Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Úvod roka znížil predaj piva

Co se píše o pivovarech a pivu


Úvod roka znížil predaj piva

[pondělí, 27. duben 2009]

Začiatok roka pivovarom nevyšiel. Za prvé tri mesiace roku 2009 sa vyrobilo len 613 850 hektolitrov piva, čo bolo o 12 percent menej ako v rovnakom období vlaňajška.

Pod viac rokov pokračujúci trend klesajúcej spotreby piva sa podpísala dlhá zima trvajúca až do konca marca, nástup krízy, ako aj zdraženie piva o 5 až 7 percent.

"Slovensko nebolo jedinou krajinou, kde klesol predaj piva. Zasiahol celú Európu vrátane Českej republiky,“ povedal riaditeľ Slovenského združenia výrobcov piva a sladu Roman Šusták.

Medzi oboma krajinami je však predsa len jeden rozdiel. Kým v Česku sa spotreba začala dostávať na úroveň vlaňajška už v priebehu marca, na Slovensku sa pivovarníkom zvýšil odbyt až v apríli, keď sa nečakane prudko oteplilo.

Zdá sa, že nie kríza, prechod na euro, ale počasie je kľúčový faktor, ktorý rozhoduje o tom, koľko piva ľudia vypijú. Svedčí o tom pohľad do štatistiky piva predaného počas týždňa pred veľkonočnými sviatkami.

Peter Lehocký z bratislavského Terna uvádza, že tohto roku pred Veľkou nocou predali o 20 percent piva viac. "Z toho mi vychádza, že keď svieti slnko a je teplejšie, ľudia nakupujú viac piva,“ usudzuje obchodník.

"Pivo sa bude piť stále. Počasie pitie piva buď podporuje, alebo od neho odrádza,“ myslí Roman Šusták. V čase krízy však predsa len badať istú odchýlku v správaní sa spotrebiteľov. Tá podľa Jana Veselého, riaditeľa českého pivovarníckeho zväzu, spočíva v tom, že ľudia uprednostňujú lacnejšie značky pív. "Máme to už historicky odsledované, vždy, keď príde hospodársky pokles, ľudia šetria a žiadajú lacnejšie pivo,“ tvrdí Veselý.

Slovenskí pivári nie sú výnimkou. „Už vlani, teda v čase, keď sa ľudia necítili ohrození krízou, sa presadzovali lacnejšie 8– až 10–percentné pivá. Ich podiel na výrobe dosiahol 72,5 percenta. Zato dvanástky, ktorá mala ešte začiatkom deväťdesiatych rokov rozhodujúce postavenie na trhu, sa vlani vyrobilo len 21 percent. Zvyšok výroby pripadol na nealkoholické pivo a špeciálne 14– a 16–percentné pivá,“ povedal Roman Šusták.

"Kým ešte v osemdesiatych rokoch bolo pivo najčastejšie podávaným nápojom v pohostinstvách, dnes čelí tvrdej konkurencii veľkého množstva nealkoholických nápojov podporovaných silnou reklamou,“ upozornil Jaroslav Vysloužil, generálny riaditeľ Pivovaru Steiger Vyhne. A Roman Šusták dodáva, že ak si pivo ešte stále drží postavenie nápoja s prívlastkom ľudový, tak preto, lebo na Slovensku sa podobne ako v Česku predáva najlacnejšie z celej Európskej únie.

Zdroj: Správy Pravda.sk | Autor: Jozef Sedlák


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI