Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pegas: hotel, pivovar, pivnice s.r.o. (Brno)

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Pegas: hotel, pivovar, pivnice s.r.o. (Brno)

Pegas: hotel, pivovar, pivnice s.r.o. (Brno)  [p267]

Zpráva č. 32 o stavu pivovarnictví v Čechách

Vážení pivní přátelé, milí čtenáři,

Dnešní report pro Vás začínám opravdu „stylově“. Využívám toho, že trávím 3 dny s dcerkou ve Fakultní nemocnici Brno, kde se podrobuje vcelku složité operaci páteře a tak sedím přímo v pivnici minipivovaru Pegas u brněnského Náměstí Svobody a pozoruji šrumec okolo. Mám tužku a papír po ruce a nasávám. „Dvě pšenky na trojku" … "guláš s knedlou na pětku“ … ano není pochyb, kde jsme … na Moravě. Pro mě v úplné cizině. V té lepší cizině. Poctivější a čistší. Mám tuto zemi trochu více pod kůží, 5 let jsem bydlel ve Znojmě. Mám jí moc rád, ale nemohu to nazvat láskou. Cítím k ní velký respekt!

Pivovar - hotel Pegas
Pivovar - hotel Pegas

Minipivovar Pegas byl jedním z prvních v republice, na Moravě úplně první. Založen je v roce 1990 a uveden do provozu o dva roky později. Najdete ho v Jakubské ulici číslo 4, což je spojka mezi známou ulicí Českou a Rašínovou a také coby moravským kamenem dohodil z výše zmiňovaného centrálního brněnského náměstí. Místní to dobře znají, poptejte se. Malou mapku najdete na www.hotelpegas.cz.

Vstupní hala
Vstupní hala

Na tomto pivovaru je hlavně velmi znát, že už je dlouho na trhu a má to všechno tzv. vychytané a zaběhlé. Byl vybudován v činžovním domě z 15. století. A je to vidět a cítit. Prostory jsou velké a velkorysé. Vstupní hala je ručně vymalována a tak Vás vítají bílí bájní okřídlení koně. Mimochodem velmi realisticky a detailně provedení. Vypadá to, že nejsou bezpohlavní jako bývají andělé! Haha. Také jsou zde brněnské motivy. Je to pěkné a vcelku i vkusné.

Jsme v Brně
Jsme v Brně

A můžete si tu dát pivo na stojáka. Poličky jsou připraveny. Dále pak navazuje pivnice s 200 místy k sezení (a v letním období ještě dvě venkovní terásky). Vše je ve dřevě, obrazy a malby na stěnách. Na stolcích malý propagační katalog s nabídkou a vyobrazením piv. Za výčepem stojí dvounádobová měděná varna. Obsluha, vždy jednotně oděna v červených zástěrách, je svižná, vlídná a stíhající. Nemám výtek. Pokud má někdo jiné zkušenosti, nechť se s námi v komentářích o ně podělí.

Varna
Varna

Samozřejmě si zde můžete dát i jídlo, ať hotovky nebo minutky. Jako jediný kaz či nevýhodu já osobně vidím to, že si odtud člověk nemůže prostě odnést pivo domů nějakou, finančně i fyzicky, pohodlnou cestou. Připravené naplněné petky v lednici, jako je to běžné v jiných minipivovarech, tu prostě nemají a tak Vám nezbývá než se trmácet s dvoulitrovým džbánem s logem Pegas za jářku nějakých 350 Kč. Ovšem včetně náplně. Nezdá se mi to příliš lidové. Ale je to zřejmě součást obchodní politiky a je to nutné tak respektovat. Také jsou k dispozici vlastní pěkné pětilitrové soudky. Za jeden dáte 365 Kč, pokud je naplněn světlou dvanáctkou.

Pan Josef Konvalina, provozní vedoucí
Pan Josef Konvalina, provozní vedoucí

Podívejme se teď do útrob místního pivovaru. Čeká na nás pan Josef Konvalina který zde zastává funkci provozního vedoucího. Jdeme na spilku. Je to tady trochu jako bludiště, schůdky dolů, schůdky nahoru, doleva, teď doprava… Jako spilka slouží 5 cylindro-kónických uzavřených nerezových tanků, každý objemu 20 hektolitrů. Uvážíme-li, že se vaří 3–4x týdně zase vždy po dvaceti hektolitrech, myslím si že musí být ta spilka stále v permanenci.

Spilka
Spilka

Jako ležácké tanky slouží další vertikální nerezové zavřené „hrnce“. Těch je tu ovšem už více a jejich objem je větší. Což je logické, zde pivo musí zrát min. 21 dnů. Ještě tady vidíme nějaké přetlačné tanky a mě nebaví a unavuje to zeširoka popisovat, odkud a kam jde jedna trubka a odkud druhá. Je to prostě, za prvé jen technologie, mimochodem dodaná vč. varny, německou firmou KASPAR SCHULZ Brauereimaschinenfabrik & Apparatebauanstalt KG z Bambergu (Bavorsko), a za druhé já tomu vůbec nerozumím… Mně stačí, že ve výsledku z toho vzejde pivo a v případě tohoto minipivovaru musím říci, že velmi dobré pivo.

Ležácké tanky
Ležácké tanky

Vaří se 4 stálice - světlý ležák (12°), tmavý ležák (12°), speciální polotmavý ležák Pegas Gold (16°) a taky pšeničné pivo. Všechny mně chutnají. Příležitostně se vaří ke svátku Sv. Václava, k Valentýnu atd.. To záleží, jak se rozhodne majitel a sládek. A tím sládkem je pan Karel Vavrečka (30 let), který už má opravdu, i ve svém mladistvém věku, několik várek za sebou. Je absolventem „Podskalské“ a dva roky vařil ve Velkém Meziříčí a čtyři a půl roku (2001 – 2005) v Dalešicích.

Okolo 80% místní produkce se zde „doma“ také vypije, zbytek se prý rozváží po regionu Brno. Jen tak dále a více a houšť, ať má ta místní velkopanská, roztahovačná a nadnárodně-brněnská kejda, sídlící poblíž „Mendlplacu“, taky o čem přemýšlet.

Pivovarské posezení
Pivovarské posezení

Jak je zřejmé z názvu firmy, nachází se nad pivovarem hotel. Pan Konvalina nám ochotně ukazuje několik pokojů, já zapomínám fotit, ale to snad nevadí. Vy z Pivního.infa ani já sem stejně asi nepůjdeme spát. Jednolůžkový pokoj stojí 1900 Kč/noc, dvoulůžkový 2380 Kč, ale čisto tam mají, to ano. Je zde 27 pokojů s 51 lůžkem.

Firma Pegas - hotel, pivovar, pivnice, s.r.o. je vlastněna, jak ostatně vyplývá z veřejně přístupného Obchodního rejstříku, otci a synu Rinchenbachovým. Dva doktoři veškerého lékařství (MUDr.), kteří dělají pivo. To je hezké a typické! Miluji tyhle životní zápletky. A já si dovolím tvrdit, že jim to docela dobře jde. No, nejsou na to sami, mají k dispozici 35 zaměstnanců.

1. Moravský domácí pivovar
1. Moravský domácí pivovar

A co říci na závěr? Dnes jsem byl nějaký moc krotký a držel jsem se při zdi, nemyslíte? Nejdříve bych ovšem chtěl poděkovat, že jsem byl v Pegasu přijat a mohl se tu svobodně porozhlédnout a nahlédnout i pod pokličku. Je to dobře řízený podnik s dobrým pivem a kvalitními službami. A to stačí.

Loučím se tímto s Moravou a Brnem. Jak jsem napsal na začátku, mám to tady rád. Dokonce jsem v roce 1989 cinkal v listopadu klíčema na zdejším Náměstí Svobody a poslouchal herečku Jiřinu Jiráskovou, která zde velmi rozumně mluvila.

Tácky
Tácky

Taky si pamatuji, jak si zde chtěli pánové a dámy z Moravské národní strany prosadit koncepci samostatného moravského národa a to je jen krůček k samostatnému moravskému státu, že? To píši jen proto, aby bylo jasné, že jsme nezapomněli! Jsem moc rád, že na to zde chytří lidé neslyšeli a ve volbách poslali onu stranu tam kam přirozeně patří. Na periferii. Nějak si totiž nedovedu představit červeno-bílou šrafovanou hraniční závoru kdesi u Svitav nebo před Jindřichovým Hradcem. Říkám si, proč třeba „Plzeňáci“ nechtěli taky samostatnou Plzeňskou republiku. I když jako „Znojmák“ jim i rozumím … Moraváci jsou prostě svoji, jiní a svérázní. Mluví trochu jinak, chovají se trochu jinak, nemají tramvaje ale šaliny. To je skvělé! A proto tu zemi mám rád a mám k ní respekt.

CzechBeerMan u Pegase
CzechBeerMan u Pegase

Mně taky měli ve Znojmě strašně rádi a dávali mi domů sebou druhořadé víno, tzv. druhák … haha. Prý mi to jako „Pražákovi“ stačí. Marně jsem oponoval, že jsem z Teplic No jo, to je naše Morava. Hej, neberte mě doslova, jo? Jasný? Musel jsem jim to prostě teď nějak vrátit … (smích). Jsem „pomstychtivá“ mrcha. Tož připíjím teď Moravě, tmavým ležákem Pegas, na její autenticitu. Na zdraví! Už teď se těším na další návštěvu…


Logo CBM
S pozdravem a úctou
Váš Libor Vojáček alias CzechBeerMan
pivní promotér, reportér a degustátor
Teplice
Album vypitých piv
Album pivních suvenýrů


[Libor Vojáček] [Zobrazeno 19315x] [26. únor 2012]
[Minipivovary] [comments: 171] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Hans

pondělí, 27. říjen 2014
19:36

Ps.prej starobrno je nej tak to je jako joke?


napsal(a): Hans (thecureman(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Hans

pondělí, 27. říjen 2014
19:34

K té aroganci je tam jeden zakrslej blbeček co má pořád nějakej problém jinak ostatní jsou v poho:-)
Jo možná ještě ten šedivej stárnoucí frajer co čepuje to pivo
Čus.


napsal(a): Hans (thecureman(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
06:52


posted by: Inzerce

Tomáš

pátek, 24. říjen 2014
15:53

tomáš

Pivo dobré, ale ta arogantní obsluha, to je dílo...


napsal(a): Tomáš [Odpovědět]

Brňák 2

sobota, 25. říjen 2014
13:29

Tomáš: Starobrno je mnohem lepší a Richard je nejlepší


napsal(a): Brňák 2 [Odpovědět]

Ludwig

pondělí, 27. říjen 2014
19:33

Ludwig

Brňák 2:
Starobrno se uz neda nazvat nekolik let pivem... bohuzel... je to europatok.


napsal(a): Ludwig [Odpovědět]

Brňák

pondělí, 2. prosinec 2013
00:16

Poslóché kořeňu jestli si budeš vo ten náš štatl votírat ten svůj cajzlovké rypák,tak ti příště až zas dojedeš k nám rozhodíme sandál :-) Ale v jedným máš pravdu,že ty břečky z teho Mendláku se nedajó chlemtat.
Čus Brněnké borec


napsal(a): Brňák [Odpovědět]

Pan Radu

pátek, 23. březen 2012
18:18

Jen,jedna otázka. Kde jste přišli na to,že pšenka v Pegasu je kvašena spodně?


napsal(a): Pan Radu [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 15. březen 2012
14:58

Roman Holoubek

To Jiri.J a Dan a Svoby:
Díky za pochvalu našich piv.
Speciály (zvláště v případě občasných várek) jsou jen bonbónkem, který má několik efektů a jedním z hlavních, je upozornit na Vyškovský pivovar, neb se nás stále ještě řada lidí ptá, zda existujeme. Tyto várky nebudou nikdy o velkých hektolitrech a s ohledem na nutnou propagační podporu, z nich nejsou žádné vysoké zisky.

Tím co nás živí je náš Džbán a Březňák. A jsem rád, že na tato piva slyšíme poslední měsíce z mnoha míst slova chvály. Ale pořád si s sebou neseme stín minulosti v podobě špatné pověsti. Ale to je na debatu jinde.


Jana

čtvrtek, 15. březen 2012
15:04

Jana

to Roman Holoubek:
Musím se přidat ke chvále vašeho piva. Zatáhla jsem svého spolužáka,takto odborníka přes víno a pivaře jen véélmi občasného, do hospůdky v Nuslích. Co mu tam nejvíce chutnalo? Váše AIPA!


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Roman Holoubek

čtvrtek, 15. březen 2012
15:05

Roman Holoubek

to Jana: Velké díky.


pinkano

čtvrtek, 15. březen 2012
07:10

pinkano

to step: Hluchá Zmije je :) A dokonce 2x. Jednou jako Zubatá Žába na Jungmanove a podruhé na Veveří. Ale díky 4 hospodám, jsme nezachránili několik pivovarů, proberte se.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Dan

středa, 14. březen 2012
23:59

Dan

to Roman Holoubek:
Romane, máte naprostou pravdu, to je rozumný názor, s kterým nezbývá než souhlasit.
Jinak zdravím do Vyškova a využívám příležitosti k velké pochvale Vašich piv. Na Vašem speciálu Amber IPA 14°, jsem si opravdu pochutnal. Jen tak dál!


napsal(a): Dan [Odpovědět]

step

středa, 14. březen 2012
23:02

pánové Dane a Romane Holoubek.O pivovaru Strakonice vím mnohem víc,jelikož tam už od roku 2000 pracuju.To pí.D.Vlková,balila ještě čočku v balírnách luštěnin.


napsal(a): step [Odpovědět]

jiri.j

středa, 14. březen 2012
21:22

to Roman Holoubek: Když jste takto na vlákně:-), tak musím s potěšením konstatovat, že pivo z Vyškova jde kvalitou pořád nahoru. Obě varianty IPA byly velmi příjemné, ale to jsou pouze "bonbónky". Klíčový sortiment, Březňák i Džbán jsou dnes velmi pitelná piva. Škoda, že v Brně nemají větší zastoupení. myslím, že chlapci od Hluché zmije by ho mohli taky občas mít na 4.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Svoby

středa, 14. březen 2012
21:04

to Roman Holoubek: Konečně komentář, se kterým se mohu plně ztotožnit, díky za něj! Já jsem byl v Brně začátkem března, ochutnal jsem něco od Pegase, Magistra i z Líšně a ze sedmi piv bylo šest v pohodě a jedno nepovedené (shodou okolností to byla pšenice, byť ne ta z Pegase, tu jsem neměl:) V cenově rozumných pražských mini (Bašta, Bulovka, Jihoměšťan, Novoměstský, U dvou koček, Pivovarský dům) mi ta bilance v poslední době vyznívá dost obdobně...


napsal(a): Svoby [Odpovědět]

step

úterý, 13. březen 2012
21:18

Nechápu proč se navážíte do sládka pivovaru, pivo nemá špatné.Jestli někomu nechutná, tak ať ho nepije.Sto lidí sto chutí.Pivo které se nepije se nevaří,to dá hlava,ale pšenka v Pegasu je asi rok,tak ho asi někdo pije.Navíc, každý pivovar má svoje úskalí a musí řešit danou věc jak může.
Ještě se chci zeptat těch odborníků,co jsou tak ostří v hodnocení, kde je napsáno že pšeničné slady se můžou kvasit jen svrchníma kvasnicema. Kdysi v Plzni byla podobná situace a dneska nás znají ve světě jako národ Plzeňského Prazdroje.Jo malej dotaz na autora článku,proč se necháš pivovarem provádět provozním a né sládkem,třeba by ses dozvěděl mnohem víc.


napsal(a): step [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 13. březen 2012
23:03

Dwarf

to step: nejsem žádnej odborník, ale s pšeničným pivem a svrchními kvasnicemi je to stejné jako se špekáčkama a masem... bez masa se to nesmí nazývat špekáčkem, i když to tak vypadá; stejně tak se pšeničné pivo dělá svrchně, jinak to není pšeničné, i když to tak vypadá... chápeme? ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

hroch

středa, 14. březen 2012
07:54

hroch

to Dwarf: Já to vidím podobně a proto si taky Staropramen ten svůj hybrid s pšeničným sladem, plzeňským sladem kvašený spodně nedovolí nazvat jinak než nefiltrovaný, jinak by měl problém.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

step

středa, 14. březen 2012
13:42

to hroch: je vidět, že fakt nevíš oco tady jde.


napsal(a): step [Odpovědět]

hroch

středa, 14. březen 2012
15:50

hroch

to step: Nevím kde berete tu drzost každému tykat a z jedné odpovědi ho soudit. To že jsem se nezapojil do Vašich brněnských téměř žabomyších válek neznamená, že nemám celou tuto diskuzi přečtenou. Ohledně označování piva jsem se dokonce snažil si to zkontrolovat se současnou logislativou (značení potravin zákon 110/1997+16změn, vyhláška 113/2005+7změn, vyhláška 335/1997+6změn). Ve vyhlášce 335/1997 se říká, že jako pšeničné pivo může být označeno pivo s podílem pšeničného sladu více jak 30%, ale taky je tam zmíněno, že piva musí být označována použitím typu kvasinek s vyjímkou použitého typu tak jak je u daného typu piva obvyklé (tzn.u českých výčepních, ležáků a speciálů nemusí být napsáno použití kvasinek spodního kvašení, ale stačí uvádět ve složení jen kvasinky). Nevím co je v těch změnách, protože to je na delší dobu, jsou zveřejňovány jen jako výměna slov či části vět v jednotlivých odstavcích původní vyhlášky či zákona.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

step

středa, 14. březen 2012
16:26

to hroch: u piva si tykají všichni.


napsal(a): step [Odpovědět]

step

středa, 14. březen 2012
12:39

to Dwarf: jsi vedle jak ta jedle.v Pegasu nepoužívají náhražky,ale jen jiné suroviny.to jako místo vepřového,třeba koninu,nebo skopové,to si totiž může dovolit jen malej řezník,aby se odlišil od stereotipu. nechápu kde bereš tu jistotu jak má správné pšeničné pivo chutnat.sami tady poukazujete na rozmanitost piv ve světě.mám pocit že kdyby to mělo cizí název a někdo to dovezl ze zahraničí,tak v tom budete hledat pozitiva.
název pšeničné pivo je odvozeno od pšeničného sladu.Já cením snahu se odlišit a myslím že to chápou i jiní.asi se budu opakovat, ale deně se toho pšeničného, spodně kvašeného piva, vypije cca 300l,tak to asi,nekomu chutná.nechápu co řešíte? tak tam nechoď a píj jen co ti chutná.já dělám to samé.


napsal(a): step [Odpovědět]

Weetek

středa, 14. březen 2012
14:30

Weetek

to step: Pšeničné pivo se kvasí svrchně, kdo ho tak nekvasí, ať už z hlouposti, lenosti nebo jakéhokoliv jiného důvodu, dělá to prostě špatně a s nějakou rozmanitostí to nemá vůbec nic společného. Je mnoho zdrojů, z nichž čerpat jistotu, jak má dobré pšeničné pivo chutnat (což přímo souvisí s tím, jak je vařeno). I když třeba zdejšímu panu webmasterovi z toho naskakuje vyrážka, existuje prostě určitá škála pivních stylů, u nichž byly ODBORNÍKY z oboru definovány jejich vlastnosti. A mimochodem, pleteš se, pšeničné pivo není každé, k jehož výrobě byl použit pšeničný slad.
U Pegase je myslím nedodržování výrobního postupu způsobeno nikoliv snahou dolišit se (vařením piva, které nechutná tak, jak se jmenuje), ale celkem prostým kalkulem: pracovat s kmeny kvasinek obojího druhu kvašení v jednom provozu klade zvýšené nároky na sanitaci a obecně kvalitu práce. takže si zjednodušili život, nic víc.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 16. březen 2012
21:19

Dwarf

to step: dovolím si se proti tomuto nařčení ohradit - pšeničné pivo je prostě technologicky nějak definováno a o spodních kvasnicích tam není ani slovo, to nezpochybníte, pane "nejchytřejší"... netvrdil jsem nic o chuti pšeničného piva, ta se liší kus od kusu a druh od druhu, ale do technologie výroby spodní kvasnice nepatří / anebo ať se to jmenuje jinak


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Roman

sobota, 17. březen 2012
19:57

to Dwarf: Ne pane, neni technologicky definovano. Je definovano na jistem minimalnim obsahu psenice.


napsal(a): Roman [Odpovědět]

U Slovanské lípy

sobota, 17. březen 2012
20:39

u slovanské lípy

to Roman: Všimli jste si, že pšeničné pivo zde vyvolává ty nejbouřlivější diskuze? Nejprve vhodné sklo, způsob čepování a absence citronu, mnohokrát tu byly zmiňovány různé druhy pšeničného piva a najednou je tím zásadním tématem správná technologie. Já sám bych se o těchto pivech rád něco dozvěděl. Nechcete někdo napsat článek s historickým přesahem, který to všechno objasní?


hroch

sobota, 17. březen 2012
21:44

hroch

to Roman: To je sice pravda, ale jak jsem psal výše je nutné v popisu piva uvést použití kvasinek spodního kvašení (jestli tak bylo), svrchní není nutné oznamovat jelikož je to obvyklé pro takto obvyklé označení piva. Hlavní problém bude asi v tom, že Pšeničné pivo v případě Pegasu je podle jejich vlastních stránek označováno jako "vyrobeno metodou svrchního kvašení za použití pšeničného sladu. Podáváno s citronem." To by bylo správné označení, včetně předem upozornění na pro Pegas obvyklý citron, ale vlastní pivo je děláno spodně- takže problém je v tvrzení na vlastních stránkách a v budoucí nesmyslné argumentaci lidí z minipivovaru nebo minipivovar obhajujicí, že spodně kvašené pivo si můžou označovat jako pšeničné. Když si někdo označí takový výrobek jako pšeničný spodně kvašený ležák, tak má legislativně vše v pořádku, ale nemůže někde tvrdit použití svrchních kvasinek a používat spodní.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 17. březen 2012
23:11

Dwarf

to Roman: druhou částí věty jste popřel část první a dal mi tak za pravdu, děkuji ;)


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.j

středa, 14. březen 2012
08:24

to step: Dwarf to napsal myslím celkem výstižně. Nevím,\kde jste přišel na tu pitomost, že nás celý svět zná jako "národ PU". Já jsem se s tím nikdy nesetkal. Že by jsme způsobili pivní revoluci spodním kvašením pšeničného sladu je směšné. Každopádně z takového hybridu vznikne vždy hnus.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Vláďa

středa, 14. březen 2012
11:38

Vláďa

to step: Nevšiml jsem si, že by v této diskuzi někdo tvrdil, že se pivo nepije. Jen se tu velké množství lidí shoduje, že na minipivovar to není žádný zázrak a v případě pšenice jde o průšvih, neboť s pšeničným pivem jak ho známe v našem kulturním okruhu to nemá mnoho společného a ani jinak to není žádný požitek. Proto nechápu o čem se tady snažíte Vy, pan Travas a Rinchenbach polemizovat. Nebo si snad myslíte, že my všichni jsme v Pegasu obdrželi skvělé služby, výtečné pivo a z nějaké blíže neurčené vnitřní zvrácenosti máme potřebu psát o opaku? Připouštím, že v době, kdy kvalitu věcí "určují" potleskoměry, peoplemetry či vypité hektolitry může být pan majitel či příslušné osoby spokojeny (podobně jako jsou spokojeni majitelé velkochemiček). Zbývá otázka, proč se zapojují do diskuze, která je o něčem úplně jiném.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

step

středa, 14. březen 2012
14:00

to Vláďa: protože nehodnotím složby,ale pivo a pivornictví.dělám v oboru 20 let a vím, že ten kdo v Pegasu pivo tvoří má srdce na pravém místě a je pivovarskej tělem i duší.jeho práce je časově i fizicky náročná.a jen se trochu odliší od zajetých kolejí,tak lidi jako vi ho propírají a chtějí mu useknou ruce ...atd. a vůbec jsem nepochopil ty narážky na Brno.možná by vás zajmalo kolik malích pivovarů vděčí Brnu za zvíšení prestyže a zlepšení finanční stránky,bez které by zanikly.jen pár...Dudák,Poutník,Polička,Nová Paka,Krakonoš atd.protože v Brně se nemusí přeplácet hospody jako v Praze.tam chtějí pít pivo.


napsal(a): step [Odpovědět]

Dan

středa, 14. březen 2012
14:34

Dan

to step:
Čtení Vašich komentářů je docela zážitek. Myslím tím obsah textu, nikoliv množství hrubek.
Ale můžete prosím nějak blíže specifikovat, jakým způsobem pomohlo Brno v ekonomické "záchraně" Vámi jmenovaných pivovarů? Vážně si myslíte, že konkrétně Dudák, by se jinak položil, kdyby nedodával pivo do Brna?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

step

středa, 14. březen 2012
16:17

to Dan: za hrubky se omlouvám.Konkrétně Dudák by v roce 2005-2009 bez Brna přestal dělat 12°


napsal(a): step [Odpovědět]

Dan

středa, 14. březen 2012
17:15

Dan

to step:
Mně toto zjednodušení přijde jako plácnutí do vody. Brno je zcela jistě důležitým odbytištěm zmíněných pivovarů, ale říkat, že jenom díky Brnu pivovary přežily.... :-?
Celá tato diskuze se přesunula úplně někam mimo a už vůbec nesouvisí s původním článkem. Předpokládám, že tu nebudeme rozebírat ekonomiku jednotlivých pivovarů, kde by byly, kdyby neměly Brno (nebo jiné město)

Já osobně bych byl moc rád, kdyby se lidi od Pegase zamysleli nad některými (konstruktivními) připomínkami, které se týkají jejich piva a služeb restaurace a zkusili je přenést do praxe. Nikdo není přeci dokonalý a vždy je co vylepšovat.
Já do Brna jezdím poměrně často a u Pegase se stavuji, tak 2x ročně. Vyloženě nespokojen jsem snad nebyl nikdy. Přístup obsluhy by ale mohl být příjemnější. Některá piva mi chutnala více, některá méně. Ovšem spodně kvašená pčenice mi opravdu nechutnala.


napsal(a): Dan [Odpovědět]

step

středa, 14. březen 2012
18:41

to Dan: Plácnutí to není,to je holej fakt.Dudák v těchto letech opravdu vařil 12°jen pro tři pivnice v Brně.Hluchá Zmije,Osamělé Srdce,Tenis Cklub.Oni vařily víc 12°,ale úpravou přez HGB ji řezali na 11°.Ve Strakonicích ani v okolí 12°nikdo netočil.


napsal(a): step [Odpovědět]

Dan

středa, 14. březen 2012
19:31

Dan

to step:
Strakonický Dudák vařil čtyři roky dvanáctku jen pro tři hospody v Brně, jinam ji nedodával a to zachránilo pivovar před krachem...
Tak to by si měla přečíst paní sládková, asi by ji to pobavilo... :D

A předpokládám, že v případě Poutníka, Krakonoše a Poličky to bylo to samé...
Tak k tomu nemám co dodat...


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Roman Holoubek

středa, 14. březen 2012
20:02

Roman Holoubek

to Dan: Ano, Vyškov bez Brna by také zkrachoval - díky 4 hospodám se stálou nabídkou Vyškova existujeme. Step plácá nesmysly, stejně jako to, že u piva si všichni tykáme. Já osobně (a znám takových jako já více) si tykám jen s přáteli a známými. A je mnoho lidí, které znám a vážím si jich a přesto si navzájem vykáme. Někdy je to o úctě a o slušnosti.

Nicméně nechme planých diskuzí. Brno je v mnohém krásné a zajímavé město, tak jako i řada dalších měst a v něčem a v některých místech je tomu i v Brně opačně.

A co se týče pivovarnictví, je toho u brněnských mini ještě dost co zlepšovat, ale jako úplná tragédie se to, až na výjimky (myslím některá piva, ne pivovary), nazvat nedá.
Ale také nemám rád "český" pšeničný hybrid. Ale dobře, berme jej jako podkategorii ležáků s podílem pšeničného sladu a v mnoha případech s podílem citrónu :) A komu chutná, ať jej pije, jen bychom se měli (legislativně) domluvit na pojmenování této subkategorie, abychom při pojmenování pšeničné pivo, weissbier, weizenbier, a třeba pšeničný ležák věděli, co pijeme.


step

středa, 14. březen 2012
22:21

to Dan: paní Vlková v roce 2005 byla vlaborce a moc dobře to ví.ten kdo rozhodoval byl pan Vondřička.Romane Hluchá Zmije už není a mívala jen 3.A co se týká tykání, tak se omlouvám všem co se cítí býti uražení.To tykání je asi to nejmenší zlo na tomto fóru.Jinak jsem rád že Vyškov žije a daří se mu dobře,ale v tvém případě je to trošku samochvála.


napsal(a): step [Odpovědět]

jiri.j

neděle, 11. březen 2012
12:28

to Marley: A jaké ještě máte varianty typu pšeničného piva? Standardně se pšeničné pivo rozděluje na základní větve a to: süddeutsches weissbier, belgické wit, berliner weisse, lambic a wheat ale. V každé této větvi (kromě berliner weisse)existuje přirozeně ještě mnoho podkategorií. Snad by se dalo ještě vytvořit rozlišení mezi severoněmeckými a jihoněmeckými pšeničnými- což je dáno mmírně doloišnými technologickými specifiky, ale \"genealogicky\" severoněmecké vychází z jihoněmeckého. V Pegasu jde prostě o neúspěšný pokus uvařit to jihoněmecké, chcete-li bavorské pšeničné. Třeba však máte na mysli nějaké specificky české nebo moravské pšeničné- nějaký zapomenutý archaický druh, jehož recepturu sládek Pegasu našel v brněnském podzemí (stokách) a neváhal jej obnovit.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

pinkano

pondělí, 12. březen 2012
07:36

pinkano

to jiri.j: tady bych asi trochu oponoval, ikdyž tu nechci zabředávat do stylových debat, které v dnešní době přestávají mít smysl (viz. hitovka v USA White IPA). Každopádně německý Weissbier, se dále dělí na Hefeweizen, Gose, Berliner Weisse, Kristal Weizen Dunkel-weizen, Roggenbier a Weizenbock.

Witbier je Belgický/Francouzský Ale, Lambic je speciální kategorie spontánně kvašených piv. Ty se dále dělí na Faro, Gueuze, Fruit apod.

Ale jak říkám, je to úhel pohledu a určitě se tu najde dalších 10 lidí s různými 10ti názory.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

jiri.j

pondělí, 12. březen 2012
16:32

to pinkano: B.Weisse nevychází z jihoněmeckého weisse. Je to zcela svébytná kategorie. Rovněž Roggen je něco, co v historii německého pivovarnictví nenalezneme. Je to novodobý produkt z 20 st. Vcelku to mám probrané i s německými pivovarníky. Belgické Witbier není žádné Ale, ale prostě Witbier. Je to starobylé pivo, před cca 100 lety se u něj snad používala směs kvasnic jako na B. Weisse- laktobakterie, ale keo to dnes může vědět. Napsali jsme o tom dost článků do KAvného průmyslu, jak o Německu, tak o Belgii. Jinak o B. Weisse jsem něco psal na Svět piva, včetně celkem podrobné technologie a o Swchwrzbier.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Elf

středa, 14. březen 2012
17:38

Elf

to pinkano: Tady moc nechápu v čem oponuješ. Jura vyjmenoval základní druhy piv, u kterých se používá při výrobě pšenice/pšeničný slad. Je pak celkem jedno, jestli je pivo kvašeno svrchně, nebo spontánně. Ono dneska už jsou spontánní kvasinky izolovány a pivovary tak mohou kvasit "spontánně" celoročně, nebo i jinde než v oblasti Bruegelovi stezky. Měl jsem např. Lambic z italského minipivovaru. To co vyjmenováváš ty, jsou pouze různé verze jihobavorského Weizenbieru (světlý/tmavý, filtrovaný/nefiltrovaný, bock verze a s přídavkem žita) a ještě ti tam chybí Ur-Weisse (polotmavá pšenice). Plus do své výčtu přidáváš dvě kategorie, které nemají s bavorským Weizenem nic společného - Gose a Berliner Weisse. Ochutnal jsi vůbec nějaké pivo z těchto kategorií? Už jich v Evropě moc nezbývá. A Witbier opravdu není Ale.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 14.03.2012 ve 17:40:26


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Oto Rinchenbach

pondělí, 12. březen 2012
21:04

to jiri.j:Dobrý den pane Jiří,u Vašeho komentáře jsem se opravdu pobavil a zřejmě jej použiji pro reklamu na naše pšeničné pivo Pegas.
"Svrchně kvašené pivo dle originální receptury z brněnské stoky",které
ovšem nechce neúspěšně napodobovat bavorskou pšenici/i my pivní ignoranti
víme jak chutná/a kterého prodáváme cca 2-3hl.denně.Přeji Vám hezký den.


napsal(a): Oto Rinchenbach (oto(a)hotelpegas.cz) [Odpovědět]

jiri.j

pondělí, 12. březen 2012
21:12

to Oto Rinchenbach: Omlouvám se, ale neměla to být narážka na chuť piva Pegas, ale na to jak dnes (u nás i ve světě) "nalézají" zapomenuté a starobylé receptury. Výsledkem je pak obvykle obyčejný produkt.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

pinkano

sobota, 10. březen 2012
17:53

pinkano

takže včera jsem navštívil Pegas a zkusil pšeničné. Naštěstí jsem stihl včas upozornit, že nechci citron. Každopádně v pšenici nebyla ani stopa banánů, hřebíčku ani vanilky - typická pro tento styl, pivo bylo poměrně prázdné a možná až příliš nasycené. Videňský speciál byl dobrý, tak jak má být, s tím jsem problém neměl. Ale pšenice je stále a pořád velice špatná.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Marley

neděle, 11. březen 2012
11:34

Marley

to pinkano: A oni někde tvrdí, že jde o German hefeweizen? :)


napsal(a): Marley [Odpovědět]

pinkano

pondělí, 12. březen 2012
07:31

pinkano

to Marley: tady to tvrdí pár odborníků :-)


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Oto Rinchenbach

středa, 7. březen 2012
11:43

Vážení pánové,děkuji vám za diskuzi,která se kolem Pegasu roztočila a je pro nás v určitých směrech podnětná-pro zlepšení naší práce.S některými výroky
ovšem nemohu souhlasit-jednak,co se týká Brna/skvrna na mapě Moravy/-to nehodlám komentovat-je to naše město a my ho máme rádi,takové jaké je,jednak co se týká minipivovaru Pegas/hrobař českého pivovarnictví-použití CKT na spilce/.K tomu chci jenom podotknout,že i přes rezervy v naší práci jsme letos 20let na trhu a po celou dobu se svým výstavem
kolem 3000hl/ročně držíme na první pozici mezi restauračními minipivovary
v ČR.To samo o sobě něco svědčí o konkurenceschopnosti tohoto podniku a jeho
výrobcích.Přeji Vám mnoho osobních a pracovních úspěchů a těším se na vaše postřehy z oblasti českých pivovarů.Dr.Oto Rinchenbach,jednatel společnosti Pegas-hotel,pivovar,pivnice s.r.o.,Jakubská 120/4,Brno.


napsal(a): Oto Rinchenbach (oto(a)hotelpegas.cz) [Odpovědět]

moreli

středa, 7. březen 2012
16:10

moreli

to Oto Rinchenbach: Je-li dle Vás výstav pivovaru hlavním měřítkem kvality podniku, pak tedy nejlepším pivovarem v ČR musí být Plzeňský Parazdroj se svým "nejpopulárnějším českým pivem" - Gambrinusem výčepním ::cry .
---------------------------------
Zpráva byla upravena 08.03.2012 ve 14:14:04


napsal(a): moreli [Odpovědět]

Vláďa

středa, 7. březen 2012
18:24

Vláďa

to Oto Rinchenbach: Výstav je ke kvalitě piva spíše nepřímo nežli přímoúměrný, takže tento argument asi vyvolá úsměv. Podobně je to s poukazem na konkurenceschopnost u minipivovarů, které si jak známo nekonkurují. Pokud byste opravdu chtěli něco zlepšit, v této diskuzi je podnětů dost. Pozornost zasluhuje zejm. pšenice - i méně zkušený domovarník uvaří doma v hrnci lepší a to je na pováženou.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Vašek

čtvrtek, 8. březen 2012
10:23

Vašek

to Oto Rinchenbach: Já bych to ještě upřesnil,Brno není jen skvrna na mapě Moravy,Brno je skvrna na mapě celé České republiky a proto kvalitní zahraniční návštěvník toto město vůbec nenavštěvuje,ale spokojí se s návštěvou naší krásné Prahy.Jinak co se pane doktore vašeho piva týče,svatosvatě zde před pivním národem slibuju,že už ho pít nikdy nebudu a chybět mi nebude.


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

Travas

čtvrtek, 8. březen 2012
10:35

to Vašek: Ty budeš hodně velkej ichtyl z cajzlova Ti povím :-))))))))))))))


napsal(a): Travas (sladek(a)pivo-richard.cz) [Odpovědět]

Prd

čtvrtek, 8. březen 2012
14:27

Prd

to Vašek: Ještě spokojené přitakání honzy1205 a už by tedy těch trapných komentářů mohlo stačit.. :-?


napsal(a): Prd [Odpovědět]

pinkano

čtvrtek, 8. březen 2012
13:12

pinkano

to Oto Rinchenbach: Pane Rinchenbach, jsem rád, že jste se vyjádřil k celé diskuzi. Ovšem je jasně vidět, že pouze obchodně :) Jdete po zisku/výstavu. Sice Vám to funguje a penízky z toho jsou asi pěkné, víte, že náš národ je hodně omezený a pivně neznalý, takže to funguje dobře. Ale tato léta z dob komunismu přestávají platit a lidé chtějí něco nového, všichni znají ze světa, že existuje spousta lepších konceptů, čili klasika česká kuchyně a české pivo už dlouho fungovat nebude. A je to vidět už i u velkých průmyslových pivovarů. Je s podivem, že si kolem mě každý stěžuje na otřesnou obsluhu, která je arogantní, pivo nevalné kvality a jídlo taky žádná extra třída. Ale za ta léta, co je tento problém se s tím nic nestalo, protože to funguje,máte pořád plno a není proč to řešit. Z podnikatelského hlediska asi úspěch, z pivovarnického bohužel totální propadák. V Brně ta pivní osvěta čeká na někoho jiného zkrátka.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

bomber1

pátek, 9. březen 2012
07:43

to Oto Rinchenbach: Souhlasím s Váma, Brno mám velmi rád, ač nejsem Brňák. Vaše pivo mi všude na akcích docela chutnalo, mírné výhrady mám pouze k tmavé pšenici. Nelíbí se mě, ale přístup číšníků v hotelu, jsou neochotní atd...............Také se mě v hotelu často stává, že to pivo je přesycené. Jinak Vám přeji ať se daří.


napsal(a): bomber1 [Odpovědět]

bomber1

neděle, 4. březen 2012
15:59

Kurva chlapi, Brno je přece Zlatá loď. A to, že Vám někde pivo nechutná, tak to zde napište korektně a hotovo. Jinak PEGAS 12° jak píše Jeňa 2. místo na Pohádkovém pivu (kat. světlý ležák). Richard 15° medový 3. místo na Pohádkovém pivu (kat. spodně kvašené speciály). Pivovary - Magistr a Líšeň se ještě žádné degustační soutěže nezůčastnily.


napsal(a): bomber1 [Odpovědět]

Travas

neděle, 4. březen 2012
10:27

to Dwarf: A navíc urážet někoho tím, že vaří v kuchyni, než pivo, tak to je taky dobrý, asi bych vám to přál pánové zkusit si to ve velkým a ne doma v hrncu.


napsal(a): Travas (sladek(a)pivo-richard.cz) [Odpovědět]

RoCa

neděle, 4. březen 2012
12:46

RoCa

to Travas: Myslim, ze Te nikdo neurazel, pouze se zeptal, jestli varis pivo, nebo v kuchyni, protoze podle Tvych komentaru si nebyl jisty...


napsal(a): RoCa [Odpovědět]

Dwarf

neděle, 4. březen 2012
17:17

Dwarf

to Travas: já si nevšiml, že by tu někdo někoho urážel... možná jste jen moc vztahovačný :-) ani já jsem z komentářů nepochopil, co jste vlastně zač...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

pinkano

pondělí, 5. březen 2012
07:21

pinkano

to Travas: neboj.. zkusíme.. a brzy.. pak bude teprve v Brně pivní rozmanitost


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Travas

pátek, 2. březen 2012
16:02

to pinkano: Tak rozhodně nepovažuji uvedená piva za nějaký zázrak - chválím jen a jen pouze české pivo a zahraniční šmejdy mne opravdu nedojímají. Dám se nedávnou soutěž, kde degustovali odborníci a sládci a jak čtu výsledky, tak si myslím, že Brno je zastoupeno dobře... viz Pohádkové pivo, že? A jen tak vám řeknu, že do pšenice si já kitrón nedávám, nevím koho to napadlo a je to asi jejich věc. Višně kompotované se tam dávají jen na efekt a pokud to někomu chutná, není snad třeba nám sekat ruce, že? A pšeničné asi bude dobrý, když ho lidi pijí, že? Mě třeba, když sem vařil v Pegasu to svrchně kvašený ani neprolezlo krkem, jak je to hnusný a na spodně kvašenou pšenku nedám dopustit...


napsal(a): Travas (sladek(a)pivo-richard.cz) [Odpovědět]

jiri.j

pátek, 2. březen 2012
16:58

to Travas: Vy jste jak vidno skutečný expert. Zahraniční piva jsou šmejdy, spodně kvašené pšeničné pivo je super. Nepitelná žbrunda od Richarda je pro Vás asi vrchol pivovarnického umění. Jak jste k těmto podivným "faktům" došel? To, že lidi pijí pšeničné od Richarda není důkazem kvality piva, ale neznalosti těch, co ho pijí. Je to elementární logika...


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

yerka

pátek, 2. březen 2012
17:18

yerka

to Travas: Pokud jste vařil v Pegasu, tak proč jste to vařil hnusné?


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Dwarf

pátek, 2. březen 2012
20:00

Dwarf

to Travas: možná Vám pšeničné pivo nechutná, ale proč hned tvrdit, že je hnusné?? tím jste se definitivně odrovnal jaoo "znalec" piva... a spodně kvašená pšenka prostě není pšenka, je to pasqil...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

honza1205

pátek, 2. březen 2012
23:45

honza1205

to Dwarf: Naprostej souhlas !!!


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Dan

pátek, 2. březen 2012
20:14

Dan

to Travas:
Vy jste v Pegasu vařil pivo, nebo jídlo? Podle vašich "odborných" postřehů kolem piva, bych spíš tipoval na to druhé.
A kolik zahraničních piv jste ochutnal, že je můžete všechny označit za šmejdy? Není to poněkud přízemní názor, svědčící o vaší (ne)úrovni?


napsal(a): Dan [Odpovědět]

Travas

sobota, 3. březen 2012
17:16

to Dan: Jo jo, jen do měěěěěěěěěěě :-)))) koukám, samý odborníci tady... *LOL*


napsal(a): Travas (sladek(a)pivo-richard.cz) [Odpovědět]

Dwarf

sobota, 3. březen 2012
17:58

Dwarf

to Travas: na rozdíl od Vás, milý pane, se tu snažíme o diskusi... vy se jen posmíváte, ale rozumný argument z Vás ještě nevypadl... howgh


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

Travas

neděle, 4. březen 2012
10:26

to Dwarf: Ne to vy se tu všichni posmíváte a nadáváte na Pegas, Richarda a Magistra... takže já se nikomu nevysmíval - psal sem, že jen do mě :-)


napsal(a): Travas (sladek(a)pivo-richard.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 4. březen 2012
13:53

jiri.kana

to Travas: "na spodně kvašenou pšenku nedám dopustit..."
To je v pořádku, jiní zas přísahají na italskou kuchyni s kečupem a 30% eidamem.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 04.03.2012 ve 13:54:01


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

pinkano

pondělí, 5. březen 2012
07:23

pinkano

to Travas: zahraniční šmejdy? snad nechceš říct, že pivo umíme vařit jen my :D Jsem dojatý a zároveň lituju český národ,když je reprezentován v pivovarech takovými persónami..


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Elf

pondělí, 5. březen 2012
13:11

Elf

to Travas: Nařknout někoho že pije Gambrinus, protože kritizuje brněnké minipivovary, je opravdu úsměvné. A zahraniční šmejdy tě nedojímají? To bude zřejmě proto, že se v nich ani zbla nevyznáš. Každopádně u mě v chladničce nenajdeš ani Gambrinus, ani PETky od Richarda, mám tam totiž samé cizácké šmejdy. Tady je pro představu seznam, ve kterém chybí pár německých lahváčů:

Père Noël
St. Bernardus Prior 8
Westvleteren 8
St. Bernardus Abt 12
Urthel Samaranth 12
Westvleteren 12
Döllnitzer Ritterguts Gose
Liefmans Goudenband
Lindemans Geueze Cuvée René
Lindemans Kriek Cuvée René
Oude Geuze Vielle
Oude Kriek Vielle
3 Fonteinen Oude Geuze
Mort Subite Oude Kriek
Geuze Fond Tradition
Oude Geuze Boon A L’ancienne
Boon Geuze Mariage Parfait
Cantillon Gueuze 100% Lambic Bio
Cantillon Kriek 100% Lambic Bio
Hanssens Artisanaal Oud Beitje
Paradox Isle Of Arran 21°
Devine Rebel 2010 30°
Dark Horizon 39°
Theobroma
Jopen Adriaan Witbier
Jopen Koyt
Ijsbok
Koning Honing
Cumberland Ale
Ale Mary
Firebox
Fuller’s Vintage Ale
Mein Nelson Sauvin TAPX
Bavarias Best Porter
Hoppy Claus Holiday Ale
Santa’s Little Helper Imperial Stout
Mongo India Pale Ale
Reserve Special Black Ale
Kissmeyer Red IPA
Oat Imperial Oatmeal Stout
Yin
Yang
Ola Dubh Special Reserve 12
Ola Dubh Special Reserve 16
Kelpie Seaweed Ale
Fraoch Heather Ale
Berliner Kindl Weisse 7,5°
Potsdamer Weisse 7,8°
Anchor Merry Christmas & Happy New Year 2010
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.03.2012 ve 13:12:06


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Felčar

pondělí, 5. březen 2012
14:15

Felčar

to Elf: Lukáši, nebudeš mít v dohledné době návštěvní den. Já že bych přijel na návštěvu :-)


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Elf

pondělí, 5. březen 2012
15:48

Elf

to Felčar: To by se ti líbilo... Nic jako den otevřených dveří ve svém archivu neplánuju :)


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Felčar

pondělí, 5. březen 2012
16:13

Felčar

to Elf: Ale třeba kvůli těm Westvleterenům si dokážu představit, že bych jel přes půl republiky :-)


napsal(a): Felčar [Odpovědět]

Elf

pondělí, 5. březen 2012
16:25

Elf

to Felčar: Kdybych jich měl víc, taky by to i šlo. Ale mám od každého jen po jednom kousku. Už se těším až to budu porovnávat s Bernardem (ne s tím z Humpolce překvapivě).
---------------------------------
Zpráva byla upravena 05.03.2012 ve 16:26:12


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Energetik

pondělí, 5. březen 2012
16:18

Energetik

to Elf: Ani za basu Krakonoše? :-D


napsal(a): Energetik [Odpovědět]

Elf

pondělí, 5. březen 2012
16:23

Elf

to Energetik: Jo, ale jen za ten Westvleteren ::lol


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Dwarf

pondělí, 5. březen 2012
17:23

Dwarf

to Elf: mno... to už chce pořádnou lednici :-) to by se mi sem nevešlo...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 5. březen 2012
22:20

jiri.kana

to Dwarf:Tak dneska jsi zase s komentářem předběhl ty mě :)


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 5. březen 2012
17:32

Roman Holoubek

to Elf: Teda, koukám, na tu plejádu většinou velmi zajímavých piv a některé i dosti úzkoprofilové věci a nejen ten Westvleteren o kterého se zajímá Felčar. Gratuluji ke sbírce a jdu se podívat k sobě do ledničky na něco mnéně všedního, co si díky slině, kterou jsem včil chytil dnes večer dám.


Vláďa

středa, 7. březen 2012
18:23

Vláďa

to Travas: Výstav je ke kvalitě piva spíše nepřímo nežli přímoúměrný, takže tento argument asi vyvolá úsměv. Podobně je to s poukazem na konkurenceschopnost u minipivovarů, které si jak známo nekonkurují. Pokud byste opravdu chtěli něco zlepšit, v této diskuzi je podnětů dost. Pozornost zasluhuje zejm. pšenice - i méně zkušený domovarník uvaří doma v hrnci lepší a to je na pováženou.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

honza1205

středa, 29. únor 2012
04:59

honza1205

to Tomáš Kroupa: Tak to je snad normální ne?Je to milé,ale vyzdvihovat to jako něco speciálního?No i když v Pegasu to překvapí,uznávam.A hlavně v Brně jsou památky tak na hodinu,takže žádná křeč :D


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

geomal

úterý, 28. únor 2012
15:13

heh, tak u Pegase mají CKT? Takže už i minipivovary chytají, jak vy tady říkate, heinekenovské manýry??? :-DDD
Jak si to můžou dovolit? Pegas je hrobař českého pivovarnictví!! Používá CKT!! Je to rychlokvaška!! Nachmelená sodovka!! Sládkovi useknout ruce a topit ve Vltavě!!


napsal(a): geomal (geomal(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

úterý, 28. únor 2012
18:42

Tomáš Kroupa

to geomal: A kde je zmínka o tom, že CKT zneužívají, kvasí při vyšší teplotě pro zrychlení procesu, na vyšší stupňovitost, potom ředí vodou a uměle dosycují? Navíc je používají jen pro hlavní kvašení a ne pro celý proces. Díky uzavřenému kvašení si mohou dovolit i svrchně kvasit. Při mé návštěvě zřejmě nebylo tolik lidí, tak jako tak jsem tam na dovolené (s naloženou plnou polní k prasknutí) na kole si po vzoru ostatních nechával kolo na přístupové chodbě. Bylo mi však nabídnuto, ať si ho dám za roh do restaurace, aby na něj nebylo vidět z ulice, dokonce jim nevadilo, když jsem ho tam nechal a odskočil si na prohlídku památek. To jsem čuměl a přijal jsem to s velkým povděkem!


honza1205

středa, 29. únor 2012
04:58

honza1205

to Tomáš Kroupa: Tak to je snad normální ne?Je to milé,ale vyzdvihovat to jako něco speciálního?No i když v Pegasu to překvapí,uznávam.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Tomáš Kroupa

čtvrtek, 1. březen 2012
16:28

Tomáš Kroupa

to honza1205: Jezdit někomu s naloženým kolem po hospodě u nás normální není... A ještě si dělat z hospy úschovnu. No když už na nádraží chybí... A do úschovní skříňky se kolo nevejde ani rozebrané. :o


honza1205

pondělí, 5. březen 2012
11:32

honza1205

to Tomáš Kroupa: Myslel jsem,když je v hospodě prostor,že ti tam to kolo nechaj.Já na kole jezdim docela dost a celkem běžný to je.Třeba mam jen kliku nebo jsem neodolatelnej sympaťák :D


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Pan Radu

úterý, 20. březen 2012
14:18

to honza1205:
Sympatickej Idiot možná....


napsal(a): Pan Radu [Odpovědět]

Dwarf

úterý, 28. únor 2012
22:44

Dwarf

to geomal: ty asi nevíš o CKT nic... nebo přinejmenším moc...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

hroch

úterý, 28. únor 2012
22:56

hroch

to Dwarf: A nebo taky jenom hodně blbě provokuje.


napsal(a): hroch [Odpovědět]

Alkyoneus

úterý, 28. únor 2012
23:10

to geomal: V Brně Vltava neteče


napsal(a): Alkyoneus (Alkyoneus(a)seznam.cz) [Odpovědět]

pinkano

čtvrtek, 1. březen 2012
08:15

pinkano

to geomal: To by ses divil v kolika mini používají CKT. Uzavřené kvašení není žádný problém, naopak, je to využití moderních technologií k lepšímu dosažení senzoricky stálého piva. Pokud se toho nezneužívá jako u gigantů, není to žádný problém.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Vašek

úterý, 28. únor 2012
11:11

Vašek

Když už se někdo omylem či z nějakých jiných nepříjemných důvodů ocitne v tak hrozném městě(mám na mysli samozřejmě Brno),pak doporučuji alespoň nedělat si den ještě horší a vyvarovat se návštěvě restauračního minipivovaru Pegas.Lidi,pokud už tam v tom Brně budete,jediná radost tam je restaurace Freeland,kde mají kromě dobrého a celkem levného jídla i výborné dalešické pivo.Nechávám zde na ně odkaz.
www.freelandclub.cz


napsal(a): Vašek [Odpovědět]

sasa

úterý, 28. únor 2012
12:41

sasa

to Vašek:
Ve Freelandu bohužel chybí světlá dalešická 13ka, mají jen 11ku.


napsal(a): sasa [Odpovědět]

Alkyoneus

úterý, 28. únor 2012
23:15

to Vašek: Tak to ani omylem, vtipálku :-))


napsal(a): Alkyoneus (Alkyoneus(a)seznam.cz) [Odpovědět]

honza1205

úterý, 28. únor 2012
23:25

honza1205

to Vašek: Je pravda,že Brno je peklo.Divná skvrna na jinak dobrý moravě.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Pan Radu

středa, 29. únor 2012
14:12

To je vtip ten freeland?


napsal(a): Pan Radu [Odpovědět]

Mnich

úterý, 28. únor 2012
07:31

Mnich

Co se piva s sebou týče: Jak tady bylo již kdysi zmiňováno - do petky vám u Pegase pivo nenatočí. To prostě neexistuje. Zato lze naplnit přinesený 5l soudek za velmi příznivou cenu, čehož také využíváme ;) Pivo ze soudku má vždy výbornou kvalitu...


napsal(a): Mnich [Odpovědět]

Prd

čtvrtek, 1. březen 2012
13:58

Prd

to Mnich: Mám podobné zkušenosti, ať už jsem bral "normální" sud nebo 5l soudek tak vždy bez problémů a vždy chutnalo..


napsal(a): Prd [Odpovědět]

honza1205

pondělí, 27. únor 2012
00:10

honza1205

No nevim.Bohužel jsem 5let žil v Brně a jedinou pozitivní zkušenost mam s jednim podnikem v Komíně.V Pegasu jsem musel furt hlídat účet a kvůli obsluze a kolísavosti kvality piva jsem tam přestal chodit úplně.Respekt k moravě?CBM má ty reportáže nějaký rektálněalpinistický.Zdá se to jenom mě?Má tam ty útraty zadarmo?Já snad od něj nečetl žádnou kritiku,jen chválu.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Weetek

pondělí, 27. únor 2012
10:09

Weetek

to honza1205: No, nevím přesně, byť tuším, jak to Český pivomuž má s placením účtů při návštěvách pivovarů, jen si vybavuju, jak v Amsterdamu za exkurzi v De Praelu hrdě odmítal zaplatit a ještě to neméně hrdě přiznal ve svém článku. V Pegasu jsem, podobně jako drtivá většina diskutujících, zažil obsluhu téměř vždy znuděnou, neochotnou a sem tam i čachrující s účtenkou, ale ono je to pochopitelně jiné, když se člověk hned zkraje představí či rovnou dopředu ohlásí jako "pivní žurnalista", co o daném místě bude psát. Objektivita takové "reportáže" se pak od toho většinou odvíjí...


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Pan Radu

středa, 29. únor 2012
14:10

No nevím čachrování s účtenkou v pegasu dávájí podle mne doklad s pokladny jestli to nebylo spíš tak,že Vás bylo víc a po pár pivech jste nevěděli kdo co má a zdálo se Vám divný,že za 4 hodny v hospodě máte 8 piv?
to Weetek:


napsal(a): Pan Radu [Odpovědět]

honza1205

středa, 29. únor 2012
14:43

honza1205

to Pan Radu: Účtenka z pokladny nic neznamená,když je "šikovná"obsluha...


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Pan Radu

středa, 29. únor 2012
16:11

to honza1205:
No evidentně tomu rozumíš. Tak si chod na Vyškov do Vegasu nebo kam to kdosi píše a nechod do Pegasu...


napsal(a): Pan Radu [Odpovědět]

honza1205

středa, 29. únor 2012
17:11

honza1205

to Pan Radu: Já se už hlavně vyhejbam Brnu,tak nebuď nervózní :D


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Pan Radu

čtvrtek, 1. březen 2012
18:04

to honza1205: To ti doporučuju já zase Praze.....


napsal(a): Pan Radu [Odpovědět]

honza1205

pondělí, 5. březen 2012
11:35

honza1205

to Pan Radu: To ti chválim,víc takovejch brňáků!


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Weetek

středa, 29. únor 2012
15:41

Weetek

to Pan Radu: Nikoliv, byl jsem tam i sám a účtenka byla, jen jaksi k jiné konzumaci, než jakou jsem měl. Stane se.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Jeňa

neděle, 26. únor 2012
21:53

Jeňa

to Elf: Co se týká tmavé pšenice, nevím jakou jsi pil várku, koupil jsem k sobě do pivnice 2 x 30l v pátek zmizela za 2,5 h a to točíme 8 druhů piva. Co se týká světlé 12-tky, tak ta dostala druhé místo v kategorii světlých ležáků na Pohádkovém pivu v Železné Rudě v listopadu 2011, v degustační komisi byli sládci z minipivovarů. Takže to s tou kvalitou nebude tak šílené jak to tu popisujete.


napsal(a): Jeňa [Odpovědět]

pinkano

pondělí, 27. únor 2012
08:25

pinkano

to Jeňa: to, že zmizí 60l piva za 2,5 hodiny je známka kvality a dobrého piva? Jejich spodně kvašená pšenice, která se klasickému weizenu podobá hodně vzdáleně je opravdu tragická


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Elf

pondělí, 27. únor 2012
13:59

Elf

to pinkano: To že se pšenice z Pegasu příliš nepodobá opravdovému Weizenbieru je pravda. Ovšem věřím tomu, že je kvašená svrchně. No a to že to lidi vylemtaj, opravdu není známka dobré kvality. Často to je bohužel důkaz, jaký jsou lidi prasata a co všechno dokážou vypít.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

jiri.j

pondělí, 27. únor 2012
21:38

to Elf: Pšeničné pivo v Pegasu je svrchně kvašené a to asi od r. 2005. Je pravda, že s klasickým bavorským pšeničným má toto pivo pramálo společného. Senzorické vlastnosti tohoto piva mohou vést oprávněně k mylšence, že je spodně kvašené. Je to holt průser.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

PetrV

neděle, 26. únor 2012
20:10

PetrV

Mě tedy Pegas nezaujal. Obsluha mi odmítla udělat rezervaci stolu, když sem nebyl schopen přesně říct "kolik lidí bude večeřet". Rozhodně jsme si jídlo dát chtěli, ale takové jednání jsem nezažil. Takže jsme přišli bez rezervace. Pivo žádná sláva, kvalita čepování špatná, do pšenice citron. U Richarda taky bída, pivo vyloženě hnusné. Nakonec nejlepší pivo mého pobytu v Brně byly Poličské lahváče z obchůdku na Dornychu, zrovna čerstvě přivezené, takže bomba, druhé nejlepší byl dobře ošetřený Prazdroj Na Bláhovce, kdežto v narvané vyhledávané plzeňské pivnici U Švejka se Prazdroj nedal vůbec pít.


napsal(a): PetrV [Odpovědět]

Kari

neděle, 26. únor 2012
23:33

Kari

to PetrV: "...ale takové jednání jsem nezažil."
Já jsem takové a ještě horší chování zažil tak před dvěma roky v Pivovarském klubu v Praze-Karlíně. Po nás ale nechtěli jen vědět, kolik lidí bude večeřet, ale dokonce chtěli, abychom předem (nikoli při příchodu, ale aspoň jeden den předem) složili nevratnou zálohu za každého stolovníka. Už se nepamatuju, kolik to přesně bylo, ale desetikoruny to rozhodně nebyly. To je asi hlavní důvod, proč jsem tam od té doby večer nikdy nebyl a maximálně zajdu na jedno, když mám cestu kolem a přes výlohu mě něco z nabídky nad pípami zaujme.


napsal(a): Kari [Odpovědět]

Krišot

neděle, 26. únor 2012
19:42

Krišot

My Moraváci nemáme šaliny, to mají akorát Brňáci :-)


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Chody

neděle, 26. únor 2012
19:23

Chody

Chybičky snad odstraněny...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Haha Bimbi

neděle, 26. únor 2012
21:06

to Chody: Ještě ,,Medl Plazt,, je ,,Mendel Platz,,...


napsal(a): Haha Bimbi [Odpovědět]

Lubos

neděle, 26. únor 2012
18:27

Lubos

Jak je vidět z mnoho komentářů, tak jsem o nic nepřišel, když jsem tam přestal chodit. Asi před 2 lety jsem tam reklamoval podmírové pivo ( asi 2 cm) a arogantní odpověď- že se alespoň tak rychle neožeru. Skutečně jsem se "neožral", protože to bylo poslední pivo, co jsem si tam dal a přestal tam chodit.


napsal(a): Lubos [Odpovědět]

CzechBeerMan

neděle, 26. únor 2012
18:19

CzechBeerMan

Omlouvám se za totální zkomolení jména prvního československého ministra financí Aloise Rašína .... moje spolupracovnice vedle v kanclu se jmenuje Rainišová , třeba jsem na ní nejak myslel (smích) ... Ještě jednou omluva.
ještě


kisutam

neděle, 26. únor 2012
18:54

kisutam

to CzechBeerMan: Libore,není Tvůj dnešní článek už Zpráva č.32?Jinak napsáno je to pěkně,v Pegasu jsem byl několikrát,ale do sklepa jsem se nikdy nedostal.Co se týká kvality,tak Pegas beru jako těžký průměr.Ochota obsluhy klesá se zaplněností pivnice.


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

smb

neděle, 26. únor 2012
17:24

smb

Jen pro přesnost , mezi ulicí Českou a Rašínovou .


napsal(a): smb [Odpovědět]

RBN

neděle, 26. únor 2012
16:10

"... A můžete si tu dát pivo na stojáka. Poličky jsou připraveny..."

V Pegasu se jim říká ponky - vypít si pivo u ponku!


napsal(a): RBN [Odpovědět]

yerka

neděle, 26. únor 2012
16:02

yerka

V Pegasu jsem byl mockrát, býval jsem kdysi pracovně často v Brně (bohužel naposled před rokem a čtvrt). Potvrzuji, že večer je tam nabito (místo není) a obsluha skutečnš nestíhá. K pivu jsem neměl výhrad, ale oproti dvanáctce jsem dával přednost bylinkovému (když bylo) a pšenici (i když s citrónem). Jednou jsem tam zažil černou pšenici svrchně kvašenou. Lépe jsem se pak cítil v nedaleké Zelené kočce protože je nekuřácká (jsem nekuřák), se skvělou kuchyní a dalešickým pivem.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Chody

neděle, 26. únor 2012
16:23

Chody

to yerka: Zelená kočka je nekuřácká? Já ji mám zafixovanou jako kuřácký podnik. Nebo je to nějaká novinka?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

yerka

neděle, 26. únor 2012
16:42

yerka

to Chody: No, byl jsem tam v r. 2009 a 2010 a nekouřilo se tam, opravdu. Mám na mysli tu hospodu ZK kousek od "České".


napsal(a): yerka [Odpovědět]

Vláďa

neděle, 26. únor 2012
14:50

Vláďa

Velkou shodou okolností jsem se právě vrátil z Brna a pátek strávil v tomto pivovaru. S panem Vojáčkem bohužel nemohu souhlasit v ničem. Hospoda s nepříjemně velikou kapacitou, narvaná k prasknutí, obsluha arogantní a nestíhající, pivo nic moc, navíc přesycené a krkavé, pšenice jednoznačný průser (zdá se, že pro české sládky bude tento nijak náročný styl ještě dlouho nepřekonatelným oříškem), navíc s citronem. Pochválit lze pouze tmavý ležák, který byl ozvláštněn absencí sladkosti a jemnou nakouřeností, připomínal jakýsi \"spodně kvašený stout\".
Pivovar mi byl místními domovarníky doporučen jako nejlepší v Brně. V tom případě musím politovat Brňáky a jejich pivní scénu. Hospody s dobře ošetřenou Poličkou a Poutníkem to zřejmě nezachrání.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

tomino

neděle, 26. únor 2012
15:17

tomino

to Vláďa:
"Hospody s dobře ošetřenou Poličkou a Poutníkem to zřejmě nezachrání"

Ale zachrání,alespoň pro mě tedy :)
Když si holt majitelé myslí,že slovo minipivovar je automaticky "zaklínadlo" pro to,že se k nim hosté pohrnou i přes mizerné pivo,tak v mém případě mají smůlu. :D
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.02.2012 ve 15:18:08


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Vláďa

neděle, 26. únor 2012
15:22

Vláďa

to tomino: Dobrá, tak Tebe tedy nelituju, ale ostatní jo :D
Samozřejmě je to o náročnosti :)


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

tomino

neděle, 26. únor 2012
16:02

tomino

to Vláďa:
je,však proto tam taky chodím opravdu z řídka a hlavně navštěvuji ty hospody s "dobře ošetřenou Poličkou a Poutníkem" se "třetí či čtvrtou" pípou :)


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Krišot

neděle, 26. únor 2012
19:52

Krišot

to tomino: No já bych v Brně nejradši navštěvoval hospody s "dobře ošetřeným" Vyškovem (stabilně na čepu), ale v Brně se do Vyškova nějak bojí jít. Teď v sobotu jsem narazil na Vegas, kde by měl být údajně Vyškov stabilně. Jinak Na Božence asi nejlepší pivo v Brně.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Jura.z.Brna

neděle, 26. únor 2012
22:00

Jura.z.Brna

to Krišot: No čoveče v Brně je to s vyškovským fakt bída. Ve Vegasu stabilně ve smyslu Vždy aspoň nějaký, bohužel dost kolísá kvalita. Nékdy super, jindy zkyský. Pak U Čaliho, ul. Mathonova, stabilně ve smyslu Obvykle,občas je Kout. No a jinak jezdím do Bučovic k Drakovi nebo do Vyškova, z obou míst poslední vlak ve 22, tak se to občas dá.


mistr j.

středa, 29. únor 2012
14:02

Pšenice průser,pivo nakrkané,gold to nemá s pivem nic společnýho. Obsluha jak kdy asi podle toho jaký číšník. No a to co tady nikdo nekomentuje jídlo. Tak dle mého názoru jíst se dají jen hotovky. Pokud sem asi 2x zkoušel minutku jednou brněnský drak to mě naskakuje husí kůže ještě teď a podruhé nějaký steak místo rare jsem dostal pomalu well done....


napsal(a): mistr j. [Odpovědět]

Roman Holoubek

pondělí, 27. únor 2012
08:56

Roman Holoubek

to Krišot: Mimo občasné ochutnávky je Vyškov stabilně ve Vegasu. U Čaliho v Černých Polích (Krkoškova ulice) má náš Březňák a to pořád a jiné pivo (až na občasnou výjimku) nečepuje. Dále i U Štěpána na Purkyňově ulici je stabilně Vyškov. Nově je stabilně i v Immigrant baru na Veveří. Brno se pro nás začíná rozrůstat. Ale ten počáteční ostych vzít Vyškov, ten překonat je těžké, ale jak je vidět, jde to.


Vláďa

neděle, 26. únor 2012
20:30

Vláďa

to tomino: "Když si holt majitelé myslí,že slovo minipivovar je automaticky "zaklínadlo" pro to,že se k nim hosté pohrnou i přes mizerné pivo.."

No jo, když oni si to nemyslí. Zaplněné lokály jim dávají za pravdu. Vlastně si za to můžete sami :-8


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

tomino

pondělí, 27. únor 2012
08:32

tomino

to Vláďa:
Ano v podstatě to tak je.Jako se spoustou věcí obecně ve zdejší "kotlině"
A můžeme to změnit zase jen my.Snad jednou ta doba přijde.


napsal(a): tomino [Odpovědět]

jiri.j

neděle, 26. únor 2012
15:54

to Vláďa: Bohužel je to přesně tak, jak píšete. S hodnocením Pegasu souhlasím, ale bojužel nemohu pochválit ani to tmavé. Ač jsou v Brně 4 minipivovary, ani jednen trošku náročnějšího milovníka piva neuspokojí.
Hospody s Putníkem a Poličkou mají obvykle ještě "4 pípu", tudíž je o něco nabídka pestřejší, naštěstí.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Elf

neděle, 26. únor 2012
18:25

Elf

to Vláďa: Bohužel musím také souhlasit a to i s Jobkem. Ani tmavý ležák není nic moc. Přesto je Pegas (opět bohužel) nejlepší minipivovar v Brně. Líšeň má piva bez chuťových vad, ale zoufale nudná, Magistr je na tom podobně, Žebětín je asi nejhorší. V Pegasu jsem zažil obsluhu arogantní, ale i vstřícnou a milou, to ovšem nebylo narváno. Také jejich speciály jsou většinou tragické, hlavně ta tmavá pšenice.
No a snad to ty hospody s Poutníkem a Poličkou aspoň trochu vytrhnou. Při nejmenším na Božence se o to snažíme, včetně pořádání pravidelných ochutnávek piv na třetí pípě.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 26.02.2012 ve 18:25:47


napsal(a): Elf [Odpovědět]

tomino

neděle, 26. únor 2012
19:30

tomino

to Elf:
"Přesto je Pegas (opět bohužel) nejlepší minipivovar v Brně"

Bohužel.Je to smutné konstatování,nicméně my co víme kde je v Brně nejlepší pivo, se tím nemusíme zas tak trápit. :D


napsal(a): tomino [Odpovědět]

Děkan

úterý, 28. únor 2012
07:23

Děkan

to Elf: Lukáši, kdyby některé minipivovary dosahovaly úrovně Líšně a alespoň produkovaly "zoufale nudná" piva a jejich restaurace byly čisté se slušným personálem jako v Líšni, bylo by líp ... Ne všude mají na Matušku, Strahov, Kocoura, Antoše ...


napsal(a): Děkan [Odpovědět]

Elf

úterý, 28. únor 2012
12:08

Elf

to Děkan: V Líšni jsem zažil i špatnou obsluhu, ale toho starého pána snad už vyhodili. Servírky byly většinou v pohodě, pánská část pokulhává. A ne že by všichni mohli být jako Matuška, nebo Antoš, ale opravdu se mi nelíbí představa, že budeme oceňovat "zoufale nudná" piva jako něco pozitivního, zvlášť když pšeničné není hodno toho to názvu a ležáky sice můžeme označit za ležáky, ale prostě a jednoduše nezavdávají důvod dávat si jich víc, natož se do pivovaru vracet. Vůbec mi přijde, že jde o další příklad toho, kdy si majitel/ka řekli, že je dobrej nápad otevřít si minipivovar, protože to je teď v kurzu, ale pivo vaří nějaký neumětel (není to náhodou v případě Líšně sama majitelka?), který nemá dostatek potřebných zkušeností.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

cerzid

čtvrtek, 1. březen 2012
14:40

cerzid

to Elf: Ten starej pán už tam nedělá, teď je ve Štýřicích U Tesaře (mají Poličku) .. Byl sice trochu svéráznej, ale nikdy jsem s ním vyloženej problém neměl.. :-)


napsal(a): cerzid [Odpovědět]

Brázda

čtvrtek, 1. březen 2012
22:45

to Elf: Těžko brát vyjádření podobných záchvatových návštěvníků vážně. Proč záchvatových a těžce dolujících již neautentické vzpomínky? Onen starý pán tam nepracuje již nejméně půl roku. Znamená to, že tam hodnotitel pravděpodobně nebyl nejméně půl roku a vkládá se do aktuální diskuse? Kolik dalších várek se uvaří za půl roku? Kolik věcí si může sládek za půl roku upravit, změnit, vylepšit? Jak se pak vypořádat s onou ryze subjektivní (a dostatečně pitomou) kategorií "nudné pivo"? Co potlačit přetlak vyjadřovat se k něčemu o čem nemám žádnou aktuální osobní informaci? Co kdyby alespoň minimálně kriticky vybavený čtenář jednoduše zkusil porovnat zkušenost s vařením piva, kterou má paní sládková z Líšně a kterou má hodnotitel č. "11" (pro ne-němčináře: ano, je to primitivní slovní hříčka - jak se řekne německy 11?)? Řekněme jednoduchým způsobem: kolik várek piva navařil "11" a kolik várek piva navařila paní sládková z Líšně? Kde a kolik nasbíral zkušenosti s VAŘENÍM (nikoli s čepováním, ochutnáváním, transportem, uskladněním piva, výplachem sklenic, přerážením beček nebo překladem, přebíráním či rešeršemi textů, týkajících se původu, chuťových vlastností a složení piv) pan "11" a kde a kolik paní sládková a spolumajitelka Líšeňského pivovaru? Co takhle vzít alespoň částečně v potaz dobře experimentálně prověřený a podložený fakt manipulace prostřednictvím očekávání, hm? Když má člověk nadnesené mínění o svých schopnostech, neškodí alespoň si občas v rámci korekce nadměrného pivního ega přečíst třeba něco o tom, co bez ohledu na individuální zkušenost ztěžuje podmínky chuťového hodnocení. Jsou vždy značně ztíženy - doporučuji např. přehlédnout alespoň populární verzi jednoduchých experimentů v kap. Velká očekávání. Proč člověk obvykle dostane to, o co si koleduje, v knize Jak drahé je zdarma (Práh: Praha 2009) od behaviorálního ekonoma z MIT Dana Arielyho. Ale jsou i další vděčné experimenty jiných badatelů, které by podobné diskuse rychle utnuly nebo z nich činí pouhou pivní latinu. Do Líšně jezdím pravidelně (jak je známo, experimenty se mají pravidelně opakovat), provoz pivovaru pozoruji bez zbytečných předsudků. Jak základní vlajková loď, za níž v Líšni považuji Marvana 11, tak celkový přístup v tomto příjemném nekuřáckém sousedském pivovaru, vybízejí k opakovaným návštěvám a příjemnému posezení. Doporučuji osobní a opakovanou zkušenost, která je nepřenosná (byť ani ta není neomylná). Ale někomu stačí jen žvanění na dálku a po pár návštěvách, které by se daly spočítat na prstech jedné a řádně chromé ruky.


napsal(a): Brázda [Odpovědět]

Elf

pondělí, 5. březen 2012
16:22

Elf

to Brázda: Shodou okolností jsem letos navštívil Líšeňský pivovar celkově třikrát. Vždy alespoň se čtrnáctidenním odstupem. Piva tam vařená vždy více či méně odpovídala své kategorii (ležák, Hefeweizen). Ovšem vždy také byla nezáživná, nevyrovnaná, nezajímavá, prostě nudná. Naposledy jsem Marvana ani nedopil, jak moc mě to pivo nebavilo. Na druhou stranu jak už jsem psal, piva v Lísni nemají chuťové vady, což je bohužel v rámci českého minipivovarnictví velké plus.
To že jsem nenavařil mnoho piva, vlastně jsem pouze pomáhal vařit Kostelňáka, není argument pro to, že nemůžu piva hodnotit. Navíc mám s pivem mnoho jiných zkušenotí, např. i ty které jste vyjmenoval. Zdůraznil bych hlavně to "ochutnávání". A proč ta jízlivost ohledně přebírání a rešerší textů, týkajících se původu, chuťových vlastností a složení piv? Vy snad používáte při svých prácích o etice pouze vlastní výzkum, nebo čerpáte i s primárních a sekundárních pramenů ostatních autorů? A přesto že jsem zatím napsal pouze pár článků týkajících se piva, šlo vždy o původní práce. Každopádně při tomto přístupu byste pivo také nemohl hodnotit. Několik homebrewařských pokusů by také nešlo počítat. Vlastně nikdo mimo obor by nemohl hodnotit např. víno, jídlo, kávu, dokonce ani třeba politiku. Pivovarští by se tak mohli hodnotit jen navzájem mezi sebou. Což také v mnoha případech dělají a to rozhodně není dobře.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Malakin

úterý, 28. únor 2012
10:31

Malakin

U Pegase se stavuji alespoň jednou za rok, vždy se však jedná o méně exponované hodiny a snad i proto jsem tu s obsluhou nikdy neměl žádný problém, spíš naopak. Pivo ale opravdu jak kdy. Ležák a pšenici (dle loňských slov sládka tady na PI má být svrchně kvašená) tady po mnoha předchozích špatných zkušenostech vynechávám automaticky, loni v březnu jsem si zde nepochutnal ani na 13% Březňákovi, v listopadu ale již velká spokojenost s 12% tmavým ležákem i 16% Goldem a jak už napsal Honza Michalík, světlý ležák oslovil i degustátory na loňském Pohádkovém pivu, takže problém asi nebude ve sládkovi, ale spíš někde na cestě mezi sklepem a zákazníkem.

Ad "Připravené naplněné petky v lednici, jako je to běžné v jiných minipivovarech, tu prostě nemají": Jelikož jsem toho názoru, že pivo do PET nepatří, tak tohle bych spíš chválil než kritizoval. Ale máš pravdu v tom, že 2 litry jsou opravdu moc, půllitr by bohatě stačil. Mimochodem, na lahvárně březnického pivovaru jsem během předloňské (možná již předpředloňské) pivně-infní prohlídky zahlédl malou výstavku lahví a mezi nimi i skleněnou půllitrovku s tištěným logem Pegase. Nevěděl by někdo, kdy se tyto lahve v Pegasovi používaly a proč se s nimi skončilo?

to Elf: I když to u vás v Brně nestojí za nic, myslím si, že v případě mini jste na tom pořád ještě líp než v Praze.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 28.02.2012 ve 10:33:42


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

honza1205

středa, 29. únor 2012
05:13

honza1205

Kterej mini v Brně konkrétně myslíš,že je lepší než například Richter U Bulovky,Jihoměstskej,Strahov,Novoměstskej pivovar,Suchdol,Pivovarskej dům,U Fleků,Bansethů.Fakt jsem říčnej co odpovíš.Díky.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Malakin

středa, 29. únor 2012
07:24

Malakin

to honza1205: Pokud bych bral v úvahu pouze pivní stránku, tak z tebou vyjmenovaného stojí za opakovanou návštěvu pouze Strahov a U Fleků (po technologické stránce to však není minipivovar, ale klasický průmyslový pivovar), z dalších pak Medvídci, zbytku je ale lepší se vyhnout a dát přednost hospodám s klasickými průmyslovými pivy. Pokud toužíš po nějakém konkrétním srovnání, tak lepší než Pegas jsou jen ti Fleci, Medvídci a Strahov, ostatní je srovnatelné s Líšní či Žebětínem, s Magistrem naštěstí nic.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 29.02.2012 ve 08:07:48


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Jana

středa, 29. únor 2012
08:55

Jana

to Malakin:
To snad nemyslíte vážně? K Flekovům se nemohu vyjádřit-tmavé nepiju, ale co se, proboha, dá pít U Medvídků? Ledaže byste měl "ruské" chutě.:-)
Co máte pro Richtrovic pivovarům, Baště a dalším? Neříkám, že všechny jsou super, ale vybrat se dá, rozhodně víc než v Šalingradě. :-))


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Malakin

středa, 29. únor 2012
14:29

Malakin

to honza1205: U Bulovky jsem byl mnohokrát, dokonce jsem ji svého času doporučoval všem zahraničním kamarádům, jenže co mi tam před třemi lety naservírovali zkyslou pšenici a ještě se divili, že k tomu mám výhrady, nemám potřebu se tam vracet, navíc pan majitel nemá rád sběratele, to dělá taky hodně.

to Jana: U Medvídků jsem až na malé výjimky s pivem dlouhodobě spokojen, vadí mi tam ovšem mnohdy neochotná obsluha a taky, že si tam člověk musí dávat pozor, aby nedostal pivo říznuté vodou (na vlastní oči viděno dvěma kamarády). Co se Bansethů týče, paradoxně dokud si vypomáhali pivy jiných pivovarů (potvrzeno panem majitelem i dvěma zaměstnanci), chutnalo mi to tam mnohem víc než teď, co už mají větší kapacitu a stíhají, navíc s reklamací "přesoleného" žitného piva jsem zde neuspěl, v nějaké další návštěvě tak nějak nespatřuji smysl. Podobně i Jihoměšťan - tam se sice pivo občas povede (např. loni v prosinci patnáctka), ale základní sortiment je bída, navíc zde neuznávají reklamaci vadného piva (loni v prosinci jsem takhle reklamoval zvětralý ležák - zřejmě nějaký odkap z pípy - servírka mi ochotně donesla jiný, který byl již v pořádku, piva jsem však ve výsledku musel zaplatit obě, neboť oni prý špatné pivo netočí...). Prostě pražské minipivovarnictví je průser na n-tou, zlaté Brno.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

honza1205

středa, 29. únor 2012
14:39

honza1205

to Malakin: Tebe bych chtěl jako hosta.Před třemi lety zkyslou pšenici....To se prostě stát může,mě se tam nikdy nic dramatickýho nestalo ani s obsluhou a jen jednou s jídlem(na mě moc krvavej steak)kromě ukrutný opice :D A že pan majitel nemá rád sběratele se ani nedivim,představ si,že by sbírali všichni...Otázka je jestli to nechce ani prodat,ale to je jeho věc.Ale jo,už tam nechoď,zbude víc na mě.A k tomu zlatýmu Brnu... ::lol


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Weetek

středa, 29. únor 2012
15:47

Weetek

to Malakin: Koukám, že pivní brepta zase jede :-) Nad větou "Prostě pražské minipivovarnictví je průser na n-tou, zlaté Brno." se válím smíchy. Zvlášť proto, že jsem před několika týdny Brno navštívil... Posuzovat kvalitu pivovaru pdole toho, jestli ti umožňuje kšeftovat se sběratelskými předměty je rovněž hodně svérázné. Připomnělo mi to situaci ze včerejšího večera severomoravských minipivovarů v PKK. Zástupci tří pivovárků přivezli celkem 11 vzorků pro Pražáky těžko dostupných a chuťově vesměs vynikajících piv, k tomu dodali osobité prezentace svých provozů, všichni zářili spokojeností. Přesto potící se chlapík od tradičního stolu sběratelů večer shrnul slovy "Pivo mají dobrý, ale mají hrozně drahý etikety." Co dodat víc...


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Jana

středa, 29. únor 2012
18:27

Jana

to Malakin:
Na to se snad nedá už nic říct. K Bansetům chodím pravidelně - a ráda! Medvídky nebrat! Obsluha a prostředí patří rovněž ke "kulturnosti" návštěvy. Navíc - pivo nic moc (a to že nikdy). V Jihoměšťanovi také nikdy problém nenastal. To jen k těm diskutovaným


napsal(a): Jana [Odpovědět]

honza1205

středa, 29. únor 2012
12:18

honza1205

to Malakin: Chlape ty mě překvapuješ,byls někdy u Bulovky?Myslel jsem,že mi vyčteš ty Medvídky.Konkrétně Bulovka si se všema brněnskejma mini vytře p***l i kdyby založili svojí nejhorší várku v historii.


napsal(a): honza1205 [Odpovědět]

Travas

úterý, 28. únor 2012
20:18

to Elf: A copak přesně Ti na Žebětínském pivu vadí, můžeš mi to napsat? A to, že sme horší jak Magistr, slyším poprvé. Koukám, samej odborník...


napsal(a): Travas (sladek(a)pivo-richard.cz) [Odpovědět]

Malakin

středa, 29. únor 2012
07:51

Malakin

to Travas: Zajděte si někdy k Richardovi na Údolní a uvidíte sám, jaký smradlavý světlý ležák mdlé chuti tam máte opakovaně na čepu. Jestli však za to nemůžete vy, bylo by lépe tuto vaši pobočku zavřít, ať vám zbytečně nedělá ostudu.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 29.02.2012 ve 08:01:40


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Travas

středa, 29. únor 2012
10:40

to Malakin: Pokusím se tam zajít co nejdřív, a je to jen světlý nebo i ostatní 4 druhy piv?


napsal(a): Travas (sladek(a)pivo-richard.cz) [Odpovědět]

Malakin

středa, 29. únor 2012
13:25

Malakin

to Travas: Richarda jsme navštívili 3. prosince a ze tří ochutnaných druhů (světlý a tmavý ležák, pšenice) bylo v pořádku (dovolím si říci i výborné) pouze tmavé, ostatní, bohužel, hrůza. Pobavte se o tom případně taky s Liborem K. (vozí vaše vzorky na některé degustační soutěže, zajisté ho znáte), seděli jsme spolu u stolu.


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

Elf

čtvrtek, 1. březen 2012
02:04

Elf

to Travas: U Magistra jsem neměl piva plná chuťových vad a pšenici, sice nepříliš úspěšně, kvasí svrchně. Každopádně to alespoň zkouší. Pšenice ze Žebětína je jakýsi hybrid, který pokud není zkažený je pouze fádní, ostatně jako většina piv z brněnských mini. Ochucená piva nebudu radši vůbec komentovat. Světlý ležák trpí tím samým jako pšeničné, pokud není zkažený je pouze zoufale nezajímavý.

P.S.: A už jste na Údolní vyměnili pivní vedení pro tmavý ležák, nebo je v něm stále cítit Kofola?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

pinkano

čtvrtek, 1. březen 2012
08:14

pinkano

to Travas: V Žebětíně se nedá mluvit ani o pivu. Přežít se občas dá na medové 15ce, ale zbytek jsou mladá piva, která nemůžou ležet déle než 2 týdny a ta ochucená piva sirupem s přídavkem višně z kompotu? To je hodně špatná sranda. Ostatně po mém doporučení jste přišli o desítky zákazníků. Nechte ležák odležet pěkně 2 měsíce a pak se budeme bavit. Říz je ten tam a chtělo by to proškolit personál, protože pouštění piva z metru do sklenice a roztočení 10 piv najednou, to není nic jiného než barbarství.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Travas

čtvrtek, 1. březen 2012
16:32

to pinkano: KOukám, že samý odborníci... Reaguji na všechny odpovědi: Libor mi nikdy nevytknul, že by bylo špatné pivo - pokaždé jej chválil, takže kde je asi chyba? A 2 týdny ležení? Pánové, mějte rozum - nejsme Starobrno. Pivo leží aktuální 1,5 měsíce minimálně a nevím, co máte proti naší pšence, že by nějaký hybrid? A pročpak se pije nejvíce z našeho portfólia? Že by nějaká zrada? myslím si, že nemá cenu se s vámi bavit, bo doma v ledničce máte tak lahváče Gambáče a tím to hasne - pokud plivete na náš pivovar, Pegas i Magistr...


napsal(a): Travas (sladek(a)pivo-richard.cz) [Odpovědět]

Dwarf

čtvrtek, 1. březen 2012
19:29

Dwarf

to Travas: a odkdy se v Richardovi dělá pšenice normálně svrchně?? před 3 lety, kdy jsem tam byl naposled, tomu tak rozhodně nebylo...


ICQ: 131508397

napsal(a): Dwarf [Odpovědět]

pinkano

pátek, 2. březen 2012
09:57

pinkano

to Travas: nono, netřeba takové agrese. Doma mám aktuálně cca 30 piv stylů Stout, Porter, Biére de Garde, Saison, American Pale Ale, India Pale Ale, belgian trippel, belgian dubbel, rauchbier no a můžu pokračovat. Ano, mám tam i Budweiser Budvar tmavý ležák - jedno z nejlepších tmavých piv z průmyslových pivovarů v ČR. Bohužel Tě zklamu, Gambrinus u mě doma nenajdeš. Spíš zahraniční piva a piva malých pivovarů. Do piva investuji nemalou částku a rád si pochutnám. To se bohužel v Richardovi nikdy nestalo. Proč? Jestli ležíte 1,5 měsíce, tak je chyba někde jinde. Já sám s kamarádem vařím doma ve sklepě pivo v hrnci a musím přiznat, že dosahuje lepší úrovně a pokud ne, tak stejné. Vím co to je, vařit pivo a vím co to je zlepšovat recept. Žádná sranda, mnohdy je to 12ti hodinová práce, když vaříme ležáky na 2 rmuty. To, že se pšeničné pivo pije nejvíce z vaší nabídky neznamá vůbec nic. Leda to, že lidi neví, co to je pšeničné pivo a jak má chutnat. A to, že jim tam hážete všem citron a myslíte si, že tak to je správně a oni to pak vyžadují i jinde, to je nechutná degradace pivovarnictví jako celku. Dochutit ta vaše ovocná piva jakousi šťávou a na baru tam hodit višeň z kompotu. Za to by snad ve středověku byla useknutá ruka. Pokud považujete ležáky,které produkují minipivovary v Brně za perfektní, tak to jsme opravdu v parádní sračkách a já se jen těším, až tu vyroste minipivovar, který nastolí kvalitu. To bude muset ale nejdřív někdo nachutant pár piv, aby mohl říct, co je dobré, protože kdo do sebe leje jen české ležáky, ten neví, co se skrývá v pivech za poklady.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

ivo

pondělí, 27. únor 2012
13:40

No arogantní obsluha ono někdy na blbou otázku blbá odpověd


napsal(a): ivo [Odpovědět]

Henri

pondělí, 27. únor 2012
14:45

Henri

to ivo: Pokud někdo z obsluhy skutečně zastává názor, že na "blbou" otázku zákazníka patří blbá odpověď, tak to svědčí o všem a potvrzuje mi to pravdivost těch komentářů, které mluví o aroganci a já si k tomu dovolím přidat ještě buranství. Zákazník nemůže mít blbou otázku nikdy a pokud jeho chování nevybočuje z mezí slušnosti, tak se k němu personál musí chovat vždy slušně.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

tomino

neděle, 26. únor 2012
14:31

tomino

tak já sem měl asi vždy štěstí :D obsluha nijak nevybočovala z obvyklých "mantinelů" a pivo mě tam taky chutná(až na pšenici),ze všech brněnských mini nejvíce.Je ale fakt,že tam chodím minimálně(protože se tam hulí) a většinou jen na stojáka k výčepu.


napsal(a): tomino [Odpovědět]

pinkano

neděle, 26. únor 2012
14:14

pinkano

Pivo špatné a obsluha otřesná. Zkuste si zajít někdy v pátek večer třeba :) Případně se zaměřit na obsluhu, když je plno. Arogantnější číšníky lze těžko najít.


napsal(a): pinkano [Odpovědět]

Honza Grmela

neděle, 26. únor 2012
14:12

Díky za pěkný článek. Nedá mi to však a musím reagovat na větu "Obsluha, vždy jednotně oděna v červených zástěrách, je svižná, vlídná a stíhající". Ta je totiž přinejlepším nepřesná neboť, jak mi potvrdí opravdu mnoho kolegů navštěvující brněnské hospody, v Pegasu jsou pinklové všechno, jen ne příjemní. Pivo mi vcelku chutná ale totálně to zabíjí protivná a neochotná obsluha, zvláště když se člověk na místo dostaví v době kdy je plná hospoda (což je přes školní rok v týdnu v podstatě pořád).


napsal(a): Honza Grmela (jan.grmela(a)pivnirecenze.cz) [Odpovědět]

radka

pondělí, 27. únor 2012
13:29

no nevim ale byla jsem tam hodne ale v pohode


napsal(a): radka [Odpovědět]

ivo

pondělí, 27. únor 2012
13:36

Zajímalo by mě jak se tam chováš ty.My chodíme každej pátek a jsme víc než spokojení!


napsal(a): ivo [Odpovědět]

joker

středa, 29. únor 2012
16:31

No a narváno je tam proto,že je tam levno a stojí to za hovno....:D


napsal(a): joker [Odpovědět]

Pan Radu

úterý, 20. březen 2012
14:37

to Honza Grmela:
Pokud říkáš číšníkovi pinkl,tak se nedivím,že je na tebe arogantní a protivný.....


napsal(a): Pan Radu [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI