Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Českým pivem 2012 je pivo z Litovle. Šampionem mezi ležáky se stal Litovel Premium, mezi výčepními pivy zvítězil Moravan

Co se píše o pivovarech a pivu


Českým pivem 2012 je pivo z Litovle. Šampionem mezi ležáky se stal Litovel Premium, mezi výčepními pivy zvítězil Moravan

[čtvrtek, 27. září 2012]

To, že se nejlepší piva vaří na střední Moravě, potvrdili pivovarští experti v rámci letošního ročníku degustační soutěže České pivo 2012. Pivům Litovel a Zubr udělili celkem 8 medailí, z toho 4 vítězství v silné konkurenci známých pivních značek.

Vítězem v nejsilněji zastoupené kategorii ležáků se stal Litovel Premium. Pivu z Litovle patří také kumulované vítězství v kategorii světlých výčepních piv pro Litovel Moravan a Litovel Classic i medaile pro Litovel Dark. Šampionem mezi tmavými pivy se stal Zubr Classic a Zubru patří také další 3 medaile za znamenitou chuť a kvalitu pro Zubr Gold, Zubr Premium a nealkoholické pivo Zubr Free. Zubr a Litovel tak opět potvrzují pozici favoritů mezi českými pivy.

Z vítězství máme obrovskou radost. Jedná se totiž o dvě nejsilněji zastoupené kategorie – ležáky jsou prestižní záležitost a výčepní piva zase nejvíce konzumovaná. Být první v obou je velký úspěch,“ spokojeně komentuje ředitel pivovaru Litovel Lumír Hyneček.

Pivovarští odborníci hodnotili především chuť a její vyváženost, aroma, říz, ale i pěnu nebo barvu piva, tedy vlastnosti, důležité pro konzumenta. Piva Zubr Litovel bodovala především plnou, dokonale vyváženou chutí s příjemně se rozvíjející hořkostí a chmelovým aroma, ale i výborným řízem a celkovou vyzrálostí. Všechny uvedené vlastnosti jim přináší tradiční výroba, kterou v pivovarech drží více než 100 let.

Tradiční výroba, suroviny, čas a dobrý sládek jsou pro pivo to nejdůležitější. Pokud něco ošidíte, promítne se to do chuti i celkové kvality,“ říká Lumír Hyneček a upozorňuje na nutnost zachování osobité charakteristiky a chuťové pestrosti českých piv.

V době, kdy na jedné straně roste nabídka europiv, na straně druhé sílí zájem o tradiční česká piva s chuťovou rozmanitostí, pro každou značku i druh piva typickou. Taková piva oceňují nejen konzumenti, ale na platformě degustačních soutěží také odborníci. Udržení klasických postupů výroby a produkci tradičního českého piva vnímají pivovarníci v Zubru a Litovli jako svůj závazek tradici českého pivovarnictví.

Degustační soutěž České pivo roku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarnickým a sladařským (VÚPS). Hodnocení jednotlivých vzorků probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech, což zvyšuje nestrannost soutěže.

Letos se soutěže zúčastnilo celkem 72 piv, které v 5 kategoriích hodnotilo 24 degustátorů, většinou sládků a pivovarských expertů.

Medaile v soutěži České pivo pro jednotlivé značky

Litovel Moravan a Litovel Classic- vítězové kategorie světlých výčepních piv

Litovel Premium- vítěz kategorie světlé ležáky

Litovel Dark- 3. místo v kategorii tmavá výčepní piva

Zubr Classic, tmavý- vítěz kategorie tmavá výčepní piva

Zubr Free - 2. místo v kategorii nealkoholických piv

Zubr Premium- 3. místo v kategorii světlých ležáků

Zubr Gold- 3. místo v kategorii světlých výčepních piv


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI