Oreon









ico rss feed ico rss valid
Přidej na Seznam

Budvar míří k prodeji, o ceně se bude licitovat

Co se píše o pivovarech a pivu


Budvar míří k prodeji, o ceně se bude licitovat

[středa, 12. září 2007]

Přípravy na privatizaci Budějovického Budvaru, posledního velkého pivovaru v českých rukou, nabírají obrátky. "Není žádným tajemstvím, že o prodeji Budvaru jednal premiérův poradce Dalík s největším zájemcem, americkým pivovarem Anheuser-Busch," řekl HN poslanec ODS a bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič sice odmítá, že by o privatizaci dosud národního podniku jednali jeho úředníci. Ale už spěchá s výběrem firmy, která vymyslí, jak Budvar převést na státní akciovou společnost - což je první krok privatizace. "Chci výběr udělat co nejdříve," uvedl.

Podle odhadů by za Budvar mohl stát získat až desítky miliard korun.

Jednání pod pokličkou?

Tlustý potvrdil Dalíkovu účast v jednání také včerejšímu vydání německého listu Euro am Sonntag, na což upozornil i zpravodajský server Týden.cz.

"Neřekl jsem, že jednají zrovna teď, tu informaci nemám. Ale to, že Dalík jedná s Anheuserem už dávno, se dobře ví," řekl Tlustý.

Na totéž nedávno upozornil v České televizi i předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek: "Řekl mi to před rokem jeden z mých poradců."

Marek Dalík, nejvlivnější Topolánkův muž, to odmítá. "S Američany nejednám, Tlustý lže," sdělil včera HN.

Jak Paroubek, tak Tlustý, jehož Topolánek zbavil ministerské funkce, mohou mít na zveřejňování zpráv o zákulisním vyjednávání svůj osobní zájem. Současná vláda totiž veřejně prohlašuje, že privatizace bude naprosto průhledná, pod kontrolou veřejnosti.

Ale je pravděpodobné, že diskuse "pod pokličkou" skutečně probíhá. "Vláda dala jasně najevo, že Budvar chce prodat. V takovém případě jak prodávající, tak zájemci určitě vysílají své lidi připravovat půdu," říká jeden z expertů na české pivovarnictví, jenž ale nechce mít potíže se státními úředníky.

Není tu jen Anheuser

Množící se zákulisní zprávy o prodeji Budvaru příliš netěší dlouholetého šéfa pivovaru Jiřího Bočka. "Někdy jsou nepřesné, někdy nepravdivé - a naši obchodní partneři jsou občas v rozpacích. Vysvětlujeme jim, že prodej je běh na dlouhou trať," říká.

Přes tyto potíže se Bočkovi daří zvyšovat vývoz i výrobu. A zároveň už připravuje dokumentaci potřebnou pro další postup privatizace.

O případné ceně za značku Budvaru, kterou tisk udává v rozmezí dvaceti a čtyřiceti miliard korun, odmítá spekulovat. "My jsme si nikdy audit její hodnoty nenechali dělat," prohlašuje.

Budvar není největší pivovar ani v Česku, natož ve světovém měřítku. Hodnota jeho známky ovšem spočívá hlavně v tom, že blokuje světovému gigantu Anheuser přístup na mnoho cizích trhů. Obě firmy se soudí o značku Budweiser, a Češi často vítězí.

Na tom vydělávají i jiné velké firmy. Když vítězství Budvaru zabrání Anheuseru vstoupit do některé země, zůstává tam prostor pro další konkurenci. "To může být důvod, proč Anheuser nemusí být jediným zájemcem o koupi Budvaru. Každopádně to cenu naší firmy ještě zvyšuje," potvrzuje i Gandalovič. (iHNed)


Přidat reakci

Jméno:
E-mail:

Na tento příspěvek zatím nikdo nereagoval!


PI podporuje nae zemdlce Reklama na PI