Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní dění na Vysočině aneb Dwarf v akci


Pivní dění na Vysočině aneb Dwarf v akci

Pivní dění na Vysočině aneb Dwarf v akci

Prý už jsem dlouho nic nenapsal na PI, tak to tedy zkusím napravit. Bydlím sice už 3 roky v Jihočeském kraji, pořád mě to ale táhne na rodnou Vysočinu. A právě tam jsem strávil poslední 3 pivní víkendy. Byť konkurence pivních akcí v posledním měsíci byla větší než velká – např. v Borotíně, v ČB na výstavišti, v Praze na Náplavce či na Hradě, což jsou od Tábora místa relativně velmi dobře dostupná, rozhodně lépe než geograficky bližší Pacov či Jihlava.

V Jihlavě (Foto: Facebook)
V Jihlavě (Foto: Facebook)

Pivní slavnosti pořádané v Pacově na zámeckém nádvoří místním pivovarem jsem chtěl navštívit už loni, kdy ale byly na poslední chvíli zrušeny kvůli přebytku dešťových srážek. Ani letos to nebylo tak jednoduché, musel jsem se napřed příslušnou měrou podílet na vyklízení stodoly, sekání trávy a dřeva na chalupě u Lukavce, ale úderem 16. hodiny dne 24. května jsem byl vysazen na pacovském náměstí a o pár minut později jsem byl za vstupné ve výši 100 Kč vpuštěn do prosluněného areálu zámecké zahrady.

Pacovské pivní slavnosti jsou akcí, dalo by se říci, komorní ve srovnání s mnoha jinými. Aspoň co se týče počtu ochutnávaných piv a přítomných pivovarů – stánky byly všehovšudy čtyři. Vpředu pódium s hlučnými kapelami, především místního významu, které se předháněly v řevu a napodobování hitů slavných světových skupin, uprostřed mnoho laviček a stolů se slunečníky, vše plné piva a hluku chtivých lidiček. Já osobně bych se bez takové kultury obešel, ale počítám, že většina přítomných tam byla právě kvůli tomu.

Začátek slavností v letech minulých
Začátek slavností v letech minulých

Počasí bylo perfektní – bouřka se Pacovu vyhnula, sluneční svit nikoli. S pivem to bylo až na zářné výjimky, horší, ale popořádku. Na žízeň jsem si dal 12° Urbana z Třebíče, bohužel jen v kelímku. Nevím, jak se mi to mohlo stát, ale zapomněl jsem si doma sklo, které si obvykle na akce tohoto typu beru. A ani Vojta (sládek pivovaru Urban) s sebou zcela výjimečně žádné sklo neměl. Takže hned dvě chyby najednou, protože začínat Urbanem znamená, že žádný další z přítomných ležáků mi už prostě nemůže moc chutnat.

Nasazenou laťku ještě jakž takž udržel 11° ležák z Moravského Žižkova, ale další dva kousky už jsem Malakinovsky vylil – děčínského Kapitána jsem vypil asi 2/3 a domácího Golema jen třetinu. Zbytek putoval do trávy. Kapitán byl chuti mdlé, nezakulacené, Golem byl asi řízlý nějakou kyselinou. Honza Kočka se ležák snad brzo doučí, u Golema je to s kvalitou jak kdy, většinou se to pivo celkem dá, pokud nesrovnávám a piju jen to jedno.

Průběh slavností let minulých
Průběh slavností let minulých

Zbytek ze svých tří hodin rezervovaných na tuto akci jsem tedy strávil u stánku třebíčského Urbana, protože tam ať sáhnu po jakémkoli pivu, vždy si pochutnám. Krom 12° ležáku Urban bylo lze ochutnat i výbornou pšenici 11° Kaplana a 14° Cornel IPA, kterého jsem si dal na závěr dva kousky, čímž jsem se pro zbytek večera hezky uzemnil :)

Na zdraví...
Na zdraví...

Další akcí, na kterou jsem se v minulosti už chystal, ale poprvé se tam podíval až letos, je Jihlavské pivní pábení, jehož 4. ročník se konal v sobotu 14. června, opětovně v areálu letního amfiteátru Heulos vedle ZOO. A znovu ve spojení s evropskou soutěží v dřevorubeckých dovednostech EUROJACK, čímž měla tato akce v 1. části nezvyklou zvukovou kulisu (v podvečer se i tady rozhlučely na pódiu roztodivné kapely).

U Kocoura (Foto: Facebook)
U Kocoura (Foto: Facebook)

Přehlídku malých a ještě menších pivovarů v Jihlavě pořádá místní, už dobře zavedený, Radniční pivovar, a k ochutnání byla piva asi dvanácti z nich (namátkou Kozlíček Horní Dubenky, Urban Třebíč, Ruprenz, Popelín, Richard, Strahov, Falkon, Loučenský pivovar nebo třeba slovenský Sandorf ). Krom ryze českých piv bylo lze ochutnat i nějaké kousky ze skotského BrewDogu na stánku, s kterým pivní slavnosti objíždí Milan z Benešova poté, co mu zavřeli Melodii.

Hosté ze Slovenska (Foto: Facebook)
Hosté ze Slovenska (Foto: Facebook)

Potkal jsem zde pár známých, dobře jsme popovídali, počasí vyšlo náramně, piva byla vesměs chutná – poprvé jsem ochutnal pivo z Popelína, které jsem zhodnotil jako velmi slušný dobře pitelný ležák, zaujala mě pšenice s přídavkem bezu z Třebíče i IPA Bad Flash uvařený ve Zhůři pro Zlý časy a Kulový blesk. I když za vítěze kategorie IPA jsem ze 4 ochutnaných vzorků vyhodnotil Cornela z Třebíče (dalšími vzorky byly Falkon Stalker a Kvasslav), nepočítaje v to ovšem Jacka Hammera od BrewDogu, kterého jsem měl o 2 dny později z lahve (i toto pivo měl však Milan točené).

Martin Povýšil a jeho Ruprenz (Foto: Facebook)
Martin Povýšil a jeho Ruprenz (Foto: Facebook)

Třetí akcí na Vysočině byl 3. ročník Festivalu pivních chutí pořádaný dne 21. června Karlem Nečadou z Pivního archivu v prostorách před Café-barem Galerie ve Žďáře nad Sázavou a doplněný o soutěž doma vařených piv v kategoriích světlý ležák 11,00-12,99 EPM a IPA 14-18 EPM, na kterou jsem byl pozván do role degustátora. Degustátorů se sešlo 10 – 3 členové PRK, 2 Pivníci, 2 zástupci pivovaru Lucky Bastard, 2 zástupci firmy prodávající vše pro piva vaření a Luděk G. - člověk, který toho o homebrewingu u nás ví asi nejvíc.

Jsme tu dobře (Foto: Facebook)
Jsme tu dobře (Foto: Facebook)

Degustace samotné proběhly ve vnitřních prostorách baru, v útulné místnosti zcela oddělené od všeho ruchu venkovního. V kategorii sv. ležák jsme měli na stole 8 vzorků, hodnotili jsme klasicky na stupnici 1-9. Vzorků IPA bylo 12 – 2x 6 v základních kolech a 6 ve finále, přičemž za styl IPA se nejen dle mě daly považovat max. 3 z nich, zatímco nejméně 3 byly totálně mimo výseč. Podrobnosti o soutěži se lze dozvědět z tiskové zprávy Karla Nečady, či z dobře sepsané reportáže na webu Pivníci.cz .

Degustace ve Žďáru
Degustace ve Žďáru

Venku na ulici už od dopoledne probíhal již zmíněný Festival pivních chutí, a to na celkem šesti kohoutech, kde se během dne prostřídalo několik malých soudků s pivy, která ve Žďáře a blízkém okolí jinak nemáte šanci potkat a ochutnat. Dle mě velmi slušná pivní nabídka, z níž jsem sám ochutnal výborný sladový přiměřeně hořčený ležák z nového minipivovaru Ikkona z Rožňavy, polotmavého Mordýře, ležák z Břevnova a Kouta a nakonec podivně mdle chutnající White Shadow IPA od Kalteneckru. Jednoznačně povedené odpoledne, děkuju za pozvání a za rok třeba na shledanou :)



[Zbyněk Melichar] [Zobrazeno 6536x] [6. červenec 2014]
[Chyba 404 - Nenalezeno] [comments: 18] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Sekal

pondělí, 7. červenec 2014
23:55

Sekal

Na zdraví... To je opravdu moc pěkná fotka, všem vám to moc sluší a nejhezčí je ten těhotný pán vzadu v tom červeném triku.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 8. červenec 2014
18:02

Dwarf

Sekal: proto nosím triko černé, to prý zeštíhluje ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
10:32


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

středa, 9. červenec 2014
11:22

Roman Holoubek

Dwarf: Jojo, jsi jako proutek. :)
Ale vážně, není důležité jak kdo vypadá, ale jaký je jako člověk. A pro každého i jak se kdo cítí.
Ale koukám, jak jsi si Vysočinu užil. Nezbývá, než závidět.


velbloud

pondělí, 7. červenec 2014
09:50

velbloud

Já pil Kapitána v Ústí na jarmarku a na vylití to rozhodně nebylo, takový lepší průměr... Ale určitě se do Děčína někdy musím vypravit a ochutnat přímo na místě :)


napsal(a): velbloud [Odpovědět]

Honza Svetpivacz

neděle, 6. červenec 2014
20:28

Jsem to ale hloupý Honza :(


napsal(a): Honza Svetpivacz (redakce(a)svetpiva.cz) [Odpovědět]

Honza SP/PiRo

neděle, 6. červenec 2014
21:30

Honza Svetpivacz: Ty blaaaho, ted mi to tedy nekdo nandal. Super forek, Anonyme :)


napsal(a): Honza SP/PiRo (honza(a)svetpiva.cz) [Odpovědět]

Honza Svetpivacz

neděle, 6. červenec 2014
20:11

Mdla chut? Hm, to nezni dobre. Jestli chces pro srovnani, napis kam a poslu lahev. Tento tyden se zacina lahvovat. A k tomu Admirala, ten by mel jit take tento tyden do lahve.


napsal(a): Honza Svetpivacz (redakce(a)svetpiva.cz) [Odpovědět]

Chody

pondělí, 7. červenec 2014
07:39

Chody

Honza Svetpivacz: Dá se lahvové děčínské nějak dostat na Plzeňsko?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Honza SP/PiRo

pondělí, 7. červenec 2014
08:59

Chody: Urcite. Az se pojede pro petky do Lukru nebo pri jine prilezitosti...


napsal(a): Honza SP/PiRo (honza(a)svetpiva.cz) [Odpovědět]

Vašek Šv.

neděle, 6. červenec 2014
17:03

Jste statečný, já sem tolik Kapitána do sebe nedostal, o to víc ho dostala kanalizace, doufám, že to moc neznečistilo odpadní vody a že si s tím čistička poradila :)


napsal(a): Vašek Šv. [Odpovědět]

Honza Svetpivacz

neděle, 6. červenec 2014
20:22

-Vašek Šv.: Vazeny Svaty pivni muzi, Pivni znalce, Svata prostoto nebo chcete-li Hajlujici Adolf-priznivce. To, ze se cloveku kdyz Vas pozdravi, poda pivo, nepodivate do oci, bezite to nekam vylit a pak se na svem blogu prsite, jak jste mi to nandal, je ubohe. Ale nejsois to odpovida Vasi urovni.
Skoda ze jste na Hrade nerekl, co si o Kapitanovi, nebo KArlovi, co jsme tam tocili, nerekl osobne. Ale chapu, ze je jednodussi trousit tu tam ruzne poznamky, nez si to prijit vyrikat. Tak Vam preji hezky nedelni vecer u nejakeho dobreho piva.


napsal(a): Honza Svetpivacz (redakce(a)svetpiva.cz) [Odpovědět]

Goofy

pondělí, 7. červenec 2014
08:30

Honza Svetpivacz: Pana Švihlíka tady snad už nikdo vážně nebere. A to jeho jednání jak popisujete přesně sedí. Jedno osobní setkání s ním "u piva" mi bohatě stačilo...


napsal(a): Goofy [Odpovědět]

Vašek Šv.

pondělí, 7. červenec 2014
11:04

Goofy: žádného Goofiho neznám ani nevím kde sme se měli setkat, spíš mi to přijde jako ňáký blábol :(


napsal(a): Vašek Šv. [Odpovědět]

Vašek Šv.

středa, 9. červenec 2014
07:43

Vašek Šv.: Už mi to konečně došlo :-) - to je nick! Přezdívka v diskusi, ne skutečné jméno.


napsal(a): Vašek Šv. [Odpovědět]

Vašek Šv.

středa, 9. červenec 2014
12:26

Vašek Šv.: Koukám, že se tu budu muset zaregistrovat, abych zamezil anonymům publikovat pod mým jménem.


napsal(a): Vašek Šv. [Odpovědět]

AntiWeetek

středa, 9. červenec 2014
14:32

AntiWeetek

Vašek Šv.: Drazí přátelé pěnového moku, protože dnes nějaký zoufalec publikoval pod mým nickem, zaregistroval sem se a pokud někdo dál bude publikovat pod nezaregistrovaným Vašek Šv., je to
jeho ubohost a já se od těchto komentářů předem distancuju.
Dej Bůh štěstí pivovarům
Dej Bůh trochu rozumu některým zdejším přispěvovatelům


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]

Chody

středa, 9. červenec 2014
15:42

Chody

AntiWeetek: Dej Bůh trochu rozumu i Tobě, podivný chlapče :)


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

AntiWeetek

středa, 9. červenec 2014
16:17

AntiWeetek

Chody: Jen to né, mě by rozum uškodil, to už bych pak nebyl já :)
Já sem si na tom bláznovství postavil svoji image a i s přibývajícím věkem chci zůstat tím bláznem, kterej v roce 2008 zakládal svůj 1. profil na Rajčeti.
Kdybych se choval moudře, nikdo by mě neznal, nejspíš bych měl nějakej nudnej profil na Rajčeti, na kterej by kliklo stěží 20 lidí za rok, takže by mě Babiš (vlastník Mafry.cz , pod které Rajče.net spadá) nezval na srazy "rajčatové elity "


napsal(a): AntiWeetek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI