Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Jak jsme již informovali na konci loňského roku, Královédvorský pivovar Tambor letos rozšiřuje svou stálou nabídku o polotmavý ležák 11 J. Jakoubek. Zájemci se mohou těšit na 3. března, kdy se první lahve a sudy budou exportovat do restaurací, hospod a prodejen.

Polotmavý ležák vychází z tradičních receptur českých ležáků s použitím lehce pražených odrůd sladu a speciální české odrůdy chmele s harmonickou hořkostí. Vyznačuje se plností a chutí, intenzivní chmelovou vůni a výbornou pitelností. Obsah alkoholu je 4,5 % obj., složení: artézská voda z vlastního vrtu 130 m, granulované odrůdy chmele, ječné slady, minimální doba ležení je 30 dní.

Pivo poprvé uvařili naši sládci v loňském roce u příležitosti 5. výročí založení Královédvorského pivovaru Tambor. Setkalo se s velice příznivou odezvou.

Proč nese pivo právě název J. Jakoubek? Královédvorský pivovar Tambor pokračuje v připomínání významných rodáků Dvora Králové nad Labem. Prvním z nich byl R. A. Dvorský (stejnojmenný světlý ležák 12).


Také v letošním roce se Královédvorský pivovar Tambor účastní mezinárodního veletrhu cestovního ruchu Holiday World Praha na holešovickém výstavišti. Od čtvrtka 19. do neděle 22. února najdete v expozici Královéhradeckého kraje náš stánek. Těšit se můžete na výborné pivo a pro zájemce tu je i pivovarské sklo a další propagační předměty s motivem pivovaru Tambor.

Mezinárodní veletrh cestovního ruchu Holiday World je nejvýznamnější akci svého druhu nejen v České republice, ale i v regionu střední Evropy. V roce 2015 se koná již 24. ročník. Veletrh Holiday World bude tradičně rozdělen na dva dny pro odbornou veřejnost a víkendové dny budou patřit veřejnosti laické.

Všechny milovníky dobrého piva zveme na expozici Královéhradeckého kraje, kde najdete stánek Královédvorského pivovaru Tambor. Pokud máte o víkendu čas, přijďte ochutnat naše pivo, těšíme se na Vás.

Pivovar Tambor se  představuje na Holiday World[p539]

Nejprodávanější pivo přerovského pivovaru za loňský rok, 11° ležák Zubr Grand, je nově stáčeno i do lahví. Na prodejních místech se 0,5 l lahve začnou objevovat v průběhu měsíce února. Zubr Grand, který pivovar uvedl na trh na podzim loňského roku, byl dosud k dostání v restauracích a pivnicích výhradně v sudech, tedy jako čepované pivo.

Jsme rádi, že si Zubr Grand velmi rychle našel své věrné příznivce a nejen těm chceme dopřát možnost, aby si jej mohli vychutnat i při dalších příležitostech, když čepované není zrovna po ruce. První pivní přepravky s Grandem jsou právě nyní na cestě do maloobchodní prodejní sítě,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel pivovaru Zubr.

Zubr Grand je jedenáctistupňové pivo, které je uvařeno tradičními postupy dle prvorepublikové receptury za použití regionálních surovin – nejkvalitnějšího tršického chmele a hanáckého ječmene. Lahodné hořkosti piva a příjemného aromatu čerstvě natrhaného chmele je dosaženo zvýšeným množstvím přidaného chmele – Zubr Grand je chmelen hned na čtyřikrát, což mu dodává jedinečnou sílu chuti.

Rostoucí obliba Granda je potvrzením trendu posledních let, kdy se ukazuje, že lidé upřednostňují piva s vyšší hořkostí a silnou chutí,“ doplňuje Tomáš Pluháček.

Stáčení piva Zubr Grand do lahví začalo v polovině února a z celkového uvařeného objemu do lahví směřuje zhruba 20 procent. Prioritou pro pivovar, stejně jako v případě ostatních piv v sortimentu, zůstává důraz na prodej piva čepovaného. Dle dosavadního zájmu zákazníků pivovar Zubr předpokládá, že produkce piva Zubr Grand dosáhne během letošního roku 50 procentního podílu celkové produkce pivovaru.

Pivovar ZUBR, a.s., tradiční český výrobce působící především na Moravě, je společně s pivovary Holba a Litovel součástí holdingu PMS. Pivovar je držitelem ocenění Klasa a Regionální potravina. V loňském roce rozšířil svůj sortiment o 11° ležák Zubr Grand. Pivovar získal na podzim prestižní ocenění v degustační soutěži České pivo 2014 a to v kategorii světlé výčepní pivo (1. místo Zubr Gold) a v kategorii tmavé pivo (2. místo Zubr Classic tmavý).

Jedenáctka Zubr Grand nově také lahvová [p273]

Sládci Plzeňského Prazdroje dnes uvařili slavnostní velikonoční várku ležáku Pilsner Urquell. Ve varně plzeňského pivovaru totiž požehnal nejen várku, ale i její výrobní suroviny biskup Monsignore František Radkovský. Část velikonoční várky bude po pěti týdnech ležení a zrání směřovat už popáté do Vatikánu jako dar města Plzně a Plzeňanů k oslavám velikonočních svátků. Odesláno bude symbolicky 2015 lahví zlatého ležáku, které letos doplní prozatím tajný speciální dar papeži Františku.

Plzeňští sládci připravili už popáté v historii sváteční várku zlatého ležáku, která obohatí oslavu Velikonoc v srdci Říma. Jejím unikem jsou zejména základní suroviny – plzeňský slad, žatecký chmel a měkká plzeňská voda, ze kterých se pivo Pilsner Urquell vyrábí už 172 let. Své požehnání dal surovinám plzeňský biskup Monsignore František Radkovský. Společně s Václavem Berkou, starším obchodním sládkem plzeňského pivovaru, pak podepsal Varní list velikonočního piva Pilsner Urquell, jenž poputuje společně s pivem do Vatikánu.

Ležák Pilsner Urquell získal své první historické požehnání už 5. října 1842, tedy před více než 172 lety. Novému pivovaru v Plzni tehdy slavnostně požehnal arciděkan Antonín Hlavan. Jsem rád, že Plzeňský Prazdroj tuto tradici opětovně připomíná a doufám, že požehnání přinese plzeňskému pivu stejný zdar, jakého se mu dostalo, když poprvé opustilo brány pivovaru,“ řekl biskup František Radkovský.

Žehnání velikonoční várce se odehrává téměř symbolicky ve stejné době, kdy začíná postní doba před nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Velikonoční pivní várka teď bude muset pět týdnů zrát, než se vypraví na cestu. V Plzeňském Prazdroji se totiž stále dodržuje tradiční receptura a výrobní technologie prvního sládka Josefa Grolla. „Plzeňský ležák Pilsner Urquell putoval do Vatikánu již na konci 19. století. Tehdy si ho na rady doktorů vyžádal papež Lev XIII. Před pěti lety jsme tradici obnovili a zasíláme ke Svatému stolci pivo vždy v období Velikonoc. Pilsner Urquell, který poputuje koncem března k papeži Františkovi, bude stejný jako ten, který si vychutnával jeho dávný předchůdce Lev XIII. před více než 112 lety. Receptura ani použité suroviny se totiž od zrodu originálního plzeňského piva nezměnily,“ doplnil po požehnání plzeňský sládek Václav Berka.

Kromě symbolických 2015 třetinkových lahví zlatého ležáku, které mají být darem plzeňského pivovaru a občanů města Plzně k oslavě Velikonoc, poputuje ke Svatému stolci do Vatikánu také unikátní dar z dílny známého českého designera Bořka Šípka. Jeho podoba je však zatím utajena a bude odhalena až s vysláním požehnané zásilky piva Pilsner Urquell z pivovaru, tedy přibližně týden před Velikonocemi.


Zatímco venku leží sníh a od pátku do neděle se koná v Novém Městě na Moravě Světový pohár v biatlonu, sládek jihlavského pivovaru Richard Procházka 2 měsíce před Velikonocemi navařil oblíbený Velikonoční Krasličák, který od dnešního dne zraje v ležáckých sklepích. Společně s biatlonisty má jediný cíl – být nejlepší!

Přesně za 2 měsíce tu máme Velikonoční pondělí a Pivovary Lobkowicz již pošesté v řadě dodají do stovek hospod oblíbené zelené a červené pivo Velikonoční Krasličák. Toto pivo každým rokem získává na oblibě. „Lidé mají šanci ochutnat buď každé pivo zvlášť, nebo jako dvoubarevný zeleno-červený Krasličák. Zelený Krasličák je 14% zelené speciální pivo, které vyniká výraznou plností podpořenou mírně nasládlou chutí a zakončenou jemnou hořkostí. Červený Krasličák je 10% středně prokvašené světlé výčepní pivo s výraznou hořkostí a chmelovou vůní,“říká Richard Procházka, sládek Pivovaru Jihlava.

Dvoubarevného efektu lze dosáhnout díky řádnému vychlazení obou piv a především jejich správným načepováním. „Kromě toho je také důležité, aby se vrchní červené pivo čepovalo pozvolně a z malé výšky. To zajistí správné oddělení barev,“ popisuje správné čepování Richard Procházka a dodává: „Lidem toto pivo zachutnalo, proto každým rokem navyšujeme jeho výrobu. Letos se ho chystáme vyrobit zhruba 5000 sudů. O stáčení do lahví však neuvažujeme.

O oblíbenosti Krasličáku hovoří i nárůst počtu hospod, ve kterých se čepuje. V letošním roce je jich už hodně přes tisíc. Zapojí se mimo jiné i všechny hospody z programu Cesta pivních znalců. Díky webové stránce www.cestapivnichznalcu.cz si všichni zájemci o toto speciální pivo snadno najdou trasu do nejbližšího pohostinství, kde se dá tento velikonoční speciálochutnat.


Svoji sbírku si budou moci brzy obohatit sběratelé pivních etiket. Kynšperský pivovar totiž začne od února zdobit pivní lahve zcela novými vinětami. A jak návrhy prozrazují, nálepky budou vskutku zajímavé. Dominantním motivem bude zajíc, jako historický odkaz na šlechtickou rodinu Haasů, která vlastnila pivovar v letech 1840 až 1945.

Jelikož se jedná o zajíce se vznešeným původem, objeví se na každém štítku v jiném hávu. Někdy jako urozený panovník v dlouhém kabátě, jindy jako vážený šlechtic v drahých šatech. Jistou dávku tajemna pak v sobě skrývá zajíc zahalený v kápi. Jedno mají ale všichni společné, lásku k pivu, které třímají v tlapách. Různobarevné etikety s vyobrazením starého pivovaru a nápaditým motivem zajíce mají odkazovat na tradici vaření piva v Kynšperku nad Ohří a zároveň jednoduše rozlišit, o jaký druh piva se jedná.

To však není jediná novinka, kterou na únor Kynšperský pivovar připravuje. U příležitosti dne svatého Valentýna - svátku zamilovaných, představí sládek speciální Valentýnské pivo.

Od ostatních našich piv se bude odlišovat nejen chutí, ale i barvou. A jelikož je určené pro zamilované, dostane růžový nádech. Jsem přesvědčený, že pivaři budou hodně překvapeni,“ usmál se ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Pivní novinka bude k dostání v šampusových lahvích a na Valentýna 14. února se bude také čepovat v kynšperské restauraci Šenkovna U Zajíce. „Tento pivní speciál jsme zkušebně navařili v padesátilitrové varničce, což je náš takový pokusný králík. Pevně doufám, lidem naše limitovaná pivní várka zachutná a udělá radost zamilovaným,“ prohlásil nadšeně Vomočil.

Kynšperský pivovar má za sebou řadu úspěšných pivních specialit. Loni to byl například třikrát chmelený tmavý ležák Černá milenka nebo dva pivní speciály připravené podle historické receptury - medové pro dámy a zvlášť hořké pro pány. „Uvažujeme, že nějaké sváteční pivčo v omezeném množství navaříme i na Velikonoce. Před rokem jsme lidem nabídli velikonoční jedenáctku se zeleným chmelem a podle reakcí konzumentů jsme se trefili i do jejich chuti,“ připomenul ředitel Kynšperského pivovaru. Současně podotkl, že dobré pivečko ke svátkům vždy patřilo. Přátelé a rodiny se scházejí, dopřávají si dobré jídlo a k tomu popíjejí své oblíbené pivo.

Kynšperský pivovar se pochlubí novými etiketami a růžovým pivem pro zamilované [p1184]

Slavnosti piva Tábor 2015 odstartují jubilejní 25. ročník. Hostit je budou tamní hotely Palcát a Dvořák ve dnech 16. až 21. února. Počet přihlášených pivovarů opět stvrzuje výjimečnost a výsadní postavení této akce, největší svého druhu v naší zemi.

O prestižní titul Zlatá pivní pečeť se v degustačních soutěžích za dohledu renomovaných certifikačních autorit pravděpodobně utká více než 160 pivovarů. Už nyní počet závazných přihlášek vyrovnal rekordní počet loňských účastníků. Protože uzávěrka přihlášek bude až v polovině února a nové stále docházejí, je prakticky jisté, že bude překonána i účast z roku 2014. (V předchozím ročníku nechalo své produkty otestovat 154 pivovarů). Odborní degustátoři posoudí kvalitu více než sedmi stovek piv z domácí i světové produkce, a to ve 28 kategoriích. Tato čísla řadí táborské pivovarnické ceny do celosvětové Top 10 v daném oboru.

Velmi roste počet zastoupených (a vesměs kvalitativně vynikajících) českých i zahraničních minipivovarů a pivovarských domů. Pokud jde o mezinárodní účast, vedle tradičně a mnohačetně zastoupených pivovarů ze Slovenska, Německa, Rakouska, Irska, Belgie a dalších evropských pivovarských velmocí přibývají účastníci i ze zemí velmi vzdálených a pro nás možná stále ještě exotických. Letos nechybějí dokonce už dvě pivovarnické výpravy z Japonska, dále výrobci z Izraele, ze Severní Osetie, anebo už poněkolikáté také z Arménie. Senzační, ale zcela zasloužené loňské vítězství japonského pivovaru v jedné z kategorií jasně dokumentuje, že i ty to méně tradiční pivovarské destinace už nelze podceňovat.

V paralelně probíhající degustační soutěži producentů minerálních vod o ocenění Zlatý český pramen se mezinárodní konkurence také znovu zvýší. Vedle známých tuzemských nebo italských značek se letos například poprvé v Táboře objeví i vynikající minerální voda Icelandic Glacial z Islandu, která v poslední době posbírala řadu dalších prestižních ocenění na mezinárodním fóru.

Samotní řadoví návštěvníci jubilejního „Arcifestu” si budou moci vybrat ze 120 tuzemských i zahraničních značek piva. Svou produkci jim odprezentují jak velké nadnárodní pivovary, tak i malé pivovarské domy. Krom pivovarů, které už z předchozích let pravidelní účastníci slavností dobře znají, se letos představí několik značek premiérově. Určitě lze v tomto směru všem doporučit k ochutnání např. produkci slánského pivovaru Antoš, loňského absolutního vítěze Zlaté pivní pečeti. Příznivci pivních specialit se pak mohou těšit na zajímavá piva z Belgie. Odpůrci pivní unifikace, labužníci, experimentátoři i milovníci nevšedních zážitků mohou vyzkoušet piva z Albánie či z maďarských minipivovarů. Samozřejmostí je zastoupení několika desítek skvělých pivovarů tuzemských.

Zájem veřejnosti o táborský pivní festival je stabilně obrovský. Všechny lístky na páteční večer zmizely pouhé dvě hodiny po zahájení prodeje. Pořadatelé proto prosí o pochopení omezenosti kapacit a doporučují dalším zájemcům stále ještě otevřenou možnost zvolit jiný večer. Lístky na zbývající tři dny snad ještě nějakou dobu k dispozici budou. Aktuální informace podá ochotně táborské městské Infocentrum, které prodej vstupenek zajišťuje.

Tři letošní novinky pro návštěvníky

1) Jedinečnou příležitostí pro sběratele, fajnšmekry i běžné návštěvníky bude letos speciální „festovní” pivo Arcikacíř, vyrobené v limitovaném objemu pro jubilejní ročník slavností. Ten se shodou okolností koná v roce 600. výročí upálení mistra Jana Husa. Připomínka této události, zásadně významné jak pro město Tábor, tak pro i celou českou historii, se ostatně stane leitmotivem celého letošního festivalu. K dispozici bude jak Arcikacíř lahvový (s unikátní etiketou), tak točený.

2) Každý host bude moci zakoupit u vstupu 2decilitrový korbel s vyznačenou mírou 1 dcl. Host bude mít právo u kteréhokoliv stánku požádat se svým korbelem o načepování decilitrové ochutnávky vybraného piva za jednotnou cenu 9 Kč.

3. Každý řádný člen Sdružení přátel piva po předložení a zaevidování platné průkazky SPP má ve středu 18. 2. a v sobotu 21. 2. 2015 vstup zdarma. Tuto mimořádnou výhodu může mít každý člen SPP pouze jednou. Zmíněný „dárek” je bonusem organizátorů za dlouhodobou podporu Sdružení Slavnostem piva v Táboře.

Prezentace výrobců a obchodních partnerů v Hotelu Palcát v průběhu slavností:

Královský Pivovar Krušovice, a.s. 750 53 Krušovice

Starobrno a.s. Hlinky 160/12, 661 47 Brno

Pivovar Velké Březno Březňák, Pivovarská 116, 403 22 Velké Březno

Holbau Kaltenhausen, Salzachtal Bundesstrasse Nord 37, Hallein

Heineken NV, Twede Wetergplantsoen 21, 1017 ZD Amstarodam

Tradiční pivovar v Rakovníku a.s., Husova 69, 269 01 Rakovník

Pivovar Ferdinand, a.s. Táborská 306, 256 01 Benešov

Měšťanský pivovar v Poličce, spol. s.r.o., Pivovarská 151, 572 14 Polička

Pivovar Nymburk, s.r.o. Pražská 581, 288 25 Nymburk

Pivovary Staropramen, a.s. Nádražní 84, 150 00 Praha 5 – Smíchov

Pivovar Holba, a.s. Pivovarská 261, 788 33 Hanušovice

Pivovar Litovel, a.s. Palackého 934, 784 01 Litovel

Pivovarský Dvůr Zvíkov, s.r.o. Zvíkovské Podhradí 92, 397 01 Písek

Pivovarský Dvůr Lipan, Dražíč 50, Týn nad Vltavou

Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a.s. Dobrovského 2027, 530 02 Havlíčkův Brod

Pivovar Svijany a.s. Svijany 25, 463 46 Příšovice

Rodinný pivovar Bernard a.s. 396 01 Humpolec

Pivovar Platan s.r.o., pivovar 168, 398 11 Protivín

Pivovar Vysoký Chlumec, a.s. 262 52 Vysoký Chlumec č.29

Primátor, a.s. Dobrošovská 13, 547 01 Náchod

Pivovar Černá Hora, a.s. Pivovarská, Černá Hora

Pivovar Chotěboř, s.r.o. Průmyslová 1755, 583 01 Chotěboř

Brouwerij Huyghe, Geraardsbergesteenweg 14 B 9090 Melle stánek J.Acsay

Brouwerij Van Housebrouck, Oostrozebeke Straat 41, 8770 Ingelmunster stánek J. Acsay

Brouwerij Lefebbvre, Chemin du Croly 54, 1430 Quevast stánek J. Acsay

Brouwerij Van Steenberge, Lindenlaan 25, 9940 Ertvel stánek J. Acsay

Bohemia Regent, a.s. Trocnovské náměstí 124, 379 01 Třeboň

Akciový pivovar Dalešice, a.s. Dalešice

Sdružení přátel piva Želivské pivo z Klášterního pivovaru Želiv, Šumavský pivovar z Vimperka, Hostivar z Prahy, minipivovar Veselka Litomyšl,

Klášterní pivovar Strahov, Strahovské nádvoří 301, Praha l

Maďarské minipivovary, Fozdefeszt Budapešť 5 minipivovarů M

Minipivar Všerad, Zámecký dvůr Všeradice

Mayzus Breweires Company s.r.o. pivovar Chotoviny

Sladovňa SESSLER, a.s. pivovar SESSLER, Při Kalvárii 17, 917 01 Trnava

Holíčský Pivovar Wywar, Bratislavská 20 D 908 51 Holíč, Slovenská republika

Pivovar LYER, Modrava 10, 341 92 Modrava

Malý Nezávislý Pivovar Žumberk, Žumberk 15, 374 01 Trhové Sviny

BALITOVY VALAŠSKÉ PIVOVARY, s.r.o. Husitsko – Solanec 609, 756 62 Husitsko - Solanec

Pivovar Antoš, GOLEM SLANÝ, s.r.o., Vinařického 14, 274 01 Slaný

PUKA BEER, Rruga E. Dibrës 124, Tiranë, Albania

Pivovar a sodovkárna, Kout na Šumavě 2, 345 02 Kout na Šumavě

First Private Brewery, Kyjev, Ukrajina

Pivovar a restaurace Vítek z Prčice, Komenského 21, 257 91 Sedlec – Prčice

Sedlčanský pivovar Krčín, Farma DRUHAZ s.r.o., Na Červeném Hrádku 713, 264 01 Sedlčany

Arcikacíř a další sváteční piva k 25. Výročí slavností piva v Táboře

Občerstvení a stravování a speciality k pivu bude v průběhu slavností zajišťovat

Restaurace hotelu Palcát, Vltavotýnské lahůdky, spotřební družstvo Jednota České Budějovice

Vinicola Břeclav, a.s. chilská vína Tarapaca a Vinařství Na Soutoku Karel Průša

Účastníci degustačních soutěží

1. Pivovary Staropramen, a.s., pivovar Staropramen, Nádražní 84, 150 00 Praha 5

2. Královský Pivovar Krušovice, a.s. 750 53 Krušovice

3. Banskobystrický pivovar s.r.o. Sládkovičova 37, 974 05 Banská Bystrica

4. PRIMÁTOR, a.s. Dobrošovská 130, 574 40 Náchod

5. Rodinný pivovar Bernard a.s. 396 01 Humpolec

6. Pivovar Litovel, a.s. Palackého 934, 784 01 Litovel

7. Pivovar Svijany a.s. Svijany 25, 463 46 Příšovice

8. Heineken Slovensko a.s. Hurbanovo, Novozámecká ul. 2, 947 12 Hurbanovo

9. Žatecký pivovar, spol. s.r.o. Žižkovo náměstí 81, 438 01 Žatec

10. Starobrno a.s. Hlinky 160/12, 661 47 Brno

11. Pivovar Holba, a.s. Pivovarská 261, 788 33 Hanušovice

12. Pivovar Platan a.s. Pivovar 168, 398 11 Protivín

13. Akciový pivovar Dalešice, a.s. Dalešice 71, 675 54 Dalešice

14. Pivovar Velké Březno Březňák, Pivovarská 116, 403 22 Velké Březno

15. Pivovar Černá Hora, a.s. 679 21 Černá Hora 3/5

16. Pivovar Poutník, DUP – Družstvo Pelhřimov, 393 01 Pelhřimov

17. Tradiční pivovar v Rakovníku, a.s. Havlíčkova 69, 269 01 Rakovník

18. Pivovar Ferdinand, a.s. Táborská 306, 256 01 Benešov

19. Měšťanský pivovar Strakonice,a.s., Podskalská 324, 386 01 Strakonice

20. CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY a.s. Praha 5, pivovar Vyškov

21. Pivovar Vratislavice, HOLS,a.s. Tanvaldská 163, 463 11 Liberec

22. Pivovar Jihlava, a.s. Vrchlického 2, 586 01 Jihlava

23. Měšťanský pivovar v Poličce, spol. s.r.o., Pivovarská 151, 572 14 Polička

24. Pardubický Pivovar, a.s. Palackého 250, 530 33 Pardubice

25. Pivovar Herold Březnice, a.s. Zámecký obvod 31, 262 72 Březnice

26. Pivovar Nymburk, s.r.o. Pražská 581, 288 25 Nymburk

27. Pivovar Rohozec, a.s. Malý Rohozec 29, 511 01 Turnov

28. Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod a.s. Dobrovského 2027, 530 02 Havlíčkův Brod

29. Belton, s.r.o. Pivovar Eggenberg, Latrán, Český Krumlov

30. Pivovar Samson, a.s. Lidická 458, 370 03 České Budějovice

31. BTC – Kratochwill d.o.o. Šmartinska 152, 1000 Ljubljana , Slovinsko

32. Pivovar Nová Paka, a.s. Pivovarská 400, 509 01 Nová Paka

33. Sklárna a minipivovar Novosad a syn Harachov, s.r.o., 512 46 Harrachov 95

34. Jelínkova vila – pivovar, s.r.o. Velké Meziříčí

35. Staročeský pivovárek, s.r.o. Křovická 267, 518 01 Dobruška

36. Domácí pivovárek Velký Rybník, Luboš Vorel, Velký Rybník 9, 363 01 Ostrov nad Ohří

37. Pegas – Hotel, Pivovar, Pivnice, s.r.o. Jakubská 120/4, Brno

38. Pivovarský dvůr Zvíkov, s.r.o. Zvíkovské Podhradí 92, 397 01 Písek

39. Pivovar – Hotel – Restaurant Modrá Hvězda, 334 41 Dobřany

40. Pivovar Permon, Systém Net Line s.r.o. Rokycanova 1929, 356 01 Sokolov

41. První soukromý pivovar společenský v Lipníku, 751 31 Lipník nad Bečvou

42. Minipivovar Vyšší Brod,Jiří Fojtl, Kaplická 28, 382 73 Vyšší Brod

43. Pivovarský Dvůr Lipan, Dražíč 50, Týn nad Vltavou

44. Klášterní Pivovar Strahov, Strahovské nádvoří, 118 01 Praha 1

45. Pivovar Klášter, a.s., Pivovar 16, 294 15 Klášter Hradiště nad Jizerou

46. Bohemia Regent a.s. Trocnovské náměstí 124, 379 01 Třeboň

47. Pivovar Chotěboř, s.r.o., Průmyslová 1755, 583 01 Chotěboř

48. Pivovar Kocour Varnsdorf s.r.o. Východní 1547, 40 747 Varnsdorf

49. Zámecký pivovar Chyše, 364 53 Chyše

50. Svitavský Pivovárek na Kopečku, provozovatel Czech Brewmasters, s.r.o.

51. Starokladenský pivovar, Olga Macháčková, Budapešťská 2124, 272 01 Kladno

52. Pivovar Vysoký Chlumec, a.s. Vysoký Chlumec

53. Pivovar Antoš, Golem Slaný, s.r.o., Slaný

54. Maisel Brauerei KG, Hindeburg Strasse 9, Bayeruth

55. VOEŠ Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Podskalská 10, Praha

56. Pivovar Kaltenecker, s.r.o. Zakarpatská 28, 048 01 Rožňava

57. LUKRÉCIUS a.s. Pivovarský dvůr Plzeň, Pivovar Purkmistr, Plzeň –Černice

58. Pivovar Uherský Brod a.s., Neradice 369, 688 16 Uherský Brod

59. Moštárna a pivovar Radouš Štáhlavy

60. Pivovar Rychtář a.s., Resslova 260, Hlinsko v Čechách

61. Rodinný minipivovar VALÁŠEK – Roman Dohnal, Ohrada 1874, 755 01 Vsetín

62. Podklášterní pivovar URBAN, , Variant Plus spol, s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 Třebíč

63. SOŠ ekologická a potravinářská, Veselí nad Lužnicí

64. Yokohama Bay Brewing.Co , Naka – Ku, Yokohama-shi , Kanagawa, 231-0044 Japan

65. Pivovar Koniček s.r.o. Vojkovice 10, 739 51 Dobrá

66. Palírna a pivovar Jaroslav Kutílek, Žlebské Chvalovice 88, 538 43 Třemošnice

67. Zemský pivovar, s.r.o. Salmovská 1545/9, Praha 2

68. Pivovar RUPRENZ Uhřínovice, Martin Povýšil, Uhřínovice 26, 588 32 Brtnice

69. GEMMET TOOL s.r.o. Minipivovar u Dyje, Vodní 267, 783 44 Náměšť na Hané

70. Svatokopecký pivovar, St. Krejčího 4, 772 00 Olomouc – Svatý Kopeček

71. Beskydský pivovárek s.r.o., Ostravice 449, 739 14 Ostravice

72. VESELKA LITOMYŠL s.r.o., T. Novákové 64, 570 01 Litomyšl

73. Pivovar Falkon, Jakub Veselý, Šafaříkova 2538, 438 01 Žatec

74. BROUWERIJ VAN STEENBERGE N.V., Lindenlaan 25, 9940 Ertvelde Belgium

75. Pivo Hostivar a.s. Nábřežní 87/2, 150 00 Praha 5

76. Slavkovský pivovar s.r.o., U mlýna 1422, 684 01 Slavkov u Brna

77. Pivovar Sessler, Při Kalvárii 17, 917 61 Tranava, Slovenská republika

78. Pivovar Hrádek s.r.o. Družstevní 195, 763 21 Slavičín

79. Libocký pivovar David Pátek , Evropská 134/209, 161 00 Praha 6

80. Rožnovské pivní lázně, s.r.o. Pivovarská 6, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm

81. Mayzus Breweries Company s.r.o. Na Nádvoří 1, 391 37 Chotoviny

82. iMakers, s.r.o. – pivovar Lucky Bastard, Absolonoba 81, 624 00 Brno

83. Pivovar – Kozlíček, Horní Dubenky 145, 588 52 Horní Dubenky

84. Pivovar Na Rychtě, s.r.o. Klášterní 75/9, 400 01 Ústí nad Labem

85. Suntory Beer Limited, Wakay, Shimamoto-cho,Mishima-gun, Osaka 618-8503,Japan

86. ARMAR spol. s.r.o. Pivovar Faltus, Řetová 82, 561 41 Řetová

87. MOSTECKÝ KAHAN s.r.o., Obránců míru 2629, 434 01 Most

88. AKCIOVÝ PIVOVAR LETINY a.s., Letiny 66, 336 01 Letiny

89. Terra Felix, s.r.o., Zámecký pivovar Frýdlant, Hejnická 4073, 484 01 Frýdlant

90. Pivovar Hostomice pod Brdy, Pivov. Štěpán Kříž, Radějovice 52, 251 68 Kamenice

91. PIVOVAR JADRNÍČEK, Komenského 318, 783 44 Náměšť na Hané

92. Pivovar LYER, Modrava 10, 341 92 Modrava

93. LOUNSKÝ ŽEJDLÍK s.r.o., Rybalkova 1323, 440 01 Louny

94. CHOMOUT s.r.o., Dalimilova 18/92, 783 35 Olomouc – Chomoutov

95. Malý nezávislý pivovar Žumberk, Žumberk 15, 374 01 Trhové Sviny

96. PIVOVAR IKONA s.r.o., Košická 16, 04 801 Rožňava Slovenská republika

97. Pivovar Kácov, s.r.o., V Podskalí 6, 385 09 Kácov

98. Sedlčanský pivovar KRČÍN, Na Červeném Hrádku 793, 264 01 Sedlčany

99. FALKEŠTEJN, Křinický pivovar, s.r.o. Krásná Lípa

100. FIRST PRIVATE BREWERY, Kijev, Ukrajina

101. Minipivovar Všerad, SOME CZ s.r.o., Zámecký dvůr Všeradice

102. Privatbrauerei J.B. Falter Regen KG, Am Sand 15, 942 09 Regen

103. Vesnický pivovar Ohrada, s.r.o., Vísky 100, 679 33 Vísky u Letovic

104. Ettl Bräu KG, Banhofstrasse 2, 942 44 Teisnach D

105. Pivovar Matuška s.r.o., U radnice 115, 267 42 Broumy

106. Dampfbierbrauerei Zwiesel GmbH a CO.KG, Regener Strasse 9, Zwiessel D

107. PADRE Craft Brews, s.r.o., Krupinská 4, 040 01 Košice Slovenská republika

108. Beer of Yerevan CJSC, KILIKIA BEER, 8 Tsovakal Isakovi Ave, Yerevan, 0082 Armenia

109. Privatbrauerei Zwettl Karl Schwarz GmbH, Syrnauerstrasse 22-25 Zwettl

110. Minipivovar ŠTRAMÁK Senica, M.E.R.A.D., s.r.o. Robotnická 93, 905 01 Senica , Slov.

111. BIERWERKSTATT WEITRA, Sparkasseplatz 160, 3970 Weitra , Austria

112. Hofmark Brauerei KG, Hofmarkstrasse 15, D 93455 Loifling Cham D

113. Pivovar Černý orel, Velké náměstí 24, Kroměříž

114. Brněnská pivovarnická společnost, s.r.o., Porážka 208/3, 602 00 Brno

115. BALITOVY VALAŠSKÉ PIVOVARY s.r.o. Hutisko- Solanec 609, 756 62 Hutisko- Solanec

116. Minipivovar Jeseník, Otakara Březiny 1369/002B, 790 01 Jeseník

117. VAN PUR S.A., ul. Cybernetyki 7, 02-677 Warszawa, Poland

118. Rodinný pivovar SVATÝ FLORIÁN, Tomáše Garyka Masaryka 81, 357 33 Loket

119. První Zichovecká, Zichovecký pivovar, Zichovec 46, 273 74 Klobuky

120. BAVARIA GROUP, ul. Telmana 45, Vladikavkaz, 362001 Republika Severní Osetie – Al.

121. Pivovar Clock s.r.o., Školní 2, 517 43 Potštejn

122. RESTAURACE a PIVOVAR U TŘÍ RUŽÍ Praga s.r.o., Husova 232/10, Praha l

123. KASTELÁN s.r.o., pivovar Oravský Podzámok, Valachovej 3, 841 02 Bratislava

124. Pivovárek, s.r.o. Poděbradova 12, 301 00 Plzeň

125. Serforrás Kft., Vorosmarty, ul. 79, Miskolc Maďarsko

126. Israel Beer Breweries Ltd., 5 Bar Lev Ave, 78191 Ashkelon, Israel

127. Podžbánský pivovar, s.r.o. Kaprova 42/14, 110 00 Praha 1

128. Podřipský rodinný minipivovar, Ctiněves 1, 413 01 Roudnice nad Labem

129. Zámecký pivovar, a.s. pivovar Bratčice Modřická 486/34 664 48 Moravany

130. Česká zemědělská univerzita, Výzkumný a výukový minipivovar, Praha 6 – Suchdol

131. Břevnovský klášterní pivovar svatého Vojtěcha, a.s. Markétská 28/1, 169 00 Praha 6

132. Chmelařský institut s.r.o. Kadaňská 2525 438 01 Žatec

133. Pivovar Chalupník Perštejn – KOVO s.r.o., 431 63 Perštejn, Údolní 13

134. Pivovar Sandorf, BÍLIKOVA , s.r.o. Prievaly 79, 906 34 Prievaly Slovenská republika

135. Pivovárek Trubadúr, František Hájek, Troubelice 252, 783 83 Troubelice

136. Pivovarský dům, PIVO PRAHA s.r.o., Ječná 15, 120 44 Praha 2

137. Pivovar a sodovkárna Kout na Šumavě, 345 02 Kout na Šumavě 2

138. Džekův Ranč, minipivovar, Žárská 22, 582 63 Ždírec nad Doubravou

139. Minipivovar Kohutka Vyšní Lhoty , 739 51 Vyšní Lhoty 197

140. Qásek, s.r.o. Přívozská 367/34, 702 01 Ostrava 1

141. Pivovar Popelín, s.r.o. Popelín 43, 378 55 Popelín

142. Holíčský pivovar Wywar, Bratislavská 20 D, Holíč 908 51 Slovenská republika

143. Berquell Brauerei Löbau GmbH, Weststrasse 7, 02 708 Löbau D

144. Pivovar Lužiny, s.r.o. Archeologická 2256/1 155 Praha 5

145. Pivovar Kosíř, s.r.o. Lhota pod Kosířem 10, 783 44 Drahanovice

146. WOODMAN Production, a.s. Martinovská 3262/50, 723 00 Ostarava - Martinov

147. Rodinný pivovar Berounský medvěd, Tyršova 135, 266 01 Beroun

148. Brasserie Van Honsebrouck, Oostrobekestraat 43, 8770 Ingelmunster, Belgium

149. Pivovar a restaurace Vítek z Prčice, komenského 21, 257 91 Sedlec – Prčice

150. Pivovar MAGISTR, Hrnčířská 23, 602 00 Brno

151. TWO TALES BREWING, s.r.o. Náměstí míru 1221/4, Vinohrady, 120 00 Praha 2

152. KVADRO spol s.r.o. Cihelní 290, 735 31 Bohumín – Skřečon , Hotel pod Kyčmolem

153. HILDEN BREWING CO,Hilden Lisburn,CO. Antrim BT 27 4TY Irland


Plesová sezóna naplno startuje v těchto dnech v Kynšperku nad Ohří. Jednou z očekávaných událostí tohoto druhu má být 33. ročník včelařského reprezentačního plesu, který se bude konat v sobotu 24. ledna v novém multifunkčním sále Kynšperského pivovaru. Ten se v novodobé historii stává hostitelem tanečních bálů vůbec poprvé. A tak se na svoji premiéru náležitě připravuje.

Včelaři z Kynšperka nad Ohří si u nás ples objednali již rok dopředu. Je to od nich milé, že chtějí svoji tradiční slavnost uspořádat právě u nás. Za to se jim dostane veškerého servisu dle jejich přání,“ přislíbil ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil. Na bále bude hrát krojovaná dechová hudba Horalka z Domažlic. Začátek je ve 20 hodin.

Další významnou společenskou akcí bude První reprezentační ples města Kynšperk nad Ohří, který organizátoři naplánovali na sobotu 7. února. Galavečer začíná ve 20 hodin s tím, že k tanci a poslechu bude hrát oblíbená hudební kapela Concordia band. Návštěvníci městského bálu se dále mohou těšit na barmanskou show a chybět nemá ani půlnoční překvapení. „Převážná část programu se bude odehrávat na hlavním sále. Zábava ale poběží také dole v restauraci, kde bude svištět diskotéka v režii dýdžeje Šurdy. Ještě mohu zmínit, že role uvaděče plesu se zhostí známý moderátor David Petřík,“ poznamenal ředitel pivovaru.

Taneční rej v dupárně U Zajíce, jak se kulturní síň pivovaru nazývá, si užijí také děti. A to hned po městském plese v neděli 8. února. „První ročník maškarního bálu pro malé i větší děti bude plný her a soutěží. Kdo přijde bez masky, může si ji vyrobit na místě a společně s ostatními pak řádit na diskotéce,“ přiblížil další připravovanou akci Vomočil. „Prostory multifunkčního sálu se nám zatím dobře osvědčily. Již v loňském roce se u nás konaly různé tancovačky a firemní akce. Plesovou sezónu však testujeme poprvé. Budeme rádi, pokud se tradice uchytí a my tady budeme moci hostit plesy a nejrůznější společenské události pořádané městem, podniky nebo místními spolky,“ vyjádřil své přání ředitel.

Kulturní sál vznikl v nejstarší budově pivovarského areálu a dokáže pojmout až 200 návštěvníků. Prostory jsou stylově zařízené a vyzdobené originálními nástěnnými malbami s pivovarskou tématikou. Přestože se sál nachází v patře nad restaurací, přístupný je i vozíčkářům. „Jelikož v objektu nemáme výtah, tak jsme alespoň pro tyto účely pořídili mobilní schodolez,“ zmínil Vomočil.


V degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX 2015 zvítězila Holba Horské byliny v kategorii míchaných piv. Další ocenění a certifikát kvality patří výčepnímu pivu Holbě Classic. Už tradičně v soutěži bodovala také Holba Šerák a Holba Premium. Obě piva získala bronzové medaile ve Zlatém soudku PIVEX 2015 v příslušných kategoriích.

Holba Horské byliny je na trhu ochucených piv loňským nováčkem a zlatá medaile potvrzuje, že přízeň konzumentů není náhodná. Jde o pivo s nízkým obsahem alkoholu a ryze přírodním složením. Kombinace českého chmele, prvotřídního sladu, horské vody z vlastního zdroje a sedmi bylin dává pivní novince svěží chuť, odlišnou od běžných ovocných piv. „Vaříme ho podle vlastní receptury, kterou jsme dlouhodobě testovali. Je to lehké osvěžující pivo, ideální k zahnání žízně", říká ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka, který je spoluautorem receptury toho pivního šampiona.

Prvotřídní kvalita surovin a tradiční výrobní postupy, používané po staletí, se promítají do všech piv značky. Přinášejí jim jedinečnou chuť, pitelnost a osobitou charakteristiku. A právě to rozhodlo o úspěchu piv Holba napříč sortimentem značky. „Znovu se nám podařilo získat medaile, tentokrát v průřezu celým sortimentem. To je dobrá zpráva a pro konzumenty záruka stabilní kvality. Ať si zvolí jakékoli pivo z naší produkce, mohou očekávat prvotřídní kvalitu,“ komentuje úspěch Vladimír Zíka.

To, že nejlepší piva vaří na střední Moravě potvrzují i výsledky pivovarů Zubr a Litovel, které spolu s Holbou patří do přerovské pivovarnické skupiny. Zubr získal dvě medaile pro Zubr Gold a Zubr Classic tmavé výčepní a dva certifikáty kvality. Litovel Premium světlý ležák se stal vítězem v sudových pivech a získal zlatou medaili. Bronz patří pivu Litovel Dark a Litovel Černý Citron nealko. Holba, Zubr a Litovel tak opět potvrzují pozici favoritů mezi českými pivy.

Degustační soutěž Zlatý pohár PIVEX a Zlatý soudek PIVEX je prestižní pivovarskou soutěží u nás, vyhlašovanou jedenkrát ročně. Hodnocení jednotlivých vzorků piv probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Piva v soutěži hodnotí odborní degustátoři, většinou sládci a pivovarští experti.


Pivovar Staropramen zaznamenal mimořádný úspěch na letošním 23. ročníku prestižní degustační soutěže Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015, která se každoročně koná v Brně. U porotců nejvíce zabodoval Staropramen Ležák, který zvítězil v kategorii světlých ležáků a spolu se Staropramenem Světlým navíc získal zvláštní ocenění s názvem SUPERIOR KOLEKCE udělované pivovaru, jehož soutěžní značky získaly v součtu dvou hlavních kategoriích (světlé výčepní + světlý ležák) nejvyšší bodové hodnocení. Pivovar si z prestižní degustační soutěže odváží celkem čtyři ocenění.

Výsledky soutěže byly oficiálně vyhlášeny v Brně ve středu 14. ledna 2015 v rámci 23. Galavečera pivovarníků a sladovníků České republiky. Staropramen se prosadil v konkurenci 13 pivovarů, které přihlásily do soutěže rovných 40 vzorků svých lahvových piv. Vítězstvím Ležáku výčet úspěchů pivovaru Staropramen zdaleka nekončí. Staropramen Světlý obsadil skvělé druhé místo v kategorii světlých výčepních piv. Celkový úspěch smíchovského pivovaru navíc podtrhl Certifikát kvality pro Staropramen Jedenáctku za vyrovnanou kvalitu v obou kolech soutěže.

Máme velkou radost, že se nám podařilo uspět se všemi třemi přihlášenými pivy značky Staropramen, tedy s Ležákem, Světlým i Jedenáctkou. Získaná ocenění potvrzují, že na Smíchově vaříme velmi kvalitní piva, která se dokáží prosadit v konkurenci velkých i malých pivovarů,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen, a dodává: „Úspěchu ve Zlatém poháru PIVEX si vážíme mimo jiné proto, že je to soutěž dvoukolová a zohledňuje tak dlouhodobou vysokou kvalitu.

Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015 probíhá ve dvou kolech, v rámci nichž porota složená pivovarských odborníků hodnotí zejména chuť, plnost, vůně, říz a hořkost piva. V obou kolech jsou u všech vzorků piv prováděny také laboratorní rozbory a senzorická hodnocení v laboratořích. K první degustaci se odborní degustátoři sešli v listopadu 2014. Druhé kolo hodnocení přihlášených vzorků proběhlo 7. ledna 2015.

Staropramen Světlý, který je nejprodávanějším pivem z portfolia Staropramenu, je charakteristický osvěžující čistou pivní chutí s jemným řízem. Je to také nejoceňovanější pivo z portfolia pivovaru. Na Zlatém poháru PIVEX zaujal porotu a získal ocenění i v letech 2011 a 2013. Ve stejných letech vyhrál svou kategorii také ve druhé prestižní pivovarské soutěži – České pivo roku. Loni získal bronz.

S náročnými podmínkami soutěže si výborně poradily i oba přihlášené světlé ležáky, když Staropramen Ležák svou kategorii dokonce vyhrál. „Je středně až silně prokvašený. Vaříme ho ze dvou druhů sladů z Polabí a vybraných odrůd chmele z žatecké oblasti. Loni na podzim získal třetí místo v soutěži o Nejlepší ležák pořádané První pivní extraligou. Těší nás tak, že dlouhodobě vítězíme napříč soutěžemi bez ohledu na složení odborných degustačních komisí soutěží i počtu a velikosti soutěžících pivovarů,“ popsal po zisku ocenění své pocity vrchní sládek pivovaru Zdeněk Lux.

Umístění Staropramenu v odborné degustační soutěži Zlatý pohár PIVEX – Pivo 2015:

Superior kolekce: Staropramen Ležák a Staropramen Světlý

Staropramen Ležák: 1. místo v kategorii světlý ležák

Staropramen Světlý: 2. místo v kategorii světlé výčepní pivo

Staropramen Jedenáctka: Certifikát kvality


Pivovary Lobkowicz se staly se svou širokou nabídkou piv ze sedmi regionálních pivovarů partnerem letošního VI. ročníku Grand Restaurant Festivalu. Tato celorepubliková akce, která se koná v 85 nejlepších a nejzajímavějších restauracích z Maurerova výběru, potrvá od 15. ledna až do konce února.

Doba, kdy v restauraci stačilo nabídnout jednu či dvě značky, a to většinou pouze jednoho druhu piva, již pomalu začíná být minulostí. Lidé mají zkrátka rádi různorodost a Pivovary Lobkowicz jim rozhodně mají co nabídnout. „Účastí na Grand Restaurant Festivalu chceme všem gastronautům dokázat, že objevování nových chutí může představovat nevšední zážitek, který by si rozhodně neměli nechat ujít. Párování skvělých jídel a ušlechtilých vín se bere jako samozřejmost. My si myslíme, že stejně dobře jako víno může posloužit i pivo, a to především díky jeho chuťové rozmanitosti. A to platí o to více, pokud se jedná o řemeslně vyráběné pivo nejvyšší kvality, za kterým stojím um našich sládků,“ říká Michal Kuřec, pivní sommeliér skupiny Pivovary Lobkowicz.

Někteří z návštěvníků Grand Restaurant Festivalu se mohli již s nabídkou Pivovarů Lobkowicz setkat osobně například na květnovém Prague Food Festivalu 2014. Lidé zde měli šanci ochutnat širokou škálu tradičních řemeslně vyráběných piv. „Mnoho kladných ohlasů, které jsme na tato piva od návštěvníků obdrželi, nás přimělo prohloubit naše partnerství se špičkovými českými restauracemi. Zúčastnili jsme se slavnostního galavečera v rámci ocenění nejlepších restaurací podle Maurerova výběru Grand Restaurant 2015. K vybraným pokrmům od TOP 10 českých restaurací bylo možné ochutnat piva hned 6 pivních stylů, které naše pivovary vaří, a reakce byly velmi kladné“ doplňuje Michal Kuřec.


Bizon z Vratislavic

[čtvrtek, 18. prosinec 2014]

Pro rok 2015 připravil vratislavický pivovar Konrad pro milovníky pivních speciálů limitovanou edici nového piva. Jmenuje se Bizon a technologicky jde o typ ALE .

Tento typ piva se ve Vratislavicích vaří poprvé. Jedná se o svrchně kvašené, velmi hořké a silné pivo původem z Velké Británie. Kombinací ječných a pšeničných sladů se získá 16° mladina. Po kvašení má Bizon 7% alkoholu. Výjimečnou hořkost mu dávají původní americké odrůdy chmele.

O pivu lze diskutovat lze zde...

Bizon z Vratislavic [p191]

Předání čestného občanství se uskutečnilo v pondělí 15. prosince 2014 u příležitosti 140. výročí uvaření první várky velkopopovického piva. První várku piva z Velkých Popovic uvařil Přemysl Růžička v úterý 15. prosince 1874 v 60hektolitrovém kotli. Čestné občanství obce převzal z rukou starosty obce Ivana Boleslava ředitel pivovaru Velké Popovice Jaroslav Hacko.

Přemysl Růžička se narodil 6. ledna 1845 a zemřel 11. srpna 1909 v Kutné Hoře, kde je taky pochován. První sládek působil v pivovaru Velké Popovice dlouhých 15 let od roku 1874 do roku 1889. Během pobytu ve Velkých Popovicích bydlel v areálu pivovaru, v domě č. p. 1 (dnešní restaurace Velkopopovická Kozlovna), kde byly deputátní byty pro zaměstnance. Před pivovarskou štací ve Velkých Popovicích pracoval jako sládek v pivovaru Štiřín (1871-1874) a po odchodu z Popovic působil do roku 1901 v zámeckém pivovaru v Jindřichově Hradci.

Zakladatel pivovaru baron František Ringhoffer, významný průmyslník, se rozhodl postavit nový pivovar právě ve Velkých Popovicích, protože byl v okolí vysoce kvalitní zdroj pitné vody. V roce 1871 začaly na okraji Velkých Popovic u rybníka v sousedství hospodářského dvora zemní práce a 10. května 1874 byla protokolárně zkolaudována stavba pivovaru se sladovnou. František Ringhoffer se však jeho otevření v roce 1874 již nedožil. Po smrti barona Ringhoffera budovali slávu velkopopovického piva synové František a Emanuel.


Také v příštím roce se mohou zájemci řídit podle kalendáře Královédvorského pivovaru Tambor. V letošním roce bude každý měsíc na jeho majitele hledět ze stránky některý z účinkujících, kteří se představili na letošním Pivovarském podiu. Jedná se o regionální hudebníky ze skupin Wostruha, Phobos, Jízda, Rychlotrapky, Jakž Takž a Davida Jakubce. Kalendář bude možné si zakoupit přímo v pivovaru Tambor.

Kalendář pivovaru Tambor přináší fotografie z koncertů [p539]

Liberecký Radniční sklípek je otevřen

[čtvrtek, 11. prosinec 2014]

Po deseti letech, kdy zel historický prostor libereckého Radničního sklípku prázdnotou, v něm ve středu 10. prosince zahájil provoz své první značkové restaurace Pivovar Svijany. Samotnou restauraci provozuje Catering KNL, který si speciálně pro Radniční sklípek najal specialisty v oboru gastronomie a připravil různé druhy jídelních lístků tradiční i netradiční české kuchyně hodící se ke kompletnímu portfoliu svijanských piv. Hosté, jichž se do prostoru vejde 250, si poprvé v historii budou moci mimo jiné vychutnat Svijany z tanku. Radniční sklípek se oficiálně otevře 15. prosince, ideální doba pro jeho návštěvu ale bude až po Vánocích. Do té doby bude probíhat testovací provoz na akcích pro uzavřené společnosti.

Pivovar Svijany vysoutěžil prostor deset let neobývaného Radničního sklípku v květnu 2014. Rekonstrukční práce započaly téměř okamžitě po jeho převzetí a probíhaly ve spolupráci s libereckou radnicí a památkáři. Nový interiér navrhlo architektonické studio Raketoplán, z části původní sál doplnilo zcela novými prvky výčepu, vstupu a řadou dalších detailů. Pro koncepci osvětlení byla použita skleněná svítidla Lasvit. „Přáli jsme si do sklípku vnést atmosféru staré české hospody, ve které si každý najde svůj kout, kam se bude rád vracet nejen za dobrým pivem. Po celou dobu jsme se utkávali s historizujícím kontextem interiéru, do něhož jsme chtěli přinést nový život. Výsledkem jsou detaily, jako například beerbook – prostor na stěně, na kterém mohou zákazníci zanechat svou stopu v podobě účtenky,“ říká Pavel Nalezený ze studia Raketoplán a exnáměstek bývalé liberecké primátorky Jiří Šolc, který měl projekt rekonstrukce Radničního sklípku na starosti, dodává: „Stoly a židle jsou znovuobnovené, stejně jako půlkruhové vitráže v oknech. Každá z nich má svůj příběh. Při stavbě radnice je darovaly různé řemeslné cechy a spolky, a zobrazují výjevy z hospody a z tehdejšího života.“ Velká péče byla věnována i oblečení personálu. To je navržené a ušité na míru módní manufakturou Rodná Hrouda, která připravuje šaty i pro významné světové soutěže krásy. V poslední době stála za přípravou oblečení pro české soutěžící Miss World 2014 a Miss Earth 2014.

Provozování své první restaurace svěřil Pivovar Svijany Cateringu KNL, který má osmiletou úspěšnou tradici a napříč Libereckým krajem provozuje 27 svých restaurací a bufetů. „Radniční sklípek je naše 28. restaurace, která se ale od všech ostatních bude lišit. Najali jsme si pro ni speciální vysoce proškolený tým 26 specialistů v oboru gastronomie. V nové kuchyni v Radničním sklípku připravujeme občerstvení a jídla pro tři jídelní lístky dle jednotlivých částí restaurace. Vše jsou ryze české speciality,“ upřesnil vedoucí Cateringu KNL Krajské nemocnice Liberec Karel Kubelka. Hosté se proto mohou v Parlamentním sále těšit na pochoutky servírované především k pivu, zatímco v Primátorském sále okusí tradiční i netradiční české speciality od jehněčích kolínek až například po škeble. V centrální části Radničního sklípku si návštěvníci budou moci vybírat ze všech tří jídelních lístků. „Ctíme regionální výrobce, a pokud to jde, tak kupujeme suroviny od výrobců a zemědělců především z Libereckého kraje,“ doplnil Karel Kubelka. Poprvé se restaurace hostům otevře 15. prosince, ale první dny jsou rezervované pro větší akce. „Běžné návštěvníky rádi uvítáme v povánoční době, kdy již bude provoz restaurace otestován na uzavřených akcích. Otevřeno pak bude i na Silvestra“, doplňuje Karel Kubelka.

Dominantou celého prostoru je výčep, jehož součástí jsou i pivní tanky. „V Radničním sklípku nabídneme kompletní sortiment svijanských piv, některá z nich budou poprvé v historii čepovaná z tanků. Navíc pod naší přímou kontrolou, takže se hosté budou moci spolehnout na to, že právě zde budou Svijany vždy v perfektní kondici“ říká Petr Menšík, sládek Pivovaru Svijany. Na čepu bude také pivovarská voda, ze které se ve Svijanech vaří pivo. Pivovar ji bude do restaurace dovážet v sudech.

Za město patří velké díky Svijanům především proto, že v rámci rekonstrukce sklípku došlo na opravu a znovuobnovení podzemních částí radnice, nádvoří, vstupu a atd. Sklípek bude znovu, věřím na dalších 100 let, libereckou pýchou,“ dodává Jiří Šolc.

Radniční sklípek v Liberci je první vlaštovkou v plánované síti svijanských značkových hospod. „Tu bychom časem rádi rozšířili po celé republice, ale nejprve si chceme na naší domovské půdě ověřit, že je to krok správným směrem. A neexistuje lepší místo, než jsou krásné historické prostory pod libereckou radnicí,“ dodává Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany.


Pivovary Lobkowicz Group, a.s. oznamuje, že v minulém týdnu uplatnila již dříve avizovanou opci na nákup 30% podílu na základním kapitálu společnosti Pivovar Rychtář, a.s. se sídlem v Hlinsku a stala se tak jeho 100% akcionářem.

Pivovar Rychtář je součástí skupiny Pivovary Lobkowicz od roku 2008, kdy skupina získala 50% podíl, navýšený v roce 2011 na 70 %. Opce na nákup zbývajících 30 % byla sjednána již při prvotním kapitálovém vstupu.

Pivovar Rychtář byl založen v roce 1913 a v loňském roce oslavil 100 let své existence. Až do roku 1996 byl pivovar součástí podniku Pivovary Hradec Králové, s.p. V roce 1996 jej získala společnost IMEX Premium, od které ho odkoupila v roce 2008 společnost K Brewery, dnešní Pivovary Lobkowicz Group, a.s..

Pivovar Rychtář vaří pivo tradičním způsobem, včetně kvašení piva na otevřených spilkách. Jako jeden z mála pivovarů u nás používá dodnes hlávkový chmel ve své přírodní podobě. V současné době vaří osm druhů piv včetně nefiltrovaných či speciálně chmelených.


Měsíčník Pivo, Bier & Ale udělil ocenění za nejlepší nové svrchně kvašené pivo roku 2014. Je jím IPA Flying Cloud z Pivovaru Vysoký Chlumec. Získané ocenění je signálem, že se vysokochlumecký pivovar vydal na českém pivním trhu správným směrem.

IPA Flying Cloud je polotmavé 14% speciální svrchně kvašené pivo, s obsahem alkoholu 5,5 % obj., hořkost dosahuje 50 jednotek EBC, což je výrazně více než např. u běžných ležáků plzeňského typu. „Unikátní pro toto pivo je sladění profilu hořkosti a chutí speciálních sladů do nádherné plnosti a harmonie. Pro výrobu piva IPA Flying Cloud jsou potřeba speciální suroviny a kvasnice. Aplikuje se klasické chmelení na varně, ale klíčové jsou vysoké dávky chmele za studena. Výrobní prostory zejména při kvašení musí být odděleny od jiných piv. Výrobní náklady jsou díky této technologii i speciálním surovinám vyšší a pivo patří do kategorie těch dražších. Tomu pak odpovídá i mimořádný chuťový zážitek, kdy bohatou chuť a vysokou hořkost doplňuje nádherná vůně mandarinek, rozinek a květin,“ dodává Jiří Faměra, vrchní sládek Pivovarů Lobkowicz, který se na přípravě tohoto nového piva s týmem vysokochlumeckých sládků podílel.

Pivovar Vysoký Chlumec na Sedlčansku patří mezi vůbec nejstarší v Čechách. První zmínky o vaření piva pocházejí již z roku 1466. Desítky let jeho výrobní program zahrnoval klasická česká spodně kvašená piva. Revoluční změna nastala až po začlenění pivovaru pod skupinu Lobkowicz, kdy se v něm začalo s vařením svrchně kvašených piv. Jako první přišel na trh v roce 2011 pšeničný ležák Chlumecký Vít. Od té doby pivovar se svrchně kvašenými pivy výrazně pokročil a dnes jich má ve výrobním programu 7 druhů, přičemž celkově sortiment zahrnuje 13 výrobků.

Náš pivovar je tradičním řemeslným pivovarem (tzv. craft brewery), kde nám pivo kvasí v otevřených spilkách a zraje dlouhou dobu v ležáckých sklepích. Tyto tradiční pivovarské postupy vyžadují vysoký podíl lidské práce a ocenění proto vnímám jako odměnu pro celý tým zaměstnanců pivovaru. Získat ocenění krátce po uvedení na trh je pro nás velkou poctou a také potvrzením, že jdeme správnou cestou. Hlavně nás ale těší obrovský zájem konzumentů o naše nové pivo. Máme za sebou již několikátou várku a poptávka je stále obrovská. Druhý den po stočení nemáme v pivovaru ani lahev,“ říká Pavel Bekeni, sládek Pivovaru Vysoký Chlumec.

Výroční ceny měsíčníku Pivo, Bier & Ale se od loňského roku zaměřují na nejkvalitnější nová piva. „Zároveň chceme upozornit na vývoj české pivní scény, který získal během posledních tří let výraznou dynamiku. Jejími rysy jsou rozšiřování rozmanitosti pivních stylů, nástup osobitých sládků v regionálních pivovarech, kteří vaří s invencí i maximálním osobním zaujetím, a zvýšení počtu hostinců i pivních barů nabízejících piva z nezávislých a regionálních pivovarů,“ říká Pavel Borowiec, vydavatel měsíčníku Pivo, Bier & Ale.


Adventní a pohodová atmosféra zavládne v sobotu 13. prosince na nádvoří Kynšperského pivovaru. Celý areál se promění v jedno velké tržiště, kde nebudou chybět prodejní stánky s tradičním vánočním zbožím, tvůrčí workshop pro děti a sváteční muzika včetně staročeských písniček v podání veselého flašinetáře. Stylové vánoční trhy pořádá Základní umělecká škola Kynšperk nad Ohří ve spolupráci s místním pivovarem.

Vánoční jarmark se u nás koná vůbec poprvé. Letos začínáme s deseti stánky, ve kterých budou výrobci a prodejci z Kynšperka nabízet své vlastní produkty. Lidé tu jistě objeví celou řadu pěkných věcí s vánoční tématikou. Výběr je vskutku široký, od keramiky, svíček, bižuterie, adventních věnců až po perníčky, cukroví a kvalitní čokoládu. Sortiment regionálních produktů nově rozšíří i pečené čaje a pivní chmelová marmeláda,“ přiblížil pestrou nabídku vánočních trhů ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

A jelikož se akce koná v pivovaru, připravil při této příležitosti sládek Miroslav Broz speciální tmavé nefiltrované pivo pojmenované Černá milenka. „Tímto pivem připomínáme legendu porcelánového barona a tehdejšího majitele Kynšperského pivovaru šlechtice Jiřího Haase. O něm se totiž traduje, že býval velkým svůdníkem a mezi svými milenkami měl i jednu ženu tmavší pleti s exotickým původem,“ vysvětlil ředitel, kde čerpal inspiraci při hledání názvu pro novou pivní specialitu. „Ležák je třikrát chmelený a má dokonale vyváženou příjemnou sametovou chuť s karamelovým a kávovým nádechem. Obsah alkoholu je 5,2%,“ upřesnil charakteristiku novinkového piva Vomočil.

Kromě pěnivého moku si návštěvníci budou moci dopřát také svařené víno, vánoční punč a dále ochutnat grilovaná masa nebo klobásky. K poslechu a pro dobrou náladu zahraje malá dechová hudba Mariánskolázeňská pětka a soubor lesních rohů.

Vánoční trhy potrvají od 10 do 18 hodin. Vstup je po celý den zdarma.

Na vánočních trzích v Kynšperku budou moci pivaři ochutnat Černou milenku [p1184]

Pivovary Lobkowicz získaly čestné uznání odborné poroty projektu VIZIONÁŘI 2014 za budování sítě svých minipivovarů v Číně a přínos v oblasti inovativního přístupu k exportu. Hlavním odborným partnerem projektu je Česká exportní banka (ČEB).

Podle Ing. Karla Bureše, generálního ředitele ČEB, projekt VIZIONÁŘI potvrzuje, že je v ČR řada inovativních firem, vizionářů, kteří v podnikání vidí dál než ostatní. Česká exportní banka tyto tuzemské firmy ráda podpoří a pomůže jim v jejich růstu.

Jsme rádi, že se nám daří pronikat na čínský trh s naším pivem a že se nám povedlo najít alternativu k poměrně komplikované cestě lodními kontejnery na obrovskou vzdálenost. Navíc naše minipivovary nejsou jen o kvalitě piva samotného, ale přenesení genia loci českého minipivovaru či chcete-li hospody, do tamního prostředí,“ říká Zdeněk Radil, generální ředitel Pivovary Lobkowicz.

Vyhlášení vítězů projektu VIZIONÁŘI se konalo už počtvrté v řadě. Letos se zástupci inovativních firem sjeli 4. prosince do Pavilonu Grébovka na pražských Vinohradech. Večerem provázela Iveta Toušlová, která v úvodu představila hlavní cíl projektu, vyhlašovaného zájmovým sdružením právnických osob CzechInno: podpořit české firmy a podnikatele, kteří dokázali posunout své podnikání za hranice běžné podnikatelské vynalézavosti a přinesli na trh inovaci, a to nejen v tradičním technologickém slova smyslu, ale i ve smyslu společenském a ekonomickém.


Pivovary Lobkowicz zavítaly se svými regionálními pivy do Míčovny Pražského hradu. Konalo se zde vyhlášení nejlepších restaurací podle Maurerova výběru Grand Restaurant 2015. V rámci slavnostního galavečera bylo možné ochutnat menu od TOP 10 českých restaurací, které bylo kromě vína letos nově párováno i s pivy z produkce českých a moravských regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz.

Růžový jehněčí hřbet s hříbky a smetanovou omáčkou s bylinkovým piškotem z Farmy Košík zapíjeli gurmáni polotmavým speciálem Démon z Pivovaru Vysoký Chlumec na Sedlčansku. Polévku z batátů a červeného kari a tartar z krevety z restaurace Koishi fish & sushi doplňoval pšeničný ležák Velen z Pivovaru Černá Hora na Blanensku. To je jen malá ochutnávka z nabídky galavečera, na kterém kromě výtečného jídla dominovala i piva z regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz.

Pivovary Lobkowicz svojí neuvěřitelně širokou nabídkou různých pivních stylů opakovaně předvedly všem gastronautům, že párovat výborné pokrmy předních českých restaurací s pivem může být nádhernou výzvou k objevování nových chuťových zážitků,“ říká Pavel Maurer, zakladatel ankety Grand Restaurant. Michal Kuřec, pivní sommeliér Pivovarů Lobkowicz k tomu dodává: „Skutečnost, že se po uplynulá desetiletí v české kotlině nevařilo v podstatě nic jiného, než světlý ležák plzeňského typu, nás vyneslo v tomto pivním stylu na světový vrchol. Ale také to znamenalo, že pivo bylo u nás částečně degradováno na lidový nápoj a do vyšší gastronomie příliš neproniklo. To se v posledních letech ale zásadně mění a myslím, že české pivovarnictví má nakročeno k tomu, zaujmout pevnou pozici i v rozličné gastronomii, podobně jako je tomu například v Belgii.“ S naší pestrou nabídkou pivních stylů včetně svrchně kvašených piv typu Ale, IPA, pšeničné jsme schopni párovat i netradiční pokrmy jako jsou ostrá a silně kořeněná jídla, mořské plody, dorty atd., které se k tradičnímu českému ležáku nehodí.

Návštěvníci mohli během večera ochutnat celkem 6 pivních stylů, které byly zastoupeny následujícími pivy ze skupiny Lobkowicz: Lobkowicz Premium - český prémiový ležák z Protivína, který letos získal ocenění na Zlatém poháru Pivex. Merlin – tmavý prémiový ležák z Protivína, který v letošním roce vybojoval zlato na soutěži Pivo České republiky. Na stejné soutěži a na Žatecké dočesné oceněný Démon – polotmavý speciál z Pivovaru Vysoký Chlumec. Dále speciál ochucený medem Kvasar z Pivovaru Černá Hora, v jehož chuti se snoubí hladká vyrovnaná hořkost s jemnou, mírně nasládlou medovou příchutí. Velen, svrchně kvašený pšeničný ležák, který se v letošním roce stal vítězem testu MF Dnes mezi pšeničnými pivy a také získal ocenění v soutěži Zlatá pivní pečeť 2014. A jako zlatý hřeb večera byla nabídnuta svrchně kvašená IPA Flying Cloud z Pivovaru Vysoký Chlumec, která během svého prvního měsíce existence získala Výroční cenu za Nové svrchně kvašené pivo roku 2014 od měsíčníku Pivo, Bier & Ale.


«« « Strana 9 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI