Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nejlepší ležák na světě vaří v Hanušovicích

Co se píše o pivovarech a pivu


Nejlepší ležák na světě vaří v Hanušovicích

[středa, 9. říjen 2013]

Holba Premium zvítězila nad ležáky věhlasných světových značek a z největšího světového festivalu Beer and whisky si odváží zlatou medaili. Již podruhé v historii se stává světovým šampionem mezi ležáky. Vítězství jí přinesla především vyvážená plná chuť, výborný říz , harmonický dojem po napití a prvotřídní kvalita.

Jen stěží by někdo z degustátorů dokázal ukázat na mapě místo, kde se rodí Ryzí pivo z hor. Jeho přednosti však dokázali poznat zcela spolehlivě a Holbu Premium přesvědčivě označili jako vítěze. „Držet primát v prestižní kategorii ležáků a to na světové úrovni je pro nás obrovský úspěch. Poprvé jsme v této soutěži zvítězili už před 4 lety a letos prvenství dokázali obhájit,“ komentuje úspěch ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka a upozorňuje na přednosti hanušovického piva. Do jeho kvality s promítají nejen prvotřídní český chmel a slad i horská voda, kterou pivovar čerpá z vlastních hloubkových vrtů, ale také tradiční způsob výroby. Hanušovičtí pivovarníci dávají pivu čas vyzrát a vzít si ze sladu a chmele to nejlepší. To se odráží do jeho charakteristiky, kam patří i vysoká pitelnost. Laicky by se dala označit jako „lehkost pití“, tzn. že každý doušek vybízí k dalšímu napití. „Zásada je na pivo nespěchat a ta se dnes bohužel často nedodržuje, protože čas jsou peníze. U nás například ležák zraje dva měsíce, to je pro nás zákon“ vysvětluje výkonný ředitel Vladimír Zíka. Holba kvasí na otevřené spilce, která je symbolem tradiční výroby piva a pozvolně dozrává v ležáckých sklepích. Její prokvašení lze díky tradičním postupům lépe řídit a výsledkem je pivo s vyšším obsahem zbytkového extraktu a typickou plnou chutí, které není zapotřebí dobarvovat, dosycovat ani jinak chemicky upravovat a vylepšovat.

Ležáku Holba Premium se ročně vyrobí do 40 tisíc hl, což je zhruba deset procent celkové produkce. Na trhu je k dispozici i lahvích i jako sudové pivo v gastro zařízeních.

Stockholmský festival patří mezi čtyři největší přehlídky piva na světě a ve Švédsku se koná od roku 1992.

Pravidelně se na něm prezentuje až 600 druhů piv světoznámých značek. Piva jsou rozdělena do více než dvou desítek kategorií, ve kterých jednotlivé vzorky hodnotí světoví odborníci z oboru pivovarnictví.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Pivař

čtvrtek, 10. říjen 2013
11:34

Tak nevím, těch nejlepších piv na světě se vyrojilo v poslední době nějak hodně... ;)


napsal(a): Pivař [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI