Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Jak jsme dobývali České Budějovice 3: Budvar

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

Jak jsme dobývali České Budějovice 3: Budvar

Jak jsme dobývali České Budějovice 3: Budvar [p230]

Minule jsme skončili v prodejně pivovaru Samson a už se přesunujeme do místního gigantu – Budvaru. Nákupuchtivé části naší výpravy však ujíždí trolejbus a tak na smluvenou hodinu exkurze nejsme komplet, což se nelíbí místnímu průvodci, který nás očekává v Návštěvnickém centru. Za hodinu (což je délka exkurze) jej čeká další skupina.

Budějovický Budvar
Budějovický Budvar

Tento zádrhel řešíme dohodou, že naše exkurze bude „zrychlenka“- technologický postup vaření piva nám netřeba popisovat, raději uvidíme konkrétní provoz. A tak, zhruba o 15 minut později, opět po zaplacení 100 Kč, vyrážíme. Zde je fotografování dovoleno. Technologie je podobná, jako ve všech velkých pivovarech - takže spíš pár čísel o pivovaru.

Náš průvodce
Náš průvodce

Budvar, nyní národní podnik, původně však Český akciový pivovar, začal na Pražském předměstí Českých Budějovic vařit pivo v roce 1895. V současné době je výstav piva 1,3 mil. hl/rok, z čehož asi polovina produkce jde na export do 60 zemí světa. Pivovar má vlastní artézské studny, z nichž čerpá vodu o kvalitě lepší než kojenecké z hloubky 320 m.

Artézská studna
Artézská studna

Jedna várka piva činí 600 hl a várek je denně šest. Chmel používají žatecký, ve formě sušených lisovaných hlávek (neplést s lysohlávkami, jak podotkl jeden z účastníků), slad se pak dováží z Prostějova. Areál má i svoji vlečku (ta taky byla středem mimořádné pozornosti našich kolegů z prostředí nádražáckého). Kvasnice jsou vlastní, Budvar je dodává i do menších pivovarů.

Varné nádoby
Varné nádoby

Otevřené spilky jsou sice v pivovaru ještě zachované, leč už se nyní nepoužívají. Pivo kvasí v CK tancích, odkud pak putuje do ležáckých sklepů. Pivo se filtruje na křemelinovém filtru a prochází dvoustupňovou pasterizací. Nefiltrovaná 12° je k mání pouze v omezené míře, zejména v pivovarské restauraci. V průběhu exkurze ochutnáváme 12° ležák, nefiltrovaný, dobře pitelný, byť hodně podchlazený.

Už se nám točí
Už se nám točí

Mne osobně v pivovaru nejvíc zaujala stáčírna láhví. Obrovská hala, jejíž rozměry si vůbec netroufnu odhadnout, s dvěma plnícími automatickými lahvovými linkami, každé o kapacitě 40 tisíc lahví za hodinu, s nepřetržitým provozem 24 hod. (mimo víkendů), mohutné tunelové sprchové pasterizační jednotky. Přiznám se, že v takovémto rozsahu jsem lahvovnu dosud nespatřila.

Lahvovna
Lahvovna

V sousedství je připravena ke spuštění nová technologie plnění plechovkového piva, které se dosud plnilo ve vídeňském pivovaru Ottakringer, který měl volné kapacity. Budvar disponuje i nejmodernější technologií v oblasti skladování, v plně automatizovaném provozu se vyskladní 100 palet/hod., včetně rozlišení místa (země) dodávky. Vlajkovou lodí pivovaru Budvar je především jejich světlý ležák, tmavé pivo tvoří asi 10 -12% a Pardál 15-17% portfolia.

Pivovarská vlečka
Pivovarská vlečka

Tak a to je protentokrát z Českých Budějovic všechno...



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 11664x] [6. únor 2013]
[Exkurze] [comments: 4] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

jiri.kana

středa, 6. únor 2013
20:43

jiri.kana

Nefiltrovaná 12° je k mání pouze v omezené míře
Obávám se, že nefiltrovaná dvanáctka není běžně k mání vůbec. Tu a tam lze natrefit na kroužkované pivo.
Jinak nefiltrovaný Budvar ve sklepě byl pro mne toho dne s přehledem nejlepším ochutnaným budějovickým pivem.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jana

středa, 6. únor 2013
20:49

Jana

to jiri.kana:
Pokud si dobře (možná nedobře :D ) vzpomínám, tak nám průvodce říkal, že je k mání v Masných krámech. Neříkám, že vždy, ale zmińoval se o tom.


napsal(a): Jana [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
07:57


posted by: Inzerce

jiri.kana

středa, 6. únor 2013
21:25

jiri.kana

to Jana:Skoro bych se i vsadil o pět piv, že to bylo spíš nedobře. V Masných je "kroužek" (dokonce jakožto hlavní tahák). Nefiltrované nabízejí jen ve verzi Pardál 11%, a to ještě tak nějak "utajeně" (článek bude, až z pana Samce vysápu informace).


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

krivacek

čtvrtek, 14. únor 2013
14:43

krivacek

to jiri.kana: Novinkou je nyní Budvar Cvikl. Jde o nefltrované pivo, ovšem je to výčepní Budvar (obsahujicí cukr).


napsal(a): krivacek [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI