Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Staročeský pivovárek, s.r.o.; Pivovar a sladovna Dobruška

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

Staročeský pivovárek, s.r.o.; Pivovar a sladovna Dobruška

Staročeský pivovárek, s.r.o.; Pivovar a sladovna Dobruška

Zpráva č. 31 o stavu pivovarnictví v Čechách

Vážení pivní přátelé, milí čtenáři,

Dnes zavítáme do východních Čech, do Dobrušky. Tuším, že se tu i někdo slavný narodil… Tak zabrousím na internet a ejhle: Alois Beer (+1897) - významný český malíř. No ten se nám sem docela hodí. A také František Kupka. Ten byl ještě slavnější. Jeho obraz „Zhroucení vertikál“ byl celkem nedávno, v roce 2009, vydražen za 22 000 000 Kč. Pěkná sumička, co? Na 2 – 3 minipivovárky by stačila. Asi namaluji obraz „Kvadratura kruhu“ a pořídím si minipivovar u nás v Teplicích!

Pivovar Dobruška
Pivovar Dobruška

Oficiální název pivovaru v Dobrušce zní, jak je uvedeno v obchodním rejstříku, Staročeský pivovárek, s.r.o.. Jeho stoprocentním majitelem je pan Milan Vedra (*1965). Je to vstřícný muž, který má bohaté a mnoholeté zkušenosti z pivovaru Rychtář v Hlinsku. Baví ho jeho práce. Je to i muž, který zde v Dobrušce je nejen v pozici majitele ale i hlavního sládka. Jako podsládek mu sekunduje pan Václav Kovařík. Zde se asi na nějaké zásluhy a pozice moc nekouká. V pivovaru pracuje všehovšudy jen 7 stálých zaměstnanců. Jistě se mají co ohánět.

Pan Milan Vedra
Pan Milan Vedra

Dělá se prostě to, co je třeba. Navíc se pivovar pyšní svojí vlastní humnovou sladovnou, prý s titulem „nejmenší sladovna v ČR“. Vyprodukuje ročně okolo 350 tun sladu, což bohatě stačí na vlastní produkci piva a výrobu sladiny (14°, 12° tmavá) a ještě se prodává do okolních minipivovarů (Rychnov, Běleč a další) a část do pivovaru v Náchodě . Roční výstav pivovaru je 4500 hektolitrů.

Historii pivovaru lze v podstatě shrnout takto: požáry - rekonstrukce - požáry - rekonstrukce … a zase znovu! Poprvé to tu blaflo v roce 1565 (ještě v původním pivovaru na náměstí), naposledy v roce 2006, kdy to jakýsi přiblblý pyroman pro své duševní či tělesné (?) ukojení zapálil hned dvakrát. Jako memento a památník na tyto poslední požáry si zde v Dobrušce nechali nahoře na hvozdu jedny ohořelé dveře.

Památka na poslední požáry
Památka na poslední požáry

Vaření piva v Dobrušce má více než dlouhou tradici. Již roku 1320 dostali měšťané várečné právo a byl postaven pivovar na zdejší radnici, který také dvakrát vyhořel. Ten současný pivovar, o kterém si dnes budeme povídat je postaven v letech 1868 – 1869 a v roce 1870 začíná vařit. Měšťanosta František Laichter vystavuje 5. prosince téhož roku správci váreční společnosti Aloisu Synáčkovi dekret, který praví: nově postavený pivovar čp. 11d zcela řádně, trvanlivě a bezpečně zbudován jest, jakož i místnosti dokonalé a proschlé jsou, a tudíž zdraví škoditi nemohou… To je krásný jazyk co? Jak si oni za monarchie uměli hrát se slovy a písmeny. Má to úroveň i eleganci.

V pivovarském areálu
V pivovarském areálu

No a pak následovalo více či méně šťastné a úspěšné období - částečné uzavírky, poté jistě rozkradení komunisty, až do úplného uzavření pivovaru v roce 1995. A poté zase určitě restituce, konkurzní prodeje a samozřejmě ony slavně neslavné požáry sladovny v roce 2004. Věřme, že se vše již stabilizovalo a ono poslední znovuotevření sladovny v lednu 2008 a první várka Rampušáka v srpnu téhož roku bude mírně trvalejší…

Varna
Varna

Pan Vedra mě zve k prohlídce pivovaru. Tak pojďme spolu. Varna je původní z roku 1936. Je zde i původní pamětní deska poděkování První Brněnské Strojírenské společnosti. Jako spilka slouží staré (a zřejmě původní) uzavřené horizontální kombi-tanky a zrání piva probíhá v nových nerezových vertikálních tancích. Na pivovaru je ovšem nejzajímavější dlouhá spojovací podzemní chodba (odhadem 60 – 80 m), která pojí vlastní pivovar s horním provozem, kde je hospoda a několik místností pro rauty a posezení.

Spilka (uzavřené tanky)
Spilka (uzavřené tanky)
Ležácké tanky
Ležácké tanky

V areálu pivovaru naleznete i místnost s několika stoly a malou varnou na 3 hl. Od března tohoto roku již funkční! (tedy bude snad první speciálek z Dobrušky). Takže jsou zde vlastně pivovary dva. Pivovar je velmi rozlehlý - více než se zdá na první pohled. Budou se zde muset hodně snažit, aby to celé nějak smysluplně a obchodně zdatně vyřešili. Nechtěl bych být před tento problém postaven. Dobruška je trochu z ruky, mimo hlavní trasy, ale oni si poradí. Věřím jim… Např. dne 28. ledna 2012 se zde konají „Zabijačkové hody v pivovárku“. Přijeďte! Budou jitrničky, prejt, ovárek... Všechno co je nezdravé a co má běžný Čech, jako třeba já, strašně moc rád. Cholagol sebou!

Posezení s minivarnou
Posezení s minivarnou

Pivovar také nabízí prohlídky prostor, v restauraci je bowling. I ubytování je připraveno, celkem ve čtyřech pokojích. Je možno zajistit firemní i privátní akce. Přímo v pivovaru je i malá podniková prodejna, která je otevřená denně od 9 do 16 hodin. Zde pořídíte nejen pivo ale i sklenice a jiné suvenýry. Doplňkovým sortimentem je pivo Rychtář, Krakonoš, Černá Hora apod.. Více se dozvíte na oficiální webovce společnosti.

Hospoda pro rauty a mecheche
Hospoda pro rauty a mecheche

A teď samozřejmě něco o vlastním pivu. Vzhledem k velikosti varny se vaří zatím jen dva druhy piva: 12% kvasnicový ležák Rampušák a Dobrušská 11%, obě v prodeji v nefiltrované i filtrované podobě a můžete si je odvést v 20ti, 30ti a 50ti litrových sudech či odnést v PET lahvích o objemu 1 a 1,5 l. A ceny jsou opravdu docela lidové. Příjemně a lidově „východočeské“.

Zátiší s Rampušákem
Zátiší s Rampušákem

Každému chutná něco jiného, nebudu nic chválit ani hodnotit. Nechce se mi a ani to neumím! Na to zde na Pivním.infu máme jiné odborníky. Ti ví vše a dokonce 50% z toho už předem … haha. To jejich ovocné či hořce chmelové doznívání, ty jejich „doteky malinové chuti“… Oni rozumí všemu a já bych to chtěl taky tak umět. Já jsem žabař, mně pivo musí prostě jen docela obyčejně chutnat! A kašlu (s prominutím) na nějaké „dozvuky“. A jestli má někdo jiný jazyk a chutná mu, ve jménu módy a „světovosti“, i to vyloženě nechutné, je to pak jen jeho věc.

Momentka ze sklepů
Momentka ze sklepů

Znám český minipivovar (a nebudu ho jmenovat), kterému se zkazil normální ležák a tak ho prodal právě těmto „odborníkům“ jako „pšenici“ a oni si všichni, do jednoho, pochvalovali, jak je dobrá a správně nakyslá … prý jako křen. Tak tady máte ta Vaše „doznívání“, pánové. To jsou ty Vaše chmelové nitky! Selský rozum na Vás! Ten stačí … 1+1=2. To už tady bylo... A taky jeden chytrolín, pracující zřejmě v teple bezpečné a jisté státní kanceláře (on se ozve sám ve jménu potrefené husy, nebojte), pod přezdívkou „W“ se do mě navážel a místo piva odbočoval od tématu a hájil debilní počiny organizace jménem EU. A podívejte se, kam dospěla měna Euro.

Momentka z pivovarského dvora
Momentka z pivovarského dvora

Rozum do hrsti! Nic nejde násilím. Nařízením… My pivaři přeci nepotřebujeme žádné zákony a normy. A pivní sklenice značené milionem nesmyslných označení typu EN 08 20588 AA82/02 …. prý jakési nezbytné, nutné a vysoce povinné „evropské nařízení“. Za chvíli bude ta naše obyčejná pivní sklenice tak nevkusně počmáraná jako dresy hokejistů naší Extraligy. Pro samé nařízení a nápisy neuvidíte za chvíli tu sklenici.

Ječná půda
Ječná půda

Tuhle jsem si koupil v balíčku 3 hovězí plátky na náš nedělní steak. Maso bylo opravdu pěkné a uložené v oné známé bílé vaničce. Plátky ležely vyrovnaně jak vojáci ještě na kousku jakési dodatečné bublinkové bílé folie označené nápisem „Tato folie není určena ke konzumaci“. Jsem už nějak unaven z těchto zhovadilostí. Proč z nás náš stát dělá nesvéprávné a nemyslící? Nám tam na té sklenici přeci stačí obyčejná ryska s nápisem 0,5 l! Abychom věděli, zda nás hostinský bere na hůl nebo ne. A hotovo. Jaképak s tím další štráfky? Tak jak to bylo jistě třeba za první republiky. Já Vám tady nekáži a nemám komplexy, jen píši, co mě trápí … hodně trápí. Vás ne?

Sladovna
Sladovna

A tak Vám řeknu, že mně osobně pivo z Dobrušky velmi chutná. Hlavně ta kvasnicová dvanáctka. Lahodí mému jazyku i žaludku. Pěna je taktéž skvělá. A hlavně není v ní cítit nic, co by v pivu cítit být nemělo. Žádná pachuť či hnusný ocas. Cítíte jen pivo. To je důležité a ne zase tak běžné a samozřejmé. Vy ale posuďte sami. Obávám se ale, že si budete muset přijet do Dobrušky osobně nebo si to jejich pivko nechat od někoho, kdo jede do Královehradeckého kraje, dovézt. Místní pivo se zde v regionu točí v cca. 40ti – 50ti hospodách (Hradec Králové, Pardubice, Opočno, Kostelec nad Orlicí, Přepychy, atd.).

Kvasnicový Rampušák
Kvasnicový Rampušák

V samotné Dobrušce najdete místní pivo v restauraci a bowlingu Rampušák a Montana. Pražáci pak mohou občas a příležitostně na Rampušáka narazit ve Zlých časech nebo v restauraci „U Vodoucha“ (ul. Jagellonská, P1) či restauraci U Zlaté Kotvy (Vyšehrad). Pro Brňáky je pivo úspěšně distribuováno VO Dobré Pivko v Brně… Tak nazdraví! Na Rampušáka můžete také narazit v sousedním Polsku a to jak v točené tak i v lahvové podobě.

CzechBeerMan v Dobrušce
CzechBeerMan v Dobrušce

A víte, kdo je to Rampušák? Že nevíte? Ale znáte jistě Krakonoše, že ano? To je vládce Krkonoš. Tak Rampušák je jeho brácha. Jen s tím rozdílem, že jeho protektorátem jsou Orlické hory.

Tak ať mu to šlape a jde od ruky... My si naléváme s panem Vedrou v jeho kanceláři Rampušáka …a Vám čtenářům přeji do Nového roku 2012 jen zdraví a štěstí. Budete-li mít „jen“ toto, máte naprosto vše!


Logo CBM
S pozdravem a úctou
Váš Libor Vojáček alias CzechBeerMan
pivní promotér, reportér a degustátor
Teplice
Album vypitých piv
Album pivních suvenýrů


[Libor Vojáček] [Zobrazeno 13029x] [15. leden 2012]
[Exkurze] [comments: 38] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Tchoř

úterý, 17. leden 2012
23:22

Při vší (ne)úctě k autorovi článku, to je zas jedna diskuse o blbostech mimo téma.


napsal(a): Tchoř [Odpovědět]

pivo

úterý, 17. leden 2012
18:45

pivo

Perfektní článek, trochu k věci, trochu provokace. Prostě tak, jak to CBM vidí, možná i trochu opojen tím dobrušským. Moc se mi ale nelíbí některé reakce, někdy je totiž lepší nereagovat, tím člověka naštvete ! Nehádejme se tady, mějme radost, že se ještě pořád vaří poctivé pivo a že nám chutná. A jinak, nezbývá, než před p.Vedrou smeknout, že všechny ty nepřízně osudu vydržel a jede dál. Majitele i jeho pěkný pivovárek jsme měli tu čest poznat vloni na jaře, líbilo se nám tam a pivo chutnalo. Tož tak dnes, CBM a Dobruška ...


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
05:24


posted by: Inzerce

Njorloj

úterý, 17. leden 2012
11:16

Njorloj

Až po fotografii Zátiší s Rampušákem, výborný osobní subjektivní článek typický pro CBM a mě se líbí - to co je dál už asi psal někdo jinej. Jak říká Allegro - kromě 20ti trvale diskutujících je tu velká část čtenárů, které nějaké osobní napadání nezajímá, takže ta druhá půlka tam fakt nepatří.:(

2CBM: Nechci se tímto přidávat k lynčující většině, jen prosím zůstaňte u Vašeho zajímavého stylu vyprávění, který mne a jistě i jiné čtenáře baví a s W si dejte někde jaterní rozpitnou. :)


napsal(a): Njorloj [Odpovědět]

Allegro.g.

pondělí, 16. leden 2012
22:32

Allegro.g.

Zase flame, jak malý děti!!! U normálních článků diskuze skomírá, ale jakmile se začne řezat do osobního, tak to proudí a to se člověk dozvídá věci. Bohužel věci, které jsou mu na .....
Uvědomte si jednou, že sem třeba tu a tam chodí někdo, kdo nezná ani vás, ani vaše půtky, a zajímá ho prostě třeba jen pivo. Jestli se chcete štěkat, založte si uzavřený klub. Jestli vám jde o nějakou osvětu s informovanost, netahejte sem vaše animozity.
Fakt mi to přijde jak v Monty Pythonově Životě Bryana: náš největší nepřítel nejsou římani, ale konkurenční sekta, které sice jde o to samé, co nám, ale jsou to prostě nejhorší zloduši.
Už při letmém čtení páně Vojáčkova textu mi bylo jasné, že spíš než o reportáž jde o snahu někoho vyprovokovat. A funguje to a vždycky bude. Stejně jako ten váš Kensy, o kterém nevím a nechci vědet nic, ale stále spolehlivě plní diskuze.
Grrr...


napsal(a): Allegro.g. [Odpovědět]

Kejna

pondělí, 16. leden 2012
21:42

Kejna

Ale jo, proč ne, je to článek CBM, tak presentuje svoje názory, neztotožňuji se s nimi, i když si myslím, že Rampušák má do dokonalosti dost daleko a EU je bohužel variací na omleté téma „ myšlenka dobrá, ale ..“ a zrovna tak cítím potřebu se zastat všeznalého W-chlapečka, protože to, že si v pracovní době za mé daně pročítá pivní info, je ta úplně poslední věc, kterou bych mu chtěl vyčítat, to je totiž, k mojí velké lítosti, v naší společnosti už celkem normální.
To už by mě víc nadzvedla neshoda podmětu s přísudkem u nešťastných plátků, která se ale rychlou opravou ukázala být víc překlepem než neznalostí, takže proč ne, článek v pohodě. A až se dabljůmistr sníží na úroveň nás ubohých smrtelníků, neřku-li na úroveň prostého Vítka a napíše na PI aspoň jeden smysluplný článek, a já jsem přesvědčen, že s tím Chody i přes urážky, kterými byl obdařen, problém mít nebude, tak teprve pak mohou mít ty mnohařádkové komentáře nějakou váhu. Tak zas někdy pa.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Weetek

pondělí, 16. leden 2012
22:37

Weetek

to Kejna: Kejno, Kejno, ty mi prostě to napomenutí za konzumaci alkoholu a následnou účast v silničním provozu ne a ne zapomenout, že? Prosím, nepiš o věcech, o kterých zbla nevíš. Ač zaměstnanec UK, z tvých daní skutečně placen nejsem. Má mzda - a píšu to přesto, že je to po tom lautr pendrek - je čerpána ze zahraničních zdrojů.
Na PI nemám potřebu publikovat, publikuji jinde: http://www.pivnidenik.cz/rubrika/autor/131/Weetek.htm
Víš to dobře, tak proč se tvářit, že jen ten, kdo někdy něco uveřejnil na Chodywebu, je povolán cokoliv komentovat?


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Sekal

úterý, 17. leden 2012
00:12

Sekal

to Weetek: Zahraniční zdroje = peníze německých a nizozemských daňových poplatníků. Systém je již nastaven, takže jednou budeme platit bulharské, rumunské, chorvatské nebo makedonské Weetky. Jsem dojat tím, jak sis sehnal peníze ze zahraničních zdrojů.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Weetek

úterý, 17. leden 2012
10:02

Weetek

to Sekal: Zahraniční zdroje = soukromá vědecká nadace. Jsem dojat tím, jak plácáš o něčem, o čem vůbec nic netušíš :-) Tím končím debatu o financování mého místa, s článkem Českého pivomuže to pranic nesouvisí.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

jiri.j

úterý, 17. leden 2012
18:47

to Kejna: Kejno Vy se dopouštíte jednoho zásadního omylu. To, že platíte daně (platí ji i zaměstnanci státu) neznamená, že jste jejich zaměstnavatel a máte právo kafrat do toho, co kdy, kde a jak dělají. Výsledek takových úvah pak může vyústit např. v to, že zloděj zadržený při krádeži (krádežemi si pouze přilepšuje mimo pracovní poměr z nějž platí daně) řekne policistům, ať ho nechají, že je platí z daní. Představa, že vědecký pracovník placený státem je posluha, otrok, či zaměstnanec kdejakého hašašíry je mylná. Stačí vědět minimum na úrovni 8tř zŠ o sttátní správě. Ale to po Vás nelze asi chtít.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

pivo

úterý, 17. leden 2012
18:56

pivo

to jiri.j: A já jsem myslel, že jsme na Pivním infu. Nechcete toho už chlapci nechat ? Opravdu je to otravné !


napsal(a): pivo [Odpovědět]

Sekal

úterý, 17. leden 2012
21:40

Sekal

to jiri.j: Daň je krádež a státní ouřada, který se podílí na systému, je spolupachatel, žije z kradených peněz. Nebo se na tomto webu nachází někdo, kdo by daně platil, kdyby mu stát nevyhrožoval postihem? Mylná je představa, že nemám právo peskovat lenochody, kteří si válejí šunky za mně odcizené peníze. Už vůbec komická je představa, že státní zaměstnanci platí daně, když jsou placeni z daní.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Kejna

středa, 18. leden 2012
09:58

Kejna

to jiri.j: Asi to tak vážně bude, opravdu po mě s mými sedmi třídami za osm let nelze chtít, abych dosahoval Vašich intelektuálních výšin, fakt na to nemám a ani mě to nebaví, stejně jako prskání nadávek někoho, kdo to tu nemá rád a stejně sem pořád leze (ano, mám na Weeteka za jeho idioty a pitomce pořád pifku).
A k Vaší komoušské demagogii dodávám, že jsem zřejmě v pravěku zastydlý úchyl, který chce po lidech, aby za svou mzdu pracovali a to dokonce (jakáže drzost) i po těch, kteří jsou placeni z eráru, takže po těch Vašich policajtech chci, aby zloděje chytili a ne se schovávali po dvou za rohem v autě.
Každopádně souhlasím s nickem pivo, je to vážně otravné a štve mě, že jsem se nechal zase vyprovokovat.


napsal(a): Kejna [Odpovědět]

Weetek

středa, 18. leden 2012
10:41

Weetek

to Kejna: Jelikož Kejno zase trpíš selektivní slepotou a děláš, žes to nečetl, znovu dodávám, že NEJSEM placený erárem. Dokola opakovaná lež se pravdou nestane.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Jakubisko

středa, 18. leden 2012
10:52

to Weetek:

Já jen čekám kdy Vám někdo předhodí že jste navíc vystudoval za "dělnický peníze", což je oblíbený názor jisté části společnosti :-)


napsal(a): Jakubisko [Odpovědět]

jiri.kana

pondělí, 16. leden 2012
14:08

jiri.kana

Mě by zajímala ta historka s podvedenými labužníky a odborníky co nerozumí pivu.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

RBN:

pondělí, 16. leden 2012
12:06

Encyklopedie profesí:
Promotér
Alternativní názvy a podobné pozice
Hosteska
Popis pozice
Promotér je člověk, který připravuje sportovní utkání nebo společenské akce. Zabývá se hlavně získáním publicity a propagací samotné akce. Může mít na starost i další záležitosti, které se celé akce týkají, a to od zajištění bezpečnosti přes prodej vstupenek, zajištění uvaděčů, dekorací nebo rezervace.
Minimální požadované vzdělání
Střední vzdělání s výučním listem http://www.prace.cz/poradna/encyklopedie-profesi/p/promoter/ )
_________________________________________________________________________
Nebo:

Slovo:
promotér
Upozornění:
Význam:
pořadatel utkání, zpravidla profesionálů
( http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/promoter )
_______________________________________________________________________

A máte pravdu, když píšete ... jsem žabař ...
Jinak souhlasím s Weetek - moc jsem se pobavil.


napsal(a): RBN: [Odpovědět]

Weetek

pondělí, 16. leden 2012
10:38

Weetek

Jsem patrně onou "potrefenou husou, pracující zřejmě v teple bezpečné a jisté státní kanceláře" - ve skutečnosti jsem na své místo musel získat doktorát a projít opakovaně konkurzem, což pan Vojáček mohl také, stačilo být chytřejší a lépe se učit :-) Těžko chápat jeho osobní invektivy a žlučovité výpady v textu o dobrušském pivovaru, když mě nádavkem sám plísní, jak jsem prý onehdy v diskusi odbíhal od tématu piva. On má pan Vojáček ale vůbec trochu schizoidní způsob psaní (a patrně i myšlení). V jednom odstavci se zaklíná tím, že nebude nic chválit ani hodnotit...aby o tři odstavce dále dobrušské pivo pěkně zhodnotil a vychválil. Chvála mu patří právem, o to nic, jen ta dobrá předsevzetí nemusela vzít za své tak rychle :-)Text by tak méně připomínal občasné výlevy jiného svéráze, pana Kensyho.
Nebudu čeřit hladinu zbytečnou kritikou anekdotických názorů páně Vojáčka na EU, na zbytečnost veškerých norem a nařízení atd., byť tím zaplácnul téměř polovinu textu. Vlastně bych chtěl poděkovat za nečekané obveselení, které mi jeho text při pondělí způsobil. Zvlášť při slovním obratu "nedělat štráfky" jsem řval smíchy. Milý pivní promotére a reportére, ono úsloví zní "nedělat štráchy", nikoliv "štráfky". Štráfky jsou pruhy, přeneseně též označení vojenské hodnosti. Když už pouštíte svůj text mezi lidi, nechte si ho aspoň zkontrolovat od někoho jazykově nadanějšího. Anebo si aspoň smažte toho reportéra ze svého podpisu. E.E. Kisch se musí v hrobě obracet, a to byl Němec!


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

Elf

pondělí, 16. leden 2012
12:41

Elf

to Weetek: Weetku, že tě to baví. Také jsem měl nutkání pochválit autora za sebezpytující věty typu: "... nebudu nic chválit ani hodnotit. Nechce se mi a ani to neumím!" a hlavně "Já jsem žabař...". Ale říkám si, že nereagovat na ty hlouposti, které zde čas od času pan promotér zveřejní, je asi nejlepší cesta.

P.S.: Ale je fakt, že by mě zajímalo, když, jak sám přiznává, CBM pivu nerozumí, stačí že mu pivo prostě chutná, proč má u svého jména vedle promotéra a reportéra i degustátor?


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Weetek

pondělí, 16. leden 2012
13:42

Weetek

to Elf: No asi "degustátor" vypadá líp, než třeba "šmelinář s pivními suvenýry" nebo dokonce "pisálek, co za igelitku dárků a oběd zdarma vychválí cokoliv", což je sice výstižné, ale nevypadá to nejlíp :-)

Já to mám přesně naopak než ty, když vidím, jak někdo nabubřele, arogantně a suverénně plácá nesmysly, vždycky mám nějaké nutkání se proti tomu ozvat. Když takové chytráky nebude nikdo plácat přes prsty, za chvíli
se ty jejich pitomosti stanou normou.


napsal(a): Weetek [Odpovědět]

jiri.j

pondělí, 16. leden 2012
15:49

to Weetek: Já jsem s článkem naprosto spokojen,.Je psán v tom "nejlepším CMB duchu" Je pravda mírně výbojnější a sveřepjejší než předchozí (možná způsobeno kocovinou?), ale to mu právě dodává zcela novou (téměř uměleckou) formu. Jen mi tam trošku schází vyjádření typu: Weetek dělá za peníze daňových poplatníků, že ho CMB platí z vlastních daní a tudíž nemá právo psát, mluvit a potulovat se na veřejných prostorách o konzumaci piva z peněz polatníka ani nemluvě. No snad příště. Dobrý autor zraje jako archivní pivo a CMB má našlápnuto skutečně hodně, hodně kupředu.


napsal(a): jiri.j [Odpovědět]

Henri

pondělí, 16. leden 2012
08:58

Henri

Souhlasím, že na etiketě nemusím mít čísla různých norem a další nesmyslnosti. Co bych tam ale mít chtěl a byl bych rád, kdyby to legislativa nařídila, je přesné složení, EPM, alkohol a kdo je skutečný výrobce piva, nikoliv prodávající. No a samozřejmě, že bych tam i rád viděl, zda byla použita odporná metoda HGB, takže se mi velice líbí tento počin


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Pavel Černý

neděle, 15. leden 2012
19:13

to jsi se mohl u nás stavit, když už zavítáš do Dobrušky


napsal(a): Pavel Černý [Odpovědět]

Kari

neděle, 15. leden 2012
17:58

Kari

Ač nejsem tou potrefenou husou a pracuji v soukromé firmě (byť v kanceláři mám taky docela teplo), nedá mi to a ozývám se: "My pivaři přeci nepotřebujeme žádné zákony a normy"??? To jako že třeba Reinheitsgebot byla zbytečná úřední buzerace omezující svobodu podnikání a řemeslné tvořivosti? Svět naštěstí není černobílý a šmahem pronášené generazice, kdy pisatel během popisu jednoho pivovaru ve dvou větách zhodnotí celou otázkou evropské integrace, mě nepřestanou udivovat - rozdíl u mě bývá jen v tom, že někdy se směju a někdy jen kroutím hlavou...


napsal(a): Kari [Odpovědět]

Vláďa

neděle, 15. leden 2012
20:39

Vláďa

to Kari: Doporučuji něco si o Reinheitsgebot zjistit. Motivem nebyla zdaleka kvalita piva jako spíše ekonomické zájmy. Mimochodem pivní svět má velké štěstí, že se držel převážně v Německu a ne třeba v Belgii, Anglii, apod. To by jsme dnes neměli o čem psát.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Henri

pondělí, 16. leden 2012
09:10

Henri

to Vláďa: Reinheitsgebot, neboli "zákon o čistotě piva" v současné době je v Německu a hlavně v Bavorsku zárukou použití tradičních surovin při výrobě piva, neumožňuje surogaci ani použití čehokoliv jiného kromě vody, sladu, chmele a kvasnic při vření piva, jak jistě všichni vědí. Takže na kvalitu piva to jistě vliv má a pro typická Bavorská piva, zrovna tak jako pro typický český ležák je, nebo by bylo, dodržování tohoto "zákona" přínosem.
Samozřejmě, že tento "zákon" již není ani v Německu zákonem v pravém slova smyslu a každý si může vařit pivo jak chce, ovšem pouze ten, kdo vaří pivo podle Reinheitsgebot si to může označit na etiketu. Takže je to silné vodítko pro kupujícího, A přesně toto bych uvítal i u nás. Kdybych si chtěl koupit kvalitní ležák, tak bych hned na přední straně etikety viděl na čem jsem. Obávám se, že by toto ale mnoha českým pivovarům nevyhovovalo.
No a kdybych kupoval jinou pivní kategorii, tak bych se samozřejmě řídil dle jiných kritérií, protože je jasné, že Reinheitsgebot je použitelný pouze na některé kategorie piva.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 16.01.2012 ve 09:13:10


napsal(a): Henri [Odpovědět]

Elf

pondělí, 16. leden 2012
12:35

Elf

to Henri: Souhlasím s tebou, ale Reinheitsgebot také není všespásný. Určuje, které suroviny lze použít, ale už nezakazuje HGB, ani obrovské CK tanky. Také to vypadá, že móda se přesouvá, již nejde o nepaster (Podkováň), ale o neředění vodou (Vyškov). Mě osobně by vyhovovalo, kdyby pivovary dodržovaly Reinheitsgebot (chmelový extrakt mi zas tak nevadí), pivo nepasterovali, používaly HGB opravdu jen pro ladění desetinek a pokud by to šlo, využivaly otevřené spilky. No a na etiketě aby bylo, co jsi psal ty.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

U Slovanské lípy

úterý, 17. leden 2012
08:53

u slovanské lípy

to Elf: Mám za to, že není nutné přesně okopírovat německý zákon a doslovně jej převzít. Český zákon by kromě výrobních surovin mohl zakazovat, resp. přikazovat některé technologie, například vyloučit HGB nebo CK tanky.

Bohužem představa, že náš zákonodárný sbor přijme podobnou zákonnou úpravu, je značně naivní. Nedávno tady někdo vypočítával, kolik miliónů znamená doředení o 0,1 % pro Prazdroj apod., zkrátka v dnešní zkorumpované a prolobované době je to utopie. Neznamená to však, že tento pivovarnický "zákon" nemůže vzejít z iniciativy svazu minipivovarů, postupně vytvořit cosi jako logo kvalitního piva, logo, kterým se budou honosit jen piva a pivovary, které dodržují při výrobě "zákon".


Sekal

úterý, 17. leden 2012
10:09

Sekal

to U Slovanské lípy: Tak hlavně by na nějaký Reinheitsgebot doplatily zejména nezávislé nebo lehce závislé průmyslové pivovary, které používají cukr (namátkou Poutník, Polička, Herold, Krakonoš, Nymburk, Holba, Svijany, Primátor, Vyškov, Nová Paka, Konrad apod.). Jestliže nějaký tlak na podobný zákon vznikne, tak to bude proto, že PU a spol. nebudou dlouhodobě plnit budget, a výsledkem bude zákon, že sypání cukru je tfuj, zatímco sodovkárny a CKT jsou cool.


napsal(a): Sekal [Odpovědět]

Jarin

úterý, 17. leden 2012
11:20

Jarin

to U Slovanské lípy: Pokud mrknate do fotogalerie pivovaru kout tak tam jsou CK tanky jako součást výrobní technologie. používá je třeba i pivovar únětice a sposta dalších malých pivovarů.


napsal(a): Jarin [Odpovědět]

Rash

úterý, 17. leden 2012
12:49

Rash

to Jarin: Ono by to asi chtělo trochu rozlišit. Používání CKT jako takových není problém, jako je problémem používání velmi vysokých CKT (jak to dělá řada velkých pivovarů), o kterém tady, předpokládám, diskutující hovoří.


napsal(a): Rash [Odpovědět]

U Slovanské lípy

úterý, 17. leden 2012
13:41

u slovanské lípy

to Jarin: Díky za upozornění. Nejsem technolog, to jste asi pochopili... Neumím posoudit, jak konkrétně by měly být nastaveny parametry příslušného zákona. Nevím, jestli zakázat CKT úplně, nebo jen ty vysoké atp. To ať posoudí jiní.
Mám však zato, že takovýto zákon by byl ku prospěchu spotřebitelů, protože by nastavoval určitou laťku, neznalému spotřebiteli by jasně říkal, že tohle pivo bylo vyrobeno s respektem k tradiční technologii a druhé pivo bylo vyrobeno pomocí nových technologií, které my jakožto svaz minipivovarů, jenž tuto jakostní značku uděluje a jenž také vytvořil tento standard, neuznáváme.

Nebyl by to zákon v pravém smyslu slova, ale něco jako obchodní označení typu BIO nebo Czech made.


Jarin

středa, 18. leden 2012
08:44

Jarin

to U Slovanské lípy: To že technolog nejste jsem poznal, protože bez jakékoliv znalosti o fungování CKT by jste je zakazoval nebo omezoval. A proč? V každé době se využívalo ve výrobě to nejmodernější zařízení a znalosti. Kde by jsme asi dnes, kdyby F.O.Poupě nezačal používat teploměr v pivovarnictví? Máme se vrátit k dřevěným sudům, zakázat výřivou káď a znovu se vrátit k chladícím stokům, jen proto, že to potřilo k tradiční technologii tak před 50-80 -ti lety? Jakákoliv technologie se dá znežít, více či méně. Naštěstí žijeme v době, kdy si zákazník může vybrat jaký produkt chce konzumovat. Pokud mi nějaký nevyhovuje, tak ho zcela ignoruji. O tom je svobodná volba. Jako zákazník chci dostat pouze co nejrozsáhlejší a hlavně pravdivé informace, abych se mohl rozhodnout.


napsal(a): Jarin [Odpovědět]

RoCa

úterý, 17. leden 2012
14:32

RoCa

to Jarin: Myslim, ze jde hlavne o to, aby v jednom ck tanku neprobihalo hlavni kvaseni a pote i lezeni piva...


napsal(a): RoCa [Odpovědět]

Krišot

pondělí, 16. leden 2012
20:17

Krišot

to Kari: "generazice" :) se nestačím divit jak se poslední léta mrší čeština různými novotvary a anglikanismy. A je toho čím dál víc, člověk ani nestíhá všechna ty nová slova vstřebat.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

Kari

neděle, 22. leden 2012
23:07

Kari

to Krišot: "všechna ty nová slova\" - ani nejsou potřeba všechna ta nová slova, aby se čeština mršila, že? :-)


napsal(a): Kari [Odpovědět]

U Slovanské lípy

středa, 18. leden 2012
09:05

u slovanské lípy

to Jarin: Nejsem si jist, jestli jste mě správně pochopil... Můj příspěvek byl hlavně o tom, že pivní zákon ve stylu Reinheitsgebot by byl pro spotřebitele přínosem, protože ten by dostával jednoduchou a srozumitelnou informaci o kvalitě piva.
Zákaz či omezení CK tanků jsem uváděl pouze jako příklad, je to věc, která se tu v diskuzích často obejvuje, a tak jsem ji tam napsal... Nicméně, pokud se fórum technologů pivařů usnese, že CK tanky jsou v pořádku, já s tím nebudu mít žádný problém.
Znovu opakuji: Svým příspěvkem jsem chtěl podpořit myšlenku vytvoření technologické a surovinové normy kvalitního piva pro český trh. S tanky nebo bez, to neřeším, to musí zodpovědět někdo povolanější.


yerka

neděle, 15. leden 2012
17:32

yerka

Pivo jsem měl možnost ochutnat před 2 lety v, článkem zmiňované, bowlingové retauraci a moc mi chutnalo.


napsal(a): yerka [Odpovědět]

kopernik

neděle, 15. leden 2012
17:23

Pro mě se stal Rampušák nejlepším pivem, které jsem v loňském roce ochutnal a nejen mně :) Moc Vám fandím!


napsal(a): kopernik [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI