Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nový majitel Staropramenu chce i Budvar

Co se píše o pivovarech a pivu


Nový majitel Staropramenu chce i Budvar

[pátek, 16. říjen 2009]

Pivovary Staropramen změní majitele – ovládne je americká investiční skupina CVC Capital Partners. Ta od firmy Anheuser-Busch InBev koupí veškeré její středoevropské a východoevropské aktivity v přepočtu za 38,6 miliardy korun.

Investor, který se vážně zajímal v roce 2005 také o privatizaci Českého Telecomu, by se však s tímto soustem nemusel spokojit. „Až dokončíme tuto transakci, budeme se zajímat i o případnou privatizaci budějovického Budvaru. Je to velmi silná značka, kterou bychom velmi rádi v našem portfoliu měli,“ uvedl pro MF DNES István Szőke, šéf CVC Capital Partners pro střední a východní Evropu.

CVC: Je to lukrativní byznys

V současnosti CVC nemá v oblasti nápojářství žádné investice nikde ve světě, podle Szőkeho jde však o velmi lukrativní a relativně stabilní byznys. „Když jsme se o akvizici středoevropského byznysu InBevu začali v letošním lednu zajímat, došli jsme k názoru, že v době útlumu ekonomiky je nákup skupiny pivovarů relativně jistou investicí. Neřekl bych, že pivovarnictví je recesi odolné odvětví, rozhodně je ale méně zranitelné než jiná,“ dodal manažer. Skupina drží své investice od čtyř do šesti let.

Kromě Pivovarů Staropramen získali američtí investoři značky Braník, Ostravar a Velvet a také pivovary a nápojářské firmy v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku a na Slovensku. Čeští zákazníci by neměli změnu vlastníka poznat. Pivovary Staropramen budou i nadále držet licenci na distribuci belgických piv Stella Artois, Hoegaarden a Leffe, z nichž první jmenované se v Česku i vaří. „Stejně tak bude společnost AnheuserBusch InBev i nadále pokračovat v distribuci značky Staropramen ve vybraných zemích včetně Velké Británie, Německa, Spojených států, Ruska či Ukrajiny,“ uvedl generální ředitel Pivovarů Staropramen Zbyněk Kovář.

Pivovary Staropramen jsou v Česku dvojkou pivního trhu za Plzeňským Prazdrojem, který ovládá skupina SAB Miller.

Zdroj. Zprávy iDnes.cz | Autor: Hany Farghali


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

h.p

pondělí, 19. říjen 2009
14:21

No pánbůh s námi...


napsal(a): h.p (hrubes.pivo(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Zibi

sobota, 17. říjen 2009
12:47

Vůbec bych se nedovil, kdyhy CVC bylo už teď s InBevem domluveno, že až se finančně po nákupu Anheusera stabilizuje, že od něj zase něco koupí zpět. Včetně toho Budvaru, kdyby ho český stát prodal. Ale snad nejsou ti naši politici, jakkoliv si o nic dobrého nemyslím, tak hlouopí, aby za 20 kilometrů dálnice prodali Budvar nebo kus Čezu. To tahle země pak už bude totálně vybrabčená a Francouzi, Rakušané nebo i Bavoři, kde všude jsou vlivné firmy se státním podílem, chechtat. A budou mít proč! Takže se přídávám k ostatním - Budvar v téhle velmi dobré kondici opravdu ne!


napsal(a): Zibi [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
12:07


posted by: Inzerce

Michal

sobota, 17. říjen 2009
10:22

Michal

Budvar NE!!!


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]

Dan

pátek, 16. říjen 2009
21:42

Dan

Takže za čtyři až šest let, půjde Staropramen zase "dál do světa"...
A ještě k tomu i Budvar? To už by bylo opravdu moc!


napsal(a): Dan [Odpovědět]

píra

pátek, 16. říjen 2009
21:14

píra

Drží své investice od čtyř do šesti let. To snad Budvar do privatizace nepůjde...


napsal(a): píra [Odpovědět]

siki

pátek, 16. říjen 2009
19:35

siki

Aspoň ten Budvar nám nechte!!!!!!!!!!!!!!!


napsal(a): siki [Odpovědět]

LiborP

pondělí, 19. říjen 2009
15:47

LiborP

to siki:
Nene, vzhledem ke stavu majetkového vyrovnání státu s církví vám zůstane jen Vyškov :)


napsal(a): LiborP [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI