Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivovarské společnosti

Dění v pivovarských společnostech


Pivní.info

Zatímco celkové objemy prodejů piva jsou v prosinci průměrné, prémiový Pilsner Urquell se prodává ještě více než v nejteplejších letních měsících. Jeho prodej teď roste oproti průměrným měsícům o 35 %. Trend, kdy si lidé

o vánočních svátcích více dopřávají prémiová piva, lze vysledovat i v okolních zemích včetně Polska. V posledních letech nakupují polští spotřebitelé v prosinci

o 10-15 % ležáku Pilsner Urquell více než v běžných měsících.

„Polští pivaři jsou při výběru značky patrioti, stejně jako Češi. O to více si ceníme nárůst prosincových prodejů piva Pilsner Urquell. Za kalendářní rok 2007 pak vzrostl celkový prodej prémiového plzeňského piva meziročně o 8 %. V Polsku je Pilsner Urquell velmi prestižní značkou, což se projevuje také na ceně. Ta je vyšší než u konkurenčních piv, jako jsou například Heineken nebo Carlsberg,“ říká Jiří Mareček, mluvčí Plzeňského Prazdroje.

Více o polském pivním trhu a Pilsner Urquell

Polští spotřebitelé se tradičně kloní spíše k destilátům, v posledních letech ale roste obliba piva. Polsko je dnes s prodejem cca 25 mil hl piva desátým největším pivním trhem světa. Oproti ČR Poláci preferují silnější piva: 5-6 objemových procent alkoholu je u polského piva standard. Mezi pivovarníky platí Polsko za „království plechovek“ – prodá se v nich 44 % piva, zatímco v ČR zaujímají pivní plechovky jen cca 3 % podíl.

Značka Pilsner Urquell v posledních letech zintenzivňuje své polské marketingové aktivity. I proto Poláci vnímají Pilsner Urquell jako prestižní značku vysoce kvalitního piva pro moderní lidi.

Češi radí Polákům, jak na pivo

"Pilsner Urquell dává možnost všem stávajícím i budoucím fanouškům opravdového piva," píše polský deník Gazeta. Právě otevřená internetová stránka českého piva www.akademia.pilsner.pl provede všechny polské zájemce uměním servírování a pití piva plzeňského typu tak, jak jej zvládají jen jejich jižní sousedé. Chce-li polský barman správně načepovat pivo, stačí, aby se podíval na web a ví, jak na to.


Dění v listopadu 2007

[pátek, 23. listopad 2007]

Dárkový multipack Staropramen přináší splnění klukovských snů!

Staropramen uvádí na trh dárkový multipack Staropramen, který spotřebitelům přináší možnost splnit si klukovský sen. V novém balení, které obsahuje čtyři piva Staropramen Ležák, čtyři piva Staropramen Granát a originální půllitrovou sklenici, se nachází rovněž stírací los. Ten je klíčem ke splnění nevšedních zážitků.

„Dárkový multipack přináší kombinaci dvou ležáků Staropramen, světlého a polotmavého, a jako dárek originální sklenici. Chtěli jsme pro spotřebitele v době Vánoc připravit navíc něco výjimečného, proto jim dává nový multipack možnost splnit si své dávné přání – ať už je to cesta kolem světa, let ve stíhačce, VIP návštěva Formule 1 nebo třeba kaskadérský kurs,“ říká Daniel Musialek, manažer značky Staropramen.

Stačí setřít soutěžní los, který se nachází uvnitř každého balení, a odeslat kód pomocí SMS. Soutěžící obdrží obratem zprávu s informací o aktuálním pořadí dané SMS. Každá 10 000. soutěžní SMS vyhrává 100 000 Kč na splnění snu.

Pravidla soutěže jsou uveřejněna na www.staropramen.cz.

Dárkový multipack Staropramen bude v prodeji počátkem listopadu, a to především v hypermarketech po celé České republice. Jeho doporučená cena je 139 Kč. Samotná soutěž bude probíhat do 31. března 2008.

Autorem grafického návrhu dárkového multipacku Staropramen je agentura Unity GDG. (Tisková zpráva Pivovarů Straopramen)

Inspirace pro znalce

Dokonalou chuť prémiového ležáku Stella Artois, osvěžující Hoegaarden White s vůní po pomerančích a koriandru, temnou barvu klášterního piva Leffe Bruin a pikantní chuť macerovaných třešní v Belle-Vue Kriek.

To vše si můžete vychutnat díky nové Gurmánské kolekci, kterou pouze pro vánoční období uvádějí na trh Pivovary Staropramen. Průvodce gurmánskou kolekcí, který je součástí dárkového balení, Vám krom charakteru a historie představí i recepty vhodné ke každému typu piva. K dostání ve vybraných hypermarketech a supermarketech. Doporučená prodejní cena 129 Kč. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)

Pivovary InBev zvýšily zisk méně, než se čekalo

Zvýšení čtvrtletního zisku o 8,5 procenta zaostalo za očekáváním belgické firmy i analytiků. Největší světový producent piva InBev z Belgie ve třetím čtvrtletí zvýšil zisk o 8,5 procenta, ale předpovědi své i analytiků tím nenaplnil. InBev ve čtvrtek oznámil, že zvýšil provozní zisk (EBITDA) na 1,33 miliardy eur (35,8 miliardy Kč). Analytici ale očekávali profit 1,35 miliardy. InBev, jehož hlavními značkami jsou Stella Artois, Beck's a Brahma, vaří pivo i v Česku.

"Náš výsledek za třetí čtvrtletí 2007 byl pod našimi předpoklady," uvedl ve zprávě generální ředitel skupiny Carlos Brito. Dodal ale, že skupina pracuje na tom, aby za poslední čtvrtletí roku předložila silné výsledky.

Výstav piva ve skupině InBev se za červenec až září zvýšil o 3,6 procenta. Tržby vzrostly na 3,78 miliardy eur, což představuje nárůst o 4,8 procenta. Ani tržby ale nenaplnily předpovědi; analytici je odhadovali na 3,82 miliardy.

Kladně se ve výsledcích skupiny projevila Jižní Amerika a také východní Evropa přinesla InBevu zlepšení. V západní Evropě, která je hlavním trhem skupiny, ale prodej piva zhoršilo špatné počasí během léta. Provozní zisk v regionu proto klesl o 13,2 procenta. V Severní Americe proti tomu očištěný zisk InBevu vzrostl díky snižování nákladů.

InBev dodal, že mu růst cen komodit z posledních měsíců zvýší v příštím roce náklady ve všech divizích. Jde zejména o ceny ječmene a sladu. Řízení rizik a úsporné programy by ale měly zajistit, že náklady na prodaný hektolitr v příštím roce porostou shodně s inflací, napsala agentura Reuters.

Společnost InBev vznikla v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev a nyní jeho produkce piva těsně překračuje produkci světové dvojky SABMilleru. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi 15procentní podíl. (InBev)


Heineken by se koupí Drinks Union přiblížil dvojce na trhu Staropramenu. Kolem českých pivovarů krouží nenasytný nizozemský obr Heineken. Podle informací, které MF DNES potvrdily dva nezávislé zdroje z oboru, probíhají námluvy mezi Heinekenem a ústeckou skupinou Drinks Union. Ta kromě piv Zlatopramen a Březňák vyrábí třeba Starou mysliveckou či Vodku 42.

"Podpis smlouvy je blízko, nyní se dohaduje cena," uvedl zdroj MF DNES. Obě firmy zatím odmítají potvrdit, zda jednání skutečně probíhají. "I kdyby se jednalo, nijak bych se k tomu nevyjadřoval. A pokud by se nejednalo, není se k čemu vyjadřovat," uvedl předseda představenstva Drinks Union Milan Hagan, který z analýzy vlastnického pavouka vychází jako majitel zhruba dvou třetin firmy.

"Nikdy nekomentujeme zájem o jiné firmy," reagovala mluvčí centrály Heinekenu Véronique Schynsová. O tom, že Heineken má zálusk na další pivovary, se začalo spekulovat hned poté, co letos v červnu oznámil převzetí Krušovic. Do poloviny roku ovládali Holanďané jen Starobrno, po koupi Krušovic mají zhruba devítiprocentní podíl na trhu.

Pokud získají i Drinks Union, jemuž v Česku patří téměř čtyři procenta trhu, přiblíží se na dostřel Pivovarům Staropramen. Ty vlastní belgická skupina InBev, která má zhruba patnáct procent českého trhu. Heineken by měl o tři procenta méně, ve vyrobeném množství by však takový rozdíl nebyl, protože Drinks Union i Krušovice jsou i silní vývozci.

"Heineken je ve střední Evropě velmi silný. V Polsku, Rakousku i na Slovensku má pozici jedničky či dvojky na trhu. Bylo by překvapivé, kdyby nechtěl posilovat i u nás," zhodnotil situaci Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Drinks Union je spolu se skupinou PMS Přerov a Budějovickým Budvarem jediným velkým výrobcem piva, který je stále v českých rukou. Přerovská skupina, která vaří piva Zubr, Holba a Litovel, však podle lidí z oboru na prodej zatím není, u Budvaru zase není jasné, kdy dojde k jeho chystané privatizaci.

Ústecké skupině se přitom v poslední době daří, loňský i předloňský rok zakončila se 60milionovým čistým ziskem při tržbách kolem 1,2 miliardy. Během letošního roku se změnila její vlastnická struktura, když několik vzájemně ovládaných společností zastřešila jedna firma.

"Cílem fúze je právě zjednodušení struktury společností ve skupině," potvrdil Hagan. Koupě celé skupiny Drinks Union by případného zájemce přišla s ohledem na znalecké posudky, které si firma nechala kvůli změně struktury připravit, na částku okolo půl miliardy korun.

Podle posudků se tržní hodnota jen výrobní části skupiny pohybuje přes tři sta milionů. Otázkou zatím je, zda by po převzetí Drinks Union došlo k nějakým přesunům výroby mezi vlastněnými pivovary. V současnosti vaří pivo v Krásném Březně, Velkém Březně, Lounech a Kutné Hoře.

"Třeba na Slovensku si ponechal Heineken ze čtyř pivovarů jediný," uvedl Jan Kočka, šéfredaktor webu Svetpiva.cz. V Česku přesunul část výroby ze Znojma do Brna. (iDnes)


Virtuálna prehliadka pivovaru

[pátek, 23. listopad 2007]

Spoločnosť Heineken Slovensko spustila na svojich webových stránkach www.heinekenslovensko.sk, www.zlatybazant.sk a www.corgon.sk virtuálnu prehliadku pivovaru v Hurbanove. Milovníci piva si môžu prezrieť pivovar, a zároveň sa zoznámiť s procesmi a technológiami výroby.

Návštevníkov webových stránok www.heinekenslovensko.sk, www.ZlatyBazant.sk a www.corgon.sk prevedie interaktívna prezentácia areálom hurbanovského pivovaru, pričom môžu nazrieť aj dovnútra jednotlivých budov a zariadení. Každá sekcia virtuálnej prehliadky predstavuje časť procesu výroby piva od príjmu jačmeňa do sladovne až po expedíciu piva na trh. Aplikácia umožňuje absolvovať virtuálnu prehliadku v režime deň alebo noc, a ponúka tak dva pohľady v každej sekcii.

Heineken Slovensko priniesol v tomto roku niekoľko inovácií, či už v oblasti produktovej, technologickej alebo v komunikácii.

„V oblasti komunikácie sme urobili významný posun spustením nových webových stránok našej spoločnosti ako aj stránok jednotlivých značiek. Veríme, že moderný dizajn a aktualizovaný obsah sú hodnotným zdrojom pre všetkých, ktorí hľadajú informácie z oblasti pivovarníckeho priemyslu. Pre tých, ktorí nemali možnosť navštíviť pivovar v Hurbanove osobne, sme pripravili zaujímavú virtuálnu prehliadku,“ povedal Roman Krajniak, manažér pre vonkajšie vzťahy spoločnosti Heineken Slovensko.

Pivovar v Hurbanove patrí medzi najväčšie a najmodernejšie pivovary v regióne strednej Európy. Len v roku 2007 preinvestovala spoločnosť Heineken Slovensko v hurbanovskom pivovare viac ako 470 miliónov korún. Pribudla moderná plniaca linka a nová fermentačná nádrž, ktorá zvýšila ročnú kapacitu pivovaru o takmer 150 tisíc hektolitrov. Aktuálna ročná kapacita tak dosahuje úroveň 2 miliónov hektolitrov. Heineken zároveň v Hurbanove vybudoval najväčšiu sladovňu v celom regióne strednej a východnej Európy. (Tisková zpráva Heineken Slovensko)


Jedno první místo a dvě druhá. To je výsledek značek piv vařených skupinou Drinks Union na letošním vyhlášení cen za rok 2007, které tradičně organizuje Sdružení přátel piva. Z letošního vyhlášení, které se uskutečnilo dnes v Pivovarském dvoře Zvíkov, si v kategorii „Dvanáctek“ odvezl prvenství světlý ležák Březňák. Stejná značka, Březňák světlé výčepní, obsadila 2. místo v kategorii „Desítka“. V kategorii „Jedenáctek“ pak získal druhé místo Zlatopramen 11°.

„Dosažené výsledky opět potvrzují, že naše piva vyrábíme na špičkové úrovni. Stále je totiž vaříme po staletí používaným způsobem z těch nejlepších ingrediencí. Takovýchto ocenění si nesmírně vážíme, a jsou povzbuzením pro všechny, kteří se na přípravě našich piv podílejí,“ řekl výrobně-technický ředitel Drinks Union Daniel Váša.

Březňák s dvěmi umístěními na stupních potvrdil svou pozici jednoho z nejvíce oceňovaných piv skupiny Drinks Union. Podle ředitele pivovaru Jaroslava Rottenborna nejde ani v případě ocenění od Sdružení přátel piva o náhodný úspěch. Březňák si totiž v posledních deseti letech přivezl z různých soutěží po celé zemi více než 100 ocenění.

Podle marketingového manažera Zlatopramene Borise Rajdla je druhé místo Zlatopramene 11° důkazem, že tato značka je ve své kategorii špičkou mezi domácími pivy.

Pivovarští se však shodují, že důležitější než ocenění je především to, aby lidem, kteří tato piva pijí, chutnala. „To, že vaříme dobré pivo, potvrzuje stále rostoucí zájem o piva z naší produkce,“ dodal Daniel Váša.

V kategorii „Dvanáctek“ se za prvním Březňákem umístil Opat z pivovaru Broumov a Bernard světlý ležák, v kategorii „Jedenáctek“ se umístil před Zlatopramenem 11° pouze Klášter, na třetím místě pak byl Svijanský máz. V „Desítkách“ se před Březňák dostalo nefiltrované pivo z Černé Hory, za velkobřezenskou značkou byl na třetím místě Bernard. (Tisková zpráva Drinks Union)


Dění v říjnu 2007

[úterý, 23. říjen 2007]

Pivovary Staropramen generálním partnerem Asociace hotelů a restaurací ČR

Společnost Pivovary Staropramen a Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR ČR) uzavřely smlouvu o generálním partnerství. Smyslem partnerské smlouvy je spolupráce při zvyšování kvality a úrovně českého pohostinství a gastronomie.

Partnerství bude mimo jiné spočívat také v přípravě vzdělávacích programů, spolupráci při pořádání společných odborných konferencí a seminářů, vzájemné výměně informací o potřebách zákazníků a problematice provozu gastronomických zařízení v podmínkách České republiky.

Členové AHR ČR získají výhodné podmínky pro využití široké škály produktů společnosti Pivovary Staropramen a možnost sdílet dosavadní zkušenosti společnosti s úspěšným konceptem značkových restaurací Staropramen. Pivovary Staropramen mohou využít možnosti komunikace s členy Asociace v otázkách průzkumu jejich potřeb a očekávání ze spolupráce s dodavatelem.

V oblasti vzdělávání se Podnikatelská akademie AHR ČR zapojí do programu První pivovarské školy pro management HORECA a naopak. Zkušenosti odborníků pivovaru budou zhodnoceny také v programu Vysoké školy cestovního ruchu, hotelnictví a lázeňství, kterou AHR ČR provozuje. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)

Robert Kužela řídí logistické operace společnosti Pivovary Staropramen

Novým manažerem logistiky společnosti Pivovary Staropramen se stal Robert Kužela. V nové funkci je zodpovědný za řízení veškerých logistických operací společnosti a vedení celého týmu oddělení logistiky. Robert Kužela působí ve společnosti Pivovary Staropramen na různých manažerských pozicích v oblasti výroby a zajištění kvality již od roku 1993, naposledy zastával pozici vrchního sládka pivovaru Ostravar.

Nový vrchní sládek pivovaru Ostravar bude oznámen do konce letošního roku. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)

Rok za pípou stačil servírce k mistrovství

Už dávno neplatí, že pivu nejlépe rozumí muži. Alespoň co se týče jeho čepování. Živým důkazem toho je Tereza Berlová, u níž si můžete objednat zlatavý mok v bystřické restauraci U Podkovy. Stala mistryní Česka a Slovenska v točení a servírování belgického ležáku Stella Artois.

„Mám z vítězství strašnou radost. Loni v záři jsem skončila v regionálním kole druhá, letos to už vyšlo,“ řekla Deníku mladičká servírka, která se tímto oborem zabývá teprve od ledna minulého roku. V rámci tréninku čepuje i mimo pracovní dobu. A sehnat dobrovolníky, kteří by cvičně natočené pivo konzumovali, prý není těžké. „Něco si vypil i náš vedoucí, kterému vděčím za to, že mi umožnil trénovat,“ zmínila Tereza Berlová.

Komu by se snad zdálo, že naplnit půllitr není žádná věda, ten se šeredně plete. Čepovaní a servírování má totiž svá pevná pravidla, jejichž, byť jen nepatrné, porušení znamená body dolů. Důležité je být soustředěný.

„Je to servírovací rituál, porota hodnotí moc kroků. Od oplachování sklenice, jejího točení na mycím kartáči a čistoty přes ochlazení, seříznutí pěny, ale i správné postavení před zákazníka. Za chybu se počítá už i nepatrné přehmátnutí se místo na stopku na sklenici,“ vyjmenovala některá kritéria mistryně, kterou na její práci baví hlavně kontakt s lidmi.

Díky úspěchu při mistrovství Čech a Slovenska ji čeká reprezentace na celosvětovém finále, které se koná 26. října v belgickém universitním městě Lovaň (nizozemsky Leuven, francouzsky Louvain, německy Löwen, valonsky Lovin).

„Tam bude ale hodně velká konkurence. Musím začít nejen pořádně trénovat točení, ale i pilovat angličtinu, kterou budu mluvit. Například při představování piva,“ dodala Tereza Berlová. (Benešovský deník)

Nová dvojice pro znalce: ústřice a ležák!

Plná chuť francouzských ústřic dokonale ladí s prémiovým belgickým pivem. Opravdoví znalci se o tom přesvědčili na gastronomické exkurzi v proslulé restauraci Les Flots v jihofrancouzském přístavu La Rochelle.

Jana Glazarová z Hořic, okr. Jičín, studuje čtvrtý ročník pedagogické fakulty v Hradci Králové. Letos v létě se na ni usmálo štěstí v soutěži se Stella Artois pod názvem „Znalec si všímá každého detailu“, když vyhrála let Private Jetem na ústřicovou večeři v La Rochelle. Prvním úkolem soutěžících bylo ohodnotit pomocí SMS barmana a nominovat ho tak na Mistrovství v točení a servírování Stella Artois. Každý takto hlasující znalec rituálu dostal k zodpovězení jednoduchou otázku: "Kolik natočených číší Stella Artois 0,5 l odpovídá pohotovostní hmotnosti Private Jet bez posádky?" Jana s přítelem Přemyslem hledali informace na internetu a přepočítávali.

Poslali hned několik odpovědí a podařilo se. Jejich odhad se lišil o pouhých osm sklenic! Výherní poukaz na cestu přebírala Jana osobně přímo na Mistrovství v točení a servírování Stella Artois, které se konalo 19. září v Praze.

První říjnový pátek odletěli soukromým letadlem na romantickou večeři.

Vyhlášený rodinný podnik Les Flots přímo v jihofrancouzském přístavu v La Rochelle nabídl mladému páru vynikající menu o 7 chodech, ve kterém pochopitelně hrály prim ústřice a mořské ryby.

„Uvědomila jsem si ještě více, jak moc záleží na správném dodržení servírovacího rituálu. Nejen u Stella Artois, ale také u ústřic a dalších gurmánských lahůdek. Když je všechno bez chyby, vychutnáte si každý doušek, každé sousto,“ libovala si Jana. Její přítel dodává: „Spojení piva a ústřic jsem si nedokázal moc představit. Ochutnal jsem je poprvé, ale byl jsem nadšen, jak spolu chutě dokonale ladí.“ Souhlasí také gastronomičtí specialisté. Všechny tři nejvíce ceněné druhy ústřic, pěstované „Fine“ de Claire a „Spéciale“ de Claire i ústřice přímo z hloubky oceánu podávané s citrónem jemně podtrhne svěží chuť Stella Artois. Tato kombinace uspokojí požadavky a chutě největších znalců a fajnšmekrů.

Ústřice se pro opravdové znalce chovají na atlantickém pobřeží Francie. Všechny tyto druhy maximálně po 20 kusech dozrávají ve speciálních bazénech, kde na ně čeká prostor ke koupání a bohatá a výživná planktonová strava, díky níž dostanou právě tu delikátní chuť, které vděčí za svoji reputaci. Na jižním pobřeží Francie mezi Morbihanem (jižní Bretaň), ostrovem Noirmoutier a ústím řeky Gironde se tyto bazénky zvané claires často nacházejí v někdejších solních pánvích, které jsou bohaté na minerálie a plankton a kde se v přírodním prostředí vyskytuje speciální mořská řasa navicule bleu. Tu mají zdejší ústřice obzvlášť v oblibě. Tloustnou, dostanou chuť minerálů a navíc hezkou zelenou barvu. Jsou vysoce kvalitní jak po stránce estetické, tak i chuťové.

Jana a Přemysl si výlet za gastronomií opravdu užili. “Byl to nádherný zážitek. Vzpomeneme si na něj vždy, když si objednáme číši Stella Artois,” dodali na závěr Jana a Přemysl. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Protimonopolný úrad SR (PMÚ) zastavil konanie voči spoločnosti Heineken Slovensko, a.s., týkajúce sa možného obmedzenia hospodárskej súťaže. V apríli tohto roku totiž PMÚ začal správne konanie vo veci preskúmania zmlúv spoločnosti Heineken Slovensko so zariadeniami s priamou konzumáciou piva, t.j. s hotelmi, reštauráciami či kaviarňami. Vyplýva to z informácií PMÚ zverejnených na jeho internetovej stránke. Úrad dospel k záveru, že časť zmlúv obsahuje obmedzenia vertikálneho charakteru, ktoré môžu mať za následok obmedzenie hospodárskej súťaže na vymedzenom relevantnom trhu, avšak tieto zmluvy zároveň spĺňajú podmienky pre vyňatie zo zákazu podľa zákona o ochrane hospodárskej súťaže. Nakoľko však podľa úradu nebol porušený zákon, bolo správne konanie zastavené. Rozhodnutie PMÚ nadobudlo právoplatnosť 10. októbra 2007.

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Heineken Slovensko Dimitara Alexieva firma počas správneho konania maximálne spolupracovala s príslušnými orgánmi, pričom Heineken Slovensko dodržiava platnú legislatívu a "podniká férovo na silne konkurenčnom trhu". "Rozhodnutie Protimonopolného úradu SR sme preto prijali s uspokojením,“ uviedol Dimitar Alexiev.

Heineken pôsobí na Slovensku prostredníctvom firmy Heineken Slovensko, v ktorej je stopercentným vlastníkom. Heineken je najväčším pivovarníckym koncernom na slovenskom trhu, keď za minulý rok dosiahol 45,6-percentný podiel na predaji. Na Slovensku pôsobí desať rokov, od vstupu do hurbanovského pivovaru Zlatý Bažant. V súčasnosti má v ponuke aj pivá ako Corgoň, Kelt, Martiner a Gemer. Zo zahraničných značiek reprezentuje Heineken Starobrno a Desperados. (Etrend)


Spoločnosť Heineken Slovensko zrealizovala tento rok investície viac ako 470 miliónov Sk. Jej celkové investície na Slovensku tak vzrástli na hodnotu presahujúcu 6 miliárd Sk.

"Najdôležitejšie investície v roku 2007 smerovali do zvýšenia fľaškovacej ako i fermentačnej kapacity a do rekuperácie oxidu uhličitého," informovali TASR zástupcovia Heineken Slovensko, a. s.

V prvom polroku 2007 dosiahol podiel spoločnosti na slovenskom pivnom trhu 41,5 %. Odbyt piva Heinekenu Slovensko vzrástol oproti rovnakému obdobiu 2006 o viac ako 10 %. Celkový trh s pivom na Slovensku vzrástol počas prvých 6 mesiacov tohto roka o 6 %.

Heineken Slovensko je súčasťou svetovej pivovarníckej skupiny Heineken N. V. (Sme)


Pivovarnícka spoločnosť Heineken Slovensko plánuje v roku 2008 investície vo výške takmer 500 mil. Sk. "Našou ambíciou je pokračovať v posilňovaní pozície najväčšieho producenta piva na Slovensku aj v roku 2008.

Zámery spoločnosti Heineken Slovensko na slovenskom trhu majú dlhodobý charakter a my ich chceme potvrdiť tak v roku 2008 ako aj v budúcnosti.

Investície sú nevyhnutným predpokladom rastu, a preto Heineken Slovensko v nasledujúcom roku plánuje preinvestovať prostriedky vo výške takmer pol miliardy korún," povedal generálny riaditeľ spoločnosti Dimitar Alexiev počas utorkovej návštevy prezidenta SR Ivana Gašparoviča v Heinekene. Podiel Heinekenu na slovenskom pivnom trhu v prvom polroku dosiahol 41,5 %.

Investície pivovarníckej spoločnosti Heineken Slovensko dosiahli v tomto roku 470 mil. Sk. Celkové investície firmy sa počas jej desaťročného pôsobenia na slovenskom trhu tak už dostali cez hranicu 6 mld. Sk. Najdôležitejšie investície v tomto roku pritom smerovali do zvýšenia fľaškovacej a fermentačnej kapacity a do rekuperácie oxidu uhličitého.

Spoločnosť Heineken Slovensko, ktorej stopercentným vlastníkom je medzinárodná pivovarnícka skupina Heineken International, zastupuje na Slovensku holandskú firmu od roku 1998, značku Zlatý Bažant však do svojho portfólia holandský Heineken získal už v roku 1996. V súčasnosti má v ponuke aj pivá ako Corgoň, Kelt, Martiner a Gemer. Zo zahraničných značiek reprezentuje Heineken Starobrno a Desperados. Heineken Slovensko je zároveň najväčším domácim výrobcom a vývozcom sladu. (Etrend)


V předvečer svátku sv. Václava se v Praze na Svatováclavském večeru konalo slavnostní vyhlášení prestižní soutěže České pivo 2007. První i třetí místo v kategorii světlý ležák si odnesla piva z portfolia Starobrna – Starobrno Medium a Hostan Hradní.

Nejvyšší počet značek piv v dosavadní historii, celkem 77, přihlásily české pivovary do soutěže České pivo 2007. Letošní ročník měl navíc dvě nové kategorie – tmavá výčepní piva, kterých bylo přihlášeno 6, a nealkoholická piva, kterých bylo do soutěže přijato 12. Tradičně nejvíce přihlášených je světlých ležáků, 29 značek a v kategorii světlá výčepní piva bylo degustováno 20. Po loňské premiéře měla kategorie tmavé ležáky větší počet soutěžících piv, kterých pivovary přihlásily deset.

„Velký zájem pivovarů, od těch největších až po ty malé o tuto soutěž nepřekvapuje, protože jim nabízí možnost objektivního srovnání kvality piv ve stále širším spektru vyráběných piv,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „,Potěšitelný je vysoký počet přihlášených v kategoriích nealkoholických piv, což odráží i rostoucí zájem konečných spotřebitelů o tento druh piva“ dodal Jan Veselý.

Dvacet čtyři sládků a pivovarských odborníků, kteří jsou rozděleni do čtyř šestičlenných subkomisí hodnotili ve dvou kolech světlé a tmavé ležáky, tmavá a světlá výčepní piva, a nealkoholická piva. Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva, kontroluje se původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii a dále se vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají. Tuto nejprestižnější soutěž u nás jako jedinou akci mezi soutěžemi piv vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven.

Letos se soutěže v nejsilněji obsazené kategorii světlá výčepní piva zúčastnilo celkem 29 značek. Vítězem této kategorie se stalo pivo Starobrno Medium, jehož výrobcem je pivovar Starobrno. Třetí místo ve stejné kategorii pak obsadil Hostan Hradní, také z produktového portfolia společnosti STAROBRNO, a.s.

I v letošním roce předával ceny představitelům vítězných pivovarů MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu České republiky. Do Síně slávy byly za dlouholetý přínos pivovarské profesi uvedeni Jiří Šrogl a Miloslav Urbánek. (Tisková zpráva Starobrna)


Za tekutým pokladem národa

[úterý, 23. říjen 2007]

Tajemství českého piva postupně odhalí všichni, kdo se přijdou až do 28. října podívat do brněnské obchodní Galerie Vaňkovka. Kromě exponátů se zájemci mohou blíže seznámit s produkty tří známých pivovarů.

„Pivo se představí jako tradiční kulturní nápoj našeho národa. Prozradíme tajemství jeho výroby, opomenuty nezůstanou ani pivní rekordy a sběratelské pivní kuriozity - pivní podtácky, etikety, láhve či sklenice,“ řekl k výstavě, která končí 28. října, ředitel centra Galerie Vaňkovka Josef Wiedermann.

Sbírkové předměty zapůjčilo Národní zemědělské muzeum, Muzeum rekordů a kuriozit i soukromé osoby sdružené v Klubu sběratelů kuriozit.

V rotundě obchodního domu dočasně vyrostla i dřevěná krčma, kde mohou návštěvníci ochutnat prezentované nápoje. Kromě přibližně čtyřiceti míst na sezení je k dispozici i barový výčep.

Exponáty z pivovarnického provozu i restauračních zařízení seznámí návštěvníky s vývojem tohoto řemesla a tradičními pomůckami. Připomenou pivo jako lahodný mok, který se stal součástí vysoké gastronomie. Organizátoři do programu zařadili i přednášku s názvem Fenomén českého piva, kterou v pondělí v 17 hodin přednese v sále Slévárny Vaňkovka Tomáš Zoufalý z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Deset vybraných účastníků přednášky získá možnost zúčastnit se následné degustace piv, která potrvá až do jedenadvaceti hodin.

***

Za tajemstvím piva

OG Vaňkovka, 11. - 28. 10.

OCHUTNÁVKY PIVA

Starobrno do 16. 10.

Hostan 17. - 22. 10.

Zlatý Bažant 23. - 28. 10.

Z PROGRAMU - 15. 10.

Fenomén českého piva 17 hod.

Moderovaná degustace

18 - 21 hod.

(MF Dnes)


Heineken sa chystá zvyšovať ceny piva

[úterý, 23. říjen 2007]

Spoločnosť Heineken Slovensko sa rozhodla od začiatku decembra zvýšiť ceny svojich produktov o 6 až 8 %. Ako ďalej informovala spoločnosť toto zdražovanie sa dotkne lokálne vyrábaných značiek Zlatý Bažant, Corgoň, Kelt, Martiner, Gemer a Starobrno. "Spoločnosť Heineken Slovensko v ostatnom období vyhodnocovala nevyhnutnosť zvyšovania cien piva kvôli výrazného nárastu cien vstupných surovín," vysvetľuje firma. Podľa nej v medziročnom porovnaní vzrástli náklady na sladovnícky jačmeň o viac ako 60 % a náklady na chmeľ o 40 %. "Zároveň zaznamenávame aj významný nárast nákladov na obalový materiál," konštatuje spoločnosť.

Heineken pôsobí na Slovensku prostredníctvom firmy Heineken Slovensko, v ktorej je stopercentným vlastníkom. Heineken je najväčším pivovarníckym koncernom na slovenskom trhu, keď za minulý rok dosiahol 45,6-percentný podiel na predaji. Na Slovensku pôsobí desať rokov, od vstupu do hurbanovského pivovaru Zlatý Bažant. (Etrend)


Stříbrná medaile pro pivovary

[pondělí, 22. říjen 2007]

Stříbrnou medaili udělili čeští sládci a pivovarští odborníci v prestižní degustační soutěži České pivo 2007 světlému výčepnímu pivu Zubr Classic z přerovského pivovaru a tmavému pivu Litovel Dark z litovelského pivovaru.

„Získaných ocenění si velice vážíme,“ uvedl Antonín Chytil, obchodní ředitel pivovarnické skupiny Zubr, Holba, Litovel, jejíž roční produkce dosahuje výše téměř jednoho miliónu hektolitrů piva.

Soutěž České pivo vyhlašuje každoročně Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským. Odborní degustátoři posuzují senzorické a analytické vlastnosti a rozhodují, která piva chutnají nejlépe, aniž vědí, jaké pivo zrovna hodnotí. Odborné rozbory dělá ve svých laboratořích Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský. (Právo)


Dění v září 2007

[neděle, 23. září 2007]

Ženy točí pivo lépe než muži

Pátým Mistrem ČR a SR v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois se stala Tereza Berlová z restaurace U Podkovy v Bystřici u Benešova. Ve finale zvítězila v konkurenci třiceti dalších barmanů a barmanek a bude reprezentovat Českou a Slovenskou republiku na Mezinárodním mistrovství barmanů v Belgii.

Ačkoli z osmadvaceti semifinalistů bylo 22 mužů a jenom 6 žen, mezi sedm finalistů se probojovaly tři ženy. K velkému překvapení všech znalců se tyto tři finalistky sešly na stupních vítězů – na druhém místě Romana Gašová z Pizzerie Alfredo v Orlové a na třetím slovenská reprezentantka Ingrid Botlóová z restaurace Dobrá Bašta v Šamoríně.

V exkluzivním prostoru kaple Sacre Coeur na pražském Smíchově barmané soutěžili v dokonalém umění načepování prémiového ležáku Stella Artois a belgických speciálů Hoegaarden White a Leffe Bruin. Mistra ČR a SR vybrala porota složená z odborníků a známých osobností. Modelku a moderátorku Ivu Kubelkovou vítězství nepřekvapilo: “To je přece jasné,” směje se s nadsázkou, “ženy pivo točí a muži ho pijí.”

Šťastná vítězka Tereza Berlová se krátce po vyhlášení výsledků svěřila: “Bylo to náročné, hlavně jsem se bála, že něco pokazím. Něco jiného je dodržovat servírovací rituál v naší restauraci a něco zcela odlišného je předvádět rituál před tolika lidmi, kteří mne pečlivě sledují.”

Ve znamení rituálu se ostatně nesl celý večer, takže kromě dokonale naservírovaného piva mohli hosté sledovat i umění při přípravě originálního sushi, ústřic nebo různých druhů kávy a doutníků. Mediálním partnerem celé akce se proto stal časopis pro milovníky gastronomie Chef Gurmán.

Do finále letošního ročníku vybrali barmany samotní spotřebitelé. Ti posuzovali dodržování servírovacího rituálu ve stovce vybraných restaurací po celé České republice. “Každá číše piva, kterou barmané natočili, mohla být hodnocena a více než 5 000 spotřebitelů se tak stalo tou nejnáročnější porotou.”, říká Zdeněk Prajs, brand manažer pro značku Stella Artois a dodává: “26. října se v Belgii rozhodne, zda vybrali správně.” (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)

Výroba piva Hoegaarden se vrátí do svého domovského města

Pivo Hoegaarden, které znají i pivaři v České republice, se bude opět vařit ve svém domovském stejnojmenném městě v Belgii, tak jak tomu bylo dříve po staletí. Výrobu hoegaardenu, světlého kvasnicového piva, přesunul před necelými dvěma lety majitel pivovaru, skupina InBev, do městečka Jupille poblíž Lutychu. Podle znalců ale pivo vyrobené v Jupille dostalo jinou chuť, uvedl časopis Bulletin.

Návrat do města Hoegaarden se uskuteční v létě příštího roku. "Jsem potěšen. Taková bohatá historie nemůže být zapomenuta," citoval časopis Pierra Celise, který stál v 60. letech u návratu světlého hoegaardenu se staletou tradicí na trh. Návrat do domovského města je připisován neschopnosti pivovaru v Jupille udržet krok s rostoucí poptávkou po světlém pivu, stejně jako počátečním potížím při technologickém postupu ve výrobě.

Přesun výroby hoegaardenu do Jupille přitom mělo za následek nižší dodávky tohoto piva do evropských zemí včetně České republiky. Mnohé restaurace v Česku se tak bez něj musely po nějakou dobu obejít. "Převedení výroby trvá déle, než se původně předpokládalo," citoval v květnu deník Mladá fronta Dnes mluvčí Staropramenu Michaelu Trýznovou. Staropramen v Česku hoegaarden distribuuje, zároveň sám patří do skupiny InBev.

InBev ke konci roku 2005 oznámil konec výroby ve dvou belgických pivovarech, jedním z nich byl i ten ve městě Hoegaarden. V současné době vaří InBev pivo v Jupille a také v Lovani, kde má InBev i centrálu.

Společnost InBev vznikla v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev a nyní její produkce piva těsně překračuje produkci světové dvojky SABMiller. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi patnáctiprocentní podíl. (iHNed)

Pivovary Staropramen prodaly v prvním pololetí o 9 %

Společnost Pivovary Staropramen prodala v prvním pololetí letošního roku celkem 1,583 milionu hl piva (bez zahraniční licenční výroby). To představuje ve srovnání se stejným obdobím roku 2006 nárůst o více než 9 %.

Na domácím trhu dosáhly prodeje 1,255 milionu hl piva a narostly tak o 7,8 %. Výrazný růst zaznamenaly všechny hlavní značky z portfolia společnosti – Staropramen, Stella Artois, Braník i Ostravar. Prodeje baleného piva Staropramen se v prvním pololetí meziročně zvýšily o více než 28 %, čímž značka navázala na velmi úspěšné loňské období po uvedení nové grafické podoby. Staropramen také představil novou komunikační kampaň vycházející z konceptu: Kdy jsi naposledy udělal něco jinak. „Reakce na kampaň jsou velmi pozitivní, z našich průzkumů vyplývá, že značka Staropramen je u spotřebitelů stále populárnější,“ říká manažer značky Staropramen Daniel Musialek. Tradičně dobře si vedl i prémiový ležák Stella Artois, který opět potvrzuje svůj silný potenciál dvojciferným nárůstem. Významně narostly i prodeje celonárodní značky Braník a regionálního piva Ostravar.

Velmi dobře se vyvíjely též prodeje nealkoholických piv Staropramen a Stella Artois, které se ve srovnání s loňským rokem zvýšily o 44 %. „V letošním roce jsme nově uvedli plechovkové balení nealkoholického piva Staropramen a více jsme se zaměřili na jeho komunikaci. Staropramen Nealko se stal partnerem Pražského mezinárodního maratónu, v létě proběhla na jeho podporu rozsáhlá promotion cílená na řidiče,“ říká Daniel Musialek.

Čistý export společnosti se v prvním pololetí zvýšil o 15,1 % na 327,3 tisíc hl piva. Pivovary Staropramen jsou druhým největším českým exportérem piva, nejvýznamnějšími exportními trhy společnosti jsou Slovensko, Švédsko, Německo a Velká Británie. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)

Mikro-blogujte se Staropramenem!

Staropramen přišel s u nás dosud nepříliš rozšířenou metodou, jak efektivně komunikovat se svou cílovou skupinou. Na stránkách www.zijesjenjednou.cz spustil nový interaktivní projekt, tzv. mikro-blogování. V zahraničí je již nová generace blogování populární. Umožňuje příspěvky uživatelů obratem přeposílat ostatním přátelům, dokonce i na mobilní telefon.

Na zijesjenjednou.cz vznikají komunity přátel, kteří průběžně vkládají příspěvky na téma "Co jsi právě udělal jinak". Všichni zaregistrovaní jsou tak ihned informováni o tom, co je nového v životě jejich kamarádů. Přitažlivost služby tkví v tom, že vkládat i přijímat zprávy je možné i prostřednictvím SMS, takže uživatelé mohou službu použít, kdykoliv se jim přihodí něco pozoruhodného.

„Dělejte věci jinak, vyhněte se stereotypu. To je klíčová výzva, životní názor značky Staropramen. Projekt žiješjenjednou.cz nás hned na začátku zaujal zcela netradičním přístupem k marketingové komunikaci na internetu. Nedráždíme standardními bannery, dáváme spotřebitelům službu, která jim umožní komunikovat s přáteli lépe než dosud," říká k rozjetému projektu Daniel Musialek, brand manažer značky Staropramen.

Strategii a koncept pro Staropramen připravila Word of Mouth agentura OUTBREAK, programování, design a SMS modul dodala interaktivní agentura WDF.

Služba je zdarma k dispozici všem osobám starším 18 let na adrese www.zijesjenjednou.cz. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)


Tři první místa a jedno třetí. To je výsledek piv skupiny Drinks Union na letošní odborné degustaci v rámci 50. Žatecké dočesné, která se uskutečnila tento víkend. Zlato získaly ve svých kategoriích tři značky vyráběné v pivovarech skupiny – Zlatopramen 11, Březňák 14° speciál a tmavé výčepní pivo Dačický z pivovaru Kutná Hora. Březňák se navíc může pochlubit třetím místem mezi tmavými výčepními pivy.

„Takovýchto ocenění si nesmírně vážíme, jsou důkazem, že naše lahodná piva vaříme klasickým způsobem skutečně poctivě a s láskou. Vaříme je totiž z těch nejlepších ingrediencí,“ řekl výrobně-technický ředitel Drinks Union Daniel Váša.

Podle marketingového manažera Zlatopramene Borise Rajdla je první místo v degustaci důkazem, že Zlatopramen 11° nemá pouze špičkový design, ale také chuť. „Vedle vítězství v degustaci je toho také důkazem rekordní červencový prodej Zlatopramene v lahvovém balení,“ dodal.

Březňák zase svými dvěmi „zásahy“ potvrdil svou pozici jednoho z nejvíce oceňovaných piv skupiny Drinks Union. Podle ředitele pivovaru Jaroslava Rottenborna nejde ani v případě Žatecké dočesné o náhodný úspěch. Březňák si totiž v posledních deseti letech přivezl z různých soutěží po celé zemi téměř 100 ocenění.

Pivovarští se však shodují, že důležitější než ocenění je především to, aby lidem, kteří tato piva pijí, chutnala. „To, že vaříme dobré pivo, potvrzuje stále rostoucí zájem o piva z naší produkce,“ dodal Daniel Váša. (Tisková zpráva Drinks Union)


Dění v srpnu 2007

[čtvrtek, 23. srpen 2007]

Pololetní zisk skupiny InBev vzrostl o 27 procent

Čistý zisk největšího světového producenta piva InBev se v prvním pololetí zvýšil meziročně o 27 procent na 1,13 miliardy eur. Tržby vzrostly o deset procent na 6,77 miliardy eur, především díky vzestupu prodeje ve střední a východní Evropě, sdělila společnost, do níž v České republice patří Pivovary Staropramen.

Ve druhém čtvrtletí se zisk skupiny před zdaněním, splátkou úroků, odpisy a amortizací (EBITDA) zvýšil o 16,5 procenta na 1,23 miliardy eur a překonal odhady analytiků. Tržby se ve srovnatelném měření zvýšily o 7,6 procenta na 3,72 miliardy eur.

Celkový objem prodeje nápojů vzrostl ve čtvrtletí o pět procent, z toho piva o 4,6 procenta. Na vyspělých trzích západní Evropy a Severní Ameriky sice odbyt klesal, skupina si to však vynahradila na rozvíjejících se trzích Jižní Ameriky, Asie a především východní Evropy. V regionu střední a východní Evropy se její odbyt zvýšil o 15 procent.

Společnost InBev vznikla v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev a nyní její produkce piva těsně překračuje produkci světové dvojky SABMiller. Na českém trhu s pivem má InBev se značkami Staropramen, Ostravar a Braník asi 15procentní podíl. (ČT24)

Návštěvníci restaurací vyberou Mistra v točení piva!

Mistrovství v točení prémiového ležáku Stella Artois jde do 5. ročníku. V České republice proběhne letos již 5. ročník mistrovství, které má celosvětově jedenáctiletou tradici. O tom, kdo se 19. září zúčastní velkého VIP finále, jehož vítěz bude reprezentovat naši zemi na mezinárodním finále v Belgii, poprvé rozhodnou samotní spotřebitelé.

Mistrovství republiky ČR a SR v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois se při svém pátém ročníku stává novodobou tradicí. Předchozí ročníky byly postaveny na regionálních kolech, jejichž vítězové se pak utkali ve finále o umístění na stupních vítězů. Loni se regionální kola přesunula na náměstí velkých měst a získala zaslouženou pozornost veřejnosti. Letos si značka Stella Artois dovolila přizvat do poroty, hodnotící výkon barmanů, ještě širší veřejnost. Hodnotit a nakonec i vybírat nejlepší barmany budou samotní hosté, příznivci a především opravdoví znalci piva Stella Artois.

Hosté hodnotí u každé sklenice piva Stella Artois dodržování pěti atributů, které jsou viditelnou součástí servírovacího rituálu: opláchnutá číše, správná výška pěny, originální rozetka a podtácek a na závěr správné postavení číše před zákazníka. Bezchybné dodržování celého servírovacího rituálu zaručuje, že zákazník - znalec může vychutnat svoji sklenici piva Stella Artois v nejvyšší kvalitě. Hosté, kteří jsou schopni poznat a ocenit servírovací rituál, jsou nakonec tou nejnáročnější porotou, jakou si lze představit.

„Cílem mistrovství je zvyšovat úroveň čepování prémiového ležáku Stella Artois, který má unikátní servírovací rituál. Chceme ale šířit povědomí o rituálu také mezi spotřebiteli,“ říká Zdeněk Prajs, manažer značky Stella Artois. „Když bude spotřebitel správné servírování vyžadovat a nesleví z kvality, je to ta nejlepší záruka, že pro barmany se stane rituál naprostou samozřejmostí a host si tak pivo správně vychutná. Proto jsme spotřebitele do hodnocení aktivně zapojili,“ dodává.

Jak může spotřebitel nominovat svého barmana do finále? Stačí zajít do jedné ze 116 restaurací v celé České republice, v nichž hlasování až do konce srpna probíhá, objednat si ležák Stella Artois a poté ohodnotit všechny detaily, které dokazují, zda byla Stella Artois správně načepována a naservírována. Hodnocení odešle host formou sms zprávy. Na jednoho hlasujícího spotřebitele navíc čeká skvělá výhra - výlet pro dvě osoby soukromým letadlem na typickou večeři francouzské ústřicové sezóny v La Rochelle.

Všechny sms zprávy budou zpracovány a dvacet nejlépe hodnocených provozoven nominuje svého barmana. Spolu s dalšími deseti, kteří dostanou divokou kartu od odborníků z Pivovarů Staropramen hodnotících v terénu, se utkají ve velkém VIP finále. To proběhne 19. září v Praze a jeho vítěz – Mistr České republiky – bude zastupovat náš stát na říjnovém světovém finále v Belgii.

V loňském roce vyhrála finále Mistrovství ČR a SR již podruhé žena – Lada Chmelíková, která obhájila titul z roku 2005. V Belgii reprezentovala naši zemi druhá v pořadí Denisa Gregorová, neboť světového finále se národní vítěz může zúčastnit pouze jednou.

***

Znalec si všímá každého detailu (kritéria hodnocení spotřebiteli):

- pěna ležáku Stella Artois musí být vysoká na dva prsty

- obsluha musí při servírování postavit sklenici Stella Artois logem směrem k Vám

- sklenice musí být opláchnutá

- na noze sklenice Stella Artois musí být umístěna rozetka

- pod sklenicí musí být originální podtácek

***

Stella Artois ve světě

- pátá největší mezinárodní značka

- nejprodávanější belgické pivo

- prodává se ve více než 80 zemích

- v roce 2006 se jí celosvětově prodalo 10 mil. hl

- vaří se na základě zkušeností získávaných od roku 1366

***

Shrnutí historie Mistrovství ČR a SR v točení prémiového ležáku Stella Artois (2003 – 2006):

V uplynulých letech vzešli finalisté, kteří změřili své síly ve velkém finále, z jednotlivých regionálních kol, v nichž je hodnotila odborná porota. Regionálních kol se za čtyři roky trvání soutěže zúčastnilo téměř 350 barmanů, číšníků a majitelů restaurací z celé ČR a v roce 2006 poprvé také ze Slovenska.

***

Regionální kola probíhala:

v r. 2003 pouze ve značkových restauracích Staropramen

v letech 2004 - 2005 v předsálí multikin PalaceCinemas

v roce 2006 na náměstích v Praze, Ostravě, Českých Budějovicích, Brně, Ústí nad Labem a Bratislavě

***

Velkého finále mistrovství se dosud zúčastnilo celkem 55 barmanů.

***

Vítězové uplynulých ročníků:

2003 Petr Hrubec, Karlovy Vary

2004 Filip Hála, Sportbar Marila, Příbram

2005-2006 Lada Chmelíková, Bar Filip, Rokycany

(Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)

Potrefená husa je v lázních! Lázeňské město Karlovy Vary má Potrefenou husu Sport Bar

Prvotřídní gastronomie spojená se sportovním vyžitím. I to patří do značkového konceptu Staropramen - Potrefená husa. Další Potrefená husa - Sport Bar byla v srpnu otevřena právě v Karlových Varech. Její součástí jsou také čtyři dráhy pro bowling a další čtyři pro kuželky.

Po Mladé Boleslavi a pražských Bohnicích jsou Karlovy Vary třetím městem, kde byla otevřena Potrefená husa - Sport Bar. „Design Potrefené husy Sport Bar se vyznačuje sportovně laděnou tématikou, množstvím televizí i velkoplošným plátnem, na němž mohou fanoušci sledovat sportovní přenosy“ říká David Petřík, manažer značkových restaurací Staropramen.

Nová Potrefená husa se nachází v rekonstruovaných skladových prostorách na karlovarském sídlišti Rybáře. „Potrefená husa Sport Bar je vhodný koncept právě do velkých sídlišť, kde často není žádná kvalitní restaurace a místní se tak musejí za dobrým jídlem a zábavou vydávat do center měst. My jim chceme tuto možnost nabídnout přímo v místě jejich bydliště,“ vysvětluje David Petřík. „Objekt bývalých skladových prostor je pro Potrefenou husu Sport Bar ideální. Má velké výkladce, je prostorný a vzdušný,“ dodává.

Potrefená husa Sport Bar nabízí 7 druhů točeného piva v čele s pivem Staropramen, řadu lahvových belgických speciálů a standardně kvalitní gastronomii. „U Potrefené husy Sport Baru se setkáme se specialitami k pivu, nechybí ani velmi oblíbená barová jídla. Charakteristická je však především svým zaměřením na moderněji pojatou českou kuchyni, například s lehkými saláty a těstovinami,“ říká David Petřík.

K dispozici je 148 míst k sezení v prostoru restaurace, 40 míst u bowlingu a nechybí ani venkovní zahrádka, která pojme dalších 48 návštěvníků. K pobavení mohou hosté využít čtyři bowlingové a čtyři kuželkové dráhy.

***

Speciality Potrefené husy Sport Baru v Karlových Varech

Kuřecí prsa plněná sýrovo-česnekovou nádivkou ochucenou koriandrem, podávaná s belgickou bramborovou kaší

Restované masové nudličky se šalotkou, cukrovým hráškem, cuketou, grilovanými paprikami a pikantní čínskou omáčkou, doplněné houbovým rizotem

***

Potrefená husa Sport Bar - Karlovy Vary

Sedlecká 271, Karlovy Vary

tel.+420 353 541 541

potrefenahusakv@seznam.cz

***

Otevírací doba:

NE-ČT 11:00 - 23:00

PÁ-SO 11:00 - 02:00

***

Značkový koncept Staropramen

Myšlenka konceptu značkových restaurací Staropramen vznikla v roce 1998. „Nyní v Karlových Varech otevíráme již 21. Potrefenou husu, jsou to pro značku Staropramen významné referenční provozovny,“ říká Daniel Musialek, manažer značky Staropramen. Potrefené husy jsou úspěšně provozovány i v „rodných“ městech konkurenčních pivovarů, jako jsou Plzeň, České Budějovice či Brno.

V současné době zahrnuje koncept Potrefené husy tři typy:

Potrefená husa Restaurace

Kosmopolitní moderní restaurace, která je obvykle situována do center velkých měst. Důraz je v ní kladen na kvalitu podávaného piva, pokrmů i poskytovaných služeb.

Potrefená husa Sport Bar

Záměrem tohoto typu je přinést styl Potrefené husy do sídlišť a menších měst, přispět k povznesení gastronomické a pivní kultury v těchto lokalitách a nabídnout lidem možnost zajít do kvalitní restaurace bez nutnosti cestovat do centra města.

Potrefená husa Beerpoint

Byla vyvinuta speciálně jako koncept s nabídkou piv a kvalitních pokrmů do obchodních center ve velkých městech. Umístění Beerpointu v nákupních centrech přináší zákazníkům další přidanou hodnotu – možnost ochutnat v klidu restaurace pivní značku a následně si ji zakoupit v blízkém hypermarketu.

Značkové koncepty Staropramen jsou provozovány na bázi franchisingu. Franchisant musí ve své restauraci kromě architektonických nároků (jednotná barevnost interiéru, umístění baru, výška židlí apod.) dodržovat i závazek týkající se kvality piva, poskytovaného servisu a struktury jídelníčku. Musí též akceptovat požadavky na pravidelné kontroly kvality ze strany Pivovarů Staropramen a na účast svých zaměstnanců na školeních, která pro ně Pivovary Staropramen pořádají. Všechny zásady správného chodu značkové restaurace Staropramen jsou detailně popsány v manuálu.

Partnerem společnosti Pivovary Staropramen pro rozvoj gastronomických konceptů je firma F&B Concepts s.r.o. (www.fbconcepts.cz). (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)

Staropramen má problém: není Hoegaarden

Většina píp, ze kterých má v Česku téct belgické kvasnicové pivo Hoegaarden, je stále na suchu. O problémech s jeho dodávkami MF DNES informovala již na začátku května, ale od té doby se toho v belgickém pivovaru, který patří mezinárodnímu gigantu InBev, příliš nezměnilo.

"V současné době nedokážeme říci, kdy budou dodávky piva Hoegaarden White obnoveny," uvedla Michaela Trýznová, mluvčí Staropramenu, který pivo v Česku distribuuje. Staropramen patří do skupiny InBev také.

Problémy způsobilo nezvládnuté stěhování výroby z původního areálu v belgickém Hoegaardenu do zhruba padesát kilometrů vzdáleného pivovaru v Jupille. "Převedení výroby trvá déle, než se původně předpokládalo," tvrdí Trýznová.

Točený Hoegaarden chybí v celé Evropě. V Česku na nedostatek piva nejméně doplácejí značkové restaurace Staropramenu Potrefená husa, které jsou zásobovány přednostně. Ostatní mají obvykle smůlu.

Stále naléháme

Hoegaarden je na české poměry drahé pivo – půllitr stojí obvykle od pětatřiceti korun výš. Čepuje se především ve velkých městech a v podnicích, které na něj lákají movitější klientelu.

Zahraniční původ má v Česku jen asi každé sté prodané pivo z celkových šestnácti milionů hektolitrů. Staropramen si údajně zvýšení dodávek do Česka vymoci nemůže, o přídělech rozhoduje InBev.

"Na pivovar stále naléháme, naposled nám v polovině července slíbili, že do měsíce pivo dostaneme. Uvidíme příští týden, zda se jim slib podaří dodržet," řekla Hana Sotonová, majitelka penzionu Orličky na Orlickoústecku.

Divný výpadek

Její podnik začal nabízet Hoegaarden na jaře, ale na čepu se udržel jen krátce. Jiným restauracím už trpělivost došla. Například pražský podnik Los v Oslu kvůli nepravidelným dodávkám přešel od Staropramenu k Plzeňskému Prazdroji.

Právě hospodští bývají obvykle první na ráně nespokojených hostů. "Není možné jim jednoduše oznámit, že pivo není, ať si pár týdnů počkají," upozorňuje šéf Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Sám u žádného českého pivovaru podobně rozsáhlý výpadek nikdy nezažil. "Dokonce i při povodních před pěti lety si jihočeské pivovary Eggenberg a Samson zajistily stáčení svého piva v jiných podnicích," dává příklad Veselý. Zaplavené pivovary tehdy využily služeb konkurence ve Strakonicích, Protivíně nebo Humpolci. (iDnes)


Zisk brněnského pivovaru Starobrno vzrostl v prvním pololetí meziročně o 117 procent na 70 milionů korun. Tržby společnosti, která patří do nizozemské pivovarské skupiny Heineken, vzrostly ve stejném období o 9,2 procenta na 680 milionů korun.

Podíl nápojů Starobrna na domácím trhu stoupl na 5,3 procenta, což z pivovaru dělá třetího největšího výrobce v ČR. Export zaznamenal nárůst 4,5 procenta na 35 tisíc hektolitrů alkoholických i nealkoholických nápojů.

Za velkým rozdílem v zisku oproti loňskému prvnímu pololetí stojí investice do nového typu lahví v hodnotě 115 milionů korun, kterou společnost loni provedla. K dobrým výsledkům pomohlo také letošní mimořádně příznivé počasí.

Pivovar investuje také do rozvoje zařízení. V říjnu začala pětiletá rekonstrukce varny, která má zvýšit její kapacitu o 40 procent. (iHNed)


Provozní zisk nizozemské pivovarské skupiny Heineken se za první pololetí zvýšil meziročně o 25 procent na 906 milionů eur. Výsledky překonaly odhady zejména díky silnému růstu na rozvojových trzích, sdělila firma, která nyní kupuje Královský pivovar Krušovice.

Tržby za pololetí stouply o osm procent na 6,13 miliardy eur. Čtvrtý největší výrobce piva na světě předpokládá, že růst odbytu bude pokračovat i ve druhém pololetí, kvůli horšímu počasí však pomalejším tempem.

Analytici podle agentury Reuters čekali zisk 861 milionů eur a tržby 6,2 miliardy eur. Heineken vytváří asi 70 procent svého provozního zisku v západní Evropě a USA, tedy na nasycených trzích, kde se těžko dosahuje dalšího růstu. Aby uspokojilo investory, začalo vedení firmy podnikat razantnější akvizice na dalších trzích. (iDnes)


Zdražení piva se prozatím nemusejí obávat pivaři, kteří si oblíbili značky Zubr, Holba a Litovel. Problémy ale přijít mohou. Pivovary tvrdí, že vysoké ceny sladovnického ječmene zatím ustojí. Větší obavy však mají z chystaného zvýšení cen energií.

Výkupní ceny sladovnického ječmene letos zemědělci považují za doslova rekordní. V minulosti za tunu dostávali okolo tří tisíc korun. „Teď jim obchodníci nabízejí přes šest tisíc korun za tunu, což je maximum posledních několika let. Loni se sladovnický ječmen prodával zhruba za 3200 korun. V celém světě jsou nízké zásoby, takže ceny dál porostou. Pivo podraží také kvůli nárůstu daně z přidané hodnoty a očekávanému zvýšení cen energií. Dá se předpokládat, že pěnivý mok zdraží už na podzim,“ míní ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč.

Pivovary Zubr, Holba a Litovel se však zatím snaží ceny zachovat na stejné úrovni. „Vývoj u sladu a ječmenů nyní monitorujeme a posuzujeme dopady na cenu piva. Menší výkyvy v cenách vstupních surovin se snažíme dorovnávat vnitřními úsporami. Pokud se přidá avizované razantní zdražení energií, může se to už cen piva dotknout,“ připustil obchodní ředitel moravské pivovarnické skupiny Antonín Chytil. (Olomoucký deník)


Dění v červenci 2007

[pondělí, 23. červenec 2007]

COOL KEG byl oceněn v soutěži Obal roku 2007

Obal roku 2007 zná konečně své oceněné! Letošní ročník se zapsal do soutěžní historie hned několika prvenstvími - rekordním počtem exponátů a nejvyšším počtem ocenění. Odborná porota udělila v kategorii spotřebitelských obalů cenu i samochladicímu sudu Staropramen CoolKeg. Slavnostní vyhlášení vítězů, předání certifikátů a trofejí proběhne v pražském hotelu Olympik 15. listopadu jako součást mezinárodního Obalového kongresu.

Oceněný samochladicí sud CoolKeg uvedl na trh Staropramen. „Je to logický krok, když chceme dělat věci jinak, než je běžné. Ostatní musí mít zařízení na chlazení a u nás se sud chladí sám“, komentuje výrobek brand manažer značky Staropramen Daniel Musialek.

Princip samochlazení u Staropramen CoolKegu vychází z fyzikálních zákonů. Při chlazení sudu jsou využívány schopnosti přírodního kamene zeolitu, který absorbuje vodu. Proces samochlazení je zahájen jednoduchým odblokováním páčky na víku sudu, který propojí komory s vodou a drceným zeolitem. Ten začne absorbovat vodní páru a vzniklé teplo odvádí ven. Výsledkem je, že voda uvnitř stěn sudu zmrzne. Dvacet litrů piva Staropramen Světlý se tak během jedné hodiny vychladí na ideálních 5°C a takto vychlazené vydrží pivo minimálně dalších dvanáct hodin.

„Vzhledem k tomu, že Staropramen CoolKeg je jediný svého druhu na trhu, ani nás nepřekvapilo, že zájem spotřebitelů je tak velký“ dodává brand manažer značky Staropramen Daniel Musialek.

Do letošního ročníku národní soutěže Obal roku, který již tradičně organizuje obalová asociace SYBA, bylo přihlášeno celkem 89 exponátů. Byl tak překonán desetiletý rekord a letošní ročník se stal nejúspěšnějším v celé své třináctileté historii. Na vítěze prestižního ocenění čeká, kromě práva používat logo soutěže, trofej a certifikát pro účely propagace, také pozvánka na mezinárodní soutěž Worldstars for Packaging.

Staropramen CoolKeg

Obsluha CoolKegu je velmi snadná. Sud nevyžaduje žádná přídavná zařízení, příslušenství tvoří pouze výčepní sada, která je opakovaně použitelná. Díky jednoduchosti a nenáročnosti celého procesu lze Staropramen CoolKeg použít kdekoliv a kdykoliv. Ideální je pro zahradní party, víkendové akce s přáteli či narozeninové oslavy.

Samochladicí sud CoolKeg s pivem Staropramen Světlý je k dostání od 18. června ve většině prodejen obchodní sítě Tesco, na Staropramen Pivní pohotovosti a od července též na vybraných čerpacích stanicích. Doporučená cena je 790 Kč, za výčepní sadu 150 Kč. CoolKeg je opakovaně použitelný zálohovaný obal. Vratná záloha je 1500 Kč. Schopnost samochlazení se obnovuje regeneračním procesem. (Tisková zpráva Pivovarů Staropramen)



PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI