Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Gambrinus vytiskne stovky miliónů etiket s novým podpisem vrchního sládka

Co se píše o pivovarech a pivu


Gambrinus vytiskne stovky miliónů etiket s novým podpisem vrchního sládka

[pondělí, 14. duben 2008]

Od začátku dubna se na etiketách nejprodávanějšího českého piva Gambrinus nově objevuje podpis Jana Hlaváčka, vrchního sládka značky Gambrinus. Etikety i obsah každé čtvrté láhve s pivem zakoupené v ČR tak nyní ponesou rukopis zkušeného pivovarníka, jenž patří již ke třetí generaci sládků z „pivovarské rodiny“ Hlaváčků, kteří v Plzni vaří pivo Gambrinus od 20. let minulého století. Denně se do všech koutů republiky rozjede přes milión Hlaváčkových podpisů.

Foto

Podpisy sládků na pivních etiketách jsou "vynález" Gambrinusu. Jako první se podepsal v roce 1995 Pavel Zítek, pak následovali Václav Berka a Jaroslav Gubiš, nyní je střídá Jan Hlaváček.

Ročně se prodá přes 257 milionů lahví piva Gambrinus. Za průměrný pracovní den (při 250 pracovních dnech ročně) jeho plnící linky nalepí etikety na více než 1 milion láhví. V teplých měsících, jako byl třeba loňský květen, může denní produkce dosáhnout až 1,2 milionu láhví, na každé je etiketa s podpisem.

„Odmalička jsem vnímal atmosféru plzeňského pivovaru velmi zblízka. Můj dědeček bydlel ve stejné pivovarské budově, kde mám dnes shodou okolností svou kancelář. Tak jako děd i otec byli plzeňskými sládky, i mým snem bylo vařit to nejlepší české pivo. Prakticky za každé generace, kdy tu někdo z naší rodiny sládkoval, se podařilo výstav Gambrinusu zečtyřnásobit: dědeček vařil asi 250 tisíc hektolitrů piva ročně, otec už jeden milion a dnes vaříme přes čtyři miliony. Plzeňský pivovar se postupně vybavoval moderním zařízením, které umožnilo zachovat původní technologii, a přitom vařit pivo ve velkém objemu při udržení prvotřídní kvality. Dvě věci ale zůstaly stejné: náročnost při výběru surovin, ze kterého se Gambrinus vaří, a lidé hrdí na to, že vaří výborné pivo. Ti všichni jsou zastoupeni sládkovým podpisem na etiketě,“ říká Jan Hlaváček.

Hlaváčkovi – tradiční pivovarská rodina

Jan Hlaváček absolvoval pražskou VŠCHT a vzápětí nastoupil v Plzeňských pivovarech. Postupně zastával funkce podsládka, sládka a ředitele pivovaru Gambrinus. Dále pracoval jako technický ředitel Plzeňských pivovarů, ředitel Prazdroje a Gambrinusu. Nyní je vrchním sládkem celého Plzeňského Prazdroje a dohlíží i na výrobu v pivovarech Velké Popovice a Radegast. Objevuje se i v aktuálním TV spotu značky Gambrinus zaměřeném na kvalitu surovin a lidskou práci stojící za výrobou piva.

Hlaváčkovi jsou tradiční pivovarská rodina. Pradědeček byl nájemcem a později vlastníkem malého rodinného pivovaru v Podmoklech u Zbirohu. Děd Jana Hlaváčka, tedy František Hlaváček byl nejprve sládkem ve Znojmě a v roce 1929 vyhrál konkurz na místo sládka v plzeňském pivovaru. Postupně se stal ředitelem Gambrinusu, v roce 1946 pak prvním generálním ředitelem národního podniku Československé pivovary. Po únoru 1948 odtud odešel a založil Pokusné vývojové středisko v Branickém pivovaru. Otec Ivo Hlaváček v Plzni sládkoval od roku 1958. Po třicet let pak řídil pivovary Prazdroj a Gambrinus jako výrobní ředitel a nakonec podnikový ředitel. Tento nestor českého pivovarnictví byl i po odchodu do důchodu neustále aktivní, bohužel zemřel v lednu tohoto roku v 81 letech.

Zdroj a foto: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

[SABMiller] 16:17 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tomáš Kroupa

úterý, 15. duben 2008
14:02

Tomáš Kroupa

Není klamavá reklama náhodou trestná? To bych rád viděl, ty kvalitní suroviny, o nichž pindají v reklamách. Že to staví na CO řízu už jsem si zvykl, už ani hlavou nekroutím, oči nekulím. Lidi mají rádi sodovku - čím víc po ní říhají, tím líp. Ale s těmi surovinami to už páni vážně přehánějí. Je čas vyrazit do ulic... :)


Weetek

úterý, 15. duben 2008
11:20

Weetek

Ach jo, kdyby opravdu vnímal odmalička zblízka atmosféru plzeňského pivovaru, musel by pan Hlaváček dneska spíš brečet. Jinak je to snůška korporátních plků, za které by se nemuseli stydět na webu Heinekenu nebo Bushe...


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Chody

úterý, 15. duben 2008
07:42

Chody

to Dwarf:
Pokud se změní jen podpis "sládka", tak se asi nebudu přemáhat :D
to Martin Štros:
Asi jsem špatný sběratel, ale novou lahev do sbírky kupuju po paměti, tedy když se změní "výrazně" hlavní etiketa, pokud je jiný jen krček či zadní část, tak na to z vysoka ... Tudíž jsou mi nějací rockeři či optimisté volní. Ale když se na G objevil fotbalový míč a branka, tak to byla jiná ...
---------------------------------
Zpráva byla upravena adminem 15.04.2008 ve 07:42:57


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Martin Štros

pondělí, 14. duben 2008
23:53

to Dwarf: No Gambáč mění etikety hodně často a hlavně souběžně vydává různé druhy etiket (zadní stranu), teď jsou k mání etikety "fanoušek" "rocker" "optimista" "puntičkář" a další.. zajímalo by mě zda je chody všechny má ;)


napsal(a): Martin Štros [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
08:12


posted by: Inzerce

Tchoř

pondělí, 14. duben 2008
22:10

"Plzeňský pivovar se postupně vybavoval moderním zařízením, které umožnilo zachovat původní technologii, a přitom vařit pivo ve velkém objemu při udržení prvotřídní kvality." TO JSOU BLÁBOLY, JE MI Z TOHO ŠPATNĚ, JAKO BYCH TO GÉČKO SNAD PIL! S první Jardovou větou nelze než souhlasit.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 14. duben 2008
20:53

Dwarf

chudák Chody - bude muset qůli nové lahvi do sbírky jeden G-hnus vypít (nebo vylejt?)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Jarda

pondělí, 14. duben 2008
18:44

Předkové se musí v hrobě vzteky obracet. Je to ještě sládkovské řemeslo? Rok-dva a recept na G bude : Na 100 litrů vody 5 kg pivního vitacitu, 4,5 l lihu, dofouknout kysličník.
A slova p. Hlaváčka ? Do huby si vidí, koho chleba jíš, toho píseň zpívej. A já si jdu si vypláchnout trubky opravdovým pivem.


napsal(a): Jarda [Odpovědět]

Michal

pondělí, 14. duben 2008
18:13

Michal

Tak nevim jestli si pan Hlaváček nevidí do huby a nebo už má tak zdegenerovaný chuťový buňky :-?


ICQ: 260962312

napsal(a): Michal [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI