Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Nový projekt Plzeňského Prazdroje ušetří elektrickou energii

Co se píše o pivovarech a pivu


Nový projekt Plzeňského Prazdroje ušetří elektrickou energii

[úterý, 16. říjen 2012]

Plzeňský Prazdroj uvedl do zkušebního provozu ve svých pivovarech v Plzni nové zařízení na úsporu elektrické energie. Technická realizace projektu, který využívá tzv. odpadní chlad z okruhu chlazení piv, probíhala od listopadu loňského roku a celková investice přesahuje 7 milionů korun. Díky této modernizaci se uspoří ročně minimálně 257 000 kWh elektrické energie, což odpovídá roční spotřebě 37 rodinných domků.

Pivovarnictví je odvětví náročné na energie, které si vyžaduje technologie typická pro výrobu českého piva, jako je rmutovací postup vaření piva nebo oddělené kvašení a ležení. Tato modernizace přináší zásadní úspory elektrické energie při zachování tradičních výrobních postupů a pivovar je opět o něco šetrnější k životnímu prostředí.

Efektivní a šetrné nakládání s přírodními zdroji je jednou ze strategických priorit našeho přístupu k trvale udržitelnému rozvoji. Je pro nás důležité, aby naplňování dnešních potřeb včetně těch energetických nemělo vliv na možnosti budoucích generací uspokojovat jejich vlastní potřeby. Proto investujeme do projektů, jako je tento,“ vysvětlila ředitelka oddělení firemních vztahů a komunikace Drahomíra Mandíková širší souvislosti tohoto projektu.

Roční úspora elektrické energie cca 257 000 kWh odpovídá roční spotřebě 37 průměrných rodinných domků* nebo by pokryla energii na osvětlení více než 400 fotbalových zápasů na velkém moderním stadiónu, jakým je např. stadion Slavie v Praze Edenu.**

*Průměrný rodinný domek se spotřebou 7 000 kWh za rok

**Fotbalový stadion Slavia v Praze-Edenu (pro 21 000 diváků) má příkon osvětlení cca 300 kWh, osvětlení na jeden zápas představuje 600 kWh. Z roční úspory na chlazení v Prazdroji by se tedy dalo osvětlit přes 400 fotbalových zápasů na velkém moderním stadiónu.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Sekal

neděle, 4. listopad 2012
23:03

Sekal

Heineken už taky snížil uhlíkovou stopu o množství, které odpovídalo letu z Prahy do Ria. Když jsem to ověřoval, ujázalo se, že se jedná jen o podíl na jednoho pasažéra. V tomhle bude taky nějaká kulišárna, nezdá se mi, že by osvětlení Slavie sežralo jen tolik, co 150 rychlovarných konvic.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Mosquit

pondělí, 5. listopad 2012
12:23

Mosquit

to Sekal:
Třeba pro rekonstrukci hradeckých "lízátek" se počítá s finálním příkonem (pro osvětlení) 400kW, takže to není tak mimo.

Zrovna touhle cestou šetření ať se klidně vydají, proti tomu nic nemám... (navíc ta návratnost vypadá podezřele nízce, proč to neudělali už předtím? A za pár "korun" ...)


napsal(a): Mosquit [Odpovědět]

Ámos

neděle, 4. listopad 2012
16:51

Tak proč uzdražovali, když jsou tak šikovní ? :)


napsal(a): Ámos [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
12:42


posted by: Inzerce


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI