Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Příroda nám není lhostejná...

[pátek, 1. listopad 2013]

...vzkazují hanušovičtí pivovarníci a každý rok na podzim vyrážejí s krumpáči a motykami sadit stromky vysoko v horách. V rámci projektu Holba Jeseníkům zasadili jeho zaměstnanci pivovaru už 4250 stromků na horských hřebenech Jeseníků. Nejstarší sazenice dnes měří kolem metru a potvrzují známé rčení „Komu se nelení, tomu se zelení“.

Iniciativa pivovaru ve spolupráci s Lesní správou Loučná nad Desnou vznikla před 9 lety a každý rok se ji daří úspěšně rozvíjet. Jejím posláním je především omlazování lesních porostů v těžko přístupných oblastech a zachování ekologie horské krajiny Jeseníků.

"Až na samé hřebeny Jeseníků, do lokality mezi Červenohorským sedlem a Vřesovou studánkou vyjeli pivovarníci i letos. Tentokrát do pracně vyhloubených jam sázeli listnáče, konkrétně buk lesní. Ve výšce okolo 1200 m listnaté porosty buku a jeřábu vhodně doplňují smrkové porosty a vytvářejí potřebnou vrstvu humusu. O výsadbě nových porostů informuje značení na turistických stezkách, připomínající zásluhu místního pivovaru a odhodlání jeho zaměstnanců. Po devíti letech už můžeme hovořit o dobře založené tradici, která přináší ovoce také díky vzájemné spolupráci s našim partnerem Lesy ČR,“ vyjadřuje ředitel pivovaru Vladimír Zíka, který se každoročně akce zúčastní.

Pivovar se může pochlubit i dalšími ekologickými počiny. Patří k nim např. revitalizace pivovarských rybníků, vybudování moderní čistírny vod nebo podpora CHKO Jeseníky.


Ferdinand získal v kategorii pivo roku 2013 další ocenění České chuťovky

Celostátní soutěž Česká chuťovka má za úkol objevit nové české potraviny té nejlepší chuti. Tmavý ležák Ferdinand 11 % dokázal, že ač je z malého benešovského pivovaru, tak dokáže velké věci. Soutěž dbá zejména na vysoké chuťové parametry, které oceňuje dvanácti členná nezávislá odborná porota a ty Ferdinand splnil.

Projekt Česká chuťovka má za úkol napomáhat drobným výrobcům proniknout s výrobky, které jsou kvůli vysokým nákladům na reklamu a cenám potravinám ve velkoobchodech na trhu leckdy opomíjené. Spotřebitelé tak zase mohou odhalit, které české potraviny jsou kvalitní a chutné. Soutěže se mohou zúčastnit i velcí tuzemští výrobci, ale musí dokázat, že chuť jejich potravin si zaslouží ocenit.

Neméně důležitou součástí hodnocení je také design výrobku a jeho spotřebitelská využitelnost. Spojením těchto parametrů s českým původem potravin je značka Česká chuťovka zcela nezaměnitelná s jinými oceněními, která jsou v ČR udělována,“ uvádí oficiální webové stránky soutěže, která se 17. října konala pod záštitou pana Milana Štěcha, předsedy Senátu v Rytířském sále Senátu Parlamentu ČR.

Pivo Ferdinand je oceněno titulem Dobrý tuzemský potravinářský výrobek už potřetí v řadě a tak znovu dokazuje české pivařské kotlině, že přívlastek „skutečné pivo“ mu po právu patří.


Pivovar Litovel je klasickou výrobou piva proslulý. Podle tradičních receptur se tady vaří pivo už 120 let a jeho chuťové vlastnosti a prvotřídní kvalitu oceňují nejen pivovarští odborníci, ale především konzumenti. Právě je láká nahlédnout pod pivovarskou pokličku svého favorita nejvíce. Letos se to podařilo také Zdeňkovi Vavrdovi z Olomouce, který na svoji oblíbenou značku piva nedá dopustit. Stal se v pořadí 10 tisícím návštěvníkem a kromě celé řady zajímavostí ho v litovelském pivovaru čekal originální dárek.

Pan Vavrda tady nebyl poprvé. Naposledy pivovar navštívil před 20 lety, a teď přišel vlastně „zkontrolovat“, jestli je všechno jak má být. Kromě nové spilky, stáčírny lahví ho zaujalo návštěvnické centrum s historickou pivovarskou expozicí a zkušební minipivovar, který je v provozu necelé 2 roky. Právě v něm si totiž bude moci uvařit své narozeninové pivo. Je to dárek pivovaru jubilejnímu návštěvníkovi a pan Vavrda neskrýval nadšení. “Pivo Litovel piji takřka celý život a toto je nejhezčí dárek, který jsem mohl k narozeninám dostat,“ vyjádřil bezprostředně po jeho přijetí. To jeho oblíbené si pravidelně dopřává v Pivnici Knihovna, kde k dobrému pivu servírují navíc i dobré počtení. Kromě toho, že pivnici zdobí police plné knih, jsou štamgastům k dispozici i pivovarské noviny s aktuálními informacemi přímo z pivovaru. Pan Vavrda tady patří k štamgastům, kteří mají nejen svůj stůl, ale i místo. Nejčastěji si s kamarády připíjejí Moravanem a také letos se těší na polotmavého nefiltrovaného Gustava, který v Litovli vaří pouze příležitostně a v omezeném množství.

Pivovar Litovel ročně přivítá na 12 tisíc návštěvníků. Jako jeden z posledních totiž umožňuje poznat klasickou výrobu piva podle tradičních receptur. Návštěvníky láká také historická expozice, kde k nejoblíbenějším exponátům patří např. pivovarská lavice pro „gradirování“ piva. Šlo o jednoduchý, osvědčený postup, který dnes baví návštěvníky. Dřevěná lavice se polila pivem, poté se na ni usedlo v kalhotách z kůže, ta byla podmínkou. A pokud jste po chvíli vstávali i s lavicí přilepenou na zadku, bylo pivo v pořádku. Okruh pivovarem trvá dvě hodiny. Začíná se prohlídkou areálu a poté, za dodržení přísných hygienických opatření, následuje návštěva varny, spilky, laboratoří, ležáckých sklepů a končí na stáčírnách sudů a lahví. Součástí bývá i oblíbená degustace, při níž mají zájemci možnost ochutnat všechny druhy litovelského piva. Dovědí se také zajímavosti o složení piva obecně, jeho chuti a co ji ovlivňuje i to, jak dobré pivo poznat.


Pivovar Litovel investuje do ekologie

[středa, 30. říjen 2013]

Výsledkem snažení je ocenění Podnikatelský projekt roku 2013

Projektem roku se stala rekonstrukce horkovodního hospodářství varny a výměna stávajícího zdroje tepla v pivovaru Litovel. V soutěži, kterou každoročně vyhlašuje CzechInvest, získala ocenění za 2. nejúspěšnější realizací. Jejím výsledkem je snížení spotřeby zemního plynu pivovaru a celkové energetické náročnosti výroby.

Ekonomicky jde o investici s dlouhodobou návratností, o to větší je ale její dopad ekologický. „Dříve jsme dokázali zpětně využít pouze malou část energie, dnes je toto množství podstatně vyšší. Současně se nám podařilo významně snížit množství emisí a to je výborná bilance z pohledu ekologie“ kometuje investici ředitel pivovaru Lumír Hyneček.

Díky efektivnímu využití odpadního tepla se pivovaru podařilo snížit nejen celkovou spotřebu tepelné energie, ale současně i vody, která pro výrobu piva klíčová. Pozitivní ekologický dopad má například i to, že se většina litovelského piva vypije tzv. „kolem komína“, tedy v olomouckém regionu.

Soutěž vyhlašuje Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR. Jde o prestižní projekt, který hodnotí realizované projekty českých podnikatelů, podpořené ze strukturálních fondů EU v předchozím roce. Akce se již tradičně zúčastní řada významných zástupců z řad podnikatelů, státní správy a samosprávy


Podzimní běh Akademie gastronomických umění se v uplynulých dnech uskutečnil v Krušovicích, Brně a Velkém Březně. Jde o školení, pořádané společností HEINEKEN Česká republika, jehož cílem je předat majitelům restaurací informace a novinky z oboru a zvyšovat úroveň gastronomie.

Školení sestává ze tří semestrů, přičemž nejdůležitější je první z nich – učí všemu kolem správné péče o pivo. Absolvování prvního semestru AGU je jednou z deseti podmínek, které musí restaurační podniky splnit, aby získaly Certifikát kvality a staly se členy Ligy garantované kvality s řadou výhod.

Provozovny, jejichž majitelé by si zasloužili AGU absolvovat, vytipovávají obchodní zástupci a stav pak na místě kontrolují obchodní sládci příslušných regionů. Poté jsou pozváni na první semestr AGU, zaměřený na péči o pivo. Dozvědí se tam vše o závozu piva, skladování, výčepní technologii, péči o sklo i servírování, což je teoretická část školení. V té praktické pivo čepují či degustují a učí se rozpoznávat cizí chuti v pivu. Prvního semestru AGU se účastní majitelé či provozovatelé restaurací, obsluha a v některých případech i stálý host podniku.

„Do Krušovic teď na podzim přijelo 28 lidí ze 13 provozoven. Hodně z Prahy, ale třeba i z Knovíze u Kladna, Dobronic u Mladé Boleslavi a Plzně. Většina provozoven byla ze středních Čech,“ konstatoval obchodní sládek pro střední Čechy Vlastimil Ševčík. Účastníci podle něj odjížděli spokojení, kromě přednášek se jim líbila i soutěž v čepování piva na čepici i na hladinku, kdy nejlepší tři dostali příjemné ceny. Nechyběla ani exkurze v pivovaru a přednáška o zodpovědné konzumaci alkoholu.

Brněnského školení se účastnilo celkem 26 osob rovněž ze třinácti provozoven. Ze všech koutů Moravy, například Hodonína, Vracova, Zlatých Hor nebo Křižanova,“ uvedl obchodní sládek pro Moravu Svatopluk Vrzala.

AGU ve Velkém Březně hostila 26 majitelů a provozovatelů z celkem 13 restauračních zařízení – například Jevíčka, Čenkovic, Března u Chomutova, ale i Ústí nad Labem nebo Litvínova. „Se školením byla oboustranná spokojenost. Je toho hodně, co frekventanti kurzu od nás všechno vyslechnou a potřebují vstřebat. Náplň AGU se opět líbila, teoretická i praktická část. I tady bodovala soutěž,“ řekl obchodní sládek pro oblast severních Čech Petr Karlovský.

Vlastní péče o pivo se týká pouze první semestr AGU. Druhý a třetí semestr se organizuje pouze pro ty podniky, které už Certifikáty kvality mají. „Restauracím tak Heineken umožňuje bezplatné vzdělání i v oborech, které s pivem nesouvisí. Je to takový bonus pro členy Ligy garantované kvality,“ konstatoval Vlastimil Ševčík. Druhý semestr, který se teď na podzim konal v Krušovicích a Brně, tak nabídl přednášku Zdeňka Mlýnka z Vinařské akademie Valtice o víně a jídlech, která se k němu hodí. Další prezentace s ochutnávkami se týkala kávy a destilátů. Třetí semestr (Brno, Velké Březno) školil o bezpečnosti potravin, právní problematice včetně dodržování pravidel zodpovědné konzumace a marketingu v provozovnách. Školení jsou pro provozovatele zdarma.


Z výzkumu Sociologického ústavu AV ČR, realizovaném Centrem pro výzkum veřejného mínění pro společnost HEINEKEN Česká republika vyplývá, že z předsedů politických stran by lidé nejraději vyrazili na pivo s Karlem Schwarzenbergem a Andrejem Babišem. Přiklánělo se k nim 23, respektive 22 % z těch, kteří deklarovali chuť se s některým z politiků setkat. V těsném závěsu za nimi skončil Tomio Okamura s 20 %.

Z levicových politiků dosáhl nejvyššího skóre předseda KSČM Vojtěch Filip, se kterým by u piva posedělo 11 % respondentů, s Bohuslavem Sobotkou, lídrem ČSSD, pak 7 %. Bývalý předseda vlády Jiří Paroubek získal na svou stranu 5 %, se statutárním předsedou ODS Martinem Kubou by na pivo zašlo zhruba 1 % respondentů. Stejné procento dotazovaných by „na jedno“ skočilo s předsedy KDU-ČSL. S Ondřejem Liškou ze Strany Zelených by to byly 3 %, o jeden procentní bod více, než s Tomášem Vandasem z DSSS. 44 % respondentů by na pivo s politikem vůbec nešlo a 6 % si není jisto odpovědí.

Občané by s politiky nejraději řešili věci, které je zajímají (48%) či trápí (13%), 18% by jich pak chtělo probírat politickou situaci. Překvapivý je nízký zájem o osobní život politika (3%) či probírání koníčků a hobby (4%).

Průzkum probíhal na reprezentativním vzorku 1039 respondentů od 7. do 14. října 2013, tázaní byli vybíráni kvótním výběrem.


Pivovar Samson dosáhl více než dvojnásobných prodejů svého nealkoholického Pita oproti minulému roku. Uvedené navýšení se týká jak prodaných hektolitrů, tak utržených příjmů a zároveň všech balení, ve kterých je Pito k dispozici – tedy lahví, plechovek a sudů. Pivovar Samson plánuje do konce roku překročit hranici 10 tisíc hektolitrů prodaného Pita. Přitom v roce 2012 výsledek prodeje Pita činil celkem 4 000 hektolitrů. Aktuální dosažená čísla představují nejlepší výsledek prodeje Pita v historii pivovaru.

Zvýšení prodejů určitě pomohla upravená receptura PITA, která lidem opravdu chutná. Nové Pito jsme uvedli na trh v loňském roce a od té doby prodeje výrazně stoupají. Navíc se nám podařilo prosadit i na exportních trzích, kde za zmínku stojí například Dánsko nebo Čína,“ řekl obchodní ředitel Pivovaru Samson David Posekaný.

Prodejům podle Pivovaru Samson pomáhá i nedávno uvedený rebranding – po kompletní změně typu lahve a designu etikety v roce 2012 byla celková změna Pita dokončena uvedením nové atraktivní přepravky speciálně vyvinuté pro toto nealkoholické pivo, která je mezi konkurenčními produkty jasně rozpoznatelná.

Pito je klasická, dnes již kultovní značka nealkoholického piva, jež tuto kategorii piv v České republice založila. První várka Pita byla poprvé uvařena v polovině 70. let v tehdejších Jihočeských pivovarech, v koncernu, do kterého tehdy Pivovar Samson spadal. Historie a tradice také výrazně napomáhají znalosti a důvěře ve značku Pito u české veřejnosti.

V loňském roce získalo Pito ocenění kvality Česká chuťovka 2012. To, a také fakt, že se Pita prodává stále více, jen potvrzuje naši zkušenost, kterou v Samsonu máme všichni. Pito je skutečně dobře vyladěné pivo, které se i přesto nebo právě proto, že je takzvaně „bez radosti“, tedy bez alkoholu, perfektně hodí do aktuálních trendů v dosahování aktivního a zdravého životního stylu,“ dodal David Posekaný z Pivovaru Samson.


Dvacátého třetího října 2013 od 19 hodin proběhlo v První Pivní Tramwayi finále již čtvrtého ročníku anonymní degustační soutěže První pivní extraligy (PPE). Hlavním cílem PPE je každoročně otestovat podle předem daných, objektivních pravidel, všechny české ležáky, dostupné v běžné obchodní síti. Degustace proběhla jako vždy veřejně a na korektnost jejího průběhu dohlíželi zástupci některých zúčastněných pivovarů.

Ve finále se degustovaly vzorky piv, které postoupily ze dvou semifinálových kol: Kozel Premium, Bakalář Premium, Starobrno Medium, Radegast Premium, Pernštejn Světlý ležák, Záviš Polička, Březňák Světlý ležák, Svijanský Rytíř, Otavský zlatý a Krušovice 12.

Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy k finále uvádí: „4. ročník soutěže První pivní extraligy měl velmi vysokou úroveň. Prvních šest piv bylo velice kvalitních a musel jsem se soustředit, abych je od sebe odlišil. Ani ta, která se umístila v závěru pořadí, nebyla špatná a potvrdila vysokou kvalitu a úroveň. Můžeme konstatovat, že letošní soutěž byla opravdu zatím nejkvalitnější.

President První pivní extraligy, Ladislav Jakl, k tomu dodává: „SABMiller porazil na hlavu Heineken, přestože ten měl ve finále svá tři želízka. Svijany se jako jediné pivo každoročně dostává do finále, i když na vrchol nikdy nedosáhly. Pravděpodobně největším překvapením je famózní výsledek Pernštejna. Tento výsledek by na začátku roku netipoval nikdo z nás. Poklona do Pardubic.

Výsledky finálového kola 4. ročníku:

1. Radegast Premium

2. Kozel Premium

3. Pernštejn Světlý ležák

4. Svijanský rytíř

5. Starobrno Medium

6. Záviš Polička

7. Bakalář Premium

8. Krušovice 12

9. Březňák Světlý ležák

10. Otavský zlatý

Všechny vzorky jsou v průběhu roku hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a degustující dopředu neznají jejich identitu. „Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ uvádí Jan Šuráň vicepresident První pivní extraligy. Ladislav Jakl, president První pivní extraligy dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.

O První pivní extralize

První pivní extraliga jako občanské sdružení funguje již od roku 2010 a zabývá se odbornými degustacemi a propagací kvality a rozmanitosti na českém pivním trhu. Sdružení pořádá v průběhu roku 5 základních degustačních kol, dvě semifinálové a jedno finálové kolo.

Radegast Premium je absolutním vítězem 4. ročníku soutěže První pivní extraligy

Pivovar Chotěboř roste, v sobotu 19. října 2013 už měl prodáno tolik piva jako za celý loňský rok, přesněji 16 078,5 hektolitrů. Tuto radostnou novinku oznámil sládek Oldřich Záruba o minulém víkendu na zabíjačkových hodech, které pivovar pořádal společně se dnem otevřených dveří.

Máme radost, že tento den vyšel přesně na dnešek, kdy pro vás, naše fanoušky, pořádáme v pivovaru již tradiční akci. Navýšení produkce nám umožnilo nedávné rozšíření pivovaru, pořídili jsme více ležáckých tanků a moderní linku na stáčení sudů a lahví. Nyní nic nebrání tomu, abychom se do konce roku s výstavem dostali přes plánovaných dvacet tisíc hektolitrů,“ komentoval úspěch Záruba.

O minulém víkendu do chotěbořského pivovaru zavítalo přes tisíc čtyři sta návštěvníků. Nalákala je možnost vidět pivovar po dokončení přístavby, ale také nabídka zabíjačkových specialit a téměř celého výrobního sortimentu. Karamelový třináctapůlstupňový Speciál totiž zatím zraje v ležáckých tancích, na trhu bude až s příchodem adventu.


Pátý ročník soutěže o nejlepší potravinářské výrobky Česká chuťovka zná letošní vítěze. V Rytířském sále Senátu ČR v Praze byl 17. října již potřetí oceněn pivovar Ferdinand. Jeho Tmavý ležák 11 % se tak může pyšnit značkou „Dobrý tuzemský potravinářský výrobek“.

Na umístění v soutěži jsme velmi pyšní,“ uvádí sládek pivovaru Ferdinand Jaroslav Lebeda a dodává: „Jedná se již o třetí oceněný výrobek pivovaru Ferdinand. Jsme moc rádi, že díky filozofii respektování původní receptury, dodržování tradičních postupů, podpoře domácích surovin a tlaku na kvalitu naše pivo nachází odezvu nejen u odborné poroty, ale těší se i stále většímu zájmu milovníků zlatavého moku.“ Pivovar Ferdinand si ocenění odnesl již v roce 2011 za polotmavý speciál s názvem Sedm kulí 13 % a v loňském roce za speciální světlé 15 % pivo d´Este .

Dvě značky piv, Sedm kulí 13 % a speciál d´Este 15 % rovněž nesou ocenění v projektu Regionální potravina, které uděluje Ministerstvo zemědělství České republiky.


Pivovar Samson znovu zabodoval se svými výrobky v soutěži Česká chuťovka. V loňském roce bylo oceněno v kategorii nealkoholických nápojů Samson Pito. Letos získala v kategorii piva cenu světlá desítka, tedy Samson Original Czech Světlé výčepní pivo 10°. Slavnostní vyhlášení a předání cen jubilejního pátého ročníku Česká chuťovka se uskuteční v Rytířském sále Senátu ČR ve čtvrtek 17. října 2013.

Snažíme se, aby naše pivo mělo stále vyšší kvalitu, a neustále pracujeme i na vylepšování chuti. V loňském roce jsme upravili recepturu Pita, což mělo velký úspěch a Pito získalo ocenění Česká chuťovka. Redesignovali jsme také lahve a etikety našich piv, což určitě napomohlo ke zvýšení prodejů. Ocenění naší světlé desítky si moc vážíme a budeme i nadále pracovat na tom, abychom udrželi tu nejvyšší kvalitu piva Samson,“ řekl obchodní ředitel Pivovaru Samson David Posekaný.

Značka Dobrý tuzemský potravinářský výrobek "Česká chuťovka" má napomoci tuzemským spotřebitelům objevit kvalitní a chutné české potraviny. Nejdůležitějším rozhodovacím kritériem jsou vysoké chuťové parametry přihlášených výrobků. Samozřejmým předpokladem je jeho vysoká kvalita. Ceny Česká chuťovka se udělují letos již popáté.

O značce „Česká chuťovka“, www.ceskachutovka.cz

Soutěž o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek "Česká chuťovka" a „Dětská chuťovka“ pomáhá spotřebitelům objevit chutné české potraviny. Výrobcům naopak pomáhá proniknout s výrobky, které splňují vysoké chuťové parametry, ke spotřebitelům. Umožňuje dát o sobě vědět i malým a středním výrobcům, kteří jinak nemohou konkurovat velkovýrobcům v nákladech na reklamu. Nediskriminuje ale ani velké tuzemské výrobce, pokud vyrábějí kvalitní a chutné potraviny opravdu v České republice. Soutěž je tak otevřena všem poctivým tuzemským výrobcům a jejich chutným českým potravinám, pokud si toto označení opravdu zaslouží.


Ryzí pivo z hor opět otestuje lanovky v Jeseníkách. Zkouškami projdou lanovky v největších lyžařských střediscích jako je Dolní Morava nebo Ski areál Kouty. Právě v Koutech je v provozu jediná šestimístná sedačka, která je raritou nejen v Jeseníkách, ale v celé republice. V běžném provozu odbaví až 3200 osob za hodinu a na samý vrchol sjezdovek lyžaře vyveze za necelých 7 minut. Provoz lanovky musí garantovat maximální bezpečí, proto pravidelně prochází brzdovými zkouškami při simulaci plné zátěže. Její pasažéry tentokrát nahradí sudy s Holbou, protože nejlépe odpovídají potřebám rozložení váhy a umožňují poměrně snadnou manipulaci. První sudy začnou na lanovku v Koutech nakládat zítra 17. října v 9 hodin a o dvě hodiny později se dá lanovka do pohybu. Celkem 480 padesátilitrových sudů zatíží všech 60 sedaček po 8 sudech, aby zkouška mohla začít.

Holba je symbolem Jeseníků, a proto v restauracích většiny horských středisek nemůže chybět. Také letos v nich tradičně lyžařům načepují nejen Holbu, ale i pocit bezpečí. Pivovar se podílí na podpoře bezpečí na horách i zachování původní krajiny a je dlouholetým partnerem Horské služby i CHKO Jeseníky.


Legendární hospoda Doga přichází v novém akademickém roce se zcela originálním a „excelentním“ konceptem

Legendární hospoda Doga se oficiálně představila ve zcela nové, netradiční podobě. Koncept značky piva Excelent od Gambrinusu spojuje atmosféru syrové industriální architektury se streetartovým městským uměním. Takový je i Excelent Urban Pub Doga v Olomouci, druhá restaurace tohoto konceptu v ČR.

Excelent je moderní české pivo pro dynamické lidi, které se během jednoho roku stalo součástí urban scény a kultury. Značka se snaží podporovat unikátní projekty a sama zajímavé koncepty vytvářet. Excelent představuje fenomén pop-up klubů či velkoformátového street art umění. Tato značka přináší i unikátní pohled na klasickou hospodu: svěží prostor spojující syrovost a současné streetartové umění.

Excelent Urban Pub představuje nový typ městské hospody a posiluje vnímání značky piva Excelent jako piva současné generace. Tvar písmene X, který odkazuje na název značky Excelent, prostupuje celým interiérem, včetně kovového nábytku či grafické výzdoby stěn. Atraktivní jsou bezesporu i barové židle, vyrobené z pivních sudů, nebo svítidla z pivních láhví. Streetartové umění najdete nejen na nástěnných obrazech, ale i na každém stole s unikátním motivem. První hospoda tohoto konceptu byla otevřena v Praze, druhá nyní v Olomouci.

Olomoucká Doga je úžasné místo, které rezonuje s životem dnešních vysokoškoláků,“ říká marketingový manažer značky Gambrinus Miroslav Peichl, a pokračuje: „Kromě atmosféry a designu, dodává náš Excelent tomuto místu i tu správnou chuť. Vaříme skvělé pivo, vždyť je to vítěz soutěže České Pivo 2013 v kategorii 11stupňových piv, a tak se snažíme dělat i všechno ostatní na té nejlepší úrovni, včetně nové generace hospod - Excelent urban pubů“.

Excelent se zde čepuje přímo z pivních tanků, které jsou jako dominanta nepřehlédnutelně umístěny u vstupu do restaurace. Při přípravě tohoto piva využívají plzeňští sládci unikátní postup trojitého chmelení. Třetí chmelení se provádí po skončení vaření, kdy mladina začíná chladnout. Excelent si proto zachovává velké množství voňavých chmelových látek a vyniká plnou chutí a svěžím chmelovým aroma. Pivo bylo poprvé uvařeno v Plzni roku 2008.

Koncept značky Excelent se mi ihned zalíbil a byl jsem jednoznačně přesvědčen, že je ideální pro prostory, které jsou v areálu vysokoškolských kolejí. A když k tomu přidáte vynikající tankové pivo, pak je to dobrá volba,“ říká Milan Gavor za Excelent Urban Pub Doga a dodává: „Ohlasy na nový interiér jsou jednoznačně pozitivní. Hosté jsou příjemně překvapeni rozsahem změn.

Kapacita pubu je 120 míst, navíc je k dispozici dalších 35 míst v salonku a plánovaných 120 míst na venkovní zahrádce. Otevřeno je denně do 24.00. V nabídce nebude chybět klasické jídlo vysokoškoláků, kterým je smažený sýr nebo pizza. Dále si zde budete moci pochutnat na uzených žebrech, hamburgerech, zeleninových salátech, grilovaném masu a na opravdové místní specialitě – pořádném steaku.

Excelent Urban Pub Doga, jeho atmosféra, nabídka výborného piva a jídla je atraktivním místem pro setkávání, pořádání koncertů mladých nadějných skupin, klubové večírky nebo pořádání house party. Již při slavnostním otevření vystoupila skupina Dead Pope´s Company, která hraje, jak sama tvrdí, high class rock´n´roll. Hosté si také odnesli atraktivní suvenýry v podobě originálních grafických tisků streetartového umění, které zdobí i interiér pubu Doga.


Holba Premium zvítězila nad ležáky věhlasných světových značek a z největšího světového festivalu Beer and whisky si odváží zlatou medaili. Již podruhé v historii se stává světovým šampionem mezi ležáky. Vítězství jí přinesla především vyvážená plná chuť, výborný říz , harmonický dojem po napití a prvotřídní kvalita.

Jen stěží by někdo z degustátorů dokázal ukázat na mapě místo, kde se rodí Ryzí pivo z hor. Jeho přednosti však dokázali poznat zcela spolehlivě a Holbu Premium přesvědčivě označili jako vítěze. „Držet primát v prestižní kategorii ležáků a to na světové úrovni je pro nás obrovský úspěch. Poprvé jsme v této soutěži zvítězili už před 4 lety a letos prvenství dokázali obhájit,“ komentuje úspěch ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka a upozorňuje na přednosti hanušovického piva. Do jeho kvality s promítají nejen prvotřídní český chmel a slad i horská voda, kterou pivovar čerpá z vlastních hloubkových vrtů, ale také tradiční způsob výroby. Hanušovičtí pivovarníci dávají pivu čas vyzrát a vzít si ze sladu a chmele to nejlepší. To se odráží do jeho charakteristiky, kam patří i vysoká pitelnost. Laicky by se dala označit jako „lehkost pití“, tzn. že každý doušek vybízí k dalšímu napití. „Zásada je na pivo nespěchat a ta se dnes bohužel často nedodržuje, protože čas jsou peníze. U nás například ležák zraje dva měsíce, to je pro nás zákon“ vysvětluje výkonný ředitel Vladimír Zíka. Holba kvasí na otevřené spilce, která je symbolem tradiční výroby piva a pozvolně dozrává v ležáckých sklepích. Její prokvašení lze díky tradičním postupům lépe řídit a výsledkem je pivo s vyšším obsahem zbytkového extraktu a typickou plnou chutí, které není zapotřebí dobarvovat, dosycovat ani jinak chemicky upravovat a vylepšovat.

Ležáku Holba Premium se ročně vyrobí do 40 tisíc hl, což je zhruba deset procent celkové produkce. Na trhu je k dispozici i lahvích i jako sudové pivo v gastro zařízeních.

Stockholmský festival patří mezi čtyři největší přehlídky piva na světě a ve Švédsku se koná od roku 1992.

Pravidelně se na něm prezentuje až 600 druhů piv světoznámých značek. Piva jsou rozdělena do více než dvou desítek kategorií, ve kterých jednotlivé vzorky hodnotí světoví odborníci z oboru pivovarnictví.


Pivo z Poličky nejvíce chutnalo degustátorům z První pivní extraligy. 7. října 2013 proběhlo v První Pivní Tramwayi druhé semifinále čtvrtého ročníku anonymní degustační soutěže První pivní extraligy (PPE) a jsou tedy známi všichni finalisté. Hlavním cílem PPE je každoročně otestovat podle předem daných, objektivních pravidel všechny české ležáky, dostupné v běžné obchodní síti. Degustace proběhla jako vždy veřejně a na korektnost jejího průběhu dohlíželi zástupci některých zúčastněných pivovarů.

V rámci druhého semifinále se degustovaly vzorky piv, které postoupily ze základních kol v průběhu roku: Záviš Polička, Krušovice 12, Březňák Světlý ležák, Louny Premium, Klášter Premium, Svijanský Rytíř, Dačický ležák, Otavský Zlatý, Chotěboř Premium, Březňák Vyškov. Z nich pět nejlepších postoupilo do finále.

Jako v každém z dosavadních ročníků se do finále dostal Svijanský Rytíř. Postoupil také loňský vítěz z Krušovic, který se ve finále utká s dalšími dvěma zástupci ze skupiny Heineken, Březňákem z Velkého Března a Starobrnem.

Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy soudí: „Úroveň druhého semifinále byla horší, než jsme očekávali, ale piva, která postoupila, měla kvalitu vysokou. A o to větší je naše očekávání finále.“ Ladislav Jakl, president První pivní extraligy dodává: „Druhé semifinále bylo pro hodnotitele těžší než první, mnozí z nás i několikrát některé vzorky přehodnocovali. Některá piva napoprvé působila jinak, než když se trochu ohřála. Osobně jsem docela rád, že postupující tvoří mix velkých i malých pivovarů. Co se týče finále, neodvažuji se jeho výsledky vůbec hádat, čekám hodně vyrovnaný boj. Ale kdo vyhraje, ten si to určitě zaslouží, protože systém základních kol semifinále a finále vyžaduje po těch nejlepších udržovat si vysokou kvalitu po celý rok."

Výsledky druhého semifinále čtvrtého ročníku:

1) Záviš Polička

2) Březňák Světlý ležák

3-5) Svijanský Rytíř

3-5) Otavský zlatý

3-5) Krušovice 12

6) Dačický

7) Vyškov

8) Klášter

9) Louny

10) Chotěboř

Finálovou sestavu nejlepších českých ležáků po prvním a druhém semifinále tvoří piva: Kozel Premium, Bakalář Premium, Starobrno Medium, Radegast Premium, Pernštejn Světlý ležák, Záviš Polička, Březňák Světlý ležák, Svijanský Rytíř, Otavský zlatý a Krušovice 12.


Po úspěšném letním Frešfest festivalu Pivovar Chotěboř zve na svou další akci a tou jsou zabíjačkové hody. Akce naplánovaná na 19. října od 11 do 20 hodin je určena pro všechny milovníky piva Chotěboř, pivní nadšence ale i celé rodiny. Organizátoři připravili bohatý program přímo v areálu pivovaru. Hrát bude kapela MAT4, odpoledne doplní soutěže, kreativní dílna i prodej farmářských produktů.

Brány pivovaru se 19. října otevřou v pravém slova smyslu – současně s hody bude probíhat den otevřených dveří. Návštěvníci tak budou mít opět po roce možnost nakouknout chotěbořskému sládkovi přímo pod pokličku a ochutnat Chotěboř přímo u zdroje. Pro ty návštěvníky, kteří řeší problém s dopravou, organizátoři zajistili zdarma svoz. Oblíbený Chotěbus vyjede o půl jedenácté z náměstí v Havlíčkově Brodě, poté bude pendlovat mezi pivovarem a chotěbořským náměstím. Jízdní řád je zveřejněn na webových stránkách pivovaru.

V poslední době se množí zprávy o možném prodeji Pivovaru Chotěboř. „Touto cestou bychom chtěli informace o prodeji vyvrátit,“ komentuje situaci sládek Oldřich Záruba. „Pivovar Chotěboř je na trhu zavedená značka. Všude kolem je krize, ani v pivovarnictví dnes není lehká doba a navíc přichází zimní sezóna, kdy očekáváme snížení odbytu. Náš pivovar ale funguje stabilně a má velké plány do budoucna. Koneckonců přijměte 19. října naše pozvání,“ usmívá se Záruba.


Oslavy zrodu legendárního ležáku Pilsner Urquell odstartovaly 5. října na Pilsner Festu, který se konal přesně v den, kdy byla před 171lety poprvé uvařena jeho první várka. Oslavy budou pokračovat ve vybraných restauracích, kde atmosféru roku 1842 navodí plzeňští sládkové a skupina herců v dobových kostýmech. Oslavy potrvají pět týdnů od 11. října do 11. listopadu a navštíví celkem deset měst. U příležitosti výročí první várky bude mít dalších více než 300 restaurací na čepu nefiltrovanou variantu zlatého ležáku.

U příležitosti oslav výročí uvaření první várky Pilsner Urquell, které odstartovaly na Pilsner Festu 5. října, je připraveno unikátní putování piva Pilsner Urquell po českých městech. V rámci oslav navštíví vybraná města kromě legendárního ležáku v dubových sudech i skupina herců a hudebníků v historickém voze, kteří navodí atmosféru roku 1842. Od 11. října do 11. listopadu 2013 projede celou Českou republiku plzeňský sládek s formanem, sličné šenkýřky a muzikanti.

Za jeden večer navštíví skupina herců v dobových kostýmech v daném městě dvě či tři hospody a v každé z nich proběhne naražení dubového sudu s nefiltrovaným Pilsner Urquell, přípitek a samotná oslava první várky. V dalších více než 300 provozovnách bude k dostání exkluzivní nabídka nefiltrovaného Pilsner Urquell. Díky nové mobilní aplikaci Pilsner Klub bude možné zjistit, v jakých dalších restauracích bude nefiltrovaná varianta Pilsner Urquell v rámci oslav na čepu.

Oslavy, které odkazují primárně na výročí uvaření první várky Pilsner Urquell a historickou tradici pivovarského řemesla, nebudou omezeny jen na Plzeň, konají se celorepublikově. Slavit se bude v Hradci Králové, Pardubicích, Chebu, Karlových Varech, Liberci, Českých Budějovicích, Brně, Olomouci či v Ostravě v období od 11. října do 11. listopadu.

Doprovodnou aktivitou oslav je unikátní výstava nápojového skla v Pilsner Urquell Galerii v Praze, kterou Pražané a návštěvníci Prahy najdou v ulici U Lužického semináře. Zde budou k vidění poklady z rozsáhlé sbírky Pivovarského muzea v Plzni jako netradiční číše pro rakouského císaře, papeže či ruského velkoknížete, poháry z konce monarchie, elegantní „šampusky“, ručně malované tupláky první republiky i nostalgické půllitry druhé poloviny 20. století. Výstava potrvá po celou dobu oslav od 5. října do 11. listopadu a prohlídky za zvýhodněné vstupné 50 Kč nabídnou i degustaci nefiltrovaného Pilsner Urquell.


Česká společnost Pivovary Lobkowicz se stala partnerem charitativního turnaje Pink Bubble Charity Golf 2013, který se uskutečnil 3. října 2013 na hřišti Beroun Golf Resortu. Kompletní výtěžek z tohoto turnaje bude použit k zajištění ozdravných aktivit pro onkologicky nemocné pacienty.

Pivovary Lobkowicz organizátorům charitativního turnaje zdarma poskytly pivo Lobkowicz Premium a Lobkowicz Premium Nealko, kterými se mohli občerstvit účastníci turnaje. „Záleží nám na tom, aby poskytnuté finanční příspěvky pomáhaly napřímo a neztratily se ve výdajích na produkci. Proto moc děkujeme Pivovarům Lobkowicz za podporu,“ uvedla Martina Šmuková, ředitelka Nadačního fondu Pink Bubble, který turnaj pořádá.

Během letošního druhého ročníku tohoto golfového turnaje se organizátorům podařilo vybrat částku 521.000 Kč.

Turnaj byl slavnostně zahájen v 9.15 hodin. Vyhlášeny byly tři nejlepší flighty, absolutní vítěz na rány brutto, nearest-the-pin a longest drive. Veškeré ceny pro vítěze byly zajištěny sponzorsky, stejně tak lidé, kteří organizaci turnaje zajišťují, tak činí bez nároku na odměnu. Díky tomu mohou být peníze účastníků zaslané coby startovné použity přímo na pomoc a podporu pacientů bojujících s rakovinou.

Více informací o turnaji získáte na e-mailu renata@pinkbubble.cz.


Nositelem mezinárodního titulu Pilsner Urquell Master Bartender se stal František Šťástka z USA. Letos poprvé se finále prestižní soutěže o mistra v čepování odehrálo přímo na nádvoří plzeňského pivovaru během Pilsner Festu. Mistr výčepní České republiky Tomáš Hrnčíř tak za podpory návštěvníků tradičního festivalu obsadil skvělé 3. místo.

V osmém ročníku prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender získal titul nejlepšího výčepního na světě František Šťástka z newyorské restaurace Hospoda. Za své prvenství si vítěz odnesl putovní pohár – věrnou kopii číše, z níž v roce 1874 ochutnal plzeňský ležák císař František Josef I. Na památku získal kus ručně vyráběného řetězu ze rmutovací pánve pivovarské varny, jeden ze symbolů unikátního varního procesu plzeňského ležáku. Po vyhlášení vítěz převzal a na místě vyčepoval dubový sud nefiltrovaného piva Pilsner Urquell.

Věřím, že vítězství před zraky tolika příznivců našeho piva přímo na pivovarském nádvoří v den výročí první várky se Františkovi Šťástkovi vrylo do srdce a bude jeho slávu i nadále šířit v zámoří, protože pivo se musí nejen dobře uvařit z těch nejlepších surovin, ale také ošetřovat a servírovat jedině s láskou,“ říká s úsměvem starší obchodní sládek a předseda soutěžní poroty Václav Berka.

Všichni finalisté museli prokázat bohaté znalosti z historie ležáku Pilsner Urquell, jeho výroby a péče, ale především řádně plzeňské pivo prezentovat dle vysokých nároků soutěže. Český reprezentant Tomáš Hrnčíř z pražského Lokálu U Bílé kuželky na Malé Straně svým vítězstvím v národním kole získal pro svou restauraci obrovskou prestiž a dnes ve světovém finále vybojoval medailovou příčku. Druhé místo po výborném výkonu vybojoval Giacomo Fogli z Itálie.

Součástí soutěže bylo kulturní představení země každého reprezentanta finále. Nejlepšího výčepního přišly podpořit legendy českého sportu olympionik Petr Koukal, hokejista David Moravec, olympijský vítěz z Nagana, ale i mnozí další. O show se postaral také americký akrobatický rock’n’roll, norský balet, korejský tanec s vějíři, slovenská fujara či polská mazurka. Přihlížející mohli ochutnat speciality země holandského či italského mistra výčepního v podobě skvělých holandských sýrů či vyhlášené italské pizzy.

*Pilsner Urquell Master Bartender je celosvětová soutěž v čepování piva Pilsner Urquell. Je určena všem ambiciózním barmanům a výčepním, kteří znají nejen historii a teorii výroby prvního zlatého ležáku, ale dokonale ovládají různé techniky čepování a dokážou pivo prezentovat a servírovat tak, jak se na plzeňský originál sluší.


V sobotu 5. října, přesně v den výročí uvaření první várky Pilsner Urquell, proběhl v areálu pivovaru Plzeňského Prazdroje tradiční Pilsner Fest. Oslava narozenin originálního zlatého ležáku přilákala více než 45 tisíc návštěvníků. Návštěvníci a příznivci piva Pilsner Urquell vypili více než 83 tisíc půllitrů zlatého ležáku a dalších plzeňských piv. Prohlídku výroby a historických sklepů pivovaru si během Pilsner Festu nenechalo ujít téměř 2 tisíce návštěvníků, což je historicky nejvyšší počet v jednom dni. Na Pilsner Festu také proběhlo finále mezinárodní soutěže o nejlepšího mistra výčepního, kterým se stal František Šťástka, který čepuje Pilsner Urquell v New Yorku. Ve finále Mistrovství ČR v držení tupláků padl nový rekord. Silnou formu potvrdil Petr Němec loňský vítěz, když o 6 vteřin překonal svůj rekord časem 11 min 27 sekund.

Pilsner Fest otevřelo unikátní představení partnera piva Pilsner Urquell Národního divadla. Vztah plzeňského pivovaru a „zlaté kapličky“ je skutečně dlouhodobý, vždyť plzeňský Měšťanský pivovar podpořil již její stavbu, v roce 1880 daroval na tento účel 5 tisíc zlatých. Herci předvedli několik etud o historických milnících pivovarnictví v Plzni a poté následovalo již samotné slavnostní zahájení v podobě naražení dubového sudu s nefiltrovaným plzeňským ležákem. Pivo Pilsner Urquell teklo ze 171 kohoutů, jejich počet symbolizoval věk zlatého ležáku. Celkem účastníci Pilsner Festu vypili 83 tisíc půllitrů piva.

Na dvou podiích vystoupilo 11 kapel přední české scény. O skvělou atmosféru se postaraly skupiny Kryštof, Mandrage, Sunshine, Čechomor, Blue Effect a další. Vystoupení před velkým publikem si vyzkoušely i kapely Too Late a Bags, vítězové posledních dvou ročníků soutěže pro mladé hudebníky Prazdroj talentů. Zábavnou a neotřelou show předvedla moderátorská dvojice Nasty a En.dru.

Velký zájem publika vzbudil program ve stanu Pilsner Urquell International Master Bartender. Kromě samotného finálového klání o nejlepšího výčepního na světě diváky přímo vtáhla do středu dění škola čepování a jednotlivá představení finalistů. Vítězem této prestižní soutěže, a tudíž nejlepším výčepním na světě, se stal František Šťástka, který čepuje plzeňské pivo v restauraci Hospoda v New Yorku. Mistr výčepní České republiky Tomáš Hrnčíř, kterého na místě podporovali i čeští olympijští vítězové David Moravec a Petr Koukal, se umístil na skvělém třetím místě.

K netradičním prohlídkám pivovaru se nechaly zlákat téměř 2 tisíce lidí Je to vůbec největší počet návštěvníků prohlídkové trasy plzeňského pivovaru v průběhu jednoho dne, což potvrzuje vysoký zájem o historii i současnost výroby zlatého ležáku a pivovarská řemesla. Zpestřením prohlídek byla tipovací soutěž, ve které si každý návštěvník mohl zkusit určit čas, kdy roztaje velká kostka ledu umístěná ve sklepní lednici na trase prohlídky. Autor nejpřesnějšího odhadu vyhraje 50litrový sud Pilsner Urquell.

Pilsner Fest přinesl také nový český rekord v držení tupláků. V dramatickém finále, na které dohlížel komisař z agentury Dobrý den, překonal držitel loňského rekordu Petr Němec s časem 11:27 minut loňský rekord přesně o 6 vteřin.

Lákal i další program, například původní pivovarská řemesla. Kdo měl chuť, mohl si ve čtyřech stanech řemesel složit s bednáři dubový soudek, ochutnat teplou sladinu a sladové pečivo nebo se stát na chvíli šenkýřem či ledařem. Výuční list jednoho z řemesel si odneslo několik set návštěvníků. Na Pilsner Festu také veřejnost zvolila nejlepší dílo zaslané do soutěže Řemeslníci, tvořte! Jako nejlepší výtvor inspirovaný pivovarnictvím u návštěvníků zabodoval dubový stůl s motivem symbolů piva Pilsner Urquell.

K pohodlí návštěvníků přispěla odpočinková zóna K-lee-deck. Díky spolupráci Plzeňského Prazdroje se službou Promile INFO zde lidé mohli dýchnout do alkotesteru, aby věděli, kdy mohou bezpečně usednout za volant. Zásadní novinkou letošního Pilsner Festu byly vratné kelímky, které si návštěvníci často odnášeli na památku.


«« « Strana 20 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI