Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Plzeňský biskup požehnal už popáté velikonoční várce Pilsner Urquell

Co se píše o pivovarech a pivu


Plzeňský biskup požehnal už popáté velikonoční várce Pilsner Urquell

[čtvrtek, 19. únor 2015]

Sládci Plzeňského Prazdroje dnes uvařili slavnostní velikonoční várku ležáku Pilsner Urquell. Ve varně plzeňského pivovaru totiž požehnal nejen várku, ale i její výrobní suroviny biskup Monsignore František Radkovský. Část velikonoční várky bude po pěti týdnech ležení a zrání směřovat už popáté do Vatikánu jako dar města Plzně a Plzeňanů k oslavám velikonočních svátků. Odesláno bude symbolicky 2015 lahví zlatého ležáku, které letos doplní prozatím tajný speciální dar papeži Františku.

Plzeňští sládci připravili už popáté v historii sváteční várku zlatého ležáku, která obohatí oslavu Velikonoc v srdci Říma. Jejím unikem jsou zejména základní suroviny – plzeňský slad, žatecký chmel a měkká plzeňská voda, ze kterých se pivo Pilsner Urquell vyrábí už 172 let. Své požehnání dal surovinám plzeňský biskup Monsignore František Radkovský. Společně s Václavem Berkou, starším obchodním sládkem plzeňského pivovaru, pak podepsal Varní list velikonočního piva Pilsner Urquell, jenž poputuje společně s pivem do Vatikánu.

Ležák Pilsner Urquell získal své první historické požehnání už 5. října 1842, tedy před více než 172 lety. Novému pivovaru v Plzni tehdy slavnostně požehnal arciděkan Antonín Hlavan. Jsem rád, že Plzeňský Prazdroj tuto tradici opětovně připomíná a doufám, že požehnání přinese plzeňskému pivu stejný zdar, jakého se mu dostalo, když poprvé opustilo brány pivovaru,“ řekl biskup František Radkovský.

Žehnání velikonoční várce se odehrává téměř symbolicky ve stejné době, kdy začíná postní doba před nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Velikonoční pivní várka teď bude muset pět týdnů zrát, než se vypraví na cestu. V Plzeňském Prazdroji se totiž stále dodržuje tradiční receptura a výrobní technologie prvního sládka Josefa Grolla. „Plzeňský ležák Pilsner Urquell putoval do Vatikánu již na konci 19. století. Tehdy si ho na rady doktorů vyžádal papež Lev XIII. Před pěti lety jsme tradici obnovili a zasíláme ke Svatému stolci pivo vždy v období Velikonoc. Pilsner Urquell, který poputuje koncem března k papeži Františkovi, bude stejný jako ten, který si vychutnával jeho dávný předchůdce Lev XIII. před více než 112 lety. Receptura ani použité suroviny se totiž od zrodu originálního plzeňského piva nezměnily,“ doplnil po požehnání plzeňský sládek Václav Berka.

Kromě symbolických 2015 třetinkových lahví zlatého ležáku, které mají být darem plzeňského pivovaru a občanů města Plzně k oslavě Velikonoc, poputuje ke Svatému stolci do Vatikánu také unikátní dar z dílny známého českého designera Bořka Šípka. Jeho podoba je však zatím utajena a bude odhalena až s vysláním požehnané zásilky piva Pilsner Urquell z pivovaru, tedy přibližně týden před Velikonocemi.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

pivo

čtvrtek, 19. únor 2015
21:49

pivo

Ano, o pivu nevím nic a IQ mám -50, a proto zcela bezmezně věřím tomu, že "V Plzeňském Prazdroji se totiž stále dodržuje tradiční receptura a výrobní technologie prvního sládka Josefa Grolla a že Pilsner Urquell, který poputuje koncem března k papeži Františkovi, bude stejný jako ten, který si vychutnával jeho dávný předchůdce Lev XIII. před více než 112 lety". Bože svatý, kdo plodí takové hovadiny? Vždyť to je rouhání!


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 19. únor 2015
09:04

Dan

Pilsner Urquell, který poputuje koncem března k papeži Františkovi, bude stejný jako ten, který si vychutnával jeho dávný předchůdce Lev XIII. před více než 112 lety
Zřejmě ho měli 112 let v mrazáku :D


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Adsense

29. březen 2024
08:35


posted by: Inzerce

Jana

čtvrtek, 19. únor 2015
09:39

Jana

Dan:
Papeže nebo pivo? :D
Možná, kdyby PU produkoval svěcenou vodu, že by uspěl víc.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 19.02.2015 ve 09:39:46


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Dan

čtvrtek, 19. únor 2015
17:01

Dan

Jana: A zase by vahrávali soutěže, kde by byli jediní v kategorii :D


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI