Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Akciové slavnosti v Letinech


Akciové slavnosti v Letinech

Akciové slavnosti v Letinech

První májový víkend bylo plno příležitostí užít si i pivních radovánek. Tedy pokud jste to nepřehnali při hlídání májky :) Jana třeba navštívila Velkou Dobrou a Břevnov, no a u nás na západě asi každý věděl o PivnímFestu.cz, který se ve dnech 1-3.5. konal již podruhé v Plzni na zbořeništi po někdejším domu kultury. Zde jste mj. mohli poprvé ochutnat piva od Lenocha, jak jsem psal zde. Inzerováno bylo plno pivovarů, přičemž na čepech mělo být na 150 druhů piv. Součástí byla samozřejmě vystoupení místních kapel, různé soutěže a když jsem den před procházel okolo byly na místě již zaparkovány mnohé pouťové atrakce. Tohle přeci na oslavu piva nepatří, nebo ano?

Ale nejen Plzní je živ západočeský pivař. Pivovarníci z Letin nabízeli na sobotu 1. Letinské pivní slavnosti. Dle propozic akce byla účast pivovárků víc než skrovná. Vedle místního - pořádajícího - ještě čtyři další. Myslím, že nabídka by mohla být alespoň jednou tak veliká. Na druhou stranu zase bylo v silách jedince ochutnat všechno nabízené pivo.

Náves před pivovarem
Náves před pivovarem

Akce se konala na letinské návsi od dopoledních 11 hodin. Já jsem se sem dostal kolem čtvrté odpolední, když už náves před pivovarem Letiny byla zaplněna lidmi tak akorát - bylo plno, ale ne přeplněno a fronty na pivo veškeré žádné. Ze začátku to však vypadalo všelijak. Možná průjezd "amerických" válečných vozidel pomohl vyhnat místní z jejich domovů.

První koštuju plzeňské nebo lépe řečeno bolevecké pivo od pana Stuchla - Blahovar . Nejdříve českou klasiku v podobě světlého ležáku 12°, posléze pivo německého typu s prozaickým přídomkem ZDF. Němec měl oproti svému českému protějšku nižší plnost a výrazně světlejší barvu, nicméně obé se dalo dost dobře pít. Blahovar měl ukázkově provedené popisky svých piv s vyčerpávajícími údaji.

Popisky
Popisky

Vracím se k prvnímu stánku, kde je na čepu pivo z pražského Břevnova - Prvomájové kůzlátko 11° a světlý ležák 12°. Tato piva mi chutnají o něco méně, avšak jsou bez senzorických chyb (řekl by odborník :)).

Další na řadě jsou domácí Letiny, kde koštuju srovnávací dvanáctku a sládek Nožička má pravdu v tom, že by mohla být trochu více nasycena. Inu řemeslné pivo může mít malé výkyvy. Další v řadě je černický Purkmistr , jehož dvanáctka mi dnes asi chutná nejvíce. Dojem kazí snad jen čepující osoba s cigárem v ústech :(

Domácí
Domácí

Ležáky mám úspěšně za sebou, můžeme se tedy vrhnout na svrchně kvašená piva. Jsou pivovary, od kterých se "plzně" hned tak nedočkáte. Jedním z nich je mně geograficky nejbližší Zhůřák . Dávám Světlušku a jsem spokojen. Chris mi ještě dává ochutnat z lahve jeho Red Ale, které je krásně voňavé a stává se takovou třešinkou na dnešním letinském dortíku. Novinkou byly pro mne propagační materiály Zhůřáku - dvojí sklo (obyčejný pohárek a sklo na ale) a tácky.

Skoro domácí
Skoro domácí

Návštěvníci jistě netrpěli hladem ani nudou. Rychlé občerstvení k pivu dodal stánek s grilovanými pochutinami. Pokud byste chtěli něco výživnějšího, byla k dispozici samozřejmě místní restaurace. K posezení hrála nějaká kapela a probíhaly tématické soutěže. Kdyby se bývalo počasí neumoudřilo, bylo naplánováno přesunout akci do sálu pivovaru. Sluníčko se však přišlo na letinskou náves podívat a tak tohoto náhradního řešení nebylo třeba.

Krom mnou ochutnaných piv jste si mohli dát nějaké tmavé od Blahovaru, Černou vdovu ze Zhůře, ale od Purkmistra a samozřejmě plný sortiment Letin.

Koláž
Koláž

Sympatické bylo, že hned u tří z pěti stánků Vás mj. obsloužil sládek (a někdy i majitel pivovaru v jedné osobě - Vladimír Stuchl za Blahovar, Chris Baerwaldt za Zhůřák a Tomáš Nožička za Letiny). Dále jste zde mohli potkat oba bratry Krýsly, kteří mají nejen letinské pivní dění na svědomí.

Myslím, že to byla pohodová akce. Taková komorní, klidná, žádná pouť, ideální pro přátelské posezení s přáteli u dobrého piva.



[Richard Chodora] [Zobrazeno 5209x] [9. květen 2015]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 2] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

yerka

pondělí, 11. květen 2015
14:05

yerka

Ad. pouťové atrakce; když přijdou ochutnat rodiče s dětmi, tak ta děcko z toho také něco mají, když pivo ještě nesmí, a to právě ty atrakce :-)


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Chody

pondělí, 11. květen 2015
14:12

Chody

yerka: Program pro děti má jistě svoje místo a nemusí to být zrovna pouťové resp. adrenalínové atrakce, které nejsou asi primárně určeny těm nejmenším...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI