Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Radegast Premium je absolutním vítězem 4. ročníku soutěže První pivní extraligy

Co se píše o pivovarech a pivu


Radegast Premium je absolutním vítězem 4. ročníku soutěže První pivní extraligy

[čtvrtek, 24. říjen 2013]

Dvacátého třetího října 2013 od 19 hodin proběhlo v První Pivní Tramwayi finále již čtvrtého ročníku anonymní degustační soutěže První pivní extraligy (PPE). Hlavním cílem PPE je každoročně otestovat podle předem daných, objektivních pravidel, všechny české ležáky, dostupné v běžné obchodní síti. Degustace proběhla jako vždy veřejně a na korektnost jejího průběhu dohlíželi zástupci některých zúčastněných pivovarů.

Ve finále se degustovaly vzorky piv, které postoupily ze dvou semifinálových kol: Kozel Premium, Bakalář Premium, Starobrno Medium, Radegast Premium, Pernštejn Světlý ležák, Záviš Polička, Březňák Světlý ležák, Svijanský Rytíř, Otavský zlatý a Krušovice 12.

Jan Šuráň, vicepresident První pivní extraligy k finále uvádí: „4. ročník soutěže První pivní extraligy měl velmi vysokou úroveň. Prvních šest piv bylo velice kvalitních a musel jsem se soustředit, abych je od sebe odlišil. Ani ta, která se umístila v závěru pořadí, nebyla špatná a potvrdila vysokou kvalitu a úroveň. Můžeme konstatovat, že letošní soutěž byla opravdu zatím nejkvalitnější.

President První pivní extraligy, Ladislav Jakl, k tomu dodává: „SABMiller porazil na hlavu Heineken, přestože ten měl ve finále svá tři želízka. Svijany se jako jediné pivo každoročně dostává do finále, i když na vrchol nikdy nedosáhly. Pravděpodobně největším překvapením je famózní výsledek Pernštejna. Tento výsledek by na začátku roku netipoval nikdo z nás. Poklona do Pardubic.

Výsledky finálového kola 4. ročníku:

1. Radegast Premium

2. Kozel Premium

3. Pernštejn Světlý ležák

4. Svijanský rytíř

5. Starobrno Medium

6. Záviš Polička

7. Bakalář Premium

8. Krušovice 12

9. Březňák Světlý ležák

10. Otavský zlatý

Všechny vzorky jsou v průběhu roku hodnoceny přísně nezávislým způsobem, piva jsou zakoupena v běžné obchodní síti a degustující dopředu neznají jejich identitu. „Hodnocena je vůně, chuť, hořkost, plnost a říz, tedy atributy, které by správný český ležák měl mít,“ uvádí Jan Šuráň vicepresident První pivní extraligy. Ladislav Jakl, president První pivní extraligy dodává: „V naší soutěži sledujeme výhradně senzorické vlastnosti a nezabýváme se předsudky. Byli bychom rádi, kdyby podobně postupoval český pivař. Aby se nebál experimentovat a zkusil ochutnat pivo, aniž by dopředu věděl, jak mu bude chutnat.

O První pivní extralize

První pivní extraliga jako občanské sdružení funguje již od roku 2010 a zabývá se odbornými degustacemi a propagací kvality a rozmanitosti na českém pivním trhu. Sdružení pořádá v průběhu roku 5 základních degustačních kol, dvě semifinálové a jedno finálové kolo.

Radegast Premium je absolutním vítězem 4. ročníku soutěže První pivní extraligy

Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

hroch

čtvrtek, 24. říjen 2013
20:17

hroch

Já bych ještě přidal jeden postřeh z anonymních degustací. Co se týká tzvn.poučených laiků tak výsledky vychází dost rozlišně jestli probíhá degustace menšího množství anonymních vzorků cca 4-6 kusů než velkého 9-11vzorků. U těch čtyřech pěti kusů je člověk schopen vnímat a vypíchnout více svoji preferenční chuť, ale když je zahlcem množstvím vzorků i jeho obvykle preferovaná chuť se stává proti průměrné nezajímavé chuti, pachutí. Jedná se samozřejmě o poučené laiky, vyškolený degustátor, který má zažité nežádoucí příchutě piva a v daném vzorku je odhalí, je schopen jako vadu si to popsat, pak řeší který vzorek měl nejméně vad. A přiznejme si že to co nám většinou na nějakém vzorku chutná jako specifická chuť je vlastně vada piva, akorát v malém stále vyrovnaném množství se stává specifickou chutí daného piva. Zářným příkladem jsou např. Krakonoš a Opat.Co se týká degustací s méně vzorky, z organizačního hlediska nelze dělat akce po méně vzorcích, protože by té práce a počtu setkání lidí bylo tolik, že se to nedá zvládat v rozumném časovém rozptylu. Z mého pohledu by to degustátory ani nebavilo sejít se patnáckrát místo sedmkrát než se dopídí nějakého výsledku. Můj pohled na výsledky- na prvních dvou místech piva absolutně bez hořkosti, že je Pernštejn na třetím znamená že buď se zbavil své specifické pachuti, anebo naopak díky ní ozvláštnil šeď vzorků, Svijanský rytíř i když podle mě kvůli způsobu a druhu chmelení do kategorie českých ležáků nepatří, tak právě z důvodu nedostatku hořkosti u dnešních piv u některých degustátorů zaboduje a dostane se takhle vysoko.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Petříček

sobota, 26. říjen 2013
12:02

Sedm z osmi degustérů označilo ve slepém testu radegast a kozla za zcela dostatečně hořké ležáky. Nevěděli co pijí a nejsou to blbci (sami piji tak nejspíš piva typu IPA, když si můžou vybrat). Jeden z nich, Šuráň, je asi největší expert v oboru. I Hroch by v nich tu správnou hořkost cítil, ale to by mu nesměl nikdo říct, co pije. Jinak by věděl, že v kozlovi a radegastovi si cítit hořkost zakázal.


napsal(a): Petříček (pek(a)ppe.cz) [Odpovědět]

Adsense

18. duben 2024
20:32


posted by: Inzerce

Dwarf

čtvrtek, 24. říjen 2013
19:47

Dwarf

vyhrávají piva, která se co nejméně liší od teoretického standardu, která co nejméně vyčnívají, to je fakt, který je potřeba brát v úvahu... poté, co se sám účastním degustací PRK, se výsledkům nedivím
---------------------------------
Zpráva byla upravena 24.10.2013 ve 19:47:33


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 24. říjen 2013
14:32

Chody

Kdybych byl členem PPE, tak by mmi bylo trošku smutno u srdíčka...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Nevěřící Tomáš

čtvrtek, 24. říjen 2013
14:37

to Chody: Možná by nebylo špatné se příště zúčastnit a pak se z vlastního výsledku také chytnout za srdíčko... Jo, jo, to je kouzlo slepé degustace, žádné ovlivnění vnějšími faktory...


napsal(a): Nevěřící Tomáš [Odpovědět]

Chody

čtvrtek, 24. říjen 2013
14:56

Chody

to Nevěřící Tomáš: Já vím, několikrát jsem si anonymní degustaci zkusil.


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI