Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jihlavští pivní turisté degustovali exotické moky

Co se píše o pivovarech a pivu


Jihlavští pivní turisté degustovali exotické moky

[středa, 29. duben 2009]

V jihlavské hospodě U Švejka se v pátek sešla trochu neobvyklá společnost.

Muž sedící uprostřed stolu před sebe z batohu vyrovnal devět lahvových piv, číšník mu na tácu donesl podobný počet dvojdecilitrových sklenek, naskládaných na utěrce dnem vzhůru. „Já začínám rozlévat. Takže dnes tady máme Itálii, Irsko, Turecko, Francii, Lotyšsko, Keňu...,“ vypočítával muž, když na stůl rovnal jednotlivé lahve.

Tak to každopádně objedeš půl Evropy a přitom se odtud nezvedneš,“ zasmál se jeden ze členů stolní společnosti.

K pravidelné degustaci se tady sešli členové a příznivci jihlavského Svazu pivních turistů. Muž, který exotická piva k ochutnávce sehnal, byl spoluzakladatel klubu Vlastimil Novotný, zvaný Moris.

Jeho kamarádi mu s nefalšovanou úctou říkají „náš pivní guru“. Novotný je totiž oficiálně kralujícím tuzemským rekordmanem v počtu různých druhů piv, která ochutnal. Je jich po pátku už 2 150. „Vím to přesně, protože si je už dlouhé roky přesně eviduju,“ říká devětatřicetiletý Novotný.

Pivo mu učarovalo už v mládí, po absolvování učiliště v Plzni, kde se seznámil s lidmi z pivovaru. Kamarádi mu postupně začali přivážet piva ze všech míst republiky, později z celého světa. Letos hned na počátku roku získal piva z Karibiku: ochutná piva z ostrovů Grenada, Sv. Lucia, či Sv. Vincenc...

Novotný se ale nerad vyjadřuje k tomu, které pivo mu chutnalo nejvíc a které nejméně. „Jako lidi, kteří pivo mají opravdu rádi, nechceme nějaké značce dělat pozitivní ani negativní reklamu. Jeden sládek nám řekl: piva jsou jen dobrá nebo špatná - po dobrém máte chuť na další a naopak. Právě tohle cítí každý jinak,“ říká muž, který je dnes v pozici odborníka, kterého respektují i profesionální pivovarníci. „Belgický lambik je například velmi kyselý, přidává se tam i ovoce. Českému pivaři moc nesedí, protože jsou vzdálená českému ležáku, ale jde o speciality,“ upozorňuje Novotný.

Do degustačních sklenek rozlévá po decilitru piva. Pivní turisté ke sklence nejprve čichají, skoro obřadně upijí nepatrné množství, převalují pivo na jazyku a polykají a pak předávají sklenku k dalšímu napití sousedovi. „Tak tohle je dnes první vzorek, co pokládám za pivo,“ hodnotí jeden. Novotný je zdrženlivý, po ochutnání si píše poznámky.

Svaz pivních turistů je však ve skutečnosti partou skalních milovníků piva se sklonem k inteligentní recesi. „Je to čistě intelektuální záležitost,“ říká bez mrknutí oka Martin Povýšil, jeden ze členů. Svaz se začal formovat před patnácti lety, dnes má dvanáct členů. Jeho členové „vandrují“ po pivovarech po Evropě, domlouvají si tam exkurze s odborným výkladem, na počátek srpna připravují na Jihlavsku výroční desátou mezinárodní svazovou konferenci.

Zdroj: Zprávy iDnes.cz


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI