Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pavel Maurer: Pivo je tekutý facebook

Co se píše o pivovarech a pivu


Pavel Maurer: Pivo je tekutý facebook

[středa, 14. říjen 2009]

Brání se tomu, aby byl nazýván odborníkem na gastronomii. I když se prezentuje jen jako milovník dobrého jídla, jeho dlouhodobé aktivity, k nimž patří především vydávání ročenky Grand Restaurant, v níž prezentuje výsledky celostátní ankety o nejlepší restauranty v České republice, a pořádání stále populárnějšího Prague Food Festivalu jej do role odborníka jednoznačně pasují.

Před několika dny jsme se s Pavlem Maurerem setkali na mistrovství České republiky v točení prémiového ležáku Stella Artois, kde předsedal porotě.

* E15: Co říkáte jako milovník gastronomických zážitků pivní kultuře v České republice?

Myslím, že bychom na ni měli být víc hrdí a více ji propagovat. Například takové Bierfesty, jaké pořádají Němci, bychom zvládli také. Nejde o to, že si držíme dlouhodobě primát v konzumaci piva, důležitější je ten fenomén povídání si u piva, který dokáže lidi sblížit. Jen kolik lidských osudů vyslechnete v českých hospodách. Pivo je pro mne takový tekutý facebook.

* E15: Jaké má podle vás pivo v gastronomii místo?

V naší nezaměnitelné. Máme jej v genech. I dámy, které normálně nad alkoholem ohrnují nos, si dají k pečené husičce pivko. Patří k naší kultuře, třeba tak jako k Japoncům sushi. Skvělé je, že jeho prezentace v gastronomii má stále vzrůstající úroveň. Přibývají nové speciály, pozvolna se objevují i pivní sommelieři, stále více se věnuje pozornost snoubení piva s jídly. Moc se mi líbilo, když jsem poprvé viděl tabulku, kterou vypracoval David Petřík, manažer značkových restaurací Potrefená husa a zakladatel projektu Stella Artois Perfect Gastronomy Program. V ní radí, jakou odrůdu vína doporučenou k určitému jídlu lze plnohodnotně zaměnit pivním speciálem. To posouvá kulturu konzumace piva do nových sfér.

* E15: Byl jste předsedou poroty v českém šampionátu točení a servírování Stelly Artois. Jaké byly vaše dojmy z tohoto finále a čím vás soutěž osobně obohatila?

Jsem nadšený, že vyhrála mladá žena. Barbora Hebrová je nejen perfektní barmankou, ale i učitelkou angličtiny. To je dost neobvyklá kombinace. K tomu je půvabná, takže doufám, že okouzlí porotce i v New Yorku, kde bude naši republiku reprezentovat ve světovém finále. Výborně zvládla všech devět kroků točení a servírování Stelly Artois. Ten rituál považuji za velmi užitečný. Nejde jen o to, že zaručí hostovi plnohodnotnou kvalitu, ale zvyšuje i respekt ke značce. Také vnáší do konzumace emoce. Ty považuji v gastronomii za moc důležité.

* E15: Můžete už nyní prozradit, zda pivo bude hrát větší roli v příštím vydání Maurerova výběru Grand Restaurant 2010 než v minulých letech?

Nyní probíhají dva nezávislé audity devíti tisíc hodnocení celostátní ankety o nejlepší restauraci v České republice. A první výsledky naznačují, že se v žebříčcích objeví daleko více restaurací, kde pivo hraje důležitou roli.

Zdroj: E15.cz | Autor: Jiří Kolečko

[AB InBev] 11:42 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI