Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejlepší nové svrchně kvašené pivo roku 2014 je IPA Flying Cloud z Pivovaru Vysoký Chlumec

Co se píše o pivovarech a pivu


Nejlepší nové svrchně kvašené pivo roku 2014 je IPA Flying Cloud z Pivovaru Vysoký Chlumec

[středa, 10. prosinec 2014]

Měsíčník Pivo, Bier & Ale udělil ocenění za nejlepší nové svrchně kvašené pivo roku 2014. Je jím IPA Flying Cloud z Pivovaru Vysoký Chlumec. Získané ocenění je signálem, že se vysokochlumecký pivovar vydal na českém pivním trhu správným směrem.

IPA Flying Cloud je polotmavé 14% speciální svrchně kvašené pivo, s obsahem alkoholu 5,5 % obj., hořkost dosahuje 50 jednotek EBC, což je výrazně více než např. u běžných ležáků plzeňského typu. „Unikátní pro toto pivo je sladění profilu hořkosti a chutí speciálních sladů do nádherné plnosti a harmonie. Pro výrobu piva IPA Flying Cloud jsou potřeba speciální suroviny a kvasnice. Aplikuje se klasické chmelení na varně, ale klíčové jsou vysoké dávky chmele za studena. Výrobní prostory zejména při kvašení musí být odděleny od jiných piv. Výrobní náklady jsou díky této technologii i speciálním surovinám vyšší a pivo patří do kategorie těch dražších. Tomu pak odpovídá i mimořádný chuťový zážitek, kdy bohatou chuť a vysokou hořkost doplňuje nádherná vůně mandarinek, rozinek a květin,“ dodává Jiří Faměra, vrchní sládek Pivovarů Lobkowicz, který se na přípravě tohoto nového piva s týmem vysokochlumeckých sládků podílel.

Pivovar Vysoký Chlumec na Sedlčansku patří mezi vůbec nejstarší v Čechách. První zmínky o vaření piva pocházejí již z roku 1466. Desítky let jeho výrobní program zahrnoval klasická česká spodně kvašená piva. Revoluční změna nastala až po začlenění pivovaru pod skupinu Lobkowicz, kdy se v něm začalo s vařením svrchně kvašených piv. Jako první přišel na trh v roce 2011 pšeničný ležák Chlumecký Vít. Od té doby pivovar se svrchně kvašenými pivy výrazně pokročil a dnes jich má ve výrobním programu 7 druhů, přičemž celkově sortiment zahrnuje 13 výrobků.

Náš pivovar je tradičním řemeslným pivovarem (tzv. craft brewery), kde nám pivo kvasí v otevřených spilkách a zraje dlouhou dobu v ležáckých sklepích. Tyto tradiční pivovarské postupy vyžadují vysoký podíl lidské práce a ocenění proto vnímám jako odměnu pro celý tým zaměstnanců pivovaru. Získat ocenění krátce po uvedení na trh je pro nás velkou poctou a také potvrzením, že jdeme správnou cestou. Hlavně nás ale těší obrovský zájem konzumentů o naše nové pivo. Máme za sebou již několikátou várku a poptávka je stále obrovská. Druhý den po stočení nemáme v pivovaru ani lahev,“ říká Pavel Bekeni, sládek Pivovaru Vysoký Chlumec.

Výroční ceny měsíčníku Pivo, Bier & Ale se od loňského roku zaměřují na nejkvalitnější nová piva. „Zároveň chceme upozornit na vývoj české pivní scény, který získal během posledních tří let výraznou dynamiku. Jejími rysy jsou rozšiřování rozmanitosti pivních stylů, nástup osobitých sládků v regionálních pivovarech, kteří vaří s invencí i maximálním osobním zaujetím, a zvýšení počtu hostinců i pivních barů nabízejících piva z nezávislých a regionálních pivovarů,“ říká Pavel Borowiec, vydavatel měsíčníku Pivo, Bier & Ale.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI