Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budějovický Budvar


Pivní.info

Národní podnik Budějovický Budvar se stane akciovou společností

Z Budějovického Budvaru, jenž má nyní statut národního podniku, bude akciová společnost. Advokátní kancelář Kříž a Bělina, která před sedmi měsíci vyhrála výběrové řízení na poradce při transformaci, dokončila v těchto dnech analýzu tohoto procesu.

Na navržený technický a právní proces, kterým by mělo dojít ke změně právní formy společnosti, chce ještě nechat Ministerstvo zemědělství zpracovat oponentní posudek.

Analýzu měla přitom zvolená advokátní kancelář skončit podle původního plánu už v srpnu. Ukázalo se ale, že podrobně zpracovat a posoudit na čtyři tisíce stran dokumentů v mnoha světových jazycích - především z oblasti ochrany duševního vlastnictví - je časově náročnější, než se čekalo.

Podrobnosti o nyní navrženém způsobu transformace ale zúčastněné strany tají. Dosud není ani určeno, kdy by transformace měla být hotova. "Jsme vázáni mlčenlivostí, nemůžeme v této věci nic komentovat," odmítl žádost o vyjádření spolumajitel advokátní kanceláře Miroslav Bělina.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Petra Vorlíčka je třeba počkat na oponentní posudky a definitivní verzi navrhované transformace. "Národní podnik jako právní forma už nemá v současném právním řádu žádné opodstatnění. Jinak řečeno - transformovat Budvar je nutnost. Už jen z tohoto hlediska," vyjádřil se včera Vorlíček.

"Z věcného hlediska poradce popsal, jaká má transformace rizika a jak je eliminovat. Až posléze dojde k aktualizaci časového harmonogramu," připomíná generální ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček.

Největším rizikem je duševní vlastnictví

Největším rizikem při převodu národního podniku na akciovku se ukazuje už zmíněné duševní vlastnictví - tedy právně nezpochybnitelný převod všech ochranných známek, obchodního jména a chráněných označení původu a zeměpisného označení. Rovněž se to týká autorských práv a licenčních smluv.

Budvar totiž působí ve více než padesáti zemích světa a vede víc než stovku právních a soudních sporů se světovým rivalem - americkým pivovarem Anheuser Busch, kterého v červenci koupila světová pivovarnická jednička, belgicko-brazilský koncern InBev. Ta by podle mínění některých expertů z oboru mohla být nakonec i jedním ze žhavých zájemců o koupi Budvaru.

Vláda ale jeho privatizací v tomto volebním období už zřejmě nestihne. Zastánci prodeje čtvrtého největšího pivovaru na českém trhu si přitom od privatizace slibují miliardové příjmy do státní poklady. Odpůrci zas argumentují nepřijatelným výprodejem "rodinného stříbra".

Nejhodnotnější položkou bude každopádně ochranná značka Budweiser Budvar, jejíž hodnota už podle dřívějších odhadů dosahuje ceny minimálně jedné miliardy dolarů.

Stát přes ministerstvo zemědělství ovládá vedle Budvaru ještě Pivovar Vyškov, zbytkový podnik z Jihomoravských pivovarů.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Miroslav Petr


Světlý ležák Budweiser Budvar se umístil na druhém místě v Podzimní ceně českých sládků v kategorii „světlý ležák“. Tato kategorie je již tradičně nejsilněji obsazena a letos se jí účastnilo celkem 20 značek.

Cenu českých sládků pořádá již 15 let časopis Pivní kurýr a koná se dvakrát ročně. Jarní část je určena pro malé pivovary a minipivovary, podzimní pak pro střední a velké pivovary. Letošní podzimní část Ceny českých sládků proběhla ve čtvrtek 25. září v Kostelci nad Černými lesy v místním Černokosteleckém zájezdním pivováru. Do soutěže bylo přihlášeno 79 značek z 18 pivovarů, které v osmi kategoriích hodnotilo 24 českých sládků a pivovarských odborníků.

Hodnocení bylo dvoukolové. Vzorky piva byly do jednotlivých komisí losovány, aby byla zachována maximální objektivita. Proto si ocenění velmi vážím,“ říká Ing. Aleš Dvořák, technolog Budějovického Budvaru, který byl členem jedné z porot.

Stříbro z Ceny českých sládků je již čtvrtým oceněním, které letos získalo pivo z produkce Budějovického Budvaru. V dubnu získalo světlé výčepní pivo Pardál ocenění „Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka 2008“ v kategorii „Pivo“, v červnu švýcarský týdeník Sonntag udělil světlému ležáku Budweiser Budvar titul pivního mistra Evropy a na začátku září se tmavý ležák Budweiser Budvar umístil na druhém místě v kategorii „Ležák tmavý“ v rámci odborné degustace piv při žatecké Dočesné.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Jeden z nejdůležitějších sporů o ochrannou značku Budweiser pro pivo začíná: Evropský soudní dvůr zahájí v úterý slyšení ohledně stížností amerického pivovaru Anheuser-Busch, která si na registraci známky v Evropské unii dělá nárok.

Zatím neúspěšně. Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu (OHIM), který v unii značky registruje, totiž ochrannou známku Budweiser odmítl pro americký pivovar zapsat. Úřad vyhověl žádosti společnosti Budějovický Budvar.

"OHIM zamítl žádost o registraci ochranné značky Budweiser s odůvodněním, že tato značka už byla registrována pro Budějovický Budvar v některých členských státech EU. Anheuser-Busch proto podal proti tomuto rozhodnutí žalobu," uvedla Zuzana Trebulová z Evropského soudního dvora.

Americký pivovar, který letos v červenci koupil pivovarnický koncern InBev, vede s českobudějovickým pivovarem více než sto soudních sporů ve třiceti zemích světa.

Budějovický Budvar značku Budweiser nebo Bud registruje ve více než šedesáti státech.

Hongkongské hádky

Jeden ze sporů o značku skončil letos v červenci.

Český pivovar smí v Hongkongu prodávat své výrobky pod označením Budějovický Budvar. Registraci dvou ochranných známek na logo a etiketu získal pivovar více než po deseti letech od podání přihlášky.

Anheuser-Busch napadl přihlášky Budvaru na ochranné známky u hongkongského registračního úřadu s tím, že jsou prý snadno zaměnitelné s jeho značkami Bud a Budweiser.

Vše skončilo teprve až letos, kdy americký gigant stáhl své námitky. "S největší pravděpodobností dospěli k závěru, že svými argumenty nepřesvědčí úřad o možné zaměnitelnosti našich ochranných známek se známkami našeho konkurenta," věří si právnička Budvaru Helena Lejtnarová.

Privatizace ve hvězdách

Značka Budweiser, jejíž hodnota se odhaduje na 30 miliard korun, bude mít vliv i na případnou privatizaci posledního státního pivovaru v zemi.

Vláda do roku 2010, kdy jí vyprší funkční období, podle premiéra Mirka Topolánka nestihne dokončit privatizaci pivovaru. Ministerstvo zemědělství tak chce Budvar nejprve transformovat na akciovou společnost, což by mělo umožnit jeho budoucí prodej. Vláda si proto nechává zpracovávat právní analýzu případné privatizace pivovaru a také garanci zachování nynější pozice Budvaru v rámci známkoprávních sporů.

A podle deníku Wall Street Journal by koncern InBev mohl předejít sporům o známku tím, že by českobudějovický pivovar koupil.

Připomeňte si:

Evropský soudní dvůr už v roce 2007 jeden spor o značky Budweiser a Bud posuzoval.

Soudci rozhodli, že Úřad pro harmonizaci vnitřního trhu rozhodl správně, když povolil americkému pivovaru využívat značky Budweiser pro jiné výrobky než je pivo.

Budějovický Budvar namítal, že tím utrpí pověst piva, které se pod danými názvy na trzích EU prodává a ke kterým vlastní ochrannou známku.

Americká společnost totiž hodlala používat pro označování papírenských výrobků, čisticích potřeb, oděvů, jemného pečiva a cukrovinek a soud jí toto právo potvrdil.

Zdroj: Aktuálně.cz | Autor: Tomáš Fránek


Světlé výčepní pivo Pardál má za sebou vydařené letní období. Během hlavní prodejní sezóny od června do konce srpna se na území České republiky prodalo celkem 65 548 hektolitrů piva Pardál. Meziročně to představuje zvýšení o 144 procent. Prodej značky Pardál během tří letních měsíců dosáhl téměř stejného objemu jako byl celoroční prodej v roce 2007.

Výsledky prodeje piva Pardál považujeme za velký úspěch značky, která je na celostátním trhu teprve od ledna 2008. Objem prodeje Pardála za pouhé tři měsíce je srovnatelný s celoročním výstavem malého pivovaru,“ říká Ing. Martin Horejš, vedoucí oddělení tuzemského prodeje z Budějovického Budvaru. Pivo Pardál bylo na trh v jižních Čechách uvedeno 1. března 2007. Mezi jihočeskými zákazníky vyvolal Pardál velký ohlas. Jeho prodej v roce 2007 trojnásobně překonal původní očekávání pivovaru a dosáhl objemu 76 000 hektolitrů. Počátkem letošního roku byl prodej piva Pardál rozšířen na celé území České republiky. Prodejní plán v letošním roce je 150 000 hektolitrů. „Za situace, kdy celková letošní spotřeba piva v Česku zřejmě poklesne, vezme Pardál zajímavý tržní podíl své konkurenci,“ dodává Horejš.

Pardál české spotřebitele jednoznačně zaujal. Jedním z důkazů může být i to, že Pardál v dubnu získal titul „Volba spotřebitelů – Nejlepší novinka“,“ říká Ing. Alena Mazancová, brand manažerka značky Pardál. Značka Pardál zaujala také marketingové odborníky. Reklamní kampaň „Pardál – Jeden z nás“ získala stříbrnou Effii 2007 v soutěži o nejefektivnější českou reklamní kampaň a vyhrála soutěž FLEMA 2007 za inovativní využití médií v kategorii „Nejlepší malá kampaň“. „Nejlepším důkazem originality a úspěšnosti marketingového pojetí značky Pardál je skutečnost, že některé konkurenční pivovary začaly jednotlivé prvky konceptu Pardál napodobovat. Pardál však již navždy zůstane prvním českým pivem vyladěným samotnými pijáky. Žádné jiné pivo u nás do této chvíle nevzniklo s tak intenzívní účastí jeho spotřebitelů,“ říká Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Letní prodejní sezónu Pardála odstartovala červnová televizní kampaň. „Prodej v letním období ale výrazně podpořila i komunikační kampaň „Pardáléto“. Během ní jsme oslovili desítky tisíc potenciálních zákazníků netradičním způsobem a v netradičních místech,“ vysvětluje Alena Mazancová. „PARDÁLéto“ probíhalo v 17-ti významných turistických lokalitách po celé České republice. Na neočekávaných místech, většinou přímo v přírodě, mohli turisté narazit na příjemné občerstvení v podobě stánků s vychlazeným čepovaným nebo lahvovým pivem Pardál. Nejzajímavějšími lokalitami „PARDÁLéta“ byly například Babiččino údolí, Lipno či Máchovo jezero. „Pardál vznikal netradičně, proto i jeho představení zákazníkům probíhalo netradičním způsobem. Nikoliv tedy na prodejních plochách, jak je dnes obvyklé. Pardál byl všude tam, kde zákazníci trávili chvíle odpočinku či dovolenou a kde se bavili s přáteli – tedy na místech, kam Pardál patří,“ dodává Mazancová.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Tmavý ležák Budweiser Budvar získal další ocenění. V rámci odborné degustace piv při žatecké Dočesné 2008 se umístil na 2. místě v kategorii „Ležák tmavý“. Odborná degustace při Dočesné patří rozsahem a významem mezi 5 nejdůležitějších degustací piva v ČR. V letošním roce bylo při Dočesné hodnoceno celkem 158 vzorků piva v 11 kategoriích, které do soutěže přihlásilo 28 pivovarů. Hodnocení bylo dvoukolové. Soutěž organizoval Chmelařský institut s.r.o. „Náš tmavý ležák zopakoval druhé místo, které na Dočesné získal i loni. Do sbírky jeho ocenění tak přibyla již sedmá medaile a my si toho velmi vážíme. Cenné je pro nás i to, že se soutěž konala přímo v geografickém centru oblasti, odkud pochází jedna ze základních ingrediencí tohoto piva – tedy žatecký chmel,“ komentoval ocenění Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

V loňském roce vystavil Budějovický Budvar 29 616 hl tmavého ležáku, což je ve srovnání s rokem 2006 téměř o 42 % více. Na tuzemském trhu se jeho prodej loni zvýšil o 7,1 %. Export byl v roce 2007 o 80,1 % vyšší než v roce 2006. Hlavní exportním trhem bylo Rusko, kde se loni prodalo přes 6 000 hl tmavého Budvaru, to je meziročně o 66,2 % více. Mezi další významné odběratele patří Velká Británie, Německo, Finsko a Slovensko. Tmavý ležák Budweiser Budvar se loni vyvážel do 18 států. Nejvzdálenější je Vietnam.

Tmavý ležák je v nabídce Budějovického Budvaru od roku 2004. Za relativně krátkou dobu své existence získal za originální chuť a kvalitu již sedm ocenění doma i v zahraničí. Kromě Dočesné 2008 obdržel v roce 2007 prestižní titul „World´s Best Lager“ (Nejlepší ležák světa) v mezinárodní soutěži britského pivního magazínu „Beers of the World“, druhé místo v soutěži o „Tmavé pivo roku“ od českého Sdružení přátel piva a stříbrnou medaili v kategorii „Ležák tmavý“ od odborné poroty v rámci žatecké Dočesné. V roce 2006 byl tmavý ležák Budweiser Budvar oceněn stříbrnou medailí ve světové soutěži kvality výrobků pořádané belgickým International Institute for Quality Selections a v České republice získal titul „Tmavé pivo roku“ od Sdružení přátel piva. V roce 2005 udělila porota nejstaršího londýnského pivního festivalu „The London Drinkers’ Beer and Cider Festival“ tmavému ležáku Budweiser Budvar titul “Best imported beer“ (Nejlepší importované pivo).

Tmavý ležák Budweiser Budvar je vyroben stejným postupem jako světlý ležák, za použití hlávkového žateckého chmele a vody ze 300 m hlubokých artéských studní. Rozdílem je použití celkem čtyř druhů ječných sladů: českého, mnichovského, karamelového a praženého. Na rozdíl od většiny ostatních tmavých piv na českém trhu v jeho chuti nepřevažuje sladkost – chuť je jemně hořká a karamelová. Má výrazně tmavou barvu, velmi hustou a trvanlivou pěnu a delikátní vůni po praženém sladu.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Budvar podporuje image

[pátek, 12. září 2008]

Budweiser Budvar zahajuje kampaň na podporu image značky. Zdůrazňuje striktní dodržování tradičních výrobních postupů.

Budvar zdůrazňuje, že používá původní ingredience bez náhražek, originální proces vaření a 90 dnů ležení. Centrálním námětem kampaně je kontrast mezi životem piva a lidí. Zatímco výroba piva podléhá přísným pravidlům, lidé žijí uvolněně a k jejich radostem má patřit i konzumace Budvaru. Spotřebitelé tak uvidí slogany jako „Na rozdíl od lidí já přicházím na svět 3 měsíce“ nebo „Na rozdíl od lidí mně je v chládku dobře“. Kampaň se skládá z TV spotu, outdooru a masivní podpory v tisku.

Bilboard

Zdroj: Kurzy.cz


V rámci Dne v Budvaru, který se uskuteční v sobotu 13. září v areálu pivovaru od 10:00 do 23:00 hodin, si Budějovický Budvar, n. p. připomene 113 let od uvaření první várky piva v roce 1895. „Den v Budvaru je zároveň poděkováním našim zákazníkům, milovníkům poctivého českého piva i všem příznivcům Budějovického Budvaru za dlouhodobou přízeň,“ komentuje akci Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Pro návštěvníky bude na třech scénách připraven celodenní hudební program, během něhož se na pódiích objeví domácí i zahraniční představitelé řady hudebních žánrů – dechovky, country, techna, rocku i popu. Návštěvníci si budou moci v doprovodu průvodce s odborným výkladem prohlédnout výrobní prostory pivovaru i multimediální expozici „Příběh budějovického piva“. Prohlídky pivovaru a multimediální expozice budou probíhat každých 20 minut od 10:00 do 17:40 hodin.

Zábavný program doplní další akce pro veřejnost, například fotografování s Pardálem, tetování hennou, soutěž ve střelbě z vodní pistole na plechovky nebo boxovací trenažér. Vyvrcholením Dne v Budvaru bude ohňostroj.

K dopravě do pivovaru mohou lidé využít „Pardálbus“, který bude jezdit kyvadlově každou hodinu na trase nádraží – Mariánské náměstí – Budvar a zpět. První spoj odjíždí v 9:30 od nádraží, poslední v 17:00 z Budvaru. Stejně jako doprava Pardálbusem, bude i vstup do areálu Budějovického Budvaru zdarma.

Po celý den bude v areálu zajištěno občerstvení, celý sortiment piva z nabídky Budějovického Budvaru, včetně importovaného ležáku Carlsberg a nealkoholické nápoje. Hosté budou moci ochutnat nepasterovaná výčepní piva značek Budějovický Budvar a Pardál a nepasterovaný světlý ležák Budweiser Budvar. Pro návštěvníky bude připraveno 1200 míst k sezení. Do zastřešeného prostoru hlavní „Budvar scény“ by se v případě nepříznivého počasí mohlo vejít až 2000 lidí.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Tmavý ležák Budweiser Budvar získal další ocenění. V rámci odborné degustace piv při žatecké Dočesné 2008 se umístil na druhém místě v kategorii „Ležák tmavý“. Odborná degustace při Dočesné patří rozsahem a významem mezi pět nejdůležitějších degustací piva v ČR.

V letošním roce bylo při Dočesné hodnoceno celkem 158 vzorků piva v 11 kategoriích, které do soutěže přihlásilo 28 pivovarů. Hodnocení bylo dvoukolové. Soutěž organizoval Chmelařský institut.

„Náš tmavý ležák zopakoval druhé místo, které na Dočesné získal i loni. Do sbírky jeho ocenění tak přibyla již sedmá medaile a my si toho velmi vážíme. Cenné je pro nás i to, že se soutěž konala přímo v geografickém centru oblasti, odkud pochází jedna ze základních ingrediencí tohoto piva – tedy žatecký chmel,“ komentoval ocenění Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

V loňském roce vystavil pivovar 29 616 hl tmavého ležáku, což je ve srovnání s rokem 2006 téměř o 42 procent více. Na tuzemském trhu se jeho prodej loni zvýšil o 7,1 procenta. Export byl v roce 2007 o 80,1 procenta vyšší než v roce 2006.

Hlavní exportním trhem bylo Rusko, kde se loni prodalo přes 6 000 hl tmavého Budvaru, to je meziročně o 66,2 procenta více. Mezi další významné odběratele patří Velká Británie, Německo, Finsko a Slovensko. Tmavý ležák Budweiser Budvar se loni vyvážel do 18 států. Nejvzdálenější je Vietnam.

Tmavý ležák Budweiser Budvar je vyroben stejným postupem jako světlý ležák, za použití hlávkového žateckého chmele a vody ze 300 metrů hlubokých artéských studní. Rozdílem je použití celkem čtyř druhů ječných sladů: českého, mnichovského, karamelového a praženého.

Na rozdíl od většiny ostatních tmavých piv na českém trhu v jeho chuti nepřevažuje sladkost – chuť je jemně hořká a karamelová. Má výrazně tmavou barvu, velmi hustou a trvanlivou pěnu a vůni po praženém sladu.

Zdroj: Euro.cz | Autor: Lukáš Petřík


Jedním z hlavních partnerů hokejové extraligy bude v nadcházejí sezoně i Budějovický Budvar, n.p.. Lední hokej je pro pivovar klíčovým sportem, který hraje velkou roli v komunikaci značky Budweiser Budvar již od roku 2003. Budweiser Budvar bude tak i letos provázet fanoušky při zápasech jejich oblíbených týmů v Extralize Ledního Hokeje i při zápasech českého národního hokejového týmu. Značka Budweiser Budvar bude i letos „Oficiálním pivem hokejové extraligy“ a „Oficiálním pivem českého hokeje“.

Partnerství s českým hokejem je jedním z našich důležitých marketingových projektů. Umožňuje nám budovat image značky Budweiser Budvar ve spojení s jedním z nejoblíbenějších českých sportů,“ říká Tomáš Chalupský, brand manager značky Budweiser Budvar. „Návštěva hokejového utkání se stává společenskou událostí. Diváci dnes mohou prožívat vzrušení, napětí a radost v komfortním prostředí, které je příjemné pro celou rodinu. Fanouškům nabízí hokejové utkání velmi atraktivní způsob trávení volného času a naše pivo u toho samozřejmě nesmí chybět,“ dodává Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru.

Kromě přítomnosti piva přímo na hokejových stadionech plánuje Budějovický Budvar pro nadcházející sezónu řadu dalších marketingových aktivit spojených s hokejem. Jde hlavně o akční hokejové multipacky, speciální hokejové restaurace Budvar Arény a s nimi úzce související Budvar Cup ve stolním hokeji, který vyvrcholí velkým celostátním turnajem. Budvar Arény jsou originálně upravené prostory ve vybraných restauracích v celé České republice. V každé Budvar Aréně je umístěn stůl pro stolní hokej, podlaha pod hokejovým stolem připomíná ledovou plochu a atmosféru dokresluje i stylová výzdoba na stěnách. Budvar Arény najdete např. v Brně, Českých Budějovicích, Plzni a Praze, ale i v řadě menších měst - Frenštátě pod Radhoštěm, Soběslavi, Třebíči a jinde.

Kromě toho, že budeme pokračovat v aktivitách, které se nám v minulosti osvědčily, chceme spustit zcela nový projekt nazvaný BudvarBaby,“ dodává Tomáš Chalupský. Projekt BudvarBaby (čti „budvar baby“) bude zahájen v listopadu na všech stadionech hokejové extraligy a jeho součástí budou i speciální internetové stránky. Podrobnosti k projektu BudvarBaby budou zveřejněny koncem října.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Budějovický Budvar, n.p. zmodernizoval svou internetovou prezentaci www.budvar.cz a koncem srpna spustil její aktualizovanou podobu. V grafice stále dominuje „zlatá“ a červená barva, tedy korporátní barvy Budějovického Budvaru. Nový design usnadňuje vyhledávání informací a navigaci na webu. Zajímavou novinkou je možnost přihlášení odběru informací ze sekce „Aktuality“. Obsahově byly webové stránky rozšířeny o řadu nových sekcí (např. Péče o zákazníky, Tankové hospodářství, Restaurace Masné krámy, Jak se vaří pivo, Správná péče o pivo aj.).

Jednou z nedůležitějších technických inovací je zavedení technologie RSS, která uživatelům umožňuje přihlásit si odběr novinek ze sekce Aktuality prostřednictvím RSS zdroje. Zájemci tak mohou mít průběžný přehled o nových informacích publikovaných na našem webu,“ vysvětluje Jakub Janoušek, Internet Communication Manager Budějovického Budvaru. Tato funkce bude užitečná pro komunitu příznivců Budějovického Budvaru i pro jeho obchodní partnery.

Výrazně byly vylepšeny i funkce navigace a vyhledávání v obsahu stránek. Zájemci se nyní pohodlněji a rychleji dostanou k informacím, které potřebují. Hlavní navigace webu byla zjednodušena a zpřehledněna. Políčko vyhledávání je nově umístěno v pravé horní části hlavního menu a výsledky vyhledávání se zobrazují přehledněji na samostatné stránce. Tzv. „drobečková navigace“ usnadňuje pohyb a orientaci na webových stránkách a návštěvník díky ní vždy ví, v jaké sekci se momentálně nachází. U textů lze měnit velikost písma a stránky jsou tak lépe čitelné i pro zrakově handicapované uživatele.

Zvolili jsme čistý, střízlivý až minimalistický design, který nepůsobí rušivě a umožňuje uživateli plně se soustředit na informační obsah. Naší snahou bylo také to, aby zájemce co nejrychleji našel potřebné informace a přitom se cítil i příjemně,“ dodává Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru. Webové stránky existují v české, anglické a německé jazykové mutaci. Novou podobu webu najdete na www.budvar.cz. Dodavatelem nové verze webové prezentace Budějovického Budvaru je společnost Český Web, a.s.

Zdroj: Česká média.cz | Autor: Kateřina Kociánová


Jedna z nejznámější restaurací v České republice – Masné krámy – vytočila v letošním roce již 1000 hl piva. Největší podíl na tom má kroužkovaný ležák Budweiser Budvar, který se v Masných krámech, jako na jediném místě na světě, čepuje přímo z tanku. Letos se ho prodalo 874,2 hl (87 % celkového objemu). Zbytek čepovaného piva tvořil tmavý ležák, výčepní pivo a nealkoholické pivo z produkce Budějovického Budvaru.

Výtoč 1000 hl piva za osm měsíců potvrzuje, že se Masným krámům po loňském znovuotevření podařilo navázat na jejich historický věhlas. Podíváme-li se na výsledky prodeje podrobněji, zjistíme, že u nás letos hosté vypili celkem 185 604 velkých a 23 992 malých piv, což jsou skutečně úctyhodná čísla,“ říká Antonín Janský, vedoucí oddělení Gastro z Budějovického Budvaru.

Masné krámy však nepřitahují zájem hostů jen kvůli výbornému pivu, ale i díky skvělé kuchyni. „O tom nejlépe svědčí fakt, že během letošního roku bylo v Masných krámech zkonzumováno celkem 58 078 porcí hlavních pokrmů, tedy v průměru 238 porcí denně. Nejoblíbenějším pokrmem byl Pivovarský guláš s houskovým a špekovým knedlíkem, křenem a cibulkou, kterého bylo servírováno 6 185 porcí,“ dodává Tomáš Olejník, vedoucí restaurace Masné krámy.

Na dalších místech žebříčku hlavních jídel následovaly:

Staročeská vepřová pečínka, zelí, houskový a bramborový knedlík - 3 508 porcí

Grilovaná vepřová žebra - 3 218 porcí

Svíčková s houskovým knedlíkem - 3 062 porcí

Kachní stehno, zelí, houskový a bramborový knedlík - 2 316 porcí

Vepřové koleno - 1 935 porcí.

Hosté mají velký zájem také o polévky, kterých bylo podáno celkem 21 845 porcí. Nejpopulárnější polévkou se stala česnečka (6 953 porcí), těsně následovaná dršťkovou (6 797 porcí) a hovězí s játrovým štrúdlem (4 300 porcí).

Při příležitosti překonání hranice 1000 hl vytočeného piva bylo umístěno nad vchod do restaurace originální historické sudové čelo. Toto sudové čelo tvořilo součást výzdoby restaurace již v roce 1956, jako reklama na pivo z Budějovického Budvaru. „Umístění historického sudového čela nad vchod do restaurace má pro nás velký symbolický význam. Při rekonstrukci restaurace jsme dbali na historickou návaznost na původní Masné krámy, a proto jsme rádi, že tento historický artefakt je zpátky tam, kam patří,“ dodává Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru.

Kapacita restaurace Masné krámy je nyní 190 míst, protože díky zájmu zákazníků byly během letošního roku do interiéru přidány další 4 stoly. Restaurace je otevřena denně, v pondělí až čtvrtek od 10:30 do 23:00 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 24:00 hodin a v neděli od 11:00 do 21:00 hodin. Rezervace je možné objednávat na telefonu 387 201 301 nebo e-mailem na info@masne-kramy.cz. Podrobné informace o Masných krámech včetně menu a ceníku najdete na www.masne-kramy.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Pardál rozjíždí podzimní kampaň

[pondělí, 1. září 2008]

V letošní nastolené vlně komunikace pokračuje regionální značka piva Pardál. Aktuální kampaň, která potrvá do prosince, má podpořit image značky a budovat povědomí u zákazníku. Komunikace z dílny agentury Kaspen využije televize, OOH, rádia, printu a internetu. Mediamix doplní ochutnávky a další promoakce.

Zdroj: iHNed.cz | Autor: Petr Tomáš Vocelka


Ve dnech 2. až 6. sprna se konal v Honolulu na Havaji světový pivovarský kongres „World Brewing Congress 2008“. Spolu se zástupci z více než 35 zemí se ho zúčastnili i čeští výzkumní pracovníci, kteří úspěšně prezentovali výsledky výzkumné činnosti Budějovického Budvaru, n.p. zaměřené na kvalitu piva.

Budějovický Budvar, n.p. jako jeden z významných tuzemských pivovarů se velmi aktivně zajímá o vývoj a zvyšování kvality piva. Z tohoto důvodu mj. provádí řadu vědeckých výzkumů, jejichž některé výsledky byly nedávno úspěšně prezentovány na světovém pivovarském kongresu „World Brewing Congress 2008“ (WBC). Čeští odborníci byli, společně s odborníky z více než 35 zemí, pozváni organizátory kongresu, aby se podělili o své poznatky a zkušenosti. WBC se koná pravidelně každé čtyři roky a zaměřuje se na aktuální témata z oblasti pivovarnictví. Letošní ročník byl pořádán ve dnech 2. až 6. srpna v havajském Honolulu.

Tématem vystoupení výzkumných pracovníků z Budějovického Budvaru, n.p. na kongresu WBC 2008 byly odborné prezentace (postery) týkající se stárnutí piva, tvorby i rozpadu pivní pěny a jejich modelování, využití infračervené spektroskopie při kontrole pivovarských surovin a sledování průběhu hlavního kvašení piva. „Ve své práci jsme se zaměřili na tato témata, která jsou v současném pivovarství aktuální, neboť se týkají základních vlastností piva, podle nichž posuzuje jeho kvalitu spotřebitel. O tom, že jsme vybrali zajímavá témata nepochybně svědčí nejen zájem odborné veřejnosti, ale i to, že všechna naše nabízená sdělení byla přijata,“ říká Doc. Ing. Jan Šavel, CSc., vedoucí výzkumného oddělení Budějovického Budvaru, n.p. Některé z těchto příspěvků budou publikovány např. v americkém odborném magazínu Technical Quarterly & The MBAA Communicator.

Budějovický Budvar, n.p. se aktivně podílí na výzkumné a vývojové činnosti, podporuje i vědecké publikace a jeho odborníci se účastní mezinárodních vědeckých kongresů. Hlavním cílem výzkumu Budějovického Budvaru n.p. je zlepšování vlastností piva, tedy vliv jakostních znaků piva na spotřebitele a vliv jakostních znaků surovin na požadované parametry piva. „Vědecký pokrok jako nástroj hlubšího poznání detailní technologie podporujeme, ale výroba jako taková se u nás stále řídí stejnými tradičními zásadami a principy, které jsou založeny na výběru co nejkvalitnějších surovin při uplatnění nejmodernějších způsobů řízení výroby,“ doplňuje Ing. Josef Tolar, sládek pivovaru. Pivo z Budějovického Budvaru si mezi spotřebiteli na celém světě získalo oblibu právě díky tradiční výrobě z hlávkového žateckého chmele, vybraného moravského sladu a vysoce kvalitní měkké vody čerpané z vlastních, více než 300 m hlubokých artéských studní.

Kongres WBC je pořádán již od roku 1984. Mezi hlavní řečníky letošního WBC patřili Daniel W. Bena z „PepsiCo“ International s přednáškou na téma trvale udržitelný rozvoj a pivovarnictví, dále Scott Mortensen ze společnosti „International Flavors and Fragrances“ s vystoupením na téma předvídání spotřebitelských chuťových preferencí v dynamickém tržním prostředí a konečně Lester Jones z „Beer Institute“ s tématem ekonomické vyhlídky na globální trh a jejich dopad na pivovarnictví. Kongres WBC 2008 organizovaly asociace „Master Brewers Association of the Americas“ a „American Society of Brewing Chemists“ ve spolupráci s „Brewery Convention of Japan“, „European Brewery Convention“ a „Institute of Brewing & Distilling". Více informací o WBC 2008 naleznete na www.worldbrewingcongress.org.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


Společně s dalšími osmi porotci zvolil Josef Tolar, sládek a výrobně technický ředitel Budějovického Budvaru, na festivalu "Great British Beer Festival (GBBF)" nejlepší pivo Velké Británie, který pořádá spotřebitelská organizace CAMRA. Z více než dvou tisíc značek, které se celkově přihlásily do soutěže, zvítězila Alton´s Pride z hrabství Hampshire. Vítěze český sládek volil mimo jiné s členem britského parlamentu či odborným redaktorem britské televize BBC.

"Vítězné pivo bylo mým favoritem. Je to zlatohnědé pivo velice čisté chuti se zakouřeným nádechem. Obsahuje asi 3,8 procenta alkoholu a musím říci, že se velice příjemně pilo. Jsem přesvědčen, že zvítězilo nejzajímavější pivo, které přesvědčilo prakticky všechny porotce," uvedl k vítěznému pivu Tolar.

Britský způsob hodnocení při pivních soutěžích je odlišný od toho českého, kdy se hodnotí například plnost či hořkost. Kromě klasického anonymního hodnocení, kdy porotci jednotlivé vzorky bodují ve čtyřech kategoriích - chuť, vůně, vzhled a dojem - jsou piva hodnocena i v diskusi mezi porotci a na jejím základě je určen vítěz.

"Bylo to velice působivé a pro mě, jako Čecha, i nezvyklé. Je to takový systém dle anglického práva, kde se o všem debatuje. Kromě bodového hodnocení porotci o jednotlivých pivech diskutují a až na základě této diskuse a vzájemného přesvědčování vzejde vítěz. Debata byla místy velmi bouřlivá, zvláště v ní vynikal právě redaktor BBC, který ale, stejně jako všichni členové poroty včetně poslance britského parlamentu, pivu opravdu rozuměl. Myslím, že je to velice spravedlivé a tímto způsobem lze odpovědně zvolit nejlepší pivo i mezi naprosto rozdílnými typy piv, jako tomu bylo na této soutěži," vysvětlil Tolar.

V modelu soutěže na GBBF jsou totiž ve finálovém kole hodnocena piva velice odlišných typů, která se do závěrečného klání kvalifikuji vítězstvím v šesti pivních kategoriích: Bitter, Best Bitter, Dark & Light Mild, Golden Ale, Speciality Ale a Strong Bitter. Na GBBF se v nich utkalo 73 značek, které hodnotilo 33 porotců. Ti určili vítěze jednotlivých kategorií a poslali je tak před hlavní porotu, která rozhodla o celkovém vítězi. K šesti vítězům je pak automaticky přiřazen vítěz soutěže o zimní speciál, která se koná v zimním období.

"Britský pivní trh je v porovnání s naším velice rozmanitý a nabízí opravdu širokou nabídku různých druhů piv. Tomu odpovídá i rozsah soutěže a kategorií. Posledních sedm piv je pak hodnoceno bez jakýchkoli rozdílů a záleží na tom, jak pivo dokáže porotce zaujmout. Myslím, že je to takový spotřebitelský výsledek. Ale rozhodně se nedomnívám, že by hodnocení bylo laické. Britové jako národ jsou velkými znalci piva a porotci jsou mistři svého řemesla. Velmi si vážím toho, že jsem mohl být členem této poroty," podotkl Tolar.

Kromě soutěže o nejlepší pivo byla součástí GBBF dražba různých předmětů, jejíž výtěžek je tradičně určený na charitativní účely. Vrcholem této soutěže pak byla dražba nazvaná "Brewer for a Day", tedy možnost stát se na jeden den sládkem vybraného pivovaru. Pro letošní rok byl cenou jeden den v roli sládka v Budějovickém Budvar. Značka Budweiser Budvar je ve Velké Británii dlouhodobě jednou z nejpopulárnějších importovaných značek, a proto byl o možnost vařit zde jeden den pivo velký zájem. Vítězem se nakonec stal sedmdesátiletý Ian Dobson, jeden ze zakladatelů sdružení CAMRA a v období 90. let i jeho předseda. V dražbě zvítězil nejvyšší nabídkou v historii GBBF, když za roli sládka pro jeden den nabídl 1250 anglických liber, tedy téměř 39 tisíc korun.

"Měl jsem velkou radost, když jsem od naší královny dostal Řád britského impéria, ale možnost být sládkem v Budějovickém Budvaru toto ocenění zastiňuje. Řídit výrobu v jednom z nejikoničtějších pivovarů Evropy, byť jen na pár hodin, je splněním mých snů," řekl ke svému vítězství Ian Dobson. Ten má k Budějovickému Budvaru dlouholetý vztah. Poprvé jej navštívil před rokem 1989 a podle jeho slov byl tehdy motivován hlavně snahou vyzkoušet dobré pivo.

Pro Dobsona je v pivovaru připraven náročný program, který mu poskytne komplexní představu o náplni činnosti sládka v Budějovickém Budvaru. Vítězstvím získá přístup na všechna místa, která sládek v průběhu jednoho pracovního dne při své práci navštíví. Ve výrobě bude s Tolarem přebírat suroviny pro výrobu piva či testovat jednotlivé fáze procesu vaření piva. V průběhu dne pak společně naplánují výrobu Budějovického Budvaru pro další období nebo zkontrolují průběh stavebních prací a budou jednat se stavebními dodavateli. Kromě návštěvy v pivovaru je pro Iana Dobsona připraven jednodenní pobyt v Praze a v Českém Krumlově.

"Mám opravdu radost, že vítězem je právě Ian, který má k Budějovickému Budvaru dlouholetý vztah. Chceme mu připravit opravdu realistickou zkušenost, a proto spolu začneme hned v šest hodin ráno," dodal s úsměvem Tolar.

Zdroj: WebReporter.cz | Autor: Barbora Bělinová


Koncert skupiny Iron Maiden, která v České republice vystoupí v rámci svého turné "Somewhere Back In Time - World Tour 2008", se bude konat v pátek 8. srpna na nově postaveném stadionu v pražském Edenu. Partnerem letošního koncertu se stal pivovar Budějovický Budvar, n.p , který je také exkluzivním dodavatelem piva na pražském koncertu Iron Maiden. Návštěvníci koncertu budou mít k dispozici 60 výčepů, o které se bude starat tým 140 lidí.

Již v pátek 8. srpna navštíví Českou republiku skupina Iron Maiden v rámci svého světového turné "Somewhere Back In Time - World Tour 2008". Příznivci této heavy metalové legendy se tak mohou opět po roce těšit na unikátní vystoupení, které se bude konat na nově postaveném stadionu v pražském Edenu. Atmosféru koncertu podtrhne i přítomnost Budějovického Budvaru, protože právě ten je partnerem letošního koncertu a exkluzivním dodavatelem piva v průběhu vystoupení. Koncert se uskuteční od 19:00 hodin.

„Je nám velkou ctí, že jsme se stali partnerem koncertu skupiny Iron Maiden, která je celosvětově nesmírně oblíbená a pro české fanoušky rockové hudby je téměř legendou,“ komentuje tuto událost Petr Samec, PR manažer Budějovického Budvaru. Oblibu britské heavy metalové skupiny potvrzuje i ohromný zájem o vstupenky. V současné době je již téměř vyprodáno. Pro návštěvníky bude připraven také dostatek nepasterovaného světlého výčepní piva značky Budějovický Budvar. „Pro podobné obří koncerty máme připravenu speciální techniku a zvláštní technologii čepování. Asi 70 % objemu bude tvořit nepasterované pivo, které budeme čepovat přímo z cisteren. Kvalitní hudební zážitek tak doprovodí i pivo s nejvyšším stupněm čerstvosti,“ dodává Petr Samec. Pro návštěvníky bude připraveno 60 výčepních zařízení, o která se bude starat tým 140 lidí.

Koncert Iron Maiden není jediným, kde se v letošním roce fanoušci dobré hudby setkají s pivem z Budějovického Budvaru. Tento pivovar bude mj. i partnerem koncertu americké skupiny R.E.M., který se uskuteční již 17. srpna opět v Praze na stadionu Eden. Další hudební vystoupení pak Budějovický Budvar připraví pro fanoušky kvalitní muziky na tradiční Den v Budvaru, který se letos koná 13. září. V jeho průběhu vystoupí řada známých hudebních skupin na dvou pódiích (např. No Name, Code Red, Wanastowi Vjecy a další).

Skupina Iron Maiden připravila své světové turné "Somewhere Back In Time - World Tour 2008" při příležitosti vydání koncertního DVD „Live After Death“. Svým fanouškům skupina nabídne kromě novinek i exkurzi do historie, zaměřenou především na 80. léta, „Powerslave Tour“ z let 1984-85 a dále na klíčové okamžiky ze „Somewhere In Time Tour“ z let 1986–87. Skupina Iron Maiden zavítá do Prahy již po několikáté, naposledy zde vystupovala před třemi lety. Více informací o koncertu naleznete na stránkách www.stadioneden.cz.

Zdroj: Tisková zpráva Budějovického Budvaru


K haluškám jen Budvar

[čtvrtek, 7. srpen 2008]

Budějovický Budvar zahájil na Slovensku celoplošnou kampaň na prémiový ležák Budweiser Budvar. Kampaň je postavena na spojení piva a slovenských atributů - krásných slovenských ženách, Tatrách a haluškách. Cílovou skupinou jsou muži vyhledávající kvalitu. Na kampani spolupracovala pražská agentura Kaspen.

Zdroj: Ekonom iHNed.cz


Čech zhodnotí britské pivo

[středa, 6. srpen 2008]

Poprvé v historii zasedne zástupce českého pivovarnictví ve finálové porotě největšího britského pivního festivalu.

Součástí akce, která se uskuteční tento týden v Londýně, je i soutěž o titul „Nejlepší pivo Velké Británie“. V šestičlenné finálové porotě bude hodnotit zúčastněné vzorky také Josef Tolar, sládek a výrobně – technický ředitel Budějovického Budvaru, n.p.

Do finále se musí nominované pivo většinou probít několika kvalifikacemi.

„Je mi velkou ctí, že jako první zástupce České republiky v historii budu členem poroty na největším britském pivním festivalu,“ komentoval pozvání do poroty Josef Tolar. Soutěž o „Nejlepší pivo Velké Británie“ má podle Tolara dlouhou tradici a velkou popularitu. „Vítězství v této soutěži je pro všechny britské pivovary významným úspěchem a vysoce ceněným triumfem,“ doplnil Tolar.

Festival, který v loňském roce navštívilo více než 65 000 lidí. Akci organizuje CAMRA (Kampaň za opravdové pivo), největší britská spotřebitelská organizace, která sdruřuje více než 90 000 členů.

¨

Volba „Nejlepšího piva Velké Británie“ bude na festivalu probíhat ve dvou kolech. V prvním kole bude celkem 33 porotců hodnotit 73 druhů piv v 6 kategoriích. Budvarský výrobní ředitel zasedne ve finálové porotě, která bude hodnotit šest vítězů těchto kategorií a pivo, které vyhrálo letošní soutěž „Zimní pivo Británie“ a bylo automaticky nominováno do finále.

„Za pozváním sládka a výrobně technického ředitele pana Tolara stojí jeho dlouholetá praxe, obrovské zkušenosti a také mezinárodní pověst ležáku Budweiser Budvar,“ zmínil tiskový mluvčí Budvaru Petr Samec.

„Jsme velmi rádi, že se pan Tolar stal členem poroty. CAMRA vždy uznávala pivovar Budějovický Budvar a jeho tradici ve vaření piva. Je fantastické, že při hledání našeho nejlepšího piva nám pomohou i zkušenosti sládka z Budějovického Budvaru,“ dodal za organizátory akce Tony Jerome.

Zdroj: Českobudějovický deník.cz | Autor: Edwin Otta


Vláda do roku 2010, kdy jí vyprší funkční období, podle premiéra Mirka Topolánka nestihne dokončit privatizaci národního podniku Budějovický Budvar. MZe chce nyní Budvar nejprve transformovat na akciovou společnost, což by mělo umožnit jeho budoucí prodej. Budvar je třetím největším domácím výrobcem piva a posledním státním pivovarem.

Topolánek dnes po jednání s ministrem zemědělství Petrem Gandalovičem novinářům řekl, že o transformaci Budvaru na akciovou společnost lze uvažovat nejdříve letos na podzim, kdy bude mít vláda k dispozici právní analýzu případné privatizace pivovaru a také garanci zachování nynější pozice Budvaru v rámci známkoprávních sporů s americkou skupinou Anheuser-Bush.

"Vzhledem k termínům a lhůtám, které takový proces vyžaduje, tak se obávám, že už to nebude tato vláda, která tento podnik dá k privatizaci. A i kdyby to udělala, tak určitě ten proces nedokončí. My nemíníme dělat kroky, které jsou nestandardní, a je to vidět na všech těch privatizacích, které jsme zatím dělali," prohlásil Topolánek.

Zdroj: Finanční noviny.cz


Přeměna Budějovického Budvaru z národního podniku na akciovou společnost zřejmě nebude tak jednoduchá, jak se zdálo. Možná k ní bude potřeba i zvláštní zákon. Samotný prodej pivovaru by tak mohl trvat roky.

„Teprve na podzim bychom měli mít konečný návrh řešení, který bude třeba dál projednat. Ještě zvažujeme, zda nebude nutné navrhnout Sněmovně samostatný zákon k převedení Budvaru na akciovou společnost. Celý proces by se tím významně prodloužil,“ řekl při návštěvě jižních Čech ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Není tedy jasné, kdy bude pivovar k mání a zda ho stihne prodat ještě současná vláda. Zájem o Budvar, jehož hodnota se odhaduje na miliardy korun, mají velké pivovarnické koncerny.

Hráčem číslo jedna je jeho konkurent Anheuser-Busch, jehož převzetí nedávno oznámila belgická pivovarnická skupina InBev. Koupí Budvaru by vyřešila vleklé známkoprávní spory.

„Spekulace ohledně budoucího strategického partnera jsou předčasné. Jsem ale přesvědčen, že se Budvar musí s někým spojit. Na současném trhu nemůže ani s tak významnou značkou fungovat osamoceně,“ zdůraznil Gandalovič.

Zdroj: MF Dnes.cz


Spekulace o tom, kdo se v budoucnu stane novým vlastníkem Budějovického Budvaru, jsou předčasné. V pátek tak reagoval ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) na otázku Práva, zda se horkým kandidátem na privatizaci podniku stane belgický InBev, který před několika dny ovládl americkou pivovarnickou skupinu Anheuser Busch (AB) největšího rivala Budvaru v boji o značku Budweiser.

„Prvním krokem je transformace národního podniku na akciovou společnost, pak teprve bude možné hledat případného zájemce,“ uvedl Gandalovič. Dle jeho vyjádření tedy bude Budvar na prodej. Kdy? To zatím není jasné.

„Pivovar potřebuje strategického partnera,“ zdůraznil ministr, který ale současně nedokázal specifikovat termín převodu pivovaru na akciovku. Se stejným otazníkem nechal i odpověď na otázku, zda bude pivovar prodávat už současná Topolánkova vláda.

Celá operace, která má vést k odstátnění, je na svém začátku. Konsorcium právních a auditorských firem Kříž & Bělina a Delloit & Touche nyní zjišťuje, jak Budvar transformovat tak, aby nebyla porušena jeho práva k ochranným známkám. Řešením by mohl být i speciální zákon, který by tuto problematiku ošetřil. Jeho příprava by ovšem celý proces prodloužila.

Přes jakékoli odmítání spekulací o možných favoritech privatizace je zřejmé, že už nyní jsou minimálně dva. Už zmíněný InBev, nynější držitel dohody Anheuser Busch s Budvarem, na jejímž základě prodává AB na svém trhu v USA budějovické pivo pod neutrální značkou Czechvar. Druhým pak může být dánský Carlsberg, s nímž obdobnou dohodu uzavřel Budvar pro trh ve Skandinávii a Chorvatsku.

„InBev nemusí být nutně jediným zájemcem. Budvar může být zajímavý i pro konkurenty této skupiny,“ zdůraznil Gandalovič. Podle dřívějších prohlášení ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS) má značka Budvaru hodnotu až 30 miliard korun.

Zdroj: Právo.cz


«« « Strana 32 z 45 » »»
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45

PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI