Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarské společnosti

Dění v pivovarských společnostech


Pivní.info

Hostinští i pravidelní hosté restaurací se mohou v úterý a ve středu zúčastnit prvního semestru Akademie gastronomických umění, který pro ně v pivovaru ve Velkém Březně na Ústecku připravila pivovarská skupina Heineken.

Semestr je jednodenní a uskuteční se nejen ve Velkém Březně, ale prvního a druhého února také v pivovaru v Krušovicích a 8. a 9. února v pivovaru Starobrno. V rámci prvního semestru se zájemci seznámí s pivovarem, dozvědí se o správné péči o výčepní technologii, čepování, péči o sklo i o servírování. Budou degustovat pivo a rozpoznávat chutě, které do něj nepatří. Nebude chybět ani soutěž v čepování piva,“ uvedla mluvčí společnosti Ludmila Čechová.

První semestr akademie se koná již po třetí. Letos poprvé na něj naváží druhý a třetí semestr. „Absolventi získají certifikát Garance kvality, který jednotlivým provozovnám propůjčujeme. Jde o vstupenku do společnosti certifikovaných provozoven s názvem Liga garantované kvality, tedy prestižního klubu, kterému náleží řada výhod. Patří mezi ně například bezplatná sanitace pivního vedení podle nejvyšších standardů, možnost denního využití webových stránek, kam se provozovatelé mohou obracet s dotazy ohledně péče o pivo, nebo dárkové balíčky se spotřebním, sanitačním a propagačním materiálem,“ informoval obchodní sládek Heinekenu Svatopluk Vrzala.

Jak dodal, pro získání certifikátu musí provozovna splnit řadu přísných kritérií. Ty se týkají příjmu a skladování sudů, péče o pivní sklo, prezentace značek i sanitace. Aktuální stav v restauraci dvakrát ročně kontrolují obchodní sládci jednotlivých pivovarů.

Zdroj: Regiony24.cz | Mediafax


Pozostáva z krátkeho filmu, ktorý mal za necelé tri týždne viac ako 4 milióny zobrazení.

Spoločnosť Heineken spustila novú globálnu kampaň „The Entrance“. Prvý online fáza, ktorú uviedla koncom decembra, po zverejnení na fanúšikovskej stránke na Facebooku priniesla za necelé tri týždne viac ako 4 milióny zobrazení na YouTube. V televízii by sa kampaň mala objaviť začiatkom tohto roku. Spoločnosť o tom informuje v tlačovej správe.

Krátky film vytvorila reklamná agentúra Wieden+Kennedy a zdôrazňuje značku Heineken ako pivo s kozmopolitným a moderným charakterom, ktorej vďačí za svoju exkluzivitu. „The Entrance potvrdzuje odlíšenie značky od ostatných pív na trhu,“ tvrdí Cyril Charzat, riaditeľ pre globálnu značku Heineken.

Dej filmu sa odohráva na párty, kam vstúpi muž s bezchybným štýlom a víta sa s rôznymi ľuďmi - čašníkmi, mužom s páskou cez oko, basketbalistami či športovcom predvádzajúcim bojové umenie. Na konci spotu spieva spolu so speváčkou dánskej alternatívnej popovej skupiny The Asteroids Galaxy Tour, ktorá naspievala skladbu The Golden Age použitú vo filme.

Spolu s kampaňou spoločnosť predstavila aj nový claim „Open Your World“, ktorý má značku Heineken propagovať v globálnom rozsahu. Okrem spomínaného filmu Heineken uvedie aj niekoľko ďalších filmov, do ktorých chce zapojiť aj spotrebiteľov.

Zdroj: Mediálne eTrend.sk | Autorka: Veronika Bartošová


Pivovarnická skupina K Brewery loni zdvojnásobila tržby a zakončila minulý rok s výsledkem hospodaření blízkým nule, říká miliardář Martin Burda, největší akcionář skupiny. Masivní investice se tak investorovi začínají zúročovat.

Skupina malých pivovarů K Brewery roste na síle. Jaký výsledek hospodaření letos očekáváte?

V roce 2009 jsme jako skupina hospodařili se ztrátou přesahující dvě stě milionů korun, přestože naše tržby byly vyšší než 600 milionů korun (ve skupině ještě nebyl Pivovar Černá Hora). Poměrně rozsáhle jsme totiž investovali do rozjezdu celého uskupení. Tady bych si dovolil poznamenat, že ztráta se týkala pouze obchodní jednotky skupiny, společnosti K Brewery Trade; všechny naše pivovary dosáhly bez výjimky zisku.

V roce 2010 očekáváme konsolidované tržby přesahující 1,1 miliardy korun, celkový výsledek hospodaření blízký nule, k čemuž nám pomohl úspěšný rozjezd prémiového ležáku Lobkowicz Premium a jeho nealko verze, ale i mnoha našich regionálních značek. Celkově to považuji za velmi dobrý výsledek. Zisku bychom měli dosáhnout v následujících letech. Bude ovšem záležet také na dalším vývoji na pivním trhu.

Trh s pivem se v roce 2010 propadl o více než deset procent i kvůli zvýšení spotřební daně. Budou podle vás mít některé menší pivovary problémy přežít?

Nemyslím si, že dojde k nějaké vlně zavírání pivovarů kvůli poklesu trhu. Většina ztracených hektolitrů jde za velkými hráči na trhu, kteří se s tím snáze vyrovnají. Tyto globální firmy navíc neměly problém zavřít pivovary s několikasetletou tradicí i v době, kdy se jim celkově dařilo. Pravdou ale je, že ekonomicky na tom některé menší pivovary nejsou dobře.

Uvažujete do budoucna, že vystoupíte z lázeňství a pivovarnictví a začnete investovat v jiných oborech?

O výstupu z těchto oborů neuvažuji. Zvažuji vstup do dalších - v případě zajímavé investiční příležitosti. Kromě lázeňství a pivovarnictví například vlastním fondy kvalifikovaných investorů, které investují převážně do nákupu pozemků. Legislativa umožňuje u těchto fondů zdaňovat zisk pouhými pěti procenty s výhledem poklesu této sazby na 1 procento. Tyto fondy mně úspěšně obhospodařuje již delší dobu Amista investiční společnost, se kterou mám výborné zkušenosti.

Od začátku roku 2009 jste pivovary spojili pod jeden management. Co to pro řízení skupiny znamenalo?

Od začátku nám bylo jasné, že jednotlivé pivovary nebude dlouhodobě možné řídit samostatně. Zpočátku pivovary řídil společně s místními řediteli pouze Zdeněk Radil, záhy se ale přesně podle našich očekávání začaly objevovat konflikty hlavně v obchodní politice, kdy si jednotlivé pivovary či jejich značky na trhu de facto konkurovaly, a tak bylo nutné situaci řešit. Na druhou stranu jsme ale chtěli zachovat regionální ráz a samostatnost jednotlivých pivovarů, i proto jsme nezvolili variantu fúze, která by byla asi nejjednodušší, ale ponechali jsme pivovary jako právně samostatné a nezávislé subjekty. Nejdůležitější rozhodnutí asi spočívalo v tom, jakého stupně centralizace dosáhnout. Nakonec jsme sloučili aktivity jako obchod, nákup, marketing a finance, naopak rozhodování ve věcech výrobních jsme ponechali v regionech.

Jak jsou rozděleny vlastnické podíly ve skupině K Brewery Group?

Kromě mě jsou akcionáři skutečně Grzegorz Hóta, Zdeněk Radil a Eva Kropová.

Do loňského roku jste vlastnil i akcie developera Orco. Jak se podle vás bude vyvíjet realitní trh?

U pozemků očekávám pozvolný růst, u komerčních nemovitostí již stabilizaci cen, kdežto u bytů očekávám další dvouletý až tříletý pokles, o čemž svědčí zejména v Praze uváděná nabídka více než 3 tisíc postavených a neprodaných bytů. Podle mého názoru je ve skutečnosti tento počet téměř dvojnásobný, neboť mnoho developerských firem označuje z důvodu lepší prodejní pozice mnoho bytů jako prodané či rezervované, i když tyto byty ve skutečnosti prodané ani rezervované nejsou. Zároveň těmto již delší dobu postaveným bytům konkurují nově stavěné byty, u kterých se dociluje o 20 až 30 procent nižších stavebních nákladů než v době vrcholu před třemi lety.

Jak se podle vás budou tento rok vyvíjet akcie?

Na začátku roku očekávám stagnaci nebo mírný nárůst, v průběhu roku však nevylučuji ani překvapení v podobě většího poklesu.

Martin Burda (37)

Třinecký investor podniká především v lázeňství a pivovarnictví. Patří mu Lázně Luhačovice, k nimž na konci loňského roku přikoupil za 700 milionů korun od investiční skupiny Penta radonové lázně v Jáchymově. Ovládá i největší podíl v pivovarnické skupině K Brewery, která je podle výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jiřího Veselého momentálně pátým největším výrobcem piva na českém trhu - hned za budějovickým Budvarem. Do skupiny patří sedm pivovarů: Černá Hora, Platan Protivín, Janáček Uherský Brod, Ježek Jihlava, Rychtář Hlinsko, Klášter a Vysoký Chlumec.

Zdroj: Týden.cz | Autor: Jiří Zatloukal


Odbyt pivovarníckeho koncernu SABMiller v posledných troch mesiacoch minulého roka prekonal očakávania analytikov, a to najmä vďaka dobrým výsledkom z Ázie a Afriky a tiež zlepšeniu predaja v Európe.

Druhý najväčší pivovarnícky koncern na svete so sídlom v Londýne, ktorému patria známe značky ako napríklad Grolsch, Pilsner Urquell a Peroni, zaznamenal v období október-december 2010 medziročný nárast predaja o 3 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpne v priemere o 1,6 %.

Veľkým prekvapením boli výsledky z Európy, kde predaj piva stagnoval, hoci sa očakávalo, že klesne. Ale rast odbytu v Británii a na Ukrajine prekonal aj pokles dopytu po pive v Rusku a v Českej republike.

Pivovarnícka skupina, ktorá 80 % svojho zisku generuje v krajinách ako sú Kolumbia, Južná Afrika, Poľsko alebo Čína zaznamenala na rozvíjajúcich sa trhoch ožívanie dopytu, ale vo viacerých vyspelých ekonomikách ešte pociťuje negatívny vplyv vysokej nezamestnanosti na odbyt piva.

Z najnovších údajov tak vyplýva, že predaj piva z produkcie SABMiller v Ázii a v Afrike v sledovanom období vzrástol medziročne o 12 %, z toho v Južnej Afrike sa zvýšil o 3 %, v Európe stagnoval a v Latinskej Amerike klesol o 1 %.

Odbyt nealkoholických nápojov za tri mesiace do konca decembra 2010 stúpol medziročne o 5 %.

Zdroj: HN Online.sk | TASR


Pivovary Staropramen během fotbalového turnaje, který se uskutečnil v pražské O2 areně, návštěvníkům haly poprvé nabídli také točený Staropramen Nealko. Během pátého ročníku turnaje fotbalových klubů z České republiky a Slovenska Fortuna víkend šampionů jeho návštěvníci vypili přes 6 tisíc piv tohoto nealkoholického Staropramenu. Unikátní není jen samotné množství piva, ale také systém pivního hospodářství, jež v O2 areně Pivovary Staropramen provozují, a který nemá ve světě obdoby.

V O2 areně již více než šest let provozujeme unikátní systém sestávající ze čtyř velkoobjemových tanků, 2,7 kilometrů pivního potrubí a 168 speciálních výčepů, který je schopen vytočit během 15 minut až 30 000 piv. Od víkendu jim může být také točené nealkoholické pivo. Poprvé jsme se totiž na základě dohody s organizátorem akce rozhodli do tohoto systému zavést točený Staropramen Nealko. O2 arena se tak v sobotu stala halou s potenciálem největší výtoče točeného nealkoholického piva na jednu akci nejen u nás, ale pravděpodobně i celosvětově“ říká Petr Kovařík, obchodní ředitel pro segment gastronomie společnosti Pivovary Staropramen.

Točené Staropramen Nealko uvedla společnost Pivovary Staropramen na trh v červnu loňského roku. Staropramen se pro zařazení točeného nealko piva do svého portfolia rozhodl kvůli enormnímu nárůstu poptávky po tomto produktu. Stejně jako u alkoholického piva totiž Češi v restauracích preferují i nealkoholické pivo raději točené, které čepováním získá správnou teplotu a říz. V O2 areně byla doposud standardně k dispozici balená verze nealkoholického piva. „Jsme rádi, že víkendová premiéra točeného Staropramenu Nealko v O2 areně proběhla dle očekávání dobře. Nyní bude záležet na požadavku pořadatele každé akce, zda preferuje alko či nealko verzi točeného Staropramenu,“ říká Petr Kovařík.

Zdroj: Marketingové noviny


Od letošního ledna nakupuje mediální prostor pro společnost Pivovary Staropramen agentura Universal McCann. Ta nahradila dostavadní Mediaedge:cia.

Universal McCann jsou mediální agenturou celé pivovarské skupiny StarBey, do které Pivovary Staropramen patří. Universal McCann tak po čtyřech letech spolupráce nahradila dosavadní Mediaedge:cia Czech Republic, která v pivovarské skupině pracovala pouze pro Pivovary Staropramen.

Zdroj: Strategie E15.cz


Další významné jubileum slaví program Gambrinus ŠtamGast. V úterý 11. ledna 2011 prošel branami plzeňského pivovaru Gambrinus již pětitisící účastník, kterým je Ján Krejča, štamgast litvínovské restaurace Taverna u Tasa.

Gambrinus od června 2009 odměňuje své nejvěrnější hostinské a jejich štamgasty pozváním do pivovaru proniknout do tajů piva Gambrinus. Projekt byl pro velký zájem v roce 2010 rozšířen z Plzeňského kraje i do dalších částí České republiky.

Možnost poznat cestu piva Gambrinus od výběru surovin přes výrobu až po čepování tak mělo díky programu ŠtamGast již více než pět tisíc věrných ŠtamGastů, kteří nahlédli „do kuchyně“ piva Gambrinus a prožili zábavné odpoledne s oblíbeným pivem. Padesátiletý Ján Krejča je řidičem z povolání a bydlí v domku hned vedle restaurace. Na svůj oblíbený Gambrinus to tak má kousek, takže je v Taverně u Tasa již osm let pravidelným hostem. Dříve pil ležák Premium, nyní preferuje tradiční desítku. Ve volném čase mimo posezení u Gambrinusu rád zajde do posilovny.

Programu Gambrinus ŠtamGast se dvakrát až třikrát týdně zúčastní skupina sedmi hospodských a pěti jejich nejvěrnějších štamgastů. Všichni společně absolvují návštěvu pivovaru Gambrinus a ochutnávku nefiltrovaného piva přímo z CK tanků. Štamgasti mají příležitost se setkat se sládky pivovaru, seznámit se s procesem výroby, sami si pivo načepovat a přitom si užít pocitu z oceněné věrnosti.

ŠtamGasti jsou opravdoví milovníci Gambrinusu, naši spotřebitelé a štamgasti ve svých oblíbených hospůdkách, kterým takto děkujeme za jejich přízeň. Netradiční forma se setkala s velkým úspěchem a doufáme, že udělá radost ještě mnoha dalším ŠtamGastům z celé republiky,“ uvedl Jan Hlaváček, vrchní sládek pivovaru Gambrinus.

Program ŠtamGast si již vyzkoušeli i plzeňští hokejisté v čele s kapitánem Martinem Strakou a fotbalisté současného lídra Gambrinus ligy, Viktorie Plzeň, kteří zde na podzim pod vedením Pavla Horvátha pokřtili speciální várku piva Gambrinus Půlmistr.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Historie tohoto nejznámějšího belgického klášterního piva sahá až do poloviny 13. století. Tenkrát se mniši během postní doby potřebovali posilnit „tekutým chlebem“, a tak začali vyrábět právě toto svrchně kvašené tmavé pivo se sytě hnědou barvou, silnou, plnou chutí a aromatem praženého sladu. Tyto atributy dodnes dělají z piva Leffe Bruin jedinečný nápoj pro dlouhé zimní večery, které svou chutí a vůní předčí i leckterá vína. Navíc, kromě toho, že představuje víc než lahodný doplněk k chutnému jídlu, lze jej uplatnit i v řadě zajímavých receptů.

První historický záznam o svrchně kvašeném pivu Leffe Bruin pochází z roku 1240. Na soutoku řek Leffe a Meuse byl založen klášterní pivovar – v té době bylo tradicí, že lahodný mok vařily zejména klášterní pivovary – a od prvně zmíněné řeky převzalo později toto jedinečné pivo svůj název. Původně si na něm vedle mnichů pochutnávali i poutníci a náhodní pocestní, vzápětí ho na svůj stůl přizvali i šlechticové a šlechtičny. Leffe Bruin se až dodnes, tedy celých sedm set sedmdesát jedna let, vyrábí podle tradiční receptury, kterou vynalezli zruční mniši.

Svrchně kvašené tmavé pivo Leffe Bruin s obsahem alkoholu 6,5 % se může pochlubit temně hnědou barvou, silnou, plnou chutí a výjimečným aroma praženého sladu. Staletí vývoje ho přivedla až na samý vrchol sládkovského umění. Leffe Bruin zejména svou barvou a harmonií předčí i burgundská vína,“ vysvětluje Libor Vávra, obchodní sládek společnosti Pivovary Staropramen, výhradního distributora tohoto belgického speciálu u nás.

Leffe se servíruje v originální sklenici, ve které vynikne jeho jedinečná barva, pěna i aroma a přináší konzumentům i výjimečný estetický zážitek.

Čeští konzumenti navíc stále více volají po netradičních pivech. Ačkoliv většinou mají své oblíbené značky, k určitým příležitostem a pokrmům zkrátka dávají přednost speciálům, jež nabízejí novou chuťovou pestrost a variabilitu. Leffe Bruin tuto poptávku dokonale uspokojuje. Dopřávají si ho navíc nejen běžní milovníci piv, kteří dostali chuť na něco výjimečného, ale také lidé, kteří pivu tolik neholdují.

Leffe Bruin se skvěle hodí například ke zvěřině. Jeho plná chuť a aroma je přesně to, co tento druh masa vyžaduje,“ vysvětluje Libor Vávra. Z piva Leffe Bruin můžete připravit vynikající večeři, kterou nepohrdne ani ta nejnáročnější návštěva. Nebo vám konfitovaný bok z mladého vepře se silnou redukcí piva Leffe Bruin a shiso salátkem nepřipadá dostatečně honosný?

Postup je následující: vepřový bůček zbavte kostí a chrupavek, důkladně omyjte, vetřete česnek se solí a kmínem a vložte do pečící nádoby vhodné velikosti – takové, aby vám pokud možno nezbylo příliš prostoru kolem masa. Přidejte sádlo, několik stroužků česneku, rozpůlenou cibuli, celý černý pepř, drcený kmín a tymián a nechte maso při nízké teplotě (cca 85 stupňů Celsia) konfitovat v troubě asi osm hodin. Pivo Leffe Bruin svařte a redukujte tak, že vám tekutina začne houstnout (zhruba na 1,5 dl). Salát důkladně properte, natrhejte a prohoďte s olivovým olejem, solí a pepřem. Jídlo servírujte třeba s rozpečeným chlebem.

Ať již tedy sáhnete po Leffe Bruin coby samostatném lahodném speciálu, přizvete ho k zimní hostině nebo ho použijete přímo při vaření, rozhodně vás nezklame. Naopak, možná, že až ochutnáte jeho jedinečnou chuť, na „běžná“ piva už zcela zapomenete.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


V devátém ročníku programu PRAZDROJ LIDEM je jasno v tom, které projekty získají finanční prostředky na svoji realizaci. O rozdělení 5,5 milionů korun, jež do programu poskytla společnost Plzeňský Prazdroj, rozhodovali sami občané, dále zaměstnanci Prazdroje a Rada reprezentantů programu složená z významných osobností veřejného života daného regionu a zástupců společnosti.

Veřejnost pomocí dárcovských zpráv a internetového formuláře či hlasovacího kuponu odeslala celkem více než 37 tisíc hlasů. Největší podporu a tedy i plnou požadovanou částku získal v Plzni projekt Nové poradenské centrum Ledovec a na Moravě pak Hraj, skákej, křič, hlavně konej dobro Salesiánského střediska Don Bosco.

Plnou výši prostředků, o něž žádaly, získají také projekty Domov sv. Aloise (490 tisíc korun), Sportem pro zdravý život našich dětí (180 tisíc korun) a Záchrana starého tisku z roku 1585 (65 tisíc korun), Materiální vybavení pro mladé stolní tenisty (178 tisíc korun). Tyto projekty se staly vítězi v hlasování zaměstnanců Prazdroje a Rady reprezentantů.

Zbylé prostředky si rozdělí další veřejností nejvíce podpořené projekty na základě poměru zaslaných hlasů a žádaných sum.

Do devátého ročníku programu PRAZDROJ LIDEM přihlásily neziskové a příspěvkové organizace působící na území města celkem 108 projektů. V září z nich Rady reprezentantů vybraly 51 (25 v Plzni a 26 na Moravě), které postoupily do veřejného hlasování, které skončilo 30. listopadu. Veřejnost odevzdala 37 347 hlasů, tedy o 50 % více hlasů oproti osmému ročníku. Jen dárcovských zpráv (DMS) přišlo 4503 a díky nim se částka poskytnutá Prazdrojem navýšila o dalších 121 581 korun. Příjemci prostředky převezmou v lednu.

Na programu je úžasné, že vtahuje do dění stále víc občanů daného regionu a umožňuje jim vyjádřit představu o tom, jaký z projektů peníze nejvíce potřebuje. Skvělé je i to, že mnoho lidí i v dnešní ekonomicky složité době projekty podporuje přímo svými prostředky pomocí dárcovských DMS. Jsou to významné peníze, které určitě přispějí k úspěšné realizaci mnoha z přihlášených projektů,“ říká Vladimír Jurina, manažer firemní značky Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pivovar SABMiller chce pomáhat při ochraně vodních zdrojů v rozvojových zemích. Tato mezinárodní společnost se v minulosti podílela společně s WWF a německým fondem udržitelného rozvoje (GTZ) na vytvoření partnerství, týkající se budoucnosti vodních zdrojů. Toto partnerství usiluje o lepší obchodní vztahy s privátním sektorem díky podpoře managementu, jež se věnuje udržitelnosti vodních zdrojů. Riziko nedostatku vody totiž v případě pivovarů patří mezi ty nejvážnější.

V minulých letech tito tři partneři spolupracovali v Peru, Tanzánii, na Ukrajině a v jižní Africe. V každé zemi došlo k detailnímu měření nároků, týkajících se spotřeby vody, aby se ukázalo, jakým riziků v této oblasti společnosti čelí.

Pivovar SABMiller výši spotřeby přesně kvantifikoval počínajíc úrodou chmele až po konečnou distribuci piva. Rozbor byl zveřejněn na internetových stránkách včetně přehledu klíčových rizik, identifikovaných v každé zemi.

Výsledek je mimořádně zajímavý. Ukazuje se, že spotřeba vody na výrobu jednoho litru piva kolísá od 61 litrů v Peru až na 180 litrů vody v Tanzánii.

Všechno ale pivovar nedokáže ovlivnit, protože spotřeba vody závisí také na tom, jak kvalitní je úroda. Pivovar SABMiller však poskytuje místním farmářům přesné informace, které jim pomohou využívat co nejlépe vodní zdroje.

Jednou z inovativních myšlenek, kterou pivovar podporuje, aby se chránily vodní zdroje v rozvojových zemích, je zavedení procesu odsolování mořské vody. Mobilní pivovarská loď již zkouší využívat při výrobě piva mořskou vodu. Loď by mohla měnit svá stanoviště podle toho, jaká kde byla úroda chmele a podle toho, zda v dané lokalitě poptávka po zlatavém moku roste nebo klesá, konstatoval Andy Wales,zodpovědný ve společnosti SABMiller za udržitelný vývoj.

Zdroj: O pojištění.cz | Lloyd´s


Piva Braník v dvoulitrových PET lahvích se již prodalo přes 3 miliony kusů. Stalo se tak během krátké doby, jen půl roku od jeho uvedení na trh v červnu 2010. Braník se navíc v tomto rekordně krátkém čase stal dvojkou v segmentu piv balených v PET lahvích a překonal tak řadu již zavedených konkurenčních značek.

Když jsme vstupovali na trh piv balených v PET lahvích, věřili jsme, že v něm Braník bude úspěšný. Jsme rádi, že prodejní čísla potvrzují původní ambice Braníku Dvoulitr,“ říká Martina Bučková, manažerka značky Braník. „Braník je v hlavách českých spotřebitelů zavedená pivní značka, která přináší vyvážený poměr ceny a kvality a to je pro jeho konzumenty důležité. Nový Braník Dvoulitr navíc těží z předností balení v PET lahvi, jako je větší objem a lehká manipulace,“ vysvětluje důvody úspěchu prodejů Martina Bučková.

Rychlost prodeje podpořila také televizní reklamní kampaň Braník Dvoulitr, kterou natočil Petr Čtvrtníček. Ta běžela v českých televizích od poloviny července do začátku září. „Televizní reklama velmi dobře a vtipně odkomunikovala příležitosti pro konzumaci Braníku Dvoulitru. Hlášky jako „co to je za kubaturu, Braník Dvoulitr“ se díky ní dostaly do povědomí spotřebitelů a takřka zlidověly“, doplňuje Martina Bučková.

Zájem o pivo Braník v dvoulitrové PET lahvi s koncem sezóny neopadl, prodejní úspěchy Braníku Dvoulitru pokračovali dál i po ukončení kampaně.

Segment piv balených v PET lahvích je v současné době jediným rostoucím v oblasti tzv. baleného piva (tzn. lahve, plechovky apod.) Spotřebitelé na balení v PET lahvích pozitivně hodnotí hlavně větší objem, snadnou manipulaci a zanedbatelnou hmotnost lahve.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Téměř polovina řidičů by při vánočních návštěvách chtěla pít nealkoholické pivo, vyplynulo z aktuálního průzkumu společnosti Ipsos Tambor nejen mezi motoristy. Naopak nejméně je láká čaj, limonády a džusy. Ženy by se pak během svátků obecně rády vyhnuly sladkým syceným i nesyceným nápojům.

Vánoce, Vánoce přicházejí… a s nimi i návštěvy blízkých a přátel. Ne každý si však o svátcích nebo při novoročních oslavách chce připíjet šampaňským. Nejhůře jsou na tom řidiči, kteří si musejí odepřít i oblíbené pivo a sahají po sladkých nealkoholických nápojích. Místo limonády a džusu by ale 44 % řidičů uvítalo raději nealkoholické pivo. To si dosud mohli vychutnat jen na každé čtvrté návštěvě. Nejoblíbenější je přitom Birell, kterého se ročně vypije v průměru přes tři litry na hlavu.

Nealkoholické pivo, jako je třeba Birell nebo novinka Birell Polotmavý, se stává zajímavou volbou i pro řidičky a ty by si ho na vánoční návštěvě rády dopřály v 18 %. Tento nápoj kromě výjimečné chuti oproti sladkým limonádám a džusům obsahuje v průměru jen polovinu kalorií. Zatímco v jedné deci kolového nápoje nalezneme až 200 kilojoulů, Birell jich má jen 80. Obdobný poměr získáme i srovnáním se slazenými džusy, které mohou mít až 230 kJ nebo s ledovým čajem se 120 kJ. Zbytečné kalorie ženám vadí obecně. Dle průzkumu slazené sycené limonády na Vánoce nechce pít na 94 % z nich.

Ani tradiční káva neudělá příliš radost a opravdu ocenit ji na Vánoce dokáže jen 9,2 % všech dotázaných. Ještě hůře je na tom čaj, který si i v průběhu roku rád dopřeje pouze každý dvacátý respondent.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Zástupci Plzeňského Prazdroje včera předali známé pražské restauraci U Labutě certifikát kvality č. 990, který se uděluje po celé České republice restauracím za vysokou míru péče o kvalitu čepovaného piva. V Praze patří certifikát kvality více než dvěma stovkám hospod a restaurací. Slavnostního předávání certifikátu se kromě hostů z Plzeňského Prazdroje zúčastnil i legendární fotbalista pražské Slavie a také velký fanoušek plzeňských piv Pavel Kuka.

Foto

V restauraci U Labutě se vedle tankového prémiového ležáku Pilsner Urquell čepuje také Kozel Černý a nealkoholický Birell. Certifikát kvality péče o pivo s číslem 990 předal starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka do rukou Antonína Částka, majitele restaurace. „Musím říct, že dnes mám dvojnásobnou radost. Vždy je příjemné ocenit hospodu, která se dobře stará o naše piva a tím pádem i o své zákazníky. Pak jsou tu hospody, které mají dlouholetou tradici a zajímavou historii. Znovuzrození legendární restaurace U Labutě považuji za malý zázrak, který nám dokazuje, že přirozený důraz Plzeňského Prazdroje na tradici má svůj nezpochybnitelný smysl. Doufám, že náš certifikát restauraci U Labutě pomůže a přeji jí do budoucna mnoho úspěchů,“ sdělil starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroj Václav Berka.

Foto

Po rozsáhlé roční rekonstrukci se restaurace U Labutě letos 15. července opět otevřela hostům. Restaurace byla v minulosti pověstná právě plzeňským pivem a na tuto pověst chce nyní navázat. Pokud jde o zaměření zdejší kuchyně, tak v restauraci dostává nejvíce prostoru klasická česká kuchyně společně s různými druhy masa na grilu.

Získání certifikátu za vynikající péči o plzeňské pivo je dalším logickým krokem, který jsme na cestě za opětovným dobytím vyhlášené reputace naší hospody udělali. Je nám pochopitelně jasné, že certifikát sám o sobě na posílení dobrého jména nestačí, proto se tu snažíme všichni o maximální péči jak o pivo, tak o hosty. Už po necelém půlroce se dá říci, že máme stálé štamgasty, kteří dokážou kvalitu piva dobře ocenit,“ řekl Antonín Částek, majitel restaurace U Labutě v pražské Krči.

Fotbalový internacionál Pavel Kuka při této příležitosti daroval majiteli restaurace Antonínu Částkovi, který je velkým fandou Slavie, svůj slávistický dres. Společně pak podepsali fotbalový míč, čímž stvrdili přátelstvím mezi Pilsner Urquell restaurací U Labutě a pražskou Slavií.

První zmínky o restauraci U Labutě jsou z přelomu 15. a 16. století, kdy byla prvním místem pro přepřahání koní na cestě z Prahy do Vídně. První dochovaná zpráva o dodávce piva z Měšťanského pivovaru v Plzni je v archivních knihách z roku 1930, toho roku bylo k Labuti dovezeno 120 hl zlatavého moku z Plzně. Do roku 1989 byla provozovna vyhlášenou restaurací, vyhledávanou jak štamgasty, milující značku Pilsner Urquell, tak i významnými a známými osobnostmi. Po revoluci však prakticky 20 let chátrala a její sláva ztratila na lesku, až do listopadu roku 2008, kdy ji získal nový majitel Antonín Částek.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Každý z více než dvou tisíc zaměstnanců Plzeňského Prazdroje si na konci roku bude smět odnést domů tři kartony Gambrinusu. Vedení pivovaru tak chce svým lidem před svátky přilepšit k už tak bohatému "pivnímu deputátu", který mohou po celý rok čerpat.

Zaměstnanci dostanou v prosinci tři balení po osmi lahvích piva Gambrinus 11° Excelent nad rámec kolektivní smlouvy. Ta jim zajišťuje v průběhu roku zdarma pivo v hodnotě 2500 Kč.

"Letošní rok nebyl pro české pivovarníky jednoduchý. Za celoroční obětavý přístup k osobním úkolům i chodu celé společnosti ale chceme všem zaměstnancům Prazdroje poděkovat, mimo jiné i tímto vánočním pivem navíc," řekl manažer firemních vztahů v Prazdroji Ivan Balogh.

Plzeňský Prazdroj patří v Plzeňském kraji k firmám s nadprůměrnými platy. Zatímco průměrná mzda v regionu dosáhla ve třetím čtvrtletí 22 418 Kč, v Prazdroji je průměrný plat na nemanažerských pozicích lehce přes 31 tisíc.

"Je to včetně všech příplatků a osobních ohodnocení," sdělil mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Zdroj: Plzeň iDnes.cz


Plzeňský Prazdroj se letos inspiroval historií a na předvánočním trhu nabídne výjimečnou retro edici zahrnující litrovou láhev světlého ležáku Pilsner Urquell a dárková balení s keramickým korbelem a keramickými podtácky. Unikátní sada je příležitostí nejen pro milovníky piva Pilsner Urquell, ale také pro sběratele předmětů s pivní tématikou. Pivní speciály Master zase nabídnou trojkombinaci všech tří variant s originální sklenicí.

Jednolitrová láhev Pilsner Urquell v historizujícím stylu

Foto

Limitovaná série jednolitrových lahví světlého ležáku Pilsner Urquell svým stylem odkazuje na první polovinu 20. století. Nechybí replika dobové etikety a tradiční keramický uzávěr. Každá láhev bude navíc zabalena ve vlastní dárkové krabičce. Limitovaná série čítá pouhých 15 tisíc lahví, což v porovnání s cca 100 miliony standardních půllitrových vratných lahví, které má Plzeňský Prazdroj v oběhu, činí z každé této lahve takřka unikátní kousek.

Retro sada keramických korbelů a podtácků Pilsner Urquell

Foto

Foto

Ve vánočních baleních Pilsner Urquell (obsahujících klasické 0,5l lahve) bude přibalen buď keramický korbel na pivo nebo dva keramické podtácky. Korbely jsou vyhotoveny ve třech designových variacích s různými dobovými symboly Pilsner Urquell. Keramické podtácky se objeví také ve třech verzích s historickými symboly plzeňského ležáku. Podtácky vhodně doplňují korbele a vytvářejí tak ucelenou retro sadu.

Balení s podtácky putuje do všech obchodů, retro lahve a balení s korbely dostanete v síti řetězců Albert Hypermarket, Globus Tesco a Interspar. Všechny tyto dárky Pilsner Urquell ale budou v nabídce jen v letošním prosinci.

Chuťová trojkombinace speciálů Master s originální sklenicí

Foto

Pivní speciality Master připravily dárkové balení, ve kterém naleznete všechny tři varianty Master Polotmavý 13°, Master Zlatý 15° a Master Tmavý 18° společně s originální sklenicí Master. S ní se vychutnání kterékoli chuťové varianty stane skutečným gurmánským zážitkem. Na luxusní vánoční balení Master se můžete těšit od prosince, kdy bude k dostání v obchodních řetězcích Albert HM, Globus, Interspar a Tesco.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Pokud každé Vánoce řešíte dilema, čím obdarujete své blízké a co dáte na vánoční stůl, Stella Artois má jedinečnou odpověď na obě otázky. Vánoční multipack, dostupný v obchodní síti od půlky listopadu, může být vhodným dárkem pro vaše blízké a elegantní belgický ležák Stella Artois vhodným nápojem k vašemu vánočnímu menu. Navíc si ho můžete naservírovat rovnou v oblíbené originální sklenici na stopce, kterou multipack kromě čtyř půllitrových lahví obsahuje.

Vánoční období je vhodné k tomu, aby si lidé dopřáli něco trochu „lepšího“, a proto v tomto období roste také podíl prodeje pivních ležáků. Značka Stella Artois, lídr trhu prémiových zahraničních piv, vychází i letos svým příznivcům vstříc a uvede na předvánoční trh multipack ve stylovém obalu. „Každoročně je o naše vánoční multipacky Stella Artois velký zájem. V loňském roce se vyprodaly ještě před samotnými Vánocemi. Letos bychom rádi na tento obchodní úspěch navázali,“ komentuje záměr značky Martina Bučková, manažerka pro prémiové značky společnosti Pivovary Staropramen, která je výhradním distributorem značky Stella Artois v České republice.

Do dárkového balení s vánočními motivy byly i letos skryty čtyři 0,5 litrové lahve a elegantní atypická sklenice na stopce, která díky specifickému designu slaví úspěchy u mužů i u žen. „Vánoční multipack Stella Artois je pro všechny, kteří ocení kvalitu ve spojení s elegancí. Nejen mužská část rodiny si zamiluje lahodnou chuť ležáku servírovaného v originální sklenici, která je speciálně navržena tak, aby dala co nejvíce vyniknout chuti a vůni piva,“ doplňuje k multipacku Martina Bučková.

Stella Artois k Vánocům neochvějně patří, zrodila se totiž právě na počest Vánočních svátků, když se sládkům v belgickém pivovaru v Leuvenu povedlo uvařit první sklenici ležáku obzvláště jiskřivého a zářivě zlatého. Zářivá zlatá barva jej odlišovala od všech tehdy běžných tmavých piv, a tak dostal název Stella, což v latině znamená hvězda. A tak se zrodila pravá vánoční hvězda. Druhé jméno, Artois, dostal ležák podle majitele pivovaru, který v té době ještě neměl ani tušení, že se jeho pivo stane světovým fenoménem. Již od roku 1366 se sládci pivovaru v belgickém Leuvenu snaží vařit to nejchutnější pivo, a každá sklenice je proto odrazem tradice, umění a práce zručných mistrů.

Pokud chcete udělat radost svým blízkým, případně i sobě, vánoční balení Stella Artois můžete zakoupit v mezinárodních obchodních řetězcích. Doporučená cena je stejně jako loni 99 Kč.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovarů Staropramen


Chybí krev. Lidí, kteří darují krev, v Česku v posledních letech stále ubývalo. Projekt Plzeňského Prazdroje propad pomohl zastavit. Přesto u nás i nadále chybí zhruba 128 tisíc bezpříspěvkových dárců.

Původně to byl jen malý regionální projekt. Když v 90. letech nastala akutní nouze s dostatkem krve v transfúzní stanici v Ostravě, nošovický Radegast přišel s nápadem, jak prostřednictvím nealko piva a hlavně marketingové podpory bezplatného dárcovství přilákat nové prvodárce. Letos už druhým rokem funguje projekt Staň se dárcem právě ty! na republikové úrovni v rámci celé skupiny Plzeňského Prazdroje. Výsledkem je, že také díky tomuto projektu se letos propad počtu těch, kteří přicházejí darovat krev poprvé, po dlouhé době zastavil.

"Není to samozřejmě jen naše zásluha. Ale těší nás, že jsme k tomu mohli aspoň trochu přispět," říká brand manažerka značky Birell Martina Kuncová. Pomoc Prazdroje, který se zapojuje i dalšími dobročinnými projekty a který byl letos oceněn speciální cenou TOP Filantrop 2010 platformy Byznys pro společnost za dlouhodobý přínos k rozvoji společenské odpovědnosti v Česku, nespočívá ani tak v poskytnutí plechovky Birellu každému prvodárci.

Jde spíš o propagaci dárcovství krve a zapojení komunikačních prostředků, které samotné transfúzní stanice nemají k dispozici. Prazdroj provozuje na toto téma speciální webové stránky, oslovuje mladé lidi a hlavně vysokoškolské studenty, na facebooku má tato kampaň na 60 tisíc příznivců. Za krátkou dobu se spolupráce Prazdroje rozšířila z několika málo na 45 z 55 všech transfúzních stanic po celém Česku.

Stav počtu dárců je takřka kritický

Každý dárce dostává za odebrání 450 mililitrů krve od nemocnice malé občerstvení a v letních měsících, kdy je potřeba krve největší, i plechovku nealko piva. Loni i letos takto Prazdroj poskytl 50 tisíc plechovek. "Nemocnic, se kterými spolupracujeme, přibývá. A to i díky spolupráci se Společností pro transfúzní lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně," říká Kuncová.

Předseda společnosti MUDr. Vít Řeháček potvrzuje, že už od loňska se pokles počtu prvodárců zastavil. "Je to hlavně díky marketingové podpoře a spolupráci s firmami, jako je Prazdroj nebo Vodafone. S jejich pomocí se nám daří dostat dárcovství do povědomí především mladých lidí," vysvětluje doktor Řeháček.

Celková čísla o počtu prvodárců a evidovaném počtu všech dárců ale příliš povzbudivá nejsou. Přestože mezi lety 2008 a 2009 celkové počty dárců vzrostly (a letos trend pokračuje), za posledních osm let klesl u nás jejich počet, evidovaný transfúzními stanicemi v Česku, ze 367 900 dárců na 293 tisíc. Podobně je tomu v případě dobrovolníků, kteří přišli darovat krev poprvé. V roce 2002 jich bylo 40 500 a počet postupně klesal až na 20 300 v roce 2008. Loni české transfúzky zaznamenaly nárůst na 31 900 dárců.

Lékaři ale připomínají, že do optimálního stavu stále chybí zhruba 128 tisíc dárců krve. "Současný stav počtu dárců je téměř kritický, přesto by samozřejmě nikdy neměla nastat situace, kdy nedostatek krevních zásob ohrozí pacienty. Krevní zásoby jsou doplňovány od pravidelných dárců, kteří jsou v případě potřeby zváni a jednotlivá transfúzní oddělení v tomto ohledu navíc velice dobře spolupracují, říká Řeháček s tím, že komunikační kampaň Birellu v tom hodně pomáhá.

Pivo - jeden z nejlepších iontových nápojů?

A jaká je podle něj souvislost s rekonvalescencí organismu po darování krve a nealkoholickým pivem? "Pivo obecně je jeden z nejlepších iontových nápojů. Vyváženým podílem minerálních látek a vitaminů," říká Řeháček.

Darovat krev je u nás vždy záležitost bezplatná. Žádná nemocnice ani transfúzní stanice tuto drahocennou tekutinu "nevykupuje". A to ani v případě krevní plazmy. V minulých dvou letech ale v Česku vzniklo několik komerčních takzvaných plazmaferetických center, ve kterých mohou zájemci za úplatu část krevního vzorku - plazmy - doslova prodat. Podle Řeháčka jde o malý počet lidí, kteří se ale stávají součástí registru dárců krve a pomáhají statistiky mírně zvedat.

Prazdroj se pustil do propagace dárcovství i mezi vlastními zaměstnanci. I když, jak přiznává Kuncová, těžko zjistit, s jakým ohlasem. "Oficiální statistiku si nevedeme. Je pravda, že zaměstnanci - dárci mají nárok na den neplaceného volna, ale ne každý tuto možnost využije. Proto je těžké zjistit, kolik dárců přímo ve firmě přibylo. Z ohlasu kolegů ale vím, že jich přibývá," říká manažerka projektu, která ovšem sama krev nedává. "Mám totiž pod míru a dárce musí splnit několik podmínek. Například jeho váha musí být vyšší než 50 kg. A to já nemám," vysvětluje.

Kampaň Staň se dárcem právě ty! je jen jedním z projektů společenské odpovědnosti, kterým se Plzeňský Prazdroj věnuje. Mezi veřejností získal ohlas i projekt označovaný dříve jako Občanská volba, dnes Prazdroj lidem. Pivovaru se přihlásí zájemci o finanční podporu různých charitativních, volnočasových či jiných projektů a veřejnost pak může na internetových stránkách hlasovat o tom, který z nich získá od Prazdroje finanční pomoc. Občanská volba - Prazdroj lidem funguje od roku 2002, od té doby pivovar rozdělil mezi 245 projektů celkem 53 milionů korun.

Foto

Martina Kuncová

K tomu, aby darovali svou krev, "přemlouvá" brand manažerka Birellu i zaměstnance. Sama ale dárcem není.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr | Foto: F. Jandourek


Čertovsky dobrý pivní speciál

[pondělí, 29. listopad 2010]

Pokud každoročně očekáváte příchod Mikuláše, čerta a anděla se znepokojením, zda jsou vaše hříchy v normě, anebo si vás čert odnese s sebou do pekla, připravte se letos na jejich příchod jinak. Ochutnejte Čertovský speciál z jihlavského pivovaru, třeba vám pak za pekelnou branou nějaký ten poklesek odpustí.

Ačkoli se legendy vyprávěné o svatém Mikuláši různí, jisté je, že české děti navštěvuje tato postava s dlouhým bílým vousem v biskupském oděvu již od 13. století. Vždy v předvečer svého svátku obchází v doprovodu čerta a anděla dům od domu a hodným dítkům naděluje pamlsky, pro ty zlobivé má připravené brambory a uhlí.

Aby si letos mikulášskou noc a rej všech rohatých užili i všichni dospělí, připravila pivovarnická skupina K Brewery pouze pro adventní čas další pivní specialitu, vařenou tentokráte v jihlavském pivovaru. Nese jméno Čertovský speciál a jedná se o 16% pivo charakteristické temně červenou barvou, způsobenou přidáním čistě přírodního výtažku z červených hroznů. Má andělsky bohatou, jemně narůžovělou pěnu, mikulášsky vyváženou plnost a hořkost. A co je hlavní - je čertovsky dobrý.

Doba adventu a Vánoc je časem radosti, Mikuláš navíc naděluje různé dobroty. Protože jsme i my chtěli přispět k tomu, aby toto období přinášelo pivařům radost, a dopřát jim pořádnou porci nadílky, připravili jsme pro ně silnější pivo,“ uvádí Jaromír Kalina, sládek pivovaru v Jihlavě. Dodává, že vzhledem k tomu, že jde o Čertovský speciál, měli by k němu konzumenti přistupovat stejně jako k samotnému vládci pekel, tedy s pokorou.

Tento čertovský speciál s obsahem alkoholu 7,1 % obj. a stupňovitostí 16,2 % bude k dispozici ve vybraných restauracích. Spotřebitelé jej budou moci ochutnat v podnicích zapojených do programu „Cesta pivních znalců“, ale čepovat jej budou i další hospody po celé České republice, celkem se bude jednat o zhruba 400 provozoven.

Čertovský speciál je po Velikonočním Krasličáku a Svatováclavském pšeničném speciálu již třetím speciálním pivem z nabídky K Brewery v letošním roce a firma chce v tomto trendu pokračovat i v budoucnu.

Zdroj: Tisková zpráva K Brewery

Čertovsky dobrý pivní speciál

Vychutnat si pivo v atmosféře první poloviny minulého století budou moci milovníci zlatavého moku o letošních Vánocích.

Foto

Plzeňský Prazdroj totiž připravil limitovanou sérii jednolitrových lahví piva Pilsner Urquell, ve stylu, který k této době odkazuje. Nechybí replika dobové etikety a tradiční keramický uzávěr. Do oběhu půjde patnáct tisíc těchto láhví. Klasických půllitrových je přitom v oběhu zhruba sto milionů.

Do vánočních balení bude navíc přibalen buď keramický korbel na pivo nebo dva keramické podtácky. „Korbely jsou vyhotoveny ve třech designových variacích s různými dobovými symboly,“ dodává tiskový mluvčí pivovaru Jiří Mareček. Symboly se objeví i na podtáccích.

Sada by se podle zástupců pivovaru měla stát předmětem zájmu sběratelů pivních předmětů.

Zdroj: Plzeňský deník.cz | Autor: Ladislav Vaindl


Pivovarnícka spoločnosť SABMiller kúpi argentínsku spoločnosť CASA Isenbeck, čím vstupuje na trh, kde dominuje najväčšia pivovarnícka spoločnosť na svete Anheuser-Busch InBev. Tá kontroluje na argentínskom trhu až 74-% podiel.

Analytici odhadujú, že SABMiller, druhá najväčšia pivovarnícka skupina sveta, zaplatí za CASA Isenbeck nemeckému vlastníkovi, pivovarom Warsteiner, 43 miliónov USD (32,24 milióna eur). S 3-% podielom na argentínskom trhu sa stane miestnou trojkou po firmách AB Inbev a Heineken. Druhá z nich kontroluje 22-% podiel na trhu.

Firma so sídlom v Londýne plánuje z Argentíny zásobovať Paraguaj, Uruguaj a južné oblasti Brazílie. K tunajším značkám chce časom pridať aj svoju značku Peroni, ktorá by si mala v Argentíne rýchlo získať popularitu medzi tamojšou početnou komunitou Talianov.

Aj keď kontrakt z finančného hľadiska nie je veľký, podľa analytikov je to prvý výraznejší vstup spoločnosti SABMiller na trhy Latinskej Ameriky od roku 2005, keď firma získala spoločnosť Bavaria a s ňou závody v Kolumbii, Peru, Ekvádore a Paname. Teraz očakávajú, že ďalší krok urobí SABMiller na trh Brazílie.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Zdroj: Ekonomika SME.sk | TASR



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI