Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarské společnosti

Dění v pivovarských společnostech


Pivní.info

Binder: U piva toho hodně vyřešíte

[úterý, 9. červen 2009]

Obchodní ředitel pivovarnické skupiny K Brewery Otakar Binder nejedná o pracovních záležitostech zdaleka jenom v kanceláři.

Foto

Český Octoberfest. S takovou přezdívkou otevřel v předminulém týdnu své brány největší pivní festival v České republice. Na letňanském letišti v Praze měli návštěvníci během desetidenního festivalu možnost až do neděle 31. května ochutnat více než šedesát značek českého piva. Nechybělo mezi nimi ani jihlavské pivo Ježek, které se v letošním druhém ročníku stalo hlavní značkou celého pivního festivalu.

Otakar Binder, obchodní ředitel pivovarské skupiny K-Brewery, která mimo jiné vlastní také jihlavský pivovar, poskytl Deníku rozhovor.

Kde vznikla myšlenka vytvořit novou pivovarskou skupinu?

Když se vlastníci rozhodovali, kam investovat své peníze, tak vyhodnotili segment pivovarnictví v Čechách jako velice dobrý. Většina malých pivovarů si ani pořádně neuvědomovala svoji hodnotu a lidé v nich byli demotivovaní, když je ničili velcí hráči na trhu. Například právě pivovar Jihlava byl v desetimilionové ztrátě, k majetku se minulí vlastníci nechovali tak, jak by měli. Ve skupině je nyní šest pivovarů, které společnost K Brewery vlastní stoprocentně, další pivovary vlastní určitým podílem akcií.

Můžete zhodnotit dosavadní výsledky pivovarské skupiny?

Jsme tam, kde jsme chtěli být, v Jihlavě dokonce nad očekáváním.

Hospodářská krize se tedy negativně nepromítla do hospodaření společnosti?

Vždy, když bylo hůř a lidé neměli šanci našetřit potřebné peníze na větší rodinné investice, tak většinou peníze “propili“. Kdyby ale byla skutečná hospodářská krize, pak by vliv na konzumaci byl negativní.

S Ježkem je tedy spokojenost ve skupině K Brewery?

Začali jsme před více než rokem, rok trvá, než jsme prověřili výrobní a technologické procesy a nastavili pravidla servisu pro zákazníky. Nárůsty se blíží k 300 procentům. Zájem je díky tomu, že se podařilo vrátit Ježku jeho původní chuť z doby, kdy byl Ježek na výsluní a jak si jej pamatují konzumenti. Už dnes se blížíme k historickým objemům prodeje Ježka v sudech.

Jak byste charakterizoval pozici Ježka ve skupině K Brewery?

Je to první pivovar, kde jsme začali realizovat změny. Je to pivovar, který je schopen realizovat 300 tisíc hektolitrů, čili patří k našim pivovarům s větším objemem. V současné době má Ježek ze všech našich pivovarů největší nárůst, stabilní chuť, značku se nám podařilo dostat tam, kam jsme chtěli.

Čím je ještě podle vás Ježek v celé skupině K Brewery výjimečný, čím se odlišuje?

Je to hořké pivo, které splňuje chuťové představy a očekávání českého pivaře. I na severu Čech, kde značku téměř neznali, si jej oblíbili, dokonce i na Slovensku má jihlavské pivo úspěch. Podobně se daří i dalším regionálním značkám, třeba pivovaru Janáček.

V čem vidíte budoucnost jihlavského piva?

V tom, že bude vařit pivo stále podle původní receptury, a že již nikdy nebude měnit recepturu . Když jednou pivovar vyrobí 300 tisíc hektolitrů (maximální kapacita pivovaru, pozn. redakce), bude to fajn.

Pak bych očekával, aby 60 procent z celkového objemu bylo sudové pivo a zbytek v lahvích. A to je dlouhodobý cíl pro jihlavský management.

Mohl byste charakterizovat očekávání českého konzumenta piva?

Český pivař má rád, když ležák má tmavší zlatavou barvu s hořkou chutí. To vše se stálostí chuti, každá várka nemůže být jiná.

Jak se díváte na technologii HGB, tedy ředění piva?

Jestliže někdo chce pivo za tři koruny, tak mu ho za tři koruny vyrobíme - pokud máme volnou kapacitu. Ale to je možné pouze za účelem vyplnění kapacity, není to hlavní cíl žádného z našich pivovarů. Na druhé straně se nechceme ani moc hlásit k „českému pivu“, a to hlavně z důvodu, že dobrá původní myšlenka ztratila na významu. Pro nás je důležité, aby všechny naše pivovary vyráběly pivo dle původních receptur a tím si zabezpečili odlišnost v chuti, každá receptura v regionu byla svým originálem. Pivovar Jihlava s hlavní značkou Ježek již dnes používá stejnou technologii jako v roce 1890 a to je pro nás směrodatné.

Co potřebujete k tomu, abyste vyrobili dobré pivo?

Pokud jsme implementovali staré historicky osvědčené technologické výrobní procesy, pak je důležité používat kvalitní suroviny bez nežádoucích aditivních přísad. Například pivovar Platan používá vodu z novohradské pánve, což je v podstatě voda, která je známá na českém trhu pod názvem „Dobrá voda“. Také v pivovarech používáme jednodruhový nesmíchaný ječmen a samozřejmě stavíme svůj úspěch na známé kvalitě českých sládků.

Jako obchodní ředitel objíždíte pivovary a kontrolujete kvalitu?

Samozřejmě, přes den pracujeme a večer ochutnáváme, večer u piva často vyřešíme více, než na poradě.

Zúčastníte se červnového jihlavského Dne Ježka, na co se na něm nejvíce těšíte?

Na Dni Ježka určitě budu. Nejvíce mne tam budou zajímat reakce konzumentů na kvalitu piva z hlediska stálosti a komunikace se zákazníky na téma zvyšovaní úrovně servisu. Letos se již jihlavské „pivní slavnosti“ budou konat v nově zrekonstruovaném prostředí pivovarského areálu.

Zdroj: Jihlavský deník.cz


Na prestížnej svetovej súťaži kvality alkoholických nápojov - Monde Selection bodovalo pivo Šariš aj tento rok. Zlatá medaila pre tmavý Šariš 11 % a dve strieborné pre Šariš 10 % a Šariš 12 % tak rozšírili doterajšiu zbierku ocenení tejto značky piva.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutočnilo 1. júna tohto roka v Benátkach. Najvyššie ocenenie udelili odborníci z rôznych krajín sveta tmavému pivu Šariš 11 %, ktoré sa vyznačuje intenzitou sladkosti a karamelovou príchuťou. Zaujali aj svetlé šarišské pivá, a to čistou sviežou chuťou, penivosťou a príjemným pocitom po napití.

Medzinárodný nezávislý inštitút kvality Monde Selection vznikol v roku 1961 v Belgicku. Cieľom súťaže je vytvorenie medzinárodných označení kvality, ktoré sú pre spotrebiteľa signálom, že si kupuje výrobok vysokej kvality.

V rámci rotácie usporiadateľskej krajiny súťaž každoročne eviduje približne 2000 značiek alkoholických nápojov, dodala pre TASR manažérka pre vzťahy s verejnosťou spoločnosti Pivovary Topvar, a. s., Drahomíra Mandíková.

Zdroj: O peniazoch zoznam.cz | Zdroj: TASR


Značka Pilsner Urquell připravila nový reklamní spot, jehož hlavním hrdinou je významný český malíř Alfons Mucha. Krátký příběh, režírovaný známým režisérem Vladimírem Michálkem, se soustředí na vznik malířova největšího díla – Slovanské epopeje. Reklama navazuje na sérii s významnými postavami české historie a kultury. Na televizních obrazovkách se spot objeví v pondělí 8. června.

Foto

Příběh se odehrává v letech 1910 až 1928 na zámku Zbiroh. Ve spotu v sobě Alfons Mucha nachází to pravé bohatství, které se skrývá uvnitř, a vytvoří své největší dílo – proslulý cyklus dvaceti obrazů nazvaný Slovanská epopej. Pilsner Urquell u toho samozřejmě nemůže chybět.

Foto

Jsme moc rádi, že se nám opět podařilo natočit výpravnou reklamu, ve které se objeví další výrazná osobnost z naší historie. Alfonse Muchu jsme si vybrali, protože patří k našim nejvýznamnějším umělcům a jeho díla dosáhla světového věhlasu. Doufáme, že tato reklama úspěšně naváže na předchozí oceňované spoty s Bedřichem Smetanou, Emilem Zátopkem nebo Josefem Jungmannem,“ říká Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell.

Foto

Reklamní spot vytvořil renomovaný režisér Vladimír Michálek, kamery se ujal Martin Štrba (oba jsou držiteli Českého lva). Spot vychází z historických reálií a byl natáčen na zámku Zbiroh v místech, kde Alfons Mucha doopravdy žil a vytvořil Slovanskou epopej. Příprava spotu byla konzultována i s malířovým vnukem panem Johnem Muchou.

Reklama poběží od 8. června na všech hlavních českých televizních stanicích. První týden půjde o spot v netradiční délce 1 minuty, následně se na obrazovkách objeví také zkrácená verze (40 sekund).

Zdroj: Tisková zpráva Plzenského Prazdroje


Corgoň na leto vytiahol bager

[úterý, 2. červen 2009]

Pivovar Corgoň pokračuje v letnej kampani vo veľkom. Včera mal premiéru nový televízny spot, v ktorom hlavnú úlohu hrá bager.

Traja kamaráti čakajú na opustenej ceste, spoločnosť im robí Corgoň v dvojlitrovej fľaši. Zo zákruty sa zrazu vynorí bager, ktorý šoféruje ich kamarát. Spoločne idú k jazeru a naberú do lyžice bagra vodu. Nakoniec stroj zaparkujú na kopci, skočia do lyžice ako do bazéna a sledujú futbalový zápas na neďalekom ihrisku. „Zaži niečo veľké,“ ozve sa mužský hlas, keď mladíci popíjajú pivo Corgoň.



Kampaň Štrnganie rozbehol pivovar pred mesiacom. Redizajn svojej etikety komunikoval v televíznom spote so štrngajúcimi pohármi piva. Koncept pripravila reklamná agentúra Mayer/McCann Erickson, ktorá so značkou Corgoň spolupracuje už viac ako 10 rokov. V minuloročnej kampani vystupovali traja priatelia, ktorí si v bare pri pohári piva vyberali nového spolubývajúceho.



V televíziách momentálne bežia kampane niekoľkých slovenských pivovarov. Zlatý bažant sa v apríli začal vyhlasovať za „svetové slovenské pivo“ a na propagáciu piva použil veci s geografickými názvami. Kampaň sa pred dvoma týždňami rozšírila o druhý spot. Pivo Šariš zas zdôrazňuje svoj východniarsky pôvod sloganom „Srdcom Východniar.“



Zdroj: Mediálne Etrend.sk | Autor: Dáša Stanková


Pivo Starobrno se oficiálně stává produktem Královského pivovaru Krušovice. Skupina Heineken, jejíž součástí oba pivovary jsou, bere brněnskému pivovaru právní samostatnost. Termín spojení již dříve oznámila k dnešnímu dni.

Pivo Starobrno tak už nebude mít svou „vlastní“ firmu, byť nadále bude vznikat ve starých prostorách na Mendlově náměstí v Brně podle stejných receptur a v rukou stejných lidí.

Samostatnost akciové společnosti Starobrno padla za oběť zjednodušení vlastnické struktury koncernu Heineken v České republice. Krušovický pivovar byl stoprocentním majitelem Starobrna, což byl jeden z důvodů rozhodnutí. Ke sloučení pivovary nepotřebovaly ani vyjádření antimonopolního úřadu, protože jde o změnu struktur majetku téhož vlastníka.

Nizozemská skupina Heineken ovládla brněnský pivovar přibližně před pěti lety, Krušovice před dvěma. Kromě nich drží i skupinu Drinks Union, která zastřešuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře. Těch se fúze netýká. Heineken se celkovým výstavem piva řadí na třetí místo mezi tuzemskými výrobci – loni podle dostupných informací dodal na trh celkem 2,8 milionu hektolitrů piva, což tvoří přibližně dvanáct procent tuzemského trhu s tímto nápojem.

Zdroj: Lidovky.cz


St Andrews, 25, května 2009 - Prémiová značka piva Pilsner Urquell spojila své jméno s nejstarším a nejprestižnějším golfovým turnajem světa a stala se oficiálním pivem The Open Championship. Turnaj vyvrcholí závěrečným setkáním ve skotském Turnberry v polovině července a šanci podniknout na něj luxusní výlet máte i vy!

Foto

The Open Championship, letošní vrchol evropské golfové sezóny, proběhne 16. – 19. července v Turnberry. Turnaj, jehož počátky se datují až do roku 1860, tradičně láká nejlepší golfisty světa, a na jeho startovní listině budou ta nejzvučnější jména světového golfu. Již nyní je jisté, že na green vykročí například nejlepší hráč světa Tiger Woods, světová dvojka Phill Mickelson, obhájce titulu z loňského roku Padraig Harrington, v česku dobře známý Miguel Angel Jimenez, nebo legenda golfu z Jižní Afriky Ernie Els.

Na základě dohody z konce minulého roku je partnerem tohoto nejstaršího golfového podniku světa prémiová značka Pilsner Urquell, která bude následujících pět let také oficiální pivní značkou turnaje. Nejznámější český ležák bude k dostání ve všech veřejně přístupných i VIP zónách na turnajích, které jsou součástí podniku The Open Championship.

Ti, kdo se chtějí na The Open Championship letos podívat, mají možnost soutěžit o třídenní luxusní cestu na www.pilsner-urquell.cz . „Golf podporujeme dlouhodobě, Pilsner Urquell je partnerem řady předních českých golfových hřišť a letos se stala také generálním partnerem Pilsner Urquell Czech PGA tour.,“ říká Karel Kraus, manažer značky Pilsner Urquell, a dodává: „Teď jsme i partnerem prestižního světového golfového podniku a lidem, kteří mají o golf zájem, chceme nabídnout možnost se na tuto akci podívat. Kde jinde mají čeští golfisté lepší možnost sledovat při hře hvězdy greenu, než na nejstarším golfovém turnaji světa?“ Tři exkluzivní výlety do Turnberry nejsou jedinou cenou, golfisté mohou získat i některý z bagů nebo green fee na jednom z českých hřišť.

Zdroj: Golf iDnes.cz | Komerční sdělení


Je to tak trochu schizofrenní situace. Po letech snah získalo Starobrno od Evropské unie zeměpisnou ochrannou známku na název "Znojemské pivo". Jediné pivo, které se na Znojemsku vaří, je ale Hostan. A jeho výrobu chce Starobrno coby jeho majitel během letoška ve Znojmě ukončit a stáhnout do Brna.

Evropská ochranná známka však může být použita jen v místě zeměpisného označení. Vypadá to tedy, že na žádné etiketě s nápisem Znojemské pivo nespočine v budoucnu ani kapka pivní pěny.

Vedení Starobrna si tak nyní s nově nabytou evropskou ochrannou známkou, na kterou obecně žadatelské firmy čekají jako na hotový poklad, evidentně neví rady. "Proces udělení známky trval dlouhou dobu, v současné době nemáme s touto ochrannou známkou žádné specifické plány," přiznala mluvčí společnosti Kateřina Eliášová.

Starobrno je již šestým rokem součástí nizozemské pivovarnické skupiny Heineken. Ta už před čtyřmi lety převedla lahvovou výrobu Hostanu do Brna a letos by se tam měla přesunout i výroba sudového. Kdy přesně se tak stane, ale vedení společnosti stále tají. "Pokud se jedná o pivovar ve Znojmě, nemáme nyní žádné nové zprávy. Ihned, jak budou nějaké nové skutečnosti k dispozici, budeme o nich informovat," dodala Eliášová.

Čeká se na další známky

O ochrannou známku "Znojemské pivo" žádalo Starobrno před několika lety společně s jinými ochrannými známkami, například "Brněnské pivo" či "Starobrněnské pivo". Ty zatím ještě nemá.

Na prestižním seznamu českých výrobků, které již ochrannou známku získaly, figurují třeba českobudějovické pivo Budvar, pardubický perník či hořické trubičky. Z regionu je to pak třeba pohořelický kapr.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Plzeňský Prazdroj oznamuje hospodářské výsledky za finanční rok končící 31. března 2009.

Základní informace:

* Tržby z hlavních činností vzrostly o 1 % na 15,8 miliardy Kč

* Zisk před zdaněním vzrostl o 0,3 % v porovnání s předcházejícím finančním rokem a dosáhl 4,6 miliardy Kč

Ve finančním roce končícím 31. března 2009 potvrdila společnost Plzeňský Prazdroj, a.s. své postavení vedoucího českého výrobce a exportéra piva. Tržby z prodeje zboží, vlastních výrobků a služeb vzrostly o 1 % na 15,8 miliardy Kč a zisk před zdaněním dosáhl částky 4,6 miliardy Kč a převýšil předcházející finanční rok i přes obtížné ekonomické podmínky. Zisk po zdanění v meziročním srovnání mírně poklesl vzhledem k jednorázovým daňovým úpravám z předcházejícího roku. Kvůli mimořádným daňovým položkám je daň neporovnatelná s minulým rokem. Plzeňský Prazdroj je jedním z nejvýznamnějších plátců daní v České republice, v uplynulém finančním roce zaplatil celkem 4,4 miliard korun na daních.

Mike Short, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Plzeňský Prazdroj, a. s., zdůraznil pokračující zaměření na zvyšování hodnoty pivního trhu a na export. „Objemy prodané na českém pivním trhu v uplynulém roce mírně poklesly, a prodeje Prazdroje nebyly výjimkou. I v této nestabilní době krize jsme si počínali dobře a zachovali zaměření na prémiové a dražší značky, které by měly pomoci zvýšit hodnotu celého českého pivního trhu.

Ekonomické podmínky se během druhé poloviny fiskálního roku zhoršovaly a poptávka klesala ve většině segmentů pivního trhu. Plzeňský Prazdroj oznámil v objemových výsledcích za rok 2008 pokles prodejů o 3 % v souladu s trendem trhu. Pokles se dále zvýšil nižšími prodeji v prvních třech měsících roku 2009. Ke konci finančního roku se prodeje začaly zvyšovat zejména díky dobrému počasí.

V roce 2008 zaznamenal Plzeňský Prazdroj nejvyšší exportní objemy v celé 166 let trvající historii. Zahraniční prodeje se zvýšily o 1 % v meziročním srovnání, export narostl o 4 % a licenční výroba zůstala na úrovni předchozího roku.

Tyto výsledky jsou důsledkem investic zaměřených na zvýšení kapacity výroby a rozšíření vývozu. Za posledních dvanáct měsíců investoval Prazdroj do rozvoje pivovarů 1,7 miliardy Kč. Od roku 2000 investovala společnost SABMiller do rozvoje Plzeňského Prazdroje a jeho značek 16 miliard Kč.

Finanční ukazatele: Účetní období do 31. března 2009 (v mld Kč)

Zisk z prodeje zboží, vlastních výrobků a služeb - 15,840 - 15,680

Zisk za účetní období před zdaněním - 4,610 - 4,590

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pilsner Urquell Master Bartender 2009 je čtvrtý ročník mezinárodní soutěže o nejlepšího výčepního. Pořádá ji světová pivovarnická společnost SABMiller, jejíž součástí je i značka Pilsner Urquell. Do soutěže je zapojeno celkem 19 zemí a tisíce výčepních, ale pouze jeden z nich může být mistrem výčepním.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určená všem ctižádostivým výčepním, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal mistr světa, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo. Důležitými argumenty pro vítězství je

i charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj, znalosti z oblasti výroby, historie piva a péče o něj.

Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2009 se přihlásilo 352 českých výčepních. Nejprve proběhla internetová kvalifikace a tři regionální kola. Následuje mystery shopping (utajený nákup) v provozovnách postupujících výčepních, a nakonec národní finále. Z něho pak vzejde vítěz, který se utká se světovou elitou v mezinárodním finále konaném v Plzni a v Berlíně.

Přestože je Česká republika rodištěm piva Pilsner Urquell a měla by být logicky kolébkou nejlepších výčepních světa, prosadit se v mezinárodní konkurenci nebude jednoduché. Jen loni se za výčepem utkalo přes 1 500 výčepních z 16 zemí. Loňský národní vítěz, Václav Vanya z kadaňského Švejk Restaurantu U Věžičky, v mezinárodním finále skončil čtvrtý. Mistrem světa se stal Danny Walker z Velké Británie.

Hlavním cílem soutěže je rozvíjet a propagovat tradiční českou pivní kulturu ve světě a zajistit zákazníkům gastrozařízení maximální požitek z dobře ošetřeného a naservírovaného piva. Každý zúčastněný výčepní se prokáže teoretickými i praktickými dovednostmi, nabude nové zkušenosti

a získá další poznatky z oblasti péče o pivo.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Originální pšeničné pivo Hoegaarden aspiruje na titul hit letní sezóny. Toto osobité kvasnicové pivo zaznamenává výrazný vzestup popularity, který ho dostal až na samotnou špici pořadí mezi pivními speciály v našich restauracích. Díky své specifické osvěžující chuti je obzvlášť vyhledávaný v horkých letních dnech.

Nefiltrovaný a svrchně kvašený Hoegaarden se na českému trhu poprvé představil v srpnu 2002. Ačkoli by se mohlo na první pohled zdát, že Češi nejsou podobným novinkám nakloněni, stal se pravý opak. Prodeje Hoegaardenu každoročně rostou a dnes je podle údajů společnosti Data Servis nejprodávanějším speciálem v českých restauracích a předstihl tak značky jako Velvet nebo Kelt.

Kromě specifické chuti s náznakem pomeranče a koriandru, která Hoegaarden odlišuje od většiny ostatních piv na českém trhu, přispívá k jeho oblibě i originální robustní šestihranná sklenice o objemu 0.25 a 0.5 litru, která se zdobí čerstvou limetkou a dobře drží pivo studené.

Osvěžující chuť Hoegaardenu nejlépe vynikne v horkém letním dni nebo na zahrádce po sportu. Jeho obliba tak vzrůstá spolu s trendem aktivnějšího způsobu trávení volného času u české populace,“ říká Martin Jahoda, brand manažer prémiových značek společnosti Pivovary Staropramen.

Česká servírovací specialita

Mnoho lidí se domnívá, že přidání limetky je zvyk dovezený z Belgie, stejně jako toto pivo. Vynálezcem této servírovací speciality je však jakýsi barman z Potrefené husy, který se uprostřed horkého léta rozhodl vyzkoušet, kterak pomocí limetky zdůraznit osvěžující chuť tohoto piva. Tento rituál se záhy rozšířil a dnes již takto naservírovaný Hoegaarden vyžadují všichni jeho milovníci u nás.

Letní inspirace

Stejně rychle a dynamicky, jako se rozvíjí obor gastronomie, vznikají novinky, které často příjemně podráždí naše chuťové pohárky. Barmani tak dnes míchají nápoje, jejichž základem je právě pivo. Letos se v řadě barů objeví Hoegaarden mojito, které si můžeme vychutnat s partou přátel také ze třílitrové sklenice s dlouhými slámkami, jak je tomu zvykem právě u jmenovaného koktejlu.

Vyhledávaný také ženami

Žen, které pravidelně pijí pivo, je zhruba 60 %. To je sice relativně méně než mužů, ale stále se jedná o velmi vysoké procento, ve srovnání s jinými alkoholickými nápoji. Mnoho z nich si oblíbilo právě Hoegaarden. Ženy na něm oceňují právě osvěžující tóny pomeranče a koriandru, které dodávají tomuto pivu specifické dimenze chuti.

Kam za osvěžující chutí

Hoegaarden je díky své neobvyklé chuti jedním z mála piv, které spotřebitelé cíleně vyhledávají a jsou kvůli němu ochotni změnit i svůj oblíbený podnik. Fandové Hoegaardenu na něj mohou zajít například do jedné ze sedmadvaceti Potrefených hus na území celé České republiky.

U zrodu originální chuti stáli mniši

Historii Hoegaardenu začali psát mniši ve stejnojmenné belgické vesnici roku 1445. Chmel tehdy ještě nebyl nezbytnou součástí receptury a mniši proto používali různá koření a byliny. Na konci 19. století bylo ve vesničce Hoegaarden s 2000 obyvateli 35 pivovarů, ale pod silnou konkurencí piv ležáckého typu postupně mizely a v roce 1957 byl uzavřen poslední. V roce 1963 však bývalý pracovník jednoho z nich výrobu Hoegaardenu obnovil a ten se v průběhu dalších 30ti let rozšířil do celého světa. Dnes si mohou specifickou chuť Hoegaardenu vychutnat spotřebitelé ve více než 30 zemích.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Plzeňský Prazdroj jmenoval do funkce technického ředitele pana Juliana Pattona (40 let). Julian Patton je diplomovaný sládek a má titul MBA z univerzity v Lancasteru. Pochází ze Severního Irska. Před studiem na Heriot Watt University v Edinburgu získal rovněž titul z mikrobiologie.

Foto

Před příchodem do Plzeňského Prazdroje zastával pan Patton funkci ředitele technického oddělení a oddělení nákupu v Pivovarech Ursus v Rumunsku, které patří do společnosti SABMiller. V Plzni působil již dříve, od listopadu 2005 do října 2006, jako manažer výrobního rozvoje. Byla to jeho první pozice u SABMiller, do které přešel z postu skupinového ředitele výroby ve společnosti Dale Farm, která je jedním z největších mlékárenských podniků ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska.

Svou kariéru zahájil v pivovarské společnosti Bass Brewers v rámci tréninkového programu absolventů. Postupně prošel všemi oblastmi výroby a rok působil jako manažer regionálního prodeje. Následovalo období u pivovarské společnosti Guinness, kde získal další zkušenosti v oblasti výroby, stáčení, údržby a prodeje.

Pan Patton má tři děti do 14 let, Philipa, Matthewa a Sophii. Svůj volný čas tráví s rodinou, hraním ragby, rád také zajde do fitness. Pochází z rybářské vesničky Ballywalter v Severním Irsku. Domluví se rumunsky na konverzační úrovni a trochu česky.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pivovarnický gigant SABMiller varoval, že se bude v novém finančním roce nadále potýkat se silným kurzem dolaru a vysokými náklady na suroviny. Tržby společnosti ve finančním roce končícím v březnu klesly zhruba o devět procent na 18,7 miliardy liber.

Zisk pivovarnického gigantu SABMiller se v uplynulém finančním roce snížil o sedm procent na 1,88 miliardy liber (56,5 miliardy korun), protože poptávku po jeho produktech zasáhla světová ekonomická krize. Oznámila to ve čtvrtek firma, která v České republice vlastní Plzeňský Prazdroj.

"Společnosti se podařilo dosáhnout solidních výsledků vzhledem k současným překážkám, jako jsou vyšší náklady na suroviny, posilující dolar nebo pokles spotřebitelských výdajů," uvedl šéf společnosti Meyer Kahn.

"Náš slušný výkon v tomto obtížném prostředí byl dán pokračujícím dodržováním našich strategických priorit a také díky síle našich domácích hlavních značek, které byly budovány po mnoho let," dodal.

Pokles tržeb o devět procent

Tržby společnosti ve finančním roce končícím v březnu klesly zhruba o devět procent na 18,7 miliardy liber. Firma navíc varovala, že se bude v novém finančním roce nadále potýkat se silným kurzem dolaru a vysokými náklady na suroviny.

"Globální ekonomické podmínky i spotřebitelská poptávka během roku oslabily," uvedla společnost. Vyjádřila ale důvěru ve své vyhlídky pro středně dlouhé období.

Součástí skupiny SABMiller je největší český producent a vývozce piva Plzeňský Prazdroj, jehož hlavními značkami jsou Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Radegast. Na Slovensku SABMiller kontroluje pivovary Šariš a Topvar.

Zdroj FinWeb iHNed.cz


Společnost Drinks Union v loňském roce prohloubila ztrátu na 286 milionů korun. V předchozím účetním období, které trvalo od 1. října 2006 do 31. prosince 2007, ztráta činila 63,6 milionu korun. Informace vyplývají z pozvánky společnosti na valnou hromadu, která proběhne 18. června v sídle společnosti v Ústí nad Labem.

Společnost v loňském roce také snížila výnosy na 1,386 miliardy korun, což oproti předchozímu účetnímu období představuje pokles o 29,7 procenta. Tehdy činily výnosy 1,971 miliardy korun.

Společnost Drinks Union byla založena v roce 1997 a patří mezi největší pivovarnické skupiny v zemi. Sídlí v Ústí nad Labem. Firma zastřešuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře. Vyrábí piva Zlatopramen, Březňák, Louny, Dačický, Lorec, Jarošov a Pivrnec. Od července 2008 je Drinks Union součástí koncernu Heineken, čtvrté největší pivovarnické skupiny na světě a evropské jedničky mezi výrobci piva.

Zdroj: Web Reporter.cz | Autor: ČIA


Plzeňský Prazdroj tendroval PR

[čtvrtek, 14. květen 2009]

Společnost vyhlásila výsledky uzavřeného výběrového řízení na PR pro korporátní komunikaci a svých šest značek.

O dodání PR služeb pro společnost Plzeňský Prazdroj se ve dvoukolovém výběrovém řízení ucházelo celkem 11 agentur. Agentury se přitom směly ucházet jen o tři značky z portfolia. Péči o korporátní značku Plzeňský Prazdroj obhájila agentura AMI Communications. Podle zástupce agentury Pavla Nováka v její prospěch hovořily znalosti problematiky výroby piva, zkušenosti z pivního trhu, ale i dosavadní práce pro klienta. "Naší výhodou bylo zapojení našich seniorních pracovníků do denní práce pro klienta, což zachováme i do budoucna," řekl Strategii. Agentura v tendru obhájila také produktové PR pro prémiovou značku Pilsner Urquell. Další značky, Gambrinus a Velkopopovický Kozel získala agentura Ogilvy PR, která podle informací Strategie z důvodu střetu zájmů ukončí dosavadní spolupráci se společností Pivovary Staropramen. Agentura Crest Communications obhájila PR pro pivní speciál Master, ke kterému nyní přibrala sladový nápoj Frisco. Spolupráce s vítěznými agenturami započne v průběhu června. O komunikaci nealkoholického piva Birell se bude starat agentura Hauska & Partner. PR je pro Plzeňský Prazdroj důležitým nástrojem marketingové komunikace. "S cílovými skupinami komunikujeme dlouhodobě nejen komerčními mediálními kanály, ale i prostřednictvím PR nástrojů a aktivit. Proto jsme chtěli občerstvit náš pohled na současnou situaci a nabídku služeb PR agentur," uvedl manažer korporátní značky Plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina. Plzeňský Prazdroj je členem společnosti SABMiller plc., která působí v 60 zemích světa a je jednou z největších světových pivovarnických společností. Nabízí mezinárodní značky jako Miller Genuine Draft, Peroni Nastro Azzurro a Pilsner Urquell a téměř 200 úspěšných regionálních a národních značek.

Zdroj: Strategie.cz


Ve třetím největším švédském městě Malmö byla otevřena unikátní plzeňská pivnice s názvem Czech Point. Otevření restaurace úzce souvisí s rostoucím úspěchem značky Pilsner Urquell na švédském trhu, kde se ho ročně prodá přes 24.000 hl a čtvrtina švédských konzumentů piva pravidelně plzeňský ležák pije. Nová restaurace, která koncepčně spadá do řady provozoven Pilsner Urquell Original Restaurant (PUOR), předpokládá výtoč přes 600 hl ročně.

Před rokem jsme byli v rámci Programu Pilsner Urquell Ambassador v plzeňském pivovaru a navštívili jsme i mnoho různých českých hospod a restaurací. Koncept Pilsner Urquell Original Restaurant se nám velmi líbil, je to úžasná věc. Chceme našim zákazníkům a hostům servírovat pivo té nejvyšší kvality v příjemné, autentické atmosféře, proto jsme se rozhodli otevřít takový podnik i u nás, přímo na náměstí v historickém centru Malmö,” uvádějí Göran Tufvesson a Johan Walterstrom, majitelé restaurace Czech Point.

Interiér nového Czech Pointu navrhl český architekt Jiří Hanzlík, který navrhuje a realizuje restaurace PUOR v České republice od samého začátku. Restaurace pojme více než 290 hostů, kteří si mohou dopřát i vybrané pokrmy české kuchyně, jako například pivovarský guláš či pečená vepřová kolena.

Značku Pilsner Urquell znají dvě třetiny Švédů

Přestože celkový prodej piva ve Švédsku v loňském roce mírně klesl, značka Pilsner Urquell rostla a překročila hranici prodeje 24 000 hl. Pivo Pilsner Urquell je ve Švédsku velmi populární, mezi těmi, kdo konzumují pivo, značku zná 66 % spotřebitelů, pravidelně jej pije přibližně čtvrtina konzumentů. Nejčastěji si Švédové značku spojují s unikátní chutí a kvalitou a doporučují Pilsner Urquell opravdovým znalcům piva. Zajímavostí je, že veškeré pivo vyváží Prazdroj do Švédska vlakem.

Křest nového Czech Pointu: Nejlepší švédskou výčepní je žena

Součástí slavnostního otevření restaurace pro zhruba 300 hostů bylo i finále boje o titul švédského mistra výčepního v národním kole soutěže „Pilsner Urquell Master Bartender“. Do Malmö se proto sjelo 12 vybraných finalistů, kteří přímo v Czech Pointu předvedli své praktické i teoretické znalosti. O to zajímavější je, že ve vyrovnaném finále se na první tři příčky prosadily ženy. Vítězkou se nakonec stala slečna Majsan Johansson, která nejlépe čepuje plzeňské pivo v restauraci Bjorn´s Bar v Götenburgu.

Koncept Pilsner Urquell Original Restaurant

Restaurace PUOR jsou franšízingovým projektem Plzeňského Prazdroje, jenž vytváří jedinečné prostředí s inspirující, originální atmosférou, která spojuje to nejlepší z tradice českého pivovarnictví a české kuchyně s požadavky současného životního stylu. V České republice najdete 16 těchto restaurací celkem v 10 městech. Jedna je i v Kyjevě na Ukrajině.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Unifikace českých piv se nebojím

[pondělí, 11. květen 2009]

Václav Berka spojil život s plzeňským pivovarem. Vystudoval střední chemicko-technologickou školu a VŠCHT, do pivovaru nastoupil jako technolog.

Postupně prošel pozicemi sklepmistra, sládka, ředitele pivovaru Gambrinus, hlavního sládka Plzeňského Prazdroje a manažera pivovaru v Plzni. Posledních 12 let je členem dozorčí rady v Plzeňském Prazdroji a členem předsednictva v Českém svazu pivovarů a sladoven.

Jak se změnila práce sládka za těch třicet let až do současné doby?

V době, kdy jsem začal pracovat v Plzeňském Prazdroji, se do českých pivovarů příliš neinvestovalo, priority byly zaměřeny na jiný průmysl. Výjimku tvořilo několik málo vyvolených pivovarů, těch, jejichž pivo směřovalo na export. Ale když se podíváme do hlubší historie, tak pivovarství v Čechách patřilo mezi technicky nejmodernější odvětví a v pivovarech ze zpravidla používala ta nej-modernější technika. Jak jinak bychom mohli v Čechách vyrábět více než 60 % piva celého Rakouska-Uherska. Mohu tedy potvrdit, že na práci sládka se změnilo hlavně technické vybavení. Chtěl bych zdůraznit, že stejně jako naši předchůdci, tak i my, když jsme měnili techniku, tak výrobní kroky, postupy, teploty, časy, to všechno zůstalo. Když jsme například v pivovaru instalovali tanky na kvašení a dokvašování, podstoupili jsme kvůli tomu tisíce testů, abychom zachovali charakteristické vlastnosti piva. Postavili jsme tým z bývalých sládků a dávali jim to pivo ochutnat. Teprve když nebyli schopni jednotlivá piva rozlišit a řekli, že pivo z nových tanků chutná stejně jako pivo z dřevěných kádí a sudů, byli jsme spokojeni.

Co je lepší, používání nejnovějších technických vymožeností, nebo klasický způsob vaření?

V poslední době se velmi často objevují názory, že se blíží unifikace výroby nebo sjednocování chutí. Abychom si tuto hrozbu objasnili, pojďme se opět podívat do historie. Před rokem 1989 se na území České republiky otevřely jen dva pivovary. V roce 1970 v Nošovicích a o něco později v Mostě-Sedlci. Před tím to byl až v roce 1913 pivovar Světovar v Plzni. Z toho si jednoduše dokážeme představit, jaká asi byla v těchto pivovarech technika. A po roce 1945 byly všechny československé pivovary řízeny z jednoho generálního ředitelství. Jediný způsob, jak trochu udržet techniku na úrovni, bylo využití několika málo českých firem - jedna vyráběla varny, kádě a tanky, druhá stáčírenské linky. Kdo si pamatuje tu dobu, ví, jak při každém nákupu piva otáčel láhve dnem vzhůru, aby si ověřil, jestli je kvalita v pořádku. A bál se tehdy někdo unifikace chuti anebo chutnala piva stejně?

Když se pivovarům otevřela možnost investovat do nové techniky, většina z nich tuto šanci uchopila. Nevím o jediném českém pivovaru, který by za posledních 20 let neinvestoval a nějakým způsobem nemodernizoval své technické vybavení. Někdo více, někdo méně, podle svých možností a svého rozhodnutí. Je to totiž právě moderní technika, na které můžeme mnohem lépe dodržet potřebné parametry technologického postupu. Nikoliv použitá technika, ale technologický postup a receptura jsou to důležité, co si každý sládek chrání jako nejcennější bohatství. Obecně lze říci, že v Čechách už přes půldruhého století vaříme pivo dekokčním rmutovacím postupem. Chmelení v průběhu chmelovaru probíhá ve dvou až třech fázích. Mladina kvasí a dokvašuje odděleně za nízkých teplot a po odpovídající dobu. To je podle mne klasický výrobní postup, který stále dodržují všechny pivovary společnosti Plzeňský Prazdroj i naprostá většina českých pivovarů. Způsob vaření piva je tedy pořád stejný, jen sládkovi vedle jeho zraku a chuti mohou dnes pomáhat sondy a počítače. Jednotlivé parametry piva pak mnohem méně kolísají díky tomu, že vyspělé výrobní zařízení dokáže přesně kontrolovat vaření, kvašení i dokvašování piva, správné teploty atd. Receptura a suroviny jsou stále stejné, ale technika posunula varní postup od odhadů a spontánních procesů kontrolovaných jen díky větším či menším zkušenostem sládka k přesnému dodržování původních receptur za kontroly přesných měřicích nástrojů. A to je přesně důvod, proč se nebojím unifikace českých piv. Naopak, používáním moderní techniky se piva, která se dříve chuťově překrývala díky kolísání kvality ve velmi širokém rozmezí, začnou více a více odlišovat.

Jsou zachovány i původní suroviny?

Za naši společnost je jednoduchá odpověď - ano. Všechna naše piva se vaří jenom ze tří základních surovin, a to je voda, slad a chmel - tak jak bylo definováno už v roce 1516 v zákonu o čistotě piva Reinheitsgebotu. Problém je v tom, že dnes si občas někdo pivo trochu vylepší něčím, co do českého piva nepatří. Třeba prostředkem, který může vylepšit některé kvalitativní parametry hotového piva, a to tak získává zdánlivý a, zdůrazňuji, krátkodobý konkurenční náskok. Touhle cestou ale my jít nechceme.

Mluvíte o tradici a stálosti chuti, ale jak víte, jestli vaše pivo teď chutná stejně jako před sto lety?

V kanceláři mám knihu, kde jsou analýzy vody, analýzy sladu, analýzy chmele a samozřejmě analýzy hotového piva Pilsner Urquell. První analýza je psaná krásným rukopisem a pochází z roku 1897 ze švýcarského St. Galenu. Když jsme se poprvé podívali na ty parametry, úplně nám zabušilo srdce, protože při srovnání s našimi současnými standardy bylo vidět, že se to shoduje prakticky na setinky. Pak se nám podařilo dostat do archivů této laboratoře a získat od ní certifikát, že naše pivo skutečně v roce 1897 analyzovala a že výsledky jsou shodné s těmi dnešními.

Zdroj: iHNed.cz


Hard Rock Staropramen se představuje

[čtvrtek, 30. duben 2009]

První česká pobočka slavných restaurací Hard Rock Cafe má za sebou své slavnostní otevření. Čepovat bude piva značky Staropramen - světlý Ležák a polotmavý Granát.

"Je to pro nás velmi významná událost. Jedná se o naše největší evropské Hard Rock Cafe. Proto jsme se pro jeho otevření a provoz spojili se silnými partnery Pepsi a Staropramenem," uvedl Mo Capatia, manažer Hard Rock Cafe Praha.

Tři patra budovy o rozloze 1900 metrů čtverečních poskytnou místo pro restauraci téměř se 400 místy. "Vzhledem k rozloze podniku a počtu míst je provozovna vybavena tankovou technologií a pivo se bude čepovat z 20 výčepních kohoutů," řekl brand manažer Staropramenu Daniel Musialek s tím, že personál, který s pivem přijde do styku, podle něj prošel školením pivovarské školy Staropramenu.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz


Pivní anděl strážný

[čtvrtek, 30. duben 2009]

Rád chodí po hospodách a pozoruje lidi, ale také se dobře vyzná v tom, jak funguje naše chuť a čím které jídlo zapít. Jako pivovarnický sládek to má Václav Berka skoro v popisu práce.

Jako student chodil do pivovaru na brigádu, až tam konečně uvařil svoji první várku piva. Pak nastoupil a prošel několika technologickými výrobními procesy, byl sklepmistrem, sládkem. Jeho autogram "Václav Berka (odpovědný za kvalitu)" jste mohli čítat mnoho let na každé lahvi Gambrinusu, ale zodpovídal za výrobu celého Plzeňského Prazdroje.

Dnes se jeho funkce jmenuje starší obchodní sládek, což volně přeloženo znamená, že má na starosti image, interní komunikaci, kvalitu servírování a péči o distribuci zlatého moku, který proudí z jednoho z nejlepších pivovarů na světě.

Na Václavském náměstí a v jeho nejbližším okolí dnes už kromě turistů skoro nikdo nebydlí. Tady to žije docela jiným životem: drahé hotely, restaurace, nóbl kanceláře s vysokým nájmem, firmy světových jmen, šantány, módní salony a všudypřítomné globální značky. Restaurace Bredovský dvůr se svou českou, slovenskou a mezinárodní kuchyní a skvěle čepovaným pivem z tanku je vzdálená jen pět minut chůze od Národního muzea, ale může se chlubit tím, že valná většina jejích návštěvníků jsou domácí. Nejsou tu závislí na turismu, byť se restaurace nachází v jeho epicentru.

Hned při vstupu do Bredovského dvora jsem zahlédl, jak se číšník zvolna odlepil od výčepu a zkušeně oslovil právě příchozí: "Tři kousky a jedno nealko, pánové?" Kývnutím pravidelných hostů se dostalo jeho odhadu potvrzení. Vládne tu pohoda, pocit domova, profesionalita. A díky slovenskému původu majitele tady můžete zakousnout kachnu s lokšemi, domácí, záměrně lehce nakyslý bramborový salát s octem, a když je tlačenka označena v menu jako domácí, pak vězte, že ji opravdu dělají sami.

Už mnoho let zařazuje Václav Berka tento podnik v mém výběru Grand Restaurant do žebříčku TOP 10 v čepování plzeňského piva. Myslím, že pro něj není vůbec jednoduché rozhodovat se mezi 1300 podniky. Koho pochválit, komu naznačit, že ještě není tak dobrý, je často velmi nevděčná role a vítězem nemůže být každý.

"Velmi důležitým faktorem při posuzování kvality podniku je čistota sklenic," říká Berka. "Představte si stopy rtěnky nebo mastnoty na půllitru... Navíc špatně vymytá sklenice může zásadně ovlivnit váš chuťový vjem. Pravidelné proplachování a čištění trubek také není pro mnoho hospod samozřejmostí. Samotné čepování piva je nejen téměř rituální obřad typický pro naši zemi, ale také jasně definovaný technologický postup."

Když jsme se začali probírat jídelním lístkem, přistál nám na stole takzvaný šnit - ochutnávka, tedy jen tak do půl sklenice na jeden zátah; Berka tomu říká aperitiv. Plzeňský sládek říká, že nikdy nesnídá, je na maso a kromě koprovky nemá zábrany. Nakonec pro nás oba vybral jídlo - jak jinak - k pivu. Dali jsme si hned dva předkrmy (jeden místo dezertu): ostré vuřty, tlačenku s cibulkou a octem (separé). Jako hlavní chod Berka zvolil místní specialitu: žebra na medu. Mimochodem, já žebra jedl poprvé v životě, sám jsem se k tomu nikdy neodvážil. A skvělé!

Berka je přítelem spíše praktického pozorování, chce stále být mezi lidmi, vnímat, co si myslí, jak reagují, a tak dost často cestuje. Je vlastně takový trenér, kouč a anděl strážný dohlížející na to, jak se zachází s pivem. Chodí po hospodách, připravuje a vede tréninkové programy, je hlavním rozhodčím v celosvětové soutěži o nejlepšího výčepního a spoluvytváří image české gastronomie. Velmi poučné jsou jeho přednášky o chuti a o tom, jak funguje náš jazyk, kterou jeho částí vnímáme slané, sladké, hořké či kyselé, jak máme degustovat pivo, k jakému jídlu se to které hodí a jak se dá používat v kuchyni. Dobré jídlo a pití jde u Václava Berky ruku v ruce.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Pavel Maurer


Spoločnosť Pivovary Topvar, a.s. získala pre svoj topoľčiansky a šarišský závod medzinárodne uznávaný certifikát ISO 22000, ktorý špecifikuje požiadavky na systém riadenia bezpečnosti potravín.

Po úspešnom externom periodickom audite oba závody zároveň obhájili aj normu manažmentu kvality ISO 9001 a environmentálneho manažmentu ISO 14001.

Technická norma ISO 22000 špecifikuje požiadavky na systém manažmentu bezpečnosti potravín. Jeho získanie od nezávislej audítorskej spoločnosti Det Norske Veritas potvrdzuje, že všetky procesy vo firme týkajúce sa zaistenia bezpečnosti potravín spĺňajú tie najnáročnejšie medzinárodné štandardy. Snaha získať certifikát bola dobrovoľnou iniciatívou spoločnosti Pivovary Topvar nad rámec potravinovej legislatívy.

Naším cieľom je vo firme neustále zlepšovať normy a štandardy tak, aby sme zachovali vysokú kvalitu a bezpečnosť výsledného produktu a boli dôveryhodným partnerom aj tým najnáročnejším zákazníkom a spotrebiteľom. S týmto zámerom sme sa rozhodli v oboch závodoch v Topoľčanoch aj vo Veľkom Šariši certifikovať systém riadenia bezpečnosti potravín podľa ISO 22000. Udeleniu certifikátu predchádzalo dôkladné preskúmanie všetkých procesov audítormi spoločnosti Det Norske Veritas, ktoré preukázalo, že ako zodpovedný výrobca vieme riadiť a kontrolovať bezpečnosť potravín v oboch našich závodoch v súlade s prísnymi medzinárodnými štandardami,“ uviedol Ján Čerkala, technický riaditeľ spoločnosti Pivovary Topvar.

Požiadavky normy sú implementované vo všetkých potrebných úsekoch spoločnosti – od nákupu surovín a materiálov, ich skladovania, zaistenia ľudských zdrojov, samotnej výroby produktov, ich distribúciu až po predaj výrobkov našim zákazníkom a spotrebiteľom,“ dodal Ján Čerkala.

V januári 2009 zároveň oba závody pri externom audite firmou DNV obhájili normu ISO 9001 – certifikát systému manažmentu kvality a ISO 14001 – certifikát systému environmentálneho manažmentu, čo potvrdilo efektívne riadenie zavedených systémov.

Zdroj: Infoline.sk | Autor: Topvar/omni


Nejoblíbenější české nealkoholické pivo Radegast Birell se od května vizuálně zcela mění. Chystá nové balení, slogan a také nové logo, kterému bude dominovat jméno Birell. Nově bude uvedena na trh i půllitrová plechovka. Jediné, co na značce Birell zůstává zachováno, je unikátní chuť nejoblíbenějšího nealkoholického piva v České republice – ta zůstane na rozdíl od jeho etiket nezměněná.

Od května bude možné koupit Radegast Birell ve zcela novém balení, kterému bude výrazněji dominovat nápis Birell. „Postupné osamostatňování značky Birell od mateřského Radegastu byl dlouho zvažovaný krok. Radegast Birell zažíval v poslední době dynamický růst a stal se synonymem pro nejlepší nealkoholické pivo v České republice. 2 ze 3 prodaných nealkoholických piv nesou logo této značky. Birell má nyní jinou cílovou skupinu a komunikaci než Radegast, navíc v současnosti Birell svou působností již přesahuje domácí region Moravy, kde má značka Radegast své kořeny. To vše vedlo k našemu rozhodnutí, že Birell postupně osamostatníme a vytvoříme z něj silnou značku. Zároveň chceme novým balením i komunikací prezentovat značku jako moderní a aktivní volbu pro pijáky piva,“ říká Vladimír Vaněk, manažer značky Radegast Birell.

Nové balení bude laděno do barevné kombinace modré a stříbrné. Kromě nápisu Birell mu bude dominovat dynamické logo „okřídleného“ písmene B. Na nové etiketě ale stále najdete i značku Radegast, která zde bude figurovat jako garant kvality produktu. Na všech obalech je umístěn také nový slogan „Zůstaň ve hře“.

I ze sloganu vyplývá nový směr značky. Birell je pro lidi, kteří chtějí být aktivní. Birell svým spotřebitelům umožňuje zůstat ve hře a podávat dobrý výkon – ať už jsou na služební cestě, v práci nebo na cyklistickém maratonu - bez toho, aniž by se museli vzdávat své oblíbené chuti piva,“ dodává Vladimír Vaněk. Na baleních bude prezentován i fakt, že je Birell nejoblíbenější nealkoholické pivo v České republice a také nejlepší nealkoholické pivo na světě (podle ocenění, které získal na prestižní mezinárodní soutěži World Beer Cup 2008).

Nové obaly jsou dílem italské designérské firmy Lumen, která v domovské Itálii připravila a navrhla například novou korporátní identitu pro fotbalový klub AC Milán. Kromě nových obalů se Birell dočká také rozšíření portfolia. Nově bude na trhu k dostání

i půllitrová plechovka, o kterou je mezi spotřebiteli stále větší zájem.

Nutným krokem pro osamostatnění značky Birell byl také odkup ochranné známky Birell od dánského pivovaru Carlsberg, který vlastnil veškerá práva na užívání značky. To se podařilo v prosinci 2008. Plzeňský Prazdroj se tak stal vlastníkem ochranné známky Birell na území České a Slovenské republiky.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

Radegast Birell zásadně mění své etikety a zkracuje jméno na Birell


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI