Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Rakovnický pivovar Bakalář je zadlužený a vykazuje mnohamilionové ztráty

Zadlužený a v mnohamiliónové ztrátě zabředlý Pivovar Bakalář mění majitele. Ruský podnikatel Alexander Olenin, který stojí za majitelem pivovaru společností Czech Brewery, respektive jejím na Kypru registrovaným vlastníkem společností Willgrade Engineering Limited, dojednává prodej zatím nezveřejněným dalším ruským investorům.

Obě strany už podepsaly smlouvu o smlouvě budoucí a k převodu by mělo dojít v nejbližších týdnech. „Původně vyjednávala o koupi Bakaláře skupina K Brewery, ale rozmysleli si to. Volba nakonec padla na ruské zájemce,“ uvádí jeden ze zdrojů HN. Ředitelka rakovnického pivovaru Ajgul Steinbachová se nechtěla k věci vyjadřovat. „Vyjádříme se později,“ uvedla bez dalších podrobností.

Rakovník by se do rodiny K Brewery hodil

Původní zájem skupiny K Brewery potvrdil Otakar Binder, manažer této společnosti, které u nás patří už sedm středních a menších pivovarů. Rakovník by zapadl do portfolia skupiny především svou polohou – na západ od Prahy dosud nemá K Brewery žádný pivovar.

Byli jsme už připraveni k podpisu smlouvy, ale na poslední chvíli jsme si to rozmysleli,“ říká také bez dalších podrobností Binder. Podle některých informací odradilo skupinu K Brewery blokování části majetku Pivovaru Bakalář věřiteli.

Ruský podnikatel Olenin byl po kanadské společnosti International Brewery Company druhým vlastníkem, kterému se podařilo provoz pivovaru rozhýbat - poté, co byl od konce devadesátých let uzavřený. Ztráta ale narůstala. Předloni vykázala společnost Czech Brewery ztrátu 31,5 miliónu korun, loňská čísla pivovar nezveřejnil, ale podle informací HN nejsou o moc lepší.

Loňská produkce víc jak 13 tisíc hektolitrů sice zdaleka nedosahuje instalované kapacity kolem 200 tisíc hektolitrů, ale Bakalář dokázal až třetinu uvařeného piva vyvážet. Export by měl být podle informací HN pro pivovar zásadní i pod novým vlastníkem – tradičně vařené a kvalitní české pivo má najít uplatnění především na ruském trhu.

Pivovary čelí propadu spotřeby

Bakalář není jediný pivovar, který u nás s obtížemi bojuje s ekonomickou krizí a celkovým – letos až desetiprocentním - propadem spotřeby piva.

Například obrovská kumulovaná ztráta Pivovaru Vyškov se stala argumentem pro ministerstvo zemědělství, které rozhodlo tento státem vlastněný pivovar od července uzavřít. Kvůli údajné „nerentabilitě“ zavřela trojka trhu skupiny Heineken své pivovary v Kutné Hořeje a Lounech.

Prodej piva viditelně klesá i největším pivovarnickým skupinám na trhu, včele s Plzeňským Prazdrojem. Na druhé straně ale některé menší a středně velké pivovary jako třeba Bernard, Černá Hora, Svijany nebo Zubr letos hlásí nárůst prodeje.

Zdroj: Ekonomika iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Speciální edice „Zlatého piva“ Budějovického Budvaru se od začátku října objeví na pultech českých obchodů. Receptura se sice nebude lišit od tradičního jihočeského ležáku, ale přece jen bude něčím výjimečná. Tuto várku totiž exkluzivně za dohledu vrchního sládka a vedení pivovaru namíchali čtyř mistři světa z Německa - Tomáš Rolinek, Tomáš Vokoun, Jiří Novotný, a Petr Gřegořek.

Foto

Všechny nejprve v areálu českobudějovického pivovaru přivítal generální ředitel Budějovického Budvaru Ing. Jiří Boček a poděkoval jim za skvělou reprezentaci na posledním světovém šampionátu. A pak už čtveřici hokejistů převlékl do pracovního a mohli se čile pustit do práce.

Jejich prvním úkolem bylo odměřit přesné dávky chmele pro „zlatou“ várku. Ve sklepení pivovaru se tak Vokoun a Novotný začali ohánět sekyrkami, kterými porcovali velké kusy naštosované žatecké chmeloviny a společně s parťáky Gřegořkem a Rolinkem tahali pytle na váhu a zpátky, protože jednotlivé dávky ve dvanácti pytlích museli mít všechny naprosto stejnou váhu.

"Docela mě překvapilo, že nás nechali naložit hned dvanáct pytlů. Trošku nám to trvalo. Ale celkově se ani nedá mluvit o práci, spíš šlo o zábavu," smál se Novotný. "Mě budějovické pivo vždycky moc chutnalo, takže jsem byl moc rád, že jsme dostali takovouhle příležitost," dodal.

Hokejisté se poté přesunuli do varny, kde obsah prvních pytlů přesypali do mohutných měděných kotlů. „Další várky mohou příjít na řadu teprve po 90 minutách od těch prvních,“ vysvětloval technologický postup vaření zdejšího piva vrchní sládek Budvaru Adam Brož. Hokejisty poté čekala ještě návštěva stáčírny, kde mohli ochutnat čerstvě uvařené pivo z „nezlaté“ várky a prohlédli si také provoz, kde se na automatizovaných linkách plní 40 tisíc lahví piva za hodinu.

Za velkého zájmu zaměstnanců Budvaru následovalo na nádvoří pivovaru společné focení s hokejisty i mistrovským pohárem pro hokejové šampiony. Nejvřelejšího přivítání se dostalo Novotnému, který kdysi v pivovaru vykonával učňovskou praxi, když v Českých Budějovicích studoval obor kuchař-číšník.

Novou zkušenost s přípravou milovaného českého nápoje si hokejisté pochvalovali a šéfa Budvaru i vrchního sládka nešetřili všetečnými dotazy. „Není to špatná práce, jenom trochu monotónní. V podstatě pořád děláte stejnou činnost. U sportu je výhoda, že nikdy nevíte, jak daný zápas dopadne, a to je na něm to krásné,“ řekl Sport.cz Tomáš Rolinek.

Kapitán mistrů světa absolvoval už několikátou akci na veřejnosti po zisku zlatých medailí. A že prožívá dost hektické období dokazuje i to, že už za měsíc se musí hlásit v přípravě Magnitogorsku na další sezónu.

„Zlaté pivo“ je připraveno z nejvalitnějších surovin - hlávkového žateckého chmele, moravského sladu, speciální kultury kvasinek a vody z vlastních 300 metrů hlubokých artéských studní. Od dnešního dne bude 90 dní zrát v ležáckém sklepě při nízké teplotě, čímž se mu dostane čisté, zakulacené a plné chuti. Do českých obchodů a barů by mělo už hotový zlatý mok dorazit se startem domácí hokejové extraligy.

Zdroj: Hokej Sport.cz | AUtor: Jirka G.


Pivo Šariš bodovalo na prestížnej medzinárodnej súťaži kvality Monde Selection už desiaty rok za sebou. Rovnako ako minulý rok si zlatú medailu odniesol tmavý Šariš 11 % a dve strieborné medaily boli udelené pivám Šariš 10 % a Šariš 12 %. Zbierka ocenení, ktorými sa pivo Šariš môže pochváliť, sa rozšírila aj o prestížnu cenu Crystal Prestige Trophy, ktorú pivo získalo za 10 rokov nepretržitého oceňovania.

Značka kvality Monde Selection je známa na celom svete. Svedčí o vysokej úrovni produktov, ktorá je potvrdená nezávislými porotcami z celého sveta. Len málo značiek piva sa môže pochváliť úspechom, ktorý sa podaril značke Šariš. Už desať rokov po sebe sa teší spoločnosti tých najkvalitnejších pivných značiek na svete, o čom svedčí ocenenie Crystal Prestige Trophy. Toto uznanie si veľmi vážime. Je pre nás dôkazom toho, že pre našich zákazníkov a spotrebiteľov vyrábame pivo vysokej kvality,“ uviedol Ivan Seleštiansky, brand manažér značky Šariš.

Slávnostný ceremoniál, počas ktorého boli odovzdané ocenenia najlepším svetovým pivným značkám, sa uskutočnil 31. mája 2010 vo Wiesbadene. Zlatú medailu udelili odborníci z rôznych krajín sveta aj tento rok tmavému pivu Šariš 11 %, ktoré je unikátne svojou intenzitou sladkosti a karamelovou príchuťou. Strieborné medaily získali svetlé pivá Šariš 12 % Premium a Šariš 10 %, ktoré sa vyznačujú čistou sviežou chuťou, penivosťou a príjemným pocitom po napití.

Monde Selection

Medzinárodný inštitút kvality Monde Selection vznikol v roku 1961 v Belgicku. Jeho cieľom je vytvorenie medzinárodných označení kvality, ktoré sú pre spotrebiteľa signálom, že si kupuje výrobok vysokej kvalitatívnej hodnoty. Nezávislosť je základnou črtou inštitútu. Monde Selection organizuje každý rok súťaž World Selections of Quality (Svetový výber kvality). Pri hodnotení piva sa posudzuje jeho chuť, vzhľad, grafické stvárnenie etikety a jej informatívny charakter. Hodnotiaca komisia je zostavená zo štyroch tímov po piatich špecialistoch, ktorí pivo hodnotia nezávisle od seba podľa jednotlivých charakteristík. Na základe súčtu bodových ohodnotení sa stanovuje výsledné poradie.

Medzinárodné ocenenia značky Šariš od roku 2001

V rokoch 2001 až 2010 získalo pivo Šariš 12 % Premium 5 zlatých, 6 strieborných a 1 bronzovú medailu na medzinárodných súťažiach kvality Monde Selection a Australian Beer Award. Pivo Šariš 11 % tmavý si z medzinárodných súťaží prinieslo 7 zlatých, 1 striebornú a 1 bronzovú medailu a Šariš 10 % 3 strieborné a 1 bronzovú medailu.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Šariš


Herold vyváží pivo do osmi zemí

[středa, 23. červen 2010]

Pivo ze zámeckého pivovaru Herold v Březnici kupují zákazníci ve Velké Británii, Rusku, USA, Finsku, Švédsku, na Slovensku, ve Španělsku a v Irsku. Pivovar vyváží přes polovinu svého výstavu.

"Prosadit se v zahraničí je těžké", říká obchodní ředitel pivovaru Tomáš Kopřiva, "zákazníci požadují prvotřídní kvalitu piva a často dlouze licitují o ceně. Pro každou zemi je třeba připravit specielní etikety, je nutné respektovat zákonné označení piva pro jednotlivé trhy a dodat potřebné atesty a rozbory piva. Pivovaru Herold pomáhá řada ocenění piva v anonymních degustačních soutěžích a také titulu Pivovar roku 2009."

Nejvýznamnější zahraniční trhy jsou Velká Británie, tam se vyváží světlý dvanáctistupňový ležák Herold v lahvích a Rusko, pro které vaří v Heroldu světlé pšeničné pivo i tmavé pšeničné pivo plněné do specielních plastových sudů na jedno použití.

Obchodní ředitel Tomáš Kopřiva připravuje dodávku prvního kontejneru pro Vietnam se světlým ležákem Herold a pšeničným pivem. Rozbíhají se jednání o dodávkách do Číny, pivovar zaslal vzorky obchodníkům v Norsku a Dánsku. Všude na světě jsou zákazníci, kteří ocení pivo vyrobené tradičním způsobem s plnou chutí, navíc má české pivo v zahraničí stále dobré jméno.

Zdroj: Pivovar Herold.cz


Schopnost nahlédnout na vlastní podnikání z jiného úhlu pohledu se vyplatila. Rodinný pivovar Bernard obdržel v rámci projektu Krizi navzdory hlavní ocenění v kategorii Potravinářský průmysl.

Humpolečtí navíc získali v soutěži, kterou uspořádala Hospodářská komora České republiky ve spolupráci s renomovanou společností Pricewaterhouse Coopers, také první cenu za nejinspirativnější nápad. V tomto případě za osvěžující nealkoholický nápoj Bernard s čistou hlavou Švestka.

Najde se mnoho způsobů, jak čelit krizi, o níž se mluví bezmála dva roky. Rozhodli jsme se nečekat, co krize přinese, ale naopak zavést inovaci krizi navzdory,“ vysvětlil spolumajitel humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard.

Touto inovací byla právě Švestka. I jejím přičiněním se tříčlenná rodina Bernardových nealkoholických piv podílela na loňském výstavu pivovaru více než jedenácti procenty.

Vzhledem k obchodním úspěchům Švestky může být právě krize příležitostí, které je třeba využít,“ prohlásil marketingový vedoucí pivovaru Tomáš Lipták.

V Humpolci se vloni uvařilo 204 tisíce hektolitrů piva. Roční tržby dosáhly 360 milionů korun, celkový obrat meziročně stoupl z 350 na 386 milionů korun.

Zdroj: Pelhřimovský deník.cz | Autor: Michal Vítů


Čoraz väčšej obľube medzi spotrebiteľmi sa teší nealkoholické pivo z produkcie Pivovaru STEIGER, a.s., Vyhne. Za prvých 5 mesiacov ho spolu vystavili 433 hektolitrov (hl), čo bolo o 241 percent viacej ako pre rokom, kedy to bolo 127 hl. Vzhľadom na to, že pivovar nealkoholické pivo varí iba druhý rok, ide o sľubný nárast. Informoval o tom vedúci marketingu pivovaru STEIGER Emil Mihálik.

,,Tak ako všetky naše pivá, aj nealkoholické pivo STEIGER FREE je čisto prírodným produktom, uvareným z pramenitej vody zo Štiavnických vrchov, kvalitného moravského jačmenného pivovarníckeho sladu a najlepšieho chmeľu zo žateckej oblasti. A to všetko tradičnou pivovarníckou technológiou na najmodernejších zariadeniach, s dodržaním dostatočne dlhých lehôt ležania. Nealkoholické pivo sa u nás varí technológiou regulovaného kvasenia, pri použití rovnakých kvasiniek ako pri výrobe ostaných našich pív. Nealkoholické pivo, po krátkom pobyte v spilke, leží až 6 týždňov v ležiackych pivniciach, kde dbáme nato, aby v ňom obsah alkoholu neprekročil 0,5 percenta a pritom mal chuť klasického piva“, vysvetlil E.Mihálik.

Dodal, že celú produkciu nealkoholických pív distribuuje zatiaľ pivovar STEIGER vo fľašiach. ,,Máme signály, že zákazníci majú o naše nealkoholické pivá záujem a uvítali by ich väčšiu dostupnosť v predajniach i reštauračných zariadeniach“, konštatoval E.Mihálik.

Počiatky výroby nealkoholického piva siahajú do čias prohibície v USA. Od roku 1919 bolo zakázané požívanie nápojov s vyšším obsahom alkoholu ako 0,5%. Veľké americké pivovary hľadali náhradné riešenia a jedným z nich bola aj výroba nealkoholického piva. Obrovský rozmach varenia nealkoholického piva však nastal až po druhej svetovej vojne v Nemecku a Švajčiarsku (metódou vákuovej filtrácie). Za socializmu sa varilo v ČSSR nealkoholické pivo PITO, ktorého chuť však mala s pivom málo spoločného. Dnes varia nealkoholické pivá takmer všetky väčšie pivovary a mnohokrát aj malé pivovary.

Dobré nealkoholické pivo musí mať ,,pravú pivnú chuť“, ktorú v pivovare STEIGER dosahujú práve dostatočne dlhým ležaním, so zamedzením prekročenia stanovenej hranice obsahu alkoholu.

STEIGER je významným distribútorom importovaných značiek Budvar, Zubr a Litovel na slovenskom trhu a okrem toho vyrába vlastné i privátne pivá na čele so značkou STEIGER. Vyhnianský pivovar distribuuje aj dovážané nealkoholické pivá značiek Budvar a Zubr, pri ktorých zaznamenal tiež medziročne dynamický nárast predaja na Slovensku. STEIGER je najstarším slovenským pivovarom s bohatou tradíciou a takmer nepretržitým varením od roku 1473. Pivo sa v ňom varí na najmodernejších výrobných zariadeniach, ale stále klasickým postupom otvoreného a dlhodobého kvasenia. Dvojstupňové kvasenie v spilkách a ležiackých tankoch, s dlhodobým ležaním, dáva pivu jedinečnú, vyvážene horkastú chuť. Práve náročná klasická výroba varením každej stupňovitosti zvlášť, s otvoreným kvasením v spilkách a hlavne dlhodobým zrením v ležiackých pivniciach, je pre pravú pivnú chuť nenahraditeľná. A takáto výroba spája všetky pivá ktoré STEIGER vyrába vo Vyhniach, ale aj dováža a distribuuje vo svojej sieti.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Steiger Vyhne


„Zachraňte roudnický pivovar“ – tak se nazývá veřejná prezentace vizí o záchraně architektonické památky v Roudnici nad Labem, která proběhne již v sobotu od 15 hodin v Galerii moderního umění v Roudnici.

Občanské sdružení Esprit Roudnice n. L. zde představí svoji vizi, jak by mohla vypadat budoucnost pivovaru, pokud by se podařilo prosadit jeho zachování.

Budova ze 17. století řadu let chátrá a její stav podle vyjádření města ohrožuje bezpečnost občanů. Z tohoto důvodu již byla odstraněna střecha pivovaru. Už to ale byla podle o. s. Esprit zásadní chyba.

Petice za pivovar má stovky podpisů

Samotnou budovu však lze ještě zachránit. V petici za její zachování je již zhruba patnáct set podpisů. Sdružení oslovilo se svými podněty radu města a to se nyní snaží nalézt ze situace nějaké východisko.

Zrovna dnes jsme byli na prohlídce podobného pivovaru v Lokti. Snažíme se inspirovat jinými objekty v okolí,“ uvedl místostarosta Roudnice Luboš Matek.

Jak dále informoval, město stanovilo pracovní skupinu, která má tuto problematiku podrobně řešit. Současný stav budovy je totiž pro bezpečnost Roudničanů nežádoucí.

Majitel budovy John D. Bailey z amerického Texasu podle Luboše Matka s městen nekomunikuje, přestože jej vyzvalo k zastřešení stavby. To je nyní nejnutnějším krokem k zachování památky i podle o.s. Esprit.

Pivovar se musí co nejdříve zastřešit

Pivovar by se měl alespoň provizorně zastřešit do doby, než bude situace vyřešena. Myslím si, že by bylo dobré, kdyby jej získalo město a naložilo s ním jako s architektonickou památkou,“ uvedl za o. s. Jiří Brodský. Ten se osobně setkal i s Johnem Baileym, který má prý o zachování pivovaru zájem.

Pan Bailey si nepřeje, aby byl pivovar zbourán, má zájem na jeho zachování. Pivovar by chtěl opravit. Jen to zřejmě pro Roudničany trvalo příliš dlouho, tak se sami chopili iniciativy,“ informoval Brodský.

Jakým způsobem by bylo možné památku zachránit a v budoucnu využít, bude předmětem sobotní prezentace. Té ze zúčastní také architekti a další odborníci.

Zdroj: Litoměřický deník.cz | Autorka: Zdeňka Studená


Nový projekt koncertů a zábavních vystoupení připravila značka Starobrno se svými stálými hudebními a hereckými partnery. Na sklonku června se představí oblíbená hudební skupina Čechomor se svými hosty – hercem Bolkem Polívkou a hudební skupinou AG Flek. Po tři večery budou bavit hosty nejprve v Brně, poté v Mikulově a na závěr v Holešově.

Navazujeme na dlouhodobé partnerství jak s Čechomorem, tak i Bolkem Polívkou, kteří jsou pravidelnými hosty akcí podporovaných značkou Starobrno. V rámci této spolupráce startujeme nový projekt, a to spojení hudby a zábavy se zajímavými historickými místy,“ říká Martin Kašpar, Group Brand Manažer společnosti Heineken.

Proto se koncerty uskuteční v Brně na hradě Špilberk 22. dubna, v Mikulově o den později v historickém jádru města a série se uzavře 24. června v Holešově v romantickém prostředí zámeckého parku. Brněnský koncert na Špilberku podle Martina Kašpara zároveň zahájí brněnské Letní kulturní dny. „Návštěvníci se také na všech třech koncertech mohou těšit nejen na herecké etudy Bolka Polívky. Ten si totiž také připravil několik hudebních čísel, zahraje například na fujaru a dojde i na společné vystoupení s kapelou Čechomor,“ prozrazuje a láká Martin Kašpar. Skupina AG Flek je častým hostem a spoluhráčem skupiny Čechomor, v nedávné době měly obě kapely několik společných vystoupení.

Značka Starobrno jako hlavní organizátor celého projektu také zajistí pitný servis pro návštěvníky koncertů. Točit se bude Starobrno Medium, dále limonáda Zulu a také novinka letošního roku, nealkoholické pivo Fríí.

Pořadatelé počítají, že v Brně přilákají zhruba tisícovku diváků, v Mikulově o den později zhruba 1500 návštěvníků a v Holešově by se očekávaná návštěvnost měla pohybovat kolem minimálně tří tisíc lidí. Vstupenky jsou v prodeji v síti Ticketpro a na obvyklých předprodejních místech. Všechny koncerty začínají v 19:00 hodin.

Zdroj: Listy jižní Moravy


Pivovary Topvar predložili Európskej komisii unikátny dobrovoľný záväzok. Prostredníctvom viacerých aktivít budú upozorňovať slovenských spotrebiteľov, že alkohol za volant nepatrí. Výnimočnosť tohto záväzku spočíva aj v jeho multilaterálnom charaktere – Pivovary Topvar spoja sily v boji s týmto fenoménom s Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR aj s mimovládnou organizáciou PRIMA. Dobrovoľný záväzok Európskemu fóru pre alkohol a zdravie sa tak stáva ďalšou zo širokého množstva zodpovedných aktivít, ktoré spoločnosť na Slovensku už zaviedla.

Európska komisia predstavila v roku 2006 stratégiu na podporu znižovania nezodpovednej konzumácie alkoholu v jednotlivých členských krajinách EÚ. Jedným zo základných kameňov pre implementáciu tejto stratégie bolo založenie Európskeho fóra pre alkohol a zdravie, ktorého úlohou je slúžiť ako platforma pre všetkých, ktorí majú záujem rozvíjať aktivity na zníženie nezodpovednej konzumácie alkoholu. K zakladajúcim členom tohto fóra patrí aj skupina SABMiller, jedna z najväčších pivovarníckych spoločností na svete, ktorej súčasťou sú tiež Pivovary Topvar.

V júni Pivovary Topvar predložili Európskemu fóru pre alkohol a zdravie záväzok, ktorý súvisí s potrebou pripomínať spotrebiteľom, že alkohol za volant nepatrí. Okrem toho, že tento záväzok je dobrovoľný, jeho výnimočnosť spočíva aj v jeho multilaterálnom charaktere. Pivovary Topvar spojili svoje sily s Ministerstvom dopravy, pôšt

a telekomunikácií SR a s mimovládnou organizáciou PRIMA, ktorá realizuje rôzne programy na prevenciu a riešenie problémov spojených s nezodpovednou konzumáciou alkoholu. Spoločne chcú ovplyvňovať správanie spotrebiteľov, aby sa zodpovedne rozhodli a nesadali si za volant, ak pili alkohol. Záväzok sa bude napĺňať prostredníctvom viacerých nástrojov a edukatívnych programov. „Zaktualizujeme web stránku www.promile.sk, do reštaurácií a pubov umiestnime špeciálne informačné plagáty a promo karty, ktoré budú informovať o službe PROMILE INFO. V rámci tejto služby môžu konzumenti prostredníctvom zaslania jednoduchej sms zistiť, kedy bude hladina alkoholu v ich krvi na nule a oni si budú môcť opäť sadnúť za volant. Tzv. PROMILE tímy mimovládnej organizácie PRIMA sa budú počas všetkých veľkých festivalov a iných akcií organizovaných alebo sponzorovaných spoločnosťou Pivovary Topvar pohybovať medzi návštevníkmi a vzdelávať ich ohľadne zodpovednej konzumácie alkoholu a možnosti využívania služby PROMILE INFO. Pod záštitou ministra dopravy a finančnej spoluúčasti BECEP-u pripravujeme internetovú kampaň, ktorá takisto poukazuje na fenomén pitia alkoholu a šoférovania,“ informuje Zuzana Lošáková, hovorkyňa a manažérka firemnej komunikácie spoločnosti Pivovary Topvar, a dodáva „ambíciou spoločnosti je osloviť týmito aktivitami až 400 000 ľudí.“

Väčšina dospelých ľudí konzumuje alkohol zodpovedne. Je tu však aj skupina spotrebiteľov, ktorých prístup ku konzumácii alkoholu nie je v súlade so všeobecne zaužívanými normami. Spoločnosť Pivovary Topvar vyrába na Slovensku pivo pre svojich priaznivcov už takmer 50 rokov a súčasne jej záleží na tom, aby svoje pivné značky vyrábala a propagovala zodpovedne. Za dôležitú súčasť zodpovedného prístupu k alkoholu považuje aj potrebu pripomínať spotrebiteľom, že alkohol za volant nepatrí a pomáhať im získať informácie o tom, kedy si smú po konzumácii alkoholu opäť sadnúť za volant. „Dobrovoľne sa riadime obchodnými a marketingovými štandardami nad rámec povinnej legislatívy. Okrem toho vyvíjame aj množstvo vzdelávacích aktivít. Proaktívny prístup pri riešení problému nezodpovednej konzumácie alkoholu je súčasťou našich priorít a stal sa bežnou praxou pre každého nášho zamestnanca,“ uvádza Andrew Highcock, generálny riaditeľ spoločnosti Pivovary Topvar.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Topvar


Vedení státního pivovaru, který v červenci kvůli obří ztrátě končí provoz, vynaložilo bez efektu miliony.

Státem ovládaná společnost Jihomoravské pivovary - Pivovar Vyškov - nemusela skončit v obrovské kumulované přes 81 milionů korun a od července v "útlumu". Tedy ukončením provozu - jak rozhodlo v květnu ministerstvo zemědělství (MZe).

Některé informace totiž naznačují, že vedení pivovaru vždy nepostupovalo s péčí řádného hospodáře a pivovar, který nemá dluhy, mohl svou vysokou ztrátu snížit. "V současné době vyplouvají na povrch informace o tom, že pivovar nakupoval zbytečně draho suroviny a různé služby. Také se vynořily informace o nepochopitelném zamítání zakázek představenstvem. Není pak divu, že klesal počet výstav a s ním i tržby. Jako by tyto kroky byly záměrné," říká zástupce zaměstnanců Martin Obruča.

Tomu nasvědčují i některé informace, které mají HN k dispozici. Vedení pivovaru, který skončil loňský rok ztrátou téměř 30 milionů korun při současném propadu tržeb na necelých 34 milionů korun, od loňska odmítalo řadu obchodních nabídek.

Nikdo nereagoval například na nabídky ruského dovozce vyškovských piv firmy Bairos, maďarského Menyhárt ani na nabídky od řetězců Ahold nebo Kaufland. "Je pravda, že od začátku letošního roku jsme nabízeli návrh obchodní smlouvy, ale marně jsme se dožadovali nějaké reakce z Vyškova," vyjádřil se například mluvčí řetězce Ahold Libor Kytýr.

Informace o některých podivných obchodních transakcích loňského vedení pivovaru (ředitel David Kaprál letos v dubnu ze dne na den skončil) potvrzuje i zdroj HN, který má přístup k účetnictví společnosti. Z faktur vyplývá, že například pivní tácky, které pivovar dříve nakupoval sám přímo od dodavatele, loni objednal přes agenturu Break Point.

Za dodávku v hodnotě 75 tisíc korun agentura naúčtovala pivovaru ve dvou fakturách, které má redakce k dispozici, dohromady 130 tisíc bez DPH. Původní dodavatel přitom podle informací HN i loni zjišťoval možnost dodávat tácky pivovaru napřímo.

Vyškovský pivovar dohromady zaplatil od loňského ledna do poloviny letošního března podle soupisu "Faktur partnera" agentuře celkem 6,158 milionu korun. Část nakoupených propagačních materiálů přitom neodpovídala kvalitou jejich vysoké ceně.

Podle Hugo Roldána z MZe ale vedení pivovaru nepochybilo. Nelze se prý například divit, že pivovar neuzavíral další smlouvy s prodejci, jako je zmíněný Ahold, protože od loňského podzimu se stát pokoušel pivovar pronajmout. Přitom ale marně - náklady zhruba jednoho milionu korun za dva tendry vyšly vniveč - nikdo se do finále nepřihlásil. Podle informací MZe zaplatil pivovar agentuře za pivní tácky v jediné faktuře částku 53 680 korun. O druhé faktuře za 76 860 korun se resort nezmiňuje. "Firma Break Point Communications s.r.o. naplnila vše, k čemu se ve smlouvě zavázala," tvrdí Hugo Roldán.

Podle prezidenta Českého svazu malých nezávislých pivovarů a někdejšího majitele nedalekého Pivovaru Černá Hora Jiřího Fuska si úředníci neuměli pohlídat, jak dosazení lidé státní pivovar spravují.

"Jelikož pivovar není zadlužený, dokázalo by schopné vedení využít toho, že se ve Vyškově vaří kvalitní pivo a ztrátu postupně snižovat," tvrdí Fusek, který sám před lety kupoval Černou Horu právě od společnosti Jihomoravské pivovary, pod kterou spadá i Vyškov. Z Černé Hory Fusek vybudoval prosperují pivovar s rostoucí produkcí.

Zdroj: HN iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Pšeničná piva z pivovaru Karlsberg

[úterý, 22. červen 2010]

Německý pivovar Karlsberg přináší na trh čtyři nové druhy pšeničného piva. První druhem je pšeničné kvasnicové kalné pivo Karlsberg Weizen Hefetrüb, které se vyznačuje svou charakteristickou zlatou barvou. Znalce přesvědčí svým ovocným řízem a aromatickým osvěžením.

Čiré a světlé je kvasnicové pšeničné pivo Karlsberg Weizen Kristall, ze kterého byly odfiltrovány kvasnice. Pro svůj charakteristický říz je milovníky piva oceňované zvláště v létě.

Typickou výrazně tmavou barvou se prezentuje Karlsberg Weizen Dukel. Díky použití nejlepších svrchních pivovarských kvasinek vykazuje stejnoměrný zákal.

Přítomnost vitaminů a snížení energetického obsahu patří k charakteristickým vlastnostem nealkoholického pšeničného piva Karlsberg Weizen Alkoholfrei. Může sloužit například i jako osvěžení pro sportovce.

Všechny čtyři nové druhy jsou k dostání v půllitrových lahvích a kvasnicové Karlsberg Weizen Hefetrüb navíc ve třicetilitrových sudech.

Foto

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová


Pivo Holsten Pilsner, které je značkou společnosti Carlsberg Německo, je od poloviny března 2010 na německém maloobchodním trhu k dostání v plechovkách o objemu 0,568 l. Limitovaná série může potěšit spotřebitele o 13,5 procenta větším obsahem piva, aniž by byla zvýšena jeho cena. Získanou plochu na větším obalu využívá Holsten k informování zákazníků o ceně a výhodě množství navíc ve srovnání se standardní půllitrovou plechovkou. Nový formát balení má být neodolatelným impulsem pro kupující.

Použití této nové plechovky umožnil v Evropské unii konec (v roce 2009) omezování výroby obalů o různých i nestandardních objemech. Vzhledem k tomu lze nyní volně nabízet různé velikosti obalů, které se mohou nově uplatit na trhu.

Foto

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová


Pivo teklo proudem na Rohozci do rána

[pondělí, 21. červen 2010]

13. slavnosti piva Skalák. Do Pivovaru Rohozec v sobotu zamířily davy lidí, a to nejen kvůli pivu.

Od odpoledne tu probíhal doprovodný kulturní program a končil až dlouho po půlnoci. Tradičně nechyběl ani ohňostroj po setmění. Řekne–li se, že pivo teklo proudem, tak při 13. slavnostech piva Skalák to platilo beze zbytku.

V nabídce byl celý náš sortiment a k tomu příležitostná piva a rarity,“ uvedl ředitel pivovaru František Jungmann. Zájemci tak mohli ochutnat také malinové a medové pivo, pivo s konopným extraktem nebo mixelu, což je směs piva a limonády.

Bavili se mladší, starší i ti nejmenší, a k tomu jim celou dobu vyhrávali muzikanti z pódia. Došlo i na losování, a to nejen tomboly, ale také finálového pivního cykloputování.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Jablonecký deník.cz | Autorka: Lenka Střihavková


Chodské Svatojánské slavnosti, oslava 135 let sboru dobrovolných hasičů a mistrovství světa v koulení sudů přilákaly davy návštěvníků.

Ulice městysu se v sobotu proměnily v jedno velké hemžení lidí, náves v jeviště i hlediště zároveň a nádvoří rodinného pivovaru Chodovar v bojiště, kde se utkali mistři v koulení pivních sudů. A návštěvníci se měli na co dívat. V Chodové Plané se v jeden den totiž sešly oslavy 135. výročí založení tamního sboru dobrovolných hasičů, Chodské Svatojánské slavnosti a Mistrovství světa v koulení sudů.

Mistrovský titul zůstal doma. Nejrychleji koulela dvojice Miroslav Vašina a Vojtěch Plevka. „Jsme vyčerpaní,“ sdělili svá první slova Deníku ihned po dokoulení sudu do cíle. „Ani jsme tentokrát vítězství neočekávali. Náš postup je dostat se do finále a potom říkáme, že je nám to jedno. Jsme jediný domácí tým, tak hlavně abychom nevypadli hned v prvním rozběhu,“ popsali společně mistři světa Miroslav Vašina a Vojtěch Plevka.

Na nádvoří pivovaru návštěvníci také mohli okusit, jak chutná cappuccino od Roberto Trevisana, který je jedním z nejuznávanějších znalců kávy současnosti. Nápoj připravoval uvnitř obrovského šálku, kde je možné udělat největší cappuccino na světě, a to o objemu rovných dva tisíce litrů. „Nic podobného jsem nepila a nezastírám, jsem překvapená, jak to může také chutnat,“ neskrývala nadšení ze šálku Jana Morávková z Mariánských Lázní.

Nadšenci ze Žateckého chmelařského muzea a pivovaru přivezli ukázat svojí originální pojízdnou hospůdkou poháněnou lidskou silou, nazvanou šlapohyb.

Dobrovolní hasiči v rámci oslav založení sboru odhalili na zbrojnici svatého Floriána. Odhalení desky se ujal starosta Chodové Plané Jan Volný a slova požehnání pronesl farář Jaroslav Šašek. Zájemci o historii i současnost hasičského sboru si prohlédli vystavenou techniku. „Leze se do toho sice těžko, ale zajímalo mě, jak vypadá hasičské auto zevnitř,“ pověděla Markéta Novotná, která přijela na slavnosti až z Plzně.

Chodské Svatojánské slavnosti se nesly v duchu tradic. Svůj um předvedli kovář, hrnčíř, platnéř a další. Některá řemesla si mohli vyzkoušet i úplní laici. Ruce od hlíny si umazal a svůj první hrnek vytočil osmiletý Petr Král. „Není to tak složité. Akorát ta hlína je hodně měkká a tak se mi trochu bortila,“ řekl. K pobavení přítomných hrála dudácká kapela a k mání byly i pravé chodské koláče.

Foto a video naleznete zde...

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Antonín Hříbal


Pivovar v Nymburce otevřel v sobotu již popatnácté veřejnosti. Den otevřených dveří využily tisíce milovníků postřižinského piva. A jako každý rok se při té příležitosti točilo i ochucené pivo.

Letos to bylo medové a punčové pivo,“ řekl ředitel pivovaru Pavel Benák. Ten byl spokojen jak s počasím, tak s návštěvností. „Mohlo přijít během dnes tak šest až deset tisíc lidí. Vypravili jsme zase vlaky tažené parní lokomotivou. Po dlouhé době zamířily do Lysé a vždycky byly plné,“ uvedl spokojený ředitel.

Publiku byla představena Martina Karkošová, která reprezentuje Postřižinský pivovar v soutěži Miss. Chvíli prý točila i pivo. „Postřižinské pivo je takové hustší, plnější,“ vyznala se Karkošová.

Opět se soutěžilo o zájezd. Výherce vyhrál poukaz na 15 tisíc a mohl si vybrat, kam se vydá. Netradiční soutěž se strhla přímo na popud moderátorů dne, zpěvačky Heidi Janků a Oldřicha Tamáše z Evropy 2. „Vymysleli, že odmění muže, který přinese na rampu, která sloužila jako pódium, nejvíce podprsek, které sváže a dosáhne tak delšího podprsenkového provazu,“ řekl Benák.

U jednoho z mnoha pivních stánků jsem potkal bratry Trčkovi. „Já moc na ty experimenty nejsem, mám raději kvasnicové, které se tu také točí,“ svěřil se mladší Jakub s tím, že je rád, že se v předpovědi počasí v televizi sekli. „Mělo být ošklivo a koukejte,“ ukázal na oblohu.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Nymburský deník.cz | Autor: Lukáš Trejbal


Opravit chátrající městské domy nebo prodat byty jejich nájemcům. V jiných městech běžná záležitost, v Oslavanech na Brněnsku nemožný krok. Město má totiž obstavený majetek. Kvůli soudnímu sporu s firmou G&C Pacific, která sídlí na ostrově Nui v Tichém oceánu.

Foto

Problém vznikl zhruba před pěti léty, kdy radnice vypověděla smlouvu o pronájmu ze zámku v Oslavanech firmě sídlící v daňovém ráji v Tichomoří. Podnikatel však vyčerpal dotaci spojenou s nájmem a nájem přestal platit,“ vysvětlila opoziční zastupitelka Naděžda Špiříková. Ta nyní z chyby, která vedla k obstavení městského majetku, viní starostu města Víta Aldorfa.

Stačilo se hned na počátku podívat do obchodního rejstříku a zjistit, že lidé z Oslavanska vystupují pod hlavičkou neseriózní firmy se sídlem v Tichomoří", dodala Špiříková.

Starosta kritiku opozice odmítá. „Městský majetek je sice zablokován, ale radnice s ním může nakládat, opravovat ho i pronajímat. Pouze ho nemůžeme prodávat,“ brání se Aldorf. Tvrdí také, že město má vliv i na správu zámku a udržuje ho v provozu. „Dál využíváme podstatnou část areálu, máme tam reprezentační prostory, v zámecké kapli pořádáme koncerty, konají se tam svatby,“ dodal Aldorf.

V zámku nyní sídlí muzea hasičské techniky a historie hornictví a energetiky, zázemí tam má ochotnický divadelní spolek, klubovnu junáci. V provozu je i pivovar, restaurace, fitness, solárium, sauna, kosmetický salon i půjčovna svatebních šatů.

O nevýhodném pronájmu zámku, soudním sporu a obstavení majetku města lidé v Oslavanech vědí. „Třeba pivovar byl nějaký čas zavřený, ale teď už v něm zase pivo vaří. Město si ale musí dát příště pozor. Zámek nemůže pronajmout komukoliv,“ myslí si Jaromír Kousala z Oslavan.

Firma G&C Pacific sice nájem neplatila, její dluh se vyšplhal až do výšky šesti milionů korun, ale část zámku opravila a provozovala zde i restauraci. Sdružení rozhodců kvůli dluhu vydalo na firmu exekuční příkaz. Ta se také obrátila na rozhodce s tím, že už na zámku proinvestovala určitou sumu peněz. Rozhodčím nálezem si pak přivlastnila majetek, který patří městu. „Radnice ale nález zpochybnila jako podvodný a u soudu uspěla,“ objasnila kauzu Špiříková, která kandiduje na místo starostky v podzimních komunálních volbách.

I když odvolací soud potvrdí rozhodnutí soudu nižšího stupně, záležitost se podle Špiříkové potáhne ještě nejméně rok. „A město dál nebude moci nakládat s majetkem,“ dodala zastupitelka. Starosta Aldorf ale věří, že záležitost bude vyřešena ještě letos. „Čekáme rozhodnutí v trestní věci, kterou stát vede proti firmě, do konce roku,“ doplnil starosta.

Jednatel firmy G&C Pacific Jiří Tomek již dříve veškerá obvinění ze zfalšování rozhodčího nálezu odmítl. Získaný majetek města považuje za náhradu za částku, kterou vložil do rekonstrukce v areálu zámku. Jeho aktuální vyjádření se redakci sehnat nepodařilo.

Areál zámku v Oslavanech má čtyři tisíce metrů čtverečních. Radnice ho chce dál rozvíjet. Požádala o dotaci na restaurátorské práce při opravě výzdoby zámecké kaple a opravu části střechy bývalého kláštera. Včetně dotačí již Oslavany vložily do zámku patatřicet milionů korun.

Zdroj: Brněnský deník.cz | Autorka: Gabriela Peringerová | Foto: Jiří Salik Sláma


Bavorské pivo je oblíbené i v Asii

[pondělí, 21. červen 2010]

Německý výrobce piva, společnost Arcobräu z Moosu buduje své obchodní vazby s Asií. Ředitel pivovaru Holger Fichtel na své cestě po Asii navštívil Jižní Koreu a Čínu, aby si sám mohl učinit obrázek o tom, jak velký význam zde má bavorské pivo. Kromě toho se asijský trh jeví i jako dobrá možnost pro kompenzaci vývoje stagnujícího, resp. klesajícího německého trhu s pivem.

Jihokorejský trh je zásobován výhradně třicetilitrovými sudy. Do svatodušních svátků (23. května) bylo známo již 40 nových restaurací prodávajících pivo Arcobräu. Naproti tomu nabídku piv na čínském trhu bude tento pivovar obohacovat svým lahvovým pivem a pětilitrovými plechovkami.

Ředitel pivovaru Arcobräu počítá s více než dvaceti námořními kontejnery, které by mohly v roce 2010 zásobovat asijský trh.

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová


Vítek z Prčice

[neděle, 20. červen 2010]

Dnes mi přišel do redakce mail s tímto textem: "Pozdravujeme přátele piva. Po šesti letech domácího vaření piva jsme se dopracovali k rozjetí restauračního pivovaru. Tento pivovar je součástí budovaného připomínkového hradu věnovaného Vítkovi z Prčice, který byl zakladatel nejmocnějšího šlechtického rodu v celé české historii. To byli Vítkovci -páni v erbu růže. Byli bychom moc rádi, kdyby jste také o nás dali na svých stránkách vědět a tak pomohli podpořit tento záměr. Vše ostatní se dovíte přímo na na našich stránkách www.vitekzprcice.cz. S pozdravem Petr Kroužil"

Nový pivovárek - to je vždycky dobrá zpráva a já samozřejmě rád uveřejním informace o novém pivu Vítek z Prčice.

Z výše avizované stránky si přibližme základní informace.

Pivovar vaří originální pravé české nefiltrované kvasnicové pivo. Suroviny jsou používány poctivé včetně humnového sladu. Vaříme klasickým způsobem, aby naše české pivo bylo co nejkvalitnější. Za Vítkovců bylo pivo nejoblíbenějším nápojem.

Foto

Pivovar interiérem od podlah, dveří, omítek, oken připomíná slavnou dobu Vítkovců (románská a gotická). Dále je vybaven věrnými replikami románského nábytku. Každá část pivovaru je věnována (jedné z mnoha) skutečné osobnosti z rodu v erbu růže, která se nesmazatelně zapsala do dějin našeho národa.

Foto

A jaké že pivo zde v současnosti ochutnáte? Nefiltrované, kvasnicové: Vítek z Prčice světlý 11%. Pivo si prošlo technologickými problémy, přesto si udrželo plnou chuť. Proto se potěšte s tímto průkopníkem. Vítek z Prčice světlý 12% - zraje. Toto pivo má díky poctivému humnovému sladu nádhernou zlatou barvu, plnou chuť, která nenadýmá a trvanlivou pěnu. Hořkost je jemná, která v ústech doznívá. Pokud by Vám místní pivo náhodou nezašmáklo, tak si můžete objednat i pivo filtrované, pasterované, ale také v erbu růže: Regent světlý 11% a Regent tmavý 12%

Foto

Dále se dozvídáme, že začátkem srpna se začnou vařit jídla,která budou ve stylu pivovaru a doby Vítkovců. a že se chystají slavnosti - slavnostní otevření pivovaru. Tyto letošní slavnosti budou jako nultý ročník středověkých slavností sv.Víta. Budou pojaty skromně a zaměřeny na otevření pivovaru. Opékat se bude prasátko, měla by být již v provozu kuchyně i zvětšená kapacita pivovaru. Tématem bude dělení majetku Vítkem z Prčice jeho čtyřem synům s následnou kolonizací české země Vítkovci. Předběžný termín bude 24.7.2010.

Foto

Já osobně přeji novému pivovárku jen to nejlepší. Hlavně, aby pivo z Prčice bylo dobré a aby se sem sjížděli pivaři se širokého okolí. Dej Bůh štěstí!


Zloděj byl brzy zadržen. Systém vracení sudů bez dokladu se nelíbí v pivovaru.

Prázdné pivní sudy jako zajímavý artikl pro zloděje. Jeden takový poberta byl tento týden chycen. Kolik jich však uniká a je systém vracení prázdných sudů do skladů ideální? Zástupce pivovaru tvrdí, že zdaleka ne.

Pojďme nejprve k danému případu. V noci na pondělí se zloděj dostal do objektu Park Café u poděbradské kolonády. „Přelezl kovová vrata, dostal se na zahradu a v zadní části přelezl plot o výšce 2,4 metru,“ popsala vloupání policejní mluvčí Petra Potočná.

Tím se zloděj dostal do míst, kde byly uloženy pivní sudy. „Odcizil dva padesátilitrové, jeden třicetilitrový a jeden dvacetilitrový sud. Ty později vrátil ve velkoskladu v Bobnicích, kde za ně inkasoval 4 tisíce korun,“ doplnila Potočná.

Čtyřiadvacetiletý muž však byl velmi rychle dopaden a bylo mu sděleno podezření ze spáchání krádeže. „V posledních třech letech už byl za krádež také odsouzen,“ uvedla policejní mluvčí.

Současný systém vracení prázdných pivních sudů však bohužel zlodějům doslova nahrává. Právě velkosklad v Bobnicích může být jejich cílem. „Bohužel je to tak nastaveno, že v podstatě nepotřebují při vracení sudů žádný doklad. To se mi pochopitelně nelíbí. I z toho důvodu, že mi jako pivovar ztrácíme přehled o sudech,“ říká sládek nymburského pivovaru Bohumil Valenta.

Podle jeho slov by bylo dobré systém změnit. „Teoreticky máme spoustu sudů na papíře, ovšem ty se někde ztrácejí a my nemáme šanci zjistit, kde. Právě tohle je jedno z možných vysvětlení. Systém takto nastavený opravdu není dobrý,“ zakončil sládek.

Zdroj: Nymburský deník.cz | Autor: Miroslav Jilemnický


Až o třicet tisíc hektolitrů piva ročně víc než dosud může nyní vyrábět Pivovar Černá Hora. Pivovar, který od letošního dubna změnil majitele, totiž vložil pětadvacet milionů korun do rozšíření ležáckých sklepů a pořízení nových ležáckých tanků.

I pod novým vedením chce pivovar pokračovat ve zvyšování výstavu piva. Díky začlenění pivovaru do české pivovarnické skupiny K Brewery se rozšířila dodávka výrobků i do vzdálenějších regionů a zvýšené poptávce by současná výrobní kapacita nedostačovala,“ přiblížil nový obchodní ředitel černohorského pivovaru Bořivoj Bartoněk.

Podle sládka a zároveň výrobního ředitele pivovaru Vlastimila Zedka v podniku pracují i dva noví roboti, kteří dělají těžkou manuální práci na paletizaci sudů a přepravek. „Neznamená to ale, že bychom kvůli tomu nějaké zaměstnance propustili,“ zdůraznil Zedek. Ještě v červnu přibude třetí linka na stáčení sudů pro pivo a limonády a brzy také linka na stáčení pětilitrových soudků, pivovar nakoupil šest tisíc nových sudů i nová auta na rozvoz zboží.

Milovníci černohorského piva si kromě již zavedených třinácti druhů piv včetně dvou nealkoholických mohou nově pochutnat na novém tmavém výčepním pivu nazvaném Klášterní. K dostání je však pouze v sudech. Pivovar chystá rovněž výrobu nového speciálního piva. „Sortiment černohorského pivovaru je hodně široký, ale zatím neuvažujeme, že bychom jej omezili. Průběžně vyhodnocujeme prodej jednotlivých značek a po sezoně uvidíme, jestli bude třeba některé značky zredukovat,“ řekl dále Bartoněk.

Nové vedení jednoznačně vyvrací obavy, že by se v pivovaru mělo propouštět. „O snižování stavů zaměstnanců neuvažujeme, i když samozřejmě na některých pozicích může dojít k obměně,“ tvrdí Bartoněk.

Pivovar se stejně jako v minulosti chce podílet na podpoře kulturních a sportovních akcí v regionu. „Letos máme nasmlouvanou podporu šesti set padesáti akcí, z toho téměř dvě stě už se konalo,“ doplnil obchodní ředitel. V tradičním zářijovém termínu se uskuteční rovněž oblíbená Pivní pouť v Černé Hoře, kde už slíbili vystoupení například Bára Basiková, Dalibor Janda či kapela Kryštof.

Zdroj. Blanenský deník.cz | Autorka: Leona Paroulková


«« « Strana 826 z 1068 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695 696 697 698 699 700 701 702 703 704 705 706 707 708 709 710 711 712 713 714 715 716 717 718 719 720 721 722 723 724 725 726 727 728 729 730 731 732 733 734 735 736 737 738 739 740 741 742 743 744 745 746 747 748 749 750 751 752 753 754 755 756 757 758 759 760 761 762 763 764 765 766 767 768 769 770 771 772 773 774 775 776 777 778 779 780 781 782 783 784 785 786 787 788 789 790 791 792 793 794 795 796 797 798 799 800 801 802 803 804 805 806 807 808 809 810 811 812 813 814 815 816 817 818 819 820 821 822 823 824 825 826 827 828 829 830 831 832 833 834 835 836 837 838 839 840 841 842 843 844 845 846 847 848 849 850 851 852 853 854 855 856 857 858 859 860 861 862 863 864 865 866 867 868 869 870 871 872 873 874 875 876 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 888 889 890 891 892 893 894 895 896 897 898 899 900 901 902 903 904 905 906 907 908 909 910 911 912 913 914 915 916 917 918 919 920 921 922 923 924 925 926 927 928 929 930 931 932 933 934 935 936 937 938 939 940 941 942 943 944 945 946 947 948 949 950 951 952 953 954 955 956 957 958 959 960 961 962 963 964 965 966 967 968 969 970 971 972 973 974 975 976 977 978 979 980 981 982 983 984 985 986 987 988 989 990 991 992 993 994 995 996 997 998 999 1000 1001 1002 1003 1004 1005 1006 1007 1008 1009 1010 1011 1012 1013 1014 1015 1016 1017 1018 1019 1020 1021 1022 1023 1024 1025 1026 1027 1028 1029 1030 1031 1032 1033 1034 1035 1036 1037 1038 1039 1040 1041 1042 1043 1044 1045 1046 1047 1048 1049 1050 1051 1052 1053 1054 1055 1056 1057 1058 1059 1060 1061 1062 1063 1064 1065 1066 1067 1068

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI