Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní.info

Na pivní slavnost ve velkém stylu zve v sobotu 7. listopadu Kynšperský pivovar. Bohatý program se vstupem zdarma odstartuje úderem 16. hodiny, kdy po oficiálním uvítání ředitel pivovaru Radek Vomočil narazí před zraky hostů velký sud zeleného ležáku. U toho samozřejmě nemohou chybět správní pivaři vyzbrojení půllitry, které symbolicky pozvednou na pozdrav a vzdají tak hold letošní úrodě.

Vedle ochutnávky nefiltrovaného 12% piva vařeného pouze jednou ročně při sklizni zelených šišek chmele se návštěvníci mohou těšit také na zábavné pivní soutěže o atraktivní ceny. „Pro zpestření jsme se rozhodli zařadit i vystoupení břišních tanečnic a živou hudbu v podání žlutické kapely Triget, v jejímž repertoáru jsou převážně hity české popmusic, ale také známé lidovky a jazz,“ přiblížil chystanou akci ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Veškerý program ve velkém kulturním sále a v restauraci je zdarma. Zpoplatněné budou pouze speciální komentované prohlídky pojmenované Středověká hostina aneb Jak se pilo pivo dříve. První návštěvníci se do útrob pivovaru podívají v 17 hodin, další exkurze budou navazovat v hodinových intervalech. „Role průvodce se pro tento večer zhostí Jindřich Skopec ze Západočeského divadla v Chebu a sekundovat mu budou v dobových kostýmech jeho herečtí kolegové,“ poznamenal ředitel s tím, že jelikož se jedná o prohlídku pivovaru s historickým nádechem, nesmí chybět koštování chmelového moku z pravých vysmolených sudů. „Lidé si udělají názornou představu o tom, jak kdysi vypadala práce v pivovarech a nakolik odlišná byla chuť piva, když zrálo v dřevěných kádích a ve velkých dubových sudech. Člověk může také dobře porovnat, jak odlišně šmakuje pivčo z vysmoleného soudku uvařené na základě dobové receptury a oproti tomu standardně čepované pivo, které dostane z moderního výčepu. Rozdíl je v tomto případě patrný hned při prvním loku.

V loňském roce si výroční slavnosti v Kynšperském pivovaru nenechalo ujít více než tisíc lidí. „Na to, že se jednalo o první akci tohoto typu, tak návštěvnost byla poměrně slušná. Pevně věříme, že si k nám veřejnost najde cestu i tentokrát a společně vytvoříme skvělou atmosféru. Všichni jsou srdečně zváni,“ prohlásil Radek Vomočil.

Sobotní program potrvá od 16 do 22 hodin. Pokud se zábava dobře rozproudí, může na sále přezdívaném Dupárna pokračovat i déle.


Pilsner Urquell Original Restaurant SLEZSKA v Ostravě se dočkal rozšíření prostor, nového výčepu v patře a tankového ležáku Pilsner Urquell.

O šedesát míst na celkovou kapacitu dvě stě šedesát byl rozšířen Pilsner Urquell Original Restaurant SLEZSKA v Ostravě. Ale to není jediná novinka. Přibyl druhý výčep v patře, další sociální zařízení, a především tankovna pro plzeňský ležák Pilsner Urquell.

Dosud jediná vlajková loď značky Pilsner Urquell v Moravskoslezském kraji, ostravský Pilsner Urquell Original Restaurant SLEZSKA, získává stále více hostů. Proto se objevila potřeba prostory restaurace rozšířit, zmodernizovat a také instalovat tankové hospodářství, aby hosté dostali pivo v nejlepší kondici.

Současní provozovatelé paní Kateřina Ptáčková a pan Martin Sláma, mimochodem několikanásobný finalista soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, stávali za výčepem ostravské puorky od roku 2007. Je zřejmé, že znají provoz do detailu, a když přišla v roce 2012 nabídka restaurant převzít, neváhali. Přidali k tomu dlouholetou praxi v oboru, zahraniční zkušenosti a své nadšení pro plzeňský ležák. S Martinem Slámou a Kateřinou Ptáčkovou přišel v lednu 2013 do ostravské puorky školený personál, lepší péče o pivo, kvalitnější gastronomie a noví hosté, mezi kterými nechybí například vítkovičtí hokejisté.

Hosté přibývali, štamgasti se vraceli a nám bylo jasné, že musíme kapacity restaurace rozšířit,“ vysvětlují provozovatelé tříměsíční přerušení provozu, a dodávají: „Nově přibylo 60 míst, další sociální zázemí, druhý výčep v patře, a především pivní tanky. Jediným problémem při rozšiřování kapacity restaurace byla nutnost zvednout střechu budovy bývalého tramvajového depa a pozdějšího skladu knih a papíru.

Martina Slámu, ačkoli má nyní na starosti společně s Kateřinou Ptáčkovou chod celé restaurace, můžete stále vidět především v pátek za pípou, jak doslova kouzlí jednu hladinku za druhou. Pivu rozumí, o čemž svědčí jak jeho několikanásobná účast ve finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender, tak také fakt, že rád učí, jak se správně starat o pivo a jak jej čepovat, nejen své zaměstnance a spolupracovníky, ale i třeba hosty. Mezi službami Pilsner Urquell Original Restaurantu SLEZSKA je i škola čepování.

V nabídce čepovaných piv je samozřejmě na prvním místě ležák Pilsner Urquell, nově čepovaný z pivních tanků, dále Velkopopovický Kozel Černý, Birell, pšeničný speciál Fénix a sezonní speciál Pilsner Urquell nefiltrovaný.

Nemalý podíl na současném růstu obliby PUOR SLEZSKA má i partnerka Martina Slámy, Kateřina Ptáčková. V ostravské puorce pracuje deset let, i ona se zúčastnila soutěže Pilsner Urquell Master Bartender a společně s Martinem se podílela na přestavbě a rozšíření restaurace. Nyní má na starosti především gastronomii.

Kuchyně nabízí tradiční česká jídla i pochoutky k pivu, ale chlubí se především steaky a burgery ze speciálně připraveného masa, které zraje metodou suchého zrání po dobu 21 dní. Podle slov Kateřiny Ptáčkové jídlo musí dobře chutnat a dobře na talíři vypadat.

A čím se oba provozovatelé ve svém podnikání řídí? „Jednoznačně je to spokojený zákazník. Pokud dostane požadovanou kvalitu jídla, pití, prostředí a personálu, bude spokojen a bude se vracet. Nám se to daří, a to i díky celému týmu spolupracovníků, kteří s námi pracují beze změny od začátku.

Má-li něco u nás opravdu bohatou tradici, pak je to české pivovarnictví v čele s plzeňským ležákem. Proslulost a věhlas českého piva plzeňského typu prostupuje interiérem ostravské restaurace, která využívá koncept značky Pilsner Urquell. Restaurace pyšnící se názvem Pilsner Urquell Original Restaurant, zkráceně PUOR, nabízejí hostům příležitost vychutnat si plzeňský ležák Pilsner Urquell v jedinečném prostředí.

Pilsner Urquell Original Restaurant SLEZSKA, Kolejní 2, 702 00 Ostrava


Pivotéka Pípa Beer Story se otevře v dolním prostoru Food Story Dlouhá 14 v polovině listopadu. Na pivním listu nabídne až 160 druhů piv ze všech koutů Česka i světa vybíraných pivním specialistou Robertem Demeterem, který sestavoval pivní listy v restauracích Bruxx, Les Moules nebo T-Anker. 8 až 10 piv bude dle aktuální nabídky k dispozici přímo na čepu. V budoucnu si návštěvníci budou moci pochutnat na lokálních pivních pochutinách pocházejících z lokality právě čepovaných pivovarů nebo se zúčastnit přednášek či tematických večerů s pivní a pivovarskou tematikou.

Hlavním mottem pivotéky Pípa Beer Story je pivo s rodokmenem. Tomu odpovídá i výběr a vyhledávání piv na pivní list. „Naším cílem je zákazníkům nabídnout ta nejlepší piva z naší země i ze zemí, kde je pivovarnictví na vysoké úrovni. Proto u nás najdou i výběr piv belgických nebo německých,“ vysvětluje pivní specialista Robert Demeter. Nabídka piv na čepu se bude průběžně měnit a odrážet aktuální trendy a novinky ze světa piva: „Náš tým neustále vyhledává nové minipivovary, ať už u nás nebo v cizině. Jakmile najdeme pivovar, jehož pivo se nám zdá zajímavé, rádi ho představíme příznivcům piva u nás v pivotéce. Proto u nás zákazníci najdou třeba pivo z pivovaru Rezek ze Zásady na Jablonecku, který byl otevřen teprve nedávno,“ doplňuje Demeter. Hned v prvních dnech po otevření se hosté mohou těšit na pětici pražských pivovarů – čepovat se bude pivo z Vinohradského, Jihoměstského a Břevnovského pivovaru a z Pivovaru u Bulovky a z Lužin. Do budoucna Pípa Beer Story plánuje i vlastní pivo.

Silnou součástí pivotéky Pípa Beer Story bude i pivní gastronomie. Pípa Beer Story se nechce omezit jen na hermelín a utopence, ambicí je ukázat párování jídla s pivem. „V Pípě na lidi budou čekat pivní pochutiny ze všech pivařských oblastí. V rámci párování piva s jídlem vám z nich doporučíme tu, která se k vašemu pivu hodí nejvíce. Chceme se specializovat i na párování lokální. Pokud tedy bude na čepu bavorské pivo, doporučíme vám k němu bavorskou klobásku, sekanou nebo paštiku z divočáka přímo od bavorského řezníka,“ říká Pavel Vondráček, spolumajitel pivotéky. Na jídelním lístku hosté tedy najdou pochutiny od malých výrobců a farmářů z celého světa, včetně vyhlášených holandských sýrařů, kteří vyrábí sýry ideální právě k pivu. Pivo bude mít své místo i ve snídaňových menu.

Některé večery v pivotéce Pípa Beer Story budou zasvěcené edukativním akcím a tematickým večerům na téma piva a pivovarnictví. Zájemci se mohou těšit na přednášky o jednotlivých pivovarech a pivu všeobecně, jeho historii i pivních zajímavostech. Hosty budou zástupci pivovarů i pivní znalci. Pro veřejnost bude Pípa Beer Story pořádat i slepé degustace. Prostor pivotéky i její služby je možné si zarezervovat pro soukromé akce nebo večírky.

Co tedy najdete v pivotéce Pípa Beer Story:

• Široká nabídka piv od mini pivovarů

• 8 – 10 aktuálních piv na čepu, 150 lahvových piv

• Služby sommeliéra Roberta Demetera

• 90 míst k sezení

• párování piva s jídlem

• pivní tematické večery a přednášky

V Pivotéce Pípa Beer Story v Dlouhé 14 dostanete pivo i k snídani

Letos první pivo z nové sklizně žateckého chmele – to je Svatomartinský speciál 13 vyznačující se díky studenému chmelení výrazným chmelovým aroma. Poslouží k uctění svátku svatého Martina, který se slaví 11. listopadu. Milovníci speciálních piv v celé republice si budou moct pochutnat na pivu, kterého se uvařilo 700 hektolitrů. Dalších 500 hektolitrů Svatomartinského speciálu poputuje na Slovensko. Čepovat se začne od 6. listopadu.

Svatomartinský speciál 13 uvařili krušovičtí sládci už potřetí v řadě. Tento nefiltrovaný extra hořký světlý speciál s objemem alkoholu 5,9 % se může pochlubit několika „nej“. Jde o první pivo z nové sklizně žateckého chmele, díky technologii studeného chmelení se speciál vyznačuje výrazným chmelovým aroma a dále je samozřejmě jako stvořený k dozlatova upečené huse. Použitý chmel přitom vyrostl ve světově proslulé žatecké oblasti, v jejímž srdci Krušovice leží.

Limitovanou edici svátečního Svatomartinského speciálu 13 krušovický tým vařil klasickou technologií už začátkem září. Pak pivo pět týdnů zrálo při teplotách kolem nuly a během ležení se za studena dochmelovalo. „Chmel se tak přidává nejen na varně. Díky studenému chmelení se během ležení do piva postupně uvolňují aromatické látky chmele. Takové pivo pak má výraznou chmelovou vůni. Naši štamgasti se určitě těší, až si po roce Svatomartinským speciálem opět připijí. Obecně mají v oblibě všechna naše speciální piva, ptají se po nich a těší se na ně,“ konstatoval Michal Havrda, který má na starosti vývoj nových receptur a technologií.

Svátek svatého Martina naši předci spojovali se zaslouženým odpočinkem po celoroční práci, kdy byla úroda pod střechou, a blížil se předvánoční půst. Při svatomartinském hodování proto nechyběla na stole husa či kachna.

Svatomartinský speciál 13 se bude čepovat v celé České republice, na jeho existenci zákazníky v konkrétní hospodě upozorní plakáty, stojánky na stolech a další propagační materiály. Seznam všech hospod najdou zájemci na www.krusovice.cz.


7. ročník soutěže Česká chuťovka odkryla další regionální značky a ocenila celkem 53 tuzemských výrobců s 98 výrobky, kteří se od teď mohou pyšnit tímto označením. I letos soutěž vyzdvihla to nejlepší, co se dostalo na náš trh, na pulty prodejen a stoly restauračních zařízení. Ocenění výrobci převzali své ceny ve středu 22. října v Hlavním sále Senátu Parlamentu ČR a Pivovar Ferdinand byl při tom.

Českou chuťovku uděluje komise nezávislých odborníků, vše s garancí Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Nejdůležitějším kritériem jsou vysoké chuťové parametry výrobku a kvalita surovin. V neposlední řadě hraje svou roli ale i samotný design produktu.

Vedle hlavních kategorií nezapomíná komise ani na malé strávníky a ty, kteří pro ně vytvářejí pochutiny. Společně s Českou chuťovkou byli vyhlášeni i vítězové Dětské chuťovky 2015, kterých se do soutěže oproti loňsku přihlásilo o 50 % více, tedy 19 s celkem 27 produkty. Zcela opačnou je potom kategorie českého piva. Vzhledem k významu domácí pivní kultury a tradice výroby tohoto kvašeného moku není divu, že právě na ni padá velká pozornost odborníků i veřejnosti.

Letos si Pivovar Ferdinand odnesl ocenění za světlý ležák Premium 12°, což je již v pořadí 5. pivní speciál z Benešova, který označení Česká chuťovka bude nosit. Značku České chuťovky tedy můžete od teď vidět na pivních etiketách speciálu Sedm kulí 13°, tmavého ležáku 11°, d´Este 15°, jedenáctistupňovém Maxovi a nově na světlé dvanáctce Premium.


Pivovar Zubr uvádí na trh limitovanou edici piva Zubr Grand z prvního chmele. Jedná se o pivo s intenzivnější chmelovou hořkostí, které bylo uvařeno z prvního letošního načesaného chmele a zrálo v ležáckých sklepích 60 dní. Pivo bude představeno 27. října přímo zaměstnanci pivovaru ve vybraných restauracích.

Jedná se o pivo určené pro výjimečnou příležitost s intenzivní chmelovou vůní. Ta je docílena použitím čerstvého chmele z chmelnice v Čekyni, který jsme společně s dalšími zaměstnanci pivovaru načesali na konci srpna. Právě čerstvý chmel dává pivu příjemně výraznější chmelovou hořkost a aroma,“ popisuje Granda z prvního chmele Nataša Rousková, sládková pivovaru Zubr.

Grand z prvního chmele bude k dostání čepovaný ve vybraných restauracích na střední Moravě a také ve speciálním dvoulitrovém skleněném balení až do vyprodání zásob. „Oficiální uvedení proběhne 27. října naráz ve více než 40 restauracích. Do mnoha z nich se rozjedou naši zaměstnanci, aby osobně pivo našim zákazníkům představili. Jedná se o výjimečný speciál, protože pivo z čerstvého chmele není možné ochutnat nikdy jindy než právě na podzim po sklizni,“ říká Tomáš Pluháček, ředitel přerovského pivovaru.

Zubr Grand z prvního chmele je světlý ležák s vyšší plností a barvou, který vyniká lahodnou hořkostí. Je uvařen klasickým způsobem podle tradiční receptury za použití kvalitních regionálních surovin v čele s Žateckým poloraným červeňákem. Pivovar Zubr, stejně tak jako v případě dalších piv z produkce, klade důraz na dobu zrání piva v ležáckých tancích, která je důležitá pro výsledný senzorický charakter piva.


Letošního šestého ročníku soutěže speciálních a neobvyklých piv vyrobených komerčními pivovary v České republice CEREVISIA SPECIALIS - PIVNÍ SPECIÁL ROKU 2015 se zúčastnilo rekordních 14 pivovarů, které přihlásily celkem 35 piv. Degustace se konaly, podobně jako v uplynulém roce, ve Výzkumném senzorickém centru Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze.

V kategorii světlá speciální piva bylo přihlášeno 8 vzorků piv. Třetí cena byla udělena pivu Sedmý schod, jehož výrobcem je Žatecký pivovar, spol. s r. o. Na druhém místě se umístil Sváteční speciál z produkce Pivovaru Nymburk, spol. s r.o., Rychtář speciál, jehož výrobcem je Pivovar Rychtář a.s., a PRIMÁTOR Exkluziv 16 % z produkce pivovaru PRIMÁTOR. Zvítězilo pivo Telčský Zachariáš 14 % z Pivovaru Jihlava, a.s.

V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály bylo přihlášeno 8 piv. Na třetím místě skončilo pivo Něžný Barbar z Pivovaru Nymburk, spol. s r.o., Svatováclavský polotmavý speciál ze Zámeckého pivovaru Břeclav s.r.o a Klášterní Bock z produkce Pivovaru Klášter, a.s. se dělily o druhé místo. Vítězem kategorie se stalo pivo Herold Czech Black Lager vyrobené v Pivovaru Herold Březnice, a.s., které tak obhájilo loňské prvenství.

V nejpočetněji obeslané kategorii neobvyklých piv, kterých bylo přihlášeno rekordních 19 značek, získala dělenou třetí cenu piva Weizenbier z pivovaru Primátor, a.s. a Holba Brusinka s mátou z Pivovaru Holba,, a.s. Druhá místa získala piva BOHEMIAN ALE z produkce Rodinného pivovaru Bernard a BERNARD s čistou hlavou Švestka ze stejného pivovaru, dále Primátor Stout z produkce pivovaru PRIMÁTOR, a.s. a Birell Pomelo & Grep z Plzeňského Prazdroje, a.s. Vítězné pivo Primátor IPA bylo uvařeno v pivovaru PRIMÁTOR a.s.

Cenu předsedy degustační komise za nejvíce nominací z rukou Mgr. Františka Frantíka z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s., získalo pivo PRIMÁTOR Exkluziv 16 %.

Obě komise degustátorů se vzácně shodla v tom, že přihlášená piva jsou stále kvalitnější a nebyl mezi nimi ani jeden propadák,“ uvedl Mgr. František Frantík z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a.s. a hlavní organizátor soutěže. „Je zřejmé, že pivovary vnímají rostoucí poptávku spotřebitelů po zajímavých a neobvyklých pivech a tomu svou produkci přizpůsobují,“ dodal František Frantík.

Přihlášená piva degustovala a hodnotila dvacetičlenná komise, rozdělená na dvě subkomise, První, dvanáctičlenný panel expertů, byl složen z členů degustační komise VÚPS doplněný o nezávislé odborníky z dalších odborných institucí jako např. z VŠCHT Praha a Zemědělské univerzity v Praze. Druhý, osmičlenný panel reprezentantů, byl sestaven z významných osobností, které pivo a pivovarskou problematiku dobře znají, ale nezabývají se jeho hodnocením profesionálně.

Co si můžeme jako organizátoři více přát: rostoucí zájem pivovarů o soutěž a vedle stálic i nová jména mezi oceněnými pivovary a jejich zajímavými pivy,“ uvedl Ing. Josef Vacl, CSc. ze spolupořadatelské společnosti PORT spol. s r. o. „Pro stále náročnější tuzemský trh je to dobrá zpráva,“ doplnil Josef Vacl.

Ocenění byla předána představitelům vítězných pivovarů na slavnostním zahajovacím večeru gastronomického festivalu Znojemský hrozen 2015 ve Znojmě 15. října 2015.


V rámci oslav Dnů českého piva jsme se zapojili do celostátního projektu Noc pivovarů v sobotu 3. října. Od 15 do 20 hodin otevřeme brány pivovaru pro všechny příznivce Ryzího piva z hor a proběhnou bezplatné prohlídky. Na varně se bude promítat a každý navíc dostane dárek, který potěší - půllitr Svatováclavského kroužkovaného ležáku, na který jsme právem hrdí. Kdy k nám zavítáte necháváme na vás, jen se nezapomeňte nahlásit předem!

Můžete to udělat prostřednictvím mailu na muzeum@holba.cz nebo jednoduše zavolat na 724 776 384.


Stříbro pro Holbu Šerák a dvě bronzové medaile pro Holbu Classic a Holbu Free putují z prestižní degustační soutěže České pivo 2015 do hanušovického pivovaru. Holba tímto rozšiřuje řadu dosavadních 16 medailí, které letos získala v národních i mezinárodních soutěžích.

Ze soutěže České pivo 2015 si medaile odváží nejen Holba, ale také pivovary Zubr a Litovel. Celkem jim patří 12 medailí. Degustační výsledky a rekordní počet v soutěži získaných medailí potvrzují, že pivovarnická skupina PMS nemá co do kvality piv v České republice konkurenci.

Svoji jedinečnost u degustátorů letos obhájil nejen Šerák, ale také Holba Premium. Ležák nedávno bodoval v mezinárodním měřítku a získal titul Best European Lager. Prvotřídní hodnocení pivovarských expertů si zasloužilo také ochucené pivo Holba horské byliny a nealkoholická Holba Free. To jsou favorité značky, proslulé pivem prvotřídní kvality a jedinečné chuti. Za to jim patří nejen ocenění odborníků, ale především přízeň konzumentů.

Jedni i druzí oceňují osobitou charakteristiku Holby a stabilní kvalitu, kterou ryzí pivo nekompromisně drží. Důležitá je také vysoká pitelnost, jedna ze zásadních vlastností pro piva vyráběná tradičním způsobem typická.

Letošní rok přinesl celou řadu úspěchů, které potvrzují, že naše rozhodnutí tvrdošíjně držet tradiční výrobu piva bylo správné. Letos získala Holba nejvyšší počet ocenění v posledních 5 letech a pozitivní bilanci potvrzuje i rostoucí obliba značky a nárůst prodejů,“ komentuje úspěch ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka. Dříve regionální značka si stále získává nové příznivce, pro které je důležitý nejen původ piva, ale stejně tak i způsob výroby. V případě Holby mohou konzumenti spolehlivě tvrdit, že vědí co pijí a sami se o tom přesvědčit. Tak tomu bylo i letos v létě, kdy měli možnost sami „kontrolovat“, jak jejich pivo vzniká.

Pivovar Holba je spolu s pivovary Zubr a Litovel součástí moravské pivovarnické skupiny PMS.


Den Českého piva je velkolepou oslavou nejoblíbenějšího nápoje Čechů. Ve vybraných hospodách se rozběhne před svátkem Sv. Václava v neděli 27. září a potrvá až do soboty 3. října. Letos ho Češi a všichni příznivci Ryzího piva z hor oslaví už potřetí.

Na oslavu jsou dobře připraveni také hanušovičtí pivovarníci. V Holbě se rozhodli uctít Sv. Václava, patrona všech pivovarníků, skutečně rytířským kouskem. Chrání ho hustá pěna, vyniká svojí plnou dokonale vyváženou chutí a jeho říz se vyrovná ostrosti meče. Jde o Svatováclavský kroužkovaný ležák. Je oslavou Sv. Václava – stejně mocný a plný života. V Holbě ho uvařili v limitovaném množství a v restauracích se jím bude připíjet už od příštího víkendu.

Svatováclavský kroužkovaný ležák vzniká ze světlého ležáku Holba přidáním rozkvašené mladiny ve stadiu bílých kroužků, proto kroužkovaný ležák. Je to živé pivo s vyšším podílem pivních kvasinek a vitamínů a také plnou, přitom osvěžující chutí. Svatováclavský kroužkovaný ležák má charakteristický zákal, výborný říz a 4,9% alkoholu. Aby získal svoje přednosti, je nutné si s ním vyhrát a dát mu čas. Na výrobu ležáků jsou v Holbě skutečně mistři, což dokládá i poslední světové ocenění Best European Lager pro Holbu Premium a řada dalších medailí. Svatováclavský kroužkovaný ležák Holba bude na čepu ve vybraných restauracích. První sud s „kroužkovaným“ slavnostně narazí sládek pivovaru Holba Luděk Reichl v sobotu 26. září v Pivovarské restauraci, kde se setká a připije si s hosty.

Kroužkovaný ležák bude k dispozici pouze v omezeném množství a právě nyní je tedy ideální příležitost posedět s přáteli v příjemné atmosféře útulných podhorských hospůdek s Holbou na čepu. Hostinští tady nabídnou nejen chuťovky k pivu, ale taky svatováclavské menu nebo krajové speciality a v některých dokonce naservírují pivo k jídlu zdarma, takže oslavit Svátek piva se určitě vyplatí.

Den českého piva se má stát celonárodní tradicí a posílit hrdost na pivo, náš národní nápoj. V historickém kontextu připomíná patrona všech pivovarníků Sv. Václava, proto se oslavy rozběhnou den před jeho svátkem. Přináší zábavnou osvětu, která přibližuje historii a tradici českého pivovarnictví a ukazuje na jeho jedinečnost i zajímavé propojení s gastronomií a naší kulturou.


Poprvé v historii se v Královédvorském pivovaru Tambor vařilo svrchně kvašené pivo. Dosud tu vznikaly pouze klasické ležáky spodního typu kvašení. Zásluhu na tom má spolupráce pivovaru s firmou Bad Flash Beer, která si nechala ve Dvoře Králové nad Labem uvařit IPA. Autorem receptu je Jakub Veselý (Létající pivovar Falkon), vaření IPA prováděli zaměstnanci pivovaru Tambor, sládek Martin Vrba, podsládek Jan Pavlík, vedoucí laboratoře a vařička Eva Pavlíková. Nyní mají možnost občané Dvora Králové nad Labem tuto specialitu ochutnat.

Bad Flash a náš pivovar Tambor nyní přináší nejen příznivcům Královédvorského piva Tambor ochutnávku IPA s přídavkem žitného sladu. Ochutnávka se koná v Penzionu Za Vodou ve Dvoře Králové nad Labem ve dnech 25. až 27. září. Stejně jako v případě nedávné ochutnávky American Amberu je množství limitované a proto by milovníci piva neměli váhat. Minule na mnohé také nezbylo.

Co je IPA (India Pale Ale)?

Pale Ale čili světlý ejl je tradiční anglické svrchně kvašené pivo s vysokým podílem pšenice a dalších obilovin. (oves, žito,...). Mívají nižší říz, avšak vyšší plnost a hořkost a zlatavou, někdy až granátovou barvu. Zvláštností tohoto piva je dochmelování za studena, kdy se část chmele přidává až při dokvašování. Jde o nejrozšířenější pivní styl v Anglii.

IPA čili India Pale Ale je pak odvozený styl výše popsaného pivka. Jeho vznik byl vlastně úlitbou nutnosti dovézt pivo Britům v koloních, zejména do té největší – Indie. Za časů Britského impéria si tisíce britských vojáků a úředníků britské koloniální správy stěžovalo, že nemohou pít pivo jako doma. Doprava piva po moři bez Suezu v 18. století trvala 4-6 měsíců a loď dvakrát kolem Afriky přeplula rovník. Pivo tak dorazilo zatuchlé nebo rovnou zkyslé. Britská Admiralita i Královská učená společnost tento problém intenzivně řešila. Po mnoha pokusech uspěl až George Hodgson, sládek pivovaru Bow Brewery, který upravil recept výroby Pale Ale tak, že přidal jak obilí, tak chmel a cukr.

Vzniklo tak hluboko prokvašené, suché, silné a velmi hořké pivo se spoustou CO2. Vyšší stupeň alkoholu a alkaloidy z chmele, stejně jako CO2, pivo výborně konzervovalo. Hodgsonovo pivo India Pale Ale se velmi brzy stalo legendou nakonec nejen v tehdejší Indii, ale jeho chuť si získala mnoho příznivců jak v samotné Británii, tak na starém i novém kontinentu,“ vysvětlil Rosťa Kloubek z Bad Flash.

Traduje se, že v Indii vojákům IPA ředili vodou, zatímco důstojníci si dávali do nosu originál. Bad Flash a Tambor Vám nyní přináší ochutnávku IPA s přídavkem žitného sladu. Ředit ji nemusíte! Dobrou chuť!

Premiéra v Královédvorském pivovaru Tambor IPA[p539]

Ve Staropramenu nyní probíhají finální přípravy pro třetí celorepublikovou oslavu českého národního nápoje. Pro Dny českého piva, které pořádá Český svaz pivovarů a sladoven od 27. září do 3. října, na Smíchově uvařili extra várku nepasterizované dvanáctky, pro kterou si sládci vymysleli novou recepturu a vybrali pro ni speciální chmel z žatecké oblasti Údolí Zlatého potoka, který je mnohými považován za jeden z nejlepších na světě. Koncem září se tak mohou návštěvníci vybraných hospod se Staropramenem těšit na další pivní lahůdku.

Letošní oslavy Dnů českého piva jsou poprvé týdenní a ponesou se ve znamení chmele, jakožto jedné ze tří základních surovin při vaření piva. Chmel dává pivu hořkost a chmelové aroma.

Pro Staropramen je typické čtyřnásobné chmelení. V tomto případě však smíchovští sládci použili chmelení dokonce pětinásobné. Pro letošní oslavy připravili novou recepturu se žateckým poloraným červeňákem z Údolí Zlatého potoka. “Jde o mikroregion v nejprestižnější chmelařské oblasti světa, kde se chmel pěstuje vice než tři sta let. Odrůda dostala jméno po načervenalé půdě obsahující sloučeniny železa. Díky tomu, že se nachází ve srážkovém stínu Krušných hor, je zde velmi vhodné klima pro pěstování chmele s výjimečnými vlastnostmi,” říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen, a pokračuje: “Díky tomuto specifickému chmelu je pivo krásně aromatické. Převládá příjemné chmelové aroma a lehce ovocná vůně.

Speciální svatováclavská várka Staropramenu se do hospod dostane jen několik dnů před nedělí 27. zářím, prvním dnem týdenních svátků piva. Důvodem je snaha o to, aby bylo tento nepasterizovaný ležák co nejvíce čerstvý, což je vlastnost pro dobré pivo zásadní. Již nyní však na hospodách začala kampaň, která na toto pivo a svátek upozorňuje.

Kromě limitované várky Staropramen nepasterizované 12 uvařené se žateckého poloraného červeňáku z Údolí Zlatého potoka připravují smíchovští pro své fanoušky i další program. Více informací k nim zveřejní v týdnu před akcí.

Cílem Dnů českého piva je připomenout českou pivovarskou tradici, posílit hrdost k našemu národnímu nápoji a nalákat veřejnost k oslavě přímo v hospodách a restauracích, které tvoří základ české pivní kultury. Tradici tohoto pivního svátku založil Český svaz pivovarů a sladoven v roce 2013. V prvních dvou letech Dnem českého piva vyhlásili pivovarníci 27. září, předvečer svátku nejvýznamnějšího českého patrona sv. Václava. Ten je zároveň i patronem sládků a pivovarníků. Letos poprvé se svátek bude konat celý týden.


Den otevřených dveří pivovaru Velké Březno se blíží! Tradiční a oblíbená akce začíná v sobotu 19. září v pravé poledne. Vstup je zdarma. Vzhledem k příznivým ohlasům z uplynulých let mohou návštěvníci i letos využít kyvadlovou dopravu z Ústí nad Labem a Děčína. První spoje do Velkého Března vyjíždějí v 11:45 hodin.

Na tuto naši tradiční akci, kdy návštěvníky zveme přímo k nám do pivovaru, se každoročně opravdu moc těším. Ani letos nebude chybět spousta dobré zábavy a naše skvělé pivo Březňák. A já spolu s regionálním obchodním ředitelem Martinem Křížem budu mít tu čest slavnostně narazit první sud,“ řekl vrchní sládek pivovaru Velké Březno Michal Rouč.

Jako každoročně se mohou návštěvníci těšit na skvělou muziku. Jako první zahraje od 12:00 hodin Malá Paříž. Vystoupení skupiny Těžkej Pokondr začíná ve 14:30 hodin. Wanastovi Vjecy revival budou hrát od 15:30 hodin. Petr Lufter s kapelou vystoupí od 17:00 hodin, Stará škola od 18:30 a Walda Gang od 20:00 hodin. Posledním vystupujícím se stane Kabát revival.

Na Den otevřených dveří se chodí především na skvělé pivo! Na čepu bude celé portfolio velkobřezenských piv včetně výčepního či ležáku. Kromě toho pivovar nabídne opravdovou lahůdku: Březňák originální Märzen, který zde vyrobili u příležitosti Dne českého piva jako příspěvek k svátku svatého Václava. Zajímavostí je, že se tato limitovaná edice speciálního polotmavého piva vařila už v březnu. Pivo pak kvasilo v otevřených kádích na spilkách a dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech, což mu dodalo plnou chuť a příjemnou intenzivní hořkost s jemnými karamelovými tóny.

Dalším velkým lákadlem letošní soutěž s názvem „Cibichova stará škola“, protože hlavní výhra je skutečně přitažlivá: renta v podobě dvou piv denně po celý rok. Soutěžící budou procházet několika stanovišti a získávat body. Pokud splní všechny úkoly, budou zařazeni do slosování o hlavní výhru. Kromě toho budou soutěžící na každém stanovišti odměněni milou pozorností.

Součástí programu Dne otevřených dveří jsou každoročně i exkurze přímo do pivovaru, kde se návštěvníci seznámí s tradiční výrobou piva Březňák. Vloni se Dne otevřených dveří v pivovaru zúčastnilo na 4000 návštěvníků.


Na hudební zábavu ve stylu chmelové brigády zve v sobotu 19. září Kynšperský pivovar. K poslechu i tanci bude hrát oblíbená chebská kapela Pospolu Band, která umí publikum řádně rozveselit. Kdo má tedy rád pohodovou muziku, dobré pivo a je pro každou legraci, ten nesmí na sobotním večírku rozhodně chybět. Zvlášť vítaní jsou recesisté, kteří se dostaví ustrojení, jako by šli sklízet chmel.

Rozhodli jsme se, že taneční zábavu pojmeme s humorem. Proto každý, kdo se oblékne jako česáč chmele, dostane na uvítanou čepované pivo zdarma,“ prohlásil ředitel Kynšperského pivovaru Radek Vomočil.

Pro toho, kdo by chtěl stylově obléci, ale nenachází inspiraci, může přijmout několik tipů a rad, jaké doplňky je vhodné zvolit. Zejména by to měl být pracovní oděv pro všechny typy počasí. Proti poškrábání se například hodí stará flanelová košile, rukavice, proti ostrému slunci ochrání čapka nebo šátek, a když náhodou zaprší, přijde jistě vhod pláštěnka a gumové holínky. „Správný brigádník by měl mít s sebou i hliníkový ešus, velkou lžíci a nepromokavý spacák. Člověk nikdy neví, co ho na chmelu může potkat,“ usmál se ředitel.

Hudební večírek se skupinou Pospolu Band začne od 20 hodin ve velkém sále Kynšperského pivovaru. „Kapela se k nám vrací po dvou měsících, kdy hrála na dni otevřených dveří. A jelikož se lidem moc líbila, řekli jsme si, že ji do Kynšperka nad Ohří pozveme znovu,“ poznamenal Radek Vomočil.


Zajít si do své oblíbené hospůdky a dát si na žízeň pivo zdarma. To je snad sen každého pivaře. Kdo touží, aby se mu tohle toužebné přání vyplnilo, měl by v restauraci Arowana v Chebu bedlivě vyhlížet ředitele Kynšperského pivovaru Radka Vomočila. A když na něho zrovna natrefí, pak si může na jeho účet směle objednat pivo gratis. Zní to neuvěřitelně, ale je tomu skutečně tak. Šťastlivci dostávají od šéfa pivovaru pivo zdarma.

Nechal jsem rozhlásit, že když mě lidé v této hospodě potkají, mohou si na mně poručit jedno pivo. Někteří tomu nechtěli uvěřit, že si Kynšperského zajíce dopřejí zdarma a útratu za ně zaplatí někdo jiný. Pak se ale osobně přesvědčili, že tomu tak skutečně je. Zákazníci si na neobvyklý bonus postupně zvykají a já bych byl moc rád, aby se stal tradicí,“ prohlásil s úsměvem Radek Vomočil. Ten se v chebské restauraci objevuje dvakrát do týdne, takže štamgasti mají značnou šanci šéfa pivovaru ve své oblíbené hospodě zastihnout.

Šťastný okamžik, kdy na stole přistane pivo zdarma, si užilo již značné množství spokojených hostů. „Pravidelně sem chodím na světlou dvanáctku a velice mi chutná. Na ředitele jsem už několikrát natrefil a pivečko gratis jsem od něho dostal. Je to milé a zároveň originální gesto,“ řekl potěšeně jeden ze stálých hostů restaurace Arowana.

V chebském pohostinství je možné aktuálně ochutnat dva nejžádanější druhy Kynšperského zajíce. „Zdejším zákazníkům velmi zachutnal náš světlý ležák. Jedná se o oblíbené regionální pivo, jež vyniká výraznou hořkostí a kvalitním řízem. Značný zájem je také o polotmavé speciální nefiltrované pivo připravované podle staré receptury barona Haase. Vyznačuje se plností a vyváženou chutí,“ přiblížil přednosti pěnivého moku Radek Vomočil.


Den českého piva se blíží. Koná se už potřetí v řadě a všichni milovníci piva tak 27. září uctí svátek patrona českých zemí svatého Václava, který připadá na 28. září. Výrobní tým pivovaru ve Velkém Březně k této příležitosti uvařil sváteční speciální polotmavé pivo Březňák originální Märzen. Celkem 700 hektolitrů se rozveze do restaurací a hospod v celé České republice.

Jméno „Březňák“ neznamená jen značku piv vyráběných v pivovaru Velké Březno. Jde také o druh piva, které se historicky vařilo v měsíci březnu (odtud Märzen) a pak celé léto leželo v chladných sklepích pivovaru. Prodávalo se až na podzim během pivních slavností. A přesně tak se letos vyráběl i slavnostní Březňák originální Märzen. „Této tradici jsme zůstali věrni. Speciální polotmavé pivo na počest svátku svatého Václava jsme opravdu vařili letos v březnu, a to tradičním způsobem na dva rmuty v původní měděné varně z roku 1933. Pivo dále kvasilo v otevřených kádích na spilkách a skutečně dlouhých 150 dnů leželo v ležáckých sklepech,“ konstatoval vrchní sládek pivovaru ve Velkém Březně Michal Rouč.

Výsledkem je speciální polotmavé pivo s obsahem alkoholu 5,5 % obj. a stupňovitostí 13,2 %, které se pyšní plnou chutí a příjemnou intenzivní hořkostí s jemnými karamelovými tóny.

Máme radost, že našim zákazníkům můžeme toto výjimečné pivo nabídnout, protože sváteční speciální piva, uvařená k mimořádným událostem, dlouhodobě vyhledávají. Pivní speciál s vyšší stupňovitostí znamená zpestření nabídky každé restaurace. Předpokládáme, že kromě štamgastů limitovaná edice upoutá i nové hosty,“ řekl regionální obchodní ředitel pro severní Čechy Martin Kříž. Provozovatelé a majitelé restaurací nejen v jeho regionu, ale po celé České republice tak budou své hosty lákat prostřednictvím plakátů, stojánků na stolech a dalších propagačních materiálů. Seznam všech hospod, kde se bude Březňák originální Märzen čepovat, všichni zájemci najdou na webových stránkách www.breznak.cz.


Velkou oslavou 45 let od uvaření první várky, které si pivovar připomene v prosinci tohoto roku, bude letošní Radegast den. Ten se uskuteční v sobotu 5. září. Ve sklepích už zrají čtyři druhy piv Radegast včetně oblíbené Ryze Hořké 12 a Nefiltru. Fanoušky hořkého piva čeká nabitý program. Na pódiu vystoupí Arakain s Lucií Bílou, Chinaski, Škwor a další kapely. Pivovar představí unikátní výstavu o historii pivovarnictví na severní Moravě. Pro zájemce budou připraveny exkurze pivovarem a chlapské soutěže. Vstup je tradičně zdarma. Podrobný program je na www.radegast.cz.

Radegast den je již tradičně jednou z největších akcí na severní Moravě. Do Nošovic míří desítky tisíc lidí, hlavně kvůli hořkému pivu. „Letos jsme uvařili hned čtyři druhy piva Radegast. Každé je jiné, ale jedno mají společné. Všechna jsou hořká. Držíme se tak odkazu prvního sládka Jaromíra Franzla, který před 45 lety vtiskl pivu Radegast charakteristickou hořkost,“ řekl ředitel pivovaru Radegast Ivo Kaňák a dodal, že čepovat se bude oblíbený ležák Ryze Hořká 12, výčepní Original, polotmavý Temně Hořký a tradičně i Radegast Nefiltrovaný. Řidiči si budou moci dát Birell, včetně tří ochucených variant. Loni návštěvníci akce vypili 52 tis. piv.

Výročí 45 let od uvaření první várky piva připomene speciální výstava, kterou pivovar pořádá společně s Muzeem Beskyd. Lidé uvidí předměty, které mapují pivovarnictví, pohostinství i obyčejný život v 70. letech minulého století. Jak se vaří hořké pivo dnes, zjistí zájemci na exkurzní trase pivovarem, která bude během akce přístupná.

Nabitý bude i hudební program, který začne v 11:30. Během odpoledne a večera vystoupí Arakain s Lucií Bílou, Chinaski, Legendy se vrací, Wohnout a další. Program uzavře od 22:00 kapela Škwor. Tvrdí chlapi se budou moci utkat v soubojích v Radegast Adrenalin Parku. Na jedné ze scén bude probíhat škola čepování piva. Návštěvníci se již tradičně mohou těšit na autogramiádu hokejistů extraligových klubů, která proběhne v 15 hod.

Pořadatelé doporučují se do Nošovic dopravit vlakem nebo autobusem, které pojedou z Ostravy a Frýdku-Místku. Parkování bude zajištěno v blízkosti areálu, ale počet parkovacích míst je omezený. Vlaky mají konečnou přímo v pivovaru, autobusy pak v těsné blízkosti areálu akce. Jízdní řády jsou na www.radegast.cz.


Tradiční, v pořadí už dvanácté Pivovarské slavnosti Holba proběhnou první pátek a sobotu v září. Letos je zahájí čeští atleti Denisa Rosolová a rodák z Budišova překážkář Petr Svoboda, kteří si společně s účastníky připijí Šerákem - Pivem ČR 2015 na vítězství. Jak chutná úspěch dobře vědí i oba atleti. Budou tady mít i svoji autogramiádu a navíc si v pivovaru vyzkouší pro ně zcela novou disciplínu. Sami se postaví za výčepní zařízení a budou čepovat Šerák v největší hospodě v republice. V tu se po dobu slavností promění areál Hanušovického pivovaru. Na 12. Pivovarských slavnostech Holba se bude připíjet desítkou různých druhů piv značky, vystoupí devět kapel a Ryzí pivo z hor poteče ze šesti desítek výčepních píp.

Všichni se mohou těšit na jejich oblíbený Šerák ve všech jeho variantách. Po celé léto ho v pivovaru testovali Mazáci Šeráci a vzájemně si tady předávali štafetu podobně jak to dělá Denisa Rosolová, takže už dnes se řada z nich těší na osobní setkání. Kromě skvělé zábavy, muziky a jedinečného piva nabídne Holba i prohlídky výroby. Proběhnou v pátek odpoledne, kdy v pivovaru k příjemnému posezení zahraje Dalibor Janda se svojí kapelou, Vagon rock i Abba Stars. V sobotu se areál pivovaru rozdělí na 3 programové stage. Na hlavní u pivovarských rybníků se bude střídat zábava s hudbou, která vyvrcholí koncertem Horkýže Slíže a ohňostrojem na závěr. Každoročně slavnosti navštíví na 7 tisíc lidí a vypije se kolem 35 tisíc půllitrů ryzího piva z hor, které přímo v pivovaru chutná nejlíp.

Vstupenky na pivovarské slavnosti je možné zakoupit za zvýhodněné ceny ve vzorkové prodejně pivovaru Holba v Hanušovicích, v informačních centrech v Hanušovicích, Šumperku, Králíkách, Zábřehu a Starém Městě nebo přímo na akci.

Páteční vstupenka je za cenu 60 Kč při zakoupení na akci

Jednodenní sobotní vstupenka stojí 100 Kč v předprodeji a 150 Kč při nákupu přímo na akci.

Dvoudenní vstupenka stojí v předprodeji 120 Kč

Program akce najdete na www.pivovarskeslavnosti.cz


Výjimečnou možnost ochutnat speciální pivo, které vzniklo v Královédvorském pivovaru Tambor, nabídne tento víkend (28 – 30. srpna 2015) Penzion Za vodou. Pivo nese název Zlej Blesk Am Lager a uvařit si ho nechala společnost Bad Flash Beer s.r.o. z Prahy. Autorem receptu je Jakub Veselý (Létající pivovar Falkon), hlavním sládkem byl Martin Vrba, jako podsládek a technolog působil Jan Pavlík, a jako laborantka a vařička piva Eva Pavlíková, všichni z Královédvorského pivovaru Tambor, kde se pivo vařilo a leželo. Jedná se o jednorázovou akci, která se už pravděpodobně nebude opakovat. Pivo bude v nabídce do „vypití“ zásoby, která není velká. Proto neváhejte a přijďte ochutnat do Penzionu Za Vodou!

Označení Amber se používá především pro americká piva typu Ale, kde je kladen důraz na barvu. Kvašení probíhá za tepla. Mají ovocnou a květinovou chuť, mohou být nasládlá a hořká.

Zlej Blesk Amber Lager 13

Pivní styl: American Amber Lager – legislativně: polotmavý ležák spodně kvašený nefiltrovaný

Extrakt původní mladiny: 13 %

Objem alkoholu: 5,7 %

Hořkost: 30 IBU

Složení: Voda, ječné slady (plzeňský, mnichovský, caramunich, carapils), chmel (Simcoe, Citra, Mosaic). Spodně kvašeno W95.

Exportní pivo z pivovaru Tambor je Za Vodou [p539]

Osm pivovarů, dva dny, jeden hrad a litry piva. Tak bude vypadat Víkend s brněnskými pivovary, doprovodná akce letošní hlavní výstavy Muzea města Brna Žít pivo. Patřit jí bude poslední prázdninový víkend 29. a 30. srpna. Pro návštěvníky to bude jedinečná šance, jak poznat všechny brněnské pivovary pohodlně na jednom místě – na Špilberku – a ochutnat, jak se jim daří vařit pivo. A co víc: na akci se bude soutěžit o nejlepší brněnské pivo.

Na výstavě Žít pivo sice lidé poznávají historii brněnských hospod a pivovarů, ale akce Víkend s brněnskými pivovary je naopak zavede do současnosti. O víkendu 29. a 30. srpna se na Špilberku sejde osmero současných pivovarů z Brna: představí se široké veřejnosti a hlavně jí dají ochutnat svoji produkci.

Tohle jsou všechny brněnské pivovary. Všechny se také sejdou na Špilberku: Pegas – Richard – Magistr – Lucky Bastard – Líšeňský pivovar – Létající pivovar Albert – Parní pivovar Hauskrecht – Starobrno

Přestože Brno platí za hlavní město vinařské jižní Moravy, pivovarům, i těm malým, se zde v poslední době daří lépe a lépe. Zatímco za minulého režimu byl v Brně pivovar i přes bohatou tradici vaření piva, jak dokládá i výstava Žít pivo, jen jediný, dnes jich je dokonce osm. Který z nich vaří pivo nejlépe? To vyberou přímo lidé v soutěži o nejlepší pivo.

Každý z pivovarů nominuje podle nejlepšího uvážení své nejlepší pivo do soutěže. Všichni návštěvníci výstavy Žít pivo získají poukázku na ochutnávku vzorku piva zdarma u každého pivovaru. Jak potom hlasovat? Stačí vhodit vyplněný lístek do urny příslušného pivovaru. Hlasující budou mít šanci vyhrát balíček pivních suvenýrů a celoroční vstupné na hrad Špilberk.

K ochutnání nebudou jen současná piva. Pivovar Lucky Bastard uvařil podle starobylé receptury speciální pivo Středověk, aby lidé poznali, jak dnes tolik oblíbený mok chutnal v dobách středověku a raného novověku. Víkendovou akci zpříjemní kromě mnoha druhů piva také občerstvení a hudba. Zvídavější návštěvníky pak čekají každou hodinu komentované prohlídky výstavy Žít pivo.

Vstup na akci je zdarma. Po oba víkendové dny bude platit zvýhodněný vstup na výstavu Žít pivo. Ke každé zakoupené vstupence získají lidé vstupenku pro druhou osobu zdarma. Děti do 7 let budou mít vstup úplně zdarma.

Více informací na www.spilberk.cz

Michael Kalábek, Muzeum města Brna, oddělení vnějších vztahů

Kdo vaří nejlepší pivo v Brně? Vyřeší akce Víkend s brněnskými pivovary

«« « Strana 4 z 41 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI