Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

duben 2009

Archiv novinek z blogu ambientního světa již od roku 2004.


Archiv duben 2009


Pivovar Nymburk zvýšil výstav piva

[čtvrtek, 30. duben 2009]

Pivovar Nymburk prodal za první čtvrtletí letošního roku celkem 28 tisíc hl. piva, což představuje 3% nárůst ve srovnání se stejným obdobím roku 2008. Nárůst prodeje byl způsoben především zvýšenou poptávkou po Postřížinském pivu v zahraničí, a to zejména ve Spolkové republice Německo a skandinávských zemích. Díky vzrůstající oblibě nymburského piva u zahraničních pivařů se export zvýšil o 15 % a nyní tvoří asi pětinu z celkového výstavu.

Největším odběratelem zůstává i nadále Německo, kam se vyváží nymburské pivo pod názvem Gold Bohemia Beer. Ve druhém čtvrtletí roku 2009 se začne na tamním trhu prodávat Postřižinské pivo také pod českým názvem a se zcela novými etiketami. „K tomuto kroku nás vedl zvýšený zájem ze strany německých zákazníků. Současně tak chceme zlepšit povědomí o původu našeho piva a zdůraznit jeho kvalitu,“ říká ředitel Pivovaru Nymburk Pavel Benák. Na základě zvýšené poptávky německých pivařů bude v první polovině letošního roku zahájena také výroba pivního speciálu, pro nějž bude charakteristická výrazně hořká chuť a zvýšený obsah alkoholu. První várky tohoto piva už uvaří nový sládek Bohumil Valenta.

K dalším tradičním odběratelům nymburského piva patří např. Francie, Velká Británie, Slovinsko, Itálie, Dánsko nebo Finsko. Po několika letech bylo Postřižinské pivo expedováno také do Ruska. V blízké budoucnosti hodlá nymburský pivovar proniknout také na ukrajinský trh nebo do Maďarska.

Pivovar Nymburk nezapomíná ani na kulturní vyžití příznivců Postřižinského piva a Bohumila Hrabala. Stejně jako v minulých letech se spolupodílí např. na pořádání Hrabalova Kerska (už 11. ročník proběhne v sobotu 23. května) a na 20. června připravuje tradiční Pivovarský den, v jehož rámci vystoupí mimo jiné skupina Kryštof, Janek Ledecký nebo Walda Gang. Poslední květnovou sobotu zase vyrazí na svou pouť Posázavím Postřižinský expres. Nejen zahraniční turisty pak láká k návštěvě pivovaru především jeho spjatost s životem a dílem Bohumila Hrabala. „Pivovar organizací těchto akcí rozšiřuje kulturní nabídku na nekomerční bázi, chce přinést svým zákazníkům něco navíc a současně oslovit potencionální spotřebitele,“ říká Pavel Benák.

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Nymburk


Situace na vietnamském trhu s pivem

[čtvrtek, 30. duben 2009]

Výrazná vietnamská orientace na prémiové značky piv byla v poslední době pouze omezená, víceméně dočasná, reagující na celosvětový pokles. Nicméně trh zemí jihovýchodní Asie má ještě plno míst pro svůj rozvoj. Poslední změny v oblasti vietnamského pivovarského průmyslu probíhají na třech hlavních trzích: Hanoj, Ho Chi Minhovo město a v rozvíjejícím se městě Nha Trang na jihu země.

V nedávné době, ještě před rokem, byl Vietnam velmi oblíbený pro asijské zahraniční investice. V roce 2007 vložili zahraniční investoři více než 6 miliard USD do místní ekonomiky. Nárůst HDP se v roce 2007 zvýšil o 8,4 procenta, tento poměr překonala v Asii pouze Čína. Nicméně ekonomická expanze se v minulém roce zpomalila až k 6,2 procenta, což je nejslabší tempo od roku 1999. Ministerstvo financí této země v roce 2009 předpokládá nárůst o 6,5 procenta. Mezinárodní měnový fond odhaduje vzestup v roce 2009 pouze 5 procent.

Dokonce ani vietnamský průmysl výroby piva neprokázal odolnost vůči celosvětovému poklesu. Podle údajů konzultační nápojářské společnosti Canadean založené v Londýně vzrostl v roce 2008 celkový objem o 9,85 procent ke zhruba 17,85 milionů hektolitrů. Tento stav následoval po strmém nárůstu o 13,3 procenta roce 2007. Nicméně spotřeba na jednoho obyvatele prorazila dvacetilitrovou hranici poprvé v průběhu roku 2008, což odpovídalo téměř zdvojnásobení spotřeby v období posledních pěti let.

Spotřeba zůstává nízká v porovnání se světovým průměrem 37 litrů na hlavu i v porovnání s dalšími zeměmi asijského regionu. Japonsko (48 litrů na osobu) a Korea (40 litr) vedou na asijském trhu, zatímco země, které sousedí s Vietnamem, Čína a Thajsko, mají obě rekord ve spotřebě okolo 28 litrů. V čele se stále drží Filipíny, měřeno spotřebou na osobu. Vietnam zůstává v Asii na šestém místě.

Tato pozice byla, podle údajů státem schválené průmyslové skupiny, Vietnamské pivní, alkoholové a asociace nealkoholických nápojů (VBA), udržována navzdory některým překážkám, které se vyskytovaly v průběhu roku 2008. VBA podotýká, že se projevil nárůst cen surovin o 30-70 procent, přičemž obchodní ceny piva vzrostly na hlavních trzích o 10-20 procent.

K tomu navíc neustále rostou daně uvalené na alkohol. Dovezená piva mohou přinést do státní pokladny 75 procent daní, přičemž vláda zkouší provést sbližování obou zdanění, jak mezinárodních, tak domácích značek na 50 procent. Pružnost průmyslu za stávajících podmínek povzbudil optimismus pro střední a dlouhodobé období. Vietnamský pivovarský průmysl podstoupil významnější rozvoj v průběhu posledního desetiletí, který vedl ke značným nárůstům ve výrobě a spotřebě.

Výhled zaměřený na domácí oblast výroby piva je velice slibný z pohledu rostoucí spotřeby na osobu a relativně nízkého prostoupení trhu, spojený s příznivými demografickými podmínkami, tropickým podnebím a mladou populací.

Jak domácí, tak i zahraniční výrobci piva vyjadřují svůj optimismus vzhledem k dlouhodobému období. Vietnam se jeví jako trh, který má správné základy na vhodném místě a představuje příznivé vyhlídky dlouhodobého nárůstu.

Zdroj: Agronavigátor | Autor: Iva Hvízdalová | BREWERS´Guardian


Hard Rock Staropramen se představuje

[čtvrtek, 30. duben 2009]

První česká pobočka slavných restaurací Hard Rock Cafe má za sebou své slavnostní otevření. Čepovat bude piva značky Staropramen - světlý Ležák a polotmavý Granát.

"Je to pro nás velmi významná událost. Jedná se o naše největší evropské Hard Rock Cafe. Proto jsme se pro jeho otevření a provoz spojili se silnými partnery Pepsi a Staropramenem," uvedl Mo Capatia, manažer Hard Rock Cafe Praha.

Tři patra budovy o rozloze 1900 metrů čtverečních poskytnou místo pro restauraci téměř se 400 místy. "Vzhledem k rozloze podniku a počtu míst je provozovna vybavena tankovou technologií a pivo se bude čepovat z 20 výčepních kohoutů," řekl brand manažer Staropramenu Daniel Musialek s tím, že personál, který s pivem přijde do styku, podle něj prošel školením pivovarské školy Staropramenu.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz


Pivní anděl strážný

[čtvrtek, 30. duben 2009]

Rád chodí po hospodách a pozoruje lidi, ale také se dobře vyzná v tom, jak funguje naše chuť a čím které jídlo zapít. Jako pivovarnický sládek to má Václav Berka skoro v popisu práce.

Jako student chodil do pivovaru na brigádu, až tam konečně uvařil svoji první várku piva. Pak nastoupil a prošel několika technologickými výrobními procesy, byl sklepmistrem, sládkem. Jeho autogram "Václav Berka (odpovědný za kvalitu)" jste mohli čítat mnoho let na každé lahvi Gambrinusu, ale zodpovídal za výrobu celého Plzeňského Prazdroje.

Dnes se jeho funkce jmenuje starší obchodní sládek, což volně přeloženo znamená, že má na starosti image, interní komunikaci, kvalitu servírování a péči o distribuci zlatého moku, který proudí z jednoho z nejlepších pivovarů na světě.

Na Václavském náměstí a v jeho nejbližším okolí dnes už kromě turistů skoro nikdo nebydlí. Tady to žije docela jiným životem: drahé hotely, restaurace, nóbl kanceláře s vysokým nájmem, firmy světových jmen, šantány, módní salony a všudypřítomné globální značky. Restaurace Bredovský dvůr se svou českou, slovenskou a mezinárodní kuchyní a skvěle čepovaným pivem z tanku je vzdálená jen pět minut chůze od Národního muzea, ale může se chlubit tím, že valná většina jejích návštěvníků jsou domácí. Nejsou tu závislí na turismu, byť se restaurace nachází v jeho epicentru.

Hned při vstupu do Bredovského dvora jsem zahlédl, jak se číšník zvolna odlepil od výčepu a zkušeně oslovil právě příchozí: "Tři kousky a jedno nealko, pánové?" Kývnutím pravidelných hostů se dostalo jeho odhadu potvrzení. Vládne tu pohoda, pocit domova, profesionalita. A díky slovenskému původu majitele tady můžete zakousnout kachnu s lokšemi, domácí, záměrně lehce nakyslý bramborový salát s octem, a když je tlačenka označena v menu jako domácí, pak vězte, že ji opravdu dělají sami.

Už mnoho let zařazuje Václav Berka tento podnik v mém výběru Grand Restaurant do žebříčku TOP 10 v čepování plzeňského piva. Myslím, že pro něj není vůbec jednoduché rozhodovat se mezi 1300 podniky. Koho pochválit, komu naznačit, že ještě není tak dobrý, je často velmi nevděčná role a vítězem nemůže být každý.

"Velmi důležitým faktorem při posuzování kvality podniku je čistota sklenic," říká Berka. "Představte si stopy rtěnky nebo mastnoty na půllitru... Navíc špatně vymytá sklenice může zásadně ovlivnit váš chuťový vjem. Pravidelné proplachování a čištění trubek také není pro mnoho hospod samozřejmostí. Samotné čepování piva je nejen téměř rituální obřad typický pro naši zemi, ale také jasně definovaný technologický postup."

Když jsme se začali probírat jídelním lístkem, přistál nám na stole takzvaný šnit - ochutnávka, tedy jen tak do půl sklenice na jeden zátah; Berka tomu říká aperitiv. Plzeňský sládek říká, že nikdy nesnídá, je na maso a kromě koprovky nemá zábrany. Nakonec pro nás oba vybral jídlo - jak jinak - k pivu. Dali jsme si hned dva předkrmy (jeden místo dezertu): ostré vuřty, tlačenku s cibulkou a octem (separé). Jako hlavní chod Berka zvolil místní specialitu: žebra na medu. Mimochodem, já žebra jedl poprvé v životě, sám jsem se k tomu nikdy neodvážil. A skvělé!

Berka je přítelem spíše praktického pozorování, chce stále být mezi lidmi, vnímat, co si myslí, jak reagují, a tak dost často cestuje. Je vlastně takový trenér, kouč a anděl strážný dohlížející na to, jak se zachází s pivem. Chodí po hospodách, připravuje a vede tréninkové programy, je hlavním rozhodčím v celosvětové soutěži o nejlepšího výčepního a spoluvytváří image české gastronomie. Velmi poučné jsou jeho přednášky o chuti a o tom, jak funguje náš jazyk, kterou jeho částí vnímáme slané, sladké, hořké či kyselé, jak máme degustovat pivo, k jakému jídlu se to které hodí a jak se dá používat v kuchyni. Dobré jídlo a pití jde u Václava Berky ruku v ruce.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Pavel Maurer


Dnes byla zahájena v pivovaru Velké Popovice soutěž České pivo 2009. Celkem 21 degustátorů, sládků i pivovarských odborníků, mezi nimi také čtyři ženy, bude po dva dny hodnotit piva, která české pivovary do soutěž přihlásily.

Celkem podalo přihlášku 53 piv do čtyř kategorií. Tradičně nejvíce přihlášených je světlých ležáků, 21 značek, v kategorii světlá výčepní piva bude degustováno 16 druhů. Tmavých ležáků je přihlášeno sedm a stále populárnějších nealkoholických piv bylo do soutěže přijato devět.

První den jsou hodnoceny světlé a tmavé ležáky, druhý den potom světlá výčepní a nealkoholická piva. Soutěž České pivo 2009 jako jedinou akci u nás mezi soutěžemi piv vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven.

Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva, kontroluje se původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii, a dále se vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají. Specifikem této soutěže je, že se jedná o dvoukolovou soutěž, což posiluje objektivitu hodnocení,“ uvedl Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Výsledné pořadí vzorků hodnocených v jednotlivých kategoriích soutěže České pivo 2008 je určeno součtem bodů, které vzorek ve své kategorii získal v obou kolech. Tím je omezen prvek náhody v kvalitě vzorků. Za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků odpovídá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) v Praze.

Vítězem loňské soutěže České pivo 2008 se v kategorii světlý ležák stal Velkopopovický kozel Medium, jehož výrobcem je pivovar Velké Popovice ze skupiny Plzeňský Prazdroj. Mezi světlými výčepními pivy vyhrál Zubr Gold z pivovaru Zubr a v kategorii tmavých ležáků byl nejlepší Rebel černý z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod. V kategorii nealkoholických piv zvítězil Radegast Birell, jehož výrobcem je pivovar Radegast ze skupiny Plzeňský Prazdroj.

Druhé kolo soutěže České pivo 2009 proběhne 16.–17. června opět v pivovaru Velké Popovice. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 25. září v Praze během Svatováclavské slavnosti českého piva 2009. Akce je součástí dlouhodobého projektu Českého svazu pivovarů a sladoven České pivo naše pivo. Jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus, a rovněž dále zlepšovat image piva.

Zdroj> Regiony24.cz | Autor: Mediafax


Lidé začali během krize šetřit. A když už utrácejí, tak si vystačí s "rychlou radostí". Roste tak zájem o alkohol. Odráží se to i na stoupající hodnotě značek.

Ve světě piva v současné době kraluje americká značka Budweiser.

Loni si pivaři nejvíce oblíbili americké pivo Bud Light. Tato značka zvýšila podle analýzy agentury Millward Brown hodnotu o celou třetinu a dostala se na magickou hranici 6,66 miliardy dolarů.

V pivním žebříčku nezabodovala žádná z tuzemských značek a první dvě příčky navíc opanovaly americké pivovary. Evropské pivo tak obsadilo až třetí místo. Heineken však na hodnotu amerických značek ztrácí více než miliardu a půl. Páté místo s potížemi obsadila Corona, jejíž hodnota klesla jako jediné z deseti nejlepších.

Stoupá ale i hodnota značek tvrdého alkoholu. Třeba Johny Walker si polepšil o polovinu na 2,57 miliardy dolarů.

Zdroj: M&M iHNed.cz


V jihlavské hospodě U Švejka se v pátek sešla trochu neobvyklá společnost.

Muž sedící uprostřed stolu před sebe z batohu vyrovnal devět lahvových piv, číšník mu na tácu donesl podobný počet dvojdecilitrových sklenek, naskládaných na utěrce dnem vzhůru. „Já začínám rozlévat. Takže dnes tady máme Itálii, Irsko, Turecko, Francii, Lotyšsko, Keňu...,“ vypočítával muž, když na stůl rovnal jednotlivé lahve.

Tak to každopádně objedeš půl Evropy a přitom se odtud nezvedneš,“ zasmál se jeden ze členů stolní společnosti.

K pravidelné degustaci se tady sešli členové a příznivci jihlavského Svazu pivních turistů. Muž, který exotická piva k ochutnávce sehnal, byl spoluzakladatel klubu Vlastimil Novotný, zvaný Moris.

Jeho kamarádi mu s nefalšovanou úctou říkají „náš pivní guru“. Novotný je totiž oficiálně kralujícím tuzemským rekordmanem v počtu různých druhů piv, která ochutnal. Je jich po pátku už 2 150. „Vím to přesně, protože si je už dlouhé roky přesně eviduju,“ říká devětatřicetiletý Novotný.

Pivo mu učarovalo už v mládí, po absolvování učiliště v Plzni, kde se seznámil s lidmi z pivovaru. Kamarádi mu postupně začali přivážet piva ze všech míst republiky, později z celého světa. Letos hned na počátku roku získal piva z Karibiku: ochutná piva z ostrovů Grenada, Sv. Lucia, či Sv. Vincenc...

Novotný se ale nerad vyjadřuje k tomu, které pivo mu chutnalo nejvíc a které nejméně. „Jako lidi, kteří pivo mají opravdu rádi, nechceme nějaké značce dělat pozitivní ani negativní reklamu. Jeden sládek nám řekl: piva jsou jen dobrá nebo špatná - po dobrém máte chuť na další a naopak. Právě tohle cítí každý jinak,“ říká muž, který je dnes v pozici odborníka, kterého respektují i profesionální pivovarníci. „Belgický lambik je například velmi kyselý, přidává se tam i ovoce. Českému pivaři moc nesedí, protože jsou vzdálená českému ležáku, ale jde o speciality,“ upozorňuje Novotný.

Do degustačních sklenek rozlévá po decilitru piva. Pivní turisté ke sklence nejprve čichají, skoro obřadně upijí nepatrné množství, převalují pivo na jazyku a polykají a pak předávají sklenku k dalšímu napití sousedovi. „Tak tohle je dnes první vzorek, co pokládám za pivo,“ hodnotí jeden. Novotný je zdrženlivý, po ochutnání si píše poznámky.

Svaz pivních turistů je však ve skutečnosti partou skalních milovníků piva se sklonem k inteligentní recesi. „Je to čistě intelektuální záležitost,“ říká bez mrknutí oka Martin Povýšil, jeden ze členů. Svaz se začal formovat před patnácti lety, dnes má dvanáct členů. Jeho členové „vandrují“ po pivovarech po Evropě, domlouvají si tam exkurze s odborným výkladem, na počátek srpna připravují na Jihlavsku výroční desátou mezinárodní svazovou konferenci.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Spoločnosť Pivovary Topvar, a.s. získala pre svoj topoľčiansky a šarišský závod medzinárodne uznávaný certifikát ISO 22000, ktorý špecifikuje požiadavky na systém riadenia bezpečnosti potravín.

Po úspešnom externom periodickom audite oba závody zároveň obhájili aj normu manažmentu kvality ISO 9001 a environmentálneho manažmentu ISO 14001.

Technická norma ISO 22000 špecifikuje požiadavky na systém manažmentu bezpečnosti potravín. Jeho získanie od nezávislej audítorskej spoločnosti Det Norske Veritas potvrdzuje, že všetky procesy vo firme týkajúce sa zaistenia bezpečnosti potravín spĺňajú tie najnáročnejšie medzinárodné štandardy. Snaha získať certifikát bola dobrovoľnou iniciatívou spoločnosti Pivovary Topvar nad rámec potravinovej legislatívy.

Naším cieľom je vo firme neustále zlepšovať normy a štandardy tak, aby sme zachovali vysokú kvalitu a bezpečnosť výsledného produktu a boli dôveryhodným partnerom aj tým najnáročnejším zákazníkom a spotrebiteľom. S týmto zámerom sme sa rozhodli v oboch závodoch v Topoľčanoch aj vo Veľkom Šariši certifikovať systém riadenia bezpečnosti potravín podľa ISO 22000. Udeleniu certifikátu predchádzalo dôkladné preskúmanie všetkých procesov audítormi spoločnosti Det Norske Veritas, ktoré preukázalo, že ako zodpovedný výrobca vieme riadiť a kontrolovať bezpečnosť potravín v oboch našich závodoch v súlade s prísnymi medzinárodnými štandardami,“ uviedol Ján Čerkala, technický riaditeľ spoločnosti Pivovary Topvar.

Požiadavky normy sú implementované vo všetkých potrebných úsekoch spoločnosti – od nákupu surovín a materiálov, ich skladovania, zaistenia ľudských zdrojov, samotnej výroby produktov, ich distribúciu až po predaj výrobkov našim zákazníkom a spotrebiteľom,“ dodal Ján Čerkala.

V januári 2009 zároveň oba závody pri externom audite firmou DNV obhájili normu ISO 9001 – certifikát systému manažmentu kvality a ISO 14001 – certifikát systému environmentálneho manažmentu, čo potvrdilo efektívne riadenie zavedených systémov.

Zdroj: Infoline.sk | Autor: Topvar/omni


Novodobou prvomájovou oslavu spojenou s možností netradičního výstupu na vrchol pivovarského komína připravil na sobotu černohorský pivovar.

Na jeho nádvoří vyrazí i rekordman na vysokém kole Josef Zimovčák. Zájemci s ním mohou vyrazit z Brna po stezce Petra Bezruče. „Očekáváme, že na cyklistický nezávod dorazí až dvě stě cyklistů, je to už tradiční akce, Pepa Zimovčák ji navíc spojí s promo akcí ke svému výjezdu do Bruselu,“ uvedl Hubert Adámek z pivovaru s tím, že každý cyklista dostane i novinku letošního léta - pampeliškovou limonádu, kterou bude pivovar křtít.

Odpolední Pivní máj, na němž vystoupí třeba Děda Mládek Illegal Band, Zdeněk Izer, Peter Nagy, v plné sestavě ale také skupina All X, okoření i nadšenci, kteří zdolávají komíny. Na 27 metrů vysoký komín pivovaru doprovodí i příchozí.

Na výstup je připravených více než dvacet lidí ze svazu českých komínářů. Na komín vezmeme i zájemce z řad příchozích. Budeme je jistit na laně, musí ale počítat s tím, že se možná ušpiní. Dostat by se mělo asi na dvacet lidí,“ uvedl Tůva Bívod z brněnské sekce komínářů. Výstup bude pro zájemce o foto ve stylu Stréce Pepina z filmu Postřižiny na komíně dokumentovat i fotograf.

* Pivní máj program oslav 10:30 - vlakové nádraží v Brně-Řečkovicích, cyklistický nezávod Ve stopě Petra Bezruče. Povede jej rekordman na vysokém kole Josef Zimovčák. 14:00 - zahájení akce, nádvoří pivovaru v Černé Hoře 14:20 - Děda Mládek Illegal Band 15:30 - přehlídka historických kol 16:00 - vyhlášení soutěže o nejkurióznější kolo a jízdu 16:15 - Zdeněk Izer a jeho show 17:10 - přivítání účastnic extrémistického běhu „Mamky běží z Černé hory do Černé Hory“ 17:20 - křest nových výrobků pivovaru 17:45 - koncert skupiny All X 19:00 - Petr Nagy a skupina Indigo Odpoledne mohou zájemci za pomoci komínářů vylézt na pivovarský komín a nechat se tam vyfotit. Připraveny jsou exkurze,ochutnávky i soutěže, běh na gumě, poznávání různých druhů piva a limonád pro děti. Vstupné je 50Kč, děti do 140 centimetrů mají vstup zdarma.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Nejoblíbenější české nealkoholické pivo Radegast Birell se od května vizuálně zcela mění. Chystá nové balení, slogan a také nové logo, kterému bude dominovat jméno Birell. Nově bude uvedena na trh i půllitrová plechovka. Jediné, co na značce Birell zůstává zachováno, je unikátní chuť nejoblíbenějšího nealkoholického piva v České republice – ta zůstane na rozdíl od jeho etiket nezměněná.

Od května bude možné koupit Radegast Birell ve zcela novém balení, kterému bude výrazněji dominovat nápis Birell. „Postupné osamostatňování značky Birell od mateřského Radegastu byl dlouho zvažovaný krok. Radegast Birell zažíval v poslední době dynamický růst a stal se synonymem pro nejlepší nealkoholické pivo v České republice. 2 ze 3 prodaných nealkoholických piv nesou logo této značky. Birell má nyní jinou cílovou skupinu a komunikaci než Radegast, navíc v současnosti Birell svou působností již přesahuje domácí region Moravy, kde má značka Radegast své kořeny. To vše vedlo k našemu rozhodnutí, že Birell postupně osamostatníme a vytvoříme z něj silnou značku. Zároveň chceme novým balením i komunikací prezentovat značku jako moderní a aktivní volbu pro pijáky piva,“ říká Vladimír Vaněk, manažer značky Radegast Birell.

Nové balení bude laděno do barevné kombinace modré a stříbrné. Kromě nápisu Birell mu bude dominovat dynamické logo „okřídleného“ písmene B. Na nové etiketě ale stále najdete i značku Radegast, která zde bude figurovat jako garant kvality produktu. Na všech obalech je umístěn také nový slogan „Zůstaň ve hře“.

I ze sloganu vyplývá nový směr značky. Birell je pro lidi, kteří chtějí být aktivní. Birell svým spotřebitelům umožňuje zůstat ve hře a podávat dobrý výkon – ať už jsou na služební cestě, v práci nebo na cyklistickém maratonu - bez toho, aniž by se museli vzdávat své oblíbené chuti piva,“ dodává Vladimír Vaněk. Na baleních bude prezentován i fakt, že je Birell nejoblíbenější nealkoholické pivo v České republice a také nejlepší nealkoholické pivo na světě (podle ocenění, které získal na prestižní mezinárodní soutěži World Beer Cup 2008).

Nové obaly jsou dílem italské designérské firmy Lumen, která v domovské Itálii připravila a navrhla například novou korporátní identitu pro fotbalový klub AC Milán. Kromě nových obalů se Birell dočká také rozšíření portfolia. Nově bude na trhu k dostání

i půllitrová plechovka, o kterou je mezi spotřebiteli stále větší zájem.

Nutným krokem pro osamostatnění značky Birell byl také odkup ochranné známky Birell od dánského pivovaru Carlsberg, který vlastnil veškerá práva na užívání značky. To se podařilo v prosinci 2008. Plzeňský Prazdroj se tak stal vlastníkem ochranné známky Birell na území České a Slovenské republiky.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje

Radegast Birell zásadně mění své etikety a zkracuje jméno na Birell

O tom, jak se vyrábí nejoblíbenější pivo na Moravě, se mohou v pátek 1. května přesvědčit všichni příznivci značky Radegast. Nošovický pivovar pořádá tradiční den otevřených dveří, který zpestří ukázkou svého umění mistři bednáři z Plzně. Prohlídku, která zavede návštěvníky do reálné výroby piva, je dobré si rezervovat předem. Vstupné do pivovaru, které zahrnuje degustaci správně hořkého Radegasta, se v pátek neplatí.

Brány nošovického pivovaru se otevřou v pátek úderem 8. hodiny ranní. Dobu mezi začátky prohlídek zpestří návštěvníkům mistři bednáři z Plzně, kteří budou mít připraveny soutěže ve skládání a koulení sudů. Lidové tance představí soubor Ostravička.

Hlavním lákadlem je ale exkurzní trasa, která je v Radegastu unikátní. "Na rozdíl od mnoha českých i evropských pivovarů neukazujeme zájemcům o pivo uzavřené návštěvnické centrum, ale reálnou výrobu," přibližuje exkurzi manažer pivovaru Radegast Ivo Kaňák a dodává: "Třešničkou na dortu je určitě zakončení prohlídky v degustační síni ve věži, odkud se nabízí krásný výhled na panoráma Beskyd s vychlazeným Radegastem v ruce."

Exkurzní skupiny budou vyrážet každých 30 minut, poslední pak v 16 hod. Vzhledem k tradičně velkému zájmu o prohlídky doporučují pořadatelé rezervaci exkurze v předstihu. Do pivovaru je možno se dopravit linkovými autobusy. Ty jezdí z Frýdku-Místku v intervalu asi 45 minut.

Zdroj: Regiony24.cz | Autor: Jiří Mareček


Energetická společnost E.ON přišla s kampaní zaměřenou na úsporu energie v domácnostech.

Do vybraných restaurací, barů a hospodských zařízení v Jihočeském kraji, Jihomoravském kraji, na Vysočině a ve Zlínském kraji dodala společnost přibližně 400 tisíc pivních tácků, na kterých jsou formou obrázků a užitečných rad popsány tipy na úsporu elektrické energie. Je možné se na nich dočíst, jak ušetřit za elektřinu při praní prádla, při vaření nebo pečení.

Další rady společnost zveřejnila na internetových stránkách www.energieplus.cz. Aplikace nazvaná Virtuální byt, Virtuální dům nebo třeba Plánování novostavby, které upozorňují na možnosti úspor energie.

Zdroj: FinExpert.cz


Pivní festival přilákal znalce i sběratele pivních suvenýrů

Za dobrým pivem vyrazili v sobotu do Lomnice milovníci zlatavého moku. Konal se zde totiž třetí ročník pivních slavností, kde svůj tovar tradičně představila celá řada malých pivovarů. Tentokrát jich bylo jedenáct, jeden ze Slovenska. „To je o dva více než v loňském roce,“ zmínil moderátor akce Ladislav Varadínek. Současně poznamenal, že lidé si slavnosti pokaždé pochvalují a rádi se sem vrací.

Jeho slova potvrdila i parta sběratelů pivních suvenýrů, která do Lomnice přijela ze severních Čech.

Během akce určitě stačíme ochutnat všechny nabízené značky. Zatím nás hodně zaujalo pivo Belveder ze Železné Rudy. A samozřejmě také zdejší Permon,“ smál se Václav Šulc z Teplic. Slavnosti si užívají i majitelé pivovarů, kteří hostům servírují piva nejrůznějších chutí, vůní a hořkosti. „My jezdíme sem a Permon zase k nám na celostátní soutěž o Pohádkové pivo. Loni byl úspěšný. Není se co divit, Permon je dobré pivo,“ pochválil svého konkurenta provozovatel pivovaru Belveder František Strnad.

Také v sobotu došlo na porovnávání kvality. V oddělené místnosti se sesedla degustační komise, která hodnotila předložené vzorky. Sedmnáct porotců udělovalo známky za vůni, říz, hořkost, plnost a chuť. Tentokrát nejvíce chutnal Purkmistr – Pivovarský Dvůr Plzeň, a to v kategorii světlých ležáků i tmavých. „Výsledek je docela vypovídající. Lze říci, že poukazuje na oblibu tohoto piva,“ okomentoval výsledek nezávislý sládek Josef Krýsl.

Druhé místo mezi světlými pivy obsadil Zámecký pivovar Chyše, třetí byl Permon. U tmavých piv skončil druhý Belveder, třetí post připadl Pivovarskému Dvoru Zvíkov.

Fotogalerii naleznete zde...

Zdroj: Sokolovský deník.cz | Autor: Autor: Milan Hloušek


Pivovarnícky koncern Anheuser-Busch InBev predá svoju juhokórejskú dcérsku spoločnosť Oriental Brewery private equity firme Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). V pondelok o tom informovali predstavitelia spoločnosti. K dohode došlo potom, ako spoločnosť KKR zvýšila ponúkanú cenu za Oriental Brewery na viac ako 1,9 mld. USD a zároveň súhlasila s väčšinou podmienok koncernu Anheuser-Busch InBev.

Na rozdiel od zvyšných dvoch záujemcov, spoločnosti Affinity Equity Partners a MBK Partners, mala firma KKR silný finančný plán ako aj podporu od zahraničných bánk. Anheuser-Busch InBev, ktorý je najväčším výrobcom piva na svete, predáva Oriental Brewery so zámerom zbaviť sa svojich nejadrových aktív a splatiť svoj dlh.

Zdroj: Ekonomika Sme.sk


Úvod roka znížil predaj piva

[pondělí, 27. duben 2009]

Začiatok roka pivovarom nevyšiel. Za prvé tri mesiace roku 2009 sa vyrobilo len 613 850 hektolitrov piva, čo bolo o 12 percent menej ako v rovnakom období vlaňajška.

Pod viac rokov pokračujúci trend klesajúcej spotreby piva sa podpísala dlhá zima trvajúca až do konca marca, nástup krízy, ako aj zdraženie piva o 5 až 7 percent.

"Slovensko nebolo jedinou krajinou, kde klesol predaj piva. Zasiahol celú Európu vrátane Českej republiky,“ povedal riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták.

Medzi oboma krajinami je však predsa len jeden rozdiel. Kým v Česku sa spotreba začala dostávať na úroveň vlaňajška už v priebehu marca, na Slovensku sa pivovarníkom zvýšil odbyt až v apríli, keď sa nečakane prudko oteplilo.

Zdá sa, že nie kríza, prechod na euro, ale počasie je kľúčový faktor, ktorý rozhoduje o tom, koľko piva ľudia vypijú. Svedčí o tom pohľad do štatistiky piva predaného počas týždňa pred veľkonočnými sviatkami.

Peter Lehocký z bratislavského Terna uvádza, že tohto roku pred Veľkou nocou predali o 20 percent piva viac. "Z toho mi vychádza, že keď svieti slnko a je teplejšie, ľudia nakupujú viac piva,“ usudzuje obchodník.

"Pivo sa bude piť stále. Počasie pitie piva buď podporuje, alebo od neho odrádza,“ myslí Roman Šusták. V čase krízy však predsa len badať istú odchýlku v správaní sa spotrebiteľov. Tá podľa Jana Veselého, riaditeľa českého pivovarníckeho zväzu, spočíva v tom, že ľudia uprednostňujú lacnejšie značky pív. "Máme to už historicky odsledované, vždy, keď príde hospodársky pokles, ľudia šetria a žiadajú lacnejšie pivo,“ tvrdí Veselý.

Slovenskí pivári nie sú výnimkou. „Už vlani, teda v čase, keď sa ľudia necítili ohrození krízou, sa presadzovali lacnejšie 8– až 10–percentné pivá. Ich podiel na výrobe dosiahol 72,5 percenta. Zato dvanástky, ktorá mala ešte začiatkom deväťdesiatych rokov rozhodujúce postavenie na trhu, sa vlani vyrobilo len 21 percent. Zvyšok výroby pripadol na nealkoholické pivo a špeciálne 14– a 16–percentné pivá,“ povedal Roman Šusták.

"Kým ešte v osemdesiatych rokoch bolo pivo najčastejšie podávaným nápojom v pohostinstvách, dnes čelí tvrdej konkurencii veľkého množstva nealkoholických nápojov podporovaných silnou reklamou,“ upozornil Jaroslav Vysloužil, generálny riaditeľ Pivovaru Steiger Vyhne. A Roman Šusták dodáva, že ak si pivo ešte stále drží postavenie nápoja s prívlastkom ľudový, tak preto, lebo na Slovensku sa podobne ako v Česku predáva najlacnejšie z celej Európskej únie.

Zdroj: Správy Pravda.sk | Autor: Jozef Sedlák


Místo hokeje mohli lidé na hodonínském zimním stadionu okoštovat pivo. Jeho brány se otevřely také v sobotu v pravé poledne.

Milovníci zlatavého moku, kteří jsou z Hodonína, nebo jím projíždějí, mají tento víkend jedinečnou příležitost. V pátek odpoledne totiž začaly na hodonínském zimním stadionu Slavnosti piva. V nabídce byly a v sobotu ještě jsou kromě velkopivovarů i raritky. Lidé tak mohou okoštovat pivo z devíti pivovarů.

Některé pivovary prezentovaly i jiné značky. Takže výběr je větší. Kromě velkých klasických pivovarů se představily i minipivovary. Je jich tu dost a myslím, že jsou to kvalitní pivovary,“ informoval organizátor a ředitel společnosti TeZa Hodonín Pavel Švandelka. Samotná akce začala v pátek ve dvě hodiny odpoledne. Od tří hodin se prezentovaly zúčastněné pivovary.

V devatenáct hodin začalo taneční vystoupení, po kterém zazpíval finalista Superstar Zbyněk Drda,“ doplnil Švandelka. Kdo by však čekal celodenní program s živou hudbou, musí jinam. „Ke slavnostem patří hudební doprovod, nějaké vstupy a scénky, lidi si ale chtějí především povykládat a pobavit se. Naším cílem nebylo udělat koncert, ale dát lidem možnost ochutnat jiné druhy piva,“ vysvětlil Švandelka. Právě kvůli tomu přišel například Hodoňák Petr Černošek.

Bydlím celkem blízko, tak jsem přišel ochutnat jiné pivo, než si můžu dát během roku v Hodoníně,“ řekl. Své šance využily i pivovary. „Jde o první ročník, takže jsme to zkusili. Čepujeme tmavé a světlé ležáky,“ pozval zástupce jednoho z pivovárků Lukáš Rociar.

V sobse brány zimního stadionu otevřou lidem ve dvanáct hodin. Od třinácté začne opět prezentace pivovarů. „Ve tři hodiny vystoupí Železný Zekon a ve čtyři se pokusíme o překonání českého rekordu. Za účasti notáře bychom rádi překonali rekord. Budeme se snažit o největší počet zvednutých pivních kelímků na zimním stadionu v České republice,“ řekl Švandelka. V devatenáct hodin vystoupí hodonínská kapela Mary Cocaine.

Fotografie naleznete zde...

Zdroj: Hodonínský deník.cz | Autor: Zuzana Černá


Co čtrnáct dní putují z černohorského pivovaru do čínského města Tian Jin kontejnery s pivem, pivovar by ho chtěl do Číny v roce 2009 exportovat celkem 3000 hektolitrů. Agenturu Mediafax o tom informoval generální ředitel pivovaru Jiří Fusek.

První dva kontejnery do Číny putovaly letos v lednu, každých čtrnáct dní tam nyní putují další dva až čtyři. Číňané mají podle Fuska zájem především o pivní speciály, přes hamburský přístav, kde se kontejnery naloďují, tam poputuje např. speciálně řezané pivo Black Hill nebo světlé pivo s přídavkem medu Kvasar.

Trvalo opravdu dlouho, než jsme u čínských partnerů prorazili, ale začíná to vypadat slibně,“ sdělil Fusek s tím, že v Tian Jinu budou v květnu otevírat první černohorskou restauraci v Číně, stejný měsíc pak v Pekingu své pivo pivovar představí na velké gastronomické výstavě. „Letos bychom tak do Číny chtěli vyvézt zhruba 3000 hektolitrů našeho piva," upřesnil Fusek.

Černohorský pivovar patří s jednoprocentním podílem na českém trhu k největším z malých pivovarů v zemi. V roce 2008 uvařil 162 tisíc hektolitrů piva, což je zhruba stejně jako o rok dříve, obrat ale zvedl o 10,4 procenta na 253,5 milionu korun. Zhruba desetina jeho produkce je určena na export. Mezi největší odbytiště černohorského piva patří Slovensko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Gruzie, Německo, Lotyško nebo Estonsko.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: Libor Popela


Pivovary to už v Česku zkoušeli, ale s žádným valným úspěchem. Tentokrát do toho jde jeden z lídrů celosvětového trhu. Heineken v pondělí v Praze oficiálně představí pivo v plastových lahvích.

Foto

Lidé si budou moci koupit v jedenapůllitrových lahvích Zlatopramen a Starobrno, tedy značky, které nizozemský pivní obr v Česku získal. První jmenované už dokonce bylo v pátek k dostání v supermarketech Albert, které patří do jiné nizozemské stáje - Ahold.

Pivo v plastu se velmi dobře ujalo v sousedním Slovensku, Češi si ho kupují i v Chorvatsku u moře, kde je v obchodech vedle plastových lahví už jen plechovková alternativa. U nás jsou jen letmým pohledem po obchodech pivní "petky" zcela na okraji.

Snaha Heinekenu prorazit na začátku sezony pomocí plastu přichází přesně ve chvíli, kdy ministr životního prostředí Martin Bursík v rámci zákona o odpadech prosazuje zákaz igelitových tašek v obchodech. Mluvčí Bursíkova úřadu Jakub Kašpar to příliš komentovat nechtěl. "Budou muset platit příspěvky na třídění a recyklaci jako ostatní," řekl s tím, že sám upřednostňuje "lahváče" a půllitr.

Zda se aktivita Heinekenu ujme, ukáže čas. Podle expertů ale pivo v umělé hmotě takový úspěch jako na Slovensku, kde už je v poměru ke sklu skoro půl na půl, mít v Česku nebude.

Zdroj: Ekonomika iDnes.cz | Autor: Jiří Fencl


Žádnou osobní zkušenost s drogami nemám a pivo za drogu nepovažuji. Myslím si, že debata, zda je pivo drogou, je záměrné matení pojmů podněcované těmi, kteří si přejí v ČR lehké drogy legalizovat. Jde jim o to, že pokud „pivo je droga“, kterou „přece skoro každý požívá“, proč pak současně nelegalizovat požívání lehkých drog (marihuany). Ne, pivo nepovažuji za drogu a jsem silně proti legalizaci lehkých drog.

Zdroj: EU portál.cz | Autor: Ivo Strejček - Poslanec ODS v Evropském parlamentu


Od pondělí 27. 4. spustí Gambrinus novou televizní reklamu jako součást komunikace 140. výročí založení pivovaru. Autentický vrchní sládek Gambrinusu Jan Hlaváček v ní říká spotřebitelům, že on i jeho předchůdci odjakživa vařili pivo Gambrinus za použití kvalitních českých surovin, prostřednictvím tradičních výrobních postupů a moderních technologií. Díky tomu chutná Gambrinus vždy skvěle a je na něj spolehnutí. Spot v délce 30 vteřin poběží na Nově a Primě.

Nová reklama Gambrinusu se odehrává přímo v plzeňském pivovaru. Jan Hlaváček, jako pokračovatel tradice významné pivovarské rodiny, která je nerozlučně spjata s plzeňským pivovarem, sám vystupuje před kamerou a osobně ubezpečuje spotřebitele, že na kvalitu piva Gambrinus je dnes, stejně jako vždy v historii, spolehnutí. Za vyváženou a stálou chuť vděčí pivo kvalitním českým surovinám, tradičnímu výrobnímu postupu a použití moderních technologií. Kvalita je pro Gambrinus tím nejdůležitějším. Proto Jan Hlaváček může kdykoli přijít do hospody mezi štamgasty, tuto nejnáročnější „výstupní kontrolu“, a svým jménem ručit za kvalitu, kterou od jeho piva konzumenti požadují.

Příběh, který jsme v naší nové reklamě použili, je postaven především na osobní záruce za kvalitu piva Gambrinus, kterou jsme schopni garantovat díky moderním technologiím použitým při jeho zrodu. To je hlavní sdělení naší nové televizní kampaně,“ říká Vladimír Jurina, brand PR manažer Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Na pivovarské zahradě v Jihlavě pracuje bagr. Dětské průlezky zmizely. Kluci a holky ale nemusí plakat.Brzy si budou moci otestovat nové dětské hřiště.

Aby tátové šli na pivo a děti se mezitím vydováděly na prolézačkách, to není na Vysočině v pivovarech obvyklé. V humpoleckém pivovaru například pivovarskou restauraci se zahrádkou neprovozují.

V Havlíčkově Brodě se pak ti nejmenší musí spokojit s děláním báboviček. „V blízkosti zahrádky máme pro děti pískoviště, v letních měsících je zahrádka rodiči s dětmi hojně využívaná,“ zmínila se Dana Holanová, asistentka ředitele havlíčkobrodského pivovaru.

Dospělí nebyli proti novému záměru

Oslovení rodiče záměr jihlavského pivovaru vesměs chválili. „Můžu si sednout na zahrádku na kávu, zatímco si děti hrají. A je to za plotem, takže hřiště snad nemůžou vandalové zničit,“ řekla například jedenatřicetiletá maminka Lenka Mikletičová.

Přístup na hřiště bude možný pouze přes novou zahrádku, vchod na hřiště z ulice bude trvale uzavřený. Důvodem je především bezpečnost dětí v blízkosti poměrně frekventované Vrchlického ulice.

Také pětasedmdesátiletý senior Zdeněk Smutný záměr včera schvaloval. „Když děti budou mít v pivovaru hřiště, proč by si táta nemohl dát jedno pivo,“ řekl s úsměvem.

Na dětském hřišti bude důležitá bezpečnost dětí. Povrch bude ze speciální měkčené barevné pryže. Vizuálně bude pestrý s různými motivy, třeba s šachovnicí nebo se skákacím panákem,“ poznamenal obchodní ředitel pivovaru Miloš Vostrý.

Nový dětský koutek pro desítky kluků a holek projektoval jihlavský architekt Jaroslav Huňáček. Atrakce jsou uzpůsobeny pro děti různého věku.

Počítá se s částí pro menší děti v doprovodu maminek i s částí hřiště pro větší děti ve věku zhruba od pěti let výše.

Restaurace se vrátí o století zpět

Proměny se dočká také interiér Pivovarské restaurace, která se stylově vrátí o sto let zpátky. V restauraci by se měla změnit technologie čepování piva, které by se mělo nově stáčet nepasterizované z tankových nádrží.

Dětské hřiště by se mělo otevřít do zkušebního provozu 15. června. Slavnostní otevření celého areálu včetně zrekonstruované restaurace je plánováno na 19.června při příležitosti Dne Ježka a jihlavského Havíření.

Zdroj: Jihlavský deník.cz | Autor: Michal Kolařík


První japonské pivo bez alkoholu je tak populární, že se pivovar musel tento týden omlouvat prostřednictvím novinových reklam za jeho nedostatek v obchodech. Nečekaný zájem o Kirin Free tak zaskočil i jeho výrobce.

Foto

Podle mluvčího společnosti Kirin Holdings jde skutečně o první pivo na japonském trhu bez obsahu alkoholu.

Dosud byly nabízené produkty pod zákonem definovanou hranicí jednoho procenta obsahu alkoholu, ty však nemohly uspokojit například těhotné ženy nebo řidiče. Před několika lety totiž japonská vláda zpřísnila pravidla pro řízení pod vlivem alkoholu.

Japonská piva Kirin, Asahi či Sapporo jsou známá po celém světě. Produkt, který firma inzeruje jako "sodovku s pivní chutí", je jedním z mála úspěšných výrobků na upadajícím japonském trhu s pivy, který se za posledních deset let propadl asi o 15 procent.

K popularitě zřejmě rovněž přispívá cena, která je 150 jenů (asi 32 korun) za plechovku o obsahu 350 mililitrů, přičemž srovnatelné alkoholické pivo stojí 220 jenů (asi 46 korun).

Zdroj: Lidovky.cz


Sládek Záruba: Plní se mi sen

[čtvrtek, 23. duben 2009]

Mnohokrát oceněný sládek Oldřich Záruba si v Chotěboři plní sen. Do nově vznikajícího pivovaru zapracoval své připomínky a představy a může tak vařit pivo podle svého gusta. „To se mnohým v oboru nepoštěstí za celý život,“ říká.

---

Jaké to je být u zrodu nového pivovaru?

Je to sen každého sládka, mít možnost účastnit se stavby nového pivovaru, kde jsou navíc zapracovány jeho názory, připomínky a pivovar je postaven podle sládkových představ. To se mi nyní v Chotěboři vyplnilo, mám z toho obrovskou radost, protože vím, že něco takového se nepovede každému z mých kolegů.

Kdy jste se poprvé dostal k pivu?

Tajně mi ho dal děda ochutnat už v sedmi letech. Pamatuji si, že to bylo černé pivo, sladké. Moc mi chutnalo.

Už tehdy vás napadlo, že byste se stal sládkem?

To ještě ne, až o pár let později. V legraci jsem to ale říkal už na základní škole, když nám asi v patnácti nechtěli v hospodě nalít. To jsem si řekl, že si pivo uvařím sám. Ale ke kariéře sládka vedla ještě dlouhá cesta přes učiliště v Českých Budějovicích a střední školu v Praze, kde se vyučoval kvasný obor zaměřený hlavně na výrobu piva.

Je lehké stát se dobrým sládkem?

Jsou to léta dřiny a odříkání, je to řemeslo, které je pro mě zároveň koníčkem a je to kolikrát i na úkor rodiny. Aby byl sládek opravdu dobrý, musí projít všemi výrobními úseky, tedy sladovnou, varnou, přes spilku, sklep, filtraci, stáčírnu lahví a sudů, musí znát i práci v laboratoři. A to vše dělat s láskou a bez ohledu na množství času, které v pivovaru stráví. Jednoduché to tedy není.

Řekněte, jak je možné, že sládek ještě před uvařením nového piva ví, jakou bude mít chuť?

Každý dobrý sládek má svoji osvědčenou recepturu a především vychází ze zkušeností, které získával během profesního života. Stejně jako kuchař ví, co má dát do guláše, aby měl dobrou chuť, také já vím, jak správně namíchat všechny ingredience tak, aby pivo bylo dobré a lidem chutnalo.

Můžete popsat pracovní den sládka?

Ráno projdu všechna střediska a zkontroluji, zda je vše v pořádku. Určuji, řídím a kontroluji všechny výrobní procesy. Každý den degustuji vyrobená piva, zajišťuji suroviny na výrobu, přejímám a kontroluji jakost nakoupeného sladu, chmele, pivovarských kvasinek, křemeliny apod. Dohlížím na hygienu výrobních prostor, určuji, jaký druh piva se bude vařit, jaké pivo se bude filtrovat a následně stáčet. Vedu výrobní manuály, skladovou evidenci, pivní a sladové hlášení, hlídám spotřebu surovin na výrobu piva. Je toho docela dost. Můj pracovní den tak začíná brzy ráno a končí pozdě odpoledne.

***

Kdo je sládek Oldřich Záruba?

Chotěbořský sládek Oldřich Záruba posbíral během kariéry celou řadu ocenění. Má na kontě ceny pro nejlepší piva i profesní ocenění od kolegů sládků. Uspěl nejen doma, ale i v zahraničí.

Záruba začínal v havlíčkobrodském pivovaru jako výrobní dělník. V letech 1978-80 působil v pivovaru v Golčově Jeníkově jako podsládek. Poté se vrátil do Havlíčkova Brodu, kde sbíral zkušenosti na pozici sladmistra. V roce 1982 se stal podsládkem, o sedm let později povýšil na sládka. Na této pozici působil až do roku 2004.

V letech 2004 až 2007 působil v pivovaru Rakovník (Czech Brewery Rakovník, a.s.), kde se jako sládek a hlavní technolog významně podílel na rekonstrukci a znovuoživení rakovnického pivovaru, který byl předtím sedm let uzavřen. Od roku 2007 pracuje na projektu nového pivovaru v Chotěboři, kde je sládkem a hlavním technologem.

Oldřich Záruba je ženatý, má dvě děti.

Ocenění:

1995 Soutěž piv MNP ČR - 1. místo

1998 Zlatý pohár PIVEX - 11 % pivo

Stříbrná pivní pečeť - 11% pivo

Stříbrná pivní pečeť - 12% pivo

1999 Pivo ČR 1999 - 3. místo 11% pivo

Česká pivní pečeť - 3. místo spec.pivo

2000 Světová přehlídka piv v USA WORLD BEER CUP - 2. místo

Pivo ČR 2000 - 1. místo 12% pivo světlé

Pivo ČR 2000 - 1. místo 12% pivo tmavé

Pivo ČR 2000 - 3. místo 11% pivo

2001 Česká pivní pečeť - 1. místo spec.pivo

Pivo ČR 2000 - 2. místo 10% pivo

Pivo ČR 2000 - 2. místo 11% pivo

Cena sládků speciál - 1. místo

2003 Dočesná Žatec - 3. místo 12% pivo sv.

Dočesná Žatec - 3. místo 11% pivo

2005 Bronzová pivní pečeť - 10% pivo tm.

2006 Mezinárodní výstava v Soči - zlatá medaile 12% pivo světlé

- zlatá medaile 12% pivo tmavé

Velký moskevský festival piva - zlatá medaile 12% pivo tmavé

- zlatá medaile – nejlepší dovozové pivo

- zlatá medaile – nejlepší novinka

2007 Velký moskevský festival piva - zlatá medaile, polotmavé výčepní pivo

- zlatá medaile – nejlepší dovozové pivo

Pivo České republiky - bronzová medaile tmavý ležák

Mezinárodní výstava v Soči - zlatá medaile, polotmavé výčepní pivo

Zdroj: Tisková zpráva Pivovaru Chotěboř


Největší pravé pivní lázně na světě otevírá ve čtvrtek pod patronací Rudolfa Hrušínského Rodinný pivovar Chodovar v Chodové Plané. Pro veřejnost bude provoz největších pivních lázní slavnostně zahájen v sobotu 25. dubna

Foto

Sobotní zahájení se podle informací z pivovaru ponese pod patronací seriálového doktora House. V 11 hodin totiž vystoupí Komedyjanti z Tachova s představením Dr. House patronem a prvním hostem Pivních lázní.

Součástí sobotního programu bude také 11. ročník unikátní barmanské soutěže Chodovar Cup.

Sobotní program bude zahájen hodinu před polednem požehnáním pravým Pivním lázním a již zmíněným slavnostním zahájením provozu s představením divadelního spolku Komedyjanti z Tachova. Od 11.30 hodin následuje prohlídka pravých Pivních lázní.

Ve 12.30 hodin začne hrát dechová kapela Daliborka z Mariánských Lázní a ve 13 hodin vyjde na trasu městysem Chodová Planá veselý průvod gastronomů s dechovou kapelou Daliborka.

Ve dvě hodiny odpoledne bude zahájen 11. ročník barmanské soutěže Chodovar Cup v míchání drinků z piva. V 16.30 hodin budou vyhlášeny výsledky této soutěže.

Na pátou hodinu odpolední je ohlášen cíl štafetového běhu s pivním sudem z německého Störnsteinu do Chodovaru a s ním spojené slavnostní naražení prvního sudu pivní sezony 2009. O hudební doprovod večera se postará Melody Makers Jazz Band.

Součástí doprovodného programu v Chodovaru budou barmanská vystoupení juniorských i profi barmanů z České republiky i ze zahraničí, dětská zahrada, prohlídky pivovarského provozu, jazzový večer v pivovarské zahradě. Podávat se budou speciality na grilu a čepovat kromě jiných také jedinečné ovocné pivo Chodovar.

Zdroj: Tachovský deník.cz | Autor: Jiří Kohout | Foto: Antonín Hříbal


Ochutnávali pivo z dubového sudu

[čtvrtek, 23. duben 2009]

Jak chutná pivo z originálních dubových soudků měli možnost poznat štamgasti v mnoha hospodách na západě Čech.

Chodovar šedesáti pivy zdarma ocenil „svoje“ hostince s největší výtočí.

Mezi padesáti hospodami byly i restaurace U Schneiderů v Domažlicích, Na Sídlišti v Horšovském Týně, Kulturní dům v Luženičkách, U Lišáka v Kolovči, U Dušana v Poběžovicích a Na Růžku v Holýšově.

V každé ze zmíněných hospod se nejen zdarma ochutnávalo a pilo, ale také se v nich veršovalo.

Štamgasty, kteří vytvořili nejlepší báseň, zástupci Chodovaru znovu navštíví a to ve společnosti korzárek jednoho západočeského rádia, aby nejlepší pivaře – poety při soutěžích odměnili cenami.

Foto naleznete zde...

Zdroj: Domažlický deník.cz | Autor: Daniela Bartošová


Obdobně jako v loňském roce i letos získá kultura, sport a sociální oblast ve městě zajímavou podporu od značky Dačický. Tentokrát budou tradiční i zcela nové akce, zařazené do programu nazvaného „Dačický pro Kutnou Horu“, podpořeny celkovou částkou 1,4 milionu korun.

Osm sportovních odvětví získá na podporu vybraných letošních akcí sumu 150 tisíc korun.

V letošním roce, kdy i na zájmovou činnost, jak mládeže tak dospělých, doléhá hospodářská krize, je pro pořadatele každá koruna dobrá. Myslí si to rovněž organizátoři kutnohorského závodu Českého poháru horských kol, který se uskuteční v srpnu. Po loňské přestávce se na soutěž těší nejen samotní závodníci, ale všichni příznivci cyklistiky. Organizátorem klání je opět firma Straka sport.

Projekt „Dačický pro Kutnou Horu“ letos podporuje v oblasti sportu mimo závod Českého poháru horských kol fotbal v oddílu SK Sparta, lední hokej v oddílu Stadion, kuželky v TJ Sparta, atletiku a florbal v SKP Olympia, nezapomíná ani na tradiční, letos už 6. ročník Kutnohorské laťky - mítinku ve skoku o tyči v působivém prostředí sousedství chrámu sv. Barbory či populární Pukma Cup, turnaj v malé kopané, který poslední červencovou sobotu pořádá TJ Sokol Červené Janovice.

Značka Dačický se snaží podporovat město Kutná Hora a jeho tradice, do kterých neodmyslitelně patří tamní pivo. Pro zvýšení povědomí místních obyvatel a návštěvníků města k těmto tradicím, je připravováno na květen spuštění turistického portálu a na celé léto odstartování putování po turistických trasách v Kutné Hoře a jejím okolí se zastávkami u kulturních památek a v Dačického hospodách. Součástí projektu bude i soutěž za Dačického pokladem.

Zdroj: Kutnohorský deník.cz


Bernard sází na Švestku

[čtvrtek, 23. duben 2009]

Kombinace surovin používaných k výrobě nealkoholického piva s chutí ovoce má přivést nové zákazníky pivovaru Bernard. Osvěžující nápoj pod názvem Švestka nejdříve pivovar vyzkoušel v okolí "rodného" Humpolce a nyní se pouští i do dalších měst. Už teď jej zájemci najdou v regálech Hypernovy a Teska. "Od poloviny dubna ho bude nabízet Interspar, od června Kaufland, následovat by měly i další řetězce," potvrdil Ekonomu mluvčí Bernardu Zdeněk Mikulášek. "Prodeje je zatím těžko předjímat, ale výstav by mohl být několik tisíc hektolitrů ročně," odhaduje Mikulášek.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz


V sobotu 25. dubna proběhne celorepublikové finále soutěže ve stolním hokeji Budvar Cup. Kromě turnaje ve stolním hokeji bude pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program – autogramiáda hokejistů HC Mountfield České Budějovice, možnost zahrát si stolní hokej a večerní hudební party radia Kiss Jižní Čechy. Akce se koná od 14:00 hod v KD Vltava v Českých Budějovicích pod záštitou pivovaru Budějovický Budvar, n.p. Vstup je zdarma.

Celorepublikové finále již sedmého ročníku soutěže ve stolním hokeji „Budvar Cup“ proběhne v sobotu 25. dubna od 14:00 hodin v KD Vltava v Českých Budějovicích. Kromě turnaje ve stolním hokeji je pro fanoušky připraven bohatý doprovodný program – možnost zahrát si stolní hokej o drobné ceny, autogramiáda hokejistů HC Mountfield České Budějovice a večerní MEGA Kiss Party Live radia Kiss Jižní Čechy. Hlavní hvězdou večera bude skupina VERONA. Vstup je jak pro účastníky finále, tak i pro ostatní návštěvníky zdarma. Patronem soutěže je Budweiser Budvar, oficiální pivo českého hokeje.

Finále Budvar Cupu, které každoročně probíhá před zahájením mistrovství světa v ledním hokeji, vždy naladí hokejové fanoušky na blížící se šampionát. Pevně věříme, že tomu tak bude i letos. Kromě hráčů stolního hokeje, pro které je tato akce vyvrcholením sezony, si na své přijdou i návštěvníci díky bohatému doprovodnému programu,“ říká Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

Budvar Cup probíhá již sedm let ve vybraných restauracích, kde jsou celoročně k dispozici hrací stoly umístěné v tzv. Budvar arénách. Jedná se o část restaurace stylizované tak, aby co nejvíce připomínala hokejovou arénu. Je v ní umístěn značkový hokejový stůl a atmosféru dokresluje hokejová výzdoba. Za každá dvě zakoupená piva z Budějovického Budvaru dostává host žeton a může si zahrát stolní hokej, případně se může i zúčastnit turnaje, ze kterého ti nejlepší postupují do regionálního kola.

Regionálních kol se během letošním ročníku soutěže Budvar Cup zúčastnilo celkem 242 hráčů. V 15 regionálních kolech, která proběhla např. v Praze, Mariánských Lázních, Českých Budějovicích či Mostě, tak soutěžilo celkem 121 týmů. Regionální turnaje probíhaly od 11. února do 3. dubna. Celostátního finále se zúčastní 26 týmů, k nimž se připojí obhájce loňského vítězství - tým „Sterva“ z Českých Velenic, ve složení Lukáš Pánek a Zbyněk Vícha.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Spotrebitelia uprednostňujú pivá nižších stupňov.

Hospodárska kríza mení štruktúru spotreby nápojov, spotrebiteľské návyky a ovplyvňuje návštevnosť reštauračných a pohostinských zariadení. Pivovar STEIGER, a.s., Vyhne to zaznamenal na zmene štruktúry v spotrebe jednotlivých druhov pív podľa stupňovitosti, i spôsobu odbytu. Krivka spotreby piva má klesajúcu tendenciu smerom k vyššie stupňovým pivám. Zatiaľ čo predaj čapovaného piva klesá, obľuba fľaškového naopak rastie. Informoval o tom predseda predstavenstva spoločnosti a generálny riaditeľ pivovaru STEIGER Jaroslav Vysloužil.

,,Spotreba nealkoholického piva STEIGER FREE potešiteľne rastie. Najmenšiu zmenu sme zaznamenali v sortimente konzumných pív 8%-ných, kde suverénne vedieme na trhu, keď každých deväť z desiatich vypitých pív pochádza zo STEIGRA. Desiatka a jedenástka zaznamenali iba malý pokles, ale to, že ľudia menej míňajú, najviac postihlo dvanástku. Podľa nášho prieskumu vo výčapoch, však pivo utrpelo zo všetkých nápojov najmenej. Ľudia si konečne uvedomili, že za svoje peniaze dostanú ďaleko viacej tohto ušľachtilého nápoja, než akéhokoľvek iného. Pivo je dnes najlacnejším a najobľúbenejším nápojom v reštauračných zariadeniach. Niektorí hovoria dokonca o návrate spotrebiteľa k pivu a prehodnotenie jeho postoja voči koncentrovaným liehovým nápojom. Dúfame, že trend presunu od prechemizovaných a predražených nápojov, smerom k tradičnému pivu, bude pokračovať“, konštatoval J.Vysloužil.

Pivovar STEIGER vystavil (predaná produkcia) za prvý štvrťrok 2009 40.285 hektolitrov (hl) piva, čo bolo medziročne iba o 8 percent menej ako v prvom štvrťroku 2008. Zaznamenal tak najmenšie zníženie produkcie zo všetkých slovenských pivovarov, keď sa celkovo trh s pivom prepadol za prvý štvrťrok o 12 percent. STEIGER mierne zvýšil aj svoj trhový podiel na 6,56 percenta. Slovenské pivovary vystavili za január až marec 2009 spolu 613.854 hl piva. Trh s pivom ovplyvnila súčasná hospodárska kríza, keď zníženie tržieb za pivo kopírovalo pokles tržieb za nápoje v maloobchode, veľkoobchode a tržieb reštaurácií a pohostinstiev. Až predaj v teplých mesiacoch ukáže, aké sú naozajstné vývojové trendy. Kým ešte v 80-tych rokoch predstavovalo pivo najčastejšie konzumovaný nápoj v pohostinských zariadeniach, dnes čelí tvrdej konkurencii nepreberného množstva nealkoholických nápojov i alkoholických nápojov, podporovaných agresívnou reklamou.

STEIGER je najstarším slovenským pivovarom s nepretržitou tradíciou varenia od roku 1473. Pivo sa v STEIGRI varí klasickým postupom otvoreného a dlhodobého kvasenia. Dvojstupňové kvasenie v spilkách a ležiackych tankoch, s dlhodobým ležaním, dáva pivu jedinečnú, vyvážene horkastú chuť. STEIGER je čisto prírodný produkt, uvarený z pramenitej vody zo Štiavnických vrchov, kvalitného moravského jačmenného pivovarníckeho sladu a najlepšieho chmeľu zo žateckej oblasti.

Zdroj: Tisková zpráva pivovaru Steiger Vyhne


Ve Fan shopu FC Baník Ostrava v centru města proběhne dnes od 15 hodin oficiální křest novinky pivovaru Ostravar – polotmavého ležáku Bazal. Nový produkt pokřtí kmotr Lubomír Hisem z řad fanoušků a patron piva, kterého si vybrali fanoušci, Rudolf Otepka.

Foto

Akce je součástí oslav padesátého výročí otevření fotbalového stadionu na Bazalech,“ vysvětluje Igor Bruzl, manažer pro komunikaci a vnější vztahy FC Baník Ostrava.

Oslava vyvrcholí zítřejší odvetou čtvrtfinále Poháru ČMFS mezi Baníkem a Slováckem. Vstupenky zdarma na tento zápas mohou získat fanoušci i při křtu nového piva.

Křest Bazalu v úterý v 15 hodin odstartuje poločas slev ve Fan shopu,“ říká Igor Bruzl a dodává, že v rozmezí 15.00 a 15.45 hodin si budou moci fanoušci Baníku v prodejně nakoupit zboží s výraznou slevou, vybrané zimní oblečení bude možné pořídit také za čtvrtinu původní ceny: „Navíc ke každému nákupu získají fanoušci zdarma vstupenku na středeční zápas a originální dárek v podobě nového piva Bazal s autogramem záložníka Rudy Otepky.

Otepkova neformální autogramiáda potrvá stejně jako celý poločas slev 45 minut – v šestnáct hodin se už kapitán musí hlásit na ostravských Bazalech na tréninku.

Zdroj: Moravskoslezský deník.cz | Autor: Aleš Uher | Foto: Pavel Sonnek


Budějovický Budvar, n. p. bude v letošním roce investovat do nové manipulační techniky značky Linde. Celkový objem investice dosáhne 6,5 mil. Kč. Jedná se především o nákup devíti plynových a elektrických vysokozdvižných vozíků využívaných při expedici palet s hotovými výrobky z pivovaru, pro manipulaci materiálu k výrobním linkám či ve skladech, nebo nakládku a vykládku piva v obchodních střediscích. Investici doplní pět nízkozdvižných elektrických vozíků s nosností 1,6 tuny.

Nakoupíme celkem čtrnáct kusů manipulačních vozíků, které nahradí opotřebované stroje. Ty byly staré osm až deset let a jejich opravy a údržba byly velmi nákladné,“ říká Ing. Vlastimil Němeček, vedoucí referátu dopravy Budějovického Budvaru.

V letošním roce plánuje Budějovický Budvar investice v celkové výši 479 mil. Kč. Největší investicí je výstavba moderního skladu za 87 mil. Kč. Ostatní finanční prostředky budou směřovat například do rozšíření kapacity obchodních středisek v České republice, obnovy některých strojů na lahvových linkách nebo do nákupu nových přepravek a sudů. V roce 2008 investoval Budějovický Budvar, n. p. do svého rozvoje 282 mil. Kč.

Základní parametry nové manipulační techniky Budějovického Budvaru:

H25T - motorový plynový vysokozdvižný vozík s nosností 2,5 tuny je určen pro expedici zboží z pivovaru. Vozík je vybaven roztahovacími vidlemi Kaup umožňující manipulaci se dvěma paletami.

E15 - elektrický vysokozdvižný vozík nosnosti 1,5 tuny s bočním posuvem vidlic, bude využíván pro manipulaci materiálu k výrobním linkám a ve skladech.

H16T - motorový plynový vysokozdvižný vozík s bočním posuvem o nosnosti 1,6 tuny, bude sloužit pro manipulaci s jednou paletou v obchodních střediscích.

T16 - ručně vedený nízkozdvižný elektrický vozík o nosnosti 1,6 tuny, bude určen pro expedici v pivovaru i v obchodních střediscích.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Zajímá vás, proč majitel černohorského pivovaru vytáhl do boje proti ceně vody a chce na městečku referendum? Chcete vědět, kdy budou v Černé Hoře pivní lázně?

Nebo novinky v pivním sortimentu? Ptejte se on-line Jiřího Fuska v pátek 24. dubna ve 13. hodin. Otázky můžete zasílat již teď.

Foto

Vaše otázky můžete pokládat zde...

Zdroj: Blanenský deník.cz | Autor: Michaela Winklerová


Pivovar Rebel má nového sládka

[úterý, 21. duben 2009]

Libor Čech, nový sládek Měštanského pivovaru Havlíčkův Brod, a. s. pochází ze severní Čech. Jeho profesní život je spojený s českým pivovarnictví, kde začal pracovat v roce 1990 v pivovaru Louny jako pracovník ve výrobě piva. Postupně se přes četaře spilky a ležáckého sklepa, podsládka vypracoval až na pozici sládka a ředitele pivovaru Krásné Březno v Ústí nad Labem.

Má zkušenosti jak z malých pivovarů, tak nadnárodních společností, kde pracoval naposledy pro společnost Heineken.

Má poslední činnost začala být víc úředničina než práce s pivem, a proto jsem se rozhodl pro změnu. Přišla nabídka z Brodu a já jsem za ni rád," uvádí ke svému příchodu na Vysočinu Libor Čech.

K jakým změnám v technologii výroby piva po Vašem příchodu došlo a jak to poznají spotřebitelé?

Po seznámení s technologií, která je v havlíčkobrodském pivovaru na vysoké úrovni, a po posouzení technologického postupu jsem změnil časový okamžik chmelení piva. Pivo tak vyniká intenzivnější chmelovou vůní.

Pivovar v posledním půlroce představil dvě novinky. Sváteční a Jubilejní speciál, můžete je stručně představit?

Jedná o silnější světlá piva, která určitě obohatí místní trh o pivní speciality. Svátečný speciál je třináctistupňové světlé pivo, které se poprvé představilo na vánočním trhu roku 2008. Jubilejní speciál přijde na trh v první polovině května a jedná se o opravdu silné osmnáctistupňové pivo, které budeme vařit pouze jednou do roka při příležitosti výroční pivovaru, které havlíčkobrodský pivovar slaví poslední víkend v červnu, letos tedy 27. června. Etiketa je věnována havlíčkobrodským pivním slavnostem REBEL slaví narozeniny, kde letos vystoupí například Ewa Farná, ALL X, Walda Gand a další.

Od března jste začali vyrábět České pivo, kterému se zatím pivovary na Vysočině brání kvůli složitým legislativním podmínkám. Co znamená vyrábět České pivo? Co je třeba splnit?

V havlíčkobrodském pivovaru se vždy vařilo pivo způsobem, který je pro České pivo typický. Pro nás to znamená pouze jinou metodiku zpracování výkaznictví výroby. Klasická technologie vaření a kvašení v otevřených kádích je doménou malých a středních pivovarů, které i přes vyšší pracnost a výrobní náklady preferují tradiční výrobu Českého piva. Dnešní vývoj konkurenčního prostředí dává tušit, že během několika málo let bude v České republice takových pivovarů velmi málo. Havlíčkobrodský pivovar je jeden z posledních pivovarů u nás, který je stále v českých rukou a patří mezi tzv. nezávislé pivovary.

Díky otevření sladovny vyrábíte pivo REBEL převážně z místních surovin a díky tomu jste uspěli v certifikaci regionální produkt Vysočiny. Proč jste se pro certifikaci rozhodli?

Měštanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s. je jediným pivovarem na Vysočině, který získal certifikát Vysočina - regionální produkt. Podmínkou udělení byla skutečnost, že při výrobě musí být používány zejména místní suroviny. Díky otevření sladovny odebírá pivovar od zemědělců Vysočiny více než 1700 tun sladovnického ječmene ročně. Hlavní smysl takového ocenění pro spotřebitele je skutečnost, že se může lépe orientovat v nabídce velkého množství značek a vybrat si oblíbené místní pivo.

V současné době jsou vidět lahve REBEL s novou etiketou, co vedlo pivovar ke změně?

Vedle doplnění etikety o zeměpisnou ochranu České pivo či ochrannou známku Vysočina regionální produkt jsme se rozhodli o zcela jiný design a materiál etikety. Pivo REBEL patří druhým rokem k nejoceňovanějším pivům v České republice a chceme, aby tomu odpovídala kvalita a zpracování etikety.

Zdroj: Nový týdeník.cz


Samson je na prodej. Za 1,5 miliardy

[úterý, 21. duben 2009]

Český pivovarnický trh má před sebou zřejmě další rošádu. Budějovický měšťanský pivovar se značkami, jako jsou Samson Budweiser Bier, BB Budweiser Bier nebo nealkoholické Pito, je na prodej.

Akcionáři pivovaru s produkcí kolem 180 tisíc hektolitrů nabízejí podle informací HN celkem 97 procent akcií za 1,5 miliardy korun.

"Je to úvaha o hledání strategického partnera. Ta jednání stále probíhají," komentoval prodej Miroslav Leština, který spolu s Janem Divišem vlastní největší podíly v pivovaru - poslední tři roky ztrátovém.

Mezi zájemci se objevily české pivovarnické skupiny jako PMS Přerov nebo K Brewery. Ale okolnosti nabídky už sondoval i jihočeský soused Samsona - státem vlastněný národní podnik Budějovický Budvar.

"Pan Leština mne oficiálně informoval o záměru prodat pivovar, my jsme se informovali o podmínkách, především o ceně, ale vyhodnotili jsme to negativně," vyjádřil se za akcionáře Budvaru ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Cena 1,5 miliardy je podle lidí z branže poněkud přemrštěná. Byť se do ní počítá vlastnictví naším vstupem do Evropské unie určeného zeměpisného označení Budějovické pivo a Budějovický měšťanský var a zčásti i hodnota ochranné známky Budweiser.

Koupě Samsona by ale v každém případě byla výhodná pro všechny tři zmíněné pivovary, které by tak mohly zvýšit tržní podíl.

Pořadí vyrobeného množství vede u nás Plzeňský Prazdroj před Pivovary Staropramen a třetím Heinekenem, který ke Královskému pivovaru Krušovice a brněnskému Starobrnu loni připojil i skupinu Drinks Union. Budvar je čtvrtý a v těsném závěsu za ním je přerovská skupina PMS a následně uskupení K Brewery.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Soud řeší, kdo bude vařit pivo

[úterý, 21. duben 2009]

Soud řeší žalobu podanou pražskou společností na město Domažlice. Na pivovar je vydáno předběžné opatření!

Foto

Bude se kdysi vyhlášené „domažlické“ vařit v městském, nebo v soukromém pivovaru? Odpověď na tuhle otázku hledá soud, který se zabývá žalobu podanou pražskou společností Bohdalecká s. r. o. na město Domažlice za vypovězení smlouvy.

Firma měla podle smlouvy uzavřené ještě s minulým vedením Domažlic po vydání stavebního povolení zaplatit za pivovar skoro sedm a půl milionu korun a zřídit v něm hotel a minipivovar s restaurací. Ve smlouvě byl stanoven také termín, do kdy měla o povolení požádat.

Novému vedení města po třech letech a několika žádostech firmy o prodloužení termínu došla trpělivost a smlouvu vypovědělo. Podle jednatele firmy Jiřího Kappela vše způsobilo zdlouhavé jednání s památkáři. Ti po roce prohlásili pivovar za státem chráněnou památku. „Při přípravě plánů jsme se museli k pivovaru chovat, jako by už památkou byl. Přípravy nás stály asi pět milionů,“ vysvětluje Kappel. Pokud u soudu uspěje, bude muset město nechat odstranit příjezdovou silnici ke Kauflandu. „Ta je o metr výš, takže je znemožněno zásobování pivovaru.

Na pivovar bylo vydáno předběžné opatření. „Znamená to, že jej nesmíme prodat, ale to my stejně nechceme,“ říká starosta Miroslav Mach, který je přesvědčen, že město dokáže pivovar zachránit. „Už máme dokonce hotovou i studii budoucího využití,“ dodává Mach.

Kromě minipivovaru a restaurace je součástí studie zpracované pro město i muzeum zaměřené na dlouhou tradici vaření piva v Domažlicích, galerie a prostory pro pořádání kulturních akcí.

Zdroj: Domažlický deník.cz | Autor: Václav Tauer


Lze si koupit „pravé“ brněnské pivo, když bude Starobrno oficiálně sídlit v Krušovicích? Možnost stále existuje. Podle registru ekonomických subjektů totiž v Brně sídlí kromě Starobrna další dva pivovary.

Oba jsou však výrazně menší než gigant ze Starého Brna - jedním je pivovar Pegas v Jakubské ulici, uvedený do provozu před sedmnácti lety, a druhým pivovar U Richarda sídlící v Ríšově ulici v Brně-Žebětíně. Ten funguje od roku 2004 a zásobuje například tamní restauraci.

Řeč statistiky říká, že v České republice se výrobou piva zabývá 148 subjektů. V Jihomoravském kraji jich působí dvanáct a v městě Brně podle údajů Českého statistického úřadu tři.

Pivovary v Brně: dříve jich byly desítky Historicky Brno mělo pivovarů mnohem více. „Historicky se to ale měnilo, najdeme tu právovárečné domy, jejichž nástupci byly pivovary, samozřejmě fungující na jiné technologii než ty nynější,“ připomíná Karel Altman, který se zabývá dějinami pohostinství v Brně. Navíc pivovary fungovaly nejen v samotném Brně, ale také v obcích, které se postupně staly jeho součástí - své pivo tak vyráběli v Králově Poli, v Jehnicích a na dalších místech.

Historie starobrněnského pivovaru sahá zřejmě až do 14. století. Na konci 18. století stál v jeho čele František Ondřej Poupě, který se řadí k průkopníkům moderního pivovarnictví, začal používat například teploměr či pivní váhu. Název Starobrněnské pivo se objevuje na konci 19. století po stavbě nového pivovaru na Hlinkách. Po roce 1945 byl pivovar znárodněn, stal se součástí státního podniku a ten se po privatizaci v roce 1994 stal součástí rakouské pivovarnické skupiny BBAG, v níž v roce 2003 posílil svůj podíl koncern Heineken.

Zdroj: Lidovky.cz


AB Inbev oddaluje platby

[pondělí, 20. duben 2009]

Největší pivní skupina světa, belgicko-brazilský AB Inbev, dala svým dodavatelům nůž na krk: buď přistoupíte na prodloužení doby proplácení faktur za dodávky z 30 na 120 dnů nebo si můžete začít hledat jiného odběratele.

Většina dodavatelských firem nemá jinou možnost než na podmínku Inbevu přistoupit, jsou na něm totiž zcela závislí. V takové situaci je momentálně například irský výrobce sladu Greencore.

Podle analytika ING, kterého citoval belgický deník De Tijd, může skupina Inbev na oddálení plateb z 30 na 120 dní získat provozní kapitál ve výši 800 milionů eur.

Skupina AB Inbev ovládá čtvrtinu světového trhu s pivem. Loni v listopadu převzala amerického výrobce piva Anheuser Busch, a získala tak rázem polovinu "pivního" trhu ve Spojených státech. Akvizice jí ale silně zadlužila, firma splácí 40 miliard eur. Inbev je aktivní i v Česku, vlastní zde Pivovary Staropramen.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Tomáš Hořejší


Velmi osobitou chuť a také výborný říz mívají piva, jež se s láskou vaří v malých pivovarech. Jedinečnou možnost ochutnat mnohé z nich o tomto víkendu měli návštěvníci ostravského pivního festivalu – tedy unikátní akce, která se konala v klubu Rock and Roll Garage v Martinově.

Miluju pivo, takže nemůžu chybět na této zajímavé akci. Právě piju místního Garážmistra, který tady má premiéru. A musím říct, že je výborný,“ pochvaloval si pivní festival jeden ze sobotních návštěvníků, Aleš Abrahamčik.

Spokojeni byli postarší manželé Remencovi ze Žiliny, kteří byli v Ostravě na návštěvě a na pivní festival zavítali náhodou. „Pivo je tady dobré – kvasnicové a zdravé. Už toho ale nevypijeme hodně,“ poznamenali s úsměvem.

Na čepu nemohl chybět kromě nového Garážmistra ani další ostravský zástupce Qásek, který už dobře znají návštěvníci hospůdky Hobit v centru města. Výčepní však točili do půllitrů třeba i Hukvaldský kvasnicový ležák, Vulkán z Kopřivnice, brněnský Pegas a další značky z malých pivovarů.

Festival navíc nebyl jen o pití piva, ale i o dalších doprovodných akcích. Zpestřením byla pravá domácí zabijačka, připraveny byly soutěže pro děti. Zápolili i dospělí, a to třeba v držení „tupláku“ plného piva v natažené ruce na čas. Vítěz se dostal přes tři minuty. Večer hrály kapely, zábavu přinášel i moderátor Rosťa Petřík.

Foto a video zde...

Zdroj: Moravskoslezský deník.cz | Autor: Martin Pleva


Bílinský pivovar dlouho zůstával bez zájmu. Ovšem byla by opravdu škoda nechat tuto více než 400 let starou památku zchátrat. Bílina nyní hledá cesty, jak pivovar znovu oživit. Myšlena je tím rekonstrukce budovy a další možnosti na využívání.

Foto

Velkým příslibem je možnost získání dotací z Evropské unie. Toho by samozřejmě chtěla Bílina využít, podmínkou však je, aby našla v tomto projektu partnera. V lednu navštívili Bílinu zájemci z Německa, prohlédli si pivovar, aby zhodnotili situaci.

Zájem mají Němci

Jednou z podmínek pro přijetí finanční dotace je nalézt vhodného partnera, který by se podílel na revitalizaci bílinského pivovaru. Našli jsme vážné zájemce ze Saska v rámci přeshraniční spolupráce. Jedná se o dotační titul Cíl 3 a rekonstrukce pivovaru by měla mít několik etap. Většinový podíl by v tomto projektu mělo město a menšinový saská strana,“ vysvětlil tehdy Ján Boháč z odboru rozvoje města.

Nyní již potvrdil, že zájem německé strany trvá, že přislíbila spoluúčast a do projektu s Bílinou půjde. Základní předpoklad byl splněn a mohlo se postupovat dál.

Boháč oslovil dva architekty, zda by měli zájem se na projektu podílet. „Jedná se o architekta Dolanského, který dělal i pivovar v Chyši a architekta Hlaváčka, který vyučuje na ČVUT,“ přiblížil Boháč. I přesto, že na studii projektu je možné uvolnit minimální částku, došlo k dohodě s oběma odborníky. Nezávisle na sobě vypracovali studie, do kterých promítl každý něco ze svých představ.

Boháč oba návrhy velmi chválí, jsou v nich totiž zahrnuté nejen představy architektů, ale také potřeby pro město a jeho obyvatele, což architektům sdělil Boháč.

Se studiemi byla seznámena rada města a také starosta Josef Horáček. Ten nezanedbatelný krok dopředu velmi vítá.

Studie jsou a teď jak dál?“ ptá se Boháč. Sám však vzápětí na svou otázku odpovídá. Kontaktoval se s různými odoborníky v dané oblasti a velmi si cení toho, že by s městem na projektu chtělo spolupracovat i ČVUT.

Diskuze s památkáři

Nyní přijde na řadu setkání s památkáři. Ti by měli posoudit, do jaké míry jsou studie slučitelné s jejich představami a požadavky. Boháč vysvětlil, že právě studie jsou základem. Je možné nad nimi diskutovat, měnit je, upravovat. Jsou odrazem pro další kroky.

Pokud by se projekt podařilo zrealizovat, město by nejen získalo zpět fungující pivovar, ale především lákavou turistickou zajímavost.

Podle Boháče by zde možná mohlo vzniknout jakési multifunkční centrum, možná technické centrum, které by umožnilo vzdělávání, ověřování různých vědeckých teorií.

Něco podobného již snad podle Boháče existuje někde v Plzni. Tato zajímavá myšlenka by prý v případě uskutečnění byla velkým přínosem jak pro českou, tak i německou stranu.

Zdroj: Teplický deník.cz | Foto: Zdeněk Traxler


Klobásky uzené nad višňovým a bukovým dřevem s trochou olšové vůně a pak chlazené studeným kouřem. To byla laskomina, která ze stánku Pepy Rabase před hlavní karlovarskou poštou zmizela téměř okamžitě. Kromě domácích uzenin mohli návštěvníci uplynulý víkend ochutnat pivo z regionálních minipivovarů, nabídnout si jehněčí biosteak či ovčí sýr z nežichovské biofarmy Belina nebo štrúdl, česnekáče či paštičky z pekárny Bernard. Plněné taštičky vzali útokem ruští hosté. „Moc jim chutnají, už téměř zmizely,“ pochlubil se Pepa Rabas.

Sobotní déšť ale prodejcům příliš nepřál. Přesto bylo živo i u stánků s pivem. Své pivo zde nabízely pivovary z Velichova a Lokte. Pivo z Chyše v sobotu před hlavní poštu nedorazilo a absentoval i Velký Rybník. „Ti prý nemají kapacitu, proto tady nejsou,“ vysvětlovali pivovarníci.

Na tržišti ale nechyběl stánek s karlovarskou becherovkou, kterou stylově doplnil vedlejší pult se suvenýry HC Energie. „Stánky jsou tu otevřené denně od 10 do 17 hodin. Týden regionálních pivovarů před hlavní poštou je novinkou, chtěli jsme toto prostranství oživit, lidem nabídnout na ochutnání tradiční produkty našeho regionu a také je pozvat tam, kde se vyrábějí,“ uvedl spolupořadatel akce Vladimír Suchan. Například u stánku s biosteaky a sýry tak hosté obdrželi mapky s cyklotrasami a hypostezkami, které zpracovali členové toužimského sdružení Cesta z města i z biofarmy Belina. K návštěvě hradu zvali také Loketští a Velichovští? „Vezměte kolo a přijeďte k nám do hospody,“ přidali pozvání k návštěvě k pivní ochutnávce.

Součástí trhů je i kulturní scéna. V neděli zde vystoupily kapely Uriah heep revival a The Shadows revival a program zde bude až do čtvrtka, kdy Týden regionálních pivovarů končí.

A jak si prodejci poradili se sobotním deštěm a menší návštěvností? „Zboží musíte zákazníkům nabídnout s úsměvem a pak se rádi vracejí. Jak se říká, líná huba, holé neštěstí. Prostě je třeba jít štěstí naproti,“ smál se Pepa Rabas i pivovarníci.

Zdroj: Karlovarský deník.cz | Autor: Ivana Kalinová


Lokalita kolem náměstí Prokopa Velkého v Žatci se má během dvou let změnit v turisticky atraktviní centrum s tématikou chmele a piva.

Foto

V rámci projektu Chrámu chmele a piva došlo v minulých dnech ze strany města k předání staveniště firmě Metall quatro. Tím projekt de facto stavebně začíná.

Firma z Mostu pro město provede stavební část projektu za přibližně čtvrt miliardy korun, na který Žatec získal dotaci 211 milionů korun z Evropské unie.

Předány byly objekty na náměstí Prokopa Velkého a v jeho sousedství, kde má vyrůst čtyřicet metrů vysoká rozhledna s atypickým výtahem spojená lávkou přes Miléniovou ulici s regionálním informačním centrem, minipivovar, restaurace, dětské hřiště – vše s tématikou chmele a piva. V rámci projektu dojde také k rekonstrukcím povrchů ulic, revitalizaci klášterní zahrady pod domovem důchodců a rekonstrukci bývalé renesanční sladovny v Masarykově ulici.

Projekt má být stavebně realizován ve čtyřech etapách, všechny mají skončit v roce 2011. Cílem je přeměna v současné době zanedbané části města s nevyužívanými chmelařskými budovami na turisticky atraktivní centrum.

Kromě stavebních prací vyjdou na desítky milionů korun také výtvarná díla, zařízení a technologie, které budou v rekonstruovaných objektech s tématikou chmele umístěny. Zajímavostí bude atypický výtah v rozhledně či orloj s hodinami a figurkami. Prostory zrekonstruovaných budov budou zdobit například velká skleněná chmelová šiška či plastika chmelaře. Na náměstí Prokopa Velkého mají stříkat fontány evokující růst chmele.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Dnešní díl našeho seriálu o zdravém životním stylu opět věnujeme těm z vás, kdo by rádi shodili nějaké to kilo na váze.

Řeč je především o mužích, kterým začíná z různých důvodů vadit „bříško“ a přemýšlejí, jak se ho v dohledné době zbavit. Za Radkou Setrmajerovou jich přichází hodně a většinou se stejnou otázkou: „Mohu zhubnout bez toho, že bych musel zapomenout večer s kamarády na pivo?

Odbornice z Hradce Králové je ke svým pacientům ovšem nesmlouvavá, pokud chtějí zatočit s nadváhou, pak by se měli napěněného půllitru vyvarovat. „Alkohol je totiž bohatým zdrojem energie, protože jeden gram poskytuje 29 kJ. Podporuje navíc vznik rizikové obezity,“ podotýká Setrmajerová a hned vysvětluje: „V tomto případě hovoříme o obezitě typu jablka, to si na sobě lehce představíte. Navíc alkohol zvyšuje hladinu krevních tuků!

Především muži se pití alkoholu a nejvíce pochopitelně piva vzdát nechtějí, do poradny přicházejí s tím, že se sklenkou vody by si u stolu připadali dost „přihlouple“. A tak jsou výmluvy kolikrát nekonečné a zapírání prohřešků také. „Jenže já to na nich poznám, pokud pijí každý den. Někdy přistoupím na kompromis, ale pivo pánům moc nepovoluji. Pokud jsou v režimu hubnutí, tak jim dovolím nějaký jiný druh alkoholu. Ale maximálně si mohou dopřát skleničku suchého vína, ideální je vinný střik,“ popisuje možný scénář Setrmajerová a upřesňuje: „A rozhodně ne každý den! Moje představa je jednou za čas, dejme tomu jednou za týden, čtrnáct dní.“ Točí se vám z tého představy hlava? Pak si musíte ujasnit priority. Alkohol se sice na vzniku nádorových onemocnění podílí pouze v pěti procentech případů, prim hrají obezita spolu s výživovými faktory (35%) a kouření (30%), ale jeho pravidelná konzumace se na našem zdraví výrazně podepisuje.

Zdroj: Orlický deník.cz | Autor: Jan Pokorný


Jednotný název Léto s Dudákem zahrnuje tři akce. Pivovarskou pouť, připomenutí vzniku pivovaru 360 let jsme tady pro Vás a Loučení s prázdninami.

Léto s Dudákem. Pod tímto názvem připravil Měšťanský pivovar Strakonice, a. s., komplex oslav 360. výročí založení pivovaru ve Strakonicích (1649). V týmu lidí, kteří se na přípravách podílejí, je také Ctibor Hanzlovský.

Foto

Jaké akce Léto s Dudákem obsahuje? Předpokládám, že jednou z nich bude tradiční a osvědčená Pivovarská pouť.

Přesně tak. Bude to Pivovarská pouť v sobotu 27. června. Další sobota 1. srpna bude věnována konání hlavních pivovarských oslav pod titulem 360 let jsme tady pro Vás a tečkou za letní sezonou a kulturními akcemi bude opět sobota, tentokrát 5. září. Pořad komponovaný pro celou rodinu se jmenuje Loučení s prázdninami 2009.

Na první pohled je toho až nad hlavu . . .

Původní zadání projektu počítalo dokonce se čtyřmi letními akcemi. Redukováním na tři chceme docílit vysoké kvality a úrovně všech akcí. Všechny se konají na parkovišti pod pivovarem a podél Otavy na Podskalí. Prostor je rozdělen do čtyř zón: První parkoviště pod pivovarem, druhá zabírá území k Zavadilce, třetí část Pod skalou a čtvrtá Zadní Podskalí.

Rozeberme jednotlivé akce. První bude Pivovarská pouť. Co by o ní lidé měli vědět?

Koná se v sobotu 27. června od 13 do 22 hodin. Zahájíme ji tradičním výstřelem z historického děla – toho se za asistence skupiny historického šermu Markýz ze Strakonic ujme sládková Dagmar Vlková. Absolutní novinkou a doslova perlou pouti bude večerní program Ozvěny návratu legend. V něm vystoupí strakonické legendární kapely Meteor a Bonton. Odpoledním programem bude do 18. hodiny provázet Michal Jančařík. Nebude v něm chybět neckiáda, která startuje ve 12 hodin v Katovicích, soutěže pro děti i dospělé a od 16 do 17 hodin vystoupí populární český zpěvák Martin Maxa.

Druhou v pořadí jsou oslavy 360. výročí založení pivovaru.

Oslavy tohoto významného výročí začaly už loni 11. srpna vyhlášením soutěže Basy plné dárků. Trojice vítězů bude vylosována v sobotu 1. srpna a hlavní ceny jsou chlazení, slunečník a zahradní set.

Samotná akce trvá od 14 do 22 hodin a v programu se návštěvníci mohou těšit na skupinu U2 – revival, Michala Šindeláře (syna zesnulého baskytaristy skupiny Katapult Jiřího „Dědka“ Šindeláře – poz. redakce) nebo historicky první křest prvního CD strakonické skupiny Meteor.

A jdeme do finále – Loučení s prázdninami 2009 v sobotu 5. září.

Bude to pomyslná tečka za Létem s Dudákem. Na naše malé i velké návštěvníky čeká jen a jen dobrá nálada. Děti se budou bavit a soutěžit ve stylu M.A.S.H., zazpívat si karaoke a nahrát si vlastní CD nebo budou moci s rodiči posedět u táboráku, opékat si buřty a prostě se vesele rozloučit s prázdninami.

Sobota 27. června: Pivovarská pouť (13 až 22 hodin)

Sobota 1. srpna: 360 let jsme tady pro Vás (14 až 22 hodin)

Sobota 5. září: Loučení s prázdninami 2009 (14 až 22 hodin)

Zdroj: Klatovský deník.cz | Autor a foto: Petr Škotko


Agentura DDB Chicago se dostala do nezáviděníhodné pozice. Jedním z jejích klientů je společnost Emerson, výrobce chladicích zařízení. A ten nařídil svým divizím bojkotovat produkty Anheuser-Busch kvůli novým pravidlům, které pivovarský gigant zavedl pro své dodavatele. Podle těchto pravidel musí dodavatelé čekat 120 dní na proplacení faktur. Protiakce Emersonu přišla záhy. Nařízení o bojkotu produktů Anheuser-Busch bylo distribuováno interním e-mailem: „Chceme, aby všechny naše divize přijaly toto nařízení a aby nekupovaly žádné produkty Anheuser-Busch nebo InBev.“ Pivní gigant to považuje za urážku a vyhlášení nepřátelství. Prohlásil, že je „překvapený a zklamaný nepřesným obrazem společnosti“, který údajně vzniká při veřejném způsobu vyřizování. Dave Peacock, prezident A-B, prohlásil: „Pokyny, aby na korporátních akcích Emersonu byli upřednostňování jiní pivovarníci, například konkurenční Heineken, jsou velmi překvapující. Věříme tomu, že nebudou vyslyšeny. Emerson je firma, která na úspěchu pivovaru Anheuser-Busch jako jeden z jeho dodavatelů vydělává a její úspěch je na nás založen.

Pivovar je jedním z největších chicagských klientů agentury DDB, spolupráce trvá již od počátku roku 1977. Nedávné rozhodnutí společnosti InBev (majitele Anheuser-Busch) o snížení počtu spolupracujících agentur vyřadilo ze hry většinu agentur konkurenčních k DDB a posílilo vzájemná spojení. Na druhé straně je také Emerson klientem DDB, a to od roku 1998. Agentura před deseti lety vedla rebranding společnosti v hodnotě úctyhodných 25 miliard dolarů. Mluvčí DDB každopádně odmítl spor klientů komentovat. Podle vyjádření expertů je to ten jediný rozumný postoj, který může agentura v danou chvíli zaujmout.

Zdroj: Strategie.cz | Autor: Zdeněk Strnad


Zapít bio steak pivem z regionálních pivovarů mohou ode dneška lidé před karlovarskou hlavní poštou. Až do 23. dubna zde potrvá týden regionálních českých pivovarů. Organizátoři pamatovali i na kulturu. V neděli od 15. hodiny u pošty vystoupí kapely Uriah Heep revival a The Shadows revival. Vstup je zdarma.

Stánky jsou otevřené denně od 10 do 18 hodin. Týden regionálních pivovarů je v Karlových Varech novinka. Chceme, aby prostory v centru města dostaly punc trhovního místa, kde se obyvatelé Karlových Varů i jejich návštěvníci seznámí s tradicemi lázní,“ řekl spolupořadatel akce Vladimír Suchan.

Své pivo budou nabízet regionální pivovary z Velichova, Lokte, Sokolova a Chyše. S ochutnávkou svých výrobků se představí i biofarmy z Karlovarského kraje. Stánky s ochutnávkou bude mít také likérka Karlovarská Becherovka. Masné výroby k ochutnání i ke koupi nabídne karlovarská společnost Prima.

Kdo počítá, že prodejci budou nabízet před poštou pivo zdarma, bude zklamaný. „Pivovárky nejsou totiž tak bohaté, aby něco takového utáhly,“ vysvětlil Vladimír Suchan. Smysl celé akce je podle něj především v pozvání do míst, kde jsou regionální pivovary a současně významné turistické památky. Letáčky, které zvou například k návštěvě hradu v Lokti, dostanou zájemci u stánkařů. Na své si podle pořadatelů přijde na týdnu pivovarů celá rodina. Její hlava si koupí pivo, manželka si dá limonádu ve stanu s občerstvením, děti ochutnají sýr z biofarmy a všichni se pobaví při vystoupení hudebních skupin. V úterý například zahraje country kapela. Ve čtvrtek zahraje na harmoniku harmonikář „dědek Zábranský“.

Pokud bude mít týden regionálních pivovarů náležitý ohlas mezi návštěvníky, pořadatelé počítají s dalším ročníkem. „Asi by jej rozšířili do celého regionu,“ řekl Vladimír Suchan.

Zatím je podle něj jisté, že další trhy, tentokrát řemeslnické, se u hlavní pošty uskuteční před slavnostním zahájením lázeňské sezony v Karlových Varech od pondělí 27. dubna do neděle 3. května.

Letos se u pošty uskutečnily velikonoční trhy. Podle pořadatelů se setkaly s úspěchem, protože stánkaři na rozdíl od některých trhů v minulosti neprodělali. „Je to všechno o potkávání lidí v obchodním centru města při o tradičních svátcích, jako jsou Velikonoce či Vánoce,“ říkají pořadatelé. Potřebnou dobu k vytvoření tradice odhadují na pět až šest let.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz | Autor: Vladimír Zedník


Po desetileté odmlce čeká všechny příznivce zlatavého moku v Hodoníně opět víkend splněných snů. Manželky se tak svých drahých poloviček dočkají po oba dva dny zřejmě až před půlnocí.

Logo

Na zimním stadionu totiž na milovníky piva čeká v pátek 24. a v sobotu 25. dubna osm vyhlášených tuzemských pivovarů, které budou své značky prezentovat ve svých stáncích na obnovených Pivních slavnostech. Ty už svou tradici v Hodoníně měly. Kvůli prodeji stadionu, kde pak vietnamští trhovci nabízeli svůj tovar, byla oblíbená akce na čas zrušená. Teď ji čeká opětovné znovuzrození.

Touto společenskou a kulturní akcí chceme navázat na jednu z nejnavštěvovanějších a nejoblíbenějších hodonínských tradičních akcí minulých let a nabídnout široké veřejnosti možnost porovnání zlatavého moku pivovarů z celé České republiky,“ uvažuje ředitel pořadatelské společnosti TEZA Hodonín Pavel Švandelka. Zaměstnavatelé nejen v Hodoníně budou mít své výrobní haly a kanceláře od čtrnácti hodin zřejmě tak pouze s ženskou osádkou. Bohatý program vystavovatelů spojený se soutěžemi všeho druhu totiž na Zimním stadionu začíná právě dvě hodiny po poledni.

Připravujeme spoustu soutěží na pódiu, jako například skládání sirek do krabičky, stříhání větviček nůžkami, počet vypitých piv načas, otvírání pivních flašek rovněž načas a další,“ prozradil za jednoho z mediálních partnerů akce Rádio Jih Petr Indra. Ten bude spolu s Jiřím Makovcem za hudebního doprovodu DJ Luďka Ptáčka po celé dva dny Pivní slavnosti moderovat. Jak neopomněl, součástí programu bude i pokus o zápis do české Knihy rekordů. „Očekáváme solidní návštěvnost, je to jediná akce tohoto druhu na hodonínsku po dlouhé době a určitě lidi natáhne,“ přeje si moderátor Indra.

Prezentaci vyhlášených pivovarů, které tu budou pivo nabízet za dobré ceny, podpoří i vítěz třetí řady Superstar Zbyněk Drda, který zazpívá v pátek od 20.15. Po oba dva dny vystoupí s tanečním programem skupina Break Dance z Hodonína. V neděli od 15.00 pak mohou zvláště pivařky obdivovat svaly a sílu Železného Zekona. Bohatý program pak po devatenácté hodině ukončí koncert rockové skupiny Mary Cocaine. „Kromě asi dvanácti značek piv mohou návštěvníci ochutnat domácí guláš, grilované klobásy a maso a spoustu sýrových specialit nejen k pivu,“ nalákal ředitel Tezy. Padesátikorunové vstupné bude podle něho slosovatelné a do půllitru si můžete kromě Plzně nechat natočit třeba Budvar, Gambrinus či Regenta.

ČASOVÝ HARMONOGRAM SLAVNOSTÍ:

24. dubna (pátek)

14.00 hod. slavnostní zahájení pivních slavností

15.00 - 15.45 hod. prezentace pivovaru „ČESKOBUDĚJOVICKÝ BUDVAR“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

16.00 - 16.45 hod. prezentace pivovaru „MINIPIVOVAR KOPŘIVNICE“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

17.00 - 17.45 hod. prezentace pivovaru „REGENT“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

18.00 - 18.45 hod. prezentace vystavovatele „MASPRO HODONÍN“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

19.00 - 19.45 hod. prezentace pivovaru „ČERNÁ HORA“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

20.00 - 20.10 hod. taneční vystoupení „Break Dance“ SVČ Hodonín

20.15 - 20.45 hod. hudební vystoupení vítěze třetí řady Česko hledá SUPERSTAR „Zbyňka Drdy“

22.00 hod. ukončení 1. dne pivních slavností

25. dubna (sobota)

12.00 hod. zahájení 2. dne pivních slavností

13.00 - 13.45 hod. prezentace pivovaru „MĚŠŤANSKÝ PIVOVAR STRAKONICE“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

14.00 - 14.45 hod. prezentace pivovaru „PILSNER URQUELL“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

15.00 - 15.45 hod. kulturní vystoupení „Železný ZEKON“

16.00 - 16.30 hod. Pokus o vytvoření nového českého rekordu se zápisem do knihy

českých rekordů „NEJVÍCE ZVEDNUTÝCH PIVNÍCH

KELÍMKŮ NAD HLAVU, NA ZIMNÍM STADIOUNU V ČR“

17.00 - 17.45 hod. prezentace pivovaru „BERNARD“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

18.00 - 18.45 hod. prezentace pivovaru „STAROPRAMEN“

- prezentace pivovaru

- soutěž veřejnosti o ceny

19.00 - 19.10 hod. taneční vystoupení „Break Dance“ SVČ Hodonín

19.15 - 19.45 hod. hudební vystoupení české rockové skupiny „MARY COCAINE“

22.00 hod. ukončení pivních slavností

Zdroj. Hodonínský deník.cz | Autor: Hana Raiskubová


Juhoafrická pivovarnícka spoločnosť SABMiller predala počas prvých troch mesiacoch tohto roka menej piva, ako pôvodne očakávala. Dôvodom je zhoršenie ekonomických podmienok a pokles dopytu na väčšine trhoch. Vo štvrtom kvartáli končiacom v marci 2009 klesla produkcia piva SABMiller o 1 %, pričom analytici očakávali rast na úrovni 0,8 %.

Spoločnosť SABMiller získava 90 % ziskov z rozvíjajúcich sa trhov v Juhoafrická republike, Kolumbii, Poľsku a Číne. Ako firma informovala, jej finančné výsledky negatívne ovplyvnilo predovšetkým posilňovanie dolára oproti väčšine mien. Koncern SABMiller, ktorý je po Anheuser-Busch InBev druhou najväčšou pivovarníckou skupinou na svete, oznámil, že v Latinskej Amerike sa jeho výroba piva medziročne zvýšila o 1 %. V Afrike a Ázii zaznamenala spoločnosť rast na úrovni 4 %, v Európe stagnovala a v Juhoafrickej republike evidovala pokles vo výške 2 %. V Spojených štátoch amerických počas deviatich mesiacov končiacich marcom klesol predaj o 0,4 %. V prvých troch mesiacoch tohto roka však zaznamenal SABMiller rast o 0,4 %.

Pivovarnícka skupiny SABMiller prevádzkuje na Slovensku pivovaru Topvar v Topoľčanoch aj pivovar Šariš vo Veľkom Šariši.

Zdroj: Sme.sk | Autor: SITA


Zástupci Plzeňského Prazdroje a Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) dnes podepsali memorandum o vzájemné spolupráci. Účelem tohoto strategického partnerství je zvyšování kvality produktů, rozvoj služeb a spokojenost zákazníků a konečných spotřebitelů.

Foto

Plzeňský Prazdroj a SOCR ČR mají společné zájmy v mnoha oblastech. Jedním z cílů SOCR ČR je působit na proces zdokonalování podmínek prodeje potravin, zejména v oblasti hygieny, biologických požadavků a udržitelné spotřeby. „SOCR ČR jako oborový reprezentant úzce spolupracuje s příslušnými ministerstvy a dozorovými orgány při projednávání a řešení otázek prevence a zkušeností k zajišťování bezpečnosti, zdravotní nezávadnosti a kvality výrobků a hygieny prodeje jak v obchodě, tak i v gastronomii. Je členem poradního a iniciačního orgánu vlády ČR – Rady pro kvalitu ČR - kde má také odbornou gesci nad sekcemi kvalita v obchodě a kvalita v cestovním ruchu, lázeňství a hotelnictví a podílí se na řízení a realizaci programu Česká kvalita, který vytváří jednotný systém nezávislého ověřování kvality produktů“ říká Ing. Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Plzeňský Prazdroj usiluje o maximální kvalitu výrobků jak při expedici, tak během vlastního prodeje konečnému spotřebiteli, o příjemné a kulturní prostředí v obchodech i místech prodeje čepovaného piva včetně doprovodných služeb. „V této oblasti rozvíjíme například programy certifikace provozoven, které svou péčí o pivo od skladování, přes sanitaci až po techniku čepování piva jdou ostatním příkladem, vyvíjí a zavádí do praxe technická řešení podporující kvalitu výrobku pro koncového spotřebitele. Investovali jsme například do šetrnějšího způsobu filtrace a menších sudových balení. Naším cílem je, aby se pivo dostalo ke spotřebiteli v nejlepší kvalitě nejen v restauracích a hospodách, ale také v obchodech. To vyžaduje například kvalitní skladování v suchu a chladu. Důležité je také dobré vystavení zboží v obchodech. To vše můžeme ovlivnit sami, pomůže nám v tom ale také spolupráce se Svazem,“ uvádí Jaromír Žáček, ředitel obchodu a distribuce Plzeňského Prazdroje.

Svaz obchodu a cestovního ruchu je ČR vrcholovým reprezentantem českého obchodu a cestovního ruchu, kterého uznávají jak podnikatelé, odborná veřejnost, státní instituce, tak i odborné evropské organizace. Plzeňský Prazdroj je respektován jako přední pivovarská společnost ve střední Evropě. Spolupráce těchto dvou subjektů proto může českým zákazníkům a spotřebitelům přinést reálné benefity.

Zdroj: Tisková zpráva Plzeňského Prazdroje


Konečná podoba označení na výčepním zařízení

Sudové etikety piva TAMBOR

Zdroj: Tambor Dvůr Králové nad Labem


Starobrno. Ale od Krušovic

[středa, 15. duben 2009]

Brněnské pivo se stěhuje. Pivovar Starobrno sice zůstane na místě, ale na lahvích bude jako výrobce uváděn Královský pivovar Krušovice.

Ta zpráva zapůsobila na brněnské pivaře jako blesk. Pivo Starobrno už nebude mít svou vlastní firmu. Společnost Starobrno se spojí s Královským pivovarem Krušovice. Koncern Heineken, pod který oba pivovary patří, hodlá zjednodušit své fungování v České republice a padla mu za oběť právě samostatnost Starobrna.

Současné Starobrno má před sebou jen dva a půl měsíce existence. Na chuti piva se ale změna nepozná, slibují v pivovaru. „Fúze nemá vliv na změnu dodavatelů surovin a jiné výrobní kroky, jde o právní záležitost,“ tvrdí Kateřina Eliášová z Heinekenu. Jenomže jihomoravští pivní příznivci mají na paměti podobnou situaci z roku 2002, kdy právě Heineken podobným způsobem převzal znojemský pivovar Hostan a sloučil ho se Starobrnem, aby vzápětí začal vyrábět Hostan v Brně. „Jestli se Starobrno jen částečně přiblíží Krušovicím, bude to pro ně škoda,“ shodovali se včera muži sedící před pivovarskou restaurací na Starém Brně.

Zástupci starobrněnského pivovaru podobné obavy ale vyvracejí, pro konzumenty žádná změna nenastává. Srovnání fúze Krušovic a Starobrna se sloučením s Hostanem mají za bezpředmětné. „Tyto kroky jsou nesrovnatelné. V případě Hostanu se jednalo o malý pivovar v centru historického Znojma se špatnou dopravní dostupností, která si žádala určité řešení. V Brně je pivovar kapacitně nesrovnatelně větší, dopravně dostupný, a navíc se v poslední době značně investovalo do jeho modernizace,“ zdůraznila Eliášová. Vloni například pivovar nechal za 108 milionů korun rekonstruovat svoji varnu, která je tak nyní plně automatizovaná a schopna vyrobit pět tisíc hektolitrů mladiny denně. Koncem března na Staré Brno doputovaly dva nové obří tanky na kvašení piva za zhruba deset milionů korun. Do plného pivovarnického provozu se mají zapojit v polovině května. „I z těchto kroků je jasné, že kapacita brněnského pivovaru bude plně vytížena,“ podotkla Eliášová.

Krušovický pivovar je stoprocentním majitelem Starobrna. O sloučení obou pivovarů tak mohl rozhodnout bez jakýchkoli komplikací. Krušovice tak převezmou všechny pracovníky, ale i právní závazky akciové společnosti Starobrno.

Nizozemská skupina Heineken ovládla brněnský pivovar před přibližně pěti lety, Krušovice před dvěma. Kromě nich drží i skupinu Drinks Union, která zastřešuje pivovary v Krásném a Velkém Březně, v Lounech a Kutné Hoře. Těch se fúze netýká.

Zdroj: Lidovky.cz | Autor: Miloš Šenkýř a Jiřina Veselá


Strana 1 z 2 » »»
1 2

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI