Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar


Pivní.info

Budějovický Budvar zve v sobotu 12. září veřejnost na Den v Budvaru. PR manager pivovaru Petr Samec řekl agentuře Mediafax, že Den v Budvaru návštěvníkům připomene 114. výročí uvaření první várky piva.

Akce se uskuteční od 10.00 do 23.00 v areálu pivovaru v ulici K. Světlé v Českých Budějovicích. Pivovar hostům připomene 114. výročí od uvaření první várky piva. Pro návštěvníky bude připraven bohatý hudební program na třech scénách, exkurze v pivovaru, prohlídky multimediální expozice a zábavné soutěže s pivem Pardál. Doprava k pivovaru na trase Nádraží – Mariánské náměstí – Budvar a zpět bude zajištěna zdarma Pardálbusem. Celodenní vstupné je zdarma.

"Letošní ročník se koná v sobotu 12. září a nese podtitul Show plná až po okraj. O tom, že název akce nepřehání ani v nejmenším, vás na místě přesvědčí více než 20 kapel, hudebníků a DJ, kteří budou od 10 hodin až do pozdního večera vystupovat na třech scénách. Pro případ nepříznivého počasí je prostor Budvar scény s kapacitou zhruba 2000 diváků zastřešen. V areálu pivovaru je připraveno více než 1200 míst k sezení," řekl Samec.

Program bude doplněn prohlídkami pivovaru a multimediální expozice Příběh budějovického piva, které budou probíhat od 10.00 do 17.40, každých 20 minut. V okolí Pardál scény budou pro návštěvníky starší 18 let probíhat soutěže v držení pivní přepravky na čas a ve skládání pivního puzzle. V provozu bude i Pardálova dílna na ladění triček. Zájemci si v ní budou moci navrhnout a vyrobit originální vyladěné tričko.

Po celý bude zajištěno občerstvení i nealkoholické nápoje. V provozu bude 30 výčepů piva, ze kterých bude možné ochutnat celý sortiment piv z produkce Budějovického Budvaru, a především nepasterovaný světlý ležák Budweiser Budvar.

"K dopravě do pivovaru lze zdarma využít Pardálbus, který bude jezdit kyvadlově každou hodinu na trase Nádraží – Mariánské náměstí – Budvar a zpět. První spoj odjíždí v 9.30 ze zastávky Nádraží, poslední v 17.00 ze zastávky Budvar," dodal Samec.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: Dobrin Stojčev


Pivovar z Českých Budějovic by tak mohl přijít o výhradní používání značky v Rakousku.

Evropský soudní dvůr v Lucemburku v úterý zpochybnil nárok pivovaru Budějovický Budvar na výhradní používání značky "Bud", o niž se dlouhodobě pře s americkým pivovarem Anheuser-Busch, největším světovým pivovarem.

Podle rozsudku značka "Bud" nemůže být v EU chráněna na základě dvoustranných smluv mezi státy, protože jí je nadřazené unijní právo. Budějovický Budvar však tuto značku v celounijním seznamu chráněných výrobků zaregistrovanou nemá.

Pivovar z Českých Budějovic tak může přijít o používání značky "Bud" v Rakousku, vyplývá z verdiktu soudu. Anheuser Bush kvůli předchozím rozhodnutím několik let nemohl prodávat pod stejnou značkou pivo. Obchodní soud ve Vídni v roce 2007 požádal nejvyšší soud EU v roce 2007 o radu v případu, kdy Budějovický Budvar již od roku 1999 žádá o zákaz prodeje piva "American Bud", který vyrábí Anheuser-Busch, vídeňskému distributorovi nápojů Rudolf Ammersin.

Budvar přitom uvádí, že užívání označení American Bud pro pivo pocházející z jiného státu, než je Česká republika, je v rozporu s ustanoveními dvoustranné smlouvy uzavřené mezi Rakouskem a bývalou Československou socialistickou republikou. Bud je u nás podle něj národní zeměpisné označení od roku 1975 a tato ochrana byla rozšířena na základě dvoustranné dohody s Rakouskem v roce 1976. Označení Bud je v souladu s touto smlouvou chráněným označením, které je tedy vyhrazeno výlučně pro české produkty.

Evropský soudní dvůr nicméně pochybuje, že je v EU možné chránit některé výrobky na základě dvoustranných smluv. "Nařízení o ochraně zeměpisných označení a označení původu má vyčerpávající charakter, takže brání použití režimu ochrany stanoveného v takových smlouvách mezi dvěma členskými státy, jako jsou dotčené dvoustranné smlouvy," uvedl soud.

Není nicméně jisté, že rakouský soud musí rozhodnout ve smyslu rozsudku Evropského soudního dvora. Jeho stanovisko totiž není závazné a soud jej může brát jen jako doporučení.

Konečné slovo mají národní soudy

O tom, jak to v Rakousku se značkou bude, závisí konečném výkladu rakouského soudu, který přihlédne právě k úterního verdiktu Evropského soudního dvora. Buď nárok Budvaru uzná, nebo změní rozhodnutí z roku 1999, které bránilo An-Bevu prodávat pivo pod názvem American Bud v Rakousku.

Dosavadní spory u soudu, který sídlí v Lucemburku, přitom vyhrál právě českobudějovický pivovar, americká firma se ale pokaždé odvolala. Evropský soudní dvůr je ovšem nejvyšším soudem v unii a odvolání již není možné.

V EU si Anheuser-Busch před více než deseti let požádal o registraci obchodní značky "Budweiser" pro svá piva a další alkoholické i nealkoholické nápoje. Budějovický Budvar se ale proti tomuto kroku amerického pivovaru, který loni koupila belgická skupina InBev, postavil.

Úřad pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM) pak podpořil námitky českého pivovaru. Americký konkurent se ale odvolal - nejprve k OHIM a následně pak i ke druhému nejvyššímu soudnímu dvoru EU, k tzv. Soudu první instance.

Budvar vede s americkým pivovarem Anheuser-Busch (AB), který loni převzala belgická skupina InBev, spory o ochranné známky "Budweiser", "Bud" a další prakticky po celou dobu své existence. V současnosti Budvar vede po celém světě na 110 soudních sporů a správních řízení.

Zdroj: FinWeb iHNed.cz | Autor: Ondřej Besperát


Bude se moci v Rakousku prodávat pivo se značkou "American Bud"? O tom dnes rozhodne Evropský soudní dvůr v Lucemburku. Vynese rozsudek v dalším ze sporů o ochrannou známku. Tentokrát jde o zkrácený název Budvaru Bud.

O užívání ochranné známky pro pivo z Českých Budějovic se pivovar soudí s americkým konkurentem už přes 100 let.

Případ, který rozhodne Evropský soudní dvůr je starý už 10 let. Tehdy Budějovický Budvar požádal rakouský soud, aby zakázal prodávat na tamním trhu pivo s názvem American Bud vyráběné firmou Anheuser-Busch. Tehdy spor prohrál.

Odvolací soud se ale zeptal na stanovisko Evropského soudního dvora. Generální advokát soudu argumentoval tím, že označení "Bud" chrání bilaterální smlouva mezi Rakouskem a ČSSR z roku 1976.

Ochrana podle něj trvá, i když tento název Česko výslovně neuvedlo ve smlouvě o vstupu do Unie. Konečný verdikt má padnout právě dnes dopoledne.

Zdroj: Zprávy Rozhlas.cz | Autoři: Pavel Novák a Milan Kopp


Budějovický Budvar je již sedmým rokem oficiálním partnerem hokejové extraligy a české hokejové reprezentace. Značka Budweiser Budvar má proto i v letošním roce status „Oficiální pivo hokejové extraligy“ a „Oficiální pivo českého hokeje“. Při příležitosti zahájení nového ročníku O2 Extraligy ledního hokeje (ELH) nasadil Budějovický Budvar do prodeje speciální hokejové balení světlého ležáku Budweiser Budvar. V rámci marketingové komunikace připravuje Budějovický Budvar řadu dalších aktivit zaměřených na hokej.

Při příležitosti zahájení nového ročníku O2 Extraligy ledního hokeje připravil Budějovický Budvar speciální balení světlého ležáku Budweiser Budvar. Tento tzv. „multipack“ obsahuje osm půllitrových lahví a svým nápadným hokejovým designem by měl zaujmout nejen hokejové fanoušky, ale i další spotřebitele. Partnerem českého hokeje je značka Budweiser Budvar od roku 2003 a letos opět ponese status „Oficiální pivo hokejové extraligy“ a „Oficiální pivo českého hokeje“.

Značka Budweiser Budvar vstupuje letos již do sedmé sezony v roli partnera českého hokeje. Při příležitosti zahájení extraligy jsme do prodeje nasadili hokejový multipack světlého ležáku Budweiser Budvar. Na vybraných prodejních místech bude navíc pro zákazníky připraven speciální dárek - k zakoupenému hokejovému multipacku obdrží jeden z kolekce 14 hokejových puků s logy extraligových klubů,“ vysvětluje Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Tématika ledního hokeje pro nás hraje důležitou roli v rámci marketingové komunikace značky Budweiser Budvar, a proto i v letošním roce chystáme pro hokejové fanoušky několik novinek,“ říká Alena Manzancová, brand manažerka Budějovického Budvaru. Kromě čepování piva přímo na hokejových stadionech a speciálního hokejového multipacku plánuje Budějovický Budvar vylepšené a divácky atraktivnější pokračování úspěšného projektu Budvar Baby (www.budvarbaby.cz). „Připravujeme také nový sponzorský videospot, který budeme nasazovat při hokejových televizních přenosech i na stadionech v průběhu utkání. Kromě toho jsou přichystány i nové vizuály printové kampaně. Zároveň budeme v letošním roce klást větší důraz na internetovou komunikaci, na mantinelech proto budeme nyní místo klasického loga používat slogan: Zabruslete na www.budvar.cz,“ doplňuje Alena Mazancová.

Tyto aktivity doplňují i již tradiční hokejové restaurace Budvar Arény a s nimi úzce související Budvar Cup ve stolním hokeji. Budvar Arény jsou originálně upravené prostory ve vybraných restauracích v celé České republice. V každé Budvar Aréně je umístěn stůl pro stolní hokej, podlaha pod hokejovým stolem připomíná ledovou plochu, atmosféru dokresluje i stylová výzdoba na stěnách. Budvar Arény najdete nejen ve větších městech, jako v Praze, Brně, Českých Budějovicích, ale i v řadě menších měst – Soběslavi, Třebíči aj.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Jakákoliv cena neodpovídá hodnotě pivovaru,“ odmítl Jiří Paroubek možnou privatizaci Budějovického Budvaru, n. p., při čtvrteční návštěvě jižních Čech.

Myslíme si, že to není rodinné stříbro, ale rodinné zlato,“ zdůraznil Paroubek na adresu pivovaru. Šéf ČSSD ve čtvrtek přijel do jižních Čech podpořit kandidáty do parlamentních voleb. Navštívil mimo jiné českobudějovické podniky Budvar a Madetu a zavítal i do Českého Krumlova, kde podpořil pro budoucnost zachování otáčivého hlediště.

V případě Budvaru Paroubek odsoudil záměr transformace pivovaru na akciovou společnost, jak o tom uvažovala vláda Mirka Topolánka. „ODS dnes už tak jasně neříká, že chce pivovar privatizovat,“ zmínil předseda ČSSD, ale dodal, že jeden z vrcholných představitelů strany TOP 09 Miroslav Kalousek v minulosti konstatoval, že stát tu není od toho, aby provozoval pivovary. „Pokud vznikne po volbách koalice (ODS a TOP 09 – pozn. aut.), bude snaha pokračovat tímto směrem,“ řekl Paroubek.

ČSSD ústy Michala Haška, stínového ministra zemědělství odmítla nejen privatizaci, ale i transformaci Budvaru z národního podniku na akciovou společnost. „Je třeba doplnit, že v posledních třech letech procesem přípravy transformace pivovaru na akciovou společnost byla zahájena příprava privatizace,“ uvedl Hašek. „Topolánkova vláda nevyhlásila tendr na prodej pivovaru, ale to, co se dělo, byl zcela nepochybně první krok k privatizaci,“ vyjádřil se stínový ministr zemědělství za ČSSD. Pro média pak zdůraznil, že ČSSD by v případě vítězství ve volbách jednoznačně zastavila proces transformace a provedla analýzu, jestli peníze vynaložené ze státní pokladny na poradenskou firmu nebyly vyhozeny zbytečně do vzduchu.

Hašek také upozornil, že podle jeho názoru by se ve chvíli, kdy by se v České republice změnilo právní postavení Budvaru, na pivovar snesla po celém světe znovu sprška žalob od konkurenčních firem ve věci známkoprávních spo­rů.

Možnou privatizaci naznačoval Topolánkův kabinet v souvislosti s hledáním finančních prostředků pro státní pokladnu a jako první krok případného prodeje začal zkoumat možnost převodu národního podniku na akciovou společnost. Speciální poradenská firma doporučila vládě převod formou speciálního zákona, který ale nepřekročil stadium prvotních úvah.

Současný ministr zemědělství se vyjádřil, že transformaci podporuje, ale ohledně dalších kroků je mandát nynější úřednické vlády příliš krátký, aby se mohl k budoucnosti pivovaru vyjadřovat.

Zdroj: Českobudějovický deník.cz | Autor: Edwin Otta


Budějovický Budvar poslal do Dubaje 105 hektolitrů světlého ležáku. Jde o jeho první zásilku do Spojených arabských emirátů.

Budějovický Budvar expanduje na nové trhy. České pivo tak zamířilo na Arabský poloostrov. Budvar se tu bude prodávat především v luxusních restauracích a pětihvězdičkových hotelích.

"Trh Spojených arabských emirátů považujeme za velmi perspektivní. Existuje tam stabilní prostředí, které je relativně tolerantní ke konzumaci alkoholu a především dynamicky rostoucí skupina solventních zákazníků – tedy turistů. Jen v samotném Dubaji se má počet turistů během tří let zvýšit trojnásobně a podobně se zvýší i počet restaurací,“ řekl Jiří Pokorný, exportní manažer Budějovického Budvaru pro Blízký Východ.

Cena za láhev světlého ležáku o objemu 0,33 litru se bude pohybovat kolem 26 až 36 dirhamů, což je v přepočtu zhruba 150 až 180 korun.

Téměř polovina produkce Budvaru je vyvážena do více než 50 zemích všech světadílů. V roce 2008 zvýšil Budějovický Budvar výstav piva meziročně o 4,5 procenta a dosáhl objemu 1 312 580 hektolitrů.

Hrubý zisk pivovaru se v roce 2007 meziročně zvýšil o 13 procent na celkových 302 milionů korun. Od roku 1991 investoval Budějovický Budvar do své modernizace a rozvoje asi 3,5 miliardy korun.

Zdroj: TN.cz


Rok 2008 byl pro Budějovický Budvar, n. p., jedním z velmi úspěšných. Pivovar zvýšil celkový výstav piva a velmi výrazně posílil prodej na tuzemském trhu.

Přitom celkový výstav pivovarů v České republice meziročně poklesl o 0,5 %. Budějovický Budvar loni vyvezl do 54 států druhý nejvyšší objem piva ve své historii. Pivo vyráběné v Budějovickém Budvaru získalo několik ocenění v soutěžích kvality a dlouholetý sládek pivovaru, ing. Josef Tolar, byl Sdružením přátel piva zvolen "Sládkem roku 2008". Renomovaná značka, použití nejkvalitnějších surovin, tradiční výrobní postup, doba zrání ležáku 90 dní a pokračování v 700 let dlouhé tradici vaření piva v Českých Budějovicích, to vše jsou příčiny toho, že pivo z Budějovického Budvaru je vyhledáváno zákazníky na celém světě a patří mezi nejznámější české výrobky v zahraničí.

Růst tuzemského prodeje

Jednou ze základních veličin, která je u pivovarů posuzována, je jejich výstav. V tomto směru si Budějovický Budvar vede v poslední době velmi dobře. Zatímco v roce 2007 vystavil pivovar celkem 1 253 000 hektolitrů (o 8,7 % více než v roce 2006), v roce 2008 činil výstav piva již 1 313 000 hektolitrů (meziroční nárůst o 4,7 %). Za povšimnutí stojí především výrazné zvýšení prodeje na domácím trhu, téměř o 10 %. V roce 2008 prodal Budějovický Budvar v tuzemsku 731 000 hektolitrů piva. Vzhledem k tomu, že celkový prodej českých pivovarů v tuzemsku poklesl o 1,3 %, znamená to významné posílení tržního podílu Budějovického Budvaru na úkor konkurence. Na zvýšení domácího prodeje se podílela i novinka v sortimentu - výčepní pivo značky Pardál. Jeho celostátní distribuce byla zahájena v lednu 2008 a celkový prodej Pardála během roku dosáhl objemu 193 000 hektolitrů. Značka Pardál se tak stala 16. nejprodávanější značkou piva na českém trhu.

Dobré exportní výsledky

Budějovický Budvar dosáhl v roce 2008 druhého nejvyššího exportu ve své 113leté historii. Do 54 zemí celého světa vyvezl 582 000 hektolitrů piva, převážně světlého ležáku Budweiser Budvar. Budějovický Budvar přitom realizuje podstatnou část exportu v zemích Evropské unie, kde spotřeba piva většinou stagnuje nebo klesá, a navíc se nepodbízí cenou. Právě naopak - značka Budweiser Budvar patří všude na světě mezi nejdražší značky prémiových importovaných ležáků. Asi 78 % vývozu Budějovického Budvaru tvořily v roce 2008 prodeje v pěti zemích: v Německu, ve Velké Británii, na Slovensku, v Rakousku a v Rusku. Na dobrých výsledcích exportu se v roce 2008 příznivě projevila i spolupráce s dánským koncernem Carlsberg a společností Anheuser-Busch InBev. V průběhu roku 2008 se dceřiné společnosti ze skupiny Carlsberg staraly o prodej piva z Budějovického Budvaru ve Finsku, Chorvatsku, Švédsku, Srbsku, Bulharsku a Dánsku. Společnost Ahneuser-Busch InBev zajišťovala dis-tribuci světlého ležáku na území USA. Meziroční prodej v této skupině zemí se v roce 2008 zvýšil o 15,3 % a dosáhl celkového objemu 31 924 hektolitrů.

Budvar navštívilo 43 000 turistů

Budějovický Budvar věnuje v posledních letech pozornost také rozvoji nabídky komplexních turistických služeb. Také v tomto oboru se pivovaru dařilo. Budějovický Budvar se zařadil mezi nejdůležitější turistické cíle v Jihočeském kraji. V roce 2008 navštívilo pivovar přes 43 000 turistů. To je číslo srovnatelné například s návštěvností českobudějovické Černé věže, hradu Zvíkov nebo zámku Třeboň. Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru je v hlavní sezóně otevřeno každý den. Kromě prohlídek výrobních prostor pivovaru nabízí i návštěvu moderní multimediální expozice "Příběh Budějovického piva". Pivovar provozuje také několik vyhlášených restaurací. Zřejmě nejznámější z nich jsou restaurace "Masné krámy" v centru města nebo pivnice "Budvar" přímo v areálu pivovaru. Hosté v nich mohou kromě dokonale ošetřeného kroužkovaného ležáku ochutnat gastronomické speciality české i mezinárodní kuchyně. Nabídku turistických služeb doplňuje hotel Malý pivovar, který je technicky vybaven i pro kongresovou turistiku.

Zdroj: HN iHNed.cz


Češi si oblíbili nealkoholické pivo

[pondělí, 20. červenec 2009]

Nealkoholické pivo si získává stále nové příznivce. Ještě donedávna je bylo možné dostat jen v lahvích, teď už ale některé z pivovarů dodávají nealko pivo pro hospody a restaurace i v sudech. Jeho spotřeba neustále stoupá, například Budějovický Budvar meziročně zvedl prodej svého nealkoholického piva o 15 procent.

Ředitel Budvaru Jiří Boček míní, že nárůstu spotřeby pomohla i přísnější pravidla silničního provozu: "Nealkoholické pivo je novým fenoménem. Asi od roku 2006, kdy vstoupil v platnost silniční zákon, který řidiče postihuje ztrátou bodů. Tento nový systém nastartoval růst spotřeby nealkoholického piva. Pro někoho je to nutnost, protože hodně řídí a logicky nechce riskovat. Pití nealkoholického piva je i novým životním stylem."

Češi se také začínají od točeného piva více přiklánět k lahvovému. Jak vyplývá ze statistik Českého svazu sladoven a pivovarů, točené pivo vede nad lahvovým už jen asi o jedno procento.

Ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček tento trend potvrzuje: "Současná hospodářská krize zhoršuje podmínky pro spotřebitele. Nutí je to měnit jejich konzumentské návyky. Průměrná výtoč poklesla v prvním čtvrtletí roku 2009 o dalších devět procent a snižuje se i počet gastronomických objektů. Spotřebitelé snížili počet návštěv v gastronomických objektech a svou spotřebu piva přesouvají do maloobchodu, tedy do nákupu lahvového piva v řetězcích jako alternativy."

Průměrný Čech vypije za jeden rok asi 160 litrů piva.

Zdroj: Rozhlas.cz | Autor: Ivan Mls


Budějovický Budvar omezuje činnost své gastrodivize. Ta má pod svými křídly restauraci v areálu pivovaru, takzvanou Modrou lagunu, legendární Masné krámy v centru města a nedaleký hotel Malý pivovar.

Pravděpodobně už od 1. července, popřípadě 1. srpna bude hotel spravovat nový soukromý nájemce. Objekt ale nadále zůstane ve vlastnictví národního podniku. „K pronájmu hotelového komplexu Malý pivovar jsme se rozhodli proto, že v rámci provozu restaurací v pivovaru, Masných krámech a hotelu jsme vytvářeli nelogickou konkurenci našim zákazníkům. Navíc jsme byli v posledních měsících poptáváni s nabídkou k převzetí dalších gastronomických provozů. Tato situace volala po jasném rozhodnutí, zda chceme podnikat jako pivovar, nebo jako gastronomický subjekt. My jsme se rozhodli pro naší hlavní činnost a tou je pivovarnictví,“ sdělil Právu generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Připomněl, že do budoucna si pivovar ponechá restauraci spolu s hojně navštěvovaným návštěvnickým centrem, což má svoji logiku vzhledem k propojení s turistickou nabídkou a marketingem Budvaru. Pivovar zůstane i v Masných krámech a to ze stejných důvodů. „Další gastronomická zařízení už provozovat nebudeme,“ zdůraznil Boček.

Management státního podniku vede závěrečná jednání s konkrétním zájemcem o pronájem celého komplexu hotelu Malý Pivovar v ulici Karla IV. Na spadnutí je tak podpis smlouvy, která bude mimo jiné zajišťovat, že nový provozovatel hotelu převezme všechny stávající zaměstnance.

Zdroj: Právo.cz | Autor: Petr Pokorný


Příliš silná koruna ubrala v minulém roce exportní zisk národnímu podniku Budějovický Budvar. Podle generálního ředitele firmy Jiřího Bočka tak pivovar přišel zhruba o 140 milonů korun.

Boček to řekl Deníku včera, kdy vedení společnosti oficiálně představilo auditované hospodářské výsledky roku 2008. Generální ředitel Budvaru odpověděl i na otázku ohledně plánované transformace Budvaru na akciovou společnost.

Zvýšený podíl

Silná koruna a dražší vstupní suroviny se podepsaly na tom, že pivovaru se snížil v meziročním srovnání vloni zisk, ačkoliv výroba se proti minulému roku zvýšila a výstav byl druhý největší v historii. Budvar vyrobil vloni celkem 1 312 580 hektolitrů piva a zvýšil svůj podíl na českém trhu ze 6,3 na 6,6 %.

Pivovar ale tratil na kurzu koruny. „Koruna posilovala vůči euru, libře a dolaru o deset až třiadvacet procent a takové navýšení nelze zákazníkovi promítnout do ceny,“ uvedl k zahraničnímu obchodu Boček. Zisk byl kvůli horším příjmům z exportu za rok 2008 nižší zhruba o 90 milionů korun, ve srovnání s rokem 2007.

Necelých 80% exportu Budvar směruje do pěti klíčových zemí – Německa, Velké Británie, Slovenska, Ruska a Rakouska. Mimo Evropu putuje 5,5 % vývozu do 19 zemí, například do Číny, na Nový Zéland, do Brazílie nebo do Mongolska.

Austrálie

Mezi nové importéry patří od minulého roku již zmíněná Čína, Kyrgyzstán nebo Sýrie. Změny jsou znát i v tradičních destinacích. Budvar například zahájil letos vývoz sudového piva do Austrálie.

V Číně se zatím obchod rozvíjí spíše v menších objemech, protože tamní domácí produkce je velmi levná. „Zisk na hektolitru u čínské tuzemské výroby je jeden dolar,“ popsal situaci v nejlidnatější zemi světa Boček a dodal, že některé zahraniční pivovary se z čínského trhu kvůli této skutečnosti i stáhly. Na dovážené pivo se navíc v Číně vztahuje daň z luxusu, takže získat tam dobré pozice není jednoduché.

Celkový vývoz vloni u Budvaru činil 581 518 hektolitrů piva a relativně stagnoval, což ale vedení firmy považuje za úspěch. Na vyspělých západních trzích se už totiž projevila hospodářská stagnace. „V Německu a Velké Británii došlo k významnému poklesu prodejů v gastronomii,“ upozornil Boček.

Budvar čtvrtým největším vývozcem

Svou roli v hodnocení objemu vývozu hraje i to, že rok 2007 byl z hlediska exportu pro Budvar rekordní. Celkově si však Budvar v exportu vede velmi dobře a je čtvrtým největším vývozcem piva v rámci České republiky a v exportu ležáku je dokonce na třetím místě. Na domácím trhu byl Budvar vloni výrazně úspěšný, zvýšil svůj tržní podíl a prodal 731 059 hektolitrů piva, což je o 9,7 % víc, než v roce 2007.

I do České republiky už přitom podle Bočka dorazila změna v chování spotřebitelů. Změna poptávky začala v posledním čtvrtletí minulého roku a přinesla snížení objemu vytočeného piva v restauracích. Ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2008 se v prvním čtvrtletí roku 2009 vytočilo v restauracích o 9 % piva méně.

Budoucnost Budvaru může ovlivnit jeho plánovaný převod na akciovou společnost. Transformační poradce má z dosavadních jednání podle generálního ředitele Jiřího Bočka jeden nezpochybnitelný výstup. „Transformace musí proběhnout podle speciálního zákona,“ řekl Boček a dodal, že pro další postup je klíčová analýza převoditelnosti práv k duševnímu vlastnictví Budvaru v zahraničí. Hlavní problém proměny pivovaru z národního podniku v akciovou společnost totiž představují ochranné známky.

Zdroj: Deník.cz | Autor: Edwin Otta


Budějovický Budvar by měl ve středu zveřejnit výsledky svého hospodaření za rok 2008. V předchozím roce přitom zvýšil pivovar svůj výstav o 4,5 procenta a dosáhla objemu 1,312 milionů hektolitrů.

I v letošním roce produkce Budějovického Budvaru výrazně roste a prodej piva je vyšší, než v minulém roce. V březnu bylo dosaženo meziroční zvýšení prodeje o čtyři procenta a v dubnu dokonce o osm procent. Duben 2009 byl dokonce nejúspěšnějším dubnem v historii pivovaru. K rekordnímu dubnovému výsledku výrazně přispěl export, který se meziročně zvýšil o 20 procent. Stáčecí linky Budějovického Budvaru pracují od počátku dubna na tři směny a do výroby muselo být přijato 11 pracovníků.

Budějovický Budvar je dlouhodobě jedním z nejúspěšnějších potravinářských podniků v České republice. Téměř polovina produkce je vyvážena do více než 50 zemích všech světadílů. Hrubý zisk pivovaru se v roce 2007 meziročně zvýšil o 13 procent na celkových 302 milionů Kč. Od roku 1991 investoval Budějovický Budvar do své modernizace a rozvoje asi 3,5 miliardy korun.

Zdroj: Zprávy Kurzy.cz | Autor: Alena Klímková


V sobotu 13. června proběhne již 3. ročník rockového festivalu Budvar Fest. Na parkovišti TJ Sokol – České Budějovice vystoupí na devět hudebních formací, z toho dvě zahraniční. Mezi největší hvězdy budou patřit skupiny Aleš Brichta Band a Doga. Připraven je také doprovodný program, prodej piva značek Budweiser Budvar a Pardál i další občerstvení na místě. Akci pořádá Budějovický Budvar, n.p., vstup je zdarma.

Budějovický Budvar, n.p. připravil zejména pro rockové fanoušky zajímavé hudební zpestření nadcházejícího víkendu. V sobotu 13. června se od 13:00 do 23:30 uskuteční 3. ročník hudebního festivalu Budvar Fest. Letos se akce opět koná na parkovišti TJ Sokol v Českých Budějovicích u Plaveckého stadionu.

V loňském roce přišlo na Budvar fest asi 1500 diváků, v letošním roce bychom chtěli jejich počet zdvojnásobit,“ říká Petr Klein, referent promoakcí z Budějovického Budvaru. V rámci letošního ročníku Budvar Festu vystoupí celkem devět hudebních formací. Mezi nimi budou současné hvězdy české rockové scény - skupiny Aleš Brichta Band či Doga – a také zahraniční hosté ze Slovenska (Chimera) a Německa (Bionic Angel) s horor metalovou show. Pro návštěvníky je připraven doprovodný program v podobě soutěží o ceny nebo možnosti projížďky v motorovém člunu „Pardál“ na slepém rameni Malše.

Pro případ nepříznivého počasí i pro pohodlí účastníků budou na místě připraveny pivní stany s kapacitou 600 míst. Kromě prodeje čepovaného i lahvového piva (včetně nealkoholického) značek Budweiser Budvar a Pardál bude zajištěno i další občerstvení. Vstup na Budvar Fest je zdarma.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Budějovický Budvar odeslal do Austrálie první zásilku světlého ležáku v sudech. Jedná se celkem o 144 sudů KEG, každý o objemu 30 litrů. Doprava zásilky potrvá asi 6 týdnů.

Od poloviny července bude čepovaný Budvar nabízet prozatím 10 vybraných restaurací v Sydney a Melbourne. Cena za čepovaný půllitr se bude pohybovat kolem 7 australských dolarů.

Zahájení vývozu sudového piva je pro nás důležitým mezníkem. Přestože se náš vývoz do Austrálie v posledních letech velmi rychle zvyšoval, sudové pivo v nabídce dosud chybělo. Ve spolupráci s importérem se nám nyní podařilo uzavřít obchodní smlouvy s exkluzivními bary a restauracemi, které nabídnou místním milovníkům piva i čepovanou variantu našeho ležáku,“ říká Ing. Tomáš Bártů, exportní manažer pro Austrálii z Budějovického Budvaru.

Do Austrálie vyváží Budějovický Budvar světlý ležák v lahvích od roku 2004. V roce 2008 byl objem vývozu do Austrálie asi 2 300 hektolitrů, v letošním roce by prodej měl dosáhnout hranice 3 000 hektolitrů.

Zdroj: Deník.cz


Ekonomická krize se Budějovického Budvaru, n.p. zatím výrazně nedotýká. Pivovar vystavil během čtyř měsíců letošního roku celkem 374 538 hektolitrů piva. To je meziročně o 1,6 % méně. Tržby za toto období však meziročně vzrostly o 2,28 %. Propad produkce byl způsoben snížením prodeje v lednu a únoru. Od března však pivovar výrazně zvyšuje výrobu. V březnu prodal Budějovický Budvar o 4 % piva více a v dubnu dokonce o 8 % piva více, než ve stejných měsících loňského roku. Duben 2009 tak byl nejúspěšnějším dubnem v historii pivovaru. K rekordnímu dubnovému výsledku výrazně přispěl export, který se meziročně zvýšil o 20 %.

Věříme, že výpadek prodeje ze začátku roku se nám podaří nahradit. Dubnové výsledky exportu i prodeje v tuzemsku signalizují dobrý start do nadcházející sezóny,“ říká Ing. Robert Chrt, obchodní ředitel Budějovického Budvaru. „Na odhad celkových letošních výsledků je však opravdu příliš brzy. Prodejně nejdůležitější období je teprve před námi. Přesto jsme rádi, že jsme na počátku roku neztratili tempo nárůstu prodejů z loňského roku,“ dodává Robert Chrt. Klíčovým produktem pivovaru zůstává světlý ležák Budweiser Budvar, který se na celkových prodejích v letošním roce podílí z 53 %.

Stáčecí linky pivovaru pracují od dubna na plný výkon ve třech směnách. Některé další výrobní provozy pivovaru (varna, oddělení hlavního kvašení aj.) pracují od počátku dubna v nepřetržitém provozu. S obdobným provozem se počítá i během následujících měsíců. Z důvodu výrazného zvýšení výroby bylo do výrobního úseku pivovaru přijato 11 pracovníků.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Pardál je první pivo vyladěné samotnými pijáky. Proto i reklamní kampaně značky Pardál jsou ve znamení ladění. Cílem naší nové kampaně je podpora image značky, zvýšení její spontánní znalosti a zvýšení loajality ke značce mezi spotřebiteli,“ říká Ing. Alena Mazancová, brand manažerka značky Pardál z Budějovického Budvaru.

Základem úvodní části kampaně je spotřebitelská SMS soutěž pro konzumenty o 18 000 věcných cen. Účastníci soutěže mohou získat praktické výhry, které jim pomohou zpříjemnit letní období a doladit správnou letní atmosféru. V místech prodeje budou jako reklamní nosiče k soutěži využity plakáty, trhací letáčky, cenovky a „toppery“ na přepravky.

Důležitou součástí kampaně „Vylaď si léto s Pardálem“ jsou celoplošné televizní spoty. Ty budou nasazeny v termínu od 27. dubna do 31. května. Připraveny jsou dva spoty: jeden je zaměřen na podporu image značky Pardál, druhý se týká podpory spotřebitelské soutěže. V první polovině května bude spotřebitelská soutěž podpořena i rozhlasovými spoty na lokálních a celoplošných stanicích. Komunikaci doplní aktivity na webových stránkách www.pardal.cz. V průběhu prázdnin zakončí kampaň již třetí ročník netradičních eventů “PARDÁLéto“.

Hlavní principy SMS soutěže

Pod každou zátkou výčepního piva Pardál najdou zákazníci soutěžní kód. Po shromáždění 5 soutěžních kódů mohou soutěžící tyto kódy pomocí SMS zprávy odeslat organizátorovi soutěže. Každá třetí SMS vyhrává některou z praktických věcných cen. Výhry jsou rozděleny do tří kategorií – vodák, kutil a turista (např. termoska s karabinou, multifunkční kleště či výletní deka). Za tři zaslané SMS postupuje soutěžící do finálového kola. Úkolem v něm bude odhadnout, kolik korunek piva Pardál se vejde do vodáckého barelu. 300 nejbližších tipů získá pozvánku na červencový Den s Pardálem s celodenním zábavným programem o ještě hodnotnější ceny. SMS soutěž začíná 27. dubna a končí 7. června.

Podrobná pravidla najdete na www.pardal.cz/sms-soutez/.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Návštěvnické centrum Budějovického Budvaru je připraveno na hlavní sezonu. Vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru Antonín Janský řekl v úterý agentuře Mediafax, že v loňském roce navštívilo výrobní prostory pivovaru přes 43 tisíc turistů a multimediální expozici téměř čtyři tisíce lidí.

Počtem turistů se tak Budějovický Budvar řadí mezi nejatraktivnější jihočeské turistické cíle. Návštěvnické centrum se dlouhodobě věnuje rozvoji komplexní nabídky turistických služeb. Mezi ně patří především prohlídky výrobních prostor pivovaru a multimediální expozice Příběh budějovického piva.

Velmi atraktivní součástí prohlídky pro návštěvníky starší 18 let je ochutnávka nepasterovaného a nefiltrovaného piva v ležáckém sklepě. Kromě češtiny si zákazníci mohou objednat výklad i v dalších šesti světových jazycích. O spokojenost návštěvníků se stará tým 12 průvodců a čtyř pracovnic v recepci Návštěvnického centra.

Výrobní prostory pivovaru si v loňském roce prohlédlo 43 262 osob. Počet turistů je srovnatelný například s návštěvností zámku Třeboň či hradu Zvíkov. Budějovický Budvar tak právem patří mezi nejatraktivnější turistické cíle v Jihočeském kraji. Přes 70 procent návštěvníků tvořili loni cizinci. Nejvíce hostů přijelo z německy hovořících zemí (42 procent), následovali je Češi (28 procent), turisté hovořící anglicky (19 procent) a lidé z frankofonních zemí (9 procent). Zájem o prohlídky se dlouhodobě zvyšuje, v roce 2002 byl počet návštěvníků jen asi 21 tisíc.

Velice si vážíme zájmu návštěvníků o výrobu našeho piva. Proto nám záleží na tom, aby během prohlídky dostávali z odborného hlediska co nejpřesnější informace, podávané zajímavou a atraktivní formou. Texty prohlídkové trasy proto letos schvaloval také náš sládek Adam Brož,“ řekl Janský.

V loňském roce byl zájem také o prohlídky multimediální expozice Příběh budějovického piva, kterou navštívilo 3776 lidí. Expozici, která srozumitelnou a zábavnou formou představuje historii vaření piva v Českých Budějovicích, otevřel pivovar u příležitosti 110. výročí svého založení v roce 2005.

Zdroj: Mediafax.cz | Autor: Dobrin Stojčev


V sobotu 25. dubna proběhne celorepublikové finále soutěže ve stolním hokeji Budvar Cup. Kromě turnaje ve stolním hokeji bude pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program – autogramiáda hokejistů HC Mountfield České Budějovice, možnost zahrát si stolní hokej a večerní hudební party radia Kiss Jižní Čechy. Akce se koná od 14:00 hod v KD Vltava v Českých Budějovicích pod záštitou pivovaru Budějovický Budvar, n.p. Vstup je zdarma.

Celorepublikové finále již sedmého ročníku soutěže ve stolním hokeji „Budvar Cup“ proběhne v sobotu 25. dubna od 14:00 hodin v KD Vltava v Českých Budějovicích. Kromě turnaje ve stolním hokeji je pro fanoušky připraven bohatý doprovodný program – možnost zahrát si stolní hokej o drobné ceny, autogramiáda hokejistů HC Mountfield České Budějovice a večerní MEGA Kiss Party Live radia Kiss Jižní Čechy. Hlavní hvězdou večera bude skupina VERONA. Vstup je jak pro účastníky finále, tak i pro ostatní návštěvníky zdarma. Patronem soutěže je Budweiser Budvar, oficiální pivo českého hokeje.

Finále Budvar Cupu, které každoročně probíhá před zahájením mistrovství světa v ledním hokeji, vždy naladí hokejové fanoušky na blížící se šampionát. Pevně věříme, že tomu tak bude i letos. Kromě hráčů stolního hokeje, pro které je tato akce vyvrcholením sezony, si na své přijdou i návštěvníci díky bohatému doprovodnému programu,“ říká Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

Budvar Cup probíhá již sedm let ve vybraných restauracích, kde jsou celoročně k dispozici hrací stoly umístěné v tzv. Budvar arénách. Jedná se o část restaurace stylizované tak, aby co nejvíce připomínala hokejovou arénu. Je v ní umístěn značkový hokejový stůl a atmosféru dokresluje hokejová výzdoba. Za každá dvě zakoupená piva z Budějovického Budvaru dostává host žeton a může si zahrát stolní hokej, případně se může i zúčastnit turnaje, ze kterého ti nejlepší postupují do regionálního kola.

Regionálních kol se během letošním ročníku soutěže Budvar Cup zúčastnilo celkem 242 hráčů. V 15 regionálních kolech, která proběhla např. v Praze, Mariánských Lázních, Českých Budějovicích či Mostě, tak soutěžilo celkem 121 týmů. Regionální turnaje probíhaly od 11. února do 3. dubna. Celostátního finále se zúčastní 26 týmů, k nimž se připojí obhájce loňského vítězství - tým „Sterva“ z Českých Velenic, ve složení Lukáš Pánek a Zbyněk Vícha.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Budějovický Budvar, n. p. bude v letošním roce investovat do nové manipulační techniky značky Linde. Celkový objem investice dosáhne 6,5 mil. Kč. Jedná se především o nákup devíti plynových a elektrických vysokozdvižných vozíků využívaných při expedici palet s hotovými výrobky z pivovaru, pro manipulaci materiálu k výrobním linkám či ve skladech, nebo nakládku a vykládku piva v obchodních střediscích. Investici doplní pět nízkozdvižných elektrických vozíků s nosností 1,6 tuny.

Nakoupíme celkem čtrnáct kusů manipulačních vozíků, které nahradí opotřebované stroje. Ty byly staré osm až deset let a jejich opravy a údržba byly velmi nákladné,“ říká Ing. Vlastimil Němeček, vedoucí referátu dopravy Budějovického Budvaru.

V letošním roce plánuje Budějovický Budvar investice v celkové výši 479 mil. Kč. Největší investicí je výstavba moderního skladu za 87 mil. Kč. Ostatní finanční prostředky budou směřovat například do rozšíření kapacity obchodních středisek v České republice, obnovy některých strojů na lahvových linkách nebo do nákupu nových přepravek a sudů. V roce 2008 investoval Budějovický Budvar, n. p. do svého rozvoje 282 mil. Kč.

Základní parametry nové manipulační techniky Budějovického Budvaru:

H25T - motorový plynový vysokozdvižný vozík s nosností 2,5 tuny je určen pro expedici zboží z pivovaru. Vozík je vybaven roztahovacími vidlemi Kaup umožňující manipulaci se dvěma paletami.

E15 - elektrický vysokozdvižný vozík nosnosti 1,5 tuny s bočním posuvem vidlic, bude využíván pro manipulaci materiálu k výrobním linkám a ve skladech.

H16T - motorový plynový vysokozdvižný vozík s bočním posuvem o nosnosti 1,6 tuny, bude sloužit pro manipulaci s jednou paletou v obchodních střediscích.

T16 - ručně vedený nízkozdvižný elektrický vozík o nosnosti 1,6 tuny, bude určen pro expedici v pivovaru i v obchodních střediscích.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Budějovický Budvar, n.p. od začátku dubna zavádí do prodeje nové balení plechovek světlého ležáku Budweiser Budvar o objemu 0,5 litru. Nově bude původní „tray“ s 24 kusy plechovek obsahovat 4 papírové taštičky po 6 kusech. Tento formát balení zavádí Budějovický Budvar na trvalo. Další novinkou je akční multipack nealkoholického piva Budweiser Budvar obsahující 8 lahví o objemu 0,5 litru. V prodeji bude od dubna do září 2009.

Budějovický Budvar, n.p. připravil pro své zákazníky dvě novinky v oblasti balení produktů. První novinka se vztahuje k plechovkám světlého ležáku Budweiser Budvar o objemu 0,5 litru. Doposud byly tyto plechovky distribuovány v tzv. „trayích“ po 24 kusech. Od začátku dubna každý tray nově obsahuje 4 papírové taštičky se 6 kusy plechovek. Toto balení umožní zákazníkům lepší transport, manipulaci i skladování. Zákazníci si samozřejmě nadále budou moci zakoupit i jednotlivé plechovky. „Toto balení by mělo být pro naše zákazníky velmi příjemné, proto jej zavádíme na trvalo. Důležitou zprávou je i to, že nový formát obalu se neprojeví do ceny, která zůstává stejná,“ říká Ing. Martin Horejš, vedoucí tuzemského prodeje Budějovického Budvaru.

Plechovky jsou díky jejich praktičnosti, nižší hmotnosti a vyšší odolnosti v porovnání se skleněnou lahví oblíbené zejména v období letního cestování a dovolených. V roce 2008 prodal Budějovický Budvar v plechovkách asi 5 % své produkce.

Druhou novinkou Budějovického Budvaru je multipack nealkoholického piva Budweiser Budvar, který obsahuje 8 lahví o objemu 0,5 litru. Tento akční multipack je určen především pro nadcházející motoristickou sezonu. Nealkoholické pivo je zároveň vhodnou alternativou ke slazeným nápojům, zvláště v letním období, kdy organismus potřebuje větší příjem tekutin. Multipack nealkoholického piva Budweiser Budvar bude v prodeji od dubna do poloviny září.

Obliba multipacků u našich spotřebitelů obecně roste, což nám potvrdil i loňský zájem o multipack nealkoholického piva, který výrazně předčil naše očekávání. Spotřebitelé především oceňují praktičnost tohoto typu balení při nákupu většího počtu lahví,“ dodává Martin Horejš.

Celkový prodej nealkoholického piva Budweiser Budvar se v roce 2008 meziročně zvýšil o 13 %. Nealkoholické pivo Budweiser Budvar se prodává v lahvích o objemu 0,5 litru nebo 0,33 litru a od loňského roku i sudech KEG o objemu 20 litrů.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Budějovický Budvar začal stavět plně automatizovaný sklad hotových výrobků. Jedná se o největší letošní investici firmy v hodnotě 87,2 milionu korun a také o jeden z největších logistických projektů v historii společnosti. „Cílem investice je zvýšení kapacity skladů hotových výrobků a zlepšení výkonnosti,“ sdělil Euro.cz výrobně technický-ředitel a sládek Budvaru Adam Brož, který odpovídá za realizaci projektu.

Budova skladu bude 24 metrů vysoká a stane se novou dominantou areálu pivovaru. Celková kapacita skladu bude tři tisíce paletových míst. Při uskladnění piva v běžných přepravkách na 20 půllitrových lahví tak bude ve skladu uloženo až 12 tisíc hektolitrů piva neboli 2,4 milionu lahví.

Pro řízení toku palet budeme využívat technologii RFID, kterou pro daný účel v České republice dosud nikdo nepoužívá,“ upozornil vedoucí oddělení nákupu a logistiky Budvaru Pavel Pánek. „Plně automatizované zařízení bude mít výkon sto paletových dvojcyklů za hodinu,“ dodal.

Skladové hospodářství Budvaru bude po dokončení projektu řízeno implementovaným systémem WMS (Warehouse Management System). Generálním dodavatelem investičního celku je SSi Schäfer. Zkušební provoz nového systému by měl začít v říjnu.

V loňském roce investoval Budějovický Budvar do svého rozvoje 282 milionů korun. Letos podnik předpokládá investice ve výši 479 milionů korun, které budou směřovat mimo jiné do rozšíření kapacity obchodních středisek v České republice, obnovy strojů v lahvovně nebo do nákupu nových přepravek a sudů.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Jana Křížová


«« « Strana 30 z 45 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI