Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Pivní blok

Pivní blok


To to trvalo...

[neděle, 15. leden 2012]

Ano, celé dva roky trvalo, než si pivovary uvědomily, že dnes už neletí až tak hláška NEPASTEROVÁNO. Ono je vlastně otázka, zda je pro pivo lepší pasterace nebo mikrofiltrace. Troufám si říci, že my pivaři bychom si byli rádi jisti jinou věcí - a sice tím, že tohle pivo bylo uvařeno na stupňovitost, tj. nebylo prohnáno mašinkou HGB.

A jsme rázem dva roky tomu nazad, kdy jsem o této problematice psal zde... A teprve letos jsem si všiml na nových zadních etiketách Pivovaru Vyškov poznámky NEŘEDĚNO VODOU, což naplňuje mou původní vizi. Než jsem však stačil napsat tento "objevný" blok, prokecnul se Roman v diskusi zde...

Nejen Vyškov však přišel na to, že informace o neředění může mít kladnou odezvu. U našich minipivovarů bych HGB samozřejmě nepředpokládal, ale etiketa z Rychnova, která uvádí opravdu množství informací z technologie Rychovského piva, obsahuje i informaci: "žádné následné ředění vodou".

Myslím, že by tato informace mohla v budoucnu být zásadní pro propagaci poctivého českého piva. Co myslíte Vy? Kdybyste našli další pivo, které se honosí touto vlastností, dejte samozřejmě vědět.

Předpokládám, že se tomuto trendu budou věnovat zejména naši giganti, kteří vytvoří ve svém portfoliu jedno pivo, které z propagačních důvodů nebudou ředit, ale šidit jinak...

autor: Chody | Blok 20:32 [permalink] [reaguj]


Pidat reakci

Jmno:
E-mail:

Malakin

pondělí, 30. leden 2012
22:08

Malakin

Sirup zahradní směs, výrobce: Podorlická sodovkárna Rychnov nad Kněžnou, složení: "voda, cukr,...,barviva azorubin a ponceau 4R - mohou snižovat pozornost a koncentraci u dětí". Jak vidno, na kvalitních popiscích si Rychnovští dávají záležet nejen u piva, ale zatímco u něj přísně dbají na kvalitu vstupních surovin, do sirupu klidně nacpou kdejakou syntetickou sračku...


ICQ: 321224013

napsal(a): Malakin [Odpovědět]

keramik

pátek, 20. leden 2012
13:38

to Roman Holoubek: Omlouvám se za negativní poznámku o vyškovském pivu, která je založená na mém subjektivním vjemu, myslel jsem jen, že se někdo zmíní, zda nemá podobné dojmy jako já. Podrobnější vysvětlení jsem Vám poslal na mail.


napsal(a): keramik [Odpovědět]

Adsense

28. březen 2024
21:55


posted by: Inzerce

Roman Holoubek

pátek, 20. leden 2012
15:08

Roman Holoubek

to keramik: OK, díky. Již jsme Vám na mail odpověděl. A jsem rád, že nejste anonym s negativními poznámkami. Přeji Vám šťastnou ruku při dalších ochutnávkách piv z regionálních pivovarů.


Roman Holoubek

čtvrtek, 19. leden 2012
18:44

Roman Holoubek

A jak to dělá Vyškov?
Pokusím se odpovědět na vše v diskuzi položené.

Vyškov vaří všechna piva klasicky dvourmutovým dekokčním postupem. (Výjimkou je speciál typu IPA kterou jsme dělali tak jak se má, tj. infuzí).
Nemáme možnost HGB, ani nemáme CKT. Varna je celoměděná s přímým ohřevem, spilka otevřená, tanky horizontální. Na etiketě Džbánu (11% EPM) vidíte zrání minimálně 40 dní. Suroviny jsou už jen: voda, slady, chmelové granule a dojíždíme zbytky chmelových extraktů, které také u některých piv již nejsou. Nebarvíme, ale barva je dána použitím u světlých piv příměsí barevného sladu a také díky přímému ohřevu. V tmavém ležáku jsme vynechali umělé sladidlo a to, co je v prodeji je tedy již bez něj.

Ochranné zeměpisné označení Ceské pivo pro celý základní sortiment vlastníme viz: ( http://www.pivovyskov.cz/cz/pivovar/vyroba-piva/ ). Používáme je ale pouze na export, kde má obchodně své nezaměnitelné poslání. V odkazu vidíte i popsaný způsob výroby piva u nás.

K Elfovi: Pasterace je u nás šetrná průtoková a dosti se obávám, že bych i já měl problém rozeznat pivo šetrně pasterované od nepasterovaného. Z vlastní zkušenosti z minulých let vím, že se mnozí hostinští k pivu nechovají dobře a je lépe se vyhnout problémům tím, že užiji pasteraci. Pokud To Vy dokážete rozeznat v chuti, pak před Vámi smekám. Nicméně odpovědí je: v dohledné době neuvažujeme o zavedení mikrofiltrace, tedy odstranění některých látek z piva.

Ke Keramikovi: tento nick zde vidím poprvé. Nicméně, pokud jste z Vyškova či okolí, využijte mé nabídky a sejděme se spolu v naší pivnici nad diskuzí o chuti Vyškovského piva. Já osobně mimo stabilizace kvality nepozoruji změny, natož změny k horšímu. Ale možná se já a Ti, kdož nám pomohli ke zvýšení loňskému výstavu mýlíme. Odpovědět mi můžete zde, nebo na můj mail: roman.holoubek@pivovyskov.cz

Snad jsem žádný dotaz, či vyjádření pochybnosti nevynechal a mé odpovědi jsou jednoznačné.

Díky


Elf

pondělí, 23. leden 2012
17:13

Elf

to Roman Holoubek: Když to šlo v Poličce, proč by to nešlo i ve Vyškově? Také by šlo stanovit podmínky za jakých jste ochotni dodat nepasterované pivo. U nás by bylo ošetřeno samozřejmě perfektně. Ale chápu, že je to (zbytečná?) starost navíc.
A když u nás byl v minulém roce v rámci propagace jeden sud vyškovského piva, vedoucí mi tvrdil, že jde o nepaster. Po pár doušcích jsem poznal, že pivo bylo pasterováno. Takže asi tak.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 23.01.2012 ve 17:13:48


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Chody

pondělí, 23. leden 2012
20:19

Chody

to Elf: Tak si kupujte nefiltr, to je i nepaster ne?


ICQ: 414292574

napsal(a): Chody [Odpovědět]

Elf

pondělí, 23. leden 2012
22:13

Elf

to Chody: Jo, když ale já bych rád ochutnal filtrované pivo, které není umrtveno pasterací. Někdy je to u ležáků dokonce výhoda, když jsou filtrované, více tak vyniknou sladové a chmelové složky.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Henri

čtvrtek, 19. leden 2012
17:24

Henri

to pepe: Já ale myslel, že diskutujeme o infuzi v minipivovarech, dle poslední věty příspěvku na který jsem reagoval a najednou jsme v Krušovicích :-)
A že do ležáku nepatří nic jiného, nežli voda, slad, chmel a kvasnice, tedy žádný cukr, glukóza, kulér atd. atd. je snad každému jasné.


napsal(a): Henri [Odpovědět]

pepe

středa, 18. leden 2012
16:30

Mě se líbí že Rychnov píše vařeno 2rmutovým způsobem. To bych uzákonil, jakým způsobem je pivo vařeno, mělo by to být na etiketé. Samozřejmě i použití HGB. To bychom se možná dozvěděli i kolik minipivovarů vaří infuzí
a jsou tady vychvalovány.


napsal(a): pepe (pepepepe3(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Henri

středa, 18. leden 2012
21:32

Henri

to pepe: Oni se ale naštěstí i u nás nevaří už jenom ležáky a nevím, proč by se neměla svrchně kvašená piva vařit infuzí.
Dekokce se hodí prostě pro jiná piva a infuze také pro jiná, zrovna tak jako se hodí Reinheitsgebot jenom pro některé druhy piv a pro jiné je nepoužitelný.
A dokonce si dovolím tvrdit, že při velice kvalitních surovinách na kvalitním zařízení se dá uvařit i dobrý ležák infuzí, čímž neříkám, že nejsem pro zachování tradiční, tedy dekokční metody pro výrobu piva českého typu.
---------------------------------
Zpráva byla upravena 18.01.2012 ve 21:44:58


napsal(a): Henri [Odpovědět]

pepe

čtvrtek, 19. leden 2012
16:56

to Henri: to Henri: Pokud jsem si všiml tak obě etikety jsou světlé ležáky. Hodně pivovarů v Čechách světlé ležáky vaří infuzí. Klasickej příklad jsou Krušovice. V reklamě hlásají že do ležáku dávají čtyři druhy sladů!!! Proč asi?? Protože se sladina při infuzi pouze ohřívá a nepřevařují se rmuty, ušetří se spoustu času a energie. Má to však jednu nevýhodu. Pivo je potom strašně světlé! Proto tam Krušky dávají ty slady aby to nemělo barvu jako Heineken. Ti kdo tam nedávají slady tak to přibarvují kulérem. A ten podle mého do světlého ležáku nepatří stejně jako terahop. Vím o spoustě pivovarů co to tak dělají. Podle mě je to téměř stejný nešvar jako když se pivo ředí HGB. Myslím tím samozřejmě světlé ležáky.


napsal(a): pepe (pepepepe3(a)seznam.cz) [Odpovědět]

Ten kdo ví

středa, 25. leden 2012
21:46

Krušovická piva včetně nové Dvanáctky nejsou rozhodně vařena infuzním způsobem. Vaří se ze 4 druhů sladů, přičemž speciální slady zde nemají pouze úlohu zvyšování barvy, ale přidávají se také a hlavně kvůli docílení specifického senzorického profilu. Jinak pro informaci, pokud by se světlé pivo vařilo pouze ze světlého sladu plzeňského typu a i za použití rmutování, nedostane se z piva výsledná barva vyšší jak nějakých 10 EBC. Většina českých ležáků má barvu podstatně vyšší 12 - 15 a to se docílí přidáním určitého podílu speciálního sladu např. karamelu (pokud tedy někdo nedobarvuje jinak)Krušovická Dvanáctka patří zrovna mezi ta piva co mají barvu vyšší než je průměr(cca 15)a takovou bez použití speciálních sladů nedostaneš žádným způsobem. Toť celé. Stačí se zeptat, dřív než dělat ukvapené závěry ;)to pepe:


napsal(a): Ten kdo ví [Odpovědět]

Pavel R.

středa, 25. leden 2012
22:19

Pavel R.

to Ten kdo ví: Omlouvám se, ale na tyto žvásty jsem musel reagovat. V životě jsem do světlých piv nepřidával barevné slady, ale vyráběl je pouze ze světlých, tzv. plzeňských sladů. Nikdy jsem nešel pod 15 j.EBC !!! Světlost nebo tmavost piva se docílí kratší nebo delší dobou varu a počtem rmutů které se povařují. Svého času jsem neměl rozdíl v barvách ani mezi 10% a 12% čehož jsem docílil také prodloužením varu rmutu u 10%. Váš příspěvek je pouze o omlouvání jiných pivovarů při šizení a oblbování zákazníků. Pokud chce někdo ušetřit peníze, vyrábí pivo jednormutovým způsobem a pak musí přibarvovat.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

Ten kdo ví

čtvrtek, 26. leden 2012
19:57

ano máte pravdu, více rmuty a delším povařováním lze samozřejmě docílit vyšší barvy, ale odrazí se to pak samozřejmě i na nákladech, nicméně reagoval jsem hlavně na žvásty o infuzi a také účelu speciálních sladů a stále tvrdím, že jen blázen by kvůli barvě cpal do piva čtyři druhy sladů, není to jen o barvě, ale také o odlišném charakteru to Pavel R.:


napsal(a): Ten kdo ví [Odpovědět]

Ten kdo ví

čtvrtek, 26. leden 2012
20:10

...a ještě otázka, bavíme se oba o barvách hotového piva a ne mladiny?


napsal(a): Ten kdo ví [Odpovědět]

Pavel R.

čtvrtek, 26. leden 2012
21:38

Pavel R.

to Ten kdo ví: Tak teď jsem z toho paroháč... Reagoval jsem na Váš příspěvek a Vy v dalším popíráte ten první, v kterém nebyla ani zmínka o nákladech. Samozřejmě že se dvourmut a případně i delší var rmutů, odrazí v nákladech. Proto se tomuto způsobu rmutování dost pivovarů brání, neprovádějí ho, ale zákázníkům tvrdí opak. Ale to vše záleží na momentální ceně vstupních surovin a energií. Třeba se některým pivovarům více vyplatí vařit levněji za použití více druhů sladů. Nechci se více rozepisovat, protože Váš druhý příspěvek opravdu popírá ten první. A já se bavil o barvě piva, ne mladiny.


napsal(a): Pavel R. [Odpovědět]

pivo bez vody?

středa, 18. leden 2012
13:12

A z ceho to teda vari, kdyz ne z vody? K Vladovi - pro me osobne je nejdulezitejsi vedet, ze pivo je z chmele, sladu a vody, tzn. zakon o cistote piva. Myslim, ze to vypovida o kvalite velmi mnoho. Take hledam na etikete znamku Ceske pivo, ktera mi garantuje ceske surivony a varni postupy.


napsal(a): pivo bez vody? (petr(a)dvorak.cz) [Odpovědět]

jiri.kana

středa, 18. leden 2012
14:50

jiri.kana

to pivo bez vody?:Říká se, že čeští školáci mají ve srovnání se školáky z jiných zemí větší problém porozumět psanému textu. Vypadá to, že na tom asi opravdu něco je.


napsal(a): jiri.kana [Odpovědět]

Jarin

pátek, 20. leden 2012
13:59

Jarin

to pivo bez vody?: Známka ČESKÉ PIVO negarantuje až tak velkou kvalitu. jen pár citací: ...Vlastní proces rmutování probíhá dekokčním jedno až třírmutovým způsobem; nepoužívá se infuzní způsob rmutování. Nejméně 80% celkového množství sladového šrotu tvoří slad vyrobený ze schválených odrůd, čímž je zaručen chuťový profil Českého piva. ...Minimální množství českého chmele nebo produktů z něj vyrobených činí 30% u světlých ležáků a nejméně 15% u ostatních variant piva....


napsal(a): Jarin [Odpovědět]

Vláďa

středa, 18. leden 2012
12:33

Vláďa

Tak to je dobrý nápad, který nic nestojí a mohl by fungovat. Konzumentovi to o pivu může říct víc, než jakýsi Reinheitsgebot, který s kvalitou piva nemá nic společného a za který tu v této souvislosti a v jiné diskuzi horují někteří místní rozumbradové :D


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Elf

středa, 18. leden 2012
13:45

Elf

to Vláďa: Naštěstí pak přijde jiný rozumbrada a všem to vysvětlí třemi větami. Reinheitsgebot je k ničemu a basta. Ano, belgickému pivovarnictví by asi příliš neprospěl, ale pil jsi někdy pivo, které se vaří s použitím surogátů? Než začneš vynášet takto kategorické soudy, chtělo by se to trochu zamyslet. Reinheitsgebot není všespásný, ale za určitých okolností a u určitého typu piva (hlavně u ležáku) své opodstatnění má.
Jinak to o neředění vodou v případě vyškovského pivovaru je dobrý marketingový nástroj. Nemůžeme napsat nic o (ne)pasteraci, tak tam vrzeneme něco jinýho, však on na to někdo bude slyšet. Je fajn, že ve Vyškově nepoužívají HGB, ale také by to pivo nemuseli umrtvovat pasterací.

P.S.: Ředit pivo vodou v průběhu jeho vaření není problém, ale prohnat ho HGB už jo.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

Vláďa

čtvrtek, 19. leden 2012
22:47

Vláďa

to Elf: Nikde netvrdím, že „Reinheitsgebot je k ničemu a basta“, to je Tvé kategorické tvrzení, které jsi mi podsunul. Reinheitsgebot samozřejmě není k ničemu, neboť dobře plnil účel, ke kterému byl stvořen. To, že tím účelem nebyla kvalita piva, ale např. ekonomické zájmy německé šlechty, či ochrana pekařství, kde se nedostávalo žita a pšenice, je věc docela jiná. Být Tebou, napřed si o tom něco zjistím, pak se zamyslím (to co mě tak hezky doporučuješ) a pak teprv něco píšu. Jinak pivo se surogáty jsem samozřejmě pil (jak se můžeš takhle ptát?), většina světoznámých kvalitních piv je totiž vařena se surogáty. Věř nebo ne, i český ležák s přídavkem medu, cukru, bylinek či jinými surogáty může být mnohem lepší než vařený podle reinheitsgebot. Jak rozpolcen musíš být, když jedním dechem odsuzuješ HGB a druhým velebíš německý zákon o čistotě piva, který mu dává zelenou? Dobře se bavím.


napsal(a): Vláďa [Odpovědět]

Elf

pondělí, 23. leden 2012
23:40

Elf

to Vláďa: Tady se opět nerozumíme. Reinheitsgebot nedává HGB přímo zelenou, prostě se o něm z objektivních důvodů nezmiňuje. A tvoje vyjadřování o něm je impicitně odsuzující a v podstatě pouze negativní, proto jsem to zobecnil. Samozřejmě kolem Reinheitsgebotu se vytvořila romantická představa o vaření pouze poctivého piva. Ovšem důvody proč vznikl pominuly a dnes může být jakýmsi vodítkem. Ale jak jsem už psal, není všespásný. Pivovar může vařit podle Reinheitsgebotu a přitom používat neoddělené kvašení a zrání v CK tancích a samozřejmě HGB. Také jsem psal, že např. belgickému pivovarnictví by opravdu nepřispěl. Stejně tak jako byl zřejmě poměrně likvidační pro pivovarnictví severního Německa. Ale pokud ho aplikujeme na neochucené ležáky, své opodstatnění bude mít. Je však nutné k tomu přidat nepoužívání výše zmíněných CKT a HGB. Šlo mi v podstatě o to, že u nás se často suroguje cukrem a na těch pivech je to znát. Navíc dneska pominuly problémy doby, kdy Reinheitsgebot vznikl a zbyl nám pouze zákaz surogovat piva.


napsal(a): Elf [Odpovědět]

keramik

středa, 18. leden 2012
12:22

Bohužel, zrovna Džbán, moje dřív skoro nejoblíbenější pivo, prošel za poslední rok jakýmisi chuťovými změnami, které už mě od něj po posledním pokusu dát mu ještě šanci asi nadobro odradily, což mě teda dost mrzí..


napsal(a): keramik [Odpovědět]

Krišot

sobota, 21. leden 2012
21:02

Krišot

to keramik: Minulý pátek jsem měl v Brně U Proutníka vyškovskou 12ku a byl jsem nadmíru spokojený, zůstal jsem u ní celý večer. Takové "jakési chuťové změny" si nechám líbit.


napsal(a): Krišot [Odpovědět]

phrabina

čtvrtek, 26. leden 2012
08:49

phrabina

to Krišot: Džbán není Březňák, taky si na to musím dávat pozor.


napsal(a): phrabina [Odpovědět]

Dan

středa, 18. leden 2012
10:39

Dan

Kdyby se zvěřejňování těchto informací o způsobu výroby rozšířilo mezi malými a středními pivovary (u velkých to nepřipdá v úvahu), tak by to určitě pomohlo v osvětě o poctivém pivu.
Myslím že přichází doba, kdy si lidé začínají všímat textu na etiketách a ne jen cenovky.
Pokud se dobře pamatuju, tak jeden z prvních, kdo uváděl nějaké údaje, mimo ty povinné, byl Rebel. Ti uváděli, zda pivo bylo a nebo nebylo vyrobeno v CKT. Jak to mají dnes nevím...


napsal(a): Dan [Odpovědět]


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI