 800 velkých piv. Mezi nejoblíbenější patřila kvasnicová, z jihočeských pivovarů pak zákazníky oslovil například protivínský Platan.

Tisíce litrů pěnivého moku prodaly v první den slavností i další stánky na výstavišti. Cestu si k nim našlo přes šest tisíc lidí. „To je rekord. Hodně nám pomohlo počasí. Myslím si, že i dnes přijde lidí dost,“ podotkla v sobotu ředitelka výstaviště Marcela Payerová.

Oslavu narozenin propojil s ochutnávkou různých druhů piv 27letý Ondřej Pašek z Budějovic. „Je to pánská jízda, uvidíme, jaké bude mít na sluníčku následky. Dobrá jsou piva od Bernarda, zkusíme i další,“ smál se oslavenec, kterého doprovázelo pět kamarádů.

V sobotu v 11 hodin se také pivaři dozvěděli, jaká piva uspěla ve 14. ročníku degustační soutěže, a mohou se chlubit titulem Pivo České republiky 2010. Celkem 243 vzorků se utkalo v 15 kategoriích. Nejvíce zastoupené byly světlé ležáky, kde v konkurenci 33 piv zvítězil Březňák z Pivovaru Velké Březno.

Z jihočeských podniků bodoval Budějovický měšťanský pivovar, protivínský Platan nebo krumlovský Eggenberg s pivem s netradičním názvem Nakouřený švihák.

Strakonický pivovar si v kategorii Světlý ležák odvezl druhé místo za Otavský Zlatý. „Mám velkou radost, protože tuto novinku jsme představili teprve před dvěma týdny. Je to pivo určené nejen vodákům a já bych mu popřála šťastnou plavbu,“ řekla sládková strakonického pivovaru Dagmar Vlková.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Šedesátiletý Stuart Ashby se před pěti lety rozhodl otestovat každou hospodu uvedenou v Průvodci dobrým pivem. Ve vydání knihy z roku 1990, které použil, jich sice bylo 700, muž se však přesto nezalekl.

Po pěti letech usilovného putování za dobrým pivem - občas i stopem - zakončil Ashby svůj unikátní průzkum oroseným půllitrem v hospodě Lamb v Yaptonu, jen sedm kilometrů od domova.

Tento železničář v důchodu navštívil v průměru tři hospody týdně. To se sice nezdá moc, ale hodně náleven bylo ve velmi odlehlých koutech Velké Británie.

Když dopil poslední pivo na této pouti, reportérům Daily Mail řekl: "Podařilo se mi vydržet. Ale byly chvíle, kdy jsem si myslel, že mě to ke konci určitě přestane bavit, nebo už budu moc starý."

Ashby odhaduje, že během hledání perfektního piva od roku 1984 navštívil přes 17 000 různých hospod. A prý hledá dál. Jeho odhodlání je o to úctyhodnější, že neumí řídit.

"Tam, kde nebyla veřejná doprava, jsem musel stopovat. Vůbec mi to nevadí. Dost lidí zastaví a sveze mě. Taky jsem se hodně nachodil a díky tomu jsem ani nijak nepřibral na váze," popisoval své putování.

Důchodce ze západního Sussexu je tak zaníceným pivařem, že dokonce strávil čtyři hodiny na trajektu, jen aby mohl ochutnat pivo v hospůdce na vzdáleném ostrově Lundy.

"Když je to nutné, cestoval jsem jakkoliv daleko, jen abych se dostal do hospody uvedené v průvodci," přiznal Ashby.

Přesto se mu ale nepodařilo najít jedno místo, kterému by jasně dal přednost před ostatními - prý proto, že jich navštívil tolik. Pozoruhodný výkon oslavil, jak jinak, pivem ve své hospodě.

"V návštěvách hospod budu pokračovat. Na konci měsíce jedu na osm dní do Walesu a mám v úmyslu zajít do sta hospod," dodal neohrožený pivař.

Zdroj: Web Volný.cz


Výstava s názvem Příběh jihlavského piva potrvá do konce srpna.

Muzeum Vysočiny v Jihlavě v létě připomene staletou pivovarnickou tradici Jihlavy. Ve městě se pivo vaří od středověku, velký pivovar byl založen před 150 lety a funguje dodnes. Na výstavě, která bude zahájena 2. července, budou kromě bohaté dokumentace k vidění i starodávné pivní korbely, modely pivovarských zařízení a hospodský koutek z první třetiny minulého století. Výstava s názvem Příběh jihlavského piva potrvá do konce srpna.

Jihlavská tradice vaření piva je velmi stará. Pivo se tady vařilo v podstatě od založení města, od 13. století,“ uvedl historik Radim Gonda. Tato výroba hrála důležitou roli hlavně ve středověku a v raném novověku. „Postavení sladovníků bylo skutečně privilegované. V této době, společně s dalšími obory, jako byla těžba stříbra, politicky kontrolovali správu města,“ přiblížil historik. V 16. století proti sladovníkům dokonce vypukla vzpoura.

Ve druhé polovině 19. století se jihlavský sladovnický cech rozhodl zrušit malé pivovary a postavit společný moderní pivovar. Tento podnik byl založen v roce 1860.

V jihlavském Muzeum Vysočiny se veřejnost dozví, které z domů disponovaly právem várečným a kde fungovaly malé pivovary.

Mezi množstvím vystavených předmětů budou také iluminované knihy sladovnického cechu ze 17. a 18. století. „Zajímavostí bude dosud nepublikovaná ukázka fotografií náhrobních kamenů s přepisy textů, pod nimiž byli v 18. století pohřbeni lidé nějak spjatí s pivovarnictvím,“ doplnil Gonda. Náhrobky byly nalezeny loni při archeologickém průzkumu v kostele svatého Jakuba. Expozici budou doplňovat dobové dokumenty a fotografie, na nichž budou zachyceny i někdejší známé jihlavské hospody.

Zdroj: Jihlavský deník.cz | Autorka: Věra Stejskalová


Přivonět, zlehka se napít a posoudit říz i hořkost. Takhle degustují pivo odborníci. Ovšem z žádných půllitrů. Pěkně z decilitrových skleniček.

Začíná se vůní. Ke sklence nejprve přičichnu,“ popisuje postup výrobní ředitel českokrumlovského pivovaru Eggenberg Rostislav Zagora. Už ve vůni pozná některé chyby - když je pivo nakyslé a navinulé. Následuje chuťový vjem. Jsou chutě, které pivo má mít a které jsou v něm nežádoucí. Pak se posuzuje říz a hořkost, což jsou zásadní vlastnosti. Pivo nemá být přesycené, mělo by jen lehce šimrat na jazyku. Pokud ho má člověk plnou pusu, už ho odrazuje od dalšího pití. Správný říz přináší ceněnou svěžest piva.

My pivovarští ale nejraději chodíme ochutnávat do sklepa. Pivo ve stadiu kvašení má říz daleko kvalitnější, je totiž přirozený. Není v něm ještě to, co se dodá při jeho lahvování,“ nastiňuje Zagora, jenž sedí v porotě na letošních budějovických Slavnostech piva.

Někteří lidé podle Zagory označovali mok ve sklepě za jahodové pivo. „Jahoda se považuje za super ovoce, má výraznou chuť a pivo ve sklepě má také výraznou chuť, proto mu tak říkali. Navíc si vždycky natočili tuplák, a protože pivo dole je hodně studené, tak si ho ohřívali. Pak mělo ještě lepší říz,“ vysvětluje Zagora, proč pivo ze sklepa je to nejlepší, co můžete pít.

Připomíná, že handicapem každého degustátora je nachlazení. Pokud máte rýmu, neucítíte nic. Před ochutnávkami byste také neměli jíst žádné výrazné jídlo, nekuřáctví je výhodou.

Degustační soutěže podle Zagory mají smysl. „Nejde o to zvítězit, ale spíš vidět, kde si pivo mezi těmi ostatními stojí.

Krumlovský sládek říká, že samozřejmě záleží, jaká skupina lidí se při degustaci sejde. „Prostě jakou mají chuť, zda dávají přednost sladkým pivům, nebo mají radši hořká. Třeba my Jihočeši preferujeme piva, která nejsou tak hořká. Na degustacích v Mnichově je jedním z hlavních kritérií při posuzování piva takzvané druhé napití. Zda by si člověk dal to druhé pivo,“ porovnává.

Při budějovických slavnostech zatím odborníci hodnotí výčepní piva, takzvané desítky. Až později přijdou na řadu „těžší váhové kategorie“ a na závěr i netradiční pivo. V této kategorii má svého zástupce i Zagora - je jím tmavý ležák Nakouřený švihák, který uvařil podle vlastní receptury. Voní a chutná po uzeném mase. Chuť mu dává speciální ječný slad nakouřený bukovým dřevem z německého Bamberku. „Při degustaci ho ale nehledám,“ říká Zagora.

Sám dodává, že pivo ochutnává denně. „Někdy je to plus, ale jen tehdy, pokud se nepotřebuji někam dopravit. Myslím, že denně ty dva litry vypiju. Ovšem po malých dávkách.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Stanislava Neradová


«« « Strana 829 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI