Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Samson je na prodej. Za 1,5 miliardy

Co se píše o pivovarech a pivu


Samson je na prodej. Za 1,5 miliardy

[úterý, 21. duben 2009]

Český pivovarnický trh má před sebou zřejmě další rošádu. Budějovický měšťanský pivovar se značkami, jako jsou Samson Budweiser Bier, BB Budweiser Bier nebo nealkoholické Pito, je na prodej.

Akcionáři pivovaru s produkcí kolem 180 tisíc hektolitrů nabízejí podle informací HN celkem 97 procent akcií za 1,5 miliardy korun.

"Je to úvaha o hledání strategického partnera. Ta jednání stále probíhají," komentoval prodej Miroslav Leština, který spolu s Janem Divišem vlastní největší podíly v pivovaru - poslední tři roky ztrátovém.

Mezi zájemci se objevily české pivovarnické skupiny jako PMS Přerov nebo K Brewery. Ale okolnosti nabídky už sondoval i jihočeský soused Samsona - státem vlastněný národní podnik Budějovický Budvar.

"Pan Leština mne oficiálně informoval o záměru prodat pivovar, my jsme se informovali o podmínkách, především o ceně, ale vyhodnotili jsme to negativně," vyjádřil se za akcionáře Budvaru ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Cena 1,5 miliardy je podle lidí z branže poněkud přemrštěná. Byť se do ní počítá vlastnictví naším vstupem do Evropské unie určeného zeměpisného označení Budějovické pivo a Budějovický měšťanský var a zčásti i hodnota ochranné známky Budweiser.

Koupě Samsona by ale v každém případě byla výhodná pro všechny tři zmíněné pivovary, které by tak mohly zvýšit tržní podíl.

Pořadí vyrobeného množství vede u nás Plzeňský Prazdroj před Pivovary Staropramen a třetím Heinekenem, který ke Královskému pivovaru Krušovice a brněnskému Starobrnu loni připojil i skupinu Drinks Union. Budvar je čtvrtý a v těsném závěsu za ním je přerovská skupina PMS a následně uskupení K Brewery.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

jiri.kana

úterý, 21. duben 2009
20:11

jiri.kana

Akorát nechápu, kdo by dal 1,5 miliardy za pivovar s výstavem do 200 000 hl, s nic moc pivem a nic moc pověstí.
Že by to magické slovo Budvajzr mělo až takovou hodnotu? V tom případě ať ochrannou známku prodají zvlášť, kupec ochotný dát za pivovar symbolickou 1 Kč se pak určitě najde :-)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 21. duben 2009
14:56

jiri.kana

Jen ať už to někdo koupí a začne tam konečně vařit chutné a kvalitní pivo!


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Adsense

23. duben 2024
20:46


posted by: Inzerce

Jiri.J

úterý, 21. duben 2009
20:25

to jiri.kana: Dřív se tam vařilo, tak proč by to nešlo teď. Já pamatuji Samson 11% a Crystal 12% zač. 90. let jako vynikající piva.


napsal(a): Jiri.J [Odpovědět]

jiri.kana

úterý, 21. duben 2009
20:29

jiri.kana

to Jiri.J: Tak tak. Já mám sice trochu pozdější vzpomínky, ale ještě v letech 95 - 96 mi jejich pivo, včetně desítky, chutnalo.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI