Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

V Jeseníkách vyrostl mladý les. Tvoří ho většinou pivovarské smrčky.

Co se píše o pivovarech a pivu


V Jeseníkách vyrostl mladý les. Tvoří ho většinou pivovarské smrčky.

[úterý, 23. říjen 2012]

Je to už 4000 stromků, které každoročně během osmi let vysadili zaměstnanci pivovaru Holba. Děje se tak v rámci ekologického projektu „Holba Jeseníkům“, jehož iniciátorem je pivovar a partnerem Lesy ČR. Cílem je zachování horského lesa v klimaticky exponovaných lokalitách hlavního hřebene Hrubého Jeseníku. Přirozená obnova stromů je tady nízká, a proto se přistupuje k výsadbě mladých a pro tento kraj typických dřevin. Mladými smrčky pivovarníci za sedm let osázeli celou oblast Vřesové studánky a nyní se přesunuli nad Červenohorské sedlo.

V rámci nadmořských výšek kolem 1200 m je druhová skladba lesů omezena na několik stěžejních druhů dřevin, schopných v daném klimatu prosperovat. Mezi ně, kromě smrku, patří např. jeřáb ptačí nebo buk a javor, které se vyskytují řidčeji a spíše na spodní hranici tohoto vegetačního stupně. „Dosud jsme vysazovali především malé stromky smrku ztepilého, letos to byl poprvé buk lesní. Sazenice jsou až 80 cm vysoké a díky hlubokým kořenům potřebují i podstatně hlubší jamku,“ říká ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka, který se výsadby každoročně aktivně účastní. Buk je dlouholetý strom, který se dožívá 200 let, takže tady poslouží i dalším generacím. Na rozdíl od hospodářského smrku je důležitý zejména pro zpevnění a melioraci půdy, má tedy významný přínos ekologický.

Omlazování lesních porostů je důležité nejen pro zachování koloritu krajiny, ale také pro udržení její přírodní rovnováhy, na kterou má projekt Holba Jeseníkům pozitivní dopad. Důležité je i to, že se nejedná o jednorázovou záležitost. S vysazováním lesních porostů začal pivovar před 8 roky a záměrem je projekt dále rozvíjet. K ekologickým projektům pivovaru dále patří revitalizace rybníků v areálu firmy nebo finanční podpora naučných stezek ve spolupráci s CHKO Jeseníky. Aktivita pivovarníků je cenná nejen z pohledu ochrany životního prostředí. Jde o spontánní vyjádření zájmu o regionu, v němž firma podniká, i příklad společenské zodpovědnosti podniku.


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI