Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarské muzeum Holba připomene Velikonoční zvyky

Co se píše o pivovarech a pivu


Pivovarské muzeum Holba připomene Velikonoční zvyky

[úterý, 27. březen 2012]

Pivovar Holba na Velikonoce nabídne nejen velikonoční speciál Holba Šerák, ale i speciální výstavu. Stálou expozici pivovarského muzea tentokrát rozšíří výstava kraslic i dalších symbolů Velikonoc. Návštěvníky seznámí s celou řadou velikonočních zvyků, od původně pohanské pomlázky až po velikonoční oslavy křesťanů.

Výstavu zahájí v sobotu 31.3. ukázka ručního zdobení kraslic. Od 10 do 15 hodin ho předvede hanušovická rodačka Zlata Muroňová. Každoročně před Velikonoci nazdobí kolem stovky vajec a zkrášlení jednoho ji zabere zhruba 20 minut, záleží na motivu. Její zručnost i um budou moci návštěvníci obdivovat také ve středu 4.4. od 14 do 18 hodin. Součástí velikonočního týdne se stane také pletení pomlázek. Jak zhotovit tu tradiční z vrbového proutí, budou moci diváci obkoukat od zkušeného pletaře a dokonce si vyzkoušet svoji zručnost. Nebudou chybět ani tradiční velikonoční říkanky, které k pomlázce neodmyslitelně patří. Pletení pomlázek proběhne na aprílovou neděli 1. dubna od 10 do 15 hodin. Důvodem uspořádání výstavy, je dle vyjádření ředitele pivovaru Vladimíra Zíky úcta k tradičním hodnotám: „Již 138 let ctíme tradici českého pivovarnictví a díky tomu si naše pivo získává své příznivce. Tradice vzniká z něčeho dlouhodobě hodnotného a díky tomu je dobré ji udržovat a předávat dalším generacím.

Velikonoční program pivovarského muzea Holba bude k dispozici v informačních centrech v Šumperku, Zábřehu, Jeseníku, Králíkách a Hanušovicích, informovat budou také plakáty v Hanušovicích a okolí. Velikonoční program pořádá v pivovarském muzeu Holba poprvé a všechny srdečně zve k návštěvě.

Tisková zpráva


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Castorp

neděle, 8. duben 2012
23:11

Takže pan Zíka už 138 let ctí tradici českého pivovarnictví. A dokonce ji udržuje a předává dalším generacím. To jsou hrozné fráze, ale jejich pivo se pít prostě nedá.
Zajeďte si do Loučné, ochutnejte piva pana Halaxy a pochopíte ten velký rozdíl.


napsal(a): Castorp (macko.p(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI