Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Stavba předána: projekt Chrámu chmele a piva začíná

Co se píše o pivovarech a pivu


Stavba předána: projekt Chrámu chmele a piva začíná

[pondělí, 20. duben 2009]

Lokalita kolem náměstí Prokopa Velkého v Žatci se má během dvou let změnit v turisticky atraktviní centrum s tématikou chmele a piva.

Foto

V rámci projektu Chrámu chmele a piva došlo v minulých dnech ze strany města k předání staveniště firmě Metall quatro. Tím projekt de facto stavebně začíná.

Firma z Mostu pro město provede stavební část projektu za přibližně čtvrt miliardy korun, na který Žatec získal dotaci 211 milionů korun z Evropské unie.

Předány byly objekty na náměstí Prokopa Velkého a v jeho sousedství, kde má vyrůst čtyřicet metrů vysoká rozhledna s atypickým výtahem spojená lávkou přes Miléniovou ulici s regionálním informačním centrem, minipivovar, restaurace, dětské hřiště – vše s tématikou chmele a piva. V rámci projektu dojde také k rekonstrukcím povrchů ulic, revitalizaci klášterní zahrady pod domovem důchodců a rekonstrukci bývalé renesanční sladovny v Masarykově ulici.

Projekt má být stavebně realizován ve čtyřech etapách, všechny mají skončit v roce 2011. Cílem je přeměna v současné době zanedbané části města s nevyužívanými chmelařskými budovami na turisticky atraktivní centrum.

Kromě stavebních prací vyjdou na desítky milionů korun také výtvarná díla, zařízení a technologie, které budou v rekonstruovaných objektech s tématikou chmele umístěny. Zajímavostí bude atypický výtah v rozhledně či orloj s hodinami a figurkami. Prostory zrekonstruovaných budov budou zdobit například velká skleněná chmelová šiška či plastika chmelaře. Na náměstí Prokopa Velkého mají stříkat fontány evokující růst chmele.

Zdroj: Žatecký deník.cz | Autor: Petr Kinšt


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI