Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Veselý: Žaloba na Prazdroj může poškodit české pivovarnictví

Co se píše o pivovarech a pivu


Veselý: Žaloba na Prazdroj může poškodit české pivovarnictví

[čtvrtek, 28. duben 2011]

Ředitel Svazu pivovarů a sladoven komentuje kauzu kolem piva Pilsner Urquell.

Kauza žaloby na Plzeňský Prazdroj rozladila výkonného ředitele Svazů pivovaru a sladoven Jana Veselého. V rozhovoru pro Deník projevil obavy, že případ se negativně projeví na celém českém pivním trhu.

Jak konkrétně může tento proces pivovarnictví v České republice ovlivnit?

Velmi. Každá podobná informace vždy poškodí pivovarnictví jako celek. Když někdo lidem řekne, že jsou klamaní, mohou se naštvat a přestat pivo pít. Řeknou si: ´Když už se ani na tohle nemohu spolehnout, dám si radši kolu nebo vodu.

Je podle vás žaloba oprávněná?

Označování podle stupňovitosti byla česká specialita. Nikde jinde na světě se to nepoužívá a nikde by takový případ vůbec neřešili. Od roku 1997 se i u nás toto dělení zrušilo. Legislativa teď v Čechách není. Ale ani před tím se to nemuselo striktně dodržovat. Bylo rozmezí. Ono se to ani přesně trefit nedá. Vaření je sice elektronicky řízené, ale pořád se jedná o přírodní proces. Takže to může kolísat. Proto pokud Prazdroj uvádí, že je Pilsner Urquell ležák, je to podle zákona. Jiné by to bylo, kdyby bylo u označení použito číslo dvanáct.

Mohou pivaři poznat, když má pivo hodnotu o několik desetin stupně menší?

Ne, to určitě ne. Chuť to neovlivní. Běžný konzument to nepozná, ale ani zkušený degustátor. Na to se dělají zkoušky v laboratořích. Navíc nesmysl je i to, když někdo řekne, že před rokem to pivo chutnalo jinak. Není totiž žádná chuťová paměť.

Jakým způsobem se stupňovitost měří?

Extrakt původní mladiny se běžně nezjišťuje. Na varně jej provádí maximálně pivovar pro své účely. Většinou se zjišťuje až v obchodech, kde se z obsahu alkoholu podle vzorce zpětně hodnota vypočítá. Je to důležitý údaj při stanovení sazby spotřební daně, která se odlišuje právě podle stupňů.

Podle vás je žaloba útokem na značku Pilsner Urquell. Kdo za ním může stát?

To se nedá říci, byly by to spekulace. Já nevím, třeba to někdo opravdu myslí upřímně a vadí mu nižší stupňovitost. Ale vzhledem k tomu, že její iniciátoři musí vědět, že Prazdroj legislativu nijak neporušuje, a proto nemají u soudu šanci vyhrát, vypadá to, že je to nejspíš útok. Mně to jako zástupci všech pivovarů vadí.

Zdroj: Plzeňský deník.cz | Autor: Ladislav Vaindl

[SABMiller] 12:55 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Cintaman

středa, 4. květen 2011
11:53

Je těžké říci, proč lidem přestává PU chutnat. Sám za sebe můžu říct, že jsem si změny chuti všimnul už dávno. Plzeň už není tak hořká a její "chlebová" chuť je také pryč. Spíš mi připomíná europiva typu Heineken, bohužel.... Domnívám se, že PP začal svá piva hlouběji prokvašovat a ostrou mikrofiltrací jim chuť stáhne ještě více dolů. Ono při nekonečné trvanlivosti, které dostává lahvové pivo se toto dříve "živé pivo" změnilo na naprosto mrtvé.


napsal(a): Cintaman [Odpovědět]

pubitel

pátek, 29. duben 2011
19:40

Myslím si, že 12°přeci jen vaří, ale mají ji jen pro sebe...a pro návštěvy. Kdo byl dole ve sklepě, tak viděl dřevěné sudy a chutnal pivo z nich, které se s tím chemickým výtvorem nedá srovnávat. Přece se nebudou sami šidit....Tak jako si řezník dělá pro sebe vlastní uzeniny a maso, tak oni mají pro sebe původní PU.


napsal(a): pubitel [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
18:29


posted by: Inzerce

Masakr

pátek, 29. duben 2011
10:27

A prej je horší přijít o čich než o chuť,tak nevím a tenhle pán přišel i o rozum:-)


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Masakr

pátek, 29. duben 2011
10:25

Mám dojem,že když se chuťová paměť netrénuje tak to tělo zapomene.Někde jsem četl,že chuťová pamět trvá 14dní a pak se pomalu zapomíná.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

Narmer

pátek, 29. duben 2011
09:18

Narmer

Zajímaloby mě, a to zcela vážně, jak je to s tou chuťovou pamětí. Vždyť i když si dám nějaké jídlo, které jsem dlouho neměl, tak dopředu vím, alespoň rámcově, co mě čeká za chuť, když ho strčím do pusy. Takže buďto pan Veselý povídá úplné nesmysly a nebo je chuťová paměť něco jiného, než to, že si pamatuju, jak věci chutnají ...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 29.04.2011 ve 09:19:48


ICQ: 149095450

napsal(a): Narmer [Odpovědět]

ladin

pátek, 29. duben 2011
09:48

to Narmer: Zalezi na tom, jaky je mezi vzorky rozdil. Kdyz zavru oci, tak take poznam, ze jsem do pusy strcil knedlik a ne spekacek. Ale kdyz si nalijes do sklenic 10 piv stejne kategorie, okostujes je (vypijes pulku vzorku) a pak v druhem kole mas naslepo ke stejnym vzorkum priradit nazvy, tak se budes divit. Sam si to zkus. A to mluvim o pameti v radech minut.


napsal(a): ladin [Odpovědět]

RBN

pátek, 29. duben 2011
09:59

to Narmer:
Chuťová paměť se nezdá, ale je jedna z nejsilnějších… spolu s čichem, jsou to i vývovojově nejstarší části mozku, takže se nás drží velice silně. Dokonce jsou známy i případy chuťové neofobie - strachu z nových chutí.
Údajně obvyklá chuťová pamět je cca 3 měsíce = pamatujete si 3 měsíce, jak dané pivo chutnalo a jste schopen porovnávat. Po této době si sice pamatujete rámcově, jak mělo pivo chutnat, ale podstatnou změnu nepoznáte.
Když v jednom nejmenovaném pivovaru přešly na CK a HGB, tak míchali várky ze spilky s 5 (10, 15, ... atd) % piva z CK a tím postupně klamali tutu vaši 3 měsíční pamět, takže jste nepoznával změnu.

PS. Pan Veselý toto jistě ví!!!!


napsal(a): RBN [Odpovědět]

RBN

pátek, 29. duben 2011
10:01

to ladin:
Jistě v tomto kontextu (zaplavení obdobnými chutěmi) máte pravdu. Já odpovídal z hlediska jedné konkrétní chuti.


napsal(a): RBN [Odpovědět]

Mosquit

čtvrtek, 28. duben 2011
23:38

Mosquit

Snad bych chtel jen doplnit neco k "ceske specialite" udavani stupnovitosti. Moc o tom nevim, matne si pamatuju clanek, ktery o tom pojednaval v jednom z minulych cisel casopisu PBA. Tusim ze i tam bylo nekde zmineno udavani stupnu u belgickych piv (jinych stupnu, nez nasich).

Z meho pobytu v Belgii to mohu potvrdit, napriklad u pivovaru Malheur se lze presvedcid, ze znaceni piva dle stupnu se stale uziva. I presto, ze se jedna o stupne neodpovidajici EPM - coz ovsem p. Vesely jaksi zapomnel zminit. http://malheur.be/bieren.php?l=nederlands


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 28. duben 2011
23:45

Henri

to Mosquit: Používá se stupnice Ballingova, °Brixe a °Plato a není to žádná exotika, ale ve světě poměrně běžná věc.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

honza1205

čtvrtek, 28. duben 2011
23:37

honza1205

Právě jsem si stáhnul co pindal pan Veselý v rozhlase.Pan Veselý je nekompetentní osoba a měl by odstoupit.Svym prohlášenim,že za tim stojej malý pivovovary,poškodil ty ,který má hájit.Podle mě je to debil.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

pivo

čtvrtek, 28. duben 2011
23:00

pivo

Pane VESELÝ, já jsem z toho vašeho vyjádření - blábolu SMUTNÝ. Opravdu si už od zítra dám kolu nebo vodu ? Místo pořádného piva např. z Poličky nebo Pelhřimova ? Bože můj ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

PivoPivo

čtvrtek, 28. duben 2011
22:55

Hm, divím se, že v takovém sdružení můžou být i jiné pivovary než PP....


napsal(a): PivoPivo (pivo(a)email.cz) [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 28. duben 2011
21:42

Dan

V podstatě je to smutné čtení. Smutné, když člověk vidí jak "nezávislý" je ředitel Svazu pivovarů a sladoven. Předpokládám že má doma ledničku stále plnou produktů PU, které jsou mu pravidelně zdarma zaváženy.
Nezávidím malým pivovarům, které vaří poctivá piva, jaké mají proti sobě hráče... ::cry


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Dedek

čtvrtek, 28. duben 2011
21:05

Dedek

Pan Veselý je naprosto neobjektivní a tendenční. Právě kvůli spotřební dani si každý pivovar dobře hlídá, aby o nějakou tu desetinku nepřekročil stupňovitost, do které se chce vejít. A jeho teorie o negativním vlivu na český pivní trh je úplně postavená na hlavu, proč by český konzument neměl vědět, že už si v hospodě nedává desítku nebo dvanáctku, ale jenom devítku nebo jedenáctku... má na to právo. Tohle všechno by vyřešilo až povinné uvádění stupňovitosti na výrobcích. Když dá někdo do čokolády méně kakaa, také to musí ve složení výrobku uvést.


napsal(a): Dedek [Odpovědět]

Slávista

pátek, 29. duben 2011
06:47

Slávista

to Dedek: Pokud se přesná stupňovitost nedá stanovit a tak nějak pořád kolísá, jak se českým pivařům snaží namluvit p. Veselý, potom je zvláštní, že se setkáváme pouze se stupňovitostmi 11,8 či nanejvýš 11,99, ale aby jim to "náhodně ulítlo" třeba na 12,1°, to se nestane, co? Zvláštní... Že by museli platit vyšší daň? :D
Naprosto však souhlasím s tím, že žaloba nemá šanci na úspěch. Stupňovitost se v naší zemi fakt udávat nemusí, PP udávají, že PU je ležák, do kteréžto kategorie se v pohodě vejde. Problém je právě v legislativě. Je zvláštní, že na etiketě najdeme poměrně podrobné složení (což je jistě dobře), ale stupňovitost ne. Na každý blbý sáčkový polívce najdeme podíl jednotlivých složek v %, proč to u piva nejde? Takže tlačit na naše zákonodárce! (Ono proti tlaku ze strany PP, a to dost možná finančnímu, to ale není jednoduché, co?)
---------------------------------
Zpráva byla upravena 29.04.2011 ve 06:48:06


napsal(a): Slávista [Odpovědět]

Lubos

čtvrtek, 28. duben 2011
20:13

Lubos

http://www.rozhlas.cz/zpravy/domaciekonomika/_zprava/884176


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

DanD

čtvrtek, 28. duben 2011
18:03

DanD

Dotaz na znalce - proč se EPM vypočítává až z obsahu alkoholu a ne přímo měřením mladiny? A když už se musí pivo "ladit" na konečnou stupňovitost pomocí vody, proč se neladí mladina, ale ředí se hotové pivo?


napsal(a): DanD [Odpovědět]

wolfgang

čtvrtek, 28. duben 2011
19:41

to DanD: Přesná hodnota EPM se stanoví v laborce výpočtem. Jsou dané metody stanovení EPM. Rozbor je udělán v "ruce" nebo za pomoci analysátoru (SCABA, Anton Paar). Kdybych chtěl zajít do podrobností, musel bych se podívat do literatury (rozuměj do knížek, co mi zůstaly ze školy nebo libovolně nabyl). Sacharometr není rozhodčí pro přesné zjištění EPM. Orientuje se jím vařič (dál potom i spilák ), je to "pomůcka". Ač jsou "automatické" varny, vždy je nutné korigovat "automatiku", zda "nekecá". V tom okamžiku je možné "dolatit" EPM. Například: Po stanovené době varu řídící systém odstaví var. Vařič "vybere" (sacharometrem změří - "zváží" - stupňovitost). Podle Vnitřní normy pivovaru doplní vodu "dokrápne" nebo ještě "přidá var" a odvaří. Jde o systém na varnách, které vaří "HGB". Další korekce se pak provádí po/před filtrací a korigují se tak jak piva, kterými si třeba PU honí vepřovou hlavu nebo se z jedné kmenové varky "ředí" piva na stupňovitost podle požadavků legislativy států, kam mají býti dodávána.


napsal(a): wolfgang (kajm(a)email.cz) [Odpovědět]

Sekal

čtvrtek, 28. duben 2011
16:41

Sekal

Myslím, že žaloba, ať už je zmatená jakkoli, svůj význam má. Tlačí Búry do úzkých, slizoun Berka se musí vykrucovat. Třeba se udělá něco s tím, že v hospodách už nebude značeno PU 12° a G 10°. Trochu medializuje fakt, že PU není dvanáctka, což skoro nikdo neví. Komukoli to řeknu, tak se na mne dívá jako na blázna.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

fero

čtvrtek, 28. duben 2011
16:01

Fero

Označování podle stupňovitosti byla česká specialita. Nikde jinde na světě se to nepoužívá a nikde by takový případ vůbec neřešili. Od roku 1997 se i u nás toto dělení zrušilo. Legislativa teď v Čechách není. Ale ani před tím se to nemuselo striktně dodržovat. Bylo rozmezí. Ono se to ani přesně trefit nedá. Vaření je sice elektronicky řízené, ale pořád se jedná o přírodní proces. Takže to může kolísat. Proto pokud Prazdroj uvádí, že je Pilsner Urquell ležák, je to podle zákona. Jiné by to bylo, kdyby bylo u označení použito číslo dvanáct.
Výše uvedený blábol hodný komentáře - pan Veselý seděl v době socialismu v řídící funkci na GŘ PaS Praha, tedy v době, kdy původní stupňovitost včetně příslušných odchylek pro jakékoliv pivo vycházela z ČSN 56 6635 a jako taková byla intenzivně kontrolována Státní inspekci jakosti, při zjištění porušení této normy byl pivovar či odpovědný pracovník sankciován, nikdy neplatilo že se jedná o přírodní proces byť podle vybavení pivovarů v tehdejší době to mohlo tak vypadat.
Když si uvědomíme že i v Česku platí - Koho chleba jíš, toho píseň zpívej.“, tak můžeme bláboly na ochranu stupňovitosti piva vidět v jiném světle. http://pivnietikety.wz.cz/pilsnerurquell.php – zde na vlastní oči uvidíte etiketu PP se stupňovitostí 12%,


napsal(a): fero [Odpovědět]

mortimer

čtvrtek, 28. duben 2011
15:26

mortimer

pan Veselý to jistě myslí zcela upřímně...jeho profesní dráha ve spojitosti s PU je asi náhoda http://www.cspas.cz/predstavitele-vesely.asp?lang=1


napsal(a): mortimer [Odpovědět]

Petr F.

čtvrtek, 28. duben 2011
15:24

On hlavně mimo nadnárodních pitomců poškozuje české pivovarnictví sám Český stát. Zavedenou spotřební daní pro pivo. Mám dojem, že např. víno neplatí žádnou. Ale mimo jiné pro PU to bude solidní bezplatná reklama jak ukřivděný pivovar bojuje proti nepřátelům.


napsal(a): Petr F. [Odpovědět]

pinkano

čtvrtek, 28. duben 2011
14:30

pinkano

Navíc chuťová paměť je minimálně 3 měsíce. Někteří ji mají delší. A k tomu všemu, když si někdo píše poznatky jak mu co chutná, tak co pak? To jsou naprosté nesmysly, tady ten člověk si namastil kapsu, aby PU obhajoval.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

pinkano

čtvrtek, 28. duben 2011
14:28

pinkano

To je takový kec :) Prý "tak to si dám radši kolu nebo vodu" - haha. Ne, má to být "tak to si dám radši poctivé pivo, vařené se srdcem a tradičně". Tam nemá nikdo potřebu klamat. Viz. pivovary Kocour, Matuška a spol.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Brouk Pytlik

čtvrtek, 28. duben 2011
14:21

Pánové, pan Veselý pěkně kecá, EPM je zásadní informace pro odvod spotřební daně, to si každá pivovar velice dobře hlídá, podle mého v těchto desetinkách může jít PP až o stamiliony...

A pro ty, co si myslí, že PP nikde neuvádí, že Prazdroj není 12ka, proklikejte se jejich stránkami http://www.talkingalcohol.com/czech/index.asp?pageid=17 , vyberte Pilsner Urquell, a tam je jasně uvedeno 12!! Vedlo toho logo Plzeňského Prazdroje velké jak prase... to není klamání spotřebitele??


napsal(a): Brouk Pytlik (brouk.putlik(a)email.cz) [Odpovědět]

Masakr

čtvrtek, 28. duben 2011
14:01

Prazdroj a jim podobní poškozují české pivovarnictví,chtělo by to opravit nadpis.


napsal(a): Masakr (rambleon(a)centrum.cz) [Odpovědět]

JardaK

čtvrtek, 28. duben 2011
13:23

JardaK

Ani náhodou bych se PU nezastával, ale tu žalobu považuji za kravinu. Jestliže PU prezentuje ležák, nikoliv dvanáctku, tak to přece není problém. A jestli měla Plzeň i v dobách své slávy jen 11,6-11,8 tak už tuplem ne.
Ale co mě nadzvedlo ze židle je věta "Mně to jako zástupci všech pivovarů vadí"
A rozesmál jsem se i u věty "podobná informace vždy poškodí pivovarnictví jako celek"
Jinak neposlouchali jste včera ráno na ČR 1 rozhovor s p. Veselým ? To byly perly. Například prohlásil, že stupňovitost se nedá uhlídat, jednou 11 a půl podruhé 12. Ano nedá, u malých, poctivých pivovarů. Ale ty vy poslední dobou moc nepropagujete, pane Veselý !
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.04.2011 ve 13:24:12


napsal(a): JardaK [Odpovědět]

Njorloj

čtvrtek, 28. duben 2011
20:50

Njorloj

to JardaK: Ano přesně tak, skoro z každého jeho vyjádření je snad soudnému člověku jasné, za koho Veselý a spol. kopou.

Na rozdíl od něj, já si naopak myslím, že žaloba může pivovarnictví pomoci a to právě širší diskusí nad problémem šizení (tedy optimalizací receptur) a informace se dostane přes média, která se hned chytnou i k "běžnému" pivaři. Věřím, že určitý efekt to má, stačí se podívat na Heineken a jeho královské pivo, jak se najednou na lahvích hlásí ke stupňovitosti. A pokud vezmu v potaz, že v minulosti se Plzeň označovala jako 12ka, musela tudíž odpovídat i EPM, takže jistá optimalizace tu proběhla.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.04.2011 ve 20:50:46


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 28. duben 2011
13:21

Henri

Ať už si myslím o SABMilleru a PU co chci, tak si myslím, že ta žaloba proti PU je opravdu trochu nešťastná (pokud je vše tak, jak nás informují média, kterým se nemůže také vše věřit).
PU skutečně nikde oficiálně neuvádí, že prodává 12°, ale vždy uvádí, že jde o ležák, což je jak známo i 11°. Takže PU nic neporušuje a soud nemůže prohrát.
Namístě by bylo ovšem žalovat konkrétní majitele hospod a obchodů, kde PU za 12°vydávají. Jiná věc je ovšem to, že zástupci pivovarů o tomto označování jistě vědí a nic s tím nedělají. Obávám se však, že toto k úspěchu žaloby proti PU nepostačuje. Pokud by se ovšem pivovar chtěl chovat seriózně, tak by si jistě dokázal pohlídat, aby jeho pivo nebylo vydáváno za něco, čím není.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 28. duben 2011
12:57

Chody

Tak pan Veselý hlavně kope za PPas


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

smb

čtvrtek, 28. duben 2011
19:23

smb

to Chody: Vypadá to tak . Včera dopoledne byl na Radiožurnálu s panem Veselým rozhovor ohledně této žaloby . A pan Veselý se projevil jako zdatný člen PR oddělení PPas .


napsal(a): smb [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 28. duben 2011
19:37

Chody

to smb:
Nevypadá to tak, vždyť pan Veselý byl/je zaměstancem PPas...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI