Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Žatecký pivovar , spol. s r.o. (Žatec)

Jak to vlastně v tom pivovaru dělají


verze pro tisk

Žatecký pivovar , spol. s r.o. (Žatec)

Žatecký pivovar , spol. s r.o. (Žatec)  [p182]

Zpráva č. 33 o stavu pivovarnictví v Čechách

Vážení pivní přátelé, milí čtenáři,

Tak jsem zpátky. Jak říkal Terminátor ve filmu. Jistě z toho někteří z Vás máte ohromnou radost. Miluji ironii. To víte, je po rybářské sezoně, candáta jsem opět nechytil, listí opadalo, je čas zase zasednout k papíru a věnovat se pivu. A něco napsat. Budu se snažit přes zimu být trochu produktivnější pivní psáč. Nic ale neslibuji. Pořád ještě mám v šuplíku v záloze materiál z jednoho zajímavého pivovaru ze zajímavého místa. A o něm dnes bude řeč.

Je jen málo míst v naší republice, které jsou více nasáknutá pivem … snad Plzeň, trochu i Budějovice. Snad. Ale Žatec, ten je jen jeden. Svůj, originální, nezaměnitelný, neokázalý a přesto proslulý. Před jménem Saaz (německý tvar) nebo Žatec stojí v pozoru a v údivu sládci celého světa. Lecjaký pivovar světa se pyšní tím , že používá žatecký chmel … když už se nemůže pyšnit pivem samým. Je to vůbec zajímavé, že chmel, i když je původně z Číny, odkud se rozšířil dále na východ i západ, našel to nejpříhodnější místo, aby ukázal co v něm je, právě u nás, na konci Světa, v deštném stínu Žatecka.

Vítejte v Žatci
Vítejte v Žatci

Ale je to tak a pivař, ať už amatérský nebo profesionální, který nebyl nikdy v Žatci, jako kdyby ani neexistoval. Město je to malé, mimo hlavní trasy, leckde je i špinavé a s očividně se nedostávajícími penězi, ale to pivo a chmel je do něj zapsáno nesmazatelně. A pocit když do něj vjíždíte je diametrálně jiný než když přijíždíte třeba do Vlašimi nebo do Mladé Boleslavi. Sem do Žatce pivař prostě přijíždí domů. Mě osobně, zeptá-li se někdo, kde je Žatec, ukáži mu na své srdce … z mnoha, pivních i nepivních, důvodů.

Žatecký pivovar
Žatecký pivovar

Vítejte v Žateckém pivovaru spol. s r.o.. Živoucí legenda, a nebojím se tvrdit i ikona pivovaru, technický ředitel pan Radek Bařtipán nám nyní otevře všechny jeho dveře a dvířka a my společně nakoukneme dovnitř. Pojďme! A kdo se snad nechce podívat do nitra, může sedět na betonové podezdívce u pivovarské prodejny vedle hlavní závory do pivovaru … a objednat si třeba … Baronku.

Pan Radek Bařtipán, technický a výrobní ředitel
Pan Radek Bařtipán, technický a výrobní ředitel

Varna. Stará, historická. Na stěně visí nápis „Dej Bůh štěstí“ s dovětkem „Postaveno r. 1946“. Asi jde spíše o rekonstrukci. Uvážíme-li že základní kámen průmyslového měšťanského pivovaru v Žatci byl položen roku 1798 a po dvou letech, jistě čilého stavebního mumraje, se slavnostně oznámilo dne 26. července 1800, že se právě začíná vařit nové žatecké pivo… My zde vidíme klasickou čtyřnádobovou měděnou sestavu. Mám rád tohle nádobíčko.

Varna
Varna

Na stěně si se zájmem čtu desatero, kterak vynikající žatecké pivo vařiti. Hlavně se mi líbí rada desátá: „Nevyrábíme levné pivo“. Já tomu rozumím, myslí to dobře a taky mají už dopředu dobré alibi pro nekončící, typicky česky-skokově-nenažranou inflační vlnu… Ale co? My Češi nejsme tak bohatí, abychom mohli pít levné pivo, že? Platí to ještě? Když vidím ty basu Argusů, Ambrosiů a Deepů a já nevím jakých ještě patoků v nákupních košících lidí v našich chrámech konzumu, nezdá se mi nic odlehlejšího než právě tato metafora. Často pochybuji o příčetnosti těchto lidí. No nic.

Pivní desatero
Pivní desatero

Dozvídám se, že se vaří čtyřikrát týdně po 250 hektolitrech. Celé portfolio piv žateckého pivovaru lze vidět na oficiálních webových stránkách. Je toho docela dost, cca 9 druhů piv včetně bezlepkového piva Celia. A to ještě na tom webu nevidím vůbec pivo Žatec Strong, což je polotmavý speciál s 7,30 % alkoholu. Mně bohatě ovšem stačí dvě jejich dobrá piva: Baronka Premium a Žatec Premium.

Žatecká piva
Žatecká piva

Je to dobrá volba mezi láhvovými filtrovanými pivy. Vždy po těchto pivem rád sáhnu a nikdy jsem nebyl zklamán. Jejich chmelení je jedinečné! Však to znáte sami tu lahodu, když si po napití piva říhnete a na jazyku necítíte řezavou neutrální ostrost uměle dodaného CO2, ale naopak hladící jemnou chmelovou hořkost. Tak tohle se Vám stane po Baronce. Komtesa nám sice změnila barvu ze zelené (dřívější etiketa) na nynější červenou, ale s kvalitou to nehnulo…

Spilka
Spilka

Jsme ve spilce a klasika a tradice pokračuje. Otevřené kvasné kádě. Kolik jich tu je, jak jsou hluboké, široké a dlouhé, to je vcelku jedno. Důležité je, že tu jsou a že je jich hodně! Kdyby byly všechny plné, může tu v jednom momentu kvasit přesně 4 000 hl mladiny. Spilka je původní, tedy v prostorech z roku 1799 – 1800. Také tu mají malou líheň kvasnic … jak vidíte na další fotografii. Vždy mě tento zázrak udivuje, asi se opakuji.

Kvasnice
Kvasnice

Fascinuje mne prostě ta jednoduchost pivovarské kvasinky. Nic jiného nemá na starosti než jíst a množit se. Je jednoduchá a primitivní, ale nikdo jí nenahradí a už vůbec jí nikdo neumí vyrobit uměle. I když, četl jsem, že američtí vědci si zahrávají s myšlenkou a podnikají první nesmělé krůčky k výrobě syntetického kvasného genomu… Můj ty Světe, opatruj nás. Naštěstí zde v Žatci se to zatím odkládá na neurčito. Další zařízení, které zde vidíte je křemelinová filtrace.

Filtrace
Filtrace

Pivo se samozřejmě filtruje, ale už nepasteruje. Mladé pivo (prokvašená mladina) se po devíti až dvanácti dnech přepouští do horizontálních ocelových ležáckých tanků k dokvašování a zrání. Je to poprvé, co jsem v nějakém pivovaru zapomněl pro Vás vyfotit ležácké sklepy s tanky, ale je to tak. Dodatečně už prosit sládka o žádné fotky nebudu, to nenávidím, už by to ztratilo tu “autenticitu“. Můj táta říkal že za blbost se platí.

Mají tu dvě sekce sklepů … 5 * 10 tanků * 165 hl + 8 * 98 hl. Zmáčkněte si to na kalkulačce. Mně vychází, že to je dost piva pro nás, co ho máme rádi. Mimochodem, webová stránka pivovaru je velmi intuitivní, je dobře graficky zpracovaná (neznám lepší pivní obrázek než ten na domácí stránce), a na odkazu „Současnost pivovaru “ se krásně a polopaticky vysvětluje, jak se vaří pivo. Já to vždycky říkal, že uvařit pivo je prosté, to jen někdo z toho musí dělat vědu, aby byl důležitý či nenahraditelný.

Dvůr pivovaru
Dvůr pivovaru

Ale abych nekřivdil, jsou tu vážně sládci, co mají talent od Boha a jejich piva jsou opravdu výjimečná. Ale těch je málo. A ten Nejvyšší z Velkých na to vše sám dohlíží odněkud že žebravo-točníkového dvojhradí kde se začíná křivoklátit temný les…

Nejsem investigativní reportér, ale schválně: zkuste si do nějakého celosvětového vyhledávače, třeba do Google.com zadat heslo Kordoni Holdings Limited a co Vám vypadne? NIC! Správně. A právě tato firma je vlastníkem pivovaru. Sídlí na Kypru. Majitel má být z Anglie. Divné co? Zadáte-li ovšem do tohoto stejného vyhledávače heslo truhlářství, začne Vám padat celý seznam „truhlářstvích“: Truhlářství Jiří Kafka, Truhlářství Antonín Dolejš, Truhlářství Jedlička atd.. A vypadne Vám odkaz a adresa hrdého majitele onoho kterého truhlářství z jakési obce Březník.

Dej Bůh štěstí!
Dej Bůh štěstí!

Ne tak firma Kordoni. Ta je zřejmě natolik chudá, že si asi ani nemůže dovolit vytvořit vlastní webové stránky. Nebo ještě lépe. Firma Kordoni možná je a není. Je jen papírová. Virtuální. Nic nedělá. Existuje a neexistuje. Nebo jak to je? Proč sakra musí mít český pivovar takto ukryté vlastníky? Levné pivo sice nedělají, jak tvrdí, ale do levných krajů se rádi asi uchylují! Čeho se bojí? Nás? Ukažte se nám. Vynořte se z přítmí fíků a cypřišů… My taky kupujeme a pijeme Vaše-naše pivo. A to docela neanonymně.

Lahvárna
Lahvárna

Tak ještě na skok do lahvárny. Neboť je všední den, lahvárna jede na plný plyn. Na pásu Xantha a Premium … Žatec … Žatec … a zase Žatec … je to pěkný cinkot. Žatecký pivovar je velmi proexportní, sudové a láhvové pivo je zhruba napůl. Dle vyjádření ing. Vincíka, obchodního ředitele pivovaru, se hospody, kde se točí žatecké pivo počítají v řádu stovek. Věřím tomu. Pivo ze Žatce se často objevuje i ve velkých obchodních řetězcích jako je Albert či Kaufland. Od obchodního ředitele pivovaru se dozvídám, že cca 27% produkce jde na export, tři největší odbytiště jsou Anglie, Rusko a Čína.

Experimentuje se s pivy značek „na míru“ pro různé komunity, ať už zde doma nebo v cizině. Kdo si chce zajít na žatecké pivo v Praze, nechť se podívá na webové stránky pivovaru v sekci „Aktuality “. Vlajkový provozovatel je Hotel Jalta na Václavském náměstí. Kdo zavítá do samotného Žatce, najde zdejší pivo například v restaurantu Apollo či v Hotelu Černý Orel a samozřejmě v mnoha dalších menších „bezvýznamných“ knajpách. Dále a houšť. Vivat Žatec!

CzechBeerMan v Žateckém pivovaru
CzechBeerMan v Žateckém pivovaru

P.S. V době, kdy píši tuto reportáž, se buduje nová a mnohem reprezentativnější pivovarská prodejna přímo před pivovarem na Žižkově náměstí.


Logo CBM
S pozdravem a úctou
Váš Libor Vojáček alias CzechBeerMan
pivní promotér, reportér a degustátor
Teplice
Album vypitých piv
Album pivních suvenýrů


[Libor Vojáček] [Zobrazeno 13780x] [16. prosinec 2012]
[Exkurze] [comments: 11] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Zdeněk z Hradce

neděle, 6. květen 2018
10:47

Momentálně expandují do Polska. Největší Pol.televize Poslat dává jejich reklamu v hlavních časech a pivo se objevilo na trhu v řetězci Biedronka. Napřed jsem tam potkal výčepní a teď jsem viděl i Celia bezlepkové.


napsal(a): Zdeněk z Hradce [Odpovědět]

pepe

úterý, 18. prosinec 2012
23:40

Zase jedna uplacená reportáž ala Czech Beer Man!


napsal(a): pepe [Odpovědět]

Adsense

19. březen 2024
06:31


posted by: Inzerce

Bakalář

úterý, 18. prosinec 2012
19:58

Bakalář

O Žatci by se dalo diskutovat dny, tak to rozjedem ! :D


napsal(a): Bakalář [Odpovědět]

Chody

pondělí, 17. prosinec 2012
20:22

Chody

Měl jsem dojem, že lahvové pivo se pasteruje...


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

velbloud

úterý, 18. prosinec 2012
21:02

velbloud

to Chody: Pokud etiketa nelže, tak ano.


napsal(a): velbloud [Odpovědět]

CzechBeerMan

pondělí, 17. prosinec 2012
19:04

CzechBeerMan

Pro Lisutama : zastavil , ale ne v tom žateckém U Orloje , ale v jiném až na druhé straně republiky .... a report Vám bude servírován
hned po Novém roce.


kisutam

pondělí, 17. prosinec 2012
18:56

kisutam

Vítáme Tě,pivomuži opět mezi námi!V minipivovaru jsi se nestavil?


napsal(a): kisutam [Odpovědět]

Pivomír

neděle, 16. prosinec 2012
23:34

Hezké. A toho candáta nevzdávej,ještě na něj máš 14 dní :-))


napsal(a): Pivomír (danv34(a)seznam.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

neděle, 16. prosinec 2012
22:57

jiri.kana

Je jen málo míst v naší republice, které jsou více nasáknutá pivem … snad Plzeň, trochu i Budějovice. Snad.

Tohle mi přijde jako zajímavý bod do diskuse. Nepochybně je tu spousta nasáklých míst, nejspíš ale každý to svoje nasáklé místo máme trochu někde jinde. Pokud by byly Budějovice všeobecně vnímány jako více nasáklé, pak asi chápu proč, ale subjektivně to mám jinak.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Maxič

neděle, 16. prosinec 2012
20:23

Maxič

Z jejich sortimentu mám v současnosti nejradši nefiltrovaně-pasterovaný Cornish Steam Lager ňam-ńam :-)


napsal(a): Maxič [Odpovědět]

cz3ko

neděle, 16. prosinec 2012
20:53

cz3ko

to Maxič:
Jojo, taky mám rád nefiltrovanou dvandu. :)


napsal(a): cz3ko [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI