Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

I pivo může mít vánoční chuť

Co se píše o pivovarech a pivu


I pivo může mít vánoční chuť

[úterý, 23. prosinec 2008]

Ležák podle receptury starší víc než 100 let jde na dračku.

Podle receptury z přelomu devatenáctého a dvacátého století uvařili v černickém pivovaru Purkmistr nové vánoční pivo. Je silnější, patnáctistupňové, obsahuje šest a půl procenta alkoholu a jde na dračku. Z uvařených 750 litrů se jich v posledních dnech vypilo přes sedm set.

"Svou chutí připomíná vídeňské ležáky. Je z něj cítit jak tradiční pivní chuť, tak i chuť Vánoc. Je to pivo světlejšího charakteru a jemné sladové chuti. Je připravené ze čtyř druhů sladu - světlého, mnichovského, karamelového a pšeničného," vysvětlil Petr Míč z pivovaru Purkmistr v Plzni - Černicích. Podle něho v pivovaru vánoční pivo vařili už loni. Bylo ale jiné než letošní. Šlo o polotmavé pivo a zájem o něj nebyl takový jako o to letošní.

"Do Vánoc už rozhodně nestihneme navařit další pivo, protože je to ležák a musí zrát několik týdnů. To pivo má hlavně za účel zahřát člověka v těchto nevlídných a uspěchaných dnech. Proto je také dost silné," dodal Míč. Podle něho se jedná o unikátní pivní druh, který se jinde po České republice nevyrábí.

Zdroj: TN.cz | Autor: Jan Skala


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

sládek

středa, 24. prosinec 2008
09:15

Jenom malý dotaz, jak naší předkové dosáhli dle sto let steré receptury šest a půl procenta alkoholu? čím to tehdy zakvášeli?
zdaví sládek


napsal(a): sládek (sladek.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI