Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarské společnosti

Dění v pivovarských společnostech


Pivní.info

Plzeňský Prazdroj spustil spotřebitelskou soutěž o cestu na The Open, nejstarší a nejprestižnější golfový turnaj světa. Deset nejúspěšnějších, kteří prokáží své znalosti o The Open a správně odpoví na tipovací otázku, dostanou šanci startovat na turnaji Pilsner Urquell Golf Cup koncem června na Karlštejně. Celkový vítěz se pak může těšit na luxusní pobyt na Thhe Open. Pilsner Urquell je partnerem golfu od roku 2001. V Česku se spojuje především s Pilsner Urquell Czech PGA Tour. Pro rok 2010 je již domluvena i spolupráce s Casa Serena Open, podnikem hraným na Roztěži u Kutné Hory v rámci seniorské European PGA.

Zdroj: MaM iHNed.cz | Autorka: Jitka Němečková


Světová pivovarská skupina SABMiller, která v Česku vlastní Plzeňský Prazdroj, zvýšila celoroční zisk o šest procent na 4,38 miliardy dolarů (zhruba 91,1 miliardy korun). Druhému největšímu výrobci piva vzrostly tržby o čtyři procenta na 26,35 miliardy dolarů.

V Evropě se objem produkce SABMilleru snížil o pět procent. V Česku a Rusku si skupina podíly udržela a v Polsku a Rumunsku se jí podařilo podíly zvýšit. Společnosti klesl v Evropě prodej piva, protože v regionu přetrvávají těžké hospodářské podmínky doprovázené navíc na několika klíčových trzích zvýšením daní.

Zlepšení spotřebitelských výdajů neočekáváme dříve než v druhé polovině roku,“ uvedl generální ředitel firmy Graham Mackay. Podle něj se však ekonomické prostředí začíná zlepšovat v některých rozvíjejících se trzích v Africe, Latinské Americe a Číně. Ty se na zisku podílí více než 85 procenty.

Skupina zaznamenala v Severní Americe nárůst zisku o sedm procent, více se dařilo na rozvíjejících se trzích, například v Jihoafrické republice vzrostl zisk o 16 procent. Společnost navíc předpokládá, že se v průběhu mistrovství světa ve fotbale zvedne objem prodejů piva v JAR o čtyři procenta.

Do celkových výsledků firmy, která působí zejména na rozvíjejících se trzích, promluvila cenová politika firmy i nižší náklady. Dolarový zisk na akcii se pivovarské skupině zvýšil o 17 procent na 161,1 centu. Před rokem tento výsledek dosáhl 137,5 centu a analytici očekávali nárůst na 163,3 centu.

Akcie firmy po zprávě v Londýně poklesly o 4,4 procenta na 19,45 liber.

Zdroj: E15.cz


Čestný sládek Horváth uvaří pivo

[pátek, 21. květen 2010]

Oslavy vítězství v Ondrášovka Cupu a postupu Viktorie Plzeň do evropských pohárů zachvátily celé město a ještě zdaleka nekončí.

Gambrinus, který je partnerem klubu, zároveň neváhal a po finálovém zápase jmenoval kapitána Viktorie Pavla Horvátha čestným sládkem Gambrinusu. Horváth slavnostně převezme certifikát o svém sládkovství při vybraném domácím zápase Viktorky. „No to je paráda. Jsem vyučený řezník a teď k tomu budu ještě sládek. To je parádní kombinace, která se hodí do života,“ smál se čestný sládek Pavel Horváth.

Věřím, že náš nový čestný sládek Pavel Horváth povede Viktorku v mnoha řízných zápasech za dalšími úspěchy,“ dodal Jiří Rákosník, manažer značky Gambrinus.

Velká párty čeká fanoušky v pátek v restauraci Na Spilce, přímo v areálu pivovaru. A kdo přijde v 17 hodin v klubovém dresu nebo šále, může se těšit na pivo zdarma.

Blahopřeji hráčům Viktorie k historickému úspěchu. Přejeme fotbalistům, celému klubu i všem jejich fanouškům a příznivcům co nejpříjemnější oslavy,“ poblahopřál klubu k úspěchu Rákosník.

Zdroj: eFotbal.cz | Autor: Tomáš Strnad


Od června uvádí na trh pivní speciály Master v lahvi a navíc přichází s novou variantou – Master Zlatý 15°

Česká tradiční pivovarnická společnost Plzeňský Prazdroj chce posílit svou pozici v segmentu pivních speciálů. Po uvedení dvou čepovaných piv Master v roce 2007 přináší nyní obě úspěšné a u českých pivařů oblíbené varianty v lahvích. Portfolio speciálních piv Master se navíc rozroste o další variantu – lahvový světlý speciál Master Zlatý 15°. S novinkami se spotřebitelé budou moci setkat již v průběhu června ve vybraných obchodních řetězcích.

Piva Master jsou pravými pivními speciály, čemuž odpovídá stupňovitost i speciální receptura. Při jeho vaření se užívají jen ty nejlepší suroviny, které vytváří jeho specifickou lahodnou hořkou chuť. Kombinace světlého, karamelového a bavorského sladu vytváří neopakovatelně zářivou barvu a plnost těchto piv. „A právě výraznou hořkou chutí se odlišují všechny speciály Master od konkurenčních produktů a chuťových pivních experimentů, které se v současné době prodávají na našem pivním trhu,“ vysvětlil starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Pivní „dezert“ Master z dílny Plzeňského Prazdroje byl uveden na trh v dubnu roku 2007 a za tu dobu si již našel své věrné fanoušky. Pivo Master se dosud prodávalo ve dvou čepovaných variantách: Master Polotmavý 13° a Master Tmavý 18°. Pivní speciály si lze vychutnat ve více než 600 provozovnách. Nyní bude uveden Master i v lahvích. „Za uvedením lahvové varianty stál zvýšený zájem spotřebitelů o balení, které jim umožní dát si Master kdekoli a kdykoli, kdy budou chtít na okamžik zastavit čas a vychutnat si něco speciálního,“ dodává Václav Berka.

To však není jediná novinka piva Master pro letošní rok. „Značka se na trhu dobře etablovala. Rozhodli jsme se proto rozšířit naši nabídku a zákazníkům přinášíme novou chuťovou variantu – Master Zlatý 15°,“ řekla Radka Jurásková, junior brand managerka značky Master.

Podle průzkumů čeští pivaři v poslední době rádi s pivy experimentují, zároveň však preferují klasickou hořkou chuť piva před ovocnou či sladkou chutí. Trochu překvapivě si na pivních speciálech typu Master pochutnávají podle zjištění také ženy. V Česku se speciály v konkurenci tradičních chutí prosazují stále více, ale ve srovnání se zahraničím je náš trh pivních speciálů stále ještě takříkajíc v plenkách

Například v Německu jsou pivní speciály skutečným hitem a jejich nabídka i poptávka v posledních letech stoupla několikanásobně,“ sdělil Tiarnán Ó Haimhirgin, ředitel Plzeňského Prazdroje. „Stejný potenciál vidíme i na českém trhu, kde chceme vyjít vstříc přáním našich zákazníků a nabídnout jim nejen více chutí, ale také více možností, kdy si pivní dezert vychutnat,“ vysvětlil.

Tu správnou příležitost pro vychutnání si piva Master komunikuje značka ve své zcela nové kampani „Zastavte čas. Na okamžik“. Graficky neotřelá kampaň bude spuštěna v červnu. V průběhu tohoto měsíce si mohou pivo Master jeho milovníci poprvé koupit ve vybraných obchodních řetězcích.

O pivech z rodiny Master

Master Zlatý 15° je speciální pivo zlaté barvy. Překvapí vás lahodnou hořkostí a plnou chutí. Obsahuje 6,7 % alkoholu. Při jeho vaření se užívají jen ty nejlepší suroviny, které vytváří jeho specifickou lahodnou chuť, která se odlišuje od klasických ležáků. Master Zlatý je novinkou na trhu a doplňuje tak portfolio speciálních piv Master.

Master Polotmavý 13° je vynikající 13º speciální pivo s vyšší pitelností. Vyznačuje se výraznou lahodnou hořkostí, vyváženou plností a jemnou karamelovou chutí. Obsahuje 5,3 % alkoholu. Kombinace světlého, karamelového a bavorského sladu vytváří neopakovatelně zářivou jantarovou barvu, která společně s aroma žateckého chmele podtrhuje výjimečný zážitek při jeho vychutnávání.

Master Tmavý 18° je překvapivě lehce pitelné tmavé 18º speciální pivo. Má výjimečně plnou, karamelovou chuť snoubící se s výraznou lahodnou hořkostí. Obsahuje 7 % alkoholu. Světlé bavorské slady doplněné o karamelové a barevné slady společně vytvářejí unikátní harmonii chutí a vůní, která společně s neprostupně tmavou barvou a smetanově krémovou pěnou dotváří mistrovské dílo.

Více informací o pivním speciálu Master na www.pivomaster.cz.

Věděli jste, že...

... inspirací pro originální recepturu se stal historický text z knihy Tadeáše Hájka z Hájku „Staré památky pivovarství českého aneb o pivě a jeho výrobě, povaze, silách a vlastnostech“, datovaný rokem 1585. Ten popisuje tmavé pivo výrazné lahodné hořké chuti, která se snoubí s karamelovou sladkostí, čímž se odlišuje od jiných piv.

...objem lahvového Mastru - 0,355 l – byl stanoven dle staré české objemové jednotky zvané žejdlík (0,3537 l)? Tato míra byla schválena příslušnými úřady a krčmáři v ní podávali kvalitní pivo či jiný lahodný mok. Součástí žejdlíku byl i hřebík označující správnou míru a v případě, že krčmář své zákazníky šidil, žejdlík byl propíchnut a hostinci byla odebrána živnost. Milovníci Masteru tak mají v nepropíchnutých lahvích zaručeno, že jejich míra bude podle tradice „vždy ta správná“.

... toto pivo obestírá tajemná legenda? Traduje se totiž, že ten, kdo si umí tento lahodný mok správně vychutnat, stane se sám mistrem a na důkaz toho se objeví duch neznámého mistra v podobě jeho stínu.

... celkem v 61 provozovnách po celé ČR se můžete stát svědkem tajemného pivního rituálu, kdy přímo před vašimi zraky se z piva natočeného bez pěny, stane lahodný nápoj s krémovou a hustou pěnou? Seznam provozoven lze najít na stránkách piva Master www.pivomaster.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Finále soutěže pro studenty odborných učilišť, hotelových škol a dalších vzdělávacích zařízení zabývajících se odbornou přípravou číšníků, kuchařů a dalších profesí v cestovním ruchu již po deváté hostil Královský pivovar Krušovice. Ve čtvrtek 13. května se zde sešli vítězové pěti regionálních kol, aby se ve finálovém kole utkali o titul Prince výčepních. „Soutěžilo celkem devět tříčlenných družstev, která se utkala jak v samotném čepování piva, tak i vědomostním testu, který je zaměřen na pivo, jeho historii, správné uchovávání a čepování. Jako nejlepší byl vyhodnocen tým Hotelové školy z Mariánských Lázní, který potvrdil skvělou úroveň odborné přípravy. Studenti z této školy vyhráli již třetí ročník v řadě.“ říká Josef Helebrant z Královského pivovaru Krušovice, který soutěž každoročně organizuje.

Tříčlenná družstva se nejprve při prohlídce vedené vrchním sládkem a manažerem pivovaru Tomášem Kosmákem seznámila s historií Královského pivovaru Krušovice. Účastníci se na následné besedě dozvěděli užitečné informace o zodpovědné konzumaci a zákonné hranici pro podávání piva. „Celá soutěž je koncipována s ohledem na to, že studenti jsou mladší 18 let, cvičí se tedy jen v profesních dovednostech, degustaci musí nechat až na dobu, kdy dosáhnou plnoletosti,“ upřesňuje Josef Helebrant. Pak již následovalo rozlosování pořadí, ve kterém družstva soutěžila. Po té byla zahájena samotná soutěž, a to vědomostním testem. Odpoledne došla řada na praktické zkoušky a každý soutěžící měl za úkol natočit soutěžní třetinku v tříminutovém limitu. Odborná porota v čele s obchodním sládkem Heinekenu Svatoplukem Vrzalou posuzovala v praktické části soutěže velmi přísně jak správnou míru piva, tak i výšku pěny a celkový postup při čepování. A právě na základě vyhodnocení všech disciplín a kritérií bylo určeno následující konečné pořadí finalistů:

Medailisté

1. místo HŠ Mariánské Lázně - Nikola Müllerová, Zdeněk Eisner a Luboš Lev

2. místo SŠ potravinářská a služeb Brno, Charbulova - Robin Mietus, Michal Kameník a Jakub Haluza

3. místo SOŠ a SOU Kladno - Daniel Heler, Adam Ryšavý a Antonín Dvořák

4. místo SOU Baron School s.r.o. Havířov

5. místo SŠ Služeb Varnsdorf

6.místo SŠ Hotelová Český Těšín

7. místo SŠ služeb a řemesel Stochov

8.místo SŠ gastronomie a služeb Nová Paka

9. místo SOU Planá

Vedle hlavní soutěže pro týmy odborná porota vyhlásila i vítěze v kategorii jednotlivců, který získal cenu ředitele Královského pivovaru Krušovice. Touto cenou a titulem Princ výčepních 2010 se může čerstvě pochlubit Adam Ryšavý ze SOŠ a SOU Kladno, stříbrná skončila Jiřina Grymová ze Střední hotelové školy v Českém Těšíně a bronz vybojoval Luboš Lev z Hotelové školy v Mariánských Lázních.

Všichni účastníci soutěže získali drobné dárky. Vítězný tým pak získal pro svoji školu věcnou cenu – kompletní vybavení pro hostinské stoly (ubrusy, sklo, prostírání, tácky atd.) v hodnotě 12 tisíc korun.

Finalisté devátého ročníku Prince výčepního se kvalifikovali v jednom z pěti regionálních kol. Ta se konala od února v Opavě, v Kladně, ve Velkém Březně, v Brně a v Karlových Varech. Předcházejícího ročníku soutěže se zúčastnilo na 35 škol zaměřených na cestovní ruch a pro letošní rok je toto číslo stejné.

Celý letošní ročník byl svou úrovní za devět let konání soutěže zdaleka nejlepší, prakticky rok od roku se zvedá úroveň a vystupování soutěžících, hlavní dík patří učitelům a ředitelům zúčastněných škol, kteří obětují svůj čas a umožňují žákům absolvovat tuto soutěž,“ hodnotí soutěž Josef Helebrant.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Luxusní zájezd pro dvě osoby do Amsterdamu a zajímavá finanční odměna 30 tisíc korun čekají na vítěze letošního, již druhého ročníku soutěže Hvězda výčepu. Je určena všem profesionálům z restaurací, hostinců, barů a dalších provozoven, kde se čepuje pivo z portfolia Heinekenu Česká republika. „Své síly navzájem změřili nejprve ve třech regionálních kolech a třicítka nejlepších se 20. května, tedy již za týden, utká v pražském finále. Absolutní vítěz se v rámci zájezdu do Amsterdamu podívá do míst, kde se psala a píše pivní historie – do pivovaru Zoeterwoude, muzea Heineken Experience či do ledové jeskyně Extra cold,“ říká Svatopluk Vrzala ze společnosti Heineken Česká republika, která soutěž vyhlašuje.

Klání o prestižní titul bylo zahájeno po uzavření přihlášek na konci dubna nejprve ve třech regionálních kolech, která se konala 10. května v restauraci Tivoli ve Velkém Březně, 11. května v Královském pivovaru Krušovice a 12. května ve starobrněnské Pivovarské restauraci. Z osmdesáti soutěžících vzešla třicítka nejlepších výčepních z celé republiky, kteří budou o titul Hvězda výčepu soutěžit v kbelském Lidovém domě v Praze 20. května.

Mezi třicítkou finalistů bude i loňský vítěz prvního ročníku soutěže Tomáš Huss z restaurace U Gaganů ve Znojmě, který se kvalifikoval v brněnském kole. Mezi favority se záluskem na medailové umístění budou určitě patřit i čerství vítězové a medailisté z regionálních kol, kterými jsouv regionálních kolech:

Březno - 1. místo - Jana Sinková - U Horáků Na Růžku Děčín; 2. místo - Luděk Matoušek - U Matoušků Hořice; 3. místo - Patrik Lamka - Bar No. 1 Žďárky

Krušovice - 1. místo - Zdeněk Uhliar - U Komára - Podbořany; 2. místo - Jiří Kubeš - Na Ostrově Plav; 3. místo - Martin Strečok - U Čapoše - Mělník

Brno - 1. místo - Lukáš Havel- Orlovna Rakšice; 2. místo - Jarmila Ujčíková - U Floriánka Budišov; 3. místo - Irena Pelikánová - U Cvrčka Mašovice

Finále bude mít stejně jako kvalifikační kola tři oblasti: písemný test ze znalosti značky, produktů a pivovarů patřících do skupiny Heineken a také ze správné péče o pivo. V další části dostanou soutěžící prostor pro prezentaci provozovny, ve které působí. V praktické zkoušce pak budou čepovat domácí pivní značky do sklenic s obsahem 0,3 a 0,5 litru a prémiovou značku Heineken do sklenice s obsahem 0,25 litru. Odborná porota bude posuzovat správnou míru a výšku pěny a také vizuální vzhled načepovaného piva. Hodnotit bude také celkový dojem při čepování, od správné přípravy pivního skla přes způsob čepování až po závěrečné servírování.

Správné čepování piva je důležité, protože tím přispívá k vyzdvižení charakteristických znaků piva – především pěnivosti i chuti. Kvalitu piva primárně ovlivňují suroviny použité při výrobě a vlastní výrobní technologie, ale správné čepování a servírování přispívá k celkovému dojmu při jeho pití,“ říká Svatopluk Vrzala.

Finanční prémie a věcné ceny čekají i na stříbrného a bronzového finalistu, kteří získají 10 a 5 tisíc korun. Vedle toho získají materiální prémii i provozovny, ve kterých tři nejúspěšnější soutěžící působí, a to v hodnotách 30, 20 a 10 tisíc korun. I v kvalifikačních kolech získali vítězové zajímavé ceny – první tři obdrželi diplomy a finanční odměnu ve výši 5, 3 a 1 tisíc korun. Všichni soutěžící také dostávají drobné ceny a upomínkové diplomy. Těšit se mohou i na fotografie z průběhu soutěže.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Co nabízejí regionální pivovary

[čtvrtek, 13. květen 2010]

V porevolučním období zaznamenává pivovarství České republiky vlivy globalizace - zejména vstup nadnárodních společností spojený s centralizací výroby, s tlakem na ekonomickou efektivitu výroby, s důrazem na využití nástrojů marketingu či s prodlužováním trvanlivosti výrobků.

S tímto procesem souvisí i uzavírání řady pivovarů, určitá unifikace v chuťovém charakteru značek, snižování výrobních nákladů a naopak nárůst nákladů na marketingovou podporu. Čím mohou regionální pivovary konkurovat velkým pivovarnickým obrům? O tom by mohla vyprávět pivovarnická společnost K Brewery, která ovládá a provozuje celkem sedm menších či středně velkých pivovarů - v Protivíně (Platan), v Černé Hoře (Tas), v Jihlavě (Ježek), v Uherském Brodě (Janáček), v Hlinsku v Čechách (Rychtář), v Klášteře Hradišti nad Jizerou (Klášter) a ve Vysokém Chlumci (Vévoda).

Kvalita jako konkurenční nástroj

K Brewery nabízí produkty vyráběné tradičními poctivými postupy a z těch nejkvalitnějších surovin. Snaží se, aby se výrobky dostaly k zákazníkovi vždy čerstvé, proto vyrábí pouze malé šarže. Díky tomu nemusí navyšovat garanční doby pomocí extrémní stabilizace a ochuzovat tak chuť piva, naopak běžně nabízí velmi populární kvasnicová nefiltrovaná piva. Podniková filozofie je orientovaná na tradici a poctivost. Každá nová značka piva, se kterou přichází na trh, má za sebou vždy dlouhodobý vývoj.

Když jsme například v loňském roce uváděli na trh dvanáctistupňové pivo Lobkowicz Premium, přes rok jsme testovali jeho chuťové vlastnosti. Snažili jsme se dosáhnout ideální rovnováhy mezi plností a hořkostí, typické pro chuť českého piva. Proto používáme výhradně český chmel odrůd Žatecký poloraný červeňák a Premiant, český slad vyrobený jedině z ječmene odrůdy Bojos a vodu, jež si svou kvalitou v ničem nezadá s vodou kojeneckou.

V různorodosti je síla

K Brewery zastupuje více než 50 značek, což představuje nejpestřejší nabídku na trhu. Značky mají výrazný chuťový charakter, liší se od sebe díky tomu, že jsou vyráběny v různých pivovarech podle rozdílných receptur. Schopnost oslovit široké spektrum zákazníků včetně opravdových labužníků je tedy hlavní výhodou. Vaříme zajímavá tradiční česká světlá piva, ale klademe důraz i na rozsáhlé portfolio speciálů, ať už vícestupňových, tmavých či polotmavých nebo třeba kvasnicové či pšeničné pivo. Jejich oblíbenost dokazuje i úspěch vlastního balení sedmi pivních speciálů ze šesti různých českých a moravských pivovarů, jehož druhou edici jsme nedávno uvedli na trh.

Na trh je třeba reagovat rychle

V letošním roce vyšla z produkce protivínského pivovaru další zajímavá novinka. Je reakcí na stále se zvyšující poptávku po nealkoholickém pivu. Pivo značky Lobkowicz Premium Nealko ocenila odborná porota na letošním Pivexu jako druhé nejlepší nealkoholické pivo na našem trhu. Ačkoliv se toto pivo oficiálně uvádí na trh teprve nyní, vaří se v pivovaru v Protivíně již asi půl roku. Prvně jsme jej nabízeli jen vybraným restauracím a na základě reakcí spotřebitelů jsme dolaďovali jeho chuť k dokonalosti. S jeho recepturou jsme si opravdu vyhráli, nakonec jsme se rozhodli pro tři druhy sladu a tři druhy chmele a navíc jsme použili speciální kmen kvasnic. Zrodilo se tak osvěžující pivo plné chuti, které se velmi blíží chuti klasického piva.

Zdroj: Gastrotrend.cz | iHNed.cz | Autor: vrchní sládek, K Brewery


Jižní Morava má svou Hvězdu výčepu

[čtvrtek, 13. květen 2010]

Stovky litrů piva, nervózní i rozvážní soutěžící a přísná porota. Profesionálové z Jihomoravského kraje ve středu změřili své síly v soutěži Hvězda výčepu.

Moderátor v zelené košili se rozhlíží po restauraci, kde se klání koná. „Číslo jedna, čtyři a dvanáct k výčepu a sedmička na prezentaci,“ svolává soutěžící. V místnosti nastává zmatek, a všichni čtyři spěchají k moderátorovi. Tři se rovnou staví k pípám, posledního si bere moderátor k sobě. Ten totiž musí odborné porotě představit svůj lokál. „Tak odkud jste přijel? A vychvalte se co nejvíc,“ zpovídá moderátor soutěžícího Marcela.

Mladík v bílém tričku představuje hospodu a dodává, že k nim chodí mnoho zahraničních hostů. Je pro něj tedy výhodou umět mluvit cizími jazyky. „A co francouzsky?“ zvědavě se ptá moderátor. „Umím i francouzsky, ale jen při líbání,“ odpovídá suverénně Marcel. Lidé v restauraci se smějí a někteří přihlížející vtipné odpovědi i zatleskají.

Dojem při čepování piva

Mezitím se tři soutěžící snaží předvést svůj um u výčepu. Nalévají pivo do půllitru, třídecové sklenice a čtvrtlitrové sklenice. Porota pak posuzuje správnou míru, výšku pěny a celkový vzhled piva. Nezapomíná ani na dojem při čepování a servírování piva. „Máte jednu zkušební, a omezený čas na další dvě. Z těch pak vyberete jednu a tu zhodnotím,“ poučuje pomocnice, která měří míru, blondýnku Jitku. Ta zkušeně načepuje první sklenici. Povedla se.

Ale soutěžní jsou až další dvě. Odhodlaně se nadechuje a jde na to. Běží jí čas. V první sklenici se vůbec neudělala pěna, pivo z pípy nechce téct. Blondýnka naštvaně kroutí hlavou. Zkouší natočit druhou sklenici. Tentokrát teče jen pěna. „Nemůžu to zkusit ještě jednou? Není přece moje chyba, že to neteklo,“ prosí úpěnlivě pomocnici.

Nový pokus sice dopadl lépe, ale Jitka se sebou není očividně spokojená. „Vyberte to, co je podle vás nejlepší,“ radí pomocnice. Blondýnka kroutí zklamaně hlavou a nemůže se rozhodnout. Ani jedno pivo se úplně nepovedlo. Nakonec sáhne po levé sklenici „Strhnu vám dva body, je to hodně pod mírou. Měla jste mi dát to druhé,“ končí hodnocení pomocnice.

Postupně se u všech disciplín vystřídá všech čtrnáct soutěžích. „Dnes tu bylo pouze čtrnáct soutěžících. V předešlých dvou regionálních kolech jich bylo kolem třiceti,“ upozorňuje Kateřina Beute ze společnosti Heineken Česká republika, která soutěž organizuje. Do celostátního kola postupuje deset nejúspěšnějších výčepních.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Brněnský deník.cz


Jako první v Německu nabízí Brauereiausschank i samovýčep piva přímo u stolu

Síť značkových pivnic Pilsner Urquell Original Restaurant se rozšiřuje do další země: první německá PUORka byla otevřena v Düsseldorfu. V Pilsner Urquell Brauereiausschank, jak se německá hospoda jmenuje, plánují ročně vytočit přes 100 000 půllitrů piva.

Foto

K 19 českým restauracím fungujícím podle konceptu PUOR přibyla další v Německu. Po roční rekonstrukci byla restaurace Brauereiausschank znovu otevřena, nově právě v rámci franšízového projektu Pilsner Urquell Original Restaurant. Ačkoliv je Německo spolu s Českem vyhlášené láskou k pivu, doposud v Německu žádná PUORka nebyla. Německá PUOR podle předpokladů zvýší spotřebu sudového plzeňského ležáku v Německu o 100 000 piv.

Stejně jako ostatní PUORy, düsseldorfská restaurace je zařízena tak, aby spojovala to nejlepší z tradice českého pivovarnictví a české kuchyně s požadavky současného životního stylu. Navíc ale nabízí samoobslužný výčep, který je v ČR stále populárnější. V salonku je na stole výčepní hlavice, takže se hosté mohou obsloužit sami a vyzkoušet si pivo načepovat. V Německu zatím není tento koncept nabízen a dá se čekat, že vzbudí mezi hosty Pilsner Urquell Brauereiausschank velký zájem,“ říká Robert Lobovský z exportního oddělení Plzeňského Prazdroje.

Rodina Merliani, které restaurace patří, má v oblasti gastronomie dlouholetou tradici. Hostům nabízejí to nejlepší z české a německé kuchyně. „V kuchyni trávím co nejvíce času a jak jen to jde, zapojuji se do přípravy jídel. U nás se nepoužívají žádné polotovary, dokonce i uzeniny si chystáme sami. Přesvědčit se o tom mohou naši hosté v otevřené kuchyni, kde vidí, co a jak připravujeme,“ říká , původně vyučený kuchař a řezník.

Foto

Düsseldorfská pivnice je unikátní v několika ohledech. Nejenže se jedná o první PUORku v Německu, ale nachází se v historickém domě ze začátku 17. století, na jehož fasádě dodnes visí unikátní zvonkohra složená z 18 bronzových různě velkých zvonů. Na 400 m2 ve třech podlažích je přes 200 míst.

Německo je tradičně před Spojenými státy a Slovenskem nejdůležitějším exportním trhem Plzeňského Prazdroje, který ročně vysílá k našim západním sousedům přes 270 tisíc hl piva. Prémiový ležák Pilsner Urquell je díky silné distribuční síti dostupný ve 1400 německých restauracích. Balené pivo je v prodeji po celém Německu ve 20 000 obchodech.

Foto

Koncept Pilsner Urquell Original Restaurant

Restaurace PUOR jsou franšízovým projektem Plzeňského Prazdroje, jenž vytváří jedinečné prostředí s inspirující, originální atmosférou, která spojuje to nejlepší z tradice českého pivovarnictví a české kuchyně s požadavky současného životního stylu. V České republice je 19 těchto restaurací celkem v 9 městech.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Výstav nových jihoafrických pivovarů bude činit 430 000 hl ročně, přičemž se v budoucnosti může i zdvojnásobit.

V rámci svých „projektů multipivovarů“ dokončila společnost SABMiller Africa společně s firmou Krones (Neutraubling, Německo) v roce 2009 výstavbu tří pivovarů postavených v Africe na zelené louce. Jedná se o provozy v Luandě (Angola), Mbeyi (Tanzanie) a v Nampule (Mozambik). Do Nampuly a Mbeyi dodala společnost Krones první kompletní řadu tanků vlastní výroby, které doplnily pivovarskou výrobní technologii z celkového jimi dodávaného sortimentu.

V této oblasti zájmu společnosti SABMiller Africa také oba nové pivovary poprvé instalovaly TFS filtrační technologie. V prosinci 2009 zahájil svůj provoz pivovar v Nampule v Mozambiku a od té doby vaří pivo ve sdružení Cervejas de Moçambique (CdM) pro spotřebitele v severním Mozambiku.

Společný projekt tří nových pivovarů zajistí celkový výstav 430 000 hl ročně, s přibližně 100 hl vytvořenými spoluprací ve výrobě.

Foto

Pivovary vaří čtyři značky piva: 2M, Manica, Laurentina Preta a Raiz, které se stáčejí do lahví. Značky 2M a Laurentina Preta se plní také do KEGů. Eventuálně zde později mohou být vařeny i další jihoafrické značky společnosti SABMiller, jako je Castle Lager nebo Carling Black Label. V konečné etapě výstavby se může plánovaná kapacita až zdvojnásobit.

Zdroj: Agronavigátor.cz | Autorka: Iva Hvízdalová


O Hvězdu výčepu se v pondělí utkají hostinští a výčepní v restauraci Tivoli ve Velkém Březně na Ústecku. Mluvčí pivovarské skupiny Heineken Kateřina Beuteová řekla, že vítěz pojede na zájezd do Amsterodamu.

Vyhraje také třicet tisíc korun. Ve Velkém Březně se uskuteční první ze tří regionálních kol. Soutěž vyvrcholí dvacátého května v Praze. Zúčastnit se mohou zástupci restaurací, ve kterých se čepuje některé pivo z portfolia Heineken Česká republika,“ uvedla Beute.

Soutěžící čeká písemný test ze znalosti značky, produktů a pivovarů patřících do skupiny Heineken a také ze správné péče o pivo. V další části představí restauraci, ve které působí. V praktické zkoušce budou čepovat pivo do tří různě velkých sklenic. Odborná porota posoudí správnou míru a výšku pěny a také vzhled načepovaného piva. Hodnotit bude také celkový dojem při čepování, od správné přípravy pivního skla přes způsob čepování až po závěrečné servírování.¨

Zdroj: Ústí naše adresa.cz


Spolupráca Futbalového klubu a pivovaru vo Veľkom Šariši je oficiálne potvrdená aj na sezónu 2010/2011. Pivovar sa so začiatkom jarnej časti futbalovej ligy zaviazal podporiť futbal vo Veľkom Šariši aj v tejto hernej sezóne, a to sumou takmer 20 tis. eur. Začne sa tak už trinásty rok spoločnej spolupráce.

Pivovar a futbal vo Veľkom Šariši už jednoducho patria k sebe. Od roku 1998, kedy spolupráca začala, stojí pivovar pri úspechoch aj výzvach Futbalového klubu v meste Veľký Šariš. Nebude tomu inak ani tento rok. Pivovar Šariš sa aj v tejto hernej sezóne zaviazal finančne podporiť futbal vo Veľkom Šariši. Tohtoročná podpora dosiahne sumu takmer 20 tis. eur.

Róbert Oros, primátor mesta Veľký Šariš, pokračovanie spolupráce víta: „Som rád, že spolupráca futbalového klubu a Pivovaru Šariš má už takú dlhú a stabilnú tradíciu. Aj vďaka tejto podpore nemusí naše futbalové mužstvo čeliť problémom, s ktorými sa v súčasnosti stretáva veľa mestských športových klubov.

Zuzana Lošáková, hovorkyňa spoločnosti Pivovary Topvar pri príležitosti oficiálneho potvrdenia spolupráce s Futbalovým klubom vo Veľkom Šariši uviedla: „Dôležitou súčasťou stratégie spoločnosti Pivovary Topvar je aj podpora miestnych komunít. Preto každoročne vynakladáme prostriedky aj na podporu projektov, ktoré zlepšia život obyvateľov v regiónoch. Príkladom toho je aj podpora futbalového klubu vo Veľkom Šariši, ale tiež grantový program Občianska voľba Pivovaru Šariš, ktorý naša spoločnosť tiež uz dlhodobo na východnom Slovensku zastrešuje.

Podpora športu nie je jedinou aktivitou, ktorou Pivovar Šariš podporuje miestne komunity. V spolupráci s Komunitnou nadáciou Veľký Šariš realizuje každoročne už od roku 2004 aj grantový program Občianska voľba Pivovaru Šariš, ktorý je určený mimovládnym organizáciám z okresov Prešov, Sabinov a Vranov nad Topľou. Jeho hlavným cieľom je podporiť projekty zamerané na zlepšenie zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb, kultúrneho a spoločenského života, vzdelávania, športu alebo ochrany životného prostredia a je špecifický tým, že o víťazných projektoch rozhodujú vo verejnom hlasovaní samotní obyvatelia. V rámci tohto programu bolo doposiaľ prerozdelených cca 157 000 eur a podporených 54 projektov.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Topvar


Martin Grygařík (38) přechází v obchodním týmu Plzeňského Prazdroje na pozici National Off-trade* manager. Ve své nové funkci bude řídit celý trh s lahvovým a plechovkovým pivem Plzeňského Prazdroje v České republice. Ve funkci nahradí Martina Mináře, který odchází do Londýna podílet se na speciálním projektu mateřské společnosti SABMiller.

Foto

Má dosavadní patnáctiletá pracovní kariéra je úzce spjata s obchodními řetězci, kde Plzeňský Prazdroj patří mezi TOP největší dodavatele. K mým hlavním cílům v nové pozici proto bude patřit prosazování strategických obchodních cílů Plzeňského Prazdroje, zajištění růstu a rozvoje kategorie piva a rovněž pokračování v dlouhodobých dobrých vztazích s našimi zákazníky,“ říká .

Po absolvování Obchodně podnikatelské fakulty Slezské univerzity se zaměřením na marketing a management nastoupil Martin Grygařík do Pivovaru Radegast, kde založil a poté vedl oddělení klíčových zákazníků. Následně se podílel na fúzi s Plzeňským Prazdrojem (1999–2000), kde v dalších letech pracoval v oddělení klíčových zákazníků na pozicích National Key Account manager (00), Category manager (01–07) a Customer business development manager (07–10).

Martin Grygařík je ženatý, má dvě děti. Hovoří anglicky a německy. Rád poznává nové lidi. Ve volném čase se věnuje cestování, fotbalu a volejbalu.

*Off-trade = výraz označující prodej lahvového nebo plechovkového piva v obchodech, supermarketech a hypermarketech.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Díky silnému prodeji v Jižní Americe vzrostl čtvrtletní zisk před zdaněním o pět procent na 3,09 miliardy dolarů. Nezabránila tomu ani menší poptávka v USA.

Největší světový pivovar Anheuser-Busch InBev v prvním čtvrtletí zvýšil zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) o pět procent na 3,09 miliardy dolarů (zhruba 62 miliard Kč) díky silnému růstu prodeje v Brazílii. Firma však varovala před pomalejším růstem zisku ve druhém čtvrtletí.

Zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 2,98 miliardy dolarů. Celkový objem prodeje stoupl o 0,8 procenta. V Brazílii se zvýšil o 16 procent, zatímco ve Spojených státech se propadl o sedm procent. USA a Brazílie jsou hlavními trhy podniku.

"Měli jsme dobrý vstup do roku 2010 navzdory obtížnému ekonomickému prostředí a očekáváme solidní provozní výkony v celém roce," uvedla společnost. "Nadále předpokládáme, že růst objemu prodeje a zisku EBITDA ve třetím čtvrtletí překoná tempo z prvního pololetí a že ve čtvrtém čtvrtletí opět zrychlí," dodala.

AB InBev vznikl v roce 2008, kdy belgický pivovar InBev převzal amerického konkurenta Anheuser-Busch za 52 miliard dolarů. Společnost loni prodala Pivovary Staropramen a další aktivity ve východní Evropě firmě CVC Capital Partners za 2,2 miliardy dolarů. Transakce zahrnovala rovněž pivovary na Slovensku, v Bosně a Hercegovině, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku.

Zdroj Finweb iHNed.cz


Plzeňský Prazdroj se dostal mezi 10 nejlepších českých firem, které postoupily do druhého kola mezinárodní soutěže European Business Awards oceňující výjimečné komerční subjekty všech velikostí ze všech členských států EU. Nyní má Prazdroj šanci získat Čestnou stuhu v kategorii „Přínos firmy k trvale udržitelnému rozvoji“ a postoupit do finále, jehož výsledky budou oznámeny 16. listopadu v Paříži.

V naší kategorii Přínos firmy k trvale udržitelnému rozvoji máme čím přesvědčit. Na tuto oblast klademe velký důraz, je součástí našeho podnikání a je v základech firemní strategie. Úspěšně například snižujeme spotřebu vody nebo úroveň emisí CO2. Obnovitelné zdroje energie (tzv. zelenou energii) získáváme třeba čištěním odpadních vod. Investujeme také do oblasti sociální a prosazujeme odpovědnou konzumaci alkoholu. V soutěži jsme se zatím dostali mezi 10 nejlepších českých firem a teď budeme pracovat na postupu do finále,“ říká Zuzana Novická, manažerka trvale udržitelného rozvoje v Plzeňském Prazdroji.

Všech 175 společností reprezentujících jednotlivé země Evropské unie nyní přísně posoudí panel několika desítek ekonomů, podnikatelských lídrů, akademiků, politiků a vydavatelů médií z celé Evropy. Z jejich hodnocení vzejde v červenci v každé kategorii výběr deseti nejlepších firem, které budou dekorovány Čestnou stuhou (Ruban d'Honneur) a navíc postoupí do finále. Slavnostní vyhlášení vítězů a předávání ocenění proběhne 16. listopadu 2010 v Paříži.

V žádném z předchozích ročníků této soutěže nikdo z ČR nevyhrál svou kategorii a ani jako držitel Čestné stuhy nepostoupil do finále.

Více o European Business Awards

Evropské ceny pro podnikatele (European Business Awards) jsou nezávislým programem, prostřednictvím kterého jsou již čtvrtým rokem oceňovány výjimečné podniky všech velikostí ze všech členských států EU. Uchazeči o ocenění jsou posuzováni podle stanovených kriterií programu s ohledem na úspěch, inovace a podnikatelskou etiku.

Viz http://www.businessawardseurope.com

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Během dvou let dopravil pivovar Plzeňský Prazdroj po evropských kolejích 47 tisíc hektolitrů piva, čímž nahradil jízdu 345 kamionů přes celou Evropu.

"Historicky první vlak vyjel s plzeňským pivem vlakem do Švédska v dubnu 2008 a dál rozšířil pivovar export po železnici i do Řecka. Od konce roku 2009 pravidelně cestují vagóny s pivy Pilsner Urquell a Velkopopovický Kozel v lahvích a plechovkách na předměstí Athén," řekl Luděk Hraba, manažer zákaznického servisu pro export Plzeňského Prazdroje. Podle jeho slov tak celkem do Řecka dojelo po kolejích již 1950 hektolitrů piva. Do Švédska už vyvezl Plzeňský Prazdroj 45 tisíc hektolitrů piva Gambrinus v lahvích 0,5l a Pilsner Urquell v plechovkách 0,5l a lahvích 0,33l. Všechny zásilky směřovaly do překladiště ve švédském Örebro.

Během let 2008 a 2009 vyvezl Plzeňský Prazdroj do Švédska a do Řecka celkem 81 tisíc hektolitrů piva. Doprava tohoto množství by představovala jízdu 600 kamiónů, které by ujely 870 tisíc kilometrů. Díky pivním vlakům se však ušetřilo 60 procent jízd kamionů a počet kilometrů skutečně ujetých po silnicích se také zmenšil o téměř 490 tisíc.

Vlaky nyní přepravují zhruba dvě třetiny celého exportu Plzeňského Prazdroje do těchto zemí. Nejenom, že ušetříme na přepravních nákladech, ale současně se chováme k našemu životnímu prostředí šetrněji, a proto se do hledáčku prazdrojských „železničářů“ pomalu dostává další země,“ dodal Luděk Hraba.

Zdroj: Plzeňsko regiony24.cz | Mediafax


Více než 323 tisíc hektolitrů piva ve speciálních plastových lahvích prodala společnost Heineken Česká republika za jediný rok od uvedení první Maxilahve na trh. Jako první na trh vstoupily s 1,5 litrovou Maxilahví značky Zlatopramen 11° a Starobrno Tradiční loni v dubnu, v prosinci je pak následoval Velký Březňák v dosud největší pivní láhvi s obsahem dva litry. „Jen za pouhý rok získal Zlatopramen 11° v Maxilahvi rekordní 60procentní podíl v segmentu piva v PET lahvích. Je tak nezpochybnitelným lídrem v této kategorii,“ říká Jiří Imrýšek, marketingový ředitel společnosti Heineken Česká republika.

Díky inovativnímu balení v Maxilahvi a zejména díky vysokým prodejům Zlatopramen 11° v Maxilahvi se značka Zlatopramen posunula také na špičku v kategorii 11° piv, a to s 50% tržním podílem. Razantní nárůst prodeje 1,5 litrového balení Zlatopramenu i Starobrna si vyžádalo také rozšíření stáčírny v pivovaru Starobrno o nové, moderní zařízení na stáčení piva do těchto typů obalů, které doplnila i vyfukovací linka právě na speciální pivní PET lahve. Zařízení bylo uvedeno do zkušebního provozu letos v dubnu a jedná se o první stáčecí linku tohoto typu obalů v České republice.

Roční narozeniny slaví Zlatopramen 11° v Maxilahvi reklamní kampaní s novým televizním spotem. Ten je vysílán od poloviny dubna až do poloviny června na řadě televizních kanálů - v České televizi, na Primě, Nově, Barrandově, na Prima Cool, Nova Cinema i Nova Sport. V novém šotu vystupují mladí lidé, kteří vyrazili na piknik do přírody a s sebou si vzali Zlatopramen 11° v Maxilahvi. Navazuje tak na předchozí reklamní a marketingové aktivity, spojující Zlatopramen 11° Maxilahev s možností vzít si pivo kamkoli – za zábavou či relaxem, k vodě, na výlety, na grilování nebo třeba venkovní párty.

Podle Jiřího Imrýška se velmi rychle podařilo akcelerovat novou kategorii prodeje piva v PET obalech. Zatímco před rokem se v těchto obalech prodalo 0,7 procenta veškerého piva, letos je to již 6,5 procenta. To potvrzuje, že spotřebitelé jsou s novým obalem spokojení a vítají jeho větší obsah. „Úspěch piva v Maxilahvích definitivně pohřbil zvěsti o tom, že jsou čeští příznivci piva konzervativní. Maxilahve od samého začátku u spotřebitelů bodují,“ dodává Jiří Imrýšek. Dokumentují to i údaje o meziročním vývoji na trhu obalů, které sleduje Český svaz pivovarů a sladoven. Zatímco prodej piva v PET lahvích byl v porovnání s rokem 2008 více než 45krát vyšší, v ostatních segmentech nastal meziroční pokles: spotřeba lahvového piva klesla o téměř 10 procent a sudového piva o 4,5 procenta. Výjimkou byl mírný nárůst prodeje minisoudků, se kterými slaví úspěch i Heineken, jejich podíl je ale v celkovém měřítku zanedbatelný.

Maxilahev byla vyvinuta speciálně pro pivo a od běžných PET lahví se liší v několika zásadních parametrech. Díky svému složení má desetinásobně vyšší ochranu proti průniku kyslíku, dvakrát vyšší trvanlivost produktu, dvojnásobně vyšší ochranu proti průniku CO2 a odlišuje se i větší šířkou a pevností plastu. Unikátní složení plastu zajistí také lepší teplotní stabilitu piva, které si tak zachová svoji nejvyšší kvalitu. Také opětovné uzavírání lahve šroubovacím víčkem je velmi praktické, protože při správném skladování v ledničce si pivo uchová vysokou kvalitu, správný říz a lahodnou chuť tři až čtyři dny.

Zdroj: Tisková zpráva Heinekenu Česká republika


Pátý ročník mezinárodní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender právě začíná! 10 000 eur – odměna vypsaná pro nejlepšího světového výčepního piva Pilsner Urquell – je lákavou motivací pro účast v soutěži International Pilsner Urquell Master Bartender. Získá charismatický profesionál (muž či žena) z některé české hospůdky nebo baru konečně titul celosvětového vítěze pro Českou republiku?

V České republice nejprve proběhne internetová kvalifikace, následovat budou čtyři regionální kola a nakonec národní finále. Z něho pak vzejde vítěz, který se utká se světovou elitou v mezinárodním finále konaném v Plzni a Praze.

Přestože je Česká republika rodištěm piva Pilsner Urquell a měla by být logicky kolébkou nejlepších výčepních světa, prosadit se v mezinárodní konkurenci nebude jednoduché. Jen loni se za výčepem utkalo přes 2 500 výčepních z 16 zemí. Loňský národní vítěz, Vít Voznica z ostravského Pilsner Urquell Original Restaurantu Slezska, v mezinárodním finále skončil čtvrtý. Mistrem světa se stal Rasmus Kobbersmed z Dánska.

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určená všem ctižádostivým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal mistr světa, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo. Důležitými argumenty pro vítězství jsou i charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj, znalosti z oblasti výroby, historie piva a péče o něj.

Zájemci z řad profesionálních výčepních, barmanek a barmanů, kteří chtějí ve světě piva něco znamenat, se mohou do soutěže přihlásit do 21. května 2010 prostřednictvím obchodních zástupců Plzeňského Prazdroje nebo přímo na oficiálních internetových stránkách soutěže www.pilsner-urquell.cz/masterbartender

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Plzeňský Prazdroj dokončil iniciativu komunikující čistotu českého piva. Důležitost kvality, čistoty českého piva a zachování pivovarských tradic bude i nadále zdůrazňovat ve své průběžné komunikaci.

Iniciativa začala 31. března a byla plánovaná přibližně na jeden měsíc. Na setkání generálního ředitele Plzeňského Prazdroje s představiteli Českého svazu pivovarů a sladoven, kde se projednávaly různé oblasti spolupráce Plzeňského Prazdroje a ČSPS, se mimo jiné dohodlo ukončení této iniciativy o několik dní dříve. Iniciativa splnila svůj cíl, kterým bylo komunikovat tradiční složení českého piva a kvalitu piv Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Plzeňský Prazdroj ukončil kampaň Za čisté české pivo, kterou vedl na speciálně založené webové straně. „Děkujeme všem, kteří nás podpořili,“ pouze toto sdělení obsahuje web, který ještě včera fungoval. Mluvčí Prazdroje Jiří Mareček zatím nepotvrdil, zda znamená stopnutí webové strany znamená konec celé mediální kampaně. Tu velmi kritizovali ostatní pivovarníci. Žatecký pivovar kvůli chování Prazdroje vystoupil z Českého svazu pivovarů a sladoven (ČSPS) a ke stejnému kroku se chystali i další.

Předseda ČSPS František Šámal minulý týden vyzval generálního ředitele a předsedu Plzeňského Prazdroje Douglase Brodmana, aby pivovar okamžitě přestal s kampaní, která poškozuje celý obor. A pohrozil Prazdroji vyloučením ze svazu, pokud by ve svém tažení, prezentovaném jako boj proti chemii v pivě, pokračoval.

K iniciativě za čisté české pivo se na webu, spuštěném 31. března, přihlásilo během zhruba 1880 lidí. Ze stránky pivovar postupně stahoval některé texty. Zmizely například názory odborníků na preparát tetrahop, kvůli němuž Prazdroj kampaň rozpoutal.

Zdroj: Euro.cz | Autorka: Táňa Králová



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI