Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Připravili jsme k nadcházejícím Svatomartinským hodům naše první československé pivo, pivo, které společně uvařil náš sládek se svým slovenským kolegou, který tento typ piva dříve vařil. Jde o historicky první spolupráci našich sládků po rozdělení Československa.

Sv.Martinský PORTER – tmavé silné pivo 20

Výsledné pivo je skutečně exklusivní záležitost s několikaměsíčním zráním v historickém sklepě pivovaru. Má vysoký podíl karamelového a bavorského sladu a je jemně chmelené žateckým chmelem. Pamětníci mohou zavzpomínat, jak toto pivo chutnalo tenkrát a mladší si připomenou chuť piva svých otců.

Jedná se opět o jednorázovou jedinečnou várku speciálu pod značkou CROSS THE WORLD

Pokračujeme v nyní již populární a očekávané tradici výroby piv ze světové studnice pivních stylů, kterou jsme zavedli v loňském roce a v občasných várkách představujeme na české poměry méně obvyklá piva.

Úspěch těchto piv je velký a do podvědomí tak vstupuje vedle tradiční řady Vyškovských piv i značka CROSS, kterou už znáte ve dvou variantách míchaných limonád s pivem s naším originálním názvem BEERMIX.

Značka CROSS THE WORLD Pod touto značkou se objevují piva, která, tak jak český překlad „křížem světem“ naznačuje, postupně vybíráme z klenotnice piv z celého světa a v občasných várkách nabízíme.

Slavnostní křest se uskuteční dne 8. 11. 2012 v 9.00 hodin v pivnici Vyškovského pivovaru.


K podzimu patří chuť pečeného jehněčího, neuhlazenost divočiny nebo rafinovaně kořeněné zabijačkové produkty. V každém případě se jedná o jedinečné a díky sezonnosti i nevšední chuťové zážitky. Ideální je tedy doprovodit je i stejně výjimečným nápojem, který ocení nejen pivní znalci. Pivovar Staropramen pro tyto okamžiky nabízí příjemný ležák, Staropramen Nefiltrovaný, vyrobený z 34 procent pšeničného sladu a speciálně vybraných chmelů a špetky koriandru – koření, bez něhož by se příprava řady podzimních specialit neměla obejít.

Že správně vybrané víno podpoří chuť vybraných pokrmů je všeobecně známé. Ale víte, že to samé platí i v případě piva? Představte si víkendový den, jemuž poetiku dodává mlžný opar a barevné podzimní listí stromů. Vůně pečeného masa prostupuje celým domem a k dokonalosti okamžiku chybí už jen kvalitní pití. V tu chvíli nastává čas pro Staropramen s unikátní vůní a se silnou neuhlazenou chutí, díky podílu pšeničného sladu podpořenou příjemnou chlebovinkou.

Pivovar z pražského Smíchova nyní přichází se speciální nabídkou Staropramenu Nefiltrovaný, který se kromě jiného pyšní vítězstvím v soutěži Volba spotřebitelů v pivní kategorii. Speciální multipack se čtyřmi lahvemi piva a originální sklenicí bude od listopadu k dostání v obchodních řetězcích za 79 korun.

Originální „nefiltrovanou“ sklenici mohou získat i návštěvníci více než 500 hospod v České republice. Stačí pozvat tři přátele na Staropramen Nefiltrovaný a obdrží jejich vlastní „nefiltrovaný“ půllitr. Seznam hospod naleznete na www.staropramen.cz.

Staropramen Nefiltrovaný

Originální receptura smíchovských pivovarníků zahrnuje použití 34% pšeničného sladu, speciálně vybraných chmelů a špetku koriandru. Staropramen Nefiltrovaný má 5,0 % alkoholu a servírovat by se měl při 8-10˚C, kdy je dosaženo ideální vyváženosti všech jeho chuťových složek.

Staropramen Nefiltrovaný připravoval tým vrchního sládka pivovaru Zdeňka Luxe osm měsíců tak, aby jeho konzumentům poskytl nevšední chuťový zážitek.

Zajímá vás, jak Staropramen Nefiltrovaný chutná?

V průběhu října a listopadu zákazníci řetězců Globus, Tesco, Interspar a Albert Hypermarket získají příležitost v rámci Staropramen Nefiltrované ochutnávkové tour otestovat, jak chutná pravý nefiltrovaný zážitek a získat zajímavý dárek.


Manažerem plzeňských pivovarů Prazdroj a Gambrinus se stal Stanislav Hamara (44). V nové pozici zúročí své jedenáctileté zkušenosti z pivovarů společnosti SABMiller a nahradí předchozího manažera Pavla Šemíka, který od srpna působí jako technický ředitel nizozemského pivovaru Royal Grolsch.

Stanislav Hamara působí v pivovarnické skupině SABMiller od roku 2001, kdy se na šest let stal manažerem stáčení piva v Pivovaru Šariš. Poté pracoval na projektu sloučení akciových společností Topvar a Šariš. Po úspěšném dokončení integrace se od ledna 2007 stal manažerem topolčanského pivovaru, o rok později převzal vedení pivovaru ve Velkém Šariši.

Působil také v centrále společnosti SABMiller v oblasti rozvoje výroby piva v celoevropském měřítku. Do Plzně přichází po téměř dvouletém vedení maďarského pivovaru Dreher.

Velmi si vážím toho, že mohu působit právě v Plzni v pivovaru, který změnil tvář světového pivovarnictví a dal světu jedinečný ležák Pilsner Urquell. Díky mému nástupu během oslav 170. výročí zrodu originálního plzeňského ležáku jsem si ještě více uvědomil pocit radosti i odpovědnosti, že budu pracovat s lidmi, kteří se dlouhá léta podílejí na úspěchu plzeňských piv,“ řekl Stanislav Hamara.

Stanislav Hamara je absolventem Technické univerzity v Košicích. Po dokončení studií pracoval osm let v soukromé firmě na výrobu PET lahví a sycených nealkoholických nápojů, kde prošel různými pozicemi až po manažera výroby. Během zaměstnání absolvoval také postgraduální studium na Brunel University West London.

Rád sportuje a věnuje se hlavně běhu. S manželkou a dětmi pak tráví volný čas turistikou. Jednou by rád absolvoval maraton, ke kterému je na půl cesty s několika absolvovanými půlmaratony. K jeho dalším zálibám patří lyžování, plavání a samozřejmě dobré pivo.


Je to už 4000 stromků, které každoročně během osmi let vysadili zaměstnanci pivovaru Holba. Děje se tak v rámci ekologického projektu „Holba Jeseníkům“, jehož iniciátorem je pivovar a partnerem Lesy ČR. Cílem je zachování horského lesa v klimaticky exponovaných lokalitách hlavního hřebene Hrubého Jeseníku. Přirozená obnova stromů je tady nízká, a proto se přistupuje k výsadbě mladých a pro tento kraj typických dřevin. Mladými smrčky pivovarníci za sedm let osázeli celou oblast Vřesové studánky a nyní se přesunuli nad Červenohorské sedlo.

V rámci nadmořských výšek kolem 1200 m je druhová skladba lesů omezena na několik stěžejních druhů dřevin, schopných v daném klimatu prosperovat. Mezi ně, kromě smrku, patří např. jeřáb ptačí nebo buk a javor, které se vyskytují řidčeji a spíše na spodní hranici tohoto vegetačního stupně. „Dosud jsme vysazovali především malé stromky smrku ztepilého, letos to byl poprvé buk lesní. Sazenice jsou až 80 cm vysoké a díky hlubokým kořenům potřebují i podstatně hlubší jamku,“ říká ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka, který se výsadby každoročně aktivně účastní. Buk je dlouholetý strom, který se dožívá 200 let, takže tady poslouží i dalším generacím. Na rozdíl od hospodářského smrku je důležitý zejména pro zpevnění a melioraci půdy, má tedy významný přínos ekologický.

Omlazování lesních porostů je důležité nejen pro zachování koloritu krajiny, ale také pro udržení její přírodní rovnováhy, na kterou má projekt Holba Jeseníkům pozitivní dopad. Důležité je i to, že se nejedná o jednorázovou záležitost. S vysazováním lesních porostů začal pivovar před 8 roky a záměrem je projekt dále rozvíjet. K ekologickým projektům pivovaru dále patří revitalizace rybníků v areálu firmy nebo finanční podpora naučných stezek ve spolupráci s CHKO Jeseníky. Aktivita pivovarníků je cenná nejen z pohledu ochrany životního prostředí. Jde o spontánní vyjádření zájmu o regionu, v němž firma podniká, i příklad společenské zodpovědnosti podniku.


Polotmavý strakonický Klostermnann získal ocenění Milevská pivní korunka v kategorii speciální piva. Přehlídka pivovarů a pivních produktů probíhala ve dnech 19. 10. – 20. 10. 2012 v Domě kultury Milevsko.

Čtvrtého ročníku Milevských pivních slavností se účastnilo celkem šestnáct pivovarů. Účastníci ochutnali kromě dobrého piva i výtečné vepřové speciality. „Milevská pivní korunka je dalším oceněním v řadě v letošním podzimu, velice si toho ceníme,“ říká Dagmar Vlková, sládek DUDÁK – Měšťanského pivovaru Strakonice. „Stejně jako Dudák Premium světlý ležák, tak i Klostermann získal v krátké době po sobě ocenění, za jeho kvalitu a chuť. Ukazuje se, že naše snaha o zvyšování kvality a držení receptur přináší své ovoce,“ uzavírá Dagmar Vlková.

Polotmavý Klostermann byl poprvé uvařen v roce 2008 u příležitosti sto šedesátého výročí narození spisovatele Klostermanna. Pivo má mírně nasládlou karamelovou chuť a vyznačuje se plností a řízem. Je vyroben ze světlého českého sladu ve směsi s bavorským karamelovým barvícím a žateckým chmelem.


Chcete ochutnat lahůdky ze zabíjačkových hodů a zapít je chotěbořskými pivy? Ojedinělou akci přichystal nejen pro fanoušky a pivaře, ale i celé rodiny Pivovar Chotěboř na sobotu 10. listopadu od 11 do 17 hodin. V rámci zabíjačkových hodů budou moci návštěvníci rovněž nahlédnout pod pokličku přípravy zdejšího piva v rámci dne otevřených dveří.

Zabíjačkové hody v Pivovaru Chotěboř zpestří doprovodný program: hrát bude regionální kapela Variace, děti se zabaví ve výtvarných dílnách, všichni se pak budou moci zúčastnit i připravených soutěží. Vzhledem k podzimnímu počasí se návštěvníci mohou zahřát horkou medovinou, která doplní kompletní sortiment chotěbořských piv.

Nabídku Pivovaru Chotěboř před Vánoci opět rozšíří 13,5stupňový Speciál. Oblíbené pivo s karamelovou příchutí je již uvařené a v současnosti dozrává v ležáckém tanku. „Je to velmi úspěšné pivo, každoročně je Speciál velmi žádaný. Distribuujeme ho jen při svátečních příležitostech, jakými jsou Vánoce či Velikonoce, vždy je přitom velmi brzy vyprodán,“ pochvaluje si ředitel pivovaru Richard Moravec.

Speciál poputuje do běžné distribuční sítě na přelomu listopadu a prosince, připraveno bude celkem 15 tisíc půllitrových lahví. K dostání bude i v dárkovém balení.


Mimořádná kolekce originálních belgických vánočních piv je už od 1. listopadu v nabídce Belgian Beer Cafe Les Moules v Pařížské ulici. Vánoční speciály – to je pro všechny milovníky piva velká, dlouho očekávaná událost. Bývají silnější, často s netradičními příchutěmi, ale vždy z těch nejkvalitnějších surovin, takže jsou zážitkem i pro ty, kteří během roku pivo popíjejí spíše zřídka.

Na čepu v Belgian Beer Cafe Les Moules letos nebude chybět:

Boucanier Christmas – pivo tmavě oranžové barvy s lehkým sedimentem a zákalem, protože kvasí v lahvi, charakteristická vůně sladu je provoněná meruňkami, jablkem a jablečným moštem, má prvotřídní říz.

Delirium Christmas – pivo vynikající příjemnou chutí jablek, karamelu s trochou cherry, řadí se mezi těžší typy piv se sladším dozníváním.

Bush Noel – tmavé, silné pivo s nasládlou chutí chmele, vyrábí se tradičním postupem, kdy je chmel umístěn v nádržích, ve kterých pivo zůstává čtyři až šest týdnů, do dosažení plné zralosti, což mu dává charakteristickou, plnou chuť.

Sváteční čas Adventu, bez spěchu a shonu všedních dnů, je ideální dobou pro vzrušující a zábavné objevování netradičních chutí. Přijďte s rodinou, přáteli či kolegy posedět do útulného Belgian Beer Cafe Les Moules a společně ochutnejte unikátní vánoční piva. A k nim třeba výtečné čerstvé mušle, které v Les Moules připravují na třináct různých způsobů, nebo jinou z delikates na zdejším sezónním menu.


Praotec nealkoholických piv Pito po letech zase sbírá vavříny. Pivovar Samson zapracoval na nové receptuře, zcela změnil chuť a říz, lahve vyzdobil slušivými etiketami a výsledky se začínají dostavovat. Odborníci z pražského Výzkumného ústavu potravinářského ocenili Pito značkou Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“.

Jak už název napovídá, hlavním kritériem je pro hodnotitelskou komisi nezávislých odborníků chuť. Nejde ale jen o ni. Experti z renomovaného ústavu berou v potaz i kvalitu, design a spotřebitelskou využitelnost produktu. Ve všech těchto kritériích Pito obstálo, a tak českobudějovický pivovar teď může svou etiketu dozdobit novým logem.

Žádný výrobek ho ale nemusí mít navěky. Protože chceme prestiž naší značky dlouhodobě udržet velmi vysoko, i v průběhu roku prověřujeme, zda kvalita zboží a služeb stále odpovídá našim představám,“ říká Ing. Josef Sléha, CSc., ředitel České chuťovky. Projektu, kterému roste renomé už čtvrtým rokem a to zejména proto, že dvanáctičlenná komise hodnotitelů je zcela nezávislá a všichni její členové jsou ve svém oboru kapacitami.

V Pivovaru Samson se ale následných kontrol neobávají. „Naopak. Jsme přesvědčeni, že naše Pito je skvělé a doufáme, že brzy získá i další ocenění. Teď ale máme ohromnou radost z České chuťovky. Upřímně, naši zaměstnanci, kteří v pivovaru odvádějí dlouhá léta výbornou práci, si takovou odměnu zaslouží,“ říká obchodní ředitel pivovaru Samson David Posekaný.

Pito je běžně v obchodech v půllitrových a třetinkových zelených lahvích a jeho výhodou je kromě nízkého obsahu alkoholu i kalorická hodnota. Ta je podstatně nižší, než je tomu u řady klasických nealkoholických nápojů.

Pito má silně charakteristickou chmelově hořkou chuť, která osvěží. Svým charakterem leží mezi pivy světlými a tmavými. Jeho základem jsou vysoce kvalitní pivovarské suroviny,“ vysvětluje sládek pivovaru Samson Luboš Martiš.

Pravdivost jeho slov podtrhly po skončení slavnostního večera v Národním zemědělském muzeu i desítky ostatních oceněných výrobců. Zásoby Pita v třetinkových lahvích se tu totiž vypily do poslední kapky.


DUDÁK – Měšťanský pivovar Strakonice se letos již podruhé zúčastnil prestižní soutěže Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“. Do klání byly přihlášeny tentokrát tři produkty pivovaru polotmavý ležák Klostermann a jedenáctka Otavský zlatý a Dudák Premium světlý ležák. Odborná porota vybírala z celkem 104 potravin zastoupenými 39 výrobci. Strakonický pivovar uspěl hned dvakrát, v kategorii Pivo, víno, lihoviny a destiláty. Českou chuťovku získal polotmavý Klostermann a Dudák Premium světlý ležák.

Letošní konkurence byla velká, ocenění si velice vážíme,“ říká Jaroslav Tůma, ředitel DUDÁK - Měšťanského pivovaru Strakonice a s úsměvem dodává: „Jsem rád, že naše filozofie podpory domácích surovin, dodržování tradičních postupů výroby a tlak na kvalitu, získává podporu i u odborníků. Ocenění Česká chuťovka zaručuje našim zákazníkům tu nejvyšší kvalitu a zároveň nás motivuje k dalšímu zlepšování strakonického piva. Těšíme se z toho, že máme oceněné produkty dva což je v kontextu 100% zlepšení oproti loňsku.

Národní zemědělské muzeum v Praze již tradičně hostilo slavnostní vyhlášení čtvrtého ročníku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“, kde přebralo své diplomy a skleněnou plastiku třicet tři výrobců za celkem padesát oceněných výrobků. Do letošní soutěže se přihlásilo více jak sto produktů od třiceti devíti výrobců. Všechny oceněné výrobky mají možnost na svých etiketách a obalech nebo ve své reklamní kampani používat logo soutěže Česká chuťovka 2012 a požívat dalších výhod při projektech České chuťovky. Za pivovar ocenění převzala z rukou zástupce Ministerstva zemědělství České republiky a členů odborné poroty tisková mluvčí DUDÁK – Měšťanského pivovaru Strakonice Monika Urbanová.


Čtvrtý ročník soutěže o nejlepší potravinářské výrobky Česká chuťovka 2012 zná letošní vítěze. V Národním zemědělském muzeu v Praze byl 18. října již podruhé oceněn pivovar Ferdinand. Jeho Speciální světlé 15% pivo d´Este se tak může pyšnit značkou „Dobrý tuzemský potravinářský výrobek“.

Na umístění v soutěži jsme velmi pyšní,“ uvádí sládek pivovaru Ferdinand Jaroslav Lebeda a dodává: „Jedná se již o druhý oceněný výrobek pivovaru Ferdinand.“ Pivovar Ferdinand si ocenění odnesl rovněž v minulém roce za polotmavé speciální pivo s názvem Sedm kulí 13%.

Obě značky rovněž nesou ocenění v projektu Regionální potraviny, které uděluje Ministerstvo zemědělství České republiky. „Jsme moc rádi, že díky filozofii respektování původní receptury, dodržování tradičních postupů, podpoře domácích surovin a tlaku na kvalitu naše pivo nachází odezvu nejen u odborné poroty, ale těší se i stále většímu zájmu milovníků zlatavého moku.

Více informací o soutěži naleznete na www.ceskachutovka.cz.


Plzeňský Prazdroj uvedl do zkušebního provozu ve svých pivovarech v Plzni nové zařízení na úsporu elektrické energie. Technická realizace projektu, který využívá tzv. odpadní chlad z okruhu chlazení piv, probíhala od listopadu loňského roku a celková investice přesahuje 7 milionů korun. Díky této modernizaci se uspoří ročně minimálně 257 000 kWh elektrické energie, což odpovídá roční spotřebě 37 rodinných domků.

Pivovarnictví je odvětví náročné na energie, které si vyžaduje technologie typická pro výrobu českého piva, jako je rmutovací postup vaření piva nebo oddělené kvašení a ležení. Tato modernizace přináší zásadní úspory elektrické energie při zachování tradičních výrobních postupů a pivovar je opět o něco šetrnější k životnímu prostředí.

Efektivní a šetrné nakládání s přírodními zdroji je jednou ze strategických priorit našeho přístupu k trvale udržitelnému rozvoji. Je pro nás důležité, aby naplňování dnešních potřeb včetně těch energetických nemělo vliv na možnosti budoucích generací uspokojovat jejich vlastní potřeby. Proto investujeme do projektů, jako je tento,“ vysvětlila ředitelka oddělení firemních vztahů a komunikace Drahomíra Mandíková širší souvislosti tohoto projektu.

Roční úspora elektrické energie cca 257 000 kWh odpovídá roční spotřebě 37 průměrných rodinných domků* nebo by pokryla energii na osvětlení více než 400 fotbalových zápasů na velkém moderním stadiónu, jakým je např. stadion Slavie v Praze Edenu.**

*Průměrný rodinný domek se spotřebou 7 000 kWh za rok

**Fotbalový stadion Slavia v Praze-Edenu (pro 21 000 diváků) má příkon osvětlení cca 300 kWh, osvětlení na jeden zápas představuje 600 kWh. Z roční úspory na chlazení v Prazdroji by se tedy dalo osvětlit přes 400 fotbalových zápasů na velkém moderním stadiónu.


Letošní výlov pivovarského rybníka proběhl v Holbě už tradičně druhou sobotu v říjnu. Každoročně se na něj těší nejen zaměstnanci, ale především rybáři. Ti mají obvykle plné ruce práce, ale jak sami tvrdí, je tahání sítí plných ryb vždy příjemné. Odměnou pro všechny byli smažení kapři a Holba, přesně pode známého rčení o tom, že „ryba musí plavat“.

Mít v areálu pivovaru svůj rybník, a Holba má hned dva, je dnes už raritou.

V Holbě jsou součástí pivovarského nádvoří a dodávají areálu jedinečný přírodní kolorit. Původně šlo o vodní plochy, kterým hrozilo zasypání, ale pivovarníci se rozhodli pro revitalizaci. Byla sice daleko nákladnější a pracnější, o to má však větší přínos, a to především ekologický. Dnes jsou rybníky hodnoceny jako jeden z nejúspěšnějších ekologických projektů. Pozitivně ovlivňují přirozenou rovnováhu krajiny a nabízejí stanoviště chráněným druhům obojživelníků, plazů i ptáků.


Oficiálním pivem Baníku je Radegast

[pondělí, 15. říjen 2012]

Radegast se stal novým partnerem fotbalového klubu Baník Ostrava. Chce podpořit ambici Baníku vrátit se mezi úspěšné české a evropské fotbalové týmy. Smlouva mezi klubem a Radegastem byla uzavřena na dva roky. Spolupráce přinese nejen důležitou finanční podporu tradičního klubu, ale také zajímavé dlouhodobé projekty pro fanoušky. Prvním konkrétním projektem je partnerství Radegastu v rámci oslav 90 let Baníku, které jsou velkou událostí pro celý region.

Hlavní důvod spojení Radegastu s Baníkem přibližuje manažer Karel Kraus: „Baník je symbolem severní Moravy, má fanoušky napříč regionem a reprezentuje ho za jeho hranicemi. A totéž platí i o Radegastu. Vzájemná spolupráce dvou tradičních moravských subjektů je logická a jsem rád, že jsme dospěli k dohodě. Klubu věříme, a proto jsme uzavřeli dvouletou smlouvu.

Z nového partnera má radost předseda představenstva FC Baník Ostrava Petr Šafarčík: „Radegast je významnou značkou regionu a její podpora a důvěra v Baník je pro klub důležitá. Těším se na společné projekty a akce pro fanoušky.

První konkrétní výsledek spolupráce je partnerství Radegastu na oslavách 90. let Baníku, které proběhnou už tuto sobotu na Bazalech.


Staropramen 4. října odstartoval podzimní reklamní kampaň na Staropramen Nefiltrovaný, velmi úspěšnou novinku loňského roku, což potvrdilo i letošní vítězství v soutěži Volba spotřebitelů 2012 v kategorii piva. Kampaň na toto jedinečné nefiltrované pivo rozvíjí loňské téma „Nefiltrovaný zážitek“. Pro komunikaci je opět použit úspěšný televizní spot Jakuba Koháka a nově si mohou spotřebitelé zasoutěžit o originální půllitry na Facebooku. Od listopadu pak do vybraných obchodních řetězců zamíří také zbrusu nový dárkový multipack se speciální edicí nefiltrované sklenice. Originální sklenici mohou získat i návštěvníci více než 500 hospod. V průběhu října a listopadu pak kampaň podpoří i ochutnávková tour.

Staropramen Nefiltrovaný si od svého uvedení v roce 2011 díky sofistikované chuti velmi rychle získal přízeň spotřebitelů. O jeho oblibě svědčí i letošní vítězství v soutěži Volba spotřebitelů 2012 v kategorii piva. Proto jsme se rozhodli, že tento velmi oblíbený ležák podpoříme i letos kampaní „Nefiltrovaný zážitek“ a to nejen v médiích, ale hlavně přímo v místě prodeje nebo na Facebooku. Především však očekávám, že jeho příznivce potěší dárkový multipack se speciální edicí nefiltrované sklenice,“ uvedla Eva Prajsová, manažerka značky Staropramen.

Podzimní kampaň na Staropramen Nefiltrovaný zahájil televizní spot režiséra Jakuba Koháka. Staropramen však nezapomněl ani na svoje facebookové fanoušky, kteří mohou ve speciální aplikaci hádat nefiltrovaný zvuk a vyhrát jeden z nefiltrovaných půllitrů.

Kampaň na Staropramen Nefiltrovaný se na podzim přesune i na pulty obchodů. Milovníci piva si budou moci pořídit Nefiltrované dárkové balení 4 lahví Staropramene Nefiltrovaného s jedinečnou sklenicí potištěnou speciálně pro tyto účely. Balení se bude prodávat za speciální cenu 79 Kč. V řetězcích Tesco, Billa, Interspar, Terno a Hruška se také objeví úspěšné stojany na Staropramen Nefiltrovaný ve tvaru sudu. V průběhu října a listopadu navíc zákazníci řetězců Globus, Tesco, Interspar a Albert Hypermarket získají příležitost v rámci Staropramen Nefiltrované ochutnávkové tour ochutnat, jak chutná pravý nefiltrovaný zážitek a získat originální dárek.

Zkrátka při podzimní kampani nepřijdou ani návštěvníci restaurací a hospod Staropramen. I ti budou moci od poloviny října do prosince ve více než 500 provozovnách získat originální sklenici Staropramen Nefiltrovaný. Stačí pozvat tři přátele na Staropramene Nefiltrovaný a obdrží jejich vlastní Nefiltrovaný půllitr.

Staropramen Nefiltrovaný vychází vstříc aktuálnímu trendu mezi tradičními pivaři, kteří dnes vyhledávají sofistikovanější a chuťově propracovaná piva. Staropramen Nefiltrovaný je spodně kvašený ležák, u něhož je při vaření kromě ječného sladu použit i slad pšeničný, který dodává pivu typický zákal a velmi osobitou neuhlazenou chuť. Staropramen Nefiltrovaný vyniká unikátní vůní, pevnou pěnou a plnou chutí.


Pro pivaře již skončila hlavní část sezony. Pivovary tak hodnotí uplynulé měsíce a z pohledu Pivovaru Nymburk byly příznivé. Za období leden až září dosáhl nymburský pivovar výstav 105 tisíc hektolitrů piva, což je o 9 procent více než za stejné období loňského roku. Drtivou většinu svého Postřižinského piva dodává pivovar pro český trh.

Letošní hospodaření je výsledkem nejen poměrně příznivého léta, ale především zvýšenou kvalitou,“ říká Pavel Benák ředitel Pivovaru Nymburk. Na letošních degustačních soutěžích získal pivovar desítky ocenění. Jedenáctistupňový Postřižinský tmavý ležák obsadil druhé místo v soutěži České pivo v kategorii Tmavé pivo, na Žatecké dočesné uspěl v kategorii světlý ležák Premium druhým místem Francinův ležák. Velkého úspěchu dosáhl pivovar na soutěži v Českých Budějovicích, kde si první místo odnesla novinka nealkoholické pivo Střízlík, druhým místem uspěla Jedenáctka a speciál Něžný Barbar, Postřižinské tmavé bylo třetí ve své kategorii. Tři stříbrné pečetě získal pivovar i na soutěži v Táboře. „Ohromnou popularitu získal zejména náš postřižinský Střízlík, první nealkoholické pivo, které v historii nymburského pivovaru vyrábíme,“ dodává Pavel Benák.

Na domácím trhu, kde je nymburský pivovar ryze regionálním, vyrostl výstav o 8 % oproti loňskému roku, export o 12 %. Pivovar Nymburk vyváží Postřižinské pivo do více než 15 zemí. V loňském roce začal dodávat do Číny a na Slovensko, letos do Dánska, Rumunska, Bulharska a do zemí bývalé Jugoslávie. Největší dodávky jsou do Ruska, Německa, Dánska, Francie, Švédska, Maďarska, Polska, Itálie a Finska. „Zvýšili jsme prodej sudového piva. V řadě případů jsme se vrátili na místa, ze kterých jsme byli před lety vytlačeni. Naše nealkoholické pivo postřižinský Střízlík oslovilo zákazníky a prodej se každý měsíc zvyšoval. Naše pivo chutná i v zahraničí. Ve většině zemí kam dodáváme, se náš prodej v letošním roce zvýšil,“ uzavírá Pavel Benák.

Výstav za celý loňský rok byl 120.000 hektolitrů piva, o rok dříve činil 155.000 hektolitrů. V roce 2011 dosáhl pivovar tržeb přibližně 130 milionů korun a v současnosti zaměstnává téměř 100 lidí. Nymburský pivovar je členem Českého svazu pivovarů a sladoven.


Po několika letech se do Vysokého Chlumce vrátily pivovarské slavnosti místního pivovaru. Za znovuobnovením této tradice stál mj. i Středočeský kraj, který slavnost finančně podpořil.

Slavilo se v sobotu 29. září 2012 na louce vedle pivovaru, vstup byl zdarma a z nedalekých Sedlčan byla pro návštěvníky zajištěna kyvadlová autobusová doprava. Na návštěvníky čekalo bohaté občerstvení a především široká nabídka piv z vysokochlumeckého pivovaru. Celkem bylo možné ochutnat 11 různých druhů piv – od výčepního piva přes ležáky až po speciály, piva světlá i tmavá a dokonce i takové speciality jako je pivo kvasnicové, borůvkové nebo pšeničné. Premiéru zde měl Pšeničný 13% speciál knížete Václava, který sládek zdejšího pivovaru Pavel Kortus připravil speciálně na oslavu svátku patrona české země a všech pivovarníků. Velká spokojenost s širokou nabídkou piva a především jejich kvalitou byla pro místní pivovarníky tou největší odměnou.

Neméně zajímavý byl i doprovodný program, vystoupila domácí kapela Klasik, následovaná Walda Gangem a vše uzavíral známý a oblíbený Keks. Bylo pamatováno i na děti, které se kromě různých atrakcí mohli zapojit i do soutěže v co nejrychlejší vypitím malinovky. Dospělí pak zápolili v soutěžích pivních. I když se počasí nevydařilo a téměř celé slavnosti propršely, u návštěvníků měly velký ohlas a přilákaly jich do Vysokého Chlumce nakonec na osm set. Zazněla už taková slova jako „Příští rok musíte slavnosti udělat znovu“, a tak doufejme, že se ze slavností ve Vysokém Chlumci stane zase každoroční tradice.


To, že se nejlepší piva vaří na střední Moravě, potvrdili pivovarští experti v rámci letošního ročníku degustační soutěže České pivo 2012. Pivům Litovel a Zubr udělili celkem 8 medailí, z toho 4 vítězství v silné konkurenci známých pivních značek.

Vítězem v nejsilněji zastoupené kategorii ležáků se stal Litovel Premium. Pivu z Litovle patří také kumulované vítězství v kategorii světlých výčepních piv pro Litovel Moravan a Litovel Classic i medaile pro Litovel Dark. Šampionem mezi tmavými pivy se stal Zubr Classic a Zubru patří také další 3 medaile za znamenitou chuť a kvalitu pro Zubr Gold, Zubr Premium a nealkoholické pivo Zubr Free. Zubr a Litovel tak opět potvrzují pozici favoritů mezi českými pivy.

Z vítězství máme obrovskou radost. Jedná se totiž o dvě nejsilněji zastoupené kategorie – ležáky jsou prestižní záležitost a výčepní piva zase nejvíce konzumovaná. Být první v obou je velký úspěch,“ spokojeně komentuje ředitel pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Pivovarští odborníci hodnotili především chuť a její vyváženost, aroma, říz, ale i pěnu nebo barvu piva, tedy vlastnosti, důležité pro konzumenta. Piva Zubr Litovel bodovala především plnou, dokonale vyváženou chutí s příjemně se rozvíjející hořkostí a chmelovým aroma, ale i výborným řízem a celkovou vyzrálostí. Všechny uvedené vlastnosti jim přináší tradiční výroba, kterou v pivovarech drží více než 100 let.

Tradiční výroba, suroviny, čas a dobrý sládek jsou pro pivo to nejdůležitější. Pokud něco ošidíte, promítne se to do chuti i celkové kvality,“ říká Lumír Hyneček a upozorňuje na nutnost zachování osobité charakteristiky a chuťové pestrosti českých piv.

V době, kdy na jedné straně roste nabídka europiv, na straně druhé sílí zájem o tradiční česká piva s chuťovou rozmanitostí, pro každou značku i druh piva typickou. Taková piva oceňují nejen konzumenti, ale na platformě degustačních soutěží také odborníci. Udržení klasických postupů výroby a produkci tradičního českého piva vnímají pivovarníci v Zubru a Litovli jako svůj závazek tradici českého pivovarnictví.

Degustační soutěž České pivo roku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským (VÚPS). Hodnocení jednotlivých vzorků probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech, což zvyšuje nestrannost soutěže.

Letos se soutěže zúčastnilo celkem 72 piv, které v 5 kategoriích hodnotilo 24 degustátorů, většinou sládků a pivovarských expertů.

Medaile v soutěži České pivo pro jednotlivé značky

Litovel Moravan a Litovel Classic- vítězové kategorie světlých výčepních piv

Litovel Premium- vítěz kategorie světlé ležáky

Litovel Dark- 3. místo v kategorii tmavá výčepní piva

Zubr Classic, tmavý- vítěz kategorie tmavá výčepní piva

Zubr Free - 2. místo v kategorii nealkoholických piv

Zubr Premium- 3. místo v kategorii světlých ležáků

Zubr Gold- 3. místo v kategorii světlých výčepních piv


Petr Burian z Třince se vydal se svými přáteli na prohlídku pivovaru Radegast. Na jejím začátku na něj čekalo velké překvapení. Byl totiž od začátku letošního roku jubilejním deseti tisícím návštěvníkem. Od zástupců pivovaru získal karton piv a dárky související s pivem Radegast. Pivovar letos útočí na návštěvnický rekord z minulé sezóny, který činí 13 557 lidí. Letos navštívili pivovar lidé nejen z Česka, ale také z 10 dalších zemí.

Foto

Petr Burian, který vlastní v Třinci restauraci, byl velmi překvapený: „Na exkurzi jsme se vypravili s mými kamarády a ani ve snu by mě nenapadlo, že zrovna já budu jubilejní návštěvník. Mám radost a o pivo se určitě podělím s ostatními.

V Nošovicích doufají, že v letošním roce stanoví nový rekord v návštěvnosti. Na začátku turistické sezóny otevřeli inovovanou exkurzní trasu, která umožňuje mimo jiné nahlédnout nově do ležáckého sklepa a na každém zastavení zajímavou formou návštěvníka seznamuje s jednotlivými pivovarskými činnostmi. Pivovar Radegast je také od letošního léta součástí tzv. Techno trasy, která sdružuje nejzajímavější technické zajímavosti v Moravskoslezském kraji. Díky tomuto projektu dorazila do Nošovic také populární akce Fajne léto. Osvědčila se i dlouhodobá spolupráce s Valašským královstvím, kde se vše letos nese ve znamení boha Radegasta.

Zájem o exkurze do pivovaru přichází stále častěji také ze zahraničí, což potvrzuje vedoucí Návštěvnického centra v Radegastu Martina Sikorová: „V letošním roce se zvýšil zájem zejména z Polska. Hodně lidí k nám jezdí také ze Slovenska a Rakouska. Přijíždějí jak individuálně, tak organizovaně v rámci zájezdů přes cestovní kanceláře. Celkem jsme přivítali hosty z 10 zemí světa.


Plzeň a s ní dvě třetiny pivního světa mohou oslavit velké jubileum. Přesně 5. října 1842 byla uvařena první várka originálního plzeňského ležáku Pilsner Urquell, který inspiroval vznik celé kategorie piv plzeňského typu. V den 170. výročí propuknou v 18:00 na náměstí Republiky v Plzni důstojné oslavy – bohatý zábavný program přinese Plzeňskou filharmonii v propojení s Michalem Pavlíčkem, audiovizuální show videomapping a netradiční artisticko-taneční vystoupení Décalages. Z pěti dubových sudů se vyčepuje symbolických 1 700 nefiltrovaných piv Pilsner Urquell.

Plzeňský ležák, který se zrodil 5. října 1842 v Plzni, sehraje při oslavách klíčovou roli. V nefiltrované podobě se bude pro veřejnost čepovat ve velkokapacitních stanech, stáncích a především z pěti originálních 170litrových dubových sudů, které na náměstí doveze formanský vůz, jako tomu bývalo v době vzniku tohoto originálního ležáku.

Slavnost oficiálně zahájí generální ředitel Plzeňského Prazdroje Doug Brodman spolu s primátorem města Plzně panem Martinem Baxou. „Věřím, že se 5. října sejde na plzeňském náměstí mnoho milovníků značky Pilsner Urquell, abychom společně oslavili narozeniny tohoto výjimečného piva, podle kterého se dnes vaří dvě třetiny světové pivní produkce.“ zve na oslavu Doug Brodman, generální ředitel Plzeňského Prazdroje.

Večerní program zahájí Plzeňská filharmonie symfonickou básní Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany, který v době vzniku plzeňského ležáku v Plzni studoval. I další skladby hudebního programu nás zavedou do jednotlivých období, v nichž pivo Pilsner Urquell budovalo svou slávu. Na důležité milníky historie Plzeňského Prazdroje upozorní ve svých vstupech moderátor Pavel Anděl. Součástí programu budou i zdravice a přání osobností, které jsou svázány s Plzní nebo plzeňským pivem. Všichni příchozí se mohou těšit mimo jiné na slovenského tenora světového jména Petera Dvorského, unikátní spojení hudby Plzeňské filharmonie a Michala Pavlíčka, na Báru Basikovou nebo Davida Kollera. Největší očekávání je spojeno s jedinečnou audiovizuální show – videomappingem, projekcí symbolů piva Pilsner Urquell, historie pivovaru i města Plzně na stěnu chrámu svatého Bartoloměje. Program započne po 18.00 hod a potrvá až do 22.00.

Foto

O historii originálního plzeňského ležáku se budou moci účastníci oslav dozvědět více informací nejen z pódia, ale rovněž ve speciálních stanech Cesta historií, které se těšily velké pozornosti i na nedávném Pilsner Festu. Unikátní expozice umožní zažít návštěvníkům autentickou plzeňskou hospodu v nejrůznějších dobách historie Pilsner Urquell – v roce jeho vzniku 1842 dostanou pivo nalévané z mázů, atmosféru pivnice z období „první republiky“ doprovodí hráč na akordeon, další stan připomene socialistickou éru a chybět nebude současná restaurace s plzeňským pivem. V dalších stáncích budou pivo návštěvníkům čepovat nejlepší čeští i zahraniční výčepní, účastníci finále světové soutěže v čepování „Pilsner Urquell Master Bartender“, které se letos uskuteční v předvečer oslav v prostorách plzeňského pivovaru.

Více informací najdete na http://www.prazdrojvisit.cz/cz/kalendar-akci-v-pivovaru/


Sládci pivovarů v Černé Hoře na Blanensku a ve Vysokém Chlumci na Sedlčansku připravili pro oslavu Dne české státnosti 28. září 2012 Pšeničný speciál knížete Václava. Čepovat jej bude od pátku 28. září 2012 až do vyprodání zásob téměř tisícovka vybraných hospod po celé republice.

Pšeničný speciál knížete Václava je svrchně kvašené 13% pivo, při jehož výrobě byla použita více než polovina sladu vyrobeného z pšenice. Pivo je charakteristické osvěžující kořeněnou a ovocnou chutí, světlou až slámovou barvou s neprůhledným zákalem, který způsobuje živá kultura rozptýlených pivovarských kvasinek, a příjemnou kvasnicovou vůní. Má bohatou pěnu, silný říz a obsahuje 5 % obj. alkoholu.

Svatý Václav je patronem nejen země české, ale také všech pivovarníků. Pšeničný speciál knížete Václava uvařený právě k poctě tohoto světce tak navazuje na dlouhou tradici vaření pšeničných piv na našem území. Čepovat jej budou mimo jiné také hospody zapojené do programu Cesta pivních znalců, jejichž seznam je zveřejněn na www.cestapivnichznalcu.cz.


«« « Strana 32 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI