Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Situace na vietnamském trhu s pivem

Co se píše o pivovarech a pivu


Situace na vietnamském trhu s pivem

[čtvrtek, 30. duben 2009]

Výrazná vietnamská orientace na prémiové značky piv byla v poslední době pouze omezená, víceméně dočasná, reagující na celosvětový pokles. Nicméně trh zemí jihovýchodní Asie má ještě plno míst pro svůj rozvoj. Poslední změny v oblasti vietnamského pivovarského průmyslu probíhají na třech hlavních trzích: Hanoj, Ho Chi Minhovo město a v rozvíjejícím se městě Nha Trang na jihu země.

V nedávné době, ještě před rokem, byl Vietnam velmi oblíbený pro asijské zahraniční investice. V roce 2007 vložili zahraniční investoři více než 6 miliard USD do místní ekonomiky. Nárůst HDP se v roce 2007 zvýšil o 8,4 procenta, tento poměr překonala v Asii pouze Čína. Nicméně ekonomická expanze se v minulém roce zpomalila až k 6,2 procenta, což je nejslabší tempo od roku 1999. Ministerstvo financí této země v roce 2009 předpokládá nárůst o 6,5 procenta. Mezinárodní měnový fond odhaduje vzestup v roce 2009 pouze 5 procent.

Dokonce ani vietnamský průmysl výroby piva neprokázal odolnost vůči celosvětovému poklesu. Podle údajů konzultační nápojářské společnosti Canadean založené v Londýně vzrostl v roce 2008 celkový objem o 9,85 procent ke zhruba 17,85 milionů hektolitrů. Tento stav následoval po strmém nárůstu o 13,3 procenta roce 2007. Nicméně spotřeba na jednoho obyvatele prorazila dvacetilitrovou hranici poprvé v průběhu roku 2008, což odpovídalo téměř zdvojnásobení spotřeby v období posledních pěti let.

Spotřeba zůstává nízká v porovnání se světovým průměrem 37 litrů na hlavu i v porovnání s dalšími zeměmi asijského regionu. Japonsko (48 litrů na osobu) a Korea (40 litr) vedou na asijském trhu, zatímco země, které sousedí s Vietnamem, Čína a Thajsko, mají obě rekord ve spotřebě okolo 28 litrů. V čele se stále drží Filipíny, měřeno spotřebou na osobu. Vietnam zůstává v Asii na šestém místě.

Tato pozice byla, podle údajů státem schválené průmyslové skupiny, Vietnamské pivní, alkoholové a asociace nealkoholických nápojů (VBA), udržována navzdory některým překážkám, které se vyskytovaly v průběhu roku 2008. VBA podotýká, že se projevil nárůst cen surovin o 30-70 procent, přičemž obchodní ceny piva vzrostly na hlavních trzích o 10-20 procent.

K tomu navíc neustále rostou daně uvalené na alkohol. Dovezená piva mohou přinést do státní pokladny 75 procent daní, přičemž vláda zkouší provést sbližování obou zdanění, jak mezinárodních, tak domácích značek na 50 procent. Pružnost průmyslu za stávajících podmínek povzbudil optimismus pro střední a dlouhodobé období. Vietnamský pivovarský průmysl podstoupil významnější rozvoj v průběhu posledního desetiletí, který vedl ke značným nárůstům ve výrobě a spotřebě.

Výhled zaměřený na domácí oblast výroby piva je velice slibný z pohledu rostoucí spotřeby na osobu a relativně nízkého prostoupení trhu, spojený s příznivými demografickými podmínkami, tropickým podnebím a mladou populací.

Jak domácí, tak i zahraniční výrobci piva vyjadřují svůj optimismus vzhledem k dlouhodobému období. Vietnam se jeví jako trh, který má správné základy na vhodném místě a představuje příznivé vyhlídky dlouhodobého nárůstu.

Zdroj: Agronavigátor | Autor: Iva Hvízdalová | BREWERS´Guardian


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Tchoř

čtvrtek, 30. duben 2009
21:01

Možná na těchto stránkách nezvyklý, ale skvělý článek. Co si z něho vzít? Pivovárky, znásobte export českých piv do Vietnamu, investoři a průmyslníci, stavte pivovárky ve Vietnamu, sládkové, učte vietnamské kamarády svému řemeslu! Vazby s touto zemí máme díky jedné z největších národnostních menšin více než silné, tak teď už se jen těším, až tam konečně vyrazím na dovolenou k exotickému moři a na pláži si budu pomlaskávat nad českým speciálním ležákem vietnamského typu z rukou místního sládka...


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI