Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Mistrem světa v čepování plzeňského piva je František Šťástka, Čech, který čepuje pivo na Manhattanu v New Yorku

Co se píše o pivovarech a pivu


Mistrem světa v čepování plzeňského piva je František Šťástka, Čech, který čepuje pivo na Manhattanu v New Yorku

[pondělí, 7. říjen 2013]

Nositelem mezinárodního titulu Pilsner Urquell Master Bartender se stal František Šťástka z USA. Letos poprvé se finále prestižní soutěže o mistra v čepování odehrálo přímo na nádvoří plzeňského pivovaru během Pilsner Festu. Mistr výčepní České republiky Tomáš Hrnčíř tak za podpory návštěvníků tradičního festivalu obsadil skvělé 3. místo.

V osmém ročníku prestižní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender získal titul nejlepšího výčepního na světě František Šťástka z newyorské restaurace Hospoda. Za své prvenství si vítěz odnesl putovní pohár – věrnou kopii číše, z níž v roce 1874 ochutnal plzeňský ležák císař František Josef I. Na památku získal kus ručně vyráběného řetězu ze rmutovací pánve pivovarské varny, jeden ze symbolů unikátního varního procesu plzeňského ležáku. Po vyhlášení vítěz převzal a na místě vyčepoval dubový sud nefiltrovaného piva Pilsner Urquell.

Věřím, že vítězství před zraky tolika příznivců našeho piva přímo na pivovarském nádvoří v den výročí první várky se Františkovi Šťástkovi vrylo do srdce a bude jeho slávu i nadále šířit v zámoří, protože pivo se musí nejen dobře uvařit z těch nejlepších surovin, ale také ošetřovat a servírovat jedině s láskou,“ říká s úsměvem starší obchodní sládek a předseda soutěžní poroty Václav Berka.

Všichni finalisté museli prokázat bohaté znalosti z historie ležáku Pilsner Urquell, jeho výroby a péče, ale především řádně plzeňské pivo prezentovat dle vysokých nároků soutěže. Český reprezentant Tomáš Hrnčíř z pražského Lokálu U Bílé kuželky na Malé Straně svým vítězstvím v národním kole získal pro svou restauraci obrovskou prestiž a dnes ve světovém finále vybojoval medailovou příčku. Druhé místo po výborném výkonu vybojoval Giacomo Fogli z Itálie.

Součástí soutěže bylo kulturní představení země každého reprezentanta finále. Nejlepšího výčepního přišly podpořit legendy českého sportu olympionik Petr Koukal, hokejista David Moravec, olympijský vítěz z Nagana, ale i mnozí další. O show se postaral také americký akrobatický rock’n’roll, norský balet, korejský tanec s vějíři, slovenská fujara či polská mazurka. Přihlížející mohli ochutnat speciality země holandského či italského mistra výčepního v podobě skvělých holandských sýrů či vyhlášené italské pizzy.

*Pilsner Urquell Master Bartender je celosvětová soutěž v čepování piva Pilsner Urquell. Je určena všem ambiciózním barmanům a výčepním, kteří znají nejen historii a teorii výroby prvního zlatého ležáku, ale dokonale ovládají různé techniky čepování a dokážou pivo prezentovat a servírovat tak, jak se na plzeňský originál sluší.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI