Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

AB Inbev oddaluje platby

Co se píše o pivovarech a pivu


AB Inbev oddaluje platby

[pondělí, 20. duben 2009]

Největší pivní skupina světa, belgicko-brazilský AB Inbev, dala svým dodavatelům nůž na krk: buď přistoupíte na prodloužení doby proplácení faktur za dodávky z 30 na 120 dnů nebo si můžete začít hledat jiného odběratele.

Většina dodavatelských firem nemá jinou možnost než na podmínku Inbevu přistoupit, jsou na něm totiž zcela závislí. V takové situaci je momentálně například irský výrobce sladu Greencore.

Podle analytika ING, kterého citoval belgický deník De Tijd, může skupina Inbev na oddálení plateb z 30 na 120 dní získat provozní kapitál ve výši 800 milionů eur.

Skupina AB Inbev ovládá čtvrtinu světového trhu s pivem. Loni v listopadu převzala amerického výrobce piva Anheuser Busch, a získala tak rázem polovinu "pivního" trhu ve Spojených státech. Akvizice jí ale silně zadlužila, firma splácí 40 miliard eur. Inbev je aktivní i v Česku, vlastní zde Pivovary Staropramen.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Tomáš Hořejší

[AB InBev] 10:54 [permalink] [reaguj]


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

píra

středa, 22. duben 2009
19:15

píra

Tak jsem dnes z důvěryhodného zdroje přímo z české pobočky Heinekenu slyšel, že budou kupovat Staropramen. Možná se nakonec bude vařit v Krušovicích :-)


napsal(a): píra [Odpovědět]

Malakin

čtvrtek, 23. duben 2009
02:21

Malakin

to píra: Honzo, už když se zavíral Braník, bylo vedením Inbevu naplánováno uzavření Staráče (tedy napřed měl být uzavřen Ostravar) a přesunutí výroby jinam (na východ, jak jinak), takže pokud by k přesunu výroby - i když jen do Krušovic - skutečně došlo, nepůjde o nic nového pod sluncem...
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.04.2009 ve 02:22:38


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Adsense

19. duben 2024
16:02


posted by: Inzerce

laďa

středa, 22. duben 2009
09:51

Lada

kdyby AB nedejbože :-) krachnul, to by bylo v Česku smutných "pivařů", už teď se mi derou slzy do očí o jakou kvalitu bych přišel :-)))


napsal(a): laďa [Odpovědět]

Dan

úterý, 21. duben 2009
11:10

Dan

Myslím, že se nestane nic a dodavatelé budou takto finacovat podnikání velké společnosti.
Ona to není žádná novinka. Tyto vymoženosti fungují i u nás. Velké stavební společnosti (nebudu jmenovat), proplácí faktury dodavatelům ještě později. A komu se to nelíbí, může jít...
Je to docela síla, že se velké kolosy nechají finacovat drobnými dodavateli. Ti jim tak vlastně bezúročně půjčují nemalé peníze.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 21. duben 2009
11:11

Roman Holoubek

to Dan:
Tak to jsme psali naše odpovědi sic nezávisle na sobě, ale ve stejném okamžiku.


Moro

úterý, 21. duben 2009
11:07

Moro

Dobrým mravům? Tohle je tvrdý bussines, vydali se z peněz, tak je potřebují dostat zpět. Prodávají Staropramen a diktují dodavatelům. Takže v tržní ekonomice nic neobvyklého bohužel ...


napsal(a): Moro [Odpovědět]

Weetek

úterý, 21. duben 2009
11:03

Weetek

Ehm, není tohle vyděračství? A neodporuje to dobrým mravům? Proti pirátům u Somálska vypluly pomalu všechny flotily světa, tak čekám, že teď nejmíň obsadí ústředí firmy federální komando, ne?


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Roman Holoubek

úterý, 21. duben 2009
11:10

Roman Holoubek

to Weetek:
Minimálně je to neetické. Ale AB Inbev není jediný, kdo se chová takto podobně. I u nás by se našlo pár příkladů některých velkých podniků. Mám na mysli průmysl jako takový, třeba ve stavebnictví jsem se s tím osobně také setkal. A docela "sranda" je, že takový podnik chce po vás záruku třeba 60 měsíců na celé vaše dílo, i když to se skládá z dodávek, kde jiný moloch (váš dodavatel) vám dá záruku jen 12 měsíců. A teď se s tím poperte.


val

středa, 22. duben 2009
09:27

val

to Weetek:
1) JE to vyděračství
2) JE to proti dobrým mravům
3) jde o prachy, velký prachy, což praxi činí body 1) a 2) naprosto irelevantními.


napsal(a): val [Odpovědět]

Dan

úterý, 21. duben 2009
11:22

Dan

to Roman Holoubek:
Oba jsme ve stejné chvíli, popsali stejné zkušenosti.
Je to přesně tak, mohu jen potvrdit.
Stavebnictví je v tomto asi nejdál...


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI