Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V pivovaru Velké Popovice byla dnes zahájena soutěž České pivo 2009

Co se píše o pivovarech a pivu


V pivovaru Velké Popovice byla dnes zahájena soutěž České pivo 2009

[středa, 29. duben 2009]

Dnes byla zahájena v pivovaru Velké Popovice soutěž České pivo 2009. Celkem 21 degustátorů, sládků i pivovarských odborníků, mezi nimi také čtyři ženy, bude po dva dny hodnotit piva, která české pivovary do soutěž přihlásily.

Celkem podalo přihlášku 53 piv do čtyř kategorií. Tradičně nejvíce přihlášených je světlých ležáků, 21 značek, v kategorii světlá výčepní piva bude degustováno 16 druhů. Tmavých ležáků je přihlášeno sedm a stále populárnějších nealkoholických piv bylo do soutěže přijato devět.

První den jsou hodnoceny světlé a tmavé ležáky, druhý den potom světlá výčepní a nealkoholická piva. Soutěž České pivo 2009 jako jedinou akci u nás mezi soutěžemi piv vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven.

Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva, kontroluje se původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii, a dále se vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají. Specifikem této soutěže je, že se jedná o dvoukolovou soutěž, což posiluje objektivitu hodnocení,“ uvedl Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Výsledné pořadí vzorků hodnocených v jednotlivých kategoriích soutěže České pivo 2008 je určeno součtem bodů, které vzorek ve své kategorii získal v obou kolech. Tím je omezen prvek náhody v kvalitě vzorků. Za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků odpovídá Výzkumný ústav pivovarský a sladařský (VÚPS) v Praze.

Vítězem loňské soutěže České pivo 2008 se v kategorii světlý ležák stal Velkopopovický kozel Medium, jehož výrobcem je pivovar Velké Popovice ze skupiny Plzeňský Prazdroj. Mezi světlými výčepními pivy vyhrál Zubr Gold z pivovaru Zubr a v kategorii tmavých ležáků byl nejlepší Rebel černý z Měšťanského pivovaru Havlíčkův Brod. V kategorii nealkoholických piv zvítězil Radegast Birell, jehož výrobcem je pivovar Radegast ze skupiny Plzeňský Prazdroj.

Druhé kolo soutěže České pivo 2009 proběhne 16.–17. června opět v pivovaru Velké Popovice. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni 25. září v Praze během Svatováclavské slavnosti českého piva 2009. Akce je součástí dlouhodobého projektu Českého svazu pivovarů a sladoven České pivo naše pivo. Jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus, a rovněž dále zlepšovat image piva.

Zdroj> Regiony24.cz | Autor: Mediafax


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI