Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Chcete se zbavit bříška? Zapomeňte honem rychle na půllitr s pivem!

Co se píše o pivovarech a pivu


Chcete se zbavit bříška? Zapomeňte honem rychle na půllitr s pivem!

[pondělí, 20. duben 2009]

Dnešní díl našeho seriálu o zdravém životním stylu opět věnujeme těm z vás, kdo by rádi shodili nějaké to kilo na váze.

Řeč je především o mužích, kterým začíná z různých důvodů vadit „bříško“ a přemýšlejí, jak se ho v dohledné době zbavit. Za Radkou Setrmajerovou jich přichází hodně a většinou se stejnou otázkou: „Mohu zhubnout bez toho, že bych musel zapomenout večer s kamarády na pivo?

Odbornice z Hradce Králové je ke svým pacientům ovšem nesmlouvavá, pokud chtějí zatočit s nadváhou, pak by se měli napěněného půllitru vyvarovat. „Alkohol je totiž bohatým zdrojem energie, protože jeden gram poskytuje 29 kJ. Podporuje navíc vznik rizikové obezity,“ podotýká Setrmajerová a hned vysvětluje: „V tomto případě hovoříme o obezitě typu jablka, to si na sobě lehce představíte. Navíc alkohol zvyšuje hladinu krevních tuků!

Především muži se pití alkoholu a nejvíce pochopitelně piva vzdát nechtějí, do poradny přicházejí s tím, že se sklenkou vody by si u stolu připadali dost „přihlouple“. A tak jsou výmluvy kolikrát nekonečné a zapírání prohřešků také. „Jenže já to na nich poznám, pokud pijí každý den. Někdy přistoupím na kompromis, ale pivo pánům moc nepovoluji. Pokud jsou v režimu hubnutí, tak jim dovolím nějaký jiný druh alkoholu. Ale maximálně si mohou dopřát skleničku suchého vína, ideální je vinný střik,“ popisuje možný scénář Setrmajerová a upřesňuje: „A rozhodně ne každý den! Moje představa je jednou za čas, dejme tomu jednou za týden, čtrnáct dní.“ Točí se vám z tého představy hlava? Pak si musíte ujasnit priority. Alkohol se sice na vzniku nádorových onemocnění podílí pouze v pěti procentech případů, prim hrají obezita spolu s výživovými faktory (35%) a kouření (30%), ale jeho pravidelná konzumace se na našem zdraví výrazně podepisuje.

Zdroj: Orlický deník.cz | Autor: Jan Pokorný


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI