Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Kulivá hora je nejen hora

Reportáže z minipivovárků


verze pro tisk

Kulivá hora je nejen hora

Kulivá hora je nejen hora [p2856]

Hora, tedy spíš kopec, o nadmořské výšce 390 m leží v katastru obce Třebotov v CHKO Český kras. A stejný název nese nejnovější přírůstek do rodiny minipivovarů - Pivovar Kulivá Hora . Oficiálně zahájil provoz v pátek 24. srpna. Vzhledem k tomu, že zatím je pivovar s restaurací otevřen pouze o víkendech, zvědavost mi nedala a překonala jsem odpor k vražedným vedrům, které asi nehodlají v nejbližší době polevit a do pivovaru následující víkend zajela.

Exteriér
Exteriér

Nebyla jsem předem domluvená, ale řekla jsem si, že alespoň pivovar obhlédnu a ochutnám místní pivo. Měla jsem ovšem štěstí a pan sládek byl přítomen. A nejen přítomen, ale i ochoten mě svým královstvím provést, i když jsem do pivovaru "vtrhla" neohlášená, za což mu moc děkuji.

Výčep a pan sládek
Výčep a pan sládek

Pivovar s restaurací a penzionem se nachází v bývalé stodole s ledařským sklepem. Objekt prošel rozsáhlou rekonstrukcí a skví se novotou. Na dvoře je stinná zahrádka, kterou zrovna využívala početná skupina cyklistů. V bývalé "ledárně" je umístěna "chladná část" pivovaru. Varna je přímo v restauraci, má objem 400 litrů. Stejně jako varna, tak i ostatní technologie je původem z bývalého pivovaru Příšov.

Varna
Varna

Spilka má čtyři otevřené nádoby po 400 litrech, v ležáckém sklepě najdeme sedm tanků po 800 litrech. Slad odebírá pivovar z Kounic, zahraniční pak je od firmy Weyermann. Ležáky jsou chmeleny českými chmely (ŽPČ, Agnus, Kazbek, Premiant, Harmonie), svrchně kvašená piva pak chmely ameickými. Sládkem je pan Pavel Kukuliaš, původně domovarník, s kurzem v Beer Academy a praxí v Kamenici nad Lipou. Je vidět, že byl žákem výborným, což je znát na jeho pivech.

Sklep
Sklep

Na čepu byly stálice: 10° (4,3% alk.), výborné lehké pití, příhodné k současnému počasí, ležáky 11° světlá (4,8% alk.), příjemně hořká a 12° jantarová (5,2% alk.), hutnější, pro mě spíš na chladnější počasí, dále 13° tmavá. Speciálem, který se bude střídat, byla nyní 12° APA (4,8% alk.), chmelená americkými odrůdami Cascade, Chinook a Citra. Ani jedno pivo nemělo chybu a dalo by se u nich sedět dlouho. Bohužel, čas byl vyměřen na poměrně krátkou dobu, neb intervaly autobusu mohou o víkendu silně konkurovat intervalům sobího spřežení někde na Aljašce, či Čukotce.

Dvanáctka
Dvanáctka

Zatím má pivovar otevřeno pouze v pátek od 16 hodin a o víkendu od 11,30 hodin. Majitelé předpokládají, že asi od října bude otevřeno od 16 hodin i ve středu a čtvrtek. Tak zavítejte a pamatujte, že "Kulivá Hora - kopec hořkého potěšení".


Fotogalerie



[Jana Běhounková] [Zobrazeno 599x] [3. září 2024]
[Minipivovary] [no comments] [Verze pro tisk] [Nahoru ↑]


Diskuse k článku

Vložit komentář

Jméno:
E-mail:

Komentáře

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI