Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar


Pivní.info

Masné krámy otevře Mikuláš

[středa, 12. září 2007]

Mikulášovou veselici s průvodem plánují českobudějovičtí radní k letošnímu slavnostnímu znovuotevření pivnice Masné krámy. Scénář je nastíněný, chybí jen to hlavní. Dokončit rekonstrukci legendární restaurace, která je už pět let zavřená. Zatím to nedovolovaly spory mezi spolumajiteli, naposledy stavební povolení oddálila majitelka sousedního objektu.

Bude to velkolepé

„Stavební povolení je teď právoplatné. Krajský úřad zrušil odvolání. Příští týden projednáme se stavební firmou harmonogram,“ řekl šéf Správy domů města České Budějovice Ladislav Volf, která organizačně zajišťuje práce. Podle generálního ředitele firmy MANE stavební Bohumila Staška plánuje město otevření pivnice velkolepě. Na jednání na radnici se například dověděl, že chce radnice otevřít Masné krámy večer 5. prosince průvodem od zimního stadionu až k restauraci v Krajinské ulici. U zimního stadionu se totiž bude otevírat další atrakce - obchodní a kancelářské City Centrum, stavba za tři čtvrti miliardy korun. Jedním z jejích sponzorů je firma E. ON, která zde bude mít kanceláře a podporuje českobudějovický prvoligový hokej podobně jako Budějovický Budvar. Pivovar je zase budoucím provozovatelem Masných krámů. „Začneme teď hlavní práce na interiéru a kuchyni,“ uvedl ředitel Stašek.

Masné krámy mají s městem a Budějovickým Budvarem patnáct spolumajitelů. Po složitých jednáních se všichni dohodli, že rekonstrukci zajistí město, ale každý do ní vloží prostředky podle svého podílu. Shoda vázla na snaze Budvaru koupit další podíly pivnice. Jeden z největších podílníků Josef Dušek namítal, že po případné privatizaci Budvaru by mohl Masné krámy ovládnout americký pivovarnický koncern Anheuser Busch. Město mu nakonec dalo za pravdu a letos jeho zastupitelé schválili podmínku, že pokud bude chtít Budvar svůj podíl prodat, musí ho nejdřív nabídnout Budějovicím.

„Radnice připravuje oslavu otevření, ale nikoho už nezajímá, že pět let zdržení zavinili úředníci její a stavebního úřadu,“ řekl Dušek. (MF Dnes)


Budějovický Budvar, n.p. právě vstupuje do páté hokejové sezony v pozici oficiálního partnera Extraligy ledního hokeje a české hokejové reprezentace. Toto partnerství patří již po několik let k hlavním sponzoringovým aktivitám Budějovického Budvaru, n.p.

Spolupráce Budějovického Budvaru s českým hokejem na celostátní úrovni začala v roce 2003. „Spojení mezi hokejem a Budějovickým Budvarem je přirozené. Český hokej je jedním z nejúspěšnějších českých sportovních odvětví, stejně tak jako Budějovický Budvar je jedním z nejúspěšnějších českých pivovarů,“ komentuje partnerství Tomáš Chalupský, brand manager značky Budweiser Budvar.

Spojení Budějovického Budvaru s hokejem je dlouhodobé. Pivovar již řadu let podporuje českobudějovický hokejový klub. Od sezony 2003/04 se Budějovický Budvar stal také jedním z partnerů Extraligy ledního hokeje a hokejové reprezentace České republiky. Pivo Budweiser Budvar je díky tomu „Oficiálním pivem extraligy“ a „Oficiálním pivem českého hokeje“. Pivo z Budějovického Budvaru si mohou fanoušci vychutnat na většině extraligových stadionů. „Jsme rádi, že fanouškům můžeme k napínavé a atraktivní hokejové podívané přímo na stadionech nabídnout i oficiální pivo českého hokeje,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Hokejové téma bude Budějovický Budvar i nadále využívat ve své reklamě. V minulosti byly velmi úspěšné hokejové multipacky (balení po 10 lahvích) a proto s nimi počítá i v této sezóně. Pro fanoušky je připravena řada dalších aktivit. Velkou pozornost bude Budějovický Budvar věnovat speciálním webovým stránkám www.budvar.tv s hokejovými soutěžemi, tapetami a pohlednicemi. Jako výhry budou pro fanoušky na budvar.tv připraveny například originální hokejové dresy a další hokejové dárky. Důležité místo v hokejových projektech budou mít i letos Budvar Arény a celostátní turnaj ve stolním hokeji Budvar Cup. Budvar Arény jsou originálně vybavené hokejové salónky nebo upravené prostory ve vybraných restauracích v celé České republice. V každé z nich mají konzumenti našeho piva možnost zahrát si stolní hokej. Dnes je jich v provozu celkem 33. Fungují např. v Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Praze, Plzni, ale i v řadě menších měst - Třebíči, Frenštátě pod Radhoštěm aj. V každé Budvar Aréně je umístěn stůl pro stolní hokej, podlaha pod hokejovým stolem připomíná ledovou plochu a atmosféru dokresluje i stylová hokejová výzdoba na stěnách. Budvar Arény jsou také dějištěm celostátního turnaje ve stolním hokeji Budvar Cup. „Budvar Cup pravidelně vrcholí těsně před mistrovstvím světa. Hráči v některých provozovnách Budvar Cupem doslova žijí. A po skončení turnaje si pak mohou vychutnávat následný šampionát,“ doplňuje Tomáš Chalupský. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Ve hře je především ochranná známka Budvar, o kterou se Česko soudí s USA. Ministr zemědělství Petr Gandalovič prohlásil, že garantuje hladký převod národního podniku Budějovický Budvar na akciovou společnost. Pokud by se přitom zpochybnila vlastnická práva ochranné známky piva, skončil by v politice. "Je to vážná věc," řekl Gandalovič v České televizi.

Budějovický Budvar je poslední pivovar v rukou státu. Podle návrhu vlády by se z něj zhruba do roka měla stát akciová společnost. Pokud by přitom byla zpochybněna právní kontinuita následnické společnosti a tím vlastnictví ochranné známky Budvar, mohlo by to firmu oslabit ve sporech s americkou skupinou Anheuser-Busch o tuto známku. "To je tak vážná věc, že to budu garantovat vlastní politickou kariérou," přislíbil v Otázkách Václava Moravce ministr zemědělství Petr Gandalovič z ODS.

"Známka Budvar je velká národní hodnota a její zpochybnění by byla velká politická vina," dodal. Podle opozice je transformace prvním krokem před budoucí privatizací velkého pivovaru. "Vrabci na střeše si šuškají, že zájemcem o Budvar je právě skupina Anheuser-Busch," řekl v televizi stínový ministr zemědělství Michal Hašek s odkazem na článek v deníku Blesk.

Stát není od toho, aby provozoval pivovar

Sociální demokraté jsou rozhodně proti privatizaci. Tento krok do budoucna ministr zemědělství nevyloučil. Stát podle něj není od toho, aby provozoval pivovar. Slíbil ale, že kvalita tohoto piva zůstane zachována. "V budoucnu je o vstupu strategického partnera nutné uvažovat. Stanovím takové podmínky pro budoucího strategického partnera, aby byla kvalita piva zachována," řekl Gandalovič v televizi.

Budějovický Budvar patří k největším exportérům piva. Loni zvýšil hrubý zisk o 15 procent na 267,2 milionu korun. Zároveň vzrostl i výstav, sládci loni vyrobili 1,152 milionu hektolitrů piva, což je meziročně o pět procent více. Tržby podniku loni vzrostly o dvě procenta na zhruba dvě miliardy korun.

Letos v červnu Budějovický Budvar neuspěl proti americké pivovarnické společnosti Anheuser-Busch v sérii sporů, které se týkaly používání označení "Budweiser" a "Bud" pro jiné výrobky než pro pivo. (iDnes)


Hejtman se bojí o Budvar

[neděle, 12. srpen 2007]

Jihočeský hejtman Jan Zahradník, který je členem ODS, údajně příliš nerozumí tomu, proč by se měl prodávat národní podnik Budějovický Budvar.

I když ani případný prodej Budvaru by zřejmě pro kraj či město České Budějovice neznamenal žádnou tragédii, hejtman se obává, aby už samotné přípravy privatizace nesnížily hodnotu prosperujícího podniku.

Ministerstvo zemědělství připravuje přeměnu Budvaru na akciovou společnost, což je první předpoklad pro jeho možný prodej.

„Z pohledu regionálního politika se na možnou privatizaci Budvaru dívám s nepochopením,“ řekl včera Zahradník LN. Už samotná přeměna na akciovku by podle něj mohla teoreticky ohrozit pozici Budvaru v jeho známkoprávních sporech se zahraničním konkurentem Anheuserem Buschem.

Problém možné privatizace Budvaru znovu rozvířil poslanec ODS Vlastimil Tlustý, který v den í k u Blesk obvinil poradce premiéra Topolánka Marka Dalíka z toho, že vyjednával o prodeji budějovického pivovaru právě se společností Anheuser Busch. Ta se s Budvarem soudí v mnoha zemích světa o značku Budweiser.

„Byl v dlouhodobém kontaktu s největším zájemcem,“ řekl k údajné Dalíkově úloze při privatizaci Budvaru Tlustý. Dalík, který je v USA na tenisovém turnaji, však už dříve Tlustého tvrzení odmítl.

Anheuser Busch se každopádně pokusil přesvědčit vládu o tom, aby mu Budvar prodala, už krátce po sametové revoluci. Američané si v novinách zadali celostránkové reklamy, které shrnovaly údajné výhody tohoto prodeje pro celé Česko. Anheuser Busch zároveň začal v Česku sponzorovat kulturní a sportovní akce. (Lidové noviny)


Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) se domnívá, že stát by měl v budoucnu prodat Budějovický Budvar. "Z dlouhodobého hlediska mám za to, že občané si nezřizují stát, aby provozoval pivovary nebo další subjekty," řekl dnešnímu Právu. Předseda lidovců a vicepremiér Jiří Čunek však v neděli řekl, že s privatizací Budvaru nesouhlasí.

Čunek podle svých slov dává přednost dlouhodobému přílivu peněz před jednorázovým příjmem z prodeje. Kalousek s ním částečně souhlasí. "Citlivá je zejména otázka ochranné známky a z tohoto důvodu je argumentace pana místopředsedy vlády Čunka racionální," řekl Kalousek.

Ministerstvo zemědělství nyní připravuje transformaci posledního tuzemského národního podniku na akciovou společnost. Ta by měla být podle odhadů hotova zhruba do jednoho roku. Hlavním problémem při převodu Budvaru na akciovou společnost je zajištění právní kontinuity následnické firmy. Pokud by byla porušena, mohlo by to ohrozit zájmy Budvaru ve sporech s americkou skupinou Anheuser-Busch o ochranné známky.

"Při transformaci bude ministerstvo zemědělství spolupracovat s nejlepšími právními a auditorskými firmami, aby byla úspěšná a nebyla ohrožena značka Budvar," potvrdil Právu ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). (Patria Online)


Pivovar Budějovický Budvar, n.p. připravil pro letošní prázdniny netradiční promo akci pro svou novou značku Pardál, která je na jihočeském trhu v prodeji od 1. března 2007. Jak ukazují dosavadní zkušenosti, tato akce je velmi úspěšná a splňuje očekávání, která do ní pivovar vkládal. Stejně jako na reklamní kampani, i na realizaci road show „PARDÁLéto“ se podílejí pivaři, kteří na podzim 2006 pivo Pardál pomáhali vyladit.

Promo akce pod názvem „PARDÁLéto“ probíhá o prázdninových víkendech ve vybraných turisticky atraktivních lokalitách jižních Čech. „Nečekali jsme, až spotřebitel přijde za námi do obchodu, kde bychom mu mohli naše pivo představit. Šli jsme za ním tam, kde se o prázdninách cítí příjemně a kde si užívá pohodu a zábavu. To je přesně to, co k Pardálovi patří,“ komentuje výběr míst Pavlína Jandová, brand manažerka značky Pardál. Do dnešního dne se akce uskutečnily u rybníka Dvořiště, v okolí Třeboně, v oblasti České Kanady (hrad Landštejn), na Kleti a Dívčím Kameni, na šumavské Kvildě a v jejím okolí, na Lipně, u zámku Červená Lhota, pod zříceninou hradu Choustník a v Novohradských horách. V plánu je ještě Rožmberk nad Vltavou a závěrečný díl se uskuteční přímo v centru Českých Budějovic.

Promo akce se vždy v dané lokalitě koná na třech místech. Skládá se z hlavního stánku, kde je k dispozici čepované pivo a dvou „Pardálových samoobsluh“ s lahvovým pivem. V okolí hlavního stánku se po celou dobu pohybuje jeden z členů promo teamu s unikátním čepovacím zařízením a dává ochutnat Pardála kolemjdoucím. Samoobsluhy jsou vždy umístěny na neočekávaném místě v přírodě. Návštěvníci zde najdou lednici plnou vychlazeného piva a také směrovky, kde mají zaplatit a kam vrátit prázdnou láhev. Kromě možnosti nákupu a ochutnávek piva nabízejí Pardálovy promo stánky i příležitost vyhrát zajímavý dárek s logem PARDÁLéta v dovednostních nebo zábavných soutěžích. „Lidé bývají velmi mile překvapeni. Mohou si dát dobře vychlazené pivo na místě, kde by to nečekali. Navíc se mohou pobavit a ještě něco vyhrát při netradičních soutěžích, které u stánků pořádáme. Velkou pozornost vzbuzuje především náš speciální batoh s mobilním výčepem“ přidává své zkušenosti Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

I do realizace PARDÁLéta jsou aktivně zapojeni pijáci, kteří loni na podzim pomáhali Pardála vyladit. Návštěvníky seznamují s historií Pardála, jak se testoval a jak vznikal. „Pardálovi spolutvůrci dodávají akci naprostou autenticitu. Jejich vyprávění není naučené, je opravdu od srdce, včetně jazyka a způsobu vyjadřování. Koneckonců, spolutvůrci Pardála jsou na svoje dílo patřičně hrdí, což se při rozhovoru s nimi samozřejmě projevuje,“ potvrzuje funkčnost tohoto modelu Pavlína Jandová.

U každého stánku je k dispozici návštěvní kniha, do které může každý zapsat své dojmy a vzkaz Pardálovi. Zápisy nejsou jen od lidí z jižních Čech, ale i od návštěvníků z celé České republiky nebo zahraničí. „I to bylo účelem akce – nejen představit Pardála Jihočechům, ale seznámit s ním i přespolní. Již nyní se totiž připravujeme na zahájení celostátní distribuce,“ odhaluje jeden z cílů akce Petr Samec.

Návrh na realizaci této promo akce pochází od komunikační agentury Kaspen, samotné realizace se ujala českobudějovická reklamní agentura Amena. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Budějovický ležák bude v Srbsku distribuován jako jeden z produktů v nabídce Carlsberg Srbija. "První zmínky o vývozu našeho piva na území Srbska pocházejí z roku 1933. Naše značka je tam velmi dobře známá. Věříme, že spolupráce s Carlsberg Srbija znamená pro naše pivo historickou obchodní příležitost," řekl obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt. V roce 2007 by měl prodej Budvaru v Srbsku dosáhnout 400 hektolitrů s výhledem na desetinásobný nárůst v roce 2010.

Spolupráce Budvaru a dánského pivovaru byla zahájena začátkem roku. Zatímco Budvar se stal výhradním dovozcem Carlsbergu v České republice, Carlsberg distribuuje budějovické pivo ve Skandinávii a Chorvatsku. (IHNed)


Budějovice se bojí europiva

[neděle, 12. srpen 2007]

Bude se v Budějovicích vařit „europivo“? I tahle otázka trápí řadu budějovických hospodských štamgastů v souvislosti s plánovanou privatizací Budějovického Budvaru. Zatímco se totiž současná vláda chystá přeměnit stávající národní podnik na akciovou společnost, což je první předpoklad k možnému prodeji pivovaru, mnoho obyvatel Budějovic má z plánované privatizace obavy.

„Štamgasti se o tom hodně baví a s prodejem Budvaru většinou nesouhlasí. Mají strach, že se tady bude vařit místo kvalitního ležáku europivo,“ říká Jan Dobiáš, majitel známé českobudějovické pivnice Zlatá hvězda.

Tak jako má Budvar v Budějovicích své skalní příznivce i odpůrce, rozděluje místní pivaře i názor na to, co může nový vlastník - zřejmě velká zahraniční pivovarnická skupina - s pivovarem udělat.

„Opravdoví pivaři se domnívají, že se pak kvůli vyšším ziskům začne pivo vařit jako jinde z říční vody místo, aby se jako dnes používala kvalitní voda z vlastních hlubinných studní. A zkracovat se bude i doba zrání,“ myslí si Dobiáš. Místo klasického budvarského ležáku pak může vzniknout známé uniformní „europivo“, které bude po vzoru jiných světových značek dohánět nedostatky v kvalitě masivní reklamou.

Možná privatizace Budějovického Budvaru však v Českých Budějovicích vyvolává obavy především kvůli známému sporu mezi Budvarem a největším světovým výrobcem piva Anheuser Bush o ochrannou známku Budweiser. Už dlouho se totiž spekuluje o tom, že ať už koupí Budvar kdokoliv, stejně skončí v rukou amerického gigantu. Apro něj může být z hlediska známkoprávních sporů údajně výhodnější pivovar prostě uzavřít, případně výrobu dále nerozvíjet.

„Vláda by proto měla jasně stanovit, co od prodeje vlastně očekává. Jestli to má být jen maximální finanční zisk, pak může skutečně hrozit i jiný scénář než rozvoj pivovaru,“ tvrdí náměstek budějovického primátora pro ekonomiku Rudolf Vodička.

Stát by si měl s ohledem na význam Budějovického Budvaru pro celý region i město stanovit při prodeji podmínku, že nový vlastník nesmí pivovar uzavřít, ale naopak dlouhodobě rozvíjet. „Každá taková podmínka ale samozřejmě znamená při prodeji nižší cenu,“ přiznává Vodička.

Podle ředitele Budějovického Budvaru Jiřího Bočka jsou však zatím všechny otázky, spojené s možnou privatizací podniku, předčasné. Ani plánovaná přeměna pivovaru na akciovou společnost ještě neznamená jeho okamžitý prodej. „Z hlediska našeho obchodování se přeměnou na akciovku prakticky nic nezmění,“ tvrdí ředitel pivovaru.

Úvahy o privatizaci zajímají především obchodní partnery a dlouholeté distributory budějovického piva v zahraničí. „Ti se samozřejmě o celou dnešní situaci kolem pivovaru hodně zajímají,“ dodává Boček. (Lidovky)

Navštivte Restaurace České Budějovice a najděte si restaurace kde se netočí europiva..


Roste prodej piva, došly obaly

[neděle, 12. srpen 2007]

Budějovický Budvar letos nakoupí přepravky a sudy za více než padesát milionů korun. Důvodem je rostoucí prodej piva, kvůli němuž podniku přestaly staré obaly stačit.

„Nakoupíme čtvrt milionů kusů přepravek a více než třináct tisíc sudů, které nezbytně potřebujeme pro uspokojování poptávky,“ řekl obchodní ředitel podniku Robert Chrt.

Za první pololetí letošního roku pivovar prodal v Česku i v zahraničí o jedenáct procent piva více než loni. Zájem o lahvové pivo vzrostl dokonce o pětinu.

V České republice stoupá hlavně poptávka po desetistupňovém pivu Pardál, které se zatím prodává jen na jihu Čech. Kvůli nedostatku přepravek pro tuto značku podnik dokonce musel krátit objednávky a v reklamní kampani vyzýval zákazníky k rychlejšímu vracení obalů do obchodů.

„Spoty běžely v červenci. Situace se už začala zlepšovat, stále vše ale není úplně vyřešeno,“ nastínil tiskový mluvčí Budvaru Petr Samec.

První nové přepravky pivovar začal využívat v březnu. Dodávka od jejich výrobců bude pokračovat až do září. Celkem Budvar za bedny zaplatí asi 26 milionů korun. Sudy budou o dva miliony dražší.

Ročně desítky milionů korun

Budvar každoročně investuje do rozvoje a modernizace podniku desítky milionů korun. V únoru dokončil inovaci lahvových linek za šedesát milionů korun. Dalších osm milionů stálo pořízení speciálních zásobníků pro rozvoz nepasterizovaného piva. Vyplatila se i loňská investice do bezpečnostního kamerového systému. Technologie před několika dny pomohla zabránit krádeži jedenácti pivních sudů. „Muže, kteří si sudy stěhovali k plotu, uviděla na kamerách ochranka. Na místo hned vyrazil psovod, bohužel ale stihli utéct. Záznam jsme předali policii,“ popsal Samec.

Zloději chtěli zřejmě sudy naložit do nedaleko přistavené dodávky a poté vrátit v obchodě. Za jeden by dostali zálohu šest set korun. Podniku by ale vznikla více než čtyřnásobná škoda. „Je to první událost, kterou kamery zachytily. Ukázalo se, že systém dobře funguje,“ uvedl Samec. Po překažené krádeži Budvar kontroly areálu ještě zpřísnil. Zároveň plánuje nenechavce odradit řadou dalších bezpečnostních opatření. (MF Dnes)


Bezpečnostní kamerový systém v kombinaci s rychlým zákrokem pracovníků ostrahy jsou účinnými nástroji pro ochranu majetku pivovaru Budějovický Budvar, n.p. V minulém týdnu se díky nim podařilo zabránit krádeži sudů v hodnotě 27 500,- Kč. Pivovar systém ochrany průběžně vylepšuje. Prostřednictvím kamerového systému byl dne 26.7. ve 2:35 hodin v noci zjištěn pohyb dvou podezřelých osob v prostoru výstavu sudového piva. Služba v dispečinku ostrahy pivovaru na místo ihned vyslala psovoda.

„Jeho efektivním zásahem se podařilo zabránit krádeži 11 sudů KEG. Pivovaru by krádeží vznikla škoda ve výši 27 500,- Kč, ale pachatelé by prodejem sudů získali jen 6 600,- Kč,“ říká Ing. Milena Vacková z referátu organizace řízení a vnitropodnikové kontroly Budějovického Budvaru. Pachatelé nebyli dopadeni a záležitost byla předána policii České republiky. Při vyšetřování by měl pomoci i záznam z bezpečnostní kamery, na kterém jsou oba pachatelé zachyceni přímo při činu. „Záležitost byla dobrým testem našeho bezpečnostního systému. V návaznosti na tuto událost jsme zavedli režim zvýšených bezpečnostní opatření na straně ostrahy a připravujeme i některá technická opatření, která zkomplikují zlodějům práci,“ dodává Vacková.

Kamerový systém v pivovaru Budějovický Budvar byl nainstalován loni na podzim a jeho činnost se stále vylepšuje. Obraz z bezpečnostních kamer nepřetržitě sledují pracovníci ostrahy, kteří mají stanoviště přímo ve střežených objektech. Proto mohou být jejich zásahy velmi rychlé a účinné. Systém nepřetržitě sleduje prostory v areálu pivovaru, v areálu obchodního střediska na Kněžskodvorské ulici a také vybrané prostory a parkoviště hotelu Malý pivovar v centru města. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Budvar ochutnali letos poprvé i Korejci

[čtvrtek, 12. červenec 2007]

V zahraničí roste zájem o pivo z Budějovického Budvaru. Za první pololetí letošního roku pivovar vyvezl téměř 292 tisíc hektolitrů piva, tedy o jednáct procent více než loni.

„Na pozitivních výsledcích se podílí hlavně nárůst prodeje na našich top trzích v Rusku, Německu, Rakousku a Slovensku,“ uvedl obchodní ředitel Budvaru Robert Chrt. V zahraničí jde nejvíce na odbyt světlý a tmavý ležák. Výjimku tvoří pouze Slovensko, kde lidé hodně pijí i výčepní a nealkoholické pivo.

Stoupl prodej v US

Celkem pivovar vyvezl 48 procent z 611 tisíc hektolitrů vyrobeného piva. Prodává ho ve více než padesáti zemích světa.

Kromě evropských států pijí Budějovický Budvar například na Novém Zélandu, v Austrálii, Afgánistánu nebo Mongolsku. Letos v květnu poprvé ochutnali světlý ležák také v Jižní Koreji.

Budvaru se začalo dařit i ve Spojených státech, kde distribuci piva převzal konkureční pivovarnický koncer Anheuser-Busch. Prodej ležáku, který Budvar do Států dodává pod značkou Czechvar, zde oproti loňskému roku vzrostl o 58 procent. „O prodeji ve druhém pololetí letošního roku budeme jednat s naším americkým partnerem v srpnu. Očekáváme, že se jeho nárůst bude pohybovat kolem padesáti procent,“ řekl ředitel pivovaru Jiří Boček.

Spojené státy se tak pravděpodobně dostanou mezi deset nejvýznamnějších exportních trhů Budvaru, kde ještě loni chyběly.

Budějovický pivovar začal pivo vyvážet už od svého založení v roce 1895. (MF Dnes)


Budějovický Budvar prodal v prvním poletí tohoto roku na domácím trhu o 10,85 procenta piva více než ve stejném období roku 2006. Podle odhadu Českého svazu pivovarů a sladoven přitom český trh s pivem ve sledovaném období vzrostl jen o 3 procenta. Celkem vystavil Budějovický Budvar pro tuzemský trh 319 737 hektolitrů piva.

Obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt ve zprávě zaslané serveru iHNed.cz celkový nárůst prodeje přičetl lepší marketingové a obchodní politice společnosti "Projevily se výsledky naší aktivní obchodní a marketingové politiky, zlepšila se práce obchodního týmu a efekt začaly přinášet další projekty, které jsme připravili v minulých letech," řekl. "Nejlepších výsledků jsme dosáhli v prodeji nealkoholického piva. Tam bylo meziroční zvýšení o 55 procent" dodal Chrt. Nealkoholické pivo však stále zůstává spíše "popelkou", tvoří totiž jen zhruba dvě procenta produkce budějovického pivovaru. (iHNed)


Zahájení spolupráce Budějovického Budvaru s americkou společností Anheuser-Busch se projevilo výrazným zvýšením prodeje piva, které se v zahraničí prodává pod názvem Czechvar. I když je zatím předčasné hodnotit celkovou ekonomickou bilanci pro rok 2007, během prvního pololetí zaznamenal pivovar zvýšení exportu svého piva do USA o téměř šedesát procent.

„Jsme velice spokojeni, že se podařilo dosáhnout tak pozitivních výsledků, které předčily naše očekávání,“ komentuje výsledky obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt a dodává: „Naši partneři dále usilovně pracují na propagaci a dalším zvýšení prodejů Czechvaru.“

Czechvar se v USA nejvíce prodává ve třetinkových láhvích balených po šesti kusech. Nyní se začal zvyšovat počet restaurací, které nabízejí točený Czechvar a prodej sudového Czechvaru tak za první pololetí stoupl o 32 procent, je tedy vyšší než jeho prodej za celý minulý rok 2006.

Pivo značky Czechvar bylo také v březnu vybráno jako jeden z nových klíčových produktů, které společnost Anheuser-Busch propagovala na své výroční obchodní konferenci v New Orleans, které se účastnilo přes šest tisíc velkoobchodníků. „Podle ohlasů, které jsem slyšel, je naše pivo přijímáno velmi příznivě díky jeho jemné chuti,“ sděluje dojmy z konference Robert Chrt.

Spekulace některých médií, která uzavření importní smlouvy mezi pivovary Budějovický Budvar a Anheuser-Busch zpochybňovaly, se ukázaly jako neopodstatněné. „Rozhodně se nejedná o dohody, které by ohrožovaly hodnotu známky nebo předurčovaly cestu privatizace. Já osobně považuji za úspěch, že se nám podařilo využít distribučních kanálů firmy Anheuser-Busch,” konstatoval ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Podle analýzy ministerstva zemědělství je smlouva standardní obchodní smlouvou a nelze z ní vyvozovat jakékoliv jiné nároky AB vůči Budvaru nebo České republice. Uzavření smlouvy nemůže mít za následek jakékoliv spojení obou podniků. (Euro)


Budějovický Budvar, n.p. realizoval významnou investici do systému páteřní přepravy lahvového a sudového piva. V těchto dnech byly do provozu nasazeny tři nové tahače pro velkokapacitní kamionové návěsy, tzv. Budvar Expresy. Flotila Budvar Expresů se v současné době skládá ze 14 návěsů, každý s kapacitou 33 paletových míst a nosností 26 tun. Úkolem Budvar Expresů je zajištění základní přepravy piva z pivovaru do jednoho z osmi obchodních středisek rozmístěných po celé České republice, nebo přímo k významným odběratelům. Budvar Expresy převážejí mimo jiné i speciální kontejnery s nepasterovaným pivem. Budvar Expresy jsou celoročně vybavené „termoplachtami“, které v létě chrání pivo před přehřátím a v zimě před mrazem. Lokální dopravu piva z obchodních středisek k zákazníkům zajišťují menší skříňové automobily.

„Nové tahače značky Scania nahradily opotřebovaná vozidla, která byla v nepřetržitém provozu od roku 2000 a 2001. Každý z tahačů za tu dobu najezdil kolem 1 350 000 km. Náklady na jejich provoz již však byly nepřiměřeně vysoké a hlavně se začala snižovat jejich spolehlivost,“ říká Ing. Vlastimil Němeček, vedoucí dopravy Budějovického Budvaru.

Nové tahače jsou technicky dokonalejší, splňují emisní limity EURO 5 a mají úspornější provoz. Spotřeba motorové nafty se u těchto tahačů při plném vytížení a jízdách po České republice pohybuje okolo 33 litrů/100 km. Tahače jsou vybaveny klimatizací i nezávislým topením pro ulehčení náročné práce řidičů. Hodnota investice je přes 6 mil. Kč. Zvláště ve vrcholící letní sezóně budou nové tahače zárukou plynulých dodávek piva do distribučních středisek Budějovického Budvaru v celé České republice. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Značka Budweiser Budvar byla oceněna titulem „Superbrand České republiky“ za rok 2006. Byla tak zařazena do prestižního seznamu mezi 100 nejvýznamnějších značek v České republice - tzv. superznaček. Seznam sestavila nezávislá porota složená z předních českých i mezinárodních odborníků v oblasti brandingu a hodnoty značek. Porota vybírala z více než 2000 značek, které jsou aktivní na českém trhu. V aktuálním seznamu superznaček fungujících na českém trhu letos figurují například Apple, Coca-Cola, DHL, ING, Mattoni, Microsoft nebo Škoda. Značka Budweiser Budvar navázala na úspěch z roku 2005, kdy byla do českého seznamu Superbrands zařazena poprvé.

Vynikající celosvětovou pověst značky Budweiser Budvar potvrdila nedávno i britská organizace Superbrands, která Budweiser Budvar v letech 2004 a 2006 uvedla v prestižním seznamu „Coolbrands“, který zahrnuje značky udávající aktuálně tón životnímu stylu ve Spojeném království.

„Jsme rádi, že jsme se prosadili v silné konkurencí nejen tradičních českých značek, ale i značek světových, které působí na území ČR. Zařazení značky Budweiser Budvar mezi 100 nejvýznamnějších značek v České republice je potvrzením vynikající pozice našeho piva i celého Budějovického Budvaru na českém trhu,“ komentuje tuto událost Petr Samec, PR manažer pivovaru Budějovický Budvar, n.p.

Organizace Superbrands je celosvětově uznávanou autoritou v oblasti brandingu a hodnocení značek. Superbrands funguje již více než 20 let a dnes působí ve více než 70 zemích světa. V ČR působí od roku 2004. Cílem činnosti organizace Superbrands je rozvíjet oblast brandingu, vyzdvihovat výjimečné značky a upozorňovat na ně zákazníky. V každé zemi je sestavena nezávislá porota odborníků na značky, kteří prověřují historii, hodnotu a jedinečnost značek a vybraným značkám posléze udělují statut Superbrand (tzn. Superznačka). Superznačka zakládá nejlepší pověst ve svém oboru, zákazníkům nabízí značné citové a/nebo hmotné výhody, které převyšují její konkurenci a které (vědomě či nevědomě) zákazníci preferují, uznávají a do nichž mají důvěru investovat. Více informací o Superbrands získáte na stránkách www.superbrands.org.

Jednotlivé nominace Superbrand České republiky pro rok 2006 jsou průběžně a postupně zveřejňovány. Oficiální vyhlášení kompletního seznamu 100 českých superznaček se uskuteční v září 2007. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Budějovický Budvar zahájil v těchto dnech provoz zcela unikátní technologie pro rozvážení nepasterovaného piva (takzvaného "tankového piva"). Vývojový tým pivovaru vytvořil komplexní a technologii rozvozu, založenou na kontejnerovém systému. Vývoj celého systému trval 14 měsíců. Celkové náklady na vývoj a výrobu, včetně 2 vozidel pro rozvoz piva činily osm milionů korun.

"Vytvořili jsme unikátní technologický systém, který odstranil řadu nevýhod spojených s dosud užívanými cisternovými vozidly," říká Bohumil Maťha, vedoucí vývojového týmu z Budějovického Budvaru. Podstatou systému jsou speciální tepelně izolované kontejnerové zásobníky na pivo o objemu 10 hektolitrů. Pivo v nich vydrží studené nejméně 24 hodin.

Kontejnery se za sterilních podmínek plní v pivovaru a na kamionech se převážejí na distribuční střediska. Na kamion lze naložit až 16 takových kontejnerů. V distribučním středisku se překládají na upravený dodávkový automobil, který je mimo jiné vybavený přečerpávacím zařízením a sterilní hadicí. Kontejner se pomocí hadice za sterilních podmínek připojuje přímo na Duotank ve sklepě restaurace. Nevyužívá se tedy obvyklý způsob, kdy se k propojení cisterny a tanku používají hadice nebo rozvodné potrubí uložené v místě spotřeby piva. "Na rozdíl od konkurenčních systémů u nás odpadá nutnost čištění rozvodného potrubí při každém plnění tanků ve sklepě. Přitom často docházelo ke kontaminaci piva, ztrácel se čas a hostinský navíc musel takové čištění zaplatit," dodává Maťha.

Přečerpávání piva z kontejneru trvá jen 12 až 14 minut. Celková hmotnost plně naloženého dodávkového vozidla včetně piva je šest tun. Systém je řízený mikroprocesorem a je nenáročný na technickou obsluhu. Nový způsob především umožňuje rozvoz tankového piva do restaurací v centrálních částech měst (kam obvykle nemohou vjíždět klasické cisterny) a zachovává kvalitu a čerstvost piva během přepravy. Dalšími přínosy jsou úspory přepravních nákladů a úspora času při přečerpávání piva do tanku ve sklepě restaurace.

Systém zatím funguje jen v oblasti středních Čech. Pivo je novým způsobem dodáváno již do tří pražských restaurací a jejich počet bude narůstat. Od srpna začne nový systém dodávek fungovat také v Jihočeském kraji. (WEBReporter)


Budějovický Budvar se marně snažil ochránit značku "Bud" a "Budweiser" proti americké společnosti Anheuser-Busch. Ta si v devadesátých letech názvy chtěla zaregistrovat pro jiné výrobky, než je pivo. Šlo jí například o oděvy, cukrovinky, či papír.

Proti tomu se ale postavil český státní podnik Budějovický Budvar. Měl strach, že tím utrpí pověst piva, které se pod danými názvy na trzích EU prodává a ke kterým vlastní ochrannou známku.

Dnes ale soud první instance rozhodl, že Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu (OHIM) rozhodl správně, když se rozhodl značky "přiklepnout" Američanům.

"Společnost Budějovický Budvar neprokázala, že označení původu Budweiser a Bud, zapsaná na základě Lisabonské dohody, s účinkem zejména pro Francii, jí umožňují podat námitky proti přihláškám ochranných známek Společenství podaným společností Anheuser-Busch pro jiné výrobky než pivo," uvedl dnes soud.

Americký Král piv

Mezi lety 1996 a 1998 podala americká pivovarnická společnost u evropského známkového úřadu přihlášky na registraci některých svých obchodních značek.

Konkrétně OHIM obdržel žádost o registraci slovních označení "Budweiser" a "Bud" a obrazových označení, jež obsahují označení "AB", "Genuine" (Autentický), "Budweiser" a "King of Beers" (Král piv). Jen čtyři posledně jmenované grafické značky měly sloužit k označování piva.

Zbylé značky americká společnost hodlala používat pro označování papírenských výrobků, čisticích potřeb, oděvů, jemného pečiva a cukrovinek.

Námitky neprošly

Český pivovar Budějovický Budvar měl ke všem žádostem americké společnosti námitky. OHIM tyto námitky neuznal až na jednu výjimku.

Ta se týkala žádosti Anheuser-Busch o registraci obrazových značek pro piva, v nichž se objevoval mimo jiné název "Budweiser" a "Bud". Budějovický Budvar se proto v roce 2004 rozhodl zahájit s evropským úřadem spor u lucemburského soudu.

Budějovický Budvar je třetím největším pivovarem v České republice a patří mezi přední tuzemské exportéry piva. Loni zvýšil vývoz o sedm procent na rekordních 556 tisíc hektolitrů piva. (Aktuálně)


Soud prvního stupně v Lucemburku (Court of I. instance, Luxemburg) vydal dnes rozsudky v několika sporech, které se týkaly registrace tzv. „ochranných známek Společenství“ (neboli „komunitárních ochranných známek“ – Community Trade Marks) „Budweiser“ a „Bud“. Žalovanou stranou byl ve všech případech evropský Úřadu pro harmonizaci ve vnitřním trhu (dále jen OHIM - Office for Harmonisation in the Internal Market). Pro Budějovický Budvar je klíčový výsledek řízení č. T-71/04, které se týkalo registrace OZ „Budweiser“ pro výrobky ve třídě 32 – pivo a podobné výrobky. V tomto případě bylo řízení zastaveno, neboť protistrana stáhla svou přihlášku.

Třída 32 - pivo je přitom z hlediska předmětu podnikání Budějovického Budvaru zcela zásadní. Výrobky ostatních tříd (např. tř. 14: vzácné kovy, tř. 21: čistící potřeby, tř. 25: oděvy, tř. 29: maso atd.) nejsou pro Budějovický Budvar předmětem podnikání. Dnešní rozhodnutí tedy nejsou z hlediska prodeje piva z Budějovického Budvaru podstatná a neohrožují jeho současné obchodní aktivity v zemích Evropské unie. Žádné rozhodnutí navíc není konečné a Budějovický Budvar po podrobném prostudování rozsudků zváží, zda podá odvolání.

„Aktuální rozhodnutí soudu v Lucemburku ve věci „komunitárních“ ochranných známek nemají žádný vliv na platnost ochranných známek, které má Budějovický Budvar z minulosti platně zaregistrovány v jednotlivých státech Evropské unie na národní úrovni,“ říká Helena Lejtnarová, právnička Budějovického Budvaru. Tyto dříve registrované ochranné známky zůstávají i nadále v platnosti a obchodní aktivity Budějovického Budvaru v jednotlivých státech EU tím nejsou nijak dotčeny. Situace v Německu, Velké Británii, v Rakousku, na Slovensku a v ostatních členských státech EU se tedy z praktického hlediska nemění.

Smyslem institutu „ochranné známky Společenství“ je především zjednodušení agendy spojené s přihlašováním OZ v Evropské unii. V případě „ochranné známky Společenství“ postačuje k registraci pouze jedna přihláška. Platnost „ochranné známka Společenství“ je navíc v budoucnu automaticky rozšiřována i do všech nově přistoupivších členských států. Vždy ale platí zásada, že starší (tj. dříve registrované) národní ochranné známky mají přednost před mladší „ochrannou známkou Společenství“. Majitel takové starší národní ochranné známky se může účinně bránit proti užívání „ochranné známky Společenství“ v zemi, kde má svou národní ochrannou známku registrovánu. (Tisková zpráva Budějovického Budvaru)


Českobudějovický Budvar se po lidovém vozítku - levné desítce Pardál - vrací do třídy luxusních limuzín. Tak by se automobilovou terminologií dal popsat nejnovější krok pivovaru: začal v Česku prodávat dánské pivo značky Carlsberg.

"Narozdíl od Pardála, který vyvíjeli samotní pivaři, poputuje Carlsberg hlavně do restaurací s vysokou úrovní gastronomických služeb," popsal obchodní ředitel Budějovického Budvaru Robert Chrt.

Dánský prémiový ležák by měl konkurovat Heinekenu a Stelle Artois. Tomu odpovídá i cena v obchodech. Za třetinkovou láhev zákazník zaplatí 40 korun. Paradoxně půllitr bude stát polovinu: dvacet korun. Dánové Carlsberg vaří v Polsku. Budvar bude výhradním prodejem v Česku.

Obě firmy na tom vydělají. Carlsberg je jedno z nejrozšířenějších piv na světě, prodává se ve více jak 150 zemích. "Ležák má plnou sladovou chuť s vyváženou hořkostí a zlatou barvu. Doporučujeme ho pít hodně vychlazené," uvedl manažer Budvaru Petr Samec.

Dánské pivo má originální lahev jen s malou etiketou na hrdle. "Unikátní je i speciální víčko, takzvaná twist - off korunka. To znamená, že k otevření není potřeba otvírák," doplnil Samec. (iDnes)


Gandalovič: Budvaru dochází dech

[úterý, 12. červen 2007]

Budějovickému Budvaru, třetímu největšímu pivovaru v České republice, dochází podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče dech. Pro další růst by podle ministrova názoru potřeboval silného partnera.

"Mám pocit, že bez strategického partnera se nemá pivovar kam rozvíjet a nemá možnost využít obrovský potenciál své značky," řekl Gandalovič v rozhovoru pro MF DNES.

Silná slova zazněla jen několik dní poté, co ministr odsouhlasil kompletní výměnu dozorčí rady národního podniku. Podle Gandaloviče patří "rodinné pivní stříbro", Budějovický Budvar, v celosvětovém i celoevropském měřítku mezi malé pivovary a potřebuje tedy silného partnera.

"Díky desítkám vyhraných sporů by mohl pivovar vyvážet na podstatně více trhů než dnes, ale chybí mu na to kapacity," řekl ministr.

Nutné studie

Šéf budějovického pivovaru Jiří Boček, který je patrně nejdéle sloužícím ředitelem mezi všemi šéfy státních podniků (nejvyšší křeslo mu náleží od května 1991), nechce jeho slova komentovat.

"Nevím přesně, co tím pan ministr myslel," říká Boček opatrně. Budvaru v posledních letech mírně roste výroba piva, daří se mu exportovat, ale jeho tržby již pět let stagnují kolem hodnoty dvou miliard korun ročně. Loňský čistý zisk byl 183 miliony, což je téměř o polovinu méně než v roce 2000.

Podle analytiků by privatizace rozvoji pivovaru prospěla, ale varují před jejím uspěcháním. "Je nutné připravit alespoň dvě nezávislé studie a pak se rozhodnout, jak a kdy privatizovat," říká zemědělský analytik Petr Havel.

Podle něj byla loni uzavřena neveřejná dohoda mezi Budvarem a americkým Anheuserem o "nepřekážení" si na trhu a je tedy nutné nejprve počkat, jak se projeví na výsledcích českého pivovaru.

Příprava na privatizaci začne na podzim

Prvním nutným krokem k možnému prodeji Budějovického Budvaru je jeho přeměna z národního podniku na akciovou společnost. Podle Gandaloviče začne tento měsíc výběrové řízení na poradenskou firmu, která bude s převodem pomáhat.

Pokud tendr proběhne bez komplikací, vítězná společnost by mohla na zadání začít pracovat na podzim. "Hlavním problémem při převodu je zajištění právní kontinuity následnické firmy. Její porušení by mohlo ohrozit zájmy Budvaru ve sporech s americkým pivovarem Anheuser-Bush," dodal Gandalovič.

Největší motivaci má rival

Podle něj není ani vyloučeno, že poradenská firma převod z bezpečnostního hlediska nedoporučí a nakonec z privatizace sejde úplně.

Miliardové propuštění Budvaru ze státních rukou je pro politiky lákavé sousto již od počátku devadesátých let a pravidelně se vrací s každou novou vládou. Žádná si ale zatím netroufla změnit ani právní formu podniku.

Se stejnou intenzitou se vracejí také spekulace o ceně a kupci. Největší motivaci získat Budvar má jeho americký rival Anheuser-Bush, s nímž se pivovar soudí nebo soudil o přístup na trh v desítkách zemí.

Nákupem by Američané nepříjemnou situaci navždy vyřešili. "Pro Anheuser je to ohromné lákadlo," říká analytik Raiffeisenbank Aleš Mich. Hodně ale záleží na podmínkách privatizace, v níž nemusí rozhodovat pouze cena. Podle Gandaloviče by do pivovaru mohl vstoupit také finanční partner, prodej si umí představit i přes burzu. (iDnes)


«« « Strana 36 z 45 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI