Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Bílina by měla mít opět fungující pivovar

Co se píše o pivovarech a pivu


Bílina by měla mít opět fungující pivovar

[pondělí, 20. duben 2009]

Bílinský pivovar dlouho zůstával bez zájmu. Ovšem byla by opravdu škoda nechat tuto více než 400 let starou památku zchátrat. Bílina nyní hledá cesty, jak pivovar znovu oživit. Myšlena je tím rekonstrukce budovy a další možnosti na využívání.

Foto

Velkým příslibem je možnost získání dotací z Evropské unie. Toho by samozřejmě chtěla Bílina využít, podmínkou však je, aby našla v tomto projektu partnera. V lednu navštívili Bílinu zájemci z Německa, prohlédli si pivovar, aby zhodnotili situaci.

Zájem mají Němci

Jednou z podmínek pro přijetí finanční dotace je nalézt vhodného partnera, který by se podílel na revitalizaci bílinského pivovaru. Našli jsme vážné zájemce ze Saska v rámci přeshraniční spolupráce. Jedná se o dotační titul Cíl 3 a rekonstrukce pivovaru by měla mít několik etap. Většinový podíl by v tomto projektu mělo město a menšinový saská strana,“ vysvětlil tehdy Ján Boháč z odboru rozvoje města.

Nyní již potvrdil, že zájem německé strany trvá, že přislíbila spoluúčast a do projektu s Bílinou půjde. Základní předpoklad byl splněn a mohlo se postupovat dál.

Boháč oslovil dva architekty, zda by měli zájem se na projektu podílet. „Jedná se o architekta Dolanského, který dělal i pivovar v Chyši a architekta Hlaváčka, který vyučuje na ČVUT,“ přiblížil Boháč. I přesto, že na studii projektu je možné uvolnit minimální částku, došlo k dohodě s oběma odborníky. Nezávisle na sobě vypracovali studie, do kterých promítl každý něco ze svých představ.

Boháč oba návrhy velmi chválí, jsou v nich totiž zahrnuté nejen představy architektů, ale také potřeby pro město a jeho obyvatele, což architektům sdělil Boháč.

Se studiemi byla seznámena rada města a také starosta Josef Horáček. Ten nezanedbatelný krok dopředu velmi vítá.

Studie jsou a teď jak dál?“ ptá se Boháč. Sám však vzápětí na svou otázku odpovídá. Kontaktoval se s různými odoborníky v dané oblasti a velmi si cení toho, že by s městem na projektu chtělo spolupracovat i ČVUT.

Diskuze s památkáři

Nyní přijde na řadu setkání s památkáři. Ti by měli posoudit, do jaké míry jsou studie slučitelné s jejich představami a požadavky. Boháč vysvětlil, že právě studie jsou základem. Je možné nad nimi diskutovat, měnit je, upravovat. Jsou odrazem pro další kroky.

Pokud by se projekt podařilo zrealizovat, město by nejen získalo zpět fungující pivovar, ale především lákavou turistickou zajímavost.

Podle Boháče by zde možná mohlo vzniknout jakési multifunkční centrum, možná technické centrum, které by umožnilo vzdělávání, ověřování různých vědeckých teorií.

Něco podobného již snad podle Boháče existuje někde v Plzni. Tato zajímavá myšlenka by prý v případě uskutečnění byla velkým přínosem jak pro českou, tak i německou stranu.

Zdroj: Teplický deník.cz | Foto: Zdeněk Traxler


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI